Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Tο «ντόμινο» ξεκίνησε…

Οι εξελίξεις που αφορούν στην ευρύτερη αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ήρθαν ακόμα νωρίτερα από ο, τι τις εκτιμήσαμε. Την περασμένη Πέμπτη 20-01-2011, ο υπεύθυνος λειτουργίας των «Ιπποδρομιών», Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης δημοσίευσε άρθρο του με τίτλο: «Πώς αναμένεται να επηρεάσει τον ΟΔΙΕ η απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσιευμένο κείμενο) το οποίο τελικά έμελλε να αποδειχθεί «άκρως προφητικό». Σε ρεπορτάζ των εφημερίδων «Ημερησία» και «Ισοτιμία» δημοσιεύθηκε η είδηση πως ο ΟΠΑΠ «μπλέκει» σε «δικαστικές περιπέτειες» (για ποικίλους λόγους), ενώ αναφέρονται και οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (με ψήφους 21 – 4) σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται πλέον το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ για τη διενέργεια στοιχήματος στην Ελλάδα, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου. Για το λόγο αυτό μάλιστα η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προκειμένου να κρίνει εκείνο αν η αποκλειστικότητα που έχει σήμερα ο ΟΠΑΠ είναι αντίθετη προς τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Σημ. «Ιπποδρομιών»: κάτι που εμείς εκτιμούσαμε ήδη από το παρελθόν πως θα γίνει τελικά).
Η υπόθεση ξεκίνησε από την προσφυγή τριών εταιριών στοιχήματος (Stanley Bet, Sportingbet και Willian Hill) οι οποίες ήδη από το 2004 είχαν ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελληνική αγορά. Το Υπουργείο απέφυγε να απαντήσει κι έτσι οι τρεις εταιρίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ παραβιάζει όχι μόνον το Σύνταγμα αλλά και την Κοινοτική Νομοθεσία.
Οι εξελίξεις λοιπόν σε ο, τι αφορά στο μονοπώλιο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ήδη «πυροδοτήθηκαν» και μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο η απόφαση που θα εκδώσει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να προηγηθεί ακόμα και του Νομοσχεδίου της Ελληνικής Κυβέρνησης που πρόκειται να φέρει προσεχώς, με το οποίο θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών (επίγειων και διαδικτυακών). Φυσικά, ακόμα και στην περίπτωση που προηγηθεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η χώρα οφείλει να εναρμονιστεί με την (όποια) απόφαση ληφθεί από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα απελευθερώνει την εγχώρια αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Με βάση όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως με τις προσφυγές που έγιναν από εταιρίες στοιχημάτων του εξωτερικού (κάτι που σας είχαμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα) δίνεται οριστικό τέλος στα μονοπώλια των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα. Αυτό σημαίνει φυσικά πως αν η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων καταργήσει τα μονοπώλια, τότε παύει να υφίσταται (με βάση το ίδιο σκεπτικό) και το μονοπώλιο διενέργειας ιπποδρομιακού στοιχήματος για τον ΟΔΙΕ. Και αυτό μάλιστα έχει διττή ανάγνωση: παύει το μονοπώλιο του ΟΔΙΕ και ως προς τις εγχώριες εταιρίες στοιχημάτων (ΟΠΑΠ) αλλά και ως προς τις ξένες. Δε χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερη και οξυμένη φαντασία για να αντιληφθεί σε τι περιπέτειες μπαίνει πλέον ο Ελληνικός Ιππόδρομος. Το μόνο που τον «σώζει» πλέον είναι η γρήγορη μετάβαση σε «δυνατό παίκτη», ικανό να αντέξει στις συνθήκες σκληρού στοιχηματικού ανταγωνισμού που σύντομα πρόκειται να συναντήσουν οι Ελληνικές ιπποδρομίες.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πρώτο δημοσίευμα της «Ημερησίας»

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δεύτερο δημοσίευμα της «Ημερησίας»

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα της «Ισοτιμίας»

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»