Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011


Το σχόλιο της ημέρας

Οι χθεσινές εξαγγελίες της Διυπουργικής Επιτροπής με τις οποίες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση συμβούλων στις πρώτες από τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που είναι υποψήφιες προς πώληση ανοίγουν το πεδίο των διαβουλεύσεων και φυσικά είναι προφανές πως εισερχόμαστε πλέον σε μία νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εξελίξεων αναφορικά με το θέμα. Ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που τοποθετήθηκαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι βρίσκεται και ο ΟΔΙΕ, με την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και την Credit Agricole CIB να αποτελούν τις Κυβερνητικές επιλογές στην προσπάθεια για διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου.

Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, τουλάχιστον από όλους όσους «βλέπαμε» την καταστροφική πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου τα τελευταία χρόνια και στον «σφιχτό εναγκαλισμό» του από το Δημόσιο, που δυστυχώς τον είχε μετατρέψει από μία κερδοφόρα επιχείρηση σε μία «δημόσια υπηρεσία» σε ο, τι αφορά στα θέματα αντίληψης και νοοτροπίας,  που καίτοι δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα μονοπωλιακά (τύποις και ουσία) εν τούτοις εδώ και αρκετά χρόνια είναι και ζημιογόνα και ελλειμματική! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να απαλλαγούμε από τα δεινά του παρελθόντος και επιτέλους να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο Ιππόδρομο, αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεών μας. Ασφαλώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλή και σοβαρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα (επιχειρησιακό, οργανωτικό, θεσμικό) και φυσικά πίστωση χρόνου στον νέο ιδιοκτήτη, όποιος κι αν επιλεγεί τελικά. Οι ενδείξεις συντείνουν προς κάποια κατεύθυνση, για λόγους πάντως ίσης μεταχείρισης όλων των επίδοξων αγοραστών του ΟΔΙΕ και προκειμένου να μην προκαταβάλλουμε το έργο των συμβούλων θα αποφύγουμε να προβούμε τώρα σε κρίσεις, δεσμευόμενοι να το πράξουμε αμέσως μόλις ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καθόλου ρόδινα σε αυτή τη φάση στην οποία εισήλθε ο Οργανισμός, δεδομένου ότι ο ορισμός των συμβούλων στην παρούσα χρονική στιγμή – κατά τη δική μας εκτίμηση – έγινε υπό ασφυκτική πίεση και εξαιτίας του «τελεσιγράφου» που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ σε ο, τι αφορά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το Οικονομικό Επιτελείο είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έκανε λόγο για την «…αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασία αποκρατικοποίησής του το 2012…», γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα τα πλάνα που επικρατούσαν μέχρι πρότινος στην Κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις για το μέλλον του ΟΔΙΕ, οπωσδήποτε πριν από τις – ραγδαίες – τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες εκτός των συνόρων. Από την άλλη, πρέπει να επισημάνουμε πως εκκρεμούν ακόμα τόσο η οριστική παραλαβή των ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων του Μαρκόπουλου (υπάρχει κάποιου είδους «εμπλοκή» στο θέμα εξαιτίας κακοτεχνιών στην κατασκευή κατά πάσα πιθανότητα) όπως και η ψήφιση του Νομοσχεδίου ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα, ενώ και σε θεσμικό επίπεδο θα πρέπει λογικά να αναμένεται στο εγγύς μέλλον Νομοθετική πρωτοβουλία που θα διευθετεί το νέο ρόλο και τις νέες αρμοδιότητες της Φιλίππου Ένωσης απέναντι στον νέο Ιππόδρομο, ο οποίος δε θα ανήκει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε πως η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ θα χρονοτριβήσει τελικά, αφού τα «αγκάθια» που συναντά στο δρόμο της ασφαλώς φέρνουν τη διαδικασία πολύ πίσω. Ευχής έργον είναι λοιπόν να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά όλα αυτά τα επιμέρους πολύ σημαντικά ζητήματα ώστε να εισέλθουμε στην τελική φάση της πώλησης του Ιπποδρόμου και να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι: Δε φτάνει δηλαδή μόνο να σταματήσει η «οικονομική πληγή» για το Κράτος, το οποίο έχει επί μακρόν στην κατοχή του μία ελλειμματική και ζημιογόνα ΔΕΚΟ, δε φτάνει μόνο να εισπραχθεί κάποιο (σημαντικό ενδεχομένως) οικονομικό τίμημα από την πώληση του ΟΔΙΕ, θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλιστεί και το μέλλον και η ανάπτυξη των Ελληνικών ιπποδρομιών. Και αυτό θα επιτευθχεί με την κατάλληλη Νομοθετική και θεσμική θωράκιση από πλευράς του Κράτους, με τη σκληρή δουλειά και τη μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σήψης και παρακμής από τον νέο ιδιοκτήτη και ασφαλώς με την αγάπη και την υπομονή όλων των φιλίππων. Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε στο μέλλον να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον Ιππόδρομο των ονείρων μας!

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»