Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε την Κυριακή 09-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Το σχόλιο της ημέρας

«Ελληνικός Ιππόδρομος – οι προκλήσεις του μέλλοντος» (τεχνική ανάλυση)

Η Buena Vista ανακηρύχθηκε άλογο της χρονιάς στα Ιαπωνικά βραβεία για το 2010


Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών του Σαββάτου 08-01-2011

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Παρουσίαση του παιχνιδιού πλασέ και των παραγώγων του

Το παιχνίδι πλασέ είναι πολύ απλό παιχνίδι τόσο στη «φιλοσοφία» του όσο και στην εκτέλεσή του. Παίζοντας κάποιος ένα άλογο πλασέ στοιχηματίζει πως το συγκεκριμένο άλογο στην ιπποδρομία που συμμετέχει θα τερματίσει σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις (τότε θεωρείται το στοίχημά μας κερδισμένο). Από αυτό γίνεται αντιληπτό πως στο παιχνίδι του πλασέ πληρώνονται δύο ίπποι σε κάθε ιπποδρομία (οι δύο πρώτοι της άφιξης εφόσον διαγωνίζονται εντός του στοιχήματος) εκτός από την «οριακή» περίπτωση να τερματίσουν στη δεύτερη θέση ταυτόχρονα δύο ή περισσότεροι ίπποι τότε στην ιπποδρομία θεωρούνται κερδισμένοι (για το πλασέ) ο νικητής ίππος και όσοι ίπποι τερμάτισαν ταυτόχρονα στη 2η θέση.

Σημαντική παρατήρηση που ισχύει για όλα τα παιχνίδια σε περίπτωση ταυτόχρονης άφιξης: αν συμβεί να τερματίσουν σε κάποια/ες θέση/εις ταυτόχρονα ίπποι τότε το διανεμόμενο ποσό σε κάθε παιχνίδι ιπποδρομιακού στοιχήματος διαιρείται ισόποσα και μοιράζεται σε τόσους συνδυασμούς όσοι είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί που κερδίζουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το παιχνίδι του πλασέ αποτελεί το ασφαλέστερο είδος στοιχήματος στο ιπποδρομιακό παιχνίδι, δε συνοδεύεται όμως από ελκυστικές αποδόσεις. Παρόλα αυτά, θα το συστήναμε στους νέους φιλίππους που θέλουν να στοιχηματίσουν σε κάποιο απλό παιχνίδι, ειδικότερα στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:

1. Αν ο ίππος που επιλέξετε για να στοιχηματίσετε υπέρ του είναι αουτσάιντερ της διαδρομής και αποδίδει ικανοποιητικές αποδόσεις

2. Αν προτίθεστε να στοιχηματίσετε σε παρολί-πλασέ, το οποίο λειτουργεί όπως ακριβώς και το παρολί-γκανιάν που γνωρίσαμε στα πρώτα αφιερώματά μας, με τη διαφορά πως το παρολί-πλασέ στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται μόνον από επιλογές πλασέ σε κάθε κούρσα (μέχρι 6 ιπποδρομίες το μέγιστο). Οι στήλες του δελτίου μας προκύπτουν με τον ίδιο τρόπο (γινόμενο του πλήθους των ίππων που στοιχηματίζουμε σε κάθε κούρσα) και το ποσό που θα πληρώσουμε ισούται με το γινόμενο των στηλών του δελτίου μας επί τον πολλαπλασιαστή που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε εκτός από τον τρόπο που υπολογίζουμε την απόδοση στο πλασέ του ίππου που μας ενδιαφέρει να στοιχηματίσουμε. Για να βρούμε λοιπόν την απόδοση στο πλασέ που αποδίδει ο ίππος της επιλογής μας απλώς αφαιρούμε τη γκανιότα από το συνολικό ποσό που έχει παιχτεί στην ιπποδρομία στο παιχνίδι του πλασέ,  το ποσό που θα προκύψει το διαιρούμε δια του 2 (διότι οι ίπποι που πληρώνονται στο πλασέ είναι 2 όπως προείπαμε) και ο, τι αποτέλεσμα προκύψει το διαιρούμε με τα χρήματα που έχει παιχτεί το άλογό μας.  


Παράδειγμα:

Έστω ότι σε μία ιπποδρομία συμμετέχουν 5 ίπποι και έχουν παιχτεί τα εξής ποσά στο πλασέ:


Ίππος

Ποσό (€)

Νο 1

10,00 €

Νο 2

20,00 €

Νο 3

20,00 €

Νο 4

50,00 €

Νο 5

30,00 €

Σύνολο

130,00 €

Σε σύνολο παιχνιδιού 130,00 € η γκανιότα (όπως την ξέρουμε σήμερα, στο 20,00% δηλαδή) είναι:

130,00 € Χ 20,00%= 26,00 €

και επομένως το καθαρό ποσό που θα μοιραστεί στο παιχνίδι του πλασέ στους δύο πρώτους ίππους της ιπποδρομίας είναι:

130,00 € - 26,00 € = 104,00 €.

Όπως είπαμε, τα ποσά στους δύο πρώτους τερματίσαντες ίππους μοιράζονται ισομερώς. Στο παράδειγμά μας, οι αποδόσεις των ίππων στο πλασέ έχουν ως εξής:


Ίππος

Ποσό (€)

Απόδοση

Νο 1

10,00 €

52,00 € : 10,00 € = 5,20

Νο 2

20,00 €

52,00 € : 20,00 € = 2,60

Νο 3

20,00 €

52,00 € : 20,00 € = 2,60

Νο 4

50,00 €

52,00 € : 50,00 € = 1,04

Νο 5

30,00 €

52,00 € : 30,00 € = 1,73

Σύνολο

130,00 €


Σημ. «Ιπποδρομιών»: Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε αυτό που είπαμε και λίγο πριν, το γεγονός δηλαδή πως στο παιχνίδι του πλασέ δεν προσφέρονται ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις. Στο παράδειγμά μας, ο πιο αουτσάιντερ ίππος (Νο 1) αποδίδει στο πλασέ 5,20 ενώ το πρώτο φαβορί (Νο 4) αποδίδει μόλις 1,04 (οι αποδόσεις στο παράδειγμα περιγράφονται ως πολλαπλασιαστής στην στοιχηματική μονάδα).

Για να εξοικειωνόμαστε και με το ξένο στοίχημα, οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί το πλασέ το ονομάζουν «place», ενώ οι Αμερικανοί έχουν και το επονομαζόμενο «shown» στο οποίο ο παίκτης που στοιχηματίζει κερδίζει αν το άλογό του τερματίσει στην 1η , 2η ή 3η θέση της ιπποδρομίας.
«Ιπποδρομίες»

Κούρσα «All – stars»: «Η ιπποδρομία των φιλίππων»

Με αφορμή το ρεπορτάζ των «Ιπποδρομιών» για την κούρσα του Arima Kinen που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου στο ιπποδρόμιο Nakayama Racecourse (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) γνωρίσαμε αρκετά στοιχεία για αυτήν τη σπουδαία ιπποδρομία της Ιαπωνίας (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της 29ης-12-2010 με τίτλο: «Ο Victoire Pisa νικητής του Japan’s Arima Kinen» που βρίσκεται στη θεματική ενότητα «Επισκόπηση Διεθνούς Τύπου»). Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της ιπποδρομίας είναι το γεγονός πως οι συμμετοχές των ίππων προκύπτουν από σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, δημιουργώντας έτσι μία ιπποδρομία «all – stars» κατ’ απαίτηση των φιλίππων! Για την ιστορία μόνον αξίζει να αναφέρουμε πως τη συγκεκριμένη ιπποδρομία που διεξήχθη προ ημερών παρακολούθησαν ζωντανά 120.213 θεατές (!)

Ασφαλώς πρόκειται για εξαιρετική ιδέα των Ιαπώνων που δεν γνωρίζουμε αν έχει βρει μέχρι σήμερα μιμητές και αλλού. Το σίγουρο είναι πάντως πως με ενέργειες αυτής της μορφής «δραστηριοποιούνται» όλοι οι φίλιπποι οι οποίοι καλούνται να «συμμετάσχουν ενεργά» στην ιπποδρομία, επιλέγοντας οι ίδιοι τους ίππους που θα διαγωνιστούν. Μία τέτοια κούρσα είναι σίγουρο πως θα τύχει της πλήρους αποδοχής και ανταπόκρισης των φιλίππων για τον απλούστατο λόγο πως πληροί όλα τα κριτήρια που τους ικανοποιούν (μιας και οι ίδιοι επιλέγουν τους συμμετέχοντες ίππους)!

Οι ποιοτικοί ίπποι του Μαρκόπουλου (αυτοί που βρίσκονται στις υψηλές κλάσεις στο Γενικό Πίνακα Βαρών του Ισοζυγισμού) δεν μπορούν να βρουν εύκολα «κούρσα στα μέτρα τους» και κατά κανόνα διαγωνίζονται αραιά στη διάρκεια του έτους. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός, πιστεύουμε πως είναι εφικτή (και συνάμα άκρως εμπορική) η προκήρυξη δύο τέτοιων «all - stars» ιπποδρομιών μέσα στη χρονιά (μία στην περίοδο των Χριστουγέννων και μία με τη λήξη της ιπποδρομιακής σεζόν προ των θερινών διακοπών) ώστε οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις που θα φιλοξενήσουν τις δύο σπουδαίες αναμετρήσεις να αποτελέσουν «το γεγονός του μήνα», πόλο έλξης για τους φιλίππους και μεγάλης έκτασης διαφήμιση για τις Ελληνικές ιπποδρομίες.

Πιστεύοντας πως μία τέτοια ενέργεια μπορεί να συνεισφέρει στην προβολή και διαφήμιση των ιπποδρομιών και να βοηθήσει τον ΟΔΙΕ να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά του, οι «Ιπποδρομίες» σκοπεύουν να καταθέσουν άμεσα προς τον ΟΔΙΕ (που συντάσσει το αγωνιστικό πρόγραμμα του έτους) και προς τη ΦΕΕ (η οποία εγκρίνει το αγωνιστικό πρόγραμμα) ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών «all - stars».

«Ιπποδρομίες»
Οι ανακοινώσεις των υποψηφίων για τα βραβεία Eclipse Awards

Όπως είχαμε αναφερθεί ήδη σε προηγούμενο δημοσίευμά μας την Πέμπτη ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 40α ετήσια βραβεία Eclipse Awards που θα λάβουν χώρα στις 17 Ιανουαρίου.Τελικά σε ο, τι αφορά στο κορυφαίο βραβείο της βραδιάς (και της χρονιάς επίσης) θα ζήσουμε μία πραγματική «τιτανομαχία», μία τρομερή αναμέτρηση μεταξύ των Zenyatta, Blame και Goldikova! (Σημ. «Ιπποδρομιών»: φαντάζεστε να τους βλέπαμε όλους μαζί και σε μία αναμέτρηση στις κούρσες;) Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή μιας και ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τις 17 συνολικά κατηγορίες βραβείων που αφορούν τόσο σε ίππους όσο και σε αναβάτες.
Στην κατηγορία Horse of the Year όπως ήδη αναφέραμε έχουμε «σύγκρουση γιγάντων»! Αρχικά ο περισσότερος κόσμος «έβλεπε» ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ του νικητή στο 2010 BreedersCup Classic, του 4ετούς Blame και της 2ης στην άφιξη Zenyatta (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Το «τρίο» συμπλήρωσε η Goldikova, η απόλυτη κυρίαρχος πρωταθλήτρια σε στίβο turf που σημείωσε το ασύλληπτο ρεκόρ των τριών συνεχόμενων νικών στο BreedersCup Mile (πατήστε εδώ για να δείτε τη φετινή της επικράτηση) και η οποία «έβαλε πλώρη» για ένα δεύτερο συνεχόμενο βραβείο Eclipse Award στην κατηγορία champion turf female, στην οποία είναι επίσης υποψήφια. Να προσθέσουμε εδώ πως η 5ετής Goldikova έχει ήδη κερδίσει το Ευρωπαϊκό βραβείο Cartier Racing Award στην κατηγορία Horse of the Year για το 2010.
Η 6ετής πλέον Zenyatta στάθηκε άτυχη στις δύο τελευταίες φορές που ήταν και πάλι υποψήφια για το βραβείο Horse of the year Eclipse Award μιας και «έπεσε» πάνω στον Curlin (το 2008) και στη Rachel Alexandra (το 2009), χάνοντας καθαρά και στις δύο περιπτώσεις. Πάντως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη η επικράτησή της φέτος στην κατηγορία older female championship, κάτι που αν συμβεί θα είναι για 3η συνεχόμενη φορά (!)
Ο 4ετής Blame από την άλλη (ο τρίτος συνδιεκδικητής στην κατηγορία Horse of the Year) είναι για φέτος το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία champion older male.
Αναφέροντας κάποια στοιχεία επί της διαδικασίας να σημειώσουμε πως η καταληκτική ημερομηνία για τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος των τριών χορηγών οι οποίοι ψηφίζουν στα βραβεία (National Thoroughbred Racing Association, National Turf Writers And Broadcasters και Daily Racing Form) ήταν η περασμένη Τρίτη, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής (ψήφισαν οι 238 από τους 251). Οι τελικοί υποψήφιοι (η τελική τριάδα σε κάθε κατηγορία) για τα βραβεία Eclipse προέκυψαν από τη βαθμολόγηση των εκλεκτόρων με το σύστημα βαθμολόγησης 10 – 5 – 1, ενώ για το νικητή του βραβείου μετρά μόνον η προτίμηση της πρώτης επιλογής τους. Η εκδήλωση της απονομής θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που θα παρατεθεί στο ξενοδοχείο Fontainebleau Miami Beach της Florida, ενώ να θυμίσουμε πως εκτός των βραβείων της βραδιάς θα τιμηθεί με το ειδικό βραβείο Eclipse η ομάδα της Zenyatta.
Ας δούμε όλες τις κατηγορίες των βραβείων με τις υποψηφιότητές τους (η αναφορά τους στους πίνακες γίνεται με αλφαβητική σειρά):


Κατηγορία βραβείου

Ίππος
Horse of the Year
Blame
Goldikova (Ire)
Zenyatta
Two-Year-Old Male
Boys At Tosconova
To Honor and Serve
Uncle Mo
Two-Year-Old Filly

Awesome Feather
R Heat Lightning
Turbulent Descent
Three-Year-Old Male

Eskendereya
Lookin At Lucky
Paddy O’Prado
Three-Year-Old Filly

Blind Luck
Evening Jewel
Havre de Grace
Older Male

Blame
Quality Road
Richard’s Kid

Older Female


Life at Ten
Unrivaled Belle
Zenyatta

Male Sprinter


Big Drama
Majesticperfection
Smiling Tiger

Female Sprinter


Champagne d’Oro
Dubai Majesty
Rightly So

Male Turf Horse


Dangerous Midge
Gio Ponti
Winchester
Female Turf Horse

Goldikova (Ire)
Proviso (GB)
Tuscan Evening (Ire)

Steeplechase Horse


Arcadius
Percussionist
Slip Away

Owner


Claiborne Farm and Adele B. Dilschneider
Mr. and Mrs. Jerome S. Moss
WinStar Farm

Breeder


Adena Springs
Claiborne Farm and Adele B. Dilschneider
Brereton C. Jones

Trainer


Bob Baffert
Todd Pletcher
John Shirreffs

Jockey


Ramon Dominguez
Garrett Gomez
John Velazquez

Apprentice Jockey


Forest Boyce
Omar Moreno
Angel Serpa

«Ιπποδρομίες»
Σύγκρουση τριών αλόγων και πολλαπλές ανατροπές στις πρωινές προπονήσεις

Παραλίγο να είχαμε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και μάλιστα είναι απορίας άξιον πως τελικά απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Τρεις ίπποι μαζί με τους αναβάτες τους ανετράπησαν μετά από σύγκρουση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων στο ιπποδρόμιο Santa Anita το πρωί της περασμένης Τετάρτης, παρόλα αυτά το αξιοσημείωτο είναι πως τόσο κανένας από τους αναβάτες όσο και κανένας από τους ίππους που ενεπλάκησαν στο συμβάν δεν τραυματίστηκε σε ένα ατύχημα που – εκ πρώτης όψεως – φάνηκε πως ήταν πολύ σοβαρό.
Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 7:20 πμ (τοπική ώρα) όταν μία άτρεχτη φοράδα του προπονητή Richard Mandella η οποία είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στο μηχάνημα εκκίνησης των 1200 μέτρων ξεπετάχτηκε ξαφνικά μπροστά από ένα ζευγάρι αλόγων που γκαλοπάριζε μαζί (και οι δύο τρόφιμοι του προπονητή David Hofmans που γύμναζαν παρέα). Μάλιστα οι δύο ίπποι μόλις είχαν τελειώσει τη «δουλειά» και κατευθύνονταν προς την έξοδο της πίστας.
Την πιο άσχημη πτώση είχε ο αναβάτης Iggy Puglisi που προπονούσε έναν από τους ίππους του προπονητή Hofmans και ο οποίος κυριολεκτικά εκσφενδονίστηκε στην πίστα, για να παραληφθεί στη συνέχεια από ασθενοφόρο (αργότερα βέβαια διαπιστώθηκε πως ήταν καλά στην υγεία του όπως και οι υπόλοιποι).
Να προσθέσουμε τέλος πως μετά από το ατύχημα η πίστα έκλεισε για 25 περίπου λεπτά, ενώ στο διάστημα αυτό οι υπεύθυνοι του ιπποδρόμιου (εκμεταλλευόμενοι το «νεκρό χρόνο») προέβησαν  - νωρίτερα από ο, τι συνήθως - στην αποκατάσταση της επιφάνειας του στίβου.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»