Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011


Το σχόλιο της ημέρας

Η ΕΙΔΙΕ εξέδωσε την Τρίτη 14-06-2011 μία ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση της παρακράτησης φόρου 20,00% επί των επάθλων που είχε επιβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά από έντονη δραστηριότητα από πλευράς ΕΙΔΙΕ πάνω σε αυτό το ζήτημα και ύστερα από επίμονη διεκδίκηση επιτεύχθηκε τελικά η απόσυρση του μέτρου και συνεπώς έληξε αισίως αυτή η προσπάθεια της Ιδιοκτησίας.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την παράλληλη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επάθλων και την υπαγωγή της φορολόγησης του εισοδήματος (από τα έπαθλα) των Ιδιοκτητών δρομώνων ίππων στις Γενικές Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο υποχρεωτική την τήρηση βιβλίων εκ μέρους τους. Η απόφαση αυτή του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας κυρίου Δημ. Σταματόπουλου – την οποία απέστειλε προς την ΕΠΔΙ και στην ΕΙΔΙΕ,στη ΦΕΕ και στον ΟΔΙΕ, όχι όμως και στον ΕΛΣΙΙΠ – στηρίχτηκε στην υπ’ αρ. 322/1988 γνωμοδότηση της Συνέλευσης Προϊσταμένων Νομικών Διευθύνσεων με την οποία διευκρινίζεται ότι «...η κατοχή και εκμετάλλευση ίππων που χρησιμοποιούνται σε αγώνες ιπποδρομίου (δρόμωνες ίπποι) θεωρείται κερδοσκοπική εμπορική επιχείρηση και τα κέρδη που πραγματοποιούνται από αυτή αποτελούν και φορολογούνται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις...», ενώ από τα έγγραφα με αρ. πρωτ. 1057954/948/Α0012/11.05.1998 και 1034673/611/Α0012/05.07.2001 της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος προκύπτει πως έχει γίνει δεκτό, όπως αναφέρει ο κύριος Σταματόπουλος στην ίδια επιστολή, ότι «...τα έσοδα – μεταξύ άλλων από την εκμετάλλευση ίδιων ίππων στον ιππόδρομο – θεωρείται ότι συνιστούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ’ πηγής)...».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΙΔΙΕ στις 14-06-2011 (κάντε κλικ για μεγέθυνση)


Η άποψη των «Ιπποδρομιών» είναι πως η θέση που διατυπώνεται από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και πως η Ιδιοκτησία θα δυσκολευτεί αρκετά να διεκδικήσει στο μέλλον κάτι καλύτερο. Παρότι θεωρούμε ορθή την αιτιολόγηση των Οικονομικών Υπηρεσιών εν τούτοις θα πρέπει να επισημάνουμε πως η χρονική συγκυρία που διαδραματίζονται αυτά τα γεγονότα δεν ευνοεί καθόλου τις Ελληνικές ιπποδρομίες και πως οι όποιες προσπάθειες αναζήτησης νέων επενδυτών (Ιδιοκτητών δρομώνων ίππων) καταποντίζονται πλήρως με αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, ενώ κάθε σκέψη για αύξηση του ζωικού δυναμικού στο μέλλον φαντάζει τουλάχιστον ουτοπική με τα σημερινά δεδομένα, για να μην πούμε πως αναμένεται πια με σχετικά μεγάλες πιθανότητες μία περαιτέρω συρρίκνωση του συνολικού αριθμού των ίππων στο Μαρκόπουλο.

Το πιο δυσάρεστο κατά την άποψή μας είναι το γεγονός πως η ΕΙΔΙΕ όχι μόνο δε συναισθάνεται το μέγεθος των ευθυνών που της αναλογούν – διαχρονικά – αλλά τουναντίον επισημαίνει το πρόβλημα της μείωσης του ζωικού δυναμικού στο Μαρκόπουλο και εντοπίζει τα βασικά αίτια του φαινομένου στην παρακράτηση φόρου στα έπαθλα! Μας δίνει με άλλα λόγια την εντύπωση πως η ΕΙΔΙΕ βρίσκεται σε έναν άλλον, «εικονικό» Ιππόδρομο και πως η ίδια είναι άμοιρη των ευθυνών για τη σημερινή άθλια και τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ιπποδρομίες! Είναι πράγματι βαθύτατα λυπηρό και ελπίζουμε η συγκεκριμένη άποψη να μην απηχεί τη γενικότερη θέση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών – μελών της ΕΙΔΙΕ. Το σίγουρο είναι πάντως πως μεσούσης της γενικότερης κρίσης στον Ιππόδρομο έρχεται να προστεθεί άλλο ένα «αγκάθι» στην ομαλή λειτουργία του, ενώ οι «παρενέργειες» που μπορεί να επιφέρει αυτή η κατάσταση είναι ακόμα απροσδιόριστες, δεδομένου ότι δεν έχει διαφανεί προς το παρόν η στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν οι Ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων στις επικείμενες προσπάθειες διεκδίκησης τους.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Queen Anne Stakes

Νικητής ίππος: Canford Cliffs

Canford Cliffs
   
2011 Queen Anne Stakes 

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 St James's Palace Stakes

Νικητής ίππος: Frankel
Frankel

2011 St James's Palace Stakes

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Windsor Castle Stakes  

Νικητής ίππος: Frederick Engels

Frederick Engels

 2011 Windsor Castle Stakes 
«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Coventry Stakes  

Νικητής ίππος: Power

Power
  
2011 Coventry Stakes

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 King's Stand Stakes

Νικητής ίππος: Prohibit

Prohibit

2011 King's Stand Stakes

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Prix De Diane - Longines

Νικητής ίππος: Golden Lilac 

Golden Lilac

 
2011 Prix De Diane - Longines
«Ιπποδρομίες»
Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Prix La Coupe

Νικητής ίππος: Cirrus Des Aigles

Cirrus Des Aigles

   
2011 Prix La Coupe
 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»