Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Δικαίωση για τον «θρυλικό» Secretariat μετά από 39 χρόνια!

Ο ίππος – μύθος των Ιπποδρομιών κατέχει πλέον επίσημα τα ρεκόρ χρόνου και για τα τρία σκέλη του Triple Crown!

«Ιστορική απόφαση» της Επιτροπής Ιπποδρομιών του Maryland η οποία άλλαξε (μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της) τον επίσημο χρόνο άφιξης της ιπποδρομίας 1973 Preakness Stakes


«Πανηγυρική» δικαίωση… μετά από 39 χρόνια!

Η Επιτροπή Ιπποδρομιών του Maryland που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη σε μία ειδική ακροαματική διαδικασία ψήφισε και αποφάσισε να αλλάξει τον επίσημο χρόνο άφιξης της ιπποδρομίας 1973 Preakness Stakes, την οποία είχε κατακτήσει ο περίφημος ίππος Secretariat που έκανε και το Triple Crown εκείνη τη χρονιά (ο ένας από τους έντεκα συνολικά ίππους στην ιστορία των Αμερικανικών Ιπποδρομιών που έχει πετύχει κάτι τέτοιο).

Το αποτέλεσμα μάλιστα της ψηφοφορίας ήταν ομόφωνο (και τα επτά μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής) και επομένως ο χρόνος νικητή ίππου μεταβλήθηκε από 1’:54’’ 2/5 σε 1’:53’’. Έτσι, ο Secretariat κατέχει επίσημα πλέον και τα τρία ρεκόρ χρόνου για τα ισάριθμα σκέλη του Triple Crown (Kentucky Derby, Belmont States, Preakness Stakes), τα οποία παραμένουν ακατάρριπτα! (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Σε σχέση πάντως με την κατοχύρωση του ρεκόρ που αφορά στην κούρσα του Preakness Stakes, θα πρέπει να σημειωθεί πως στο Ιπποδρόμιο Pimlico όπου διεξάγεται παραδοσιακά η συγκεκριμένη ιπποδρομία, το ρεκόρ χρόνου στην απόσταση αυτή - 1 3/16 mile – κατέχει από το 1991 ο ίππος Farma Way με επίδοση 1’:52’’ 2/5).


1973 Preakness Stakes
Η Επιτροπή Ιπποδρομιών του Maryland είχε ανακοινώσει προ ημερών πως θα ερευνούσε την επίσημη χρονομέτρηση της συγκεκριμένης κούρσας μετά από αίτημα της ιδιοκτήτριας του Secretariat, Penny Chenery, και του Προέδρου του Ιπποδρομίου Pimlico, Tom Chuckas. Για περισσότερες από δύο ώρες ακούστηκαν καταθέσεις (με τη συμβολή φυσικά και της τεχνολογίας, καθώς το ηχητικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από παλαιότερες εποχές) προκειμένου να αποδειχτεί τελικά ότι ο πραγματικός χρόνος που σημείωσε ο Secretariat στην κούρσα του 1973  Preakness Stakes ήταν καλύτερος από το 1’:53’’ 2/5 που είχε πετύχει ο ίππος Tank's Prospect (1985) και αποτελούσε μέχρι πρότινος το ρεκόρ χρόνου για την συγκεκριμένη αναμέτρηση, επίδοση που είχαν ισοφαρίσει μερικά χρόνια αργότερα οι ίπποι Louis Quatorze (1996) και Curlin (2007). 

Μία «λάθος ένδειξη» και ο «μαραθώνιος αγώνας» για την αποκατάσταση της αλήθειας

Το ηλεκτρονικό χρονόμετρο στην κούρσα του 1973 Preakness Stakes έδειξε επίδοση 1’:55’’, μία μέτρηση που γρήγορα έγινε αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο δύο ανεξάρτητοι ρολογάδες της Daily Racing Form που κατέγραψαν (ο καθένας τους ξεχωριστά) στην ίδια κούρσα επίδοση 1’:53’’ 2/5 με ρολόι χειρός. Στις ημέρες που επακολούθησαν της αναμέτρησης, οι Ελλανοδίκες του Ιπποδρομίου Maryland κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εσφαλμένη χρονομέτρηση και αποφάσισαν τότε να αλλάξουν τον επίσημο χρόνο της άφιξης από 1’:55’’ σε 1’:54’’ 2/5. Η υπόθεση βεβαίως δεν «έκλεισε» εκεί όπως όλοι γνωρίζουμε και σήμερα πλέον, μετά από πολύχρονη διαμάχη, μπορούμε να πούμε πως «αποκαταστάθηκε η τάξη»!
 
Η κυρία Chenery, που δεν μπόρεσε να «συγκρατηθεί» από τη χαρά της και πανηγύρισε φωναχτά στο άκουσμα της απόφασης, δηλώνοντας πως «είναι μία μεγάλη ημέρα», ενώ σε σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος του Ιπποδρομίου Pimlico, Tom Chuckas έκανε ανοιχτά λόγο για «απόδοση δικαιοσύνης» και για «τρομερά νέα για τον κύκλο του Secretariat όπως και για το άθλημα των Ιπποδρομιών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ιδιαίτερα στην ιδιοκτήτρια του Secretariat, η οποία επί σαράντα περίπου χρόνια (!) πάλεψε σθεναρά και ακούραστα για τη δικαίωση του ίππου της, καταφέρνοντας τελικά να παρουσιάσει στην ακροαματική διαδικασία ατράνταχτα πειστήρια που τεκμηρίωσαν πλήρως την υπόθεση.




«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»