Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Έκτακτη επικαιρότητα: Η επιβεβαίωση του μεγάλου σκανδάλου είναι πια γεγονός


Άμεση παραδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΔΙΕ ότι επί έξι ολόκληρα χρόνια ο Οργανισμός λειτουργούσε χωρίς σύμβαση με την Intralot!

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΟΔΙΕ – Intralot εδώ και τρεις μήνες (!), λίγο πριν από την αποκρατικοποίηση του Ιπποδρόμου με διάρκεια δύο συν ένα έτη, χωρίς τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού!

ΟΔΙΕ: Τα πήρε όλα η INTRALOT επειδή δεν…πρόκαναν!

«Χαίρε βάθος αμέτρητο». Μόνο η έκφραση αυτή ταιριάζει στο «βασίλειο» κρατικών εταιριών και εμπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως αποκαλύπτεται και από την υπόθεση του ΟΔΙΕ, που έφερε κατ'  αποκλειστικότητα στο προσκήνιο το Euro2day.gr προ ολίγων ημερών.

Η περίληψη της υπόθεσης είναι αρκετά «απλή» όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΔΙΕ Αλέξανδρου Ζαχαρή στο δημοσιογράφο Φώτη Κόλλια.

Επί έξι χρόνια η Ιντραλότ ήταν πάροχος του κεντρικού συστήματος λειτουργίας του ΟΔΙΕ, τιμολογούσε δηλαδή και πληρωνόταν, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία σύμβαση.

Διότι όταν ξαφνικά η διοίκηση του ΟΔΙΕ «ανακάλυψε» το κενό, δεν προχώρησε σε προσωρινή ρύθμιση και μειοδοτικό διαγωνισμό. Απλώς… παζάρεψε με τον υπάρχοντα προμηθευτή, πέρασαν τα…χρόνια και μετά «ανακάλυψε» ότι δεν υπάρχει χρόνος γιατί αν και όταν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΔΙΕ, θα μείνει ξεκρέμαστος ο νέος ιδιοκτήτης!

Κι έτσι επέστρεψε στον υπάρχοντα-άνευ συμβάσεως – προμηθευτή και του ανέθεσε με απ' ευθείας ανάθεση για 2+1 χρόνια το κεντρικό σύστημα (λειτουργία και συντήρηση), ενώ ταυτόχρονα παραλαμβάνει από αυτόν ως «ενοικιαζόμενα» μερικές… εκατοντάδες νέα τερματικά.

Και πάλι χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Ας δούμε όμως τις «λεπτομέρειες».

Οι δηλώσεις του «ισχυρού ανδρός» του ΟΔΙΕ στο Εuro2day.gr

Με καθυστέρηση ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Αλέξανδρος Ζαχαρής, επικοινώνησε και απαντώντας στις ερωτήσεις ανέφερε ότι η νέα διετής σύμβαση με την Intralot, είναι αξίας αντίστοιχης με την προηγούμενη, δηλαδή περί τα 230.000 ευρώ μηνιαίως. (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Όσοι είχατε διαβάσει το ρεπορτάζ των τελευταίων ημέρων, οι «Ιπποδρομίες» απευθύνθηκαν την ίδια στιγμή στην υπεύθυνη επικοινωνίας της Intralot, κυρία Πέρσα Καρτσόλη, στην οποία θέσαμε υπόψη τα γεγονότα που αναφέρονταν στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day και ζητήσαμε την επίσημη θέση της εταιρίας. Κάτι τέτοιο μέχρι και σήμερα δεν έγινε φυσικά… Για την επιβεβαίωση των ανωτέρω, παρατίθεται στην συνέχεια το αποδεικτικό της δικής μας επικοινωνίας με την κυρία Καρτσόλη στις 30 Ιουνίου 2012.)
 
Ο κ. Ζαχαρής επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr και υποστηρίζει πως η σύμβαση ήταν απαραίτητη για πολλούς λόγους και πως περιλαμβάνει σειρά αλλαγών προς όφελος του οργανισμού που διαχειρίζεται τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο.

Όσο για την καθυστέρηση στην ανακοίνωσή της, επί τρείς ολόκληρους μήνες (!), αποδίδει τη μη ανάρτησή της στο «Διαύγεια» στην…. έλλειψη προσωπικού (ο ίδιος πίστευε όπως μας είπε, πως έχει ήδη αναρτηθεί). Το ενδιαφέρον είναι πως ούτε η Intralot βιάζεται να ανακοινώσει μια σύμβαση που είναι χρυσοφόρα κατά το πρότυπο του ΟΠΑΠ και αναμένεται να της αποδώσει για τα επόμενα 2+1 χρόνια πάνω από 8 εκατ. ευρώ.

Το πρωτοφανές είναι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ υποστηρίζει πως επί έξι ολόκληρα χρόνια ο οργανισμός λειτουργούσε χωρίς σύμβαση με την Intralot.

Το θέμα αυτό από μόνο του δημιουργεί νομικά ερωτήματα περί απιστίας, τα οποία θα τα δούμε στη συνέχεια.

Τα πολλά παζάρια… έφαγαν τη σύμβαση (και τον διαγωνισμό!)

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζαχαρής αποδίδει, την αδυναμία υπογραφής σύμβασης επί της δικής του θητείας σε σειρά νομικών και άλλων θεμάτων (sic) και στα πολυετή… παζάρια με την εταιρεία!

Με άλλα λόγια, από το πολύ παζάρι, που έκαναν, κατέληξαν στην απ ευθείας ανάθεση στον ίδιο προμηθευτή και τη δέσμευση για τουλάχιστον δύο χρόνια, του… επόμενου ιδιοκτήτη του ΟΔΙΕ (ο οποίος βαίνει προς ιδιωτικοποίηση και τυπικά ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ)

Στο επίσης εύλογο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε διαγωνισμό για επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου, αντί να… παζαρεύει, ο κ. Ζαχαρής υποστήριξε πως απαιτούνται… χρόνια (!) για τον καθορισμό των προδιαγραφών, αλλά και την επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου.

Οπότε τώρα με τη νέα διετή σύμβαση, (2+1 χρόνια εξ όσων γνωρίζουμε εμείς) ο ΟΔΙΕ έχει το χρόνο ώστε να… προετοιμάσει τον σχετικό διαγωνισμό. Η σύμβαση, όπως λέει, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είχε προχωρήσει σε μία – δύο παρατηρήσεις που διορθώθηκαν από τον ΟΔΙΕ.

Η παλαιά σύμβαση της Intralot προέβλεπε την υποστήριξη του ιπποδρομικού στοιχήματος (και του λογιστηρίου) επί 3 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή) και για 4 ώρες ημερησίως. Η νέα σύμβαση, λέει ο κ. Ζαχαρής, είναι ίδιου κόστους αλλά επιβάλλει στην Intralot την υποστήριξη του ΟΔΙΕ επί έξι ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες ημερησίως.

Ο ίδιος προσθέτει πως εξαιτίας της κατάργησης των παλαιών γραμμών του ΟΤΕ (εδώ και πολλά χρόνια...) ο οργανισμός χρειάζονταν νέες τερματικές συσκευές για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Τελικά, η ίδια σύμβαση προβλέπει πως η Intralot θα του διαθέσει για τα επόμενα δύο χρόνια μερικές… εκατοντάδες τερματικά (χωρίς να αγοραστούν δηλαδή από τον ΟΔΙΕ), με την εταιρεία να δεσμεύεται, πάντα κατά τον κ. Ζαχαρή, πως θα συνεργαστεί με τον επόμενο τεχνολογικό πάροχο!

«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει όταν δεν έχει σύμβαση με τον τεχνολογικό πάροχο» δηλώνει μετ’ επιτάσεως ο κ. Ζαχαρής επειδή ο νέος ιδιοκτήτης θα ήταν «έρμαιο του προμηθευτή ο οποίος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κατεβάσει τους διακόπτες αφού δεν είχε σύμβαση».

Προφανώς το ελληνικό κράτος τόσο κατά την διοίκηση του κ. Ζαχαρή όσο και με τις προηγούμενες δεν είχε τις ίδιες… αγωνίες. Γι αυτό και δεν είχε σύμβαση με την Ιντραλότ για το διάστημα-ρεκόρ των έξι ετών.

Τα «κενά» της υπόθεσης και το ενδεχόμενο απιστίας

Ωστόσο, ο κ. Ζαχαρής δεν διευκρίνισε και ορισμένα ακόμη θέματα. Όπως για παράδειγμα το λόγο για τον οποίο δεν προώθησε μια σύμβαση περιορισμένης διάρκειας, ολίγων μηνών, προκειμένου να αφήσει τον επόμενο ιδιοκτήτη να αποφασίσει για τα περαιτέρω, ή γιατί δεν φρόντισε να γίνει ο διαγωνισμός επί των ημερών του με δεδομένο ότι το διάστημα των δύο ετών που ισχυρίζεται ότι θα απαιτούσε η έκδοση προδιαγραφών και η υλοποίηση του διαγωνισμού, δεν πείθει κανέναν.

Από νομικής πλευράς πάντως η υπόθεση δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα περί του αδικήματος της «απιστίας», ενώ ασφαλώς αφορούν και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σε αυτή έχει περάσει το 100% των μετοχών του οργανισμού.

Διότι υπάρχουν νομικές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες, κακώς ένας προμηθευτής συνεχίζει και παρέχει υπηρεσία ενώ γνωρίζει ότι δεν υφίσταται σύμβαση, κακώς τιμολογεί αυτές τις κακώς παρεχόμενες υπηρεσίες, και κυρίως, κακώς ο ΟΔΙΕ δεχόταν τη λήψη υπηρεσιών και τα τιμολόγια.

Αλλά και ο ίδιος ο τρόπος (μη) δημοσιοποίησης αυτού του «σκηνικού» είναι εξαιρετικά περίεργος.

Μόλις στις 29/5/2012 (μετά δηλαδή τις πρώτες εκλογές) ο ΟΔΙΕ εδέησε να αναρτήσει στη «Διαύγεια» μια λακωνική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, από την οποία προκύπτει ότι η σύμβαση έγινε με απ ευθείας ανάθεση σχεδόν…τρεις μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στην αρχή του… Μαρτίου, δηλαδή κατά την «συγκυβέρνηση» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Στην ανακοίνωση αυτή, δεν αναφέρεται κανένας απολύτως όρος, (διάρκεια, αντικείμενο κλπ.) ούτε γίνεται αναφορά στο τίμημα, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο ΟΔΙΕ έχει δημοσιεύσει στη «Διαύγεια» με λεπτομέρειες, αποφάσεις ήσσονος οικονομικής σημασίας, περιλαμβανομένης και της ημερήσιας σύμβασης για ενοικίαση… λεωφορείου, αξίας 124 ευρώ!

ΥΓ: Εάν η υπόθεση όπως εκτυλίχθηκε σας θυμίζει κάτι, αυτό δεν είναι τυχαίο. Με αντίστοιχο τρόπο δόθηκαν επί σειρά ετών οι απανωτές απ' ευθείας αναθέσεις/παρατάσεις και από τον ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, είτε διότι ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος με διάλυση της επιτροπής, είτε διότι καθυστέρησε η προκήρυξη του και «η εταιρία έπρεπε να λειτουργήσει», είτε διότι απλά… «πάγωσε», όπως φαίνεται να συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Τυχαίο; Δε νομίζουμε!

Πηγή: www.euro2day.gr

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Είναι αυτονόητο ότι μετά από την κυνική ομολογία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΔΙΕ για σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών εδώ και χρόνια από πλευράς του Οργανισμού, θα πρέπει άμεσα να επέμβει ο Εισαγγελέας. Με άλλα λόγια, το καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό» από δω και πέρα και οι εξελίξεις καταιγιστικές…
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»