Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010


Διαβάστε την Πέμπτη 30-12-2010 στις «Ιπποδρομίες»:


Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν δέσμη προτάσεων για τη στήριξη των εσόδων όλων των επαγγελματιών του Μαρκόπουλου

Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τον ΟΔΙΕ και τη ΦΕΕ

Ανάλυση των Ελληνικών ιπποδρομιών της Τρίτης 28-12-2010

Ανάλυση των Ελληνικών ιπποδρομιών της Πέμπτης 23-12-2010

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν των Γαλλικών ιπποδρομιών της Πέμπτης 30-12-2010

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Πέμπτης 30-12-2010
 
Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Τετάρτης 29-12-2010


Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Ανάλυση των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν στην ΕΠΔΙ (1ο μέρος)
σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης


Αργά το βράδυ της Δευτέρας 27-12-2010 εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από τον ΟΔΙΕ με το οποίο ενημέρωσε όλους τους φιλίππους πως λόγω της αποχής των προπονητών από τις εγγραφές για τις ιπποδρομίες της Πέμπτης 30-12-2010 ματαιώθηκε η αντίστοιχη Ελληνική συγκέντρωση και στη θέση της θα διεξαχθούν Γαλλικές ιπποδρομίες. Λίγο αργότερα οι «Ιπποδρομίες» εντόπισαν (και δημοσίευσαν άμεσα) την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση των Προπονητών (ΕΠΔΙ) στην οποία ανέφεραν τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν.
Κατ’ αρχάς η ανακοίνωση στην αρχή της έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προπονητών που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 24-12-2010, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ομοθυμία και αποφασιστικότητα των Προπονητών (και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι βέβαια μπροστά από τον επαπειλούμενο «οικονομικό αφανισμό» του κλάδου τους). Δεν αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους αν υπήρξε πλήρης απαρτία και καθολική συμμετοχή, αυτό πάντως που μένει ως αίσθηση είναι το γεγονός πως από δω και πέρα περιμένουμε να δούμε τους Προπονητές να αντιδρούν συσπειρωμένα και σθεναρά χωρίς διασπάσεις, διχογνωμίες ή άλλου είδους «τριβές».
Στη συνέχεια η ΕΠΔΙ μέσω της ανακοίνωσής της εξήγγειλε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για χθες (Τρίτη 28-12-2010) με δύο ωριαίες στάσεις εργασίας (ή αποχής από τα καθήκοντά τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση) κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, κίνηση που οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί πως αποτελεί «προειδοποιητική βολή» ενόψει δυναμικότερων αντιδράσεων προσεχώς σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι τελευταίες αποφάσεις της ΦΕΕ που κυριολεκτικά αποδεκατίζουν το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Προσωπικά, εκτιμώ το σύνολο των Προπονητών που λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες (τεχνικές και οικονομικές) κάνοντας πολύ καλή δουλειά, τηρουμένων των αναλογιών. Έχω μία μικρή «ένσταση», μία παρατήρηση σε σχέση με την αποχή τους την Τρίτη 28-12-2010: Επειδή ακριβώς σέβομαι και αποδέχομαι πλήρως το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία και με δεδομένο πως η δική τους επίσημη ιστοσελίδα (http://www.epdi.gr/) δε λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ώστε να μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα οι φίλιπποι για τη δράση και τις κινητοποιήσεις των Προπονητών, θα προτιμούσα η ανακοίνωσή τους να είχε βγει και να είχε διανεμηθεί πιο έγκαιρα ώστε να μην υποστούν επιπλέον ταλαιπωρία οι ήδη καταταλαιπωρημένοι φίλιπποι.
Στην ουσία της ανακοίνωσης τώρα, η ΕΠΔΙ μεταξύ των άλλων κάνει λόγο για «...ολέθρια απόφαση της ΦΕΕ η οποία ανατρέπει κεκτημένα δικαιώματα δεκάδων ετών, οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό τον κλάδο των Προπονητών και βάζει βόμβα στα θεμέλια των υπογραφέντων ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ Προπονητών και Ιδιοκτητών...», τονίζοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που δεν τροποποιηθούν ανάλογα τα ιδιωτικά συμφωνητικά οι Προπονητές θα προβούν σε καταγγελία τους. Η άποψή μου είναι πως υπήρξε μία «αστοχία» της ΕΠΔΙ που αφορά στο «προβλεπτικό κομμάτι» της υπόθεσης. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχω την αίσθηση πως οι Προπονητές θα έπρεπε (αργά ή γρήγορα) να περιμένουν μείωση των εισοδημάτων τους που δε θα οφειλόταν στα «εσωτερικά προβλήματα» του Ελληνικού Ιπποδρόμου αλλά θα ήταν απόρροια της ευρύτερης εισοδηματικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, αν σήμερα στο Μαρκόπουλο είχαμε ικανό αριθμό ίππων και σωστό πρόγραμμα, τότε πριν από την απόφαση της ΦΕΕ δε θα υπήρχε καμία απώλεια εισοδήματος για τους Προπονητές (η μέχρι τώρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους δηλαδή οφειλόταν στα «εσωτερικά προβλήματα» λειτουργίας του Ιπποδρόμου). Βλέποντας λοιπόν όλες τις κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα να πλήττονται εισοδηματικά θα έπρεπε – τουλάχιστον – να υποψιαστούν πως «θα χτυπήσει και την πόρτα τους» το πρόβλημα. Και αυτό το αναφέρω διότι θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση των ιδιωτικών συμφωνητικών τους με την Ιδιοκτησία. Σήμερα, πράγματι οι Προπονητές έχουν μείωση εισοδήματος κατά 33,33% (συνολικά ως κλάδος) εξαιτίας της σταθερής απώλειας μίας Ελληνικής ιπποδρομιακής συγκέντρωσης την εβδομάδα σε σχέση με το παρελθόν (από τρεις έγιναν δύο εβδομαδιαίως στην καλύτερη περίπτωση) και τώρα με την νέα απόφαση της ΦΕΕ υπέστησαν περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους κατά 35,00% επί το ποσοστού που εισέπρατταν από τα έπαθλα (το 17,00% που εισέπρατταν ως ποσοστό από τα έπαθλα μετατράπηκε σε 12,00%).

(διαβάστε τώρα τη συνέχεια στο 2ο μέρος που ακολουθεί)

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Ανάλυση των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν στην ΕΠΔΙ (2ο μέρος)
σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

(συνέχεια από το 1ο μέρος)

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε με την απόφαση της ΦΕΕ είναι που ακριβώς πηγαίνει το ποσοστό που αφαιρέθηκε από τους Προπονητές (διότι οι μόνοι που πήραν αύξηση είναι οι αναβάτες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συνεπώς υπάρχει ένα «αδιάθετο» 2,50% που καρπώνεται τελικά ποιος;). Οι «Ιπποδρομίες» επαληθεύτηκαν για άλλη μία φορά όταν στο δημοσίευμα της 12ης-12-2010 με τίτλο: «Τι πρόκειται να συμβεί αν…» (μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε όλο το δημοσίευμα στην αρχική σελίδα των «Ιπποδρομιών») «είδαν» πίσω από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομιών κυρίου Φ. Σαχινίδη αυτό που έμελε να συμβεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός έκανε λόγο για «ισοσκελισμένα έσοδα - έξοδα» σε όλες τις ΔΕΚΟ εφεξής και για «λήψη αντισταθμιστικών μέτρων» από όσες εξ αυτών δεν επιτύχουν τους στόχους τους. Τότε μάλιστα (από τις 12-12-2010 σημειώστε παρακαλώ) επισημάναμε με ποιους τρόπους μπορεί να «πλήξει» αυτό το μέτρο τους εμπλεκόμενους με/γύρω από τον Ελληνικό Ιππόδρομο (με μπλε χρώμα εμφανίζεται το απόσπασμα από το δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της 12ης-12-2010):

- Περαιτέρω μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του ΟΔΙΕ (κάτι που φαίνεται πως θα συμβεί και αυτό τελικά)
- Μειώσεις προσωπικού του ΟΔΙΕ (ορατός ο κίνδυνος λόγω και των επικείμενων μετατάξεων στις ΔΕΚΟ)
- Μειώσεις των διανεμόμενων ποσοστών στους επαγγελματίες από την γκανιότα (έτσι ακριβώς πιθανολογούσαν οι «Ιπποδρομίες», εκτίμηση που τελικά επαληθεύτηκε πλήρως καθώς ο Λογαριασμός των επάθλων εισπράττει το 5,00% των εσόδων του στοιχήματος και συνεπώς κάθε μείωση στο ποσοστό επί των επάθλων ουσιαστικά ανάγεται σε μείωση από τα διανεμόμενα ποσοστά από την γκανιότα)
- Αύξηση της γκανιότας (θέμα που ερευνούμε ήδη στις «Ιπποδρομίες» και από ο, τι φαίνεται μάλλον συνέβη εν κρυπτώ)

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΦΕΕ στοχεύουν στην περικοπή εξόδων με όλους τους δυνατούς τρόπους. Η δική μου εκτίμηση είναι πως δε θα επιτευχθούν οι στόχοι και σύντομα ο ΟΔΙΕ θα βρεθεί προ του αμείλικτου διλήμματος: να κλείσει ή να πωληθεί. Οι Προπονητές ωθούμενοι στην ανέχεια και στην πλήρη εξουθένωση «πιέζονται» προς άλλες διεξόδους και λύσεις (μαζικές αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, αναζήτηση ευκαιριών σε Ιπποδρόμους του εξωτερικού, παύση εργασιών και απεργιακές κινητοποιήσεις με κίνδυνο αυτές να επιφέρουν το οριστικό σταμάτημα των Ελληνικών ιπποδρομιών). Θα τολμήσω να επισημάνω έναν ακόμα κίνδυνο (και εύχομαι να διαψευστώ): όπου η οικονομική κρίση «χτυπά», η παραβατικότητα αυξάνει κατακόρυφα. Φοβούμαι δηλαδή πως στο μέλλον υπάρχει σοβαρό το ενδεχόμενο να αυξηθούν (ίσως και δραματικά) οι περιπτώσεις κρουσμάτων «λερωμένων ίππων», αντικανονικών επιδόσεων και «περίεργων διαδρομών»…
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα κατά τη γνώμη μου είναι η άμεση αναστολή της απόφασης της ΦΕΕ που αφορά στη μείωση των εσόδων των Προπονητών (ειδικότερα τώρα που διανύουμε την εμπορικότερη περίοδο για τον ΟΔΙΕ, όπως θα επαναλάβουμε για πολλοστή πλέον φορά) και η συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Οι Προπονητές του Ελληνικού Ιπποδρόμου δεν ανήκουν ούτε στους «καλοπληρωμένους» ούτε στους «ευνοημένους» (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους) και το ζήτημα κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση. Επιπλέον, πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να τονωθούν (στο μέτρο του δυνατού) τα έσοδα όλων των επαγγελματιών του Μαρκόπουλου και προς αυτήν την κατεύθυνση οι «Ιπποδρομίες» προτίθενται να δημοσιεύσουν αύριο συγκεκριμένη πρόταση επ’ αυτού (και παράλληλα να την αποστείλουν τόσο στον ΟΔΙΕ όσο και στη ΦΕΕ). 
Αυτό που εύχομαι προσωπικά (εκφράζοντας πιστεύω το σύνολο των φιλίππων) είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και οι Ελληνικές ιπποδρομίες να συνεχίσουν να διεξάγονται απρόσκοπτα, αλλιώς το πλήγμα που θα δεχθούν αυτή τη φορά ίσως να αποτελέσει «τη χαριστική τους βολή».

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης



Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»