Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις


Η πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου μέσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Η «ομοβροντία» επικριτικών σχολίων στο διεθνή Τύπο μαζί με τη διάχυτη φημολογία που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα περί «χρεοκοπίας» (εντός ή εκτός εισαγωγικών ή και με χρήση τροπικών προσδιορισμών) δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο η πιστοληπτική ικανότητά της. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα παράμετρος που αξίζει νομίζω τον κόπο να την αναλύσουμε περισσότερο κι έχει να κάνει με τον Ελληνικό Ιππόδρομο και με την πορεία που εκτιμάται πως θα διαγράψει στο μέλλον μέσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Το ασταθές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές επενδυτικό κλίμα, κάτι που αντανακλάται άμεσα στην αδυναμία εισροής ξένων κεφαλαίων, ενώ την ίδια ώρα οι επίδοξοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και σκεπτικισμό τις μελλοντικές ενέργειες της χώρας, κρατώντας θα λέγαμε «στάση αναμονής».

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από την καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης των Δημοσίων επιχειρήσεων είναι πολλαπλοί: από τη μία υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και από την άλλη η διαρκής υποβάθμιση της χώρας «συμπαρασύρει» οπωσδήποτε προς τα κάτω την αξία της Δημόσιας περιουσίας που προορίζεται προς πώληση. Επιπλέον, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών είναι τόσο μεγάλη ώστε η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η τελευταία διαπίστωση αποτελεί ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για αυτούς οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν μελλοντικά στη χώρα. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι «αυτοκτονικό» – να «ανοίξεις μαγαζί» εκεί όπου (αποδεδειγμένα) δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράζει ο κόσμος…

Παρατηρούμε λοιπόν πως σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες για όλες τις προς πώληση επιχειρήσεις του Δημοσίου ενδέχεται να επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, όσο μάλιστα συνεχίζει να περνά ανεκμετάλλευτος ο χρόνος, κάτι που ισχύει στον απόλυτο βαθμό και για τον Ελληνικό Ιππόδρομο. Δε φτάνει δηλαδή μόνο το γεγονός πως βρίσκεται αντιμέτωπος – για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα – με το φάσμα του κλεισίματος, είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει πια κανενός είδους αισιοδοξία. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη σπερμολογία των ημερών περί χρεοκοπίας της χώρας που βυθίζει στον πανικό τις ξένες αγορές και αποτρέπει τις νέες επενδύσεις τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ξεκάθαρα πλέον την κρισιμότητα της κατάστασης. Το σημαντικότερο κριτήριο με τα σημερινά δεδομένα για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια πώλησης του ΟΔΙΕ είναι η ταχύτητα δράσης και η αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθεί το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Από τις πρώτες του κινήσεις λοιπόν θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων (γενικά) και του Ιπποδρόμου (ειδικά).
  
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Κριτήριο Διετών 2011 – η πρώτη παρουσίαση των «Ιπποδρομιών»


Το 65ο Ελληνικό Ντέρμπι πέρασε πλέον στην ιστορία. Μολονότι δεν είχε ούτε φέτος κάτι από την αίγλη του παρελθόντος – σε σχέση πάντα με παλαιότερα Ντέρμπι που διεξήχθησαν στο Φαληρικό Δέλτα, αφού όπως είναι γνωστό τα πράγματα στο Μαρκόπουλο είναι δυστυχώς μονίμως «υποτονικά» – εν τούτοις δεν παύει να αποτελεί ούτως ή άλλως την κορυφαία ιπποδρομία της χρονιάς. Μέχρι να φτάσουμε στη διεξαγωγή του Ντέρμπι, στη δυνατότερη αναμέτρηση των καλύτερων κατά τεκμήριο τριετών ίππων, μεσολαβούν και μερικές άλλες εξίσου σπουδαίες ιπποδρομίες κατά τη διάρκεια της ιπποδρομιακής σεζόν. Ένας λοιπόν από τους κυριότερους «σταθμούς» στη διαδρομή των διετών ίππων ενόψει της προετοιμασίας τους για το Ντέρμπι είναι το Κριτήριο Διετών.

ΚΟΡΑΛΙΑ: Κριτήριο Διετών 2008
Το Κριτήριο Διετών που διεξάγεται κάθε χρόνο ημερολογιακά στην πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί φέτος την Κυριακή 04-12-2011 και οπωσδήποτε θεωρείται ως το πρώτο δυνατό «τεστ» των διετών, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές όπου ξεχωρίζουν ήδη από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση κάποιοι από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές του καλοκαιρινού Ντέρμπι. 

Η ιπποδρομία του Κριτηρίου Διετών δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει το πιο ασφαλές κριτήριο για την αξιολόγηση της δυναμικότητας των ίππων, διότι ας μην ξεχνάμε πως στο Κριτήριο Διετών διαγωνίζονται διετή πουλάρια που διαθέτουν ελάχιστη έως και μηδενική εμπειρία, ενώ και ο καιρός πολλές φορές «μπερδεύει τα πράγματα» εξαιτίας των συχνών – και πολλές φορές ισχυρών βροχοπτώσεων του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν την κατάσταση του στίβου. Σε κάθε περίπτωση, το Κριτήριο Διετών αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό «πρόκριμα για το Ντέρμπι»!

Οι «Ιπποδρομίες» έχουν θέσει στις προτεραιότητές τους τόσο την ανάδειξη όσο και την «προώθηση» των σημαντικότερων ιπποδρομιακών γεγονότων της χρονιάς (Κριτήριο Διετών, Κριτήριο Τριετών, Ντέρμπι) και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε από σήμερα κιόλας να ξεκινήσουμε με το πρώτο αφιέρωμα στο φετινό Κριτήριο Διετών του 2011. Για το συγκεκριμένο σκοπό προστέθηκε μία ακόμα νέα θεματική ενότητα με τίτλο: «Κριτήριο Διετών 2011» στο menu της αρχικής σελίδας, όπου εκεί θα μπορείτε να βρίσκετε συγκεντρωμένα όλα τα δημοσίευματα, τα videos, και τα αφιερώματα που θα δημοσιεύονται παράλληλα και στη σελίδα των «Ιπποδρομιών» στο Facebook.

Το πρώτο μας «δώρο» προς τους αναγνώστες «Ιπποδρομιών» επιλέξαμε να είναι το video της ιπποδρομίας του Κριτηρίου Διετών του 2008, με τον ίππο ΚΟΡΑΛΙΑ να κατακτά μια θεαματική νίκη υπερισχύοντας στα τελευταία μέτρα του ίππου ΓΚΟΥΝΙΑΝ. 

Απολαύστε το:

 Κριτήριο Διετών 2008
 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»