Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το σχόλιο της ημέρας
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη


Οι «Ιπποδρομίες», πιστές στον αγώνα για την ενημέρωση  των φιλίππων, δημοσίευσαν χθες την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ) που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το Σάββατο 20-11-2010 (πατήστε εδώ για να την διαβάσετε ολόκληρη).
Με έναν τόνο βαθειάς απόγνωσης αλλά και μεγάλης νευρικότητας που προέρχεται από τις διαμορφωθείσες εξελίξεις, οι προπονητές εξήγγειλαν την διακοπή των εργασιών τους (προπόνηση και εκγύμναση των ίππων και αποχή από τις εγγραφές) από την Τετάρτη 24-11-2010, προτάσσοντας σειρά αιτημάτων. Με εξαίρεση το ζήτημα της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών που αναλύεται εκτενώς σε άλλη σημερινή δημοσίευση των «Ιπποδρομιών» (βλ σημερινό θέμα με τίτλο: «Επαληθεύτηκε η φημολογία για κλείσιμο του στίβου») θα τοποθετηθούμε σε κάθε ένα από τα αιτήματα των προπονητών.

Αίτημα 1ο: Έγγραφη δέσμευση εκ μέρους της Φ.Ε.Ε. και της Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. για τη διατήρηση και υποστήριξη, χωρίς καμία μορφή υπονόμευσης, των κεκτημένων οικονομικών τους δικαιωμάτων ( π.χ. 0,5%, ποσοστά επί των επάθλων κ.λπ. )

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΦΕΕ στις 17-11-2010 (παρ 4), με αφορμή αίτημα του Συνδέσμου Αναβατών για αύξηση του ποσοστού της αμοιβής τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ ανέθεσε στην Επιτροπή για την προστασία και ανάπτυξη της ιπποδρομιακής δραστηριότητας την εξέταση συνολικά και από μηδενική βάση του πλαισίου των διανεμομένων ποσοστών λαμβάνοντας υπόψη τα  διεθνώς κρατούντα και την ανάγκη δίκαιας κατανομής στους συμμετέχοντες στην παραγωγή του ιπποδρομιακού προϊόντος και την υποβολή σχετικής εισήγησης στο Δ.Σ. της ΦΕΕ. Αν λοιπόν προκύψει διαφοροποίηση των διανεμομένων ποσοστών προς τους επαγγελματίες (προπονητές και αναβάτες), αυτή σίγουρα θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης των ποσοστών τους και προφανώς θα πρέπει να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα 80 και 106 του Κώδικα Ιπποδρομιών. Είναι σαφές πως με την τροποποίηση των εν λόγω άρθρων δεν χρειάζεται άλλη έγγραφη δέσμευση τόσο από την ΦΕΕ όσο και από τον ΟΔΙΕ. Συνεπώς, οι «Ιπποδρομίες» τάσσονται υπέρ της ανάγκης για αύξηση των διανεμομένων ποσοστών αναβατών και προπονητών και την τροποποίηση των άρθρων 80 και 106 του ΚΙ που αναφέρεται στα ποσοστά αυτά, χωρίς περαιτέρω έγγραφες δεσμεύσεις.

Αίτημα 2ο: Επαναφορά του προγράμματος τριών (3) Ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων ανά εβδομάδα, με κατάργηση εκ μέρους της Φ.Ε.Ε. των περιορισμών στις εγγραφές και με πρόγραμμα που θα συντάσσεται και θα τηρείται με τους τρόπους που έχει εγγράφως και αναλυτικά διατυπώσει η ΕΠΔΙ

Στο πρώτο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ συμφωνούμε απόλυτα και μάλιστα θα επιχειρήσουμε να επεκτείνουμε αυτήν την πρόταση. Η ΕΠΔΙ ζητά την επαναφορά 3 Ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων την εβδομάδα.  Με δεδομένο πως σήμερα ο ΟΔΙΕ δραστηριοποιείται πλέον καθημερινά πλην Κυριακής με ιπποδρομίες Ελλάδος και εξωτερικού, οι «Ιπποδρομίες» προτείνουν την διεξαγωγή Ελληνικών συγκεντρώσεων ακόμα και καθημερινά αρκεί να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμπλήρωσης άρτιου αγωνιστικού προγράμματος, δηλαδή να επιτυγχάνεται η συμπλήρωση προγράμματος 6 έως 11 ιπποδρομιών με κλειστές εγγραφές. Αν κατορθώνουμε να έχουμε καθημερινά 6 και πλέον Ελληνικές ιπποδρομίες, ποιος ο λόγος να μην διεξάγονται με την συμπλήρωση Γαλλικών ώστε να φτάσουμε στον αριθμό των 12 προσφερομένων ιπποδρομιών ημερησίως; Αν δεν συμπληρώνεται κάποιες ημέρες Ελληνικό πρόγραμμα, απλούστατα ακολουθείται η σημερινή «συνταγή» που θέλει την διεξαγωγή στοιχήματος με αμιγώς Γαλλικό (και γενικότερα εκ της αλλοδαπής) πρόγραμμα. Άρα, η συμπλήρωση καθημερινού προγράμματος με Ελληνικές ιπποδρομίες (από 6 έως 11 διαδρομές, με την μέθοδο των κλειστών εγγραφών) πρέπει να υπάρχει ως πρώτη επιλογή – και λόγω της καταφανούς διαφοράς «εμπορικότητας» μεταξύ Ελληνικών και ξένων ιπποδρομιών – και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να διεξάγεται στοίχημα με ξένες ιπποδρομίες.
Στο δεύτερο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ γίνεται λόγος για κατάργηση των περιορισμών στις εγγραφές. Οι «Ιπποδρομίες» ταυτίζονται απόλυτα με αυτήν την άποψη δεδομένου πως μόνον έτσι έχει νόημα να κάνουμε λόγο για «σύστημα κλειστών εγγραφών», θέση που υποστηρίξαμε και στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις «Ιπποδρομίες» στις 19-11-2010 και φέρει τίτλο: «Το σχόλιο της ημέρας» προτείνοντας στην ΦΕΕ (που ήδη ανακοίνωσε επ’ αόριστο την αναστολή του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ίππων ανά ιπποδρομία σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 18-11-2010) την οριστική κατάργηση αυτού του περιορισμού. Είναι μείζονος σημασίας βεβαίως να αναφέρουμε πως ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων ίππων θα επιφέρει και τις ανάλογες μειώσεις στα έπαθλα των συγκεκριμένων διαδρομών ώστε να προστατευθεί ο Λογαριασμός Επάθλων και να μην δίνονται «άσκοπα» έπαθλα για αντιεμπορικές ιπποδρομίες δύο και τριών αλόγων.
Στο τρίτο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ θα την «ελέγξουμε», μιας και για το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους – όπως και των προηγούμενων – συμμετείχε με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Προγράμματος και (πλην του ΕΛΣΙΙΠ, που διαφώνησε πλήρως και αποχώρησε) συναίνεσε στην κατάρτισή του. Κρατώντας αυτήν την σημείωση, αναμένουμε να δούμε τις προτάσεις της ΕΠΔΙ στο νέο πρόγραμμα που θα συνταχθεί για το 2011. Άλλωστε, οι προπονητές είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για μία τέτοια διαδικασία και οι προτάσεις τους για την σύνταξη του αγωνιστικού προγράμματος πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Αίτημα 3ο: Επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση με την Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. των χρεώσεων των λειτουργικών και επαγγελματικών δαπανών και της εξόφλησης των παλαιότερων οφειλών, ώστε να οδηγηθούν σε βιώσιμη και αποτελεσματική λύση κατά τρόπο που και η Ο.Δ.Ι.Ε. θα εξασφαλίζει τα έσοδα της αλλά και ο κλάδος των προπονητών θα μπορεί ρεαλιστικά να ανταποκριθεί στις σχετικές δαπάνες

Προσυπογράφουμε απολύτως. Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, θα αρκεστούμε να αναφέρουμε πως οι ρυθμίσεις χρεών και επαγγελματικών δαπανών των προπονητών έγιναν σε άλλες εποχές και λαμβάνοντας υπόψη άλλα οικονομικά δεδομένα που αφορούν στα έσοδά τους, συνεπώς η αναπροσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων έπρεπε ήδη να έχει γίνει από τον ΟΔΙΕ χωρίς καν να ζητηθεί.

Τέλος, όπως αναφέραμε σχετικά στην αρχή του δημοσιεύματος, για το ζήτημα της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών ασχολούμαστε εκτενώς σήμερα στο άρθρο με τίτλο «Επαληθεύτηκε η φημολογία για κλείσιμο του στίβου». Το μόνο που θέλουμε να προσθέσουμε, είναι η ευχή να πρυτανεύσει τελικά η λογική και όλοι μαζί με πνεύμα συναίνεσης (ΟΔΙΕ, ΦΕΕ και επαγγελματίες) να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στην νέα κρίση που ξέσπασε και κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
Επαληθεύτηκε η φημολογία για κλείσιμο του στίβου
 σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης



Επαληθεύτηκε τελικά η έντονη φημολογία για επικείμενο κλείσιμο του στίβου από τους προπονητές, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις και σίγουρα θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στην διεξαγωγή των Ελληνικών ιπποδρομιών. Η κρίση που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στο Μαρκόπουλο επιτείνεται σίγουρα ακόμα περισσότερο.
Το ρεπορτάζ των «Ιπποδρομιών» (κύριο άρθρο με τίτλο: «Το σχόλιο της ημέρας» με ημερομηνία ανάρτησης 19-11-2010) φαίνεται να δικαιώνεται πλήρως μιας και από το Δελτίο Τύπου της ΦΕΕ που εκδόθηκε την Πέμπτη 18-11-2010 διαβλέψαμε ήδη την «τεταμένη» σχέση μεταξύ της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής και των προπονητών γύρω από το θέμα της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών συνεργασίας. Οι «Ιπποδρομίες» αισθάνονται την ανάγκη και την υποχρέωση να διατυπώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους επί του θέματος, σεβόμενοι πάντοτε τους φιλίππους, τις ιπποδρομιακές τάξεις αλλά και τους θεσμούς και τους κανόνες.
Η πρώτη παρατήρηση που πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός πως η ενέργεια κλεισίματος του στίβου σήμερα ισοδυναμεί με τοποθέτηση ταφόπλακας στα όνειρα όλων των επαγγελματιών του Μαρκόπουλου. Οι συγκεντρώσεις εδώ και λίγο καιρό έχουν μειωθεί ήδη κατά 33,33% από αυτές που θα πραγματοποιούνταν αν εξακολουθούσαμε να έχουμε σήμερα 3 συγκεντρώσεις εβδομαδιαίως χωρίς ματαιώσεις. Με τέτοια απώλεια εσόδων για όλες τις επαγγελματικές τάξεις (και όχι για τον ΟΔΙΕ που προσφέρει τις Γαλλικές ιπποδρομίες εναλλακτικά) το κλείσιμο του στίβου ουσιαστικά σημαίνει ανεργία. Ο αντίκτυπος μίας τέτοιας ενέργειας μάλιστα θα μπορούσε να εξωθήσει αρκετούς ιδιοκτήτες στην απόφαση απομάκρυνσής τους, δεδομένου ότι τα πάγια λειτουργικά έξοδα συντήρησης των στάβλων τους για αυτούς «τρέχουν» ανεξάρτητα αν έχουμε ιπποδρομίες ή όχι, οι συγκεντρώσεις ήδη μειώθηκαν (απώλεια εσόδων από τα έπαθλα) και αν κλείσει τώρα και ο στίβος επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η ήδη διαμορφωθείσα τραγική κατάσταση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην περαιτέρω συρρίκνωση της Ιδιοκτησίας. Ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα κατά την γνώμη μας που πρέπει να το θέσουμε προς προβληματισμό: Όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της ΦΕΕ να εισάγει τα ιδιωτικά συμφωνητικά στην ιπποδρομιακή πρακτική του Ελληνικού Ιπποδρόμου, υπήρξαν κάποιες «ζυμώσεις», υπήρξαν κάποιες συναντήσεις των ιδιοκτητών με την ΦΕΕ (όπου μάλιστα υπήρξε σχετική διόρθωση των ποσών για τα τροφεία στα συμφωνητικά μετά την παρέμβαση της ΕΙΔΙΕ), υπήρξαν συναντήσεις της ΕΠΔΙ και με τις δύο Ενώσεις Ιδιοκτητών (ΕΙΔΙΕ και ΕΛΣΙΙΠ) και δεν θυμόμαστε να υπήρξε «ρήξη» μεταξύ ιδιοκτητών και προπονητών. Αφού λοιπόν η μία Ένωση (ΕΙΔΙΕ) συμφώνησε με την σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, η άλλη Ένωση (ΕΛΣΙΙΠ) δεν αντιτάχθηκε με κάποια αντιπρόταση, οι προπονητές δεν βγήκαν ποτέ ανοιχτά τουλάχιστον να διαφωνήσουν με τους «πελάτες» τους (Ιδιοκτήτες), τότε γιατί αυτή την στιγμή έχουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις; Με άλλα λόγια, αφού οι Ιδιοκτησία συναινεί στην σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, με τέτοιες ενέργειες οι Προπονητές θέτουν εαυτούς αντιμέτωπους και με τους συνεργαζόμενους με αυτούς ιδιοκτήτες. Κατάσταση που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αν σκεφτεί κάποιος πως μερικοί προπονητές είναι οι ίδιοι και ιδιοκτήτες, ή από το γεγονός πως κάποιοι στάβλοι συνεργάζονται με περισσότερους του ενός προπονητές (φαντάζεστε ο ένας να υπογράφει συμφωνητικό με τον ιδιοκτήτη και ο άλλος να αρνείται;)
Η δεύτερη παρατήρηση που πρέπει να σημειώσουμε αφορά στο γεγονός πως η ένταξη του ιδιωτικού συμφωνητικού στην Ελληνική ιπποδρομιακή πραγματικότητα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν κατανοούμε πού ακριβώς θίγονται τα συμφέροντα των προπονητών, όταν με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα κατώτατα ποσά για τα τροφεία, (σ.σ.: το να ξεκινά κάποιος από ελάχιστο εγγυημένο ποσό για τα τροφεία αποτελεί ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» σε επικείμενες συνεργασίες) ενώ το ανώτατο ποσό για τα τροφεία προκύπτει ύστερα από ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών. Συνεπώς, το συμφωνητικό «δεσμεύει» τον ιδιοκτήτη ως προς τις υποχρεώσεις του και «εξασφαλίζει» τον προπονητή σε περιπτώσεις οικονομικής αντιδικίας. Αν το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως μέχρι πρόσφατα οι πάσης φύσεως οικονομικές συναλλαγές που γίνονταν μεταξύ των επαγγελματιών και των ιδιοκτητών δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά ή αποδεικτικά, νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί και αυτό το κομμάτι «στρεβλής λειτουργίας» που ίσχυε μέχρι τώρα. Συμπερασματικά, η σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών θα λειτουργήσει «εξυγιαντικά» αλλά και «προστατευτικά» - ας μου επιτραπεί ο όρος - σε κάποιες από τις διαδικασίες οικονομικών συναλλαγών της καθημερινότητας στο Μαρκόπουλο.
Στα πλαίσια της δημοκρατίας και της ελευθερίας ύπαρξης της άλλης άποψης, οι «Ιπποδρομίες» δέχονται και σέβονται το γεγονός πως μερικοί προπονητές έχουν άλλη αντίληψη επί του θέματος και αρνούνται την σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών (θυμίζουμε πάντως πως κάποιοι προπονητές έχουν ήδη συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά). Εκεί που διαφωνούμε κάθετα είναι στον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης. Ο, τι καθίσταται επιζήμιο ή επιβλαβές για άλλες ομάδες ή επαγγελματικές τάξεις στην προσπάθεια διεκδίκησης δικαιωμάτων, μας βρίσκει αντίθετους επί της αρχής. Δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο του στίβου εν προκειμένω και πιστεύουμε πως υπάρχουν και άλλες μορφές αντίδρασης όπως για παράδειγμα η προσφυγή στην Τριμελή Επιτροπή Επίλυσης Ιπποδρομιακών διαφορών. Μάλιστα, επιλογές που οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης είναι δυνατό να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και μεταξύ των ίδιων των προπονητών (θυμίζουμε πως κάποιοι ήδη συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις της ΦΕΕ) και τότε το πλήγμα για την συμπαθή τάξη των προπονητών θα είναι καίριο. Οι προπονητές διαθέτουν ικανό και δραστήριο ΔΣ, που μπορεί με δυναμισμό να προασπίζεται τα συμφέροντά τους. Οι επιλογές πόλωσης ποτέ δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, το μόνο που θα συμβεί με απόλυτη βεβαιότητα είναι η όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων και η βάθυνση της κρίσης στον Ιππόδρομο.

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»