Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το σχόλιο της ημέρας
 άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη



Η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (ΦΕΕ) με χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ενεργοποιεί από την Δευτέρα 22-11-2010 και για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο την αναστολή του μέτρου που θέτει ως όρο και προϋπόθεση τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ίππων στη διαδικασία των εγγραφών για την συμπλήρωση ιπποδρομιών, οι οποίες κατά την περίοδο αυτής της αναστολής, θα διεξάγονται ανεξαρτήτως του αριθμού των εγγραφών, ενώ κατά την διάρκεια της αναστολής θα γίνονται αποδεκτοί μόνον ίπποι τα τροφεία των οποίων καλύπτονται σύμφωνα με το ύψος και τις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί και οι οποίοι ανήκουν σε προπονητές που έχουν συνυποβάλλει την απαιτούμενη με τους όρους της ΦΕΕ υπεύθυνη δήλωση.
Η είδηση δεν ξαφνιάζει στο άκουσμά της δεδομένου ότι ήταν δηλωμένη η πρόθεση της ΦΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα και υπήρχε η σχετική πρόσκληση που απηύθυνε σε προπονητές και ιδιοκτήτες για σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών. «Πίσω από τις γραμμές» όμως υπάρχει κατά την γνώμη μας δεύτερη – ίσως πιο σημαντική – είδηση: το γεγονός ότι «υποχρεώνεται» η ΦΕΕ να αναστείλει επ’ αόριστο τον περιορισμό ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων ίππων ανά διαδρομή προκειμένου αυτές να μπορούν να διεξάγονται μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως αφενός μεν πολλοί λίγοι προπονητές και ιδιοκτήτες έχουν συμμορφωθεί μέχρι τώρα με το συγκεκριμένο μέτρο και αφετέρου συνεπεία αυτού του γεγονότος πολλοί λίγοι ίπποι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής εφεξής, δυσχεραίνοντας την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Ελληνικών ιπποδρομιών. Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε πως ο περιορισμός του ελάχιστου αριθμού συμμετοχών για να πραγματοποιηθεί μία ιπποδρομία έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί αφού πλέον οι εγγραφές είναι κλειστές, δηλαδή να ισχύει ο, τι και διεθνώς αλλά και ο, τι προβλέπεται από το άρθρο 22 παρ 3 των Γενικών Διατάξεων για το ύψος των επάθλων σε σχέση με τον αριθμό διαγωνιζομένων ίππων. Θα πρέπει με άλλα λόγια να μπορεί να υπάρχει σε κάθε περίπτωση δυνατότητα διεξαγωγής ιπποδρομίας ακόμα και walk over (με μία συμμετοχή) αν όντως οι εγγραφές είναι κλειστές και όχι να διεξάγονται κατ’ εξαίρεση - όπως μέχρι σήμερα τουλάχιστον συνέβαινε - κούρσες με μικρό αριθμό συμμετοχών μόνον στις κύριες διαδρομές. Αν βεβαίως υπήρχε η αναστολή του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων ίππων ανά ιπποδρομία νωρίτερα τότε θα είχαμε λιγότερες απώλειες ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων μέσα στο έτος και η γνώμη των «Ιπποδρομιών» είναι πως θα πρέπει η ΦΕΕ να εξετάσει την πιθανότητα διατήρησης της αναστολής (για να ακριβολογούμε της κατάργησης) του ελάχιστου αριθμού διαγωνιζομένων ίππων και μετά την οριστική διευθέτηση των συμφωνητικών, δηλαδή η γνώμη μας είναι πως όταν οι εγγραφές είναι κλειστές δεν υφίσταται θέμα ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων ίππων προκειμένου μία κούρσα να πραγματοποιηθεί. Επίσης οι «Ιπποδρομίες» τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών θεωρώντας πως προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα – κυρίως – των προπονητών αλλά και των ιδιοκτητών που συνεργάζονται. Αφ ης στιγμής μάλιστα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία ως προς το ελάχιστο ποσό συμφωνηθέντων τροφείων (ποσό που πρέπει να αναγράφεται στο συμφωνητικό) δεν βλέπουμε γιατί να έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι συνάψεις των συμφωνητικών, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που μπορεί πιθανώς κάποιο από τα δύο μέρη (προπονητές – ιδιοκτήτες) να επικαλεστεί.
Από την διαφαινόμενη «κρίση» και την επαπειλούμενη «κόντρα» μεταξύ ΦΕΕ και των επαγγελματιών ο ΟΔΙΕ δεν θα ζημιωθεί ιδιαίτερα από την στιγμή μάλιστα που έχει πάντοτε «στο συρτάρι» έτοιμο προϊόν προς διάθεση (Γαλλικές ιπποδρομίες) σε περίπτωση που εξαγγελθούν από τους προπονητές απεργιακές κινητοποιήσεις και συμβούν ματαιώσεις Ελληνικών συγκεντρώσεων. Το σίγουρο είναι πως θα ζημιωθούν οι φίλιπποι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα ανήμποροι να αντιδράσουν όπως επίσης θα ζημιωθεί και ο Ιπποδρομιακός Τύπος που υφίσταται απανωτά πλήγματα από την υποτονική δραστηριότητα των Ελληνικών ιπποδρομιών και κυριολεκτικά δίνει καθημερινό «αγώνα επιβίωσης» (σ.σ.: για αυτόν τον λόγο οι «Ιπποδρομίες» αποφάσισαν να διαφημίζουν διαρκώς και δωρεάν τα δύο ιπποδρομιακά περιοδικά «ΓΚΑΝΙΑΝ» και «ΚΟΥΡΣΕΣ», τονίζοντας πως και όποιο άλλο ιπποδρομιακό έντυπο επιθυμεί είμαστε στην διάθεσή του επίσης). Οι εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται «καυτές» και οι «Ιπποδρομίες» θα παρακολουθήσουν το θέμα από κοντά, ενημερώνοντάς σας διαρκώς για όλα όσα συμβαίνουν.


Αποφοίτησαν οι πρώτοι νέοι προπονητές από την Σχολή Ιπποδρομιακών Επαγγελμάτων

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η φοίτηση για σχεδόν όλους όσους παρακολούθησαν τα μαθήματα του Τμήματος Προπονητών της Σχολής Ιπποδρομιακών Επαγγελμάτων. Μετά και την διεξαγωγή γραπτών και προφορικών εξετάσεων επικυρώθηκε από την ΦΕΕ η τελική βαθμολογία τους, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής (με άριστα το 60 και βάση το 30):
 

ΓΚΙΩΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - 55,2
ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ - 53,5
ΚΑΡΛΕΣ ΑΡΙΑΔΝΗ - 51,9
ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - 51
ΑΛΙΜΠΙΝΙΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - 50,2
ΜΠΑΡΙΑΜΟΓΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ - 49,7
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ - 48,5
ΚΑΣΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - 47,1
ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - 46,7
ΦΑΜΠΙΕΝ - 45,2
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - 41,7
ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - 41
ΣΙΝΤΛΕΡ ΣΤΑΜΑΤΗΣ - 38,7
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - 38,2
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - 31,7


Υπάρχουν επίσης ένας υποψήφιος που δεν κατόρθωσε να περάσει την βάση στις εξετάσεις (ΔΡΟΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  - βαθμολογία: 27,5) καθώς και ο Χαρίτος Λεοντσίνης ο οποίος φοίτησε μεν στην Σχολή αλλά δεν προσήλθε για τις τελικές εξετάσεις (μένει να διευθετήσει αυτή την εκκρεμότητα για να ονομαστεί μαζί με τους υπόλοιπους επιτυχόντες βοηθός προπονητή).
Για τους Φίλιππο Μπαριάμογλου και Γιώργο Αλιμπινίση που είχαν προσωρινή (ο πρώτος) και πριβέ (ο δεύτερος) άδειες μέχρι πρότινος, από τις 15-11-2010 τους χορηγήθηκε κανονική άδεια προπονητή, ενώ οι υπόλοιποι επιτυχόντες υποχρεούνται για ένα εξάμηνο (που σωστά η ΦΕΕ «δέχεται» ο χρόνος αυτός να ξεκινά ημερολογιακά από την 1-9-2010 για να επιταχύνει τις διαδικασίες) να ασκηθούν κοντά σε εν ενεργεία προπονητές.
Ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών έγινε πριν από λίγο καιρό με την αποφοίτηση των πρώτων (μετά από πολλά χρόνια) μαθητευόμενων αναβατών ενώ σήμερα πλέον έχουμε την αποφοίτηση των πρώτων νέων ασκούμενων βοηθών προπονητών. Η είσοδος νέων ανθρώπων και δη επαγγελματιών στον χώρο αναμφίβολα τροφοδοτεί με ελπίδα το μέλλον του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Ειδικά σε ο, τι αφορά στους προπονητές θα μπορέσει στο μέλλον να επιτευχθεί μία «αποσυμφόρηση» εξαιτίας του γεγονότος πως σήμερα ελάχιστοι προπονητές έχουν στην προπόνησή τους πολλούς δρόμωνες. Η διασπορά των ίππων σε αρκετούς προπονητές που θα επιτευχθεί προσεχώς αναμένεται να «αναζωογονήσει» μεσο - μακροπρόθεσμα τις εγγραφές (λόγω του αυξημένου αριθμού προπονητών και της μείωσης του μέσου όρου ίππων ανά προπονητή και ιδιοκτήτη, που δημιουργεί μέχρι και σήμερα σημαντικά προβλήματα στην άρτια συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος.
Υπολείπεται κατά την γνώμη μας μία εξίσου σημαντική ενέργεια για την υποβοήθηση όχι μόνον της επαρκούς συμπλήρωσης του αγωνιστικού προγράμματος αλλά της ίδιας της ιπποδρομιακής δραστηριότητας εν γένει και αυτό δεν είναι άλλο από την θέσπιση κινήτρων για την είσοδο στον χώρο νέων ιδιοκτητών και για την ενίσχυση του ζωικού δυναμικού των υπαρχόντων στάβλων μέσω αγορών νέων ίππων. Μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να ξεπεραστεί η ιπποδρομιακή κρίση. Μέτρα ενίσχυσης σε έμψυχο και ζωικό δυναμικό θεωρούνται ικανά να δώσουν «ώθηση» στις χειμάζουσες Ελληνικές Ιπποδρομίες και να φέρουν επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Αφού ευχηθούμε καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία σε όλους τους αποφοιτήσαντες επιτυχώς από το Τμήμα Προπονητών της Σχολής Ιπποδρομιακών Επαγγελμάτων, να σημειώσουμε πως η λειτουργία όλων των τμημάτων της Σχολής πρέπει να συνεχίζεται αμείωτα ώστε να δούμε στο μέλλον να βγαίνουν από αυτά νέοι Ιπποκόμοι, νέοι βοηθοί Αφέτη κλπ. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος έχει ανάγκη από «νέο αίμα» και η γνώση μαζί με την εξειδίκευση και την κατάρτιση αποτελούν τα «διαβατήρια» των νέων επαγγελματιών στον μαγικό κόσμο των Ιπποδρομιών.


2011 – έτος ορόσημο για τον Ελληνικό Ιππόδρομο

Ένας από τους βασικούς στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού που πρόκειται να συνταχθεί για το έτος 2011 είναι η υλοποίηση μίας σειράς δράσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ μέσω εταιρικών αναδιαρθρώσεων και ορθολογικότερης οργάνωσής τους με απώτερο στόχο να καταφέρουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα. Μεταξύ των ΔΕΚΟ για τις οποίες προσφάτως έγινε πολύς λόγος και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ελλειμματικών Οργανισμών του Δημοσίου βρίσκεται και ο ΟΔΙΕ. Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία για την τύχη του, άλλα τόσα φημολογούνται, το σίγουρο είναι πως ο Ελληνικός Ιππόδρομος έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αναστραφεί (αν αυτό είναι πλέον εφικτό) η καθοδική πορεία των εσόδων του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» στις προθέσεις του Οικονομικού Επιτελείου σε ο, τι αφορά στην εξυγίανση του ΟΔΙΕ, εκτός της μείωσης του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους του δίνεται βαρύτητα στην προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του.
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το συγκεκριμένο δημοσίευμα (εφόσον αποτυπώνει με ακρίβεια και σαφήνεια τις προθέσεις του Υπουργείου) είναι πως δεν διαφαίνεται βούληση για αποκρατικοποίηση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Βεβαίως είναι απορίας άξιο πώς θα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων σε τέτοιο βαθμό που να φέρει ικανοποίηση στους Κυβερνητικούς αξιωματούχους και να επιτρέψει στον ΟΔΙΕ να παραμείνει κρατικός. Μάλιστα, ενόψει των τρεχουσών εξελίξεων στο θέμα της ρύθμισης του Διαδικτυακού στοιχηματισμού με την χορήγηση περιορισμένου αριθμού αδειών (όπως αναφέρεται στο ίδιο πάντα δημοσίευμα) η θέση του ΟΔΙΕ στο ευρύτερο «στοιχηματικό περιβάλλον» αναμένεται να δυσχερανθεί έτι περαιτέρω.
Το 2011 εκ των πραγμάτων θα αποβεί έτος – ορόσημο για τον Ελληνικό Ιππόδρομο. Οι ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών που θα επακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα θα χαράξουν καθοριστικά την πορεία του ΟΔΙΕ για τα επόμενα χρόνια. Ευχή όλων μας είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα και στο μέλλον να αποδώσουν τα αναμενόμενα και ο Ελληνικός Ιππόδρομος να μπορέσει να βαδίσει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»