Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011



Στοιχηματική μονάδα: τα συν και τα πλην της αλλαγή της


Μερικές μόλις ημέρες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΔΣ του ΟΔΙΕ, σύμφωνα με τις οποίες ανακαθορίστηκε η ελάχιστη τιμή της μονάδας στοιχηματισμού στα ιπποδρομιακά παιχνίδια καθώς επίσης αναπροσαρμόστηκε η γκανιότα για όλα τα είδη στοιχήματος, ας επιχειρήσουμε σήμερα να κάνουμε μία πρώτη ανάλυση, χωρίς ωστόσο να επικεντρωθούμε – προς το παρόν – στα οικονομικά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα εφαρμογής τους είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις δύο εβδομάδες) και ως εκ τούτου τα αριθμητικά δεδομένα είναι μάλλον πενιχρά και καθόλου ενδεικτικά.

Ξεκινώντας από τα της στοιχηματικής μονάδας και της επαναφοράς της στα περσινά επίπεδα (με εξαίρεση τα ΣΚΟΡ, όπου η μείωση της τιμής στήλης ήταν πολύ μεγάλη) έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Το πρώτο αποτέλεσμα που επήλθε άμεσα είναι η πτώση των αποδόσεων. Οι αποδόσεις ασφαλώς δεν πέφτουν από τη μείωση της στοιχηματικής μονάδας αλλά από τις περισσότερες καλύψεις που επιτρέπει αυτή ακριβώς η μείωση. Ο «πονοκέφαλος» που έκανε την επανεμφάνισή του (όπως και στο παρελθόν που είχαμε τη στοιχηματική μονάδα στο 0,50 €) αφορά στην ανακοίνωση των αποδόσεων, οι οποίες αρκετές φορές εμφανίζονται κάτω από το 1,00 €, γεγονός που επιφέρει δύο σημαντικά προβλήματα:

- Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπερδεύονται οι στοιχηματίες και να αντιλαμβάνονται ενίοτε ως «επιστροφή» κάποιο είδος ιπποδρομιακού παιχνιδιού λόγω της απόδοσης κάποιου συνδυασμού (φανταστείτε ότι σε αυτό το σφάλμα υπέπεσε και ο παρουσιαστής της ζωντανής εκπομπής στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου!)

- Η «σύγκριση» με τις αποδόσεις άλλων παιχνιδιών (πχ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ) ενώ στην πραγματικότητα είναι καταφανώς υπέρ του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αυτός ο τρόπος παρουσίασης των αποδόσεων «σαμποτάρει» – τρόπον τινά – την υπεροχή του στις προσφερόμενες αποδόσεις. Για παράδειγμα, αν ένας ίππος κερδίσει και όσοι προέβλεψαν σωστά τη νίκη του θα τριπλασιάσουν τα χρήματά τους, η απόδοση που ανακοινώνεται σήμερα είναι «1,50 €», διότι ανακοινώνεται στη νομισματική στοιχηματική μονάδα (0,50 €)! Το συγκεκριμένο ζήτημα παρακάμπτεται πανεύκολα, με την άμεση αφαίρεση του νομισματικού συμβόλου από όλες τις αποδόσεις και την απεικόνισή τους στη «μονάδα παιχνιδιού» (με τον όρο «μονάδα παιχνιδιού» εννοούμε τη στοιχηματική μονάδα του κάθε παιχνιδιού, όποια κι αν είναι η τιμή της). Για να γίνει πιο κατανοητό, με βάση το προηγούμενο παράδειγμα, η απόδοση του ίππου στο γκανιάν θα πρέπει να ανακοινώνεται ως «3,00» (ο παίκτης δηλαδή θα εισπράξει 3 φορές τα χρήματα που στοιχημάτισε γκανιάν στον ίππο).

2. Το δεύτερο αποτέλεσμα της μείωσης της στοιχηματικής μονάδας θα είναι η αύξηση του ρυθμού ανακύκλωσης του στοιχήματος μεσοπρόθεσμα και φυσικά η άνοδος του συνολικού ιπποδρομιακού τζίρου, ως συνέπεια των παραπάνω. Σε αυτό θα υποβοηθήσει αναμφίβολα και η φορολόγηση σημαντικά μειωμένων σε αριθμό κερδισμένων δελτίων στο εξής (από αυτά που μέχρι πρότινος υπόκειντο σε φορολόγηση), ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η προσδοκώμενη αύξηση του συνολικού τζίρου δεν μπορεί να συμβεί σήμερα για τους εξής λόγους:

- Η τεράστια απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και δη των φιλίππων δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για κάτι τέτοιο και

- Αυτό το εγχείρημα (μεγαλύτερη «ανακύκλωση» στα παιχνίδια) προϋποθέτει οπωσδήποτε τη διεύρυνση της πελατείας του ΟΔΙΕ. Με δεδομένο ότι αυτή συρρικνώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κι έφτασε σε θλιβερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, πρακτικά είναι αδύνατο σήμερα να επανέλθουμε ακόμα και στα εισπρακτικά νούμερα που έπιανε το ιπποδρομιακό στοίχημα πέρσι το καλοκαίρι πριν από την αύξηση της στοιχηματικής μονάδας.

- Η παράλληλη αύξηση της γκανιότας «φρενάρει» την όποια δυναμική θα μπορούσε να προσδώσει η μείωση της στοιχηματικής μονάδας. Ακόμα και στις περιπτώσεις μείωσης της γκανιότας (στα παιχνίδια γκανιάν, πλασέ και ΣΚΟΡ9) είναι ανύπαρκτα τα οφέλη από τη μείωση της στοιχηματικής μονάδας εξαιτίας του πολύ μικρού τζίρου που πραγματοποιούν αυτά τα είδη στοιχήματος.

3. Το τρίτο αποτέλεσμα που αναμένεται να το δούμε προσεχώς – αρκεί να αποφευχθούν επιτέλους νέοι «πειραματισμοί»… – έγκειται στην ομοιομορφία της τιμής όλων των παιχνιδιών, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, ειδικότερα σε ο, τι αφορά στην προσέλκυση νέων παικτών του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προσοχή είναι η απλότητα στον τρόπο κατανόησης και εφαρμογής των ιπποδρομιακών παιχνιδιών. Η τιμή της στοιχηματικής μονάδας σε κάθε είδος στοιχήματος, οι κανόνες που διέπουν τα ιπποδρομιακά παιχνίδια (ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά στις διαγραφές ίππων) και ο τρόπος εξαργύρωσης των κερδισμένων δελτίων (πρέπει να καταργηθεί αυτό το αναχρονιστικό πενθήμερο επιτέλους και να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο εξαργύρωσης στα πρότυπα των εταιριών στοιχημάτων) είναι ίσως τα κυριότερα «εργαλεία» σήμερα για την προσέλκυση νέων παικτών που διαθέτουν εμπειρία σε άλλα είδη στοιχήματος. Σε αντίθετη περίπτωση – αν δηλαδή δε γίνουν άμεσα όλες οι υπόλοιπες τροποποιήσεις που αναφέραμε – και αυτή η ενέργεια (της αλλαγής της στοιχηματικής μονάδας) θα «πέσει στο κενό». Η «λογική» της ομοιόμορφης στοιχηματικής μονάδας έχει πιθανότατα άλλον ένα στόχο: να καταστούν «λαϊκά παιχνίδια» (όσο αυτό μπορεί να γίνει πλέον βεβαίως) κάποια από τα είδη στοιχήματος που μέχρι πρότινος κρίνονταν «απαγορευτικά» για την τσέπη του μέσου παίκτη (ΣΚΟΡ).

Συμπερασματικά, η μείωση της στοιχηματικής μονάδας εκτιμάται πως μπορεί στο μέλλον να αποδώσει θετικά, με την απαραίτητη σημείωση πως η παράλληλη αύξηση του μέσου όρου της γκανιότας ουσιαστικά θα λειτουργήσει μάλλον αποτρεπτικά και θα θέσει σε αμφισβήτηση την επιτυχία του εγχειρήματος. Αν λοιπόν επιθυμεί ο ΟΔΙΕ να αποδώσει η αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας θα πρέπει η γκανιότα να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα και – γιατί όχι – να μειωθεί προσεχώς.

«Ιπποδρομίες»


Γκανιότα: τα συν και τα πλην της αλλαγής της


Στο αμέσως προηγούμενο δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις εκείνες που αναμένονται από την πρόσφατη αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας των παιχνιδιών του ΟΔΙΕ. Τώρα λοιπόν θα ασχοληθούμε και θα αναλύσουμε όλες τις συνέπειες που εκτιμάται πως θα επιφέρει η τροποποίηση της γκανιότας σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη του ιπποδρομιακού στοιχήματος:

1. Εκτός από τα παιχνίδια γκανιάν, πλασέ και ΣΚΟΡ9 (στα οποία η γκανιότα μειώθηκε κατά μικρό ποσοστό) αποφασίστηκε η αύξηση της γκανιότας για όλα τα υπόλοιπα είδη στοιχήματος, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Για τα τρία πρώτα παιχνίδια που μειώθηκε η γκανιότα τους, η ενέργεια αυτή παρότι θεωρείται θετική εν τούτοις εκτιμάται πως δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, δεδομένου του πολύ μικρού έως ελάχιστου τζίρου που παρουσιάζουν ανά ιπποδρομιακή συγκέντρωση. Συνεπώς, παρότι η μείωση της γκανιότας λειτουργεί προτρεπτικά στο μέσο παίκτη, τα συγκεκριμένα είδη στοιχήματος δε βρίσκουν μεγάλη «απήχηση» στις τάξεις των φιλίππων (μιλώντας πάντα για την Ελλάδα, διότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά) και ως εκ τούτου με βάση τις δικές μας αναλύσεις δεν πρόκειται να προσφέρουν πρακτικά σχεδόν τίποτα στην ποθούμενη αύξηση του συνολικού τζίρου. Στον αντίποδα τώρα, σε όλα τα υπόλοιπα ιπποδρομιακά παιχνίδια έχουμε την αύξηση της γκανιότας (σε σημαντικό βαθμό μάλιστα) κάτι που οπωσδήποτε λειτουργεί πλήρως αποτρεπτικά στην προσπάθεια αύξησης του ιπποδρομιακού τζίρου, αφού η συγκεκριμένη ενέργεια «αναχαιτίζει» την δυναμική ανακύκλωσης του παιχνιδιού που θα αναμενόταν φυσιολογικά από την αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ο Οργανισμός «αυτο-εκτίθεται» με την επιλεκτική αύξηση της γκανιότας. Ο λόγος είναι απλός και προφανής: αφού μειώνει τη γκανιότα στα παιχνίδια – που κατά κοινή ομολογία δεν πηγαίνουν καλά εισπρακτικά – μόνο και μόνο για να τα «αβαντάρει» και να ανεβάσει τους τζίρους τους, δε σημαίνει αυτομάτως πως η Ηγεσία του ΟΔΙΕ γνωρίζει πως μόνο με τη μείωση της γκανιότας επιτυγχάνεται η αύξηση του τζίρου; Και αφού το γνωρίζει, τότε γιατί προχωρά στην αύξηση της γκανιότας στα υπόλοιπα είδη στοιχήματος;

2. Για να δώσουμε εμείς μία ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, η μόνη λογική εξήγηση που δικαιολογεί τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης είναι η στήριξη των εσόδων των επαγγελματιών και η προσπάθεια για την πλήρη καταβολή των επάθλων των διαδρομών (μιας και από τις εισπράξεις επωφελούνται τόσο οι επαγγελματίες του χώρου όσο και ο Λογαριασμός Επάθλων, σύμφωνα με την αναδιατύπωση των διανεμόμενων ποσοστών όλων των επαγγελματικών τάξεων του Ιπποδρόμου στον εφαρμοστικό Νόμο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ). Κάτι τέτοιο λοιπόν κρίνεται ως «απολύτως αναγκαίο» υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες και «άκρως απαραίτητο» από τις περιστάσεις προκειμένου να συνεχίσουν να διεξάγονται κανονικά οι ιπποδρομίες. Τονίζουμε ωστόσο πως το μέτρο αυτό θα πρέπει να έχει «προσωρινό χαρακτήρα» και σύντομα θα πρέπει να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση (δηλαδή στην εφαρμογή σταθερής γκανιότας 20,00%), ενώ ευχής έργον θα είναι να μειωθεί στο μέλλον έτι περαιτέρω, ώστε μαζί με την αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας να μπορέσει να δοθεί μία σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της ανόδου του συνολικού τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

3. Πλήττονται για μία ακόμα φορά οι φίλιπποι και μειώνεται σημαντικά η δυνατότητά τους για μεγαλύτερο παιχνίδι (παρότι δηλαδή κατέβηκε η στοιχηματική μονάδα στα περσινά επίπεδα, εν τούτοις η μεγαλύτερη γκανιότα «εξισορροπεί» αυτό το πλεονέκτημα), γεγονός που θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθεια για την αύξηση του τζίρου. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη ήταν περίπου «προκαθορισμένη από τις εξελίξεις» όπως είδαμε και παραπάνω και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο που στρέφεται ευθέως κατά της τσέπης των φιλίππων.

Συνοψίζοντας, μολονότι η αύξηση του μέσου όρου της γκανιότας ήταν επιβεβλημένη από τις καταστάσεις, εν τούτοις δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν διότι μεσο-μακροπρόθεσμα θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των ιπποδρομιών.

«Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία   2011 Prix Rothschild 


Νικητής ίππος: Goldikova

Goldikova
 
2011 Prix Rothschild
«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Gran Premio Clasico Mil Guineas (Argentina 1000 Guineas)
 
Νικητής ίππος: Stormy Ninguna
 
Stormy Ninguna
  
2011 Gran Premio Clasico Mil Guineas (Argentina 1000 Guineas) 
«Ιπποδρομίες»

Αλλαγές ιδιοκτησίας και προπόνησης (29-07-2011)
 
- Ο ίππος ΑΝΤΑΪΡΑ (IRE) ανατέθηκε στην προπόνηση του κυρίου Αλ. Καραμάνογλου.

- Οι ίπποι ΒΟΡΑΣ (IRE), ΒΡΕΤΑΝΗ (IRE), ΕΞΙΝΤ ΠΑΟΥΕΡ (GB), ΚΑΡΑΦΙΟΥΖ (IRE), ΜΠΛΕΪΚΥΣ ΜΠΟΫ (GB), ΜΠΡΑΪΤ ΝΤΙΚΤΕΪΤΟΡ (IRE), ΠΟΛΩΝΕΖΑ, ΤΖΟΝΕΛΑ (GB), ΛΟΥΓΚΝΑΚΟΪΛ (IRE), ΜΠΛΟΥ ΠΟΛΚΑ (IRE) και ΘΩΡΑΞ (GB) ανατέθηκαν στην προπόνηση του κυρίου Γ. Καμούτση.

- Οι ίπποι ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ και ΚΑΝΘΟΣ ανατέθηκαν στην προπόνηση του κυρίου Γ. Κάσση.

- Ο ίππος ΚΑΖΑΝ ΜΠΟΫ (IRE) απομακρύνθηκε οριστικά από τον Ιππόδρομο.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»