Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γαλλικές Ιπποδρομίες: Προγνωστικά Πέμπτης 26-01-2012


Προγνωστικά Πέμπτης 26-01-2012 (από την Γαλλική ιστοσελίδα zeturf.com)

1. 2-6-1-3
2. 4-1-5-9
3. 1-3-5-9-6-8
4. 9-8-6-12-16-3-4
5. 2-5-4-7-3-9-14
6. 13-6-14-11-15-1-4
7. 6-7-15-2-14-8-4
8. 11-13-7-12-9-15-1
 
«Ιπποδρομίες»

Αγγλικές Ιπποδρομίες: Προγνωστικά Πέμπτης 26-01-2012



Προγνωστικά Πέμπτης 26-01-2012 (από την Αγγλική ιστοσελίδα timeform.com)

1. 1-5-12
2. 6-13-3
3. 6-7-1
4. 3-2-7

«Ιπποδρομίες»

Το θέμα της εβδομάδας


Αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»,

Το σημερινό «θέμα της εβδομάδας» το αντλήσαμε από μία συνέντευξη που παραχωρήθηκε στην ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του ΟΔΙΕ το απόγευμα της Δευτέρας 23-01-2012, κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Αυτή την φορά δηλαδή έχουμε στην διάθεσή μας ένα ηχητικό απόσπασμα για να το ακούσουμε, να το αναλύσουμε και να σχολιάσουμε επ’ αυτού.

Μερικά λόγια για το «θέμα της εβδομάδας»:
 
Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των Ελληνικών Ιπποδρομιών – και κυρίως μετά από τον τερματισμό κάθε κούρσας – είθισται να παραχωρείται ζωντανά μία μίνι τηλεοπτική συνέντευξη από κάποιους από τους πρωταγωνιστές ή τους βασικούς συντελεστές της νίκης, με άλλα λόγια βλέπουμε και ακούμε είτε τον αναβάτη, είτε τον προπονητή ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη του νικητή ίππου σε αρκετές περιπτώσεις να απαντούν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλουν οι συντελεστές της εκπομπής.

Την Δευτέρα 23-01-2012, μετά τον τερματισμό της τρίτης Ελληνικής ιπποδρομίας του προγράμματος και την σαρωτική επικράτηση του ίππου Μπέρνιστ στο Έπαθλο Δροσάτου 2012 (ίπποι 5 ετών & άνω ΒΗΕ – απόσταση: 1.400 μέτρα) ο ιδιοκτήτης και προπονητής του ίππου, κύριος Χρήστος Σταύρου, προσήλθε στον καθιερωμένο χώρο των συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών προκειμένου να κάνει κάποιες δηλώσεις.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε στην συνέχεια, ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής κάνοντας κάποια σχόλια αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων με έμφαση στο γεγονός πως «… είναι η πρώτη χρονιά που στον Γενάρη δεν έχει χαθεί καμία ιπποδρομιακή συγκέντρωση…». Από τα «συμφραζόμενα» εμείς αντιληφθήκαμε πως ο παρουσιαστής πιθανώς επιχείρησε να κάνει ένα θετικό σχόλιο αναφορικά με την «ομαλή ροή» των Ελληνικών Ιπποδρομιών μέσα στον μήνα που διανύουμε. Η αλήθεια, όμως, είναι ακριβώς έτσι;

Προτού αναλύσουμε τα δεδομένα, ας παρακολουθήσουμε πρώτα αυτούσιο το ηχητικό απόσπασμα του σημερινού «θέματος της εβδομάδας»:

Συνέντευξη προπονητή Χρήστου Σταύρου (Δευτέρα 23-01-2012) 

Εξαιρώντας από την μελέτη μας τον Ιανουάριο του 2011, ο οποίος μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ο πιο «μαύρος μήνας των Ελληνικών Ιπποδρομιών», όπου σημειώθηκε η ματαίωση της Πρωτοχρονιάτικης συγκέντρωσης για πρώτη φορά στα χρονικά και οι κούρσες ξανάρχισαν στις 21-01-2011 (!), στις αμέσως προηγούμενες χρονιές είχαμε τα εξής στατιστικά στοιχεία:


Στατιστικά Ελληνικών Ιπποδρομιών ετών 2009 – 2012 (μήνας Ιανουάριος)

Έτος

2009

2010
2011
2012

Συγκεντρώσεις

13
11
3
7 (max: 9)*

Ιπποδρομίες

113
96
23
54

ΜΟ Ιπποδρομιών/ συγκέντρωση

8,69
8,73
7,66
7,71
Συνολικές συμμετοχές ίππων μέσα στον μήνα
892
772
196
373
ΜΟ συμμετοχών ανά ιπποδρομιακή συγκέντρωση
68,6
70,18
65,3
53,28
ΜΟ ίππων/ ιπποδρομία μέσα στον μήνα
7,89
8,04
8,5
6,9


* Για την επεξεργασία των στοιχείων ελήφθησαν υπόψη οι επτά διεξαχθείσες φετινές συγκεντρώσεις του Ιανουαρίου.

Παρατηρήσεις:

1. Σε ο, τι αφορά στις συμμετοχές των ίππων, στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι διαγραφέντες ίπποι αλλά μόνο όσοι διαγωνίστηκαν στο διάστημα που περιλαμβάνει η στατιστική επεξεργασία.

2. Στον παραπάνω πίνακα για το έτος 2012 έχουν συμπεριληφθεί όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μέχρι και την Δευτέρα 23-01-2012.

3. Όλα τα στοιχεία που εμφανίζονται πιο πάνω αντλήθηκαν από τα επίσημα Δελτία Αποτελεσμάτων της Φιλίππου Ένωσης.

Παρότι οι αριθμοί απεικονίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την σκληρή πραγματικότητα, θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε τα εξής (πάντα αναφορικά με τον μήνα Ιανουάριο που μας ενδιαφέρει για να επεξεργαστούμε):

- Τον Ιανουάριο του 2010 οι ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις που διεξάγονταν ήταν τρεις ανά εβδομάδα, συνεπώς ακόμα και αν πραγματοποιηθούν σήμερα όλες οι εναπομείνασες συγκεντρώσεις, θα υπάρχει συνολική μείωση του αριθμού των διεξαγομένων ιπποδρομιακών κατά το 1/3 ή αλλιώς -33,33%.

Για του λόγου το αληθές:

Συγκεντρώσεις έτους 2010 μηνός Ιανουαρίου: 13

Ποσοστό μείωσης ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων: -33,33% (13 Χ 33,33% = 4,29). Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς, θα πρέπει στον Ιανουάριο του 2012 να διεξαχθούν συνολικά τέσσερις ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις λιγότερες (δηλαδή συνολικά εννέα), αν εν τω μεταξύ δεν χαθεί καμία αγωνιστική.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις (max) του 2012 για τον μήνα Ιανουάριο είναι 9 (στοιχεία: επίσημη ιστοσελίδα ΟΔΙΕ)

Συνεπώς, ειδικά φέτος «εξαφανίστηκαν» με «λογιστικό τρόπο» περίπου το 1/3 των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (σημ. «Ιπποδρομιών»: ενώ από την «εξίσωση» έχει αφαιρεθεί ο Ιανουάριος του 2011 στον οποίο πραγματοποιήθηκαν μόλις… τρεις αγωνιστικές…)

- Ο μέσος όρος των ιπποδρομιών ανά συγκέντρωση έπεσε φέτος κάτω από τις οκτώ (7,71), όταν στις προηγούμενες χρονιές (2009 και 2010) προσεγγίζαμε τις εννέα (8,69 και 8,73 αντίστοιχα), ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης πως στο παρελθόν ματαιώνονταν ολόκληρα προγράμματα μόνο και μόνο επειδή δεν συμπληρώνονταν επιτυχώς ακόμα και οκτώ διαδρομές, για να πέσει αργότερα το όριο αυτό και να φτάσει σήμερα στις έξι επιτυχώς συμπληρωμένες ιπποδρομίες (ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το πρόγραμμα). Με βάση τα παραπάνω, μόνο από την μείωση του μέσου όρου των ιπποδρομιών που διεξάγονται ανά συγκέντρωση «χάνεται» περίπου άλλη μία συγκέντρωση σε σχέση με άλλες χρονιές!

Ιδού η απόδειξη:

Μέσος όρος ιπποδρομιών μηνός Ιανουαρίου 2010 ανά συγκέντρωση: 8,73 Ιπποδρομίες ανά συγκέντρωση

Μέσος όρος ιπποδρομιών μηνός Ιανουαρίου 2012 ανά συγκέντρωση: 7,71 Ιπποδρομίες ανά συγκέντρωση

Διαφορά: 1,02 Ιπποδρομίες ανά συγκέντρωση διεξάγονται λιγότερες φέτος.

Συνεπώς, στις εννέα (max) φετινές προγραμματισμένες συγκεντρώσεις η συνολική διαφορά του μέσου όρου ιπποδρομιών ανά συγκέντρωση σε σχέση με το 2010 θα είναι: 9 Χ 1,02 = 9,18 ιπποδρομίες, δηλαδή μία ολόκληρη ιπποδρομιακή ημέρα (!)

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται χωρίς να μνημονεύσουμε την «ελαστικότητα» που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα, αφού ήταν ήδη γνωστό όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές πως θα διενεργούταν επαναληπτική διαδικασία προκειμένου να συμπληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα της Παρασκευής 27-01-2012 (σημ. «Ιπποδρομιών»: κάτι που τελικά επετεύχθη).

Βλέπουμε από την ανάλυση που μόλις παραθέσαμε – και οι αριθμοί είναι «αμείλικτοι» σε αυτή την περίπτωση, όσο και αν κάποιος ενδεχομένως επιχειρήσει να αλλοιώσει ή ακόμα και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα – πως όχι μόνο χάνονται πάρα πολλές συγκεντρώσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά επιπροσθέτως τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» τους «εκφυλίζονται» με την πάροδο του χρόνου, ώστε δεν θα πρέπει να υπάρχει μάλλον καμία αμφιβολία πως με αυτούς τους ρυθμούς πολύ σύντομα θα σταματήσουν ολοκληρωτικά να διεξάγονται οι Ελληνικές Ιπποδρομίες. Αν τώρα θεωρείται από ορισμένους «επιτυχία των τελευταίων ετών» το να «χαμηλώνει ο πήχης» κατά 33,33% τουλάχιστον και να «αγκομαχούν» όλοι οι εμπλεκόμενοι για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα (το οποίο δεν είναι καθόλου άρτιο τόσο από πλευράς αριθμού συμμετοχών όσο και από πλευράς σύνθεσης, αγωνιστικού ενδιαφέροντος και βαθμού δυσκολίας) τότε τι να πει κανείς…

Τέτοιου τύπου δηλώσεις και αναφορές που ως στόχο τους έχουν πιθανώς να «καλλιεργήσουν» στην φίλιππη κοινή γνώμη ένα επίπλαστο κλίμα ευφορίας και ευδαιμονίας, θυμίζουν εν πολλοίς κάποιες από τις κατά καιρούς δηλώσεις της Ηγεσίας του Οργανισμού, όπου με βάση τις οποίες τα πάντα στον Ιππόδρομο βαίνουν καλώς, το ιπποδρομιακό πρόγραμμα κυλά κανονικά, ενίοτε μάλιστα εξαγγέλλονται δράσεις και πρωτοβουλίες που συνήθως μένουν στις… μακέτες και γενικότερα ακολουθείται μία «περίεργη μεθοδολογία» σε ο, τι αφορά στην επικοινωνιακή τακτική του ΟΔΙΕ, που δεν πείθει πια κανένα.

Όταν «φωνάζουμε» και επισημαίνουμε πως ένα από τα «θανάσιμα» προβλήματα του Ελληνικού Ιπποδρόμου είναι και αυτό της αξιοπιστίας, δεν αναφερόμαστε μόνο στις διαδρομές και στον πειθαρχικό τους έλεγχο. Εννοούμε επίσης και την «δυσαρμονία», την πλήρη ανακολουθία που παρατηρείται μεταξύ των λόγων και των έργων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Οργανισμός έχει «καταφέρει» να εμφανίζει ένα «πρόσωπο αφερέγγυο», αφού αφενός οι δηλώσεις της Ηγεσίας του δίνουν μάλλον την εντύπωση πως δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίσθηση των δραματικών συνθηκών και του «κλίματος αναβρασμού» που επικρατεί στον Ελληνικό Ιππόδρομο, ενώ από την άλλη οι κατά καιρούς εξαγγελίες «πέφτουν στο κενό», είτε λόγω των τραγικών ολιγωριών, είτε εξαιτίας της καθυστερημένης εφαρμογής τους ή ακόμα και λόγω εσφαλμένων αποφάσεων (με κορυφαία παραδείγματα εδώ την αύξηση παλαιότερα της στοιχηματικής μονάδας καθώς και την αύξηση πιο πρόσφατα της γκανιότας σε όλα τα δημοφιλή είδη ιπποδρομιακού στοιχήματος).

Συμπερασματικά, καλό θα ήταν να μιλάμε πάντα μόνο όταν έχουμε κάτι ουσιώδες για να πούμε, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε προσεκτικά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ιπποδρομιακής κοινωνίας για να προσαρμοστούμε όσο το δυνατό ταχύτερα στα νέα δεδομένα που επιτάσσουν οι καιροί...

«Ιπποδρομίες»

Αλλαγές ιδιοκτησίας και προπόνησης


 

- Ο ίππος ΠΡΟΒΙΝΣΙΑΛ (GB) αγοράστηκε από τον κύριο Ιωάννη Μυκονιάτη και περιήλθε στην προπόνησή του.

- Οι ίπποι ΓΙΑΝΓΚ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΣΤΡΟΝΓΚ ΧΙΡΟΟΥ ανατέθηκαν στην προπόνηση του κυρίου Αλ. Καραγιάννη.

- Ο ίππος ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΝΤΡΗΜ ανατέθηκε στην προπόνηση του κυρίου Χρ. Σταύρου.

- Οι ίπποι ΑΛΤΑΪΣ, ΑΘΗΝΙΑΝ ΣΤΟΡΜ, ΒΕΝΕΣΙΑΝ ΜΠΙΟΥΤΥ (GB), ΔΕ ΧΙΛΑΡΙΣ (IRE), ΕΛΑ ΜΥΡΤΩ ΜΟΥ (IRE) και ΣΠΑΡΤΟΝ ΝΤΙΟΥΚ (IRE) απομακρύνθηκαν οριστικά από τον Ιππόδρομο.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 Victor Chandler Chase


 Νικητής ίππος: Somersby

Somersby
 
2012 Victor Chandler Chase
«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 San Gabriel Stakes


Νικητής ίππος: Norvsky

Norvsky

2012 San Gabriel Stakes
 «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2012 Clasico Emilio Casares


Νικητής ίππος: Corsa Kind

Corsa Kind

 
2012 Clasico Emilio Casares
 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»