Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011



Διαβάστε την Παρασκευή 21-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Τι επιδιώκει η ΦΕΕ με το τελευταίο Δελτίο Τύπου της; (1ο μέρος)

Τι επιδιώκει η ΦΕΕ με το τελευταίο Δελτίο Τύπου της; (2ο μέρος)

Το σχόλιο της ημέρας

Οι προτάσεις των «Ιπποδρομιών» για τις Ελληνικές ιπποδρομίες
της Παρασκευής 21-01-2011

Πρόγραμμα των Ελληνικών ιπποδρομιών της Παρασκευής 21-01-2011

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Παρασκευής 21-01-2011

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Παρασκευής 21-01-2011

Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Πέμπτης 20-01-2011

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Πώς αναμένεται να επηρεάσει τον ΟΔΙΕ  η απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών
σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Στο τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη δραστηριότητα της Κυβέρνησης με την προώθηση προς ψήφιση πλήθους Νομοσχεδίων, ενόψει μάλιστα της επικείμενης επίσκεψης των αξιωματούχων της τρόικας προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που σημειώθηκε και να προετοιμαστεί η έκθεση που θα αφορά στην έγκριση της 4ης δόσης του δανείου που έχει συνάψει η χώρα.
Σε ο, τι αφορά στις εξελίξεις στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών αναμένεται πολύ σύντομα η προώθηση από το Υπουργείο Οικονομικών του Νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τους κανόνες του Διαδικτυακού στοιχήματος. Όπως είναι προφανές η εγχώρια αγορά των τυχερών παιχνιδιών απελευθερώνεται και το «τοπίο» αναμορφώνεται. Εξαιτίας αυτής της επικείμενης απελευθέρωσης στο Διαδίκτυο αργά ή γρήγορα θα «ανοίξει» και η επίγεια αγορά, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουν διάφορες εταιρίες στοιχημάτων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια επικαλούμενες μεροληπτική μεταχείριση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού τόσο σε σχέση με τον ΟΠΑΠ όσο και με τις νόμιμες εταιρίες Διαδικτυακού στοιχήματος (μία από αυτές μάλιστα – και από τις πολύ γνωστές στο χώρο - την έχουμε ήδη υπόψη από τη συμμετοχή της στην ημερίδα που διεξήχθη προ μηνών στην Ελλάδα με θέμα τη ρύθμιση των κανόνων αγοράς των τυχερών παιχνιδιών).
Είναι προφανές πως οι εταιρίες που θα λάβουν άδεια για τη διεξαγωγή στοιχήματος στο Διαδίκτυο θα επιχειρήσουν να δραστηριοποιηθούν και στις ιπποδρομίες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε άμεσα (αν δηλαδή η αδειοδότησή τους συμπεριλαμβάνει εξαρχής τη δυνατότητα διενέργειας ιπποδρομιακού στοιχήματος) ή σε μεταγενέστερο χρόνο. Το ζήτημα πάντως είναι πως ο ΟΔΙΕ πρόκειται να αποκτήσει σύντομα ανταγωνιστές στο ίδιο προσφερόμενο προϊόν, δηλαδή στις ιπποδρομίες!
Επιπλέον, η εκτίμησή μας είναι πως με την απελευθέρωση της αγοράς στο Διαδικτυακό ιπποδρομιακό στοίχημα δε θα μπορεί πλέον ο ΟΔΙΕ να επικαλείται μονοπώλιο σε ο, τι αφορά στο προσφερόμενο προϊόν του (Ελληνικές ιπποδρομίες) και θα αναγκαστεί (αργά ή γρήγορα) να παραχωρήσει τα δικαιώματα διεξαγωγής τους, προβαίνοντας σε συνεργασίες (σε αντίθετη περίπτωση φοβούμαστε και άλλες προσφυγές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια από τις εταιρίες στοιχημάτων).
Συνοψίζοντας λοιπόν τα δεδομένα, βλέπουμε πως σύντομα ο Οργανισμός πρόκειται να δεχθεί «πίεση» τόσο από το Διαδίκτυο όσο και από εταιρίες επίγειες (όπως είναι σήμερα και ο ΟΔΙΕ) και αυτό θα τον φέρει σίγουρα σε πολύ μειονεκτική θέση. Πιστεύουμε πως πρέπει να διεκδικήσει σήμερα (και να λάβει) και ο ΟΔΙΕ άδεια διενέργειας Διαδικτυακού ιπποδρομιακού στοιχήματος προκειμένου να μπορέσει να «σταθεί» απέναντι στον επερχόμενο ανταγωνισμό διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα αναμένονται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο θα έχει περιέλθει.

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Το σχόλιο της ημέρας

Τις προηγούμενες ημέρες οι πράκτορες του ΟΠΑΠ πραγματοποίησαν απεργία με κύριο αίτημα την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος του ΟΠΑΠ με τους εργαζομένους του για την εξεύρεση λύσεων σε μία προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών εξόδων του. Αυτά διαβάσαμε πρόσφατα στα ρεπορτάζ των εφημερίδων  «Ναυτεμπορική» και «Ημερησία».
Από όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό φαίνεται έντονα η προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου να ενισχύσει όσο γίνεται περισσότερο τον ΟΠΑΠ ώστε να τον καταστήσει «ισχυρό παίκτη» στο υπό διαμόρφωση νέο στοιχηματικό τοπίο στη χώρα. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί δεν υπάρχει ανάλογη «κινητικότητα» και γιατί δε λαμβάνονται έστω κάποιες στοιχειώδεις πρωτοβουλίες και στον ΟΔΙΕ που μοιάζει εντελώς «αφημένος στην τύχη του». Η πρόσφατη δυναμική παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στη διένεξη ΦΕΕ – προπονητών έδειξε προς στιγμήν κάποιο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον Ελληνικό Ιππόδρομο, όμως αυτό δε φαίνεται να έχει συνέχεια, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβουλιών.
Επειδή ο χρόνος κυλά γρήγορα και με την πρόσφατη «περιπέτεια» που στοίχισε σε χρόνο και σε χρήμα χάθηκε πολύτιμο έδαφος που δεν καλύπτεται πλέον, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις της Κυβέρνησης, διότι είναι μάλλον προφανές πως αν δε «συμμαζευτεί» ο ΟΔΙΕ στα οικονομικά του δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς στο προσεχές μέλλον. Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει να γίνουν και άλλες (διαρθρωτικές και θεσμικές) παρεμβάσεις σε θέματα που σήμερα αποτελούν «τροχοπέδη» στο μέλλον του Ιπποδρόμου. Επειδή (όπως αναφερθήκαμε και σε άλλο δημοσίευμά μας) οι εξελίξεις «τρέχουν» σε διάφορα επίπεδα θα πρέπει σύντομα να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» γύρω από το Μαρκόπουλο ώστε ο Ελληνικός Ιππόδρομος να αποτελέσει ελκυστική πρόταση για επιχειρηματικές επενδύσεις. Με άλλα λόγια, επειδή εκτιμούμε πως απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη του Οργανισμού εναπόκειται πλέον στα σχέδια και στις προθέσεις της Κυβέρνησης το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα για τον ΟΔΙΕ.

(Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής»)

(Πατήστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε ολόκληρα τα δύο δημοσιεύματα της «Ημερησίας»)

«Ιπποδρομίες»
Ανάλυση της διεθνούς ιπποδρομιακής δραστηριότητας για το 2010 (1ο μέρος)

Στη χρονιά που πέρασε η οικονομική κρίση έκανε πάλι αισθητή την παρουσία της σε κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιπποδρομίες φυσικά δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από αυτό το γεγονός. Σήμερα θα επιχειρήσουμε μία ανάλυση των περσινών στοιχείων από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα τριών χωρών που ανήκουν σε διαφορετικές ηπείρους (ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιρλανδία) ώστε να δούμε τη «συμπεριφορά» τους στην κρίση, τα εγχώρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την εξέλιξη που παρουσίασαν. Από τις ενδείξεις μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που – πιθανώς – θα βοηθήσουν στην προσπάθεια για την επιτυχέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

ΗΠΑ

Τα στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πτώση του συνολικού στοιχήματος κατά 7,33% στο 2010 (σε σχέση με το 2009) ενώ τα έπαθλα μειώθηκαν κατά 6,07% στο αντίστοιχο διάστημα, συνεχίζοντας τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ετών, καθώς η «ιπποδρομιακή βιομηχανία» των ΗΠΑ βρίσκεται σε τέλμα. Σύμφωνα με τα στατιστικά του 2010 που εκδόθηκαν προσφάτως το συνολικό μικτό στοίχημα (το σύνολο του διεξαγόμενου παιχνιδιού στις ιπποδρομίες δηλαδή) έφθασε τα 11,42 δις δολάρια ΗΠΑ περίπου έναντι 12,32 δις δολαρίων ΗΠΑ περίπου στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ και στα διανεμόμενα έπαθλα σημειώθηκε μείωση (1,03 δις δολάρια ΗΠΑ περίπου στο 2010 έναντι 1,09 δις δολάρια ΗΠΑ στο 2009). Επιπλέον οι ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις που διεξήχθησαν μειώθηκαν κατά 7,75% (5.933 το 2010 έναντι 5.473 το 2009, φθάνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο από το 1995) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη μείωση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας και στη μείωση των εσόδων και των επάθλων. Οι προβλέψεις μάλιστα κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στο 2011 αφενός μεν λόγω της μειωμένης παραγωγής μονοετών ίππων και αφετέρου λόγω των αποφάσεων κάποιων ιπποδρομίων για μείωση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων που θα φιλοξενήσουν. Πάντως σε σχέση με το 2009 (όπου η πτώση στα έσοδα έφτασε το 9,80% με μείωση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας μόλις στο 2,60%) τα πράγματα θεωρούνται πως πήγαν καλύτερα από πέρσι. Η οικονομική κρίση τέλος φαίνεται πως έχει επιδράσει έντονα σε όλους τους δείκτες που αφορούν στο ιπποδρομιακό προϊόν, αφού μία σύγκριση με το 2007 (προ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δηλαδή) όπου το συνολικό στοίχημα έφτασε τα 14,7 δις δολάρια ΗΠΑ αρκεί για να μας δείξει το μέγεθος της συρρίκνωσης (τα έσοδα μειώθηκαν σε σχέση με το 2007 κατά 22,50% περίπου). Να σημειώσουμε τέλος πως παρότι το στοίχημα αποτελεί (για τις ΗΠΑ) την κύρια πηγή εσόδων για τα έπαθλα των διαδρομών τα έσοδα και από άλλες μορφές τζόγου (εκτός των ιπποδρομιών δηλαδή) έδωσαν τη δυνατότητα να κρατηθεί το ύψος των επάθλων σε σταθερά περίπου επίπεδα την τελευταία δεκαετία (σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Thoroughbred Racing Association τα έσοδα των ιπποδρομίων στο 2009 από άλλες μορφές τζόγου εκτός του ιπποδρομιακού στοιχήματος έφτασαν στα 318 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ποσό που μεταφράζεται στο 34,00% των συνολικών εσόδων τους για τη συγκεκριμένη χρονιά και αναμένεται να αυξηθεί λόγω του ανοίγματος casinos και σε άλλα ιπποδρόμια της χώρας).
Ας δούμε συγκεντρωτικά (σε πίνακα) τα στοιχεία του 2010 που παρουσιάστηκαν προηγουμένως στην ανάλυσή μας:


Indicator

Annual 2010
Annual 2009
% Change
Wagering
$11.416.570.932
$12.319.991.176
-7,33%
Purses
$1.027.731.620
$1.094.098.603
-6,07%
Race Days
5.473
5.933
-7,75%

 
(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)

«Ιπποδρομίες»
Ανάλυση της διεθνούς ιπποδρομιακής δραστηριότητας για το 2010 (2ο μέρος)

(συνέχεια από το 1ο μέρος)

Αυστραλία

 Στην Αυστραλία που δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα υπήρχε η διάχυτη αισιοδοξία πως θα υπήρχαν αυξήσεις στα έπαθλα των διαδρομών καθώς και αρκετές ευκαιρίες για ιδιοκτήτες, προπονητές και αναβάτες στο πρόγραμμα του έτους 2011 που θα αφορά σε ιπποδρομίες εμποδίων (εκεί επέλεξαν να εστιάσουν για φέτος, όμως να δούμε κατά πόσο θα μπορέσουν να αντιπαρέλθουν τις καταστροφικές συνέπειες του τελευταίου διαστήματος από τις νεροποντές που έπληξαν τη χώρα). Η  Ιπποδρομιακή Αρχή  Racing Victoria σε συνεργασία με τις εταιρίες στοιχημάτων και την Ένωση Thoroughbred Racing South Australia πιστεύουν πως μπορούν να διαμορφώσουν μία καλύτερη (από κάθε άποψη) σεζόν για τους λάτρεις των ιπποδρομιών εμποδίων. Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να αναφερθούν για τη σεζόν με εμπόδια που πρόκειται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου είναι:

- Η συνολική αύξηση των διανεμόμενων επάθλων κατά 16,00% και πλέον (αναμένεται να φτάσουν στα 2,64 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας)
- Αύξηση κατά 10,00% των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν (hurdles και steeplechases)

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία (που πρόσφατα μπήκε στην ίδια «περιπέτεια» με την Ελλάδα) «είδε» το μέσο όρο των θεατών – φιλίππων να παραμένει σταθερός σε σχέση με το 2009 (3.586 θεατές κατά μέσο όρο ανά συγκέντρωση) ενώ οι πωλήσεις των καθαρόαιμων διατηρήθηκαν (οριακά) στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι δείκτες που σημειώνουν πτώση:

- Στοιχηματισμός εντός του ιπποδρομίου: 164 εκατομμύρια € (πτώση 10,00%)
- Ύψος διανεμόμενων επάθλων: 46 εκατομμύρια € (πτώση 13,00%)
- Χορηγίες: 5 εκατομμύρια € (πτώση 17,00%)
- Δυναμικό «μάχιμων» ίππων (που βρίσκονται σε προπόνηση: 5.759 (πτώση 11,00%)
- Ιδιοκτήτες: Συνολικός αριθμός ιδιοκτητών 4.667 (πτώση 9,00%) ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες ανέρχονται σε 776 (πτώση 13,00%).


Οι αναλύσεις των στοιχείων της Ιρλανδίας δείχνουν πως το 2008 (έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θυμίζουμε) ήταν η πρώτη χρονιά στην τελευταία δεκαπενταετία που σημειώθηκε κάμψη στην ιπποδρομιακή βιομηχανία ενώ στο 2009 όλοι οι δείκτες σημείωσαν επιδείνωση. Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ίππων ανά ιπποδρομία συνεχίζει να μειώνεται ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες υποδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2007 (776 από 1.449). Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν επιφέρει ήδη ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ιπποδρομιακή βιομηχανία.
Η άποψη των ειδικών στην Ιρλανδία είναι πως η μείωση του ύψους των επάθλων (εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από το στοίχημα) έχει άσχημο αντίκτυπο σε ολόκληρο το ιπποδρομιακό οικοδόμημα. Τα συμπεράσματα του περασμένου έτους ώθησαν τους πάντες να συνειδητοποιήσουν πως το ύψος της φορολόγησης που πρόκειται να επιβληθεί στα στοιχήματα που παίζονται είτε on-line ή μέσω τηλεφώνου πρέπει να είναι ίσο με αυτό του επίγειου στοιχήματος (που διεξάγεται στα πρακτορεία και στα ιπποδρόμια) ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί ο τζίρος του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Ακολουθούν (σε μορφή πίνακα) οι σημαντικότεροι δείκτες της πορείας της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στην Ιρλανδία:



Indicator

Annual 2010
Annual 2009
% Change
Wagering
€ 163.600.000
€ 181.800.000
-10,00%
Purses
€ 46.000.000
€ 52.900.000
-5,70%
Race Days
334
345
-3,20%


Εμείς «αναγνωρίσαμε» πολλά από τα προβλήματα του Ελληνικού Ιπποδρόμου μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες (ιπποδρομιακά πιο ανεπτυγμένες) χώρες του εξωτερικού. Στο χέρι του ΟΔΙΕ είναι πλέον να εκμεταλλευτεί τη «συνταγή» που ακολούθησαν αυτές οι χώρες και οι οποίες απέδωσαν καρπούς όπως επίσης να αποφύγει τα λάθη τους (τα οποία είχαν άσχημες επιπτώσεις σε ολόκληρη την ιπποδρομιακή δραστηριότητα των χωρών αυτών και που δυστυχώς κάποια εξ αυτών υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται σήμερα στον Ελληνικό Ιππόδρομο).

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»