Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011


Black Caviar: «Έπιασε» τον Phar Lap και συνεχίζει!


Η σύγχρονη πρωταθλήτρια της Αυστραλίας, η 5ετής «ντίβα» Black Caviar ισοφάρισε το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων νικών (σε ένα έτος) του θρυλικού ίππου Phar Lap, μετά από την άνετη επικράτησή της – με διαφορά 4 μηκών – στην ιπποδρομία 2011 Schweppes Schillaci Stakes, που διεξήχθη στο Ιπποδρόμιο Caufield στην απόσταση των 1.000 μέτρων:

    
2011 Schweppes Schillaci Stakes

Παρότι υπάρχει η φημολογία – από τον κύκλο της της συμμετοχής της στο Royal Ascot την επόμενη χρονιά, ο επόμενος στόχος της Black Caviar είναι να ξεπεράσει το ρεκόρ νικών των ίππων Bernborough και Carbine (15 συνεχόμενες νίκες), ενώ «το μεγάλο στοίχημα» είναι να φτάσει (και γιατί όχι να ξεπεράσει) το ρεκόρ του ίππου Ajax (18 συνεχόμενες νίκες)!

 Αφιέρωμα στη Black Caviar

Ποιος ήταν όμως ο Phar Lap;

Ο γιος του Night Raid και της Entreaty γεννήθηκε στις 04-10-1926 στη Νέα Ζηλανδία. Στην πρώτη του συμμετοχή τερμάτισε ακριβώς τελευταίος (!) ενώ και στις επόμενες τρεις συμμετοχές του δεν κατάφερε να διακριθεί ιδιαίτερα. Η πρώτη του επιτυχία ήρθε στις 29-04-1929 (στην ιπποδρομία 1929 Juvenile Handicap, η οποία διεξήχθη στο Ιπποδρόμιο Rosehill) με το 17χρονο μαθητευόμενο αναβάτη Jack Baker στη σέλα του. Ακολούθως μπήκε σε ρεπό και στη συνέχεια άρχισε να συμμετάσχει σε σημαντικές αναμετρήσεις, μέσω των οποίων κατάφερε να ανέβει στις κλάσεις. Η σημαντική του διάκριση (2ος) πάντως στην ιπποδρομία 1929 Chelmsford Stakes που διεξήχθη στο Ιπποδρόμιο Randwick ήταν εκείνη η οποία στάθηκε αφορμή ώστε να αρχίσει πλέον η ιπποδρομιακή κοινή γνώμη να τον αντιμετωπίζει με τον προσήκοντα σεβασμό.


Από κει κι έπειτα λοιπόν άρχισε να «γράφεται» ο δικός του μύθος: στα τέσσερα μόλις χρόνια της αγωνιστικής του σταδιοδρομίας κατόρθωσε να σημειώσει 37 νίκες (!) επί συνόλου 51 συμμετοχών, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το 1930 Melbourne Cup με 61,5 κιλά στη σέλα του, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά (1931) σημείωσε 14 συνεχόμενες νίκες (ρεκόρ που ισοφάρισε πρόσφατα η Black Caviar). Ο Phar Lap κατάφερε να παραμείνει αήττητος σε όλες τις συμμετοχές του στα 2.000 μέτρα (7 νίκες), στα 2.400 μέτρα (8 νίκες), στα 2.800 μέτρα (3 νίκες) και στα 3.400 μέτρα (1 νίκη), ενώ από τη νίκη του ως 3ετής στην ιπποδρομία στην ιπποδρομία 1929 Victoria Racing Club St. Leger Stakes μέχρι και την τελευταία συμμετοχή του στο Μεξικό, ο Phar Lap σημείωσε 32 νίκες σε 35 συμμετοχές! Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στις τρεις συγκεκριμένες ήττες του ο Phar Lap τερμάτισε δύο φορές 2ος (με διαφορές βραχείας κεφαλής και τραχήλου αντίστοιχα) και στη μία συμμετοχή που απέτυχε (1931 Melbourne Cup) τερμάτισε στην 8η θέση, τρέχοντας πάντως με δυσμενή ισοζυγισμό (68 κιλά), ενώ στην τελευταία συμμετοχή της καριέρας του (στην ιπποδρομία 1932 Aqua Caliente Handicap που διεξήχθη στο Ιπποδρόμιο Aqua Caliente Racetrack στο Μεξικό, στην κούρσα με το πλουσιότερο τότε έπαθλο της Βόρειας Αμερικής) νίκησε σημειώνοντας ρεκόρ στίβου!

1932 Aqua Caliente Handicap

Η καρδιά του Phar Lap
Ο ξαφνικός χαμός του Phar Lap στις 05-04-1932 προκάλεσε «έκρηξη» των σεναρίων συνομωσιολογίας γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του (πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως το άλογο δηλητηριάστηκε σκοπίμως, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν κατά τη διάρκεια της καριέρας του!), ενώ πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως μετά το θάνατό του, τόσο το δέρμα του όσο και ο σκελετός του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Wellington's Te Papa ως εκθέματα, από όπου δόθηκε δανεικός ο σκελετός του στο Μουσείο της Μελβούρνης το 2010, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια διεξαγωγής της ιπποδρομίας Melbourne Cup. Στα αξιοσημείωτα επίσης γύρω από τον «μυθικό» Phar Lap συγκαταλέγεται και το μέγεθος της καρδιάς του, αφού είναι μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ίππο (ζυγίζει 6,2 κιλά, ενώ όπως είναι γνωστό η καρδιά ενός αλόγου ζυγίζει κατά προσέγγιση περί τα 3,2 κιλά!) και η οποία αρχικά φυλασσόταν στο Ίδρυμα Institute of Anatomy στην Canberra, για να μεταφερθεί αργότερα στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα μέσα σε γυάλινη προθήκη!

Ο Phar Lap με τα κατορθώματά του κατάφερε να αποτελεί μέχρι και στις μέρες μας κάτι σαν «εθνικό σύμβολο» τόσο για την Αυστραλία όσο και για τη Νέα Ζηλανδία. Τα παρατσούκλια «Big Red» και «Red Terror» ήταν αυτά με τα οποία ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό (λόγω του χρώματός του), ενώ τέλος, το 1978 εκδόθηκε προς τιμήν του Αυστραλιανό γραμματόσημο με τη μορφή του (!)

Αφιέρωμα στον Phar Lap

Η συζήτηση που γίνεται στις μέρες μας για την Black Caviar, με αφορμή την ισοφάριση του ρεκόρ του Phar Lap, είναι ένα γεγονός απόλυτα ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αυστραλοί γύρω από τις επιτυχίες της νέας «εθνικής ηρωίδας» τους! Παρότι η ίδια δεν έχει κοντραριστεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής πάνω στην κούρσα, ώστε να μπορέσει να μας δείξει το πραγματικό εύρος των δυνατοτήτων της, και μόνο το γεγονός της συζήτησης που έχει ανοίξει στην Αυστραλία καθώς και ο παραλληλισμός της (διότι σύγκριση δε γίνεται) με τον «άφταστο» Phar Lap, αποτελούν ύψιστη τιμή στην κορυφαία φοράδα της χώρας!

Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμα για να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει τελικά η Black Caviar

«Ιπποδρομίες» 

«Έφυγε» ο «Αυτοκράτωρ» Symboli Rudolf


 Ο κορυφαίος Ιαπωνικός ίππος Symboli Rudolf, ο νικητής του Ιαπωνικού Triple Crown το 1984 και των Japan Cup καθώς και των  Arima Kinen (Ιαπωνικό Grand Prix) το 1985, έθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 30 ετών, περνώντας έτσι πλέον στο «πάνθεον των αθανάτων».

Γνωστός με το προσωνύμιο «Αυτοκράτωρ» («The Emperor»), ο Symboli Rudolf έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης στο Ιπποφορβείο Symboli Farm στην περιοχή Narita.

Ο Yukio Okabe, ένας εκ των ιδιοκτητών του σπουδαίου Symboli Rudolf, αμέσως μετά την αναγγελία του χαμού του εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο άλογο αποτελεί «κομμάτι της ζωής του», αφού οι αναμνήσεις που έχει από αυτόν είναι πολλές κι ιδιαίτερα όμορφες.

1985 Arima Kinen

Ο Symboli Rudolf ανακηρύχτηκε δύο φορές «ίππος της χρονιάς» στην Ιαπωνία (τα έτη 1984 και 1985), ενώ αναμφίβολα πλέον συγκαταλέγεται διαχρονικά μεταξύ των σπουδαιότερων δρομώνων ίππων στην ιστορία του Ιαπωνικού έθνους.

Ο γιος του Partholon και της Sweet Luna που γεννήθηκε στο Ιπποφορβείο Symboli Farm το 1981 και ανήκε στην προπόνηση του Yuji Nohira (άλλος «θρύλος» των Ιαπωνικών ιπποδρομιών και παράλληλα ο πρώτος Ιάπωνας αναβάτης – στα νιάτα του – που ίππευσε ποτέ στη Γαλλική Αψίδα του Θριάμβου το 1969, και μάλιστα με τον παππού του Symboli Rudolf, τον ίππο Speed Symboli!) ήταν ο πρώτος ίππος στην Ιαπωνική ιστορία που κατέκτησε επτά ιπποδρομίες Grade 1, ο πρώτος ίππος που έφτασε μέχρι το Ιαπωνικό Triple Crown αήττητος και μόλις ο τέταρτος ίππος που το κατέκτησε το 1984 (Satsuki Sho (Ιαπωνικές 2000 Guineas), Tokyo Yushun (Ιαπωνικό Derby) και Kikuko Sho (Ιαπωνικό St Leger)), ενώ άλλη μία εξαιρετική διάκριση ήρθε για αυτόν το 1987 με την είσοδό του στο Μουσείο JRA Hall of Fame.

Στη μικρή αγωνιστική του καριέρα (αγωνίστηκε για κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μέχρι τα τέλη του 1986, όπου έκτοτε και μέχρι το 2004 εκτελούσε χρέη επιβήτορα) συμμετείχε σε 16 συνολικά ιπποδρομίες, από τις οποίες κατέκτησε 13 νίκες και 1 φορά τερμάτισε 2ος, ενώ τα έπαθλα που αποκόμισε έφτασαν τα 6.485.143,79 €.

Ας παρακολουθήσουμε τέλος ένα μικρό video – αφιέρωμα στον «Αυτοκράτορα» Symboli Rudolf:

Αφιέρωμα στον Symboli Rudolf
«Ιπποδρομίες»

Εκτός του Breeders' Cup η Danedream



Η πρόσφατη εκπληκτική νικήτρια της φετινής Αψίδας του Θριάμβου, η σπουδαία Danedream, δε θα συμμετάσχει τελικά στο Breeders' Cup τον επόμενο μήνα (στα πλάνα για την Danedream μέχρι πρότινος βρίσκονταν οι ιπποδρομίες 2011 Breeders' Cup Filly και 2011 Breeders' Cup Mare Turf), ενώ υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για να απέχει από τις ιπποδρομίες φέτος προκειμένου να ξεκουραστεί, αν αποκλειστεί τελικά η πιθανότητα συμμετοχής της στο φετινό Japan Cup.

Σε αυτήν την απόφαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο φυσικά και ο νέος της συνιδιοκτήτης, ο Ιάπωνας ιπποπαραγωγός Teruya Yoshida, ο οποίος θυμίζουμε πως αγόρασε το 50,00% της Danedream δύο μόλις ημέρες πριν τη συμμετοχή της στην ιπποδρομία 2011 Qatar Prix de l’ Arc deTriomphe, ενώ κι η σύζυγος του προπονητή της, η κυρία Gisela Schiergen, δήλωσε πως αν τελικά διαγωνιστεί φέτος η Danedream αυτό σίγουρα θα συμβεί στην Ιαπωνία.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Sir Rupert Clarke Stakes

Νικητής ίππος: Toorak Toff

Toorak Toff

2011 Sir Rupert Clarke Stakes
 «Ιπποδρομίες»
Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Premio Vittorio Di Capua

Νικητής ίππος: Dick Turpin

Dick Turpin

 
2011 Premio Vittorio Di Capua
 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»