Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011



Ο απόηχος του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι


σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ο τερματισμός του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι
Η κορυφαία ιπποδρομιακή αναμέτρηση της φετινής χρονιάς, το πολυαναμενόμενο 65ο Ελληνικό Ντέρμπι έλαβε χώρα την Κυριακή 26-06-2011 στις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου. Οκτώ από τους καλύτερους εκλεκτούς τριετείς καθαρόαιμους δρόμωνες ίππους διαγωνίστηκαν με στόχο τη νίκη, τη δόξα και το πολύ πλούσιο έπαθλο που έφτασε τελικά για φέτος στο συνολικό ποσό των 105.270,00 €. Αυτός που κατάφερε λοιπόν να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, γράφοντας με «χρυσά γράμματα» και το δικό του όνομα μεταξύ των νικητών ιπποδρομιών Ντέρμπι στην Ελλάδα είναι ο ίππος ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ (GB) που προέρχεται από τον Cacique (IRE) και τη Zorleni (GB). Ο ορφνός 3ετής αλλοδαπός εκτομίας που ανήκει στην ιδιοκτησία των Αθ. Μαργαρίτη και Στ. Μαρμαρά προπονείται από τον κύριο Χρ. Θεοδωράκη και ιππεύτηκε από τον champion αναβάτη Π. Δημητσάνη. Ακολουθώντας σε επίκαιρη θέση κατά τη διαδρομή (κοντά με τους πρώτους και τρέχοντας υπομονετικά στο κάγκελο) ευνοήθηκε από το ρυθμό που επικράτησε, επιτέθηκε με την είσοδο στην ευθεία και μετά από μία συναρπαστική μάχη που έδωσε με τους ίππους ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΑΞΙΟ κατόρθωσε να ξεχωρίσει προς το τέλος και να πάρει μία μεγάλη ομολογουμένως νίκη, αφήνοντας πίσω του τα «μεγάλα ονόματα» της κούρσας. Οι ίπποι ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΑΞΙΟΣ απέδωσαν κι αυτοί με τη σειρά τους αξιόλογα και πρωταγωνίστησαν, ενώ σε τεράστια απόσταση ακολούθησε στην άφιξη ο ίππος ΜΠΛΑΝΚΟ ο οποίος συνέθεσε μάλιστα το τετραπλό. Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι τερμάτισαν σε μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις ακόμα πιο πίσω, ενώ εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις δημιούργησε η αποκαρδιωτική εμφάνιση της μοναδικής φοράδας της αναμέτρησης, της ΠΡΑΪΣΛΕΣ, για την οποία οι Ελλανοδίκες δέχτηκαν (κάτι που αναφέρουν εξάλλου και στο Δελτίο Αποτελεσμάτων) πως η μη ικανοποιητική επίδοση της φοράδας οφειλόταν στην παρενόχληση που είχε στο ύψος των 1.850 μέτρων, γεγονός που κατά τον προπονητή της είχε αρνητική επίπτωση στην περαιτέρω απόδοσή της… Είναι κρίμα να διασύρονται κατά τέτοιον τρόπο τόσο σπουδαία άλογα και οι Επιτροπές Ελέγχου να μην ασχολούνται διεξοδικά με το γεγονός (η κτηνιατρική εξέταση του ίππου απέβη αρνητική και σε αυτό το σημείο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η εξέταση της επίδοσής της…). Ας θυμηθούμε μαζί τη νίκη του ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ και ας απολαύσουμε για άλλη μία φορά την κούρσα του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι:

65ο Ελληνικό Ντέρμπι
Σε ο, τι αφορά πάντως στη γενικότερη ατμόσφαιρα το κλίμα στον Ιππόδρομο ήταν σαφώς πιο υποτονικό από άλλες χρονιές, η «φιέστα» του Ντέρμπι δε θύμιζε σε καμία περίπτωση τη «γιορτή» του παρελθόντος και η φετινή πολύ δυσάρεστη κατάσταση που επικράτησε στο Μαρκόπουλο εντάσσεται μάλλον στο γενικότερο κλίμα της κατήφειας και της πολύ μεγάλης απογοήτευσης που βιώνουν εδώ και αρκετό καιρό όλοι οι πολίτες και πολύ περισσότερο οι φίλιπποι, ειδικότερα μάλιστα μετά από όλα αυτά τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν επί ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Μαρκόπουλο και που έχουν φτάσει τον Ελληνικό Ιππόδρομο κυριολεκτικά στην οικονομική καταστροφή και προ των πυλών του κλεισίματός του (ίσως μάλιστα να είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτήν την τρομακτική εξέλιξη από όσο κάποιοι να φαντάζονται…). Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την παντελή απουσία – για άλλη μία χρονιά – της Πολιτικής Ηγεσίας, το γεγονός ότι η φετινή συγκέντρωση του Ντέρμπι δε μεταδόθηκε από το κανάλι ΣΠΟΡ+ (!) όπως και το γεγονός πως στην 5η ιπποδρομία του προγράμματος – στο Ντέρμπι δηλαδή – η ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ που προβάλλει ζωντανά τις ιπποδρομίες «κρέμασε», κάτι που είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν αρκετοί φίλιπποι να παρακολουθήσουν τη σπουδαία αναμέτρηση (!), όλα αυτά συνετέλεσαν στο να γελοιοποιηθεί πλήρως χωρίς ίχνος υπερβολής η σημαντικότερη ιπποδρομία της χρονιάς. Η Ηγεσία του ΟΔΙΕ είναι εντελώς ανήμπορη να ανταπεξέλθει έστω στοιχειωδώς στις βασικές της υποχρεώσεις και έχω την απόλυτη πεποίθηση πως είτε η άμεση αποπομπή ή η παραίτησή της αποτελούν πλέον τις μόνες συμφέρουσες επιλογές για το καλό των ιπποδρομιών. Δε συζητούμε φυσικά για το θέμα της υστεροφημίας της, μιας και η σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού είναι χωρίς καμία αμφιβολία μακράν η χειρότερη όλων των τελευταίων ετών και συνεπώς όσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί τόσο το καλύτερο θα είναι για τις Ελληνικές ιπποδρομίες. Έτσι λοιπόν, το φετινό 65ο Ελληνικό Ντέρμπι θα περάσει στην ιστορία για πολλούς λόγους: όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη φορά όπου στην κούρσα του Ντέρμπι συμμετείχαν και αλλοδαποί ίπποι μαζί με τους Ελληνικούς (αλλοδαπός ήταν μάλιστα και ο νικητής της ιπποδρομίας) αλλά κυρίως διότι ήταν με σιγουριά το χειρότερο Ντέρμπι στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου από οργανωτικής άποψης και πιθανότατα το τελευταίο που διεξάγεται με τον Ιππόδρομο να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δική μας ευχή είναι του χρόνου το Ντέρμπι να διεξαχθεί με τις «τιμές» και τις «δάφνες» που του αρμόζουν, να επανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος και να καταξιωθεί στη συνείδηση ολόκληρου του Ελληνικού φίλαθλου κοινού (φιλίππων και μη) ως το «highlight του καλοκαιριού», ως το κορυφαίο ιπποδρομιακό γεγονός στη χώρα και φυσικά ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές εκδηλώσεις της χρονιάς.

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»