Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ιππόδρομος: «Κρίσιμος αγώνας» στους επόμενους μήνες

Δικαστική εμπλοκή και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις «απειλούν» τις Ελληνικές Ιπποδρομίες που δίνουν «καθημερινή μάχη επιβίωσης» - «Στο έλεος των συγκυριών» το άθλημα στο προσεχές διάστημα

του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

«Υπάρχει φως» στην άκρη του τούνελ;

Το χρονικό διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο «κρύβει» πολλές ανατροπές και πλήθος γεγονότων που πρόκειται να εκτυλιχθούν και τα οποία επηρεάζουν – άμεσα ή έμμεσα – τις Ελληνικές Ιπποδρομίες. Η αρχή πρόκειται να γίνει στις 20 Οκτωβρίου, με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της Intralot που αφορούν στην εγκυρότητα του διαγωνισμού.

Η Intralot μετά την ανακήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του νικητή του διαγωνισμού προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας αιτούμενη την ακύρωση του διαγωνισμού. Εκτός αυτού, η Intralot κατέθεσε παράλληλα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητά να μην προχωρήσει περαιτέρω η αποκρατικοποίηση πριν εκδικαστεί η ένστασή της.

Στις επόμενες ημέρες δηλαδή δεν θα συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης (κάτι που μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει) αλλά το αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει το Δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα της  Intralot, με άλλα λόγια αν θα ανακοπεί ή όχι η διαδικασία αποκρατικοποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Δικαιοσύνη.

Προκαλεί απορία πάντως το γεγονός πως η Intralot αποφασίζει και λαμβάνει μέρος στον δεύτερο διαγωνισμό, επομένως εκ των πραγμάτων τον θεωρεί έγκυρο για να συμμετάσχει και εκ των υστέρων προσπαθεί να τον μπλοκάρει (αφού έχασε τελικά…) χαρακτηρίζοντάς τον «άκυρο»

Ως προς την εγκυρότητα ή μη του πρώτου και του δεύτερου διαγωνισμού, τα πράγματα είναι μάλλον απλά: Ο πρώτος διαγωνισμός για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος κηρύχθηκε άγονος διότι το τίμημα της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η μοναδική κοινοπραξία που απέμεινε μέχρι τέλους κρίθηκε ασύμφορη (με άλλα λόγια, η Intralot «είχε στα χέρια της» μοναδική ευκαιρία να «απλοποιήσει» τα πράγματα δίνοντας ικανοποιητική προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό, κάτι που δεν έπραξε) ενώ ακολούθως σε ο, τι αφορά στον δεύτερο διαγωνισμό, στον οποίον άλλαξαν οι τεχνικοί όροι, αυτό πρέπει να συνέβη διότι διαπιστώθηκε – εκ του αποτελέσματος – πως με τους ίδιους όρους η διαδικασία θα οδηγούταν είτε στο να κηρυχθεί εκ νέου άγονος ο δεύτερος διαγωνισμός ή να καταλήξει η άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος εκ του ασφαλούς στην Intralot με τίμημα κατά πολύ κατώτερο του προσδοκώμενου. Επιπλέον, η αμφισβήτηση που θέτει η Intralot σχετικά με την σκοπιμότητα αλλαγής των τεχνικών όρων στον δεύτερο διαγωνισμό δεν ευσταθεί κατά την άποψή μου, διότι ο δεύτερος διαγωνισμός είναι ένας άλλος, καινούργιος διαγωνισμός, με νέους όρους και δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος. Συνεπώς, μία «έξυπνη διαχείριση επιχειρημάτων» από τους νομικούς παραστάτες μπορεί να αποτρέψει μία «ιπποδρομιακή τραγωδία», καθώς μία – ώ!, μη γένοιτο – αποδοχή των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Intralot μπορεί να θέσει σε παύση την εγχώρια ιπποδρομιακή δραστηριότητα ακόμα ακόμα και για τρία – ή και περισσότερα – χρόνια!

Ο Ιππόδρομος «αιχμάλωτος» των πολιτικών εξελίξεων

Ακόμα πάντως και αν αποφευχθεί η δυσμενής εξέλιξη όπως την περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχει άλλος ένας «αστάθμητος παράγοντας» που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει με τα σημερινά δεδομένα. Πρόκειται για το εξαιρετικά «ρευστό πολιτικό σκηνικό» στην Ελλάδα και την αυξημένη κατά τα φαινόμενα πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες στους επόμενους μήνες, στις αρχές του 2015. Η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που απέσπασε η σημερινή Κυβέρνηση με 155 ψήφους υπέρ της έδειξε πως αυτή την στιγμή απέχει σημαντικά από τον αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κάτι που «πυροδοτεί» σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου, όπως είναι γνωστό, «παγώνει» πλήρως κάθε ενέργεια στον Δημόσιο Τομέα – κάτι που αφορά και στο ΤΑΙΠΕΔ όπως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο – καθώς και κάθε κύρωση σύμβασης από το Εθνικό Κοινοβούλιο. Εν προκειμένω, λοιπόν, αν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις «τρέξουν» γρηγορότερα από τη Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο έχει αναλάβει να ελέγξει την νομιμότητα του δεύτερου διαγωνισμού και να γνωμοδοτήσει με πόρισμα, τότε η διαδικασία αποκρατικοποίησης της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος θα αποτελέσει αντικείμενο ενεργειών της επόμενης Κοινοβουλευτικής περιόδου, που θα έχει νέα σύνθεση. Αυτό το τελευταίο έχει κάποια πρόσθετη αξία, δεδομένου ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση που διεξήχθη πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διεμήνυσε από του βήματος της Βουλής πως ένα από αυτά που θα κάνει μία δική του Κυβέρνηση είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, με ο, τι αυτό βεβαίως μπορεί να συνεπάγεται για  την «τύχη» της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.

Οι «Ιπποδρομίες», την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο νικητής του δεύτερου διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ έγραψαν σχετικά:

«Απομένει τώρα η κύρωση του διαγωνισμού από το Εθνικό Κοινοβούλιο και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και επίσημα πλέον η «αλλαγή σκυτάλης» στη διοργάνωση του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα με το ταυτόχρονο «τέλος» του ΟΔΙΕ, αν φυσικά εν τω μεταξύ δεν υπάρξουν ενστάσεις ή άλλα γεγονότα που θα «μπλοκάρουν» την εξέλιξη των πραγμάτων...»

Οι ιπποδρομιακές τάξεις λοιπόν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για ο, τι ακολούθησε τις επόμενες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ταμείου και όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι πια έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πιθανώς να «σφραγίσει» τις Ελληνικές Ιπποδρομίες ίσως για τα επόμενα χρόνια. Ευχή όλων μας πρέπει να είναι τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά για το «πολύπαθο» άθλημα, που λες και «το’ χει η μοίρα του», «πέφτει στην περίπτωση» συνεχώς!
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»