Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Επιλέγοντας τους νικητές: Πώς μελετάμε τη φόρμα ενός δρόμωνα ίππου

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας πριν στοιχηματίσουμε στις ιπποδρομίες

Ένας απλός οδηγός σκέψης για όσους δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο ιπποδρομιακό παιχνίδι

Η μελέτη της φόρμας είναι κατά τεκμήριο ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσει κάποιος να βρει τον νικητή μίας ιπποδρομίας και πάνω σε αυτό το ζήτημα ας σκεφτούμε τι ακριβώς πρέπει να ψάχνουμε.

Μελετώντας τη φόρμα
Τα ιπποδρομιακά έντυπα και οι περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες που προσφέρουν ιπποδρομιακό στοίχημα διαθέτουν πλήθος στοιχείων αναφορικά με τη φόρμα των ίππων που διαγωνίζονται καθημερινά. Ενδεχομένως, το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να ψάξει κανείς είναι οι πρόσφατες εμφανίσεις ενός αλόγου. Τα κιλά με τα οποία καλείται να συμμετάσχει στην κούρσα (που ισούνται αριθμητικά με το συνολικό βάρος του αναβάτη και της σέλας που ιππεύει) είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας. Στις διαδρομές τύπου handicap ο ίππος που φέρει τα υψηλότερα βάρη είναι εκείνος με τις περισσότερες διακρίσεις (οπότε και έχει υψηλότερα βάρη στον λεγόμενο Γενικό Πίνακα Βαρών, ή όπως συνηθίζεται να λέγεται στο εξωτερικό, έχει υψηλό official rate), από την άλλη πλευρά τα πολλά κιλά δυσχεραίνουν κατά τεκμήριο το έργο του αλόγου στην προσπάθειά του για διάκριση.

Τι πρέπει να «κοιτάζω» όταν ψάχνω το γκανιάν της κούρσας;
Όπως συνηθίζεται να λέγεται, αν ένα άλογο έχει σημειώσει νίκη στην ίδια απόσταση και στο ίδιο ιπποδρόμιο που διαγωνίζεται εκ νέου, αποτελεί έναν «καλό οιωνό» πως δυνητικά τουλάχιστον έχει τα φόντα να το ξανακάνει, ιδιαίτερα μάλιστα αν η πρόσφατη φόρμα του των τελευταίων συμμετοχών του συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε, δεν είναι όλες οι ιπποδρομίες ισάξιου επιπέδου σε ο, τι αφορά στην ποιότητα ή/και τον βαθμό δυσκολίας τους, ως εκ τούτου κάποιες φορές οι πολλές προηγούμενες επιτυχίες ενός αλόγου δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται πάντοτε σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτές έχουν επιτευχθεί σε ομίλους χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης, ή σε διαφορετικές αποστάσεις, ή σε άλλο τύπο εδάφους.
 

Στα ιπποδρόμια του εξωτερικού, εκεί όπου οι ίπποι διαγωνίζονται και σε συνθετικό τάπητα αλλά και σε πίστες με γρασίδι εκτός από τον γνωστό χωμάτινο στίβο, λεπτομέρειες που αφορούν στην κατάστασή του αποτελούν δίχως άλλο από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την τελική επιλογή μας. Και στην Ελλάδα, πάρα πολλές φορές μία έντονη βροχή για παράδειγμα, είναι δυνατό να «αλλάξεις άρδην» την εξέλιξη και να επηρεάσει καθοριστικά το τελικό της αποτέλεσμα μίας ιπποδρομίας, καθώς κάθε άλογο που τρέχει στις κούρσες ευνοείται σε διαφορετικό τύπο εδάφους, εξαιτίας του μεγέθους του, της σωματοδομής του, ακόμα και του τρόπου που διαγωνίζεται (για παράδειγμα, δεν είναι άγνωστο στους παίκτες του ιπποδρομιακού στοιχήματος πως σε έναν πολύ ελαφρύ στίβο, εξαιτίας πχ μίας νεροποντής, οι ταχύτεροι ίπποι έχουν το προβάδισμα!)

Άλλοι παράγοντες τέλος που χρειάζεται να υπολογίσουμε σοβαρά στις τελικές επιλογές μας είναι επίσης η φόρμα αναβάτη και προπονητή σε επίπεδο συνεργασίας (δηλαδή αν το «δίδυμο» προπονητή – αναβάτη σημειώνει επιτυχίες), μολονότι και η συνεργασία ιδιοκτήτη – προπονητή μπορεί παράλληλα να μας δείξει πως ο συγκεκριμένος προπονητής διανύει μία καλή περίοδο. Φυσικά, ο πιο «κρίσιμος οδηγός» – σχεδόν πάντοτε – είναι οι προσφερόμενες αποδόσεις και μαζί με όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους συνεκτιμώνται προκειμένου να αποφασίσει κάποιος αν ένα άλογο έχει την λεγόμενη «στοιχηματική αξία». Είναι κάπως δύσκολο κομμάτι το να εκτιμήσει κάποιος αν η επιλογή του έχει «αξία» παικτικά, όμως με την εμπειρία σύντομα μπορεί να γίνει ικανός για κάτι τέτοιο.

«Ιπποδρομίες»

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Το συγκεκριμένο άρθρο ενσωματώθηκε στην ενότητα «Άρθρα - Εργασίες - Μελέτες για τα ιπποδρομιακά παιχνίδια» (επιλέξτε από το κεντρικό μενού: «Ιπποδρομιακά θέματα» - «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες» - «Ιπποδρομιακό στοίχημα και ιπποδρομιακά παιχνίδια» - «Άρθρα - Εργασίες - Μελέτες για τα ιπποδρομιακά παιχνίδια» ή πατήστε απευθείας εδώ).

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»