Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε την Τετάρτη 05-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Το σχόλιο της ημέρας (άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη)

Νέα αναστάτωση θα επιφέρει η μείωση προσωπικού στον ΟΔΙΕ

Ετοιμάζεται νέα αύξηση γκανιότας;

Σώθηκαν 20 άλογα από τη «φονική νεροποντή»

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Τετάρτης 05-01-2011

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Τετάρτης 05-01-2011
 
Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών του της Τρίτης 04-01-2011


Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Γνωριμία με τα παιχνίδια – παράγωγα του γκανιάν

Μέρος 1ο: Παρολί-γκανιάν

Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας κάναμε λόγο για το παιχνίδι του γκανιάν (αναζητείστε το δημοσίευμα με τίτλο: «Γκανιάν – το απόλυτο ιπποδρομιακό παιχνίδι»). Σήμερα θα ασχοληθούμε και θα γνωρίσουμε κάποια άλλα παιχνίδια που αποτελούν «παραλλαγές» (ας μας επιτραπεί ο όρος) του γκανιάν. Η «φιλοσοφία» αυτών των παιχνιδιών (που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία πρόβλεψης έναντι του απλού γκανιάν) δημιουργήθηκαν με κύριο στόχο να προσελκύσουν (μέσω των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν) νέους παίκτες ιπποδρομιακού στοιχήματος. 


Τα παιχνίδια με τα οποία πρόκειται να ασχοληθούμε είναι:

- Το παρολί-γκανιάν

- Το σύνθετο

- Τα παιχνίδια «τύπου ΣΚΟΡ» (ΣΚΟΡ4, ΣΚΟΡ6, ΣΚΟΡ9)

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μία περιγραφή του καθενός παιχνιδιού ξεχωριστά.

Παρολί-γκανιάν

Με τον όρο «παρολί» εννοούμε ουσιαστικά ένα στοίχημα που απαρτίζεται από 2 τουλάχιστον σκέλη στο οποίο συμβαίνει το εξής:

Έστω ότι θέλουμε να στοιχηματίσουμε παρολί-γκανιάν σε 3 ιπποδρομίες (1η, 2η, 3η). Η «φιλοσοφία» του παρολί-γκανιάν είναι ο διαδοχικός στοιχηματισμός των επιλογών μας στις 3 αυτές ιπποδρομίες (που γίνεται αυτόματα μέσω του λογισμικού του τερματικού του Ιπποδρόμου), με τις εισπράξεις του 1ου σκέλους του δελτίου μας να επανατοποθετούνται (αυτόματα επισημαίνουμε) στο 2ο σκέλος του δελτίου μας και ακολούθως οι εισπράξεις του 2ου σκέλους του δελτίου μας επανατοποθετούνται στο 3ο σκέλος του δελτίου μας. Με άλλα λόγια, είναι σαν να στοιχηματίζουμε  στο απλό παιχνίδι του γκανιάν σε 3 διαδοχικές ιπποδρομίες και όπως εισπράττουμε τα χρήματα από την εξαργύρωσή μας, τα επαναστοιχηματίζουμε στο επόμενο γκανιάν της επιλογής μας. Ο τελευταίος τρόπος μάλιστα έχει 4 βασικά πλεονεκτήματα έναντι του παρολί-γκανιάν και τον συνιστούμε σε όσους επιλέγουν να στοιχηματίζουν γκανιάν σε περισσότερες από μία ιπποδρομίες:

- Αν παίζουμε σε πρακτορείο ιπποδρομιακού στοιχήματος, επαναστοιχηματίζοντας ανά κούρσα «αυξάνουμε» τον τζίρο του πράκτορα (συνεπώς και της προμήθειάς του), πράγμα που δεν συμβαίνει με το παρολί-γκανιάν που υπολογίζεται αυτόματα από τον συγκεντρωτή του Ιπποδρόμου. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή «βοηθούμε» τον πράκτορα να αποκομίσει περισσότερη προμήθεια χωρίς να επιβαρυνθούμε καθόλου.

- Σε περίπτωση διαγραφής μίας επιλογής μας, αν έχουμε παίξει παρολί-γκανιάν, την θέση του διαγραφέντος ίππου στο δελτίο μας θα καταλάβει το 1ο φαβορί (αυτό δηλαδή που παίζεται περισσότερο) στο παιχνίδι του απλού παιχνιδιού γκανιάν (θέμα που αποτελεί μία από τις  «στρεβλώσεις» του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα). Αν όμως παίζουμε βήμα-βήμα, μπορούμε είτε να επιλέξουμε κάποιον άλλον ίππο της αρεσκείας μας ή να παραλείψουμε εντελώς την συγκεκριμένη ιπποδρομία από το στοίχημά μας.

- Με βάση τον Κανονισμό Στοιχηματισμού σε δελτία τύπου παρολί μπορούμε να στοιχηματίσουμε το μέγιστο σε 6 διαδρομές, ενώ παίζοντας μία-μία ιπποδρομία την φορά και επανατοποθετώντας τις εισπράξεις στην επόμενη, έχουμε την δυνατότητα να στοιχηματίσουμε ακόμα και σε όλες τις ιπποδρομίες του προγράμματος! (παρακάμπτοντας τον περιορισμό των παρολί)

- Ο τρόπος υπολογισμού των κερδισμένων σε ένα παρολί-γκανιάν μπορεί να μας αποφέρει λιγότερα κέρδη λόγω της πρόσφατης επιβολής φορολόγησης στα κερδισμένα δελτία. Για να γίνει πιο αντιληπτή αυτή η θέση, ας δώσουμε ένα παράδειγμα με αριθμούς:

Έστω ότι στοιχηματίζουμε 5,00 € σε παρολί-γκανιάν με 2 ίππους με τελικές αποδόσεις στο γκανιάν τους 10 και 11 αντίστοιχα και κερδίζουν και οι 2.

Το συνολικό ποσό ενός παρολί μας υπολογίζεται από το γινόμενο: 

Απόδοση 1η Χ Απόδοση 2η Χ… Χ Απόδοση Νη Χ ποσό στοιχηματισμού 

(όπου Ν είναι το πλήθος των ιπποδρομιών που επιλέξαμε στο δελτίο μας και δεν μπορεί με βάση τον Κανονισμό Στοιχηματισμού να υπερβαίνει τις 6 ιπποδρομίες). Είναι ευνόητο πως για να κερδίσουμε ένα παρολί-γκανιάν θα πρέπει να προβλέψουμε σωστά σε όλες τις ιπποδρομίες που περιλαμβάνονται στο δελτίο μας.

Σύμφωνα με τις αποδόσεις του παραδείγματός μας, από το δελτίο μας θα εισπράξουμε 544,50 € (διότι η εξαργύρωση του δελτίου μας είναι: 10Χ11Χ5,00 €= 550,00€ μείον 5,50 € φορολόγηση των κερδών μας). Αν όμως παίξουμε 5,00 € γκανιάν το 1ο άλογο, εισπράττουμε 50,00 € και εν συνεχεία αν τα τοποθετήσουμε όλα πάνω στο 2ο άλογο (όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται αυτόματα στο παρολί-γκανιάν) θα εισπράξουμε τελικά 550,00 €, γλιτώνοντας την φορολόγηση του δελτίου μας! (το ζήτημα των αποδόσεων και της φορολόγησης των δελτίων θα μας απασχολήσει πιο αναλυτικά προσεχώς).

Ο κυριότερος λόγος που μας ωθεί να παίξουμε παρολί-γκανιάν είναι η αδυναμία των περισσότερων από εμάς να παραβρισκόμαστε κατά την διάρκεια όλων των ιπποδρομιών που μας ενδιαφέρουν σε σημείο που υπάρχει τερματικό του ΟΔΙΕ (είτε στον Ιππόδρομο δηλαδή ή σε κάποιο πρακτορείο). Παρόλα αυτά, το παρολί-γκανιάν (όπως και όλα τα παιχνίδια τύπου παρολί που θα γνωρίσουμε αργότερα) μας δίνει την δυνατότηταςνα διακόψουμε το δελτίο μας και να εισπράξουμε τα μέχρι της στιγμής εκείνης κέρδη (χωρίς να συμμετέχουμε πλέον στις υπόλοιπες ιπποδρομίες του παρολί μας) με την μοναδική προϋπόθεση το προς είσπραξη ποσό να είναι μεγαλύτερο από το 20-πλάσιο του πονταρίσματός μας ανά στήλη (δηλαδή σε ένα παρολί των 5,00 € ανά στήλη έχουμε δικαίωμα να το διακόψουμε και να εισπράξουμε το ποσό που έχει συγκεντρωθεί εκείνη την στιγμή στο παρολί μας αρκεί αυτό να υπερβαίνει τα 100,00 €).

Αν λοιπόν έχετε ευχέρεια να παρακολουθήσετε από κοντά τις ιπποδρομίες που θέλετε να στοιχηματίσετε γκανιάν, η γνώμη των «Ιπποδρομιών» είναι να παίζετε ένα-ένα γκανιάν την φορά και ο, τι εισπράττετε να τα τοποθετείτε στην επόμενη επιλογή σας. Αν πάλι δεν μπορείτε να διαθέτετε τόσην ώρα, τότε παίξτε παρολί-γκανιάν αναγκαστικά.Να πούμε τέλος πως σε κάθε σκέλος του παρολί-γκανιάν μπορούμε να στοιχηματίζουμε σε περισσότερες από 1 επιλογές (πχ μπορεί να θεωρούμε ως πιθανούς νικητές 2 ίππους σε μία διαδρομή). Το πλήθος των επιλογών σε κάθε σκέλος είναι ελεύθερο και εναπόκειται στην προσωπική επιλογή του καθενός μας, ακόμα δηλαδή και όλα τα άλογα θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε σε μία ιπποδρομία (πράγμα που φυσικά δεν συμφέρει, λόγω της γκανιότας του παιχνιδιού αντί να κερδίσουμε θα έχουμε απώλειες). Οι συνολικές στήλες του δελτίου μας προκύπτουν από το γινόμενο των επιλογών του κάθε σκέλους μας. Δηλαδή αν στοιχηματίσουμε παρολί-γκανιάν σε 2 ιπποδρομίες με 2 ίππους στο κάθε σκέλος, τότε οι συνολικές στήλες του δελτίου μας θα είναι: 2Χ2 = 4 στήλες και το συνολικό ποσό που θα πληρώσουμε θα είναι το ποσό που θέλουμε να στοιχηματίσουμε ανά στήλη (πχ 5,00 €) επί το πλήθος των στηλών, δηλαδή: 5,00 € Χ4 στήλες = 20,00 € συνολικά.

Να πούμε τέλος πως οι αποδόσεις των αλόγων του παρολί-γκανιάν βγαίνουν από τις αποδόσεις του απλού παιχνιδιού του γκανιάν, μιας και τα χρήματα που στοιχηματίζουμε σε ένα παρολί-γκανιάν προστίθενται κάθε φορά στο γκανιάν του αλόγου της ιπποδρομίας που έχουμε επιλέξει.


«Ιπποδρομίες»
Τι είδαμε στην εκπομπή «Ιππόδρομος» του HIGH TV (1ο Μέρος)

Την Κυριακή που πέρασε προβλήθηκε ζωντανά από τα στούντιο του HIGH TV η ιπποδρομιακή εκπομπή «Ιππόδρομος» με παρουσιαστή το δημοσιογράφο κύριο Περικλή Δημητρίου. Η θεματολογία της ήταν ποικίλη και ενδιαφέρουσα και προς το τέλος μάλιστα προέκυψαν αρκετά σημαντικά θέματα και ειδήσεις. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας κάνουμε μία σύνοψη των όσων είδαμε στην πρώτη ιπποδρομιακή εκπομπή για τη φετινή χρονιά:
- Επίκειται η είσοδος των Αγγλικών ιπποδρομιών στο στοιχηματικό μενού του ΟΔΙΕ. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ακούστηκε για δεύτερη φορά δια στόματος κυρίου Δημητρίου (θυμίζουμε πως είχε υπάρξει ως πληροφορία και πριν από τα Χριστούγεννα στην εκπομπή) και όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο γεγονός πως οδεύουμε πλέον προς την τελική φάση υλοποίησής της, μιας και η είδηση «έπαιξε» προ λίγων ημερών και στην ιπποδρομιακή ιστοσελίδα SirGanian (http://www.sirganian.gr/). Η είσοδος των Αγγλικών ιπποδρομιών (και Ιρλανδικών θα συμπληρώναμε εμείς) εκτιμούμε πως θα δώσει επιπλέον «ώθηση» στα έσοδα του Οργανισμού, για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος λόγος  εκτιμούμε πως είναι η εξοικείωση σημαντικής μερίδας φιλίππων τόσο με τη γλώσσα όσο και με τις ίδιες τις Αγγλικές ιπποδρομίες (αφού πολλοί Έλληνες φίλιπποι στοιχηματίζουν σήμερα στις Αγγλικές ιπποδρομίες μέσω Διαδικτύου και συνεπώς υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποσπάσει σημαντικό τμήμα από το Διαδικτυακό στοίχημα που διεξάγεται στην Ελλάδα), ενώ ο δεύτερος λόγος (εξίσου σημαντικός) είναι η υπερπληθώρα των πηγών ενημέρωσης και επεξεργασίας στατιστικών και ο, τι άλλου είναι χρήσιμο τέλος πάντων στην ιπποδρομιακή μελέτη. Πιστεύουμε με άλλα λόγια πως θα αποτελέσει θετικότατη εξέλιξη η είσοδος των Αγγλικών ιπποδρομιών στο Ελληνικό μενού αρκεί αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα (με εξασφαλισμένη την τηλεοπτική μετάδοση). Τώρα, θέματα «ισορροπίας» μεταξύ Αγγλικών και Γαλλικών ιπποδρομιών δε θέτουμε, απλώς έχουμε την περιέργεια να δούμε ποιες από τις δύο τελικά θα αποδειχθούν περισσότερο ελκυστικές στο μέσο φίλιππο (από πλευράς θέασης και τζόγου).
- Ακολούθησε εκτενής αναφορά για τις Γαλλικές ιπποδρομίες trotting. Σε εκείνο το σημείο η εκπομπή πήρε «προσωπική» χροιά και μας έδωσε την αίσθηση πως βγήκε έντονο παράπονο από την πλευρά του κυρίου Δημητρίου, ο οποίος ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και λάτρης των ιπποδρομιών trotting. Η προτίμησή του αυτή μάλιστα τον είχε φέρει αρκετές φορές σε «ρήξη» με άλλα μέλη του dangerippo forum (που είναι προσωρινά ανενεργό, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε εκτενέστερα παρακάτω) που δήλωναν την αντίθεσή τους και την απαρέσκειά τους σε αυτού του είδους των διαδρομών. Η δική μας θέση στο θέμα είναι πως οι ιπποδρομίες (γενικά) είναι όπως και το φαγητό: δεν υπάρχει δηλαδή ωραίο και άσχημο φαγητό, αλλά είτε μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Έτσι ακριβώς βλέπουμε και την «αντιπαράθεση» για τις trotting: σε άλλους αρέσουν και σε άλλους δεν αρέσουν, και τα δύο για εμάς είναι απολύτως σεβαστά. Το μόνο ζήτημα που θέτουμε εμείς είναι πως σήμερα που ο ΟΔΙΕ δε διαθέτει πλατφόρμα Διαδικτυακού στοιχηματισμού ώστε να εντάξει κούρσες από 10 - 20 ιπποδρόμια καθημερινά στο πρόγραμμά του και να αφήσει τους παίκτες να διαλέξουν μόνοι τους το μενού της ημέρας στο οποίο επιθυμούν να στοιχηματίσουν, θα πρέπει να εστιάσει στις πιο προσοδοφόρες διαδρομές (αυτές που του αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα και προσελκύουν περισσότερο κόσμο) και σε αυτές να δίνει το προβάδισμα. Κατά τα άλλα, το μόνο που μένει να προσθέσουμε είναι πως επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα παρουσιάστηκε ανάμεσα στα πρώτα θέματα της εκπομπής (και μάλιστα καταναλώθηκε σημαντικός χρόνος για αυτό) έχουμε την αίσθηση πως το γεγονός «στοίχισε» ιδιαίτερα προς το τέλος, όπου η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν πως ο κύριος Δημητρίου είχε και άλλα να μας πει και απλώς... «έμεινε από χρόνο»!
- Η επόμενη είδηση αφορούσε στην ΠΑΝΕΦΙΛ. Έγινε λόγος για την εορταστική της εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12-01-2011 στο γνωστό ξενοδοχείο «Metropolitan Hotel» και για τη «δυναμική επαναδραστηριοποίησή της», όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Νομίζουμε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση των «Ιπποδρομιών» για την κριτική που ασκήσαμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΠΑΝΕΦΙΛ στην οποία καταλογίσαμε παντελή απουσία και προκλητική αδράνεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν το φίλιππο κόσμο και την ιπποδρομιακή κοινότητα. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία αν συνυπολογίσουμε πως ο κύριος Δημητρίου είναι ο ίδιος μέλος της ΠΑΝΕΦΙΛ και φέρει παράλληλα την ιδιότητα του ιπποδρομιακού συντάκτη. Να θυμίσουμε μόνον πως οι «Ιπποδρομίες» περιμένουν εδώ και δέκα περίπου ημέρες την επίσημη απάντηση της ΠΑΝΕΦΙΛ για το ζήτημα της γκανιότας…
- Μιας και μιλήσαμε για ιπποδρομιακούς συντάκτες, μία σημαντική είδηση που ανακοινώθηκε μέσω της εκπομπής ήταν η επικείμενη σύσταση της Ένωσης Συντακτών Ιπποδρομιακού Τύπου Ελλάδος (ΕΣΙΤΕ), της οποίας το Καταστατικό είναι έτοιμο προς κατάθεση και φανταζόμαστε πως λίαν προσεχώς θα έχουμε κάποιες επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος. Να προσθέσουμε μόνον πως η ΕΣΙΤΕ (με βάση το Καταστατικό της) μπορεί να συμπεριλάβει στις τάξεις της ιπποδρομιακούς συντάκτες από το γραπτό, τον ηλεκτρονικό και το Διαδικτυακό Τύπο.
- Αναφερθήκαμε λίγο πριν στο dangerippo forum το οποίο υπέστη ζημιές και τέθηκε αναγκαστικά εκτός λειτουργίας. Έτσι, με απόφαση του κυρίου Δημητρίου (που είναι και ο διαχειριστής του forum) αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του παλιού ιπποδρομιακού forum. Συνεπώς, όσοι από εσάς επιθυμείτε να το επισκεφθείτε μπορείτε να το αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.danger.forums-free.com/ για να ενημερώνεστε ή να ανταλλάσετε απόψεις με άλλους φιλίππους γύρω από διάφορα ιπποδρομιακά θέματα.

(διαβάστε τη συνέχεια σήμερα στο 2ο Μέρος)
«Ιπποδρομίες»
 Τι είδαμε στην εκπομπή «Ιππόδρομος» του HIGH TV (2ο Μέρος)

(συνέχεια από το προηγούμενο)

- Στην εξέλιξη της ιπποδρομιακής εκπομπής της Κυριακής υπήρξε ειδική αναφορά στην τιμωρία του προπονητή κυρίου Π. Κεράτσα με δίμηνο αποκλεισμό και χρηματικό πρόστιμο 900,00 € διότι δεν κατήγγειλε την ίππευση του αναβάτη Χάλαρη με τον ίππο ΛΟΥΜΙ που διαγωνίστηκε στις 11-10-2010. Ο κύριος Δημητρίου κατέθεσε τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο γεγονός, διερωτώμενος τι θα συμβεί αν η απόφαση αυτή λειτουργήσει ως «δεδικασμένο» (ας μας επιτραπεί ο όρος) και για άλλες περιπτώσεις προπονητών που δεν καταγγείλουν στο μέλλον μία ενδεχόμενη κακή ίππευση του αναβάτη τους. Ψάξαμε, διαβάσαμε τα Δελτία της Επιτροπής Ιπποδρομιών και τον Κώδικα Ιπποδρομιών και πρέπει να πούμε πως οι Επιτροπές Ελέγχου έπραξαν άριστα τη δουλειά τους. Ιδού η απόδειξη:

(Ακολουθεί παράθεση από το Δελτίο της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 14ης-12-2010):
 
«…4. Ολοκληρώθηκε η εξέταση της διαδρομής του ίππου ΛΟΥΜΙ(IRE) που διαγωνίσθηκε στην 2η ιππ/μία της 11/10/2010. Η Επιτροπή επιβάλλει στον προπονητή Κο Π.Κεράτσα πρόστιμο € 900 και αποκλεισμό δύο (2) μηνών,  δυνάμει του αρθ. 3 παρ.1 του Κ.Ι. καθόσον τυγχάνει υπότροπος της παραβάσεως μη προσελεύσεως ενώπιον των Ελλανοδικών προκειμένου να καταγγείλει ως οφείλει τον αναβάτη για ανεπαρκή ίππευση. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη ως προς την επιμέτρηση της ποινής ότι ο εν λόγω προπονητής έχει ήδη τιμωρηθεί  (υπότροπος) για την ίδια παράβαση με την συμμετοχή του ίδιου  αναβάτη και συγκεκριμένα για την ίππευσή του ίππου ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΡ(ΙRE) που διαγωνίσθηκε στην 2η ιππ/μία της 18/10/2010. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο  προπονητής δήλωσε στην Επιτροπή ότι παρότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της ιπποδρομίας λόγω της δυναμικότητας του ίππου του και παρότι η ίππευση και το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο, έως και την ημέρα της εξέτασης από την Επιτροπή δεν έχει ελέγξει σε επανάληψη  (replay) καθόλου την ιπποδρομία. Η Επιτροπή επιβάλλει στον αναβάτη Αναστ. Χάλαρη για ανεπαρκή ίππευση του ίππου ΛΟΥΜΙ(IRE) στην 2η ιπποδρομία της 11/10/2010 δυνάμει του άρθ. 2 και 7 του Ποινολογίου του Κ.Ι. την ποινή αποκλεισμού των δεκαπέντε (15) ιπποδρομιακών ημερών. Η Επιτροπή εκτίμησε ως προς την επιμέτρηση της ποινής την ενώπιόν της έκφραση συγγνώμης και ειλικρινή παραδοχή της ανεπαρκούς ιππεύσεως εκ μέρους του αναβάτη…»
(Ακολουθεί απόσπασμα του Κώδικα Ιπποδρομιών, άρθρο 134 – παρ γ):

Άρθρο 134

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 

«…γ.  Προπονητής που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την μειωμένη επίδοση του ίππου του, ελέγχεται από τους Ελλανοδίκες. Οι προπονητές έχουν υποχρέωση να καταγγέλλουν στους Ελλανοδίκες την μη τήρηση των οδηγιών τους ή την κακή διαδρομή από τους αναβάτες. Προπονητής που καταγγέλλει αναβάτη στους Ελλανοδίκες για κακή ίππευση με σκοπό να δικαιολογήσει τη μειωμένη επίδοση του ίππου του, ελέγχεται από αυτούς…»


Όπως βλέπουμε λοιπόν, ο κύριος Π. Κεράτσας όφειλε με βάση τον Κώδικα (και μάλιστα αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής πως ο ίππος του δεν είχε την απόδοση που περίμενε) να καταγγείλει την ίππευση του αναβάτη του. Συνεπώς περίπτωση «δεδικασμένου» δεν υπάρχει και μάλιστα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως ο ίδιος προπονητής έχει ελεγχθεί στο παρελθόν (υπότροπος) για παρόμοια περίπτωση και μάλιστα για ίππο που είχε αναθέσει στον ίδιο αναβάτη (!)
- Ακολούθησε αναφορά στις τελευταίες πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στο Μαρκόπουλο και στα αίτια που μας οδήγησαν εκεί. Αυτά λίγο-πολύ είναι πλέον γνωστά σε όλους σας, οπότε θα αρκεστούμε να σταθούμε σε μία «περίεργη σύμπτωση» που εντόπισε ο κύριος Δημητρίου: πέρσι την ίδια εποχή είχε κατατεθεί εναντίον του (περίπου στις ίδιες ημερομηνίες) η αγωγή εκ μέρους της ΦΕΕ, η οποία σημειωτέον αναμένεται να εκδικαστεί στις 24-03-2011. Στην παρατήρηση του παρουσιαστή πως τέτοιες αποφάσεις (σαν και αυτήν την πρόσφατη της ΦΕΕ που αφορά στους προπονητές) δεν λαμβάνονται εν μέσω εορτών, έχουμε  δύο σχόλια να κάνουμε: Το πρώτο είναι πως τέτοιες αποφάσεις (σαν την τελευταία της ΦΕΕ) δεν πρέπει να λαμβάνονται σε καμία εποχή και με καμία δικαιολογία. Το δεύτερο είναι πως αν οι περιστάσεις απαιτούν τη λήψη μιας απόφασης, η κρισιμότητα των στιγμών για τον Ελληνικό Ιππόδρομο δεν επιτρέπει ούτε διακοπές, ούτε εορτές, ούτε μια στιγμή αδράνειας. Με άλλα λόγια, θεωρούμε πως αν μία απόφαση πρέπει δικαιολογημένα να ληφθεί τότε  να ληφθεί άμεσα, μιας και η χρονική στιγμή της λήψης της δεν πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα (αν πρόκειται περί σωστής και επιβεβλημένης απόφασης). Να προσθέσουμε τέλος για το «καυτό θέμα του μήνα» πως οι προπονητές (σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής) φαίνονται αποφασισμένοι και πως το θέμα ήδη «…συζητείται σε ανώτατο επίπεδο, με τις εξελίξεις να αναμένονται συγκλονιστικές…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Αναμένουμε βεβαίως με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτήν την πολύ σημαντική είδηση.
- Ο κύριος Δημητρίου είχε ανακοινώσει σε παλαιότερη εκπομπή πως πολύ σύντομα θα παραβρισκόταν στο στούντιο εκπρόσωπος της ΕΙΔΙΕ για να συζητηθούν όλα τα θέματα της ιπποδρομιακής επικαιρότητας. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε δεν μπόρεσε να εντοπίσει και να ενημερώσει κάποιον εκπρόσωπο της ΕΙΔΙΕ, αφού τα γραφεία της στο Μαρκόπουλου βρίσκονται κλειστά και επιπλέον κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα (σύμφωνα πάντα με την αναφορά του παρουσιαστή). Προχώρησε όμως και ένα βήμα παρακάτω καταθέτοντας την ερώτηση – πρόταση για σύσταση ενός νέου Φορέα της Ιδιοκτησίας, θεωρώντας ο ίδιος πως τα δύο Σωματεία (ΕΛΣΙΙΠ και ΕΙΔΙΕ) «έκλεισαν» πλέον τον κύκλο τους. Η πρόταση έπεσε ως «βόμβα» και ειλικρινά δεν καταλάβαμε αν η πρόταση του κυρίου Δημητρίου αποτελεί δική του εκτίμηση ή αν γνωρίζει και κάτι παραπάνω… Δεν προλάβαμε να τον «ψυχολογήσουμε» διότι εκεί ακριβώς η εκπομπή έφτασε στο τέλος της…! Πάντως, μείναμε με «εκκρεμότητες» για την επόμενη εβδομάδα και η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα! 
Οι «Ιπποδρομίες» παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά ιπποδρομιακά ζητήματα και θα σας ενημερώνουν διαρκώς.

«Ιπποδρομίες»
Καραντίνα στο Beulah Park

Η Επιτροπή Ιπποδρομιών του Ohio επέβαλλε μέτρα καραντίνας στο ιπποδρόμιο Beulah Park με τους ίππους που βρίσκονταν εκεί να εξετάζονται τώρα για την πιθανότητα να έχουν προσβληθεί (κάποιοι εξ αυτών) από τον ερπητοϊό EHV – 1 των ιπποειδών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής το ιπποδρόμιο Beulah Park θα παραμείνει κλειστό για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου και τα άλογα που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν ήδη σε άλλα ιπποδρόμια. Πάντως, κάποια από τα ιπποδρόμια που υποδέχθηκαν τους ίππους αυτούς επέβαλλαν αυστηρότατους περιορισμούς, όσο μάλιστα εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.
Η περσινή σεζόν στο Beulah Park έληξε στις 22 Δεκεμβρίου και έκτοτε αρκετοί ίπποι ταξίδεψαν από και προς τα ιπποδρόμια Beulah Park και Turfway Park. Το τελευταίο μάλιστα, που βρίσκεται στο βόρειο Kentucky, είχε απαγορεύσει από τις 24 Δεκεμβρίου τη μεταφορά ίππων από το ιπποδρόμιο Beulah Park, μετά τις φήμες που ανέκυψαν και έκαναν λόγο για την ύπαρξη κάποιων άρρωστων αλόγων.
Ο Bob Elliston, Πρόεδρος του ιπποδρομίου Turfway Park δήλωσε πως στους ίππους που σταβλίζονταν στο δικό του ιπποδρόμιο και ταξίδεψαν προς το Beulah Park δε θα επιτραπεί ο επανασταβλισμός τους μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα (να θυμίσουμε πως στο Turfway Park οι ιπποδρομίες διεξάγονται κανονικά και η σεζόν ξεκίνησε εκεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου).
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων δε φαίνεται να έχει προκύψει κάποιο θετικό δείγμα ίππου και οι κτηνίατροι αναμένεται να αποφασίσουν τελικά για το ζήτημα εντός των ημερών. Ο ερπητοϊός EHV – 1 (του πιθανολογείτο πως προσέβαλλε κάποιους από τους ίππους) έχει την ικανότητα να μεταδίδεται ταχύτατα μέσω του αέρα και μπορεί (σε κάποιες περιπτώσεις) να επιφέρει ακόμα και το θάνατο, ενώ ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί η εμφάνισή του συγκαταλέγονται ο  πυρετός, η ρινική καταρροή και οι νευρολογικές βλάβες.

«Ιπποδρομίες»
Πλησιάζει η επάνοδος για τον Calvin Borel


Calvin Borel
Ο γνωστός αναβάτης Calvin Borel αναρρώνει και προετοιμάζεται για να ιππεύσει και πάλι στις ιπποδρομίες (αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να επιστρέψει στις 14 Ιανουαρίου στο ιπποδρόμιο Oaklawn Park) μετά από κάταγμα που είχε υποστεί στη γνάθο.
Ο Borel δέχθηκε λάκτισμα από άλογο συνοδείας μετά από την πτώση του από τον ίππο Aces N Kings στην κούρσα Delta Jackpot Stakes που διεξήχθη στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επί πολλά χρόνια μάνατζέρ του, Jerry Hissam, ο Borel υπέστη κατάγματα και στις δύο πλευρές της γνάθου. Για την ακρίβεια μάλιστα, υπέστη κάταγμα στη δεξιά πλευρά και ρωγμώδες κάταγμα στην αριστερή πλευρά της γνάθου και του τοποθετήθηκαν βίδες. Η αρχική εκτίμηση για την επιστροφή του Borel στην ενεργό δράση ήταν γύρω στις 6 Ιανουαρίου. Πάντως, ο 44χρονος αναβάτης που συνήθως ξεκουράζεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης του ιπποδρομίου Churchill Downs (στα τέλη Νοεμβρίου) και της έναρξης του ιπποδρομίου Oaklawn στα μέσα Ιανουαρίου έβγαλε τα ράμματα και προετοιμάζεται για να επανέλθει και πάλι στις ιπποδρομίες (πατήστε εδώ για να δείτε τη νίκη του Borel στο 2009 Kentucky Derby με τον ίππο Mine That Bird).

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»