Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε τη Δευτέρα 24-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Το «ντόμινο» ξεκίνησε…

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (1ο μέρος)

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (2ο μέρος)


Ανάλυση των Ελληνικών ιπποδρομιών της Παρασκευής 21-01-2011

Τη νίκη πήρε… ο 5ος στην άφιξη!

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Δευτέρας 24-01-2011

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Δευτέρας 24-01-2011

Στατιστικά των ιπποδρομιών (ενημερωμένοι πίνακες)

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…



Σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ο ΟΠΑΠ εγκαινιάζει την είσοδο των νέων παιχνιδιών του ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα πρακτορεία του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα προϊόντα που σκοπεύει (και σύντομα μάλιστα) να «ρίξει στην αγορά» είναι το στοίχημα σε κυνοδρομίες.
Οι κυνοδρομίες (που είναι αρκετά διαδεδομένες στο εξωτερικό) αποτελούν κατά κοινή ομολογία «ανταγωνιστικό προϊόν» των ιπποδρομιών αφού τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού (όσο και του διεξαγόμενου στοιχήματος) είναι κοινά ή παρεμφερή ενώ μάλιστα ο ΟΠΑΠ διαθέτει τη σχετική άδεια για τη διοργάνωση τέτοιων στοιχηματικών γεγονότων. Μία τέτοια ενέργεια θα λειτουργήσει άκρως και ευθέως ανταγωνιστικά προς τις ιπποδρομίες που προσφέρει ο ΟΔΙΕ, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των πρακτορείων του ΟΔΙΕ διαθέτει άδεια και για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Θα ήθελα να θέσω δύο απλά ερωτήματα, για τα οποία όμως δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχουν αντίστοιχα εύκολες απαντήσεις:

- Τι θα συμβεί (για το στοίχημα του ΟΔΙΕ) αν οι κυνοδρομίες και οι ιπποδρομίες προβάλλονται στις ίδιες ώρες; (αυτό αναφέρεται διότι η μοναδική ημέρα με τα σημερινά δεδομένα όπου υπάρχει σε εξέλιξη έντονη στοιχηματική δραστηριότητα στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είναι το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεπώς ο Οργανισμός μέχρι σήμερα σχεδόν «μονοπωλεί» ακόμα και ως προς την ώρα διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος)

- Με δεδομένο πως η προμήθεια από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ΟΔΙΕ (λαμβάνοντας υπόψη όπως είπαμε  και προηγουμένως πως οι πράκτορες του ιπποδρομιακού στοιχήματος διαθέτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και την άδεια του ΟΠΑΠ) ποιες «δικλείδες ασφαλείας» υπάρχουν  σήμερα ώστε να αποτραπεί το γεγονός πως κάποιοι πράκτορες μπορεί πιθανώς να αποφασίσουν (σκεπτόμενοι επιχειρηματικά και κοιτάζοντας πρωτίστως «τη δική τους τσέπη») να «πριμοδοτήσουν» συγκεκριμένο παιχνίδι ή εν πάσει περιπτώσει να μην «προβάλλουν» ιδιαίτερα το παιχνίδι από το οποίο εισπράττουν λιγότερα;

Νομίζω πως ο σημερινός τίτλος «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» «ταιριάζει γάντι» σε αυτήν την περίπτωση…

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Το σχόλιο της ημέρας

Η απόφαση που πήρε ο ΟΔΙΕ να συμπληρώσει πρόγραμμα με δεκαέξι (!) Γαλλικές ιπποδρομίες αύριο (Δευτέρα 24-01-2011) προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Μέχρι τώρα μας είχε συνηθίσει στη διεξαγωγή από 11 έως 14 το πολύ διαδρομών ημερησίως. Η απόφαση για να αυξηθεί ποσοτικά το στοιχηματικό μενού του Οργανισμού δε γνωρίζουμε με βάση ποια στοιχεία ελήφθη, το σίγουρο είναι πάντως πως δε θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτό το στηρίζουμε με τα εξής επιχειρήματα:

- Το βασικό επιχείρημα είναι η γενικότερη κάμψη που παρατηρείται στους τζίρους των τυχερών παιχνιδιών, γεγονός που δείχνει πως ο κόσμος δε διαθέτει για στοιχηματισμό επιπλέον χρήματα πια και ως εκ τούτου το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακυκλωθεί περίπου ο ίδιος στοιχηματικός όγκος σε περισσότερες ιπποδρομίες.

- Η επιλογή της Δευτέρας για την ένταξη 16 ιπποδρομιών είναι ατυχής δεδομένου ότι είναι εργάσιμη ημέρα και η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που στοιχηματίζουν στις ιπποδρομίες εκείνη την ώρα εργάζεται (θυμίζουμε πως οι ιπποδρομίες θα ξεκινήσουν νωρίς το μεσημέρι). Μία τέτοια κίνηση ίσως είχε αποτέλεσμα αν γινόταν το Σαββατοκύριακο όπου όλοι διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και όσοι στοιχηματίζουν (γενικά) παραμένουν στα πρακτορεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Η απουσία στοιχηματικής πλατφόρμας μέσω Διαδικτύου δε βοηθά τα αγωνιστικά προγράμματα μεγάλης έκτασης. Είναι διαφορετικό να μπορεί κάποιος μέσω του υπολογιστή του να μεταφέρεται (κατά βούληση) σε διαφορετικά ιπποδρόμια και να στοιχηματίζει στις ιπποδρομίες της αρεσκείας του και είναι εντελώς διαφορετικό να έχει μπροστά του ένα πλήθος ιπποδρομιών τεράστιας χρονικής διάρκειας, στο οποίο απαιτείται η φυσική του παρουσία στο χώρο διεξαγωγής του στοιχήματος επί μακρόν.

- Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της προβολής των ιπποδρομιών μέσω του Διαδικτύου, η οποία πιθανώς αποστέρησε από τον Οργανισμό μερικούς νέους φιλίππους (που ενδεχομένως είχε κερδίσει με αυτήν την προσπάθεια) και κάποια έσοδα (από όσους παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως τις ιπποδρομίες και στοιχηματίζουν σε πρακτορεία τηλεφωνικά).

Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δείχνει (για άλλη μία φορά) «κινήσεις πανικού» και έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, δεδομένου ότι θεωρούμε την επιλογή ενός τόσο μεγάλου ιπποδρομιακού μενού περισσότερο ως «εισπρακτικό μέτρο» παρά ως προσφορά προς τους φιλίππους, για τους λόγους που αναλύσαμε πιο πάνω. Η λογική που επικρατεί είναι μάλλον προς την κατεύθυνση «έσοδα με κάθε τρόπο», κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τους φόβους μας για την πορεία των οικονομικών του ΟΔΙΕ. Για όσους μάλιστα διάβασαν και το σημερινό δημοσίευμα με τίτλο: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…» αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα «σκουραίνουν επικίνδυνα» για τον Οργανισμό. Πάντως τα ψέματα τελειώνουν και σε δύο μήνες περίπου ο ΟΔΙΕ θα ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα, οπότε θα δρομολογηθούν πλέον όλες οι εξελίξεις για την επόμενη ημέρα. Εμείς το μόνο που ευχόμαστε είναι να σταματήσουν πλέον τα «πειράματα» και να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι οποίες τελικά δεν ωφελούν κανέναν.

«Ιπποδρομίες»

Ο κύκλος ζωής του αλόγου

Η ηλικία στην οποία τα άλογα είναι οργανικά ικανά να τεκνοποιήσουν διαφέρει ανάλογα με το φύλλο, οι φοράδες ζευγαρώνουν μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών αλλά μόνο μετά τα τρία τους χρόνια μπορούν να γεννήσουν.
Τα αρσενικά άλογα (επιβήτορες), αντίστοιχα σε ηλικία ενός έτους μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά όταν αυτά είναι ενσταβλισμένα δεν τα χρησιμοποιούμε για αναπαραγωγή νωρίτερα από τεσσάρων ετών. Οι θηλυκές έρχονται σε περίοδο κατάλληλη για ζευγάρωμα συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάθε 3 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα οι φοράδες αποδέχονται τα αρσενικά μόνο για 5 ημέρες περίπου. Η συμπεριφορά τους αλλάζει και μπορεί να γίνει ατίθαση και νευρική.
Το όριο ηλικίας για τεκνοποίηση διαφέρει ανάλογα τη φυλή του αλόγου αλλά σε γενικές γραμμές στις ενσταβλισμένες φοράδες διαρκεί μέχρι τα 15 χρόνια τους. Η εγκυμοσύνη κρατά 11 μήνες και όπως συμβαίνει στους ανθρώπους, το έμβρυο διαμορφώνεται στους πρώτους μήνες ενώ πρός το τέλος της εγκυμοσύνης αναπτύσσεται σε γρήγορους ρυθμούς. Το φύλλο του εμβρύου διαμορφώνεται στον 4ο μήνα καθώς επίσης το σώμα και τα νύχια του. Στούς 6 μήνες εγκυμοσύνης το έμβρυο είναι σχεδόν 61 εκατοστά με πλήρες τρίχωμα. Στους 8 μήνες ζυγίζει περίπιου 18 κιλά και αρχίζουν να σχηματίζονται η ουρά και η χαίτη. Στους επόμενους μήνες μέχρι τη γέννηση η ανάπτυξη του εμβρύου είναι αλματώδης ώσπου στον εντέκατο μήνα το έμβρυο πέρνει μόνο του θέση κατάλληλη για τη γέννα ώστε το κεφάλι και τα πόδια να γεννηθούν πρώτα.
Δίδυμα έμβρυα είναι σπάνιο να γεννηθούν και έχουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Τα περισσότερα πουλάρια γεννιούνται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού όταν ο καιρός είναι ζεστός και η τροφή άφθονη. Η γέννα είναι συνήθως εύκολη χωρίς επιπλοκές ενώ η μητέρα γλύφει προσεκτικά το νεογέννητο πουλάρι ώστε να το καθαρίσει και να τονώσει τη κυκλοφορία του αίματος. Μέσα σε μισή ώρα από το τη γέννηση το πουλάρι μπορεί να σταθεί όρθιο ενώ γρήγορα μαθαίνει να περπατά και να βαδίζει στο πλάι της μητέρας του. Στην αρχή δείχνει λίγο ασταθές και άτσαλο καθώς τα πόδια του δεν είναι ακόμη δυνατά. Το σώμα του καλύπτεται από ένα μαλακό ελαφρύ τρίχωμα με κοντή και άτακτη χαίτη και ουρά.. Το πρόσωπό του είναι πλατύ με μεγάλα μάτια ενώ συνήθως τα πουλάρια γεννιούνται χωρίς δόντια αν και σε μερικά έχουν ήδη εμφανιστεί ή διαμορφώνονται μέσα σε λίγες μέρες τα πρώτα δύο επάνω δόντια. Μέσα σε 5 ή 6 εβδομάδες εμφανίζονται δύο μπροστινά δόντια στη κάτω γνάθο ενώ στους 9 με 10 μήνες το πουλάρι έχει σχηματισμένη μία πλήρης σειρά από τα πρώτα του δόντια. Μέχρι τα 5 του χρόνια τα δόντια αυτά θα αντικατασταθούν από νέα δυνατά τα οποία όσο το άλογο γερνάει θα μακραίνουν. Γι' αυτό απαιτείται η συχνή παρακολούθηση και φροντίδα του αλόγου από οδοντίατρο. Τα ενήλικα άλογα έχουν 24 πίσω και 12 μπροστινά δόντια ενώ τα αρσενικά έχουν ένα επιπλέον σετ τεσσάρων δοντιών το οποίο εμφανίζεται στα 4 χρόνια τους δύο στην επάνω γνάθο και δύο στην κάτω.
Σε 5 εβδομάδες μετά τη γέννηση τα πόδια του πουλαριού έχουν δυναμώσει και σε 6 εβδομάδες μπορεί να φάει χόρτο αλλά θα συνεχίσει να θηλάζει μέχρι την ηλικία των 5-6 μηνών. Το γάλα της μητέρας είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και θα το προστατεύσουν από μολύνσεις. Μέχρι τη στιγμή του απογαλακτισμού το πουλάρι έχει διαμορφώσει το σώμα του σχεδόν όσο και το ενήλικο άλογο με τα νύχια και τους μύωνες ολοκληρωμένα και το τρίχωμά του σκληρότερο όπως των ενήλικων.
Μέχρι τα 3 του χρόνια το πουλάρι έχει ήδη σχηματίσει
μακριά και δυνατά πόδια και κόκκαλα. Τα περισσότερα άλογα είναι έτοιμα να εργαστούν συνήθως πρίν τα 3 τους χρόνια αλλά εάν αρχίσουμε να δουλεύουμε ένα νέο άλογο πρίν να ωριμάσουν τα κόκκαλά των ποδιών του μπορεί να προκαλέσουμε μόνιμη βλάβη. Σε ένα ενήλικο άλογο η απόσταση μεταξύ της ακρωμίας και του ώμου είναι περίπου ίδια με την απόσταση του ώμου από το έδαφος.
Τα άλογα είναι σε θέση να δουλέψουν μέχρι την ηλικία των 20 ετών, ενώ όσο γερνάνε παρουσιάζουν και όλα τα ζώα δυσκολίες στο κυκλοφοριακό, την πέψη, τα δόντια τους πέφτουν και η όραση αδυνατίζει. Στα ενσταβλισμένα άλογα είναι ευκολότερο να παρατηρηθούν τα συμπτώματα γήρανσης και να διατηρήσουμε την υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους μέχρι το τέλος. Όταν αντίθετα τα άλογα βρίσκονται ελεύθερα στη φύση μόλις τα δόντια τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μασήσουν τη τροφή τους ο θάνατος είναι αναπόφεκτος. 

(Πληροφορίες από βιβλίο του Collins Gem)

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»