Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011



Ποιος είναι ο «Δούρειος Ίππος» του Ελληνικού Ιπποδρόμου; (1ο μέρος)


Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΔΙΕ – εκμεταλλευόμενος πλήρως το δικαίωμα που του παρέχει πλέον ο νέος εφαρμοστικός Νόμος – προέβη στην ανακαθορισμό του ποσοστού επί των ακαθάριστων εισπράξεων που αποδίδεται σε αυτούς που κερδίζουν ανά είδος ιπποδρομιακού παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, έχουμε πλέον γκανιότα ανάλογα με το είδος του ιπποδρομιακού παιχνιδιού, σε αντίθεση με ο, τι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου η γκανιότα ήταν για όλα τα παιχνίδια σταθερή στο 20,00% (θεωρητικά, διότι στην πράξη συνέβαιναν άλλα…)

Με μία πρώτη κάπως «θεωρητική προσέγγιση» του θέματος θα χαρακτηρίζαμε την απόφαση ως επιβεβλημένη από τις συγκυρίες και πως εδώ και πολύ καιρό οι «Ιπποδρομίες» είχαν «δείξει το δρόμο» όταν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τόνιζαν την αναγκαιότητα της αύξησης της γκανιότας για τους εξής δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος λόγος (χρονολογικά και όχι ποιοτικά) είναι η ανάγκη της αύξησης των εσόδων του Οργανισμού προκειμένου αυτός να καταστεί ικανός να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα. Ο δεύτερος λόγος (ο οποίος προέκυψε εκ των υστέρων) είναι η αδυναμία καταβολής των επάθλων στο ακέραιο (λόγω της τρομακτικής καθίζησης του τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος) και ως εκ τούτου η μόνη – κατά τη γνώμη μας – άμεση και εφικτή λύση για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα ήταν η – αναπόφευκτη – αύξηση της γκανιότας. Σύμφωνα μάλιστα με τη διατύπωση στο νέο Νόμο τα έσοδα από τα ποσοστά των επαγγελματιών και της Φιλίππου Ένωσης αναμένεται να αυξηθούν κατά τι μιας και αυτά αποτελούν τώρα πλέον γραμμική συνάρτηση της γκανιότας. Φυσικά, τέτοιες ενέργειες από μόνες τους δεν είναι ικανές να δώσουν οριστικές διεξόδους στα τραγικά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο, χρειάζεται επειγόντως άλλου τύπου σχεδιασμός και – το βασικότερο όλων – η αύξηση της γκανιότας θα πρέπει να θεωρείται από όλους ανεξαιρέτως ως «μέτρο προσωρινού χαρακτήρα». Αυτό το τελευταίο ειδικά το αναφέρουμε διότι όποιος διαβάσει προσεκτικά το Απόσπασμα του Πρακτικού της συγκεκριμένης Απόφασης του ΔΣ του ΟΔΙΕ θα καταλάβει πως ο Ιππόδρομος «τρέφει φίδια στον κόρφο του»!

Αφού λοιπόν εξηγήσαμε την αναγκαιότητα που οδήγησε αναπόφευκτα στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και αφού ερμηνεύσαμε τους λόγους που την επέβαλλαν, «διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές» της απόφασης βρήκαμε επιτέλους το «Δούρειο Ίππο», αυτόν που προσπαθεί εδώ και καιρό να βλάψει τον Ελληνικό Ιππόδρομο και τα συμφέροντά του! Η έκφραση είναι εντελώς επιεικής, αναλογικά τουλάχιστον με το μέγεθος της αήθους και κακόβουλης συμπεριφοράς ορισμένων σε βάρος των Ιπποδρομιών! Δείτε τι τόλμησε να γράψει ο «Δούρειος Ίππος» στην Απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΟΔΙΕ:

«…Με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους στοιχήματος, την εμπορική δυναμική καθενός και τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι σημερινές οικονομικές συνθήκες και η προοπτική του ίδιου του ΟΔΙΕ, αλλά και οι συνθήκες του ανταγωνισμού που τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 47 και 60 τοις εκατό πρέπει τα ποσοστά αυτά να ορισθούν ως εξής:…»

Το Απόσπασμα Πρακτικού της απόφασης (1/2)
Το Απόσπασμα Πρακτικού της απόφασης (2/2)


Αυτή η τρισάθλια διατύπωση στο Απόσπασμα Πρακτικού δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μια ευθεία ομολογία  συμμετοχής κάποιου  στην επαίσχυντη προσπάθεια να πληγούν οι Ελληνικές Ιπποδρομίες και ο ΟΔΙΕ, κάτι που ξεκίνησε έντονα από την εποχή της πρώτης Δημόσιας Διαβούλευσης για τα τυχερά παιχνίδια, όπου ήδη από τότε στο Σχέδιο Νόμου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά για τη «…Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού…» στο άρθρο 13 που αναφερόταν στον ΟΔΙΕ.

Η «επίμαχη διατύπωση» στην πρώτη Διαβούλευση  για το άρθρο 13 (ΟΔΙΕ)

Αυτά λοιπόν που με «μάχες» προσπάθησαν – και κατάφεραν – να αποτρέψουν οι «Ιπποδρομίες» καθώς και άλλοι φίλιπποι που συμμετείχαν στις δύο φάσεις της Δημόσιας Διαβούλευσης προκειμένου να αποσοβήσουμε την ολοκληρωτική καταστροφή, αυτά ακριβώς έρχεται τώρα ο «Δούρειος Ίππος» να επικαλεστεί ως «επιχείρημα» για τον ανακαθορισμό του ύψους της γκανιότας! 

Το άρθρο 35 (ΟΔΙΕ) στο Σχέδιο Νόμου κατά τη δεύτερη φάση της Διαβούλευσης. Η φράση «Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80,00% στα επίπεδα του ανταγωνισμού» έχει απαλειφθεί πλήρως!


Για μία ακόμα φορά, απευθυνόμενοι σε όλους τους εχθρούς των Ιπποδρομιών και κυρίως προς τους υγιείς φιλίππους (προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να αντικρούουν τέτοιου είδους νοσηρά επιχειρήματα και να γνωρίζουν πάντα την πραγματικότητα) τοποθετούμαστε ευθέως απέναντι στον «ανταγωνισμό» που υπάρχει σήμερα στο ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα:

(Αποσπάσματα από το κείμενο προτάσεων των «Ιπποδρομιών» κατά την πρώτη φάση της Δημόσιας Διαβούλευσης του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια):

Άρθρο 9 (Αριθμός και Κατανομή των αδειών):


«… Προτού σας αναλύσω τις προτάσεις μου σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις (αριθμός μηχανημάτων και κατανομή των αδειών) που θα διέπουν την λειτουργία των τερματικών θέλω να σημειώσω μία παρατήρηση που προέκυψε από την διατύπωση του συντάκτη του άρθρου 9 περί «…κρατικού μονοπωλίου (ΟΠΑΠ)…» όπως αναφέρεται στην (β) πρόταση του εν λόγω άρθρου. Μία επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, της οποίας ελεύθερα διαπραγματεύονται οι μετοχές (μπορούν δηλαδή να μετέχουν και… ανταγωνιστές ! της στην μετοχική της σύνθεση…), όπου δεν διαθέτει μονοπωλιακό προϊόν προς την αγορά την εγχώρια αλλά και διεθνώς (οι Ελληνικοί αγώνες ποδοσφαίρου προσφέρονται στο Διαδίκτυο) και το μόνο που έχει αποκλειστικά είναι το management, δεν αποτελεί κρατικό μονοπώλιο. Στον αντίποδα, ο ΟΔΙΕ είναι επιχείρηση που ανήκει (σήμερα που μιλάμε) αποκλειστικά στο Δημόσιο, έχει ουσιαστικό μονοπωλιακό προϊόν (Ελληνικές Ιπποδρομίες) που δεν διατίθεται από καμία εταιρία στοιχημάτων παγκοσμίως και το management ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, το μοναδικό κρατικό μονοπώλιο – ουσία και τύποις – σήμερα στην Ελλάδα είναι ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)…»

Άρθρο 13 (ΟΔΙΕ):


«… Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση του άρθρου 13 για «…Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80,00% στα επίπεδα του ανταγωνισμού…»
Αν ο συντάκτης του άρθρου 13 υπαινίσσεται εγχώριο ανταγωνισμό, πρέπει να πούμε πως μεταξύ πραγμάτων που δεν είναι ομοειδή δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα και δη στις Ελληνικές Ιπποδρομίες ο ΟΔΙΕ κατέχει ουσιαστικό μονοπώλιο (θέμα που αναλύθηκε εκτενώς σε άλλα άρθρα) ώστε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανταγωνισμό αφού οι Ιπποδρομίες αποτελούν μονοπώλιο.
Με τον όρο ανταγωνισμό πιθανώς ο συντάκτης του άρθρου να εννοεί τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες στοιχημάτων του Διαδικτύου και τους bookmakers του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στις ιπποδρομίες εν γένει. Στα πλαίσια λοιπόν της ελεύθερης αγοράς και προκειμένου ο ΟΔΙΕ να καταστεί ανταγωνιστικός στο διεθνές περιβάλλον οι κανόνες της αγοράς και του marketing επιτάσσουν την μείωση της γκανιότας ώστε οι αποδόσεις που θα προκύψουν να είναι ελκυστικότερες, να προσελκύσουν περισσότερους παίκτες και να αποκομίσει επιπλέον έσοδα ο ΟΔΙΕ τόσο από την αύξηση του «πελατολογίου» του όσο και από την μεγαλύτερη «ανακύκλωση» του παιχνιδιού (τόσο σε συχνότητα όσο και σε όγκο)
. Συμπερασματικά, η σκέψη της μείωσης του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους κρίνεται ως μη ρεαλιστική και επιπλέον ασύμφορη για το Δημόσιο και επιζήμια για τον ΟΔΙΕ…»

(Σημ. «Ιπποδρομιών»: Εμμένουμε ακόμα σε αυτήν την άποψη, πως η υγιής επιχειρηματική σκέψη δηλαδή επιβάλλει μείωση και όχι αύξηση της γκανιότας. Ο μοναδικός λόγος που «ανεχόμαστε» ως αναγκαία σήμερα την αύξηση της γκανιότας είναι μόνο και μόνο για να πληρώνονται κανονικά τα έπαθλα των διαδρομών και προκειμένου να μην περικοπούν τα ποσοστά των επαγγελματιών, με την απαραίτητη πάντως διευκρίνιση ότι υποστηρίζουμε σθεναρά την προσωρινότητα αυτού του μέτρου).

(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)
«Ιπποδρομίες»


Ποιος είναι ο «Δούρειος Ίππος» του Ελληνικού Ιπποδρόμου; (2ο μέρος)


(συνέχεια από το 1ο μέρος)

(Αποσπάσματα από το κείμενο προτάσεων των «Ιπποδρομιών» κατά τη δεύτερη φάση της Δημόσιας Διαβούλευσης του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια):

Άρθρο 35 (ΟΔΙΕ):

  
«...Σε ο, τι αφορά τώρα σε κάποια επιμέρους ζητήματα, εκτιμούμε πως μπορούν να διαφοροποιηθούν ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα από την εφαρμογή του Νόμου. Πιο αναλυτικά:
1.Με δεδομένη την προσφυγή τριών αλλοδαπών εταιριών στοιχημάτων προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων για τη νομιμότητα (ή όχι) της αποκλειστικής διενέργειας επίγειου (off-line) στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ στη χώρα, υπάρχει στο εγγύς μέλλον (με βάση την έκβαση της εκδίκασης ανάλογων υποθέσεων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) ισχυρή πιθανότητα να αρθεί η αποκλειστικότητα διενέργειας off-line στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ. Είναι νομίζουμε αυταπόδεικτο πως το επόμενο «λογικό βήμα» των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα ιπποδρομιακά στοιχήματα μέσω του Διαδικτύου είναι να στραφούν κατά του ΟΔΙΕ και της αποκλειστικότητας που διαθέτει στις Ελληνικές ιπποδρομίες επικαλούμενες παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
- Την προσθήκη στην παράγραφο 2 (που αναφέρεται στους σκοπούς του Οργανισμού) της φράσης «Η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων από τις Ελληνικές ιπποδρομίες». Με τον τρόπο αυτό ο νέος – υπό ψήφιση – Νόμος είναι πλήρως εναρμονισμένος με μία (πιθανή) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα αίρει το μονοπώλιο του εγχώριου στοιχήματος και επιπλέον μία τέτοια προοπτική προσθέτει έσοδα τόσο στον ΟΔΙΕ (από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των Ελληνικών ιπποδρομιών) όσο και του Δημοσίου (από τα αυξημένα έσοδα του ΟΔΙΕ και των εταιριών διενέργειας ιπποδρομιακών στοιχημάτων). Η προσθήκη αυτή έχει άλλη μία πρακτική αξία: σήμερα ο ΟΔΙΕ είναι ΔΕΚΟ και ο Νόμος προσανατολίζεται ακριβώς σε αυτό το γεγονός. Σε μία ενδεχόμενη μετάβασή του σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν μπορεί να υποβληθεί σε κάποιον ιδιώτη πώς θα εκμεταλλεύεται το προϊόν που διαθέτει προς πώληση…»

Και τώρα ρωτάμε εμείς με τη σειρά μας:

- Πού ακριβώς υπάρχει «ανταγωνισμός» σήμερα στο ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα;

- Ποιος είναι τελικά ο εμπνευστής αυτής της απερίγραπτης φράσης στο Απόσπασμα Πρακτικών του ΔΣ του ΟΔΙΕ; Ποιος είναι δηλαδή με άλλα λόγια ο «Δούρειος Ίππος» του Ελληνικού Ιπποδρόμου;

- Πώς αποφασίστηκε ομόφωνα μια τέτοια απόφαση, η οποία βασίζεται σε παντελώς ψευδή στοιχεία; (άσχετα αν η απόφαση αυτή πάρθηκε για άλλους λόγους, λόγους «ανάγκης»)

Αν υπάρχει επιτέλους ίχνος ευθιξίας και φιλότιμου τότε θα πρέπει να αποκαλυφθεί άμεσα το όνομα αυτού του κακόβουλου, του εχθρού των Ιπποδρομιών και να αποπεμφθεί από το ΔΣ του Οργανισμού κακήν – κακώς και με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η πιθανότητα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών (πρόκληση ζημίας σε βάρος Δημόσιας επιχείρησης). Τόσον καιρό «κρυβόταν επιμελώς» πίσω από «Διαβουλεύσεις» και «συζητήσεις»… Τώρα υπάρχουν δημοσιευμένα έγγραφα – ντοκουμέντα που «μιλάνε από μόνα τους»…

Δεν ξέρουμε ακόμα το όνομά σου… ένα μόνο θέλουμε να πούμε, ως αγνοί φίλιπποι και λάτρεις των ιπποδρομιών:

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ «ΔΟΥΡΕΙΕ ΙΠΠΕ»…

«Ιπποδρομίες»


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ


Την περασμένη Τρίτη (26-07-2011) το Yπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή εξειδικευμένων Νομικών υπηρεσιών Ελληνικού Δικαίου προς το Δημόσιο σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ
Χωρίς να έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές άλλες λεπτομέρειες ή πληροφορίες που να αφορούν στις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώληση του Ιπποδρόμου και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως η κίνηση αυτή κρίνεται μάλλον ως πρόδρομος νέων και άκρως σημαντικών εξελίξεων στο μέτωπο της εξεύρεσης αγοραστή, ενώ παράλληλα αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιου είδους «κινητικότητας», κάτι που εκλαμβάνεται οπωσδήποτε θετικά, δεδομένου μάλιστα ότι η ιστορία της πώλησης του ΟΔΙΕ δείχνει να έχει «βαλτώσει» εδώ και καιρό.

Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως λίαν προσεχώς θα προκύψουν και άλλες ειδήσεις αναφορικά με το ζήτημα, ενώ πολύ κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση θα αποτελέσει το «ξεκαθάρισμα του τοπίου» αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια (όποτε συμβεί αυτό, διότι και σε αυτό το ζήτημα παρουσιάζονται εδώ και πολύ καιρό «εμπλοκές» εντός και εκτός συνόρων).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών για την παροχή εξειδικευμένων Νομικών υπηρεσιών Ελληνικού Δικαίου προς το Δημόσιο σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ:

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ (1/3) (κάντε κλικ για μεγέθυνση)


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ (2/3) (κάντε κλικ για μεγέθυνση)


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ (3/3) (κάντε κλικ για μεγέθυνση)
 «Ιπποδρομίες»


Στο βωμό της λιτότητας…


Ο ΟΔΙΕ, με βάση το Απόσπασμα Πρακτικού που ανήρτησε στο Διαδίκτυο σύμφωνα με το πρόγραμμα «Δι@υγεια», αποφάσισε την παύση της λειτουργίας του Φαρμακείου της Κτηνιατρικής Κλινικής με την έναρξη της νέας ιπποδρομιακής περιόδου (2011 - 2012) ενώ δυστυχώς κατά τα φαινόμενα η λειτουργία ακόμα και της Κτηνιατρικής Κλινικής θα καταστεί προβληματική στο μέλλον, δεδομένου ότι αποφασίστηκε επίσης η περικοπή υλικού νοσηλείας και η προμήθεια αυτού στα απολύτως αναγκαία για τη νοσηλεία των ίππων έτσι ώστε να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνον οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (αυτές οι περιπτώσεις δηλαδή όπου χρήζουν χειρουργικής επέμβασης ή όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός ίππου).

Το Απόσπασμα Πρακτικού από την απόφαση του ΟΔΙΕ στο πρόγραμμα «Δι@υγεια»

Η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά «παράτολμη», απερίσκεπτη και ικανή να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ίππων. Στο βωμό της εξοικονόμησης κάποιων πόρων δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωστή διαβίωση του ζωικού δυναμικού του Μαρκόπουλο και εν γένει τη συνέχιση των ίδιων των ιπποδρομιών.

Η ύπαρξη σταθερού αποθέματος βασικών φαρμάκων στην αποθήκη του Φαρμακείου της Κτηνιατρικής Κλινικής του Ιπποδρόμου πιστεύουμε πως είναι κάτι παραπάνω από ευνόητη κι επιβεβλημένη, τουλάχιστον για «λόγους ασφαλείας». Δε γνωρίζουμε τι προβλέπεται για το συγκεκριμένο ζήτημα από τις ισχύουσες Διατάξεις της IFHA (θα το ερευνήσουμε προσεχώς), ενώ από την άλλη ποιος είναι αυτός που μπορεί να διαγνώσει – πέραν των Κτηνιάτρων – και μάλιστα de facto τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού, ώστε να αποφασίζει «ελαφρά τη καρδία» το κλείσιμο του Φαρμακείου που εξυπηρετεί διαχρονικά το σύνολο των διαγωνιζομένων ίππων;

Όλα τα έξοδα της νοσηλείας των ίππων θα μπορούσαν εύκολα κάθε φορά να συμψηφίζονται με τα έσοδα από τα έπαθλα στις καρτέλες των ιδιοκτητών. Όταν ένα άλογο χρειάζεται θεραπεία ή νοσηλεία – άσχετα αν απειλείται η ζωή του ή όχι – τότε δε θα πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να προτάσσονται ζητήματα μείωσης δαπανών αλλά αντιθέτως θα πρέπει να επιδιώκεται με κάθε τρόπο η υγεία και η ασφάλεια των ίππων. Το λυπηρότερο απ’ όλα πάντως είναι ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Απόσπασμα του Πρακτικού της Απόφασης), με άλλα λόγια το ΔΣ του ΟΔΙΕ ούτε λίγο ούτε πολύ έλαβε με απόλυτη ομοφωνία μία απόφαση που στρέφεται κατά της ευζωίας των ίππων στο Μαρκόπουλο…!

Στο βωμό της λιτότητας δε θυσιάζονται όλα κύριοι…

«Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία   2011 Qipco Sussex Stakes


Νικητής ίππος: Frankel

Frankel
  
2011 Qipco Sussex Stakes
«Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία   2011  King George VI Stakes


Νικητής ίππος: Nathaniel

Nathaniel
   
2011  King George VI Stakes
 «Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία   2011 Prix De Ris Orangis 


Νικητής ίππος: Time Prisoner

Time Prisoner
   
2011 Prix De Ris Orangis
«Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία   2011 Prix Messidor


Νικητής ίππος: Vagabond Shoes

Vagabond Shoes
 
2011 Prix Messidor
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»