Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011


Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πέρασε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και που οδεύει πλέον προς το Εθνικό Κοινοβούλιο για ψήφιση συμπεριλαμβάνεται εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Ο ΟΔΙΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των ΔΕΚΟ οι οποίες προορίζονται για πλήρη αποκρατικοποίηση (κάτι για το οποίο έγραφαν συστηματικά οι «Ιπποδρομίες» αποκρούοντας την ιδέα του «στρατηγικού επενδυτή») με την πώλησή του να είναι προγραμματισμένη για το 4ο τρίμηνο του 2011, όπως μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στον πίνακα που ακολουθεί:
Ο πίνακας των αποκρατικοποιήσεων για το 2011 (κάντε κλικ για μεγέθυνση)
 
Παρότι φαίνεται να «κλειδώνει» πια ο χρόνος για την αλλαγή «σκηνικού» στο Μαρκόπουλο εν τούτοις υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου μάλιστα ότι τα «μηνύματα» που λαμβάνουμε σήμερα «δείχνουν» πως μία περαιτέρω καθυστέρηση στην πώληση του ΟΔΙΕ είναι αρκετά (έως σημαντικά) πιθανή. Ας παρακολουθήσουμε μαζί τις ενδείξεις που φανερώνουν του λόγου το αληθές:

1. Μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί σημαντική και ουσιαστική χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΤΕ, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον εύκολες περιπτώσεις αποκρατικοποίησης κι εν τούτοις υπήρξε κι εδώ χρονοτριβή. Συνεπώς, βλέπουμε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει σημαντική απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξαιτίας διαφόρων καθυστερήσεων, και βέβαια αν αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που είναι «βατές» και «στρωμένες» τότε θα πρέπει να αναμένουμε σχεδόν με βεβαιότητα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις για επιχειρήσεις και Οργανισμούς που εμφανίζουν «προβλήματα». Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται ο ΟΔΙΕ.

2. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες έντονος «αναβρασμός» με αφορμή την προσφυγή της στοιχηματικής εταιρίας Betfair κατά του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέες επερχόμενες προσφυγές άλλων εταιριών αναφορικά με το θέμα. Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως θα παρατείνει την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα και θα εξακολουθήσει να παραμένει «θολό» το υπό διαμόρφωση νέο επιχειρηματικό τοπίο, ώστε κάθε επένδυση που βρίσκεται «στα σκαριά» είναι πλέον λογικό να μετατίθεται στις καλένδες μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα.

3. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία απολύτως Νομοθετική παρέμβαση για τον προσδιορισμό των νέων αρμοδιοτήτων που θα έχει προσεχώς η Φίλιππος Ένωση ενόψει της αποκρατικοποίησης του Ιπποδρόμου, όπως επίσης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρωτοβουλία που να στοχεύει στην αναπροσαρμογή των Κανόνων και των Διατάξεων που διέπουν σήμερα τις Ελληνικές ιπποδρομίες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ο επενδυτής εκείνος που θα βάλει τα εκατομμύριά του για να «κάνει κουμάντο» τελικά η Φίλιππος Ένωση στον Ιππόδρομο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι ήδη γνωστή από παλιά τόσο η δράση της Φιλίππου Ενώσεως όσο και τα θλιβερά αποτελέσματα που αυτή έχει επιφέρει στις Ελληνικές ιπποδρομίες! Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα πρωτοβουλιών που πρέπει άμεσα να αναληφθούν αφορά και στη διευθέτηση του ζητήματος του Λογαριασμού Επάθλων, ο οποίος εκ των πραγμάτων πλέον είναι σαφές πως δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στα χέρια της Φιλίππου Ενώσεως αλλά μελλοντικά θα διεχειρίζεται πλήρως από τον Ιδιώτη.

4. Δεν έχει παραληφθεί ακόμα επίσημα το έργο των εγκαταστάσεων του Μαρκόπουλου. Πώς θα μπορούσε να πωληθεί κάτι το οποίο δεν ανήκει ακόμα (τυπικά) πλήρως στο Ελληνικό Δημόσιο;

Συνοψίζοντας, με βάση όλα αυτά που προαναφέραμε μπορούμε βάσιμα να πιθανολογήσουμε πως η πώληση του ΟΔΙΕ είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί για το 2012. Ευχής έργον είναι πάντως όλα τα παραπάνω επιμέρους ζητήματα που αναμφίβολα αποτελούν μεγάλα «αγκάθια» και που επιπλέον δημιουργούν τριβές και αναχώματα στην προσπάθειά πώλησης του Ιπποδρόμου να ξεπεραστούν όσο το δυνατό γρηγορότερα προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα δυσαρέσκειας στους υποψήφιους αγοραστές, διότι σε μία τέτοια περίπτωση ο Ελληνικός Ιππόδρομος θα κινδυνεύσει να μπει σε νέες δυσάρεστες περιπέτειες…

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Το σχόλιο της ημέρας

Ο ΟΔΙΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 14-06-2011 θα προσφέρει στο εξής στους φιλίππους τη δυνατότητα στοιχηματισμού στο παιχνίδι του ΣΚΟΡ4 και στο πρόγραμμα πλέον των αλλοδαπών ιπποδρομιών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε καταρχάς είναι να αποδώσουμε τα εύσημα στην πολύ καλή και έγκριτη ιπποδρομιακή ιστοσελίδα ΕΙΔΗΜΩΝ που δημοσίευσε πρώτη την ανακοίνωση, για να ακολουθήσει αργότερα με αρκετές ώρες καθυστέρηση η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ…

Ένας εύλογος προβληματισμός που προκύπτει αναφορικά με το νέο ΣΚΟΡ4 με τις αλλοδαπές ιπποδρομίες είναι γιατί καθυστέρησε χρονικά τόσο πολύ η ένταξή του στο στοιχηματικό μενού του ΟΔΙΕ, ένα περίπου χρόνο δηλαδή μετά από την επίσημη πρεμιέρα των αλλοδαπών ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα, δεδομένου μάλιστα ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι (ΣΚΟΡ4) είναι ήδη εδώ και πολλά χρόνια γνωστό στους Έλληνες φιλίππους; Η επιλογή της εισαγωγής του ΣΚΟΡ4 με αλλοδαπές ιπποδρομίες τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτιμούμε πως δεν πρόκειται να προσφέρει ουσιαστικά πράγματα στο συνολικό τζίρο του στοιχήματος, αντιθέτως μπορεί να «σαμποτάρει» άλλα είδη παιχνιδιών.

Με δεδομένους τους χαμηλούς πολύ τζίρους που πραγματοποιούνται πλέον στις ιπποδρομίες του εξωτερικού το νέο παιχνίδι του ΣΚΟΡ4 θα πρέπει να σημειώνει αλλεπάλληλα τζακποτ προκειμένου να αρχίσει να γίνεται κάπως ενδιαφέρον και ελκυστικό για στοιχηματισμό. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως και στο Ελληνικό ΣΚΟΡ4 οι τζίροι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί (συγκριτικά με άλλα παιχνίδια του Ελληνικού στοιχήματος) δε θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα σήμερα από το συγκεκριμένο εγχείρημα του Οργανισμού. Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα που πιστεύουμε πως το ΣΚΟΡ4 που αποτελείται αποκλειστικά από αλλοδαπές ιπποδρομίες θα αποτύχει είναι το γεγονός πως για να παίξει στην Ελλάδα κάποιος φίλιππος ένα σεβαστό ποσό στα παιχνίδια τύπου ΣΚΟΡ χρειάζεται και η λεγόμενη «αβάντα», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά μία είδηση ή μία επιπλέον ενημέρωση σχετικά με κάποιους ίππους στην ιπποδρομιακή διάλεκτο. «Αβάντες» στις ξένες ιπποδρομίες δεν υπάρχουν για τους Έλληνες στοιχηματίες και συνεπώς πολύ δύσκολα θα δούμε δελτίο ΣΚΟΡ4 με τριψήφιο νούμερο στο ποσό στοιχηματισμού. Ίσως ένα «μικτό» ΣΚΟΡ με Ελληνικές και ξένες ιπποδρομίες να παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα ενυπήρχε το στοιχείο της «αβάντας» που αναφέραμε πιο πριν, πάντως στην εποχή που όλα τα νούμερα του ΟΔΙΕ κατρακυλούν κυριολεκτικά, απόλυτη ένδειξη της συρρίκνωσης της δεξαμενής των φιλίππων και της αγοραστικής δύναμης των εναπομεινάντων, οποιαδήποτε σκέψη για τόνωση των εσόδων – έστω και με την ένταξη νέων παιχνιδιών – κινείται αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας!

Η Ηγεσία του Οργανισμού δυστυχώς δεν μπορεί να δει καν το προφανές: δε νοείται σε καμία περίπτωση άνοδος του τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος χωρίς τη διεύρυνση της πελατείας. Από τη στιγμή που απουσιάζει παντελώς κάθε προσπάθεια προσέλκυσης νέων φιλίππων, τότε κάθε ανάλογο νέο εγχείρημα μοιραία και νομοτελειακά θα αποτυγχάνει τώρα αλλά και στο μέλλον. Επιπλέον, υπάρχει και το εξής τραγικό στοιχείο στην υπόθεση: τα έσοδα του ΟΔΙΕ από το ιπποδρομιακό στοίχημα όπως είναι γνωστό αυξάνονται με την περίφημη «ανακύκλωση» του χρήματος. Τα παιχνίδια τύπου ΣΚΟΡ δεν ανακυκλώνουν το χρήμα μέσα στη διάρκεια της ιπποδρομιακής συγκέντρωσης αλλά αντίθετα το «εγκλωβίζουν» (παρατηρήστε τους τζίρους που πραγματοποιούνται στα άλλα παιχνίδια στις Ελληνικές ιπποδρομίες όταν υπάρχουν τζακποτ στα ΣΚΟΡ, γεγονός που μοιραία στρέφει τους φιλίππους προς αυτά). Ακόμα δηλαδή και αν «περπατήσει» το νέο ΣΚΟΡ κόντρα στις προβέψεις, το γεγονός αυτό θα σταθεί αφορμή να μειωθούν οι τζίροι στα άλλα είδη στοιχήματος, από τα οποία ο ΟΔΙΕ προσδοκά μεγαλύτερα εισπρακτικά οφέλη λόγω της υψηλότερης ημερήσιας ανακύκλωσης που επιτυγχάνουν!

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με άλλη μία λάθος κίνηση της Ηγεσίας του δύσμοιρου ΟΔΙΕ σε λάθος χρονική στιγμή… Η μόνη ευχή που απομένει να κάνουμε πλέον είναι να τελειώνουμε μία και καλή με τα «πειράματα» και ο νέος Ιδιοκτήτης του Ιπποδρόμου (όποτε προκύψει) να ασχοληθεί επιτέλους με το απαραίτητο «άνοιγμα» των ιπποδρομιών στην κοινωνία! Αλήθεια, εκτός από τη διαφήμιση που παίζει τις τελευταίες ημέρες στην αρχική σελίδα των «Ιπποδρομιών» (διαφήμιση που φτιάξαμε μόνοι μας, εκτός από τα videos - αφιερώματα), είδατε κάποια διαφήμιση του ΟΔΙΕ για το φετινό 65ο Ελληνικό Ντέρμπι; Τα σχόλια δικά σας…

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»