Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ανάλυση του «τρίπτυχου» των Ιπποδρομιών: Άθλημα – Θέαμα – Βιομηχανία


Πώς μπορεί να προκύψει μία «επιτυχημένη συνταγή» από την ορθή εκμετάλλευση των τριών στοιχείων που συνθέτουν τις Ιπποδρομίες


άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη


Η «τριπλή υπόσταση» των Ιπποδρομίων παγκοσμίως

Οι Ιπποδρομίες είναι ένα άθλημα που συγκινεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνονται διαχρονικά μεταξύ των δημοφιλέστερων σπορ της υφηλίου. Άλλωστε, τα νούμερα τηλεθέασης και τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα παγκοσμίως συνηγορούν πλήρως προς αυτή την παραδοχή.

Πέραν όμως της διάστασης του «αθλήματος» για τις Ιπποδρομίες, υπάρχουν άλλες δύο πολύ σημαντικές πτυχές τους, που νομίζω πως αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε: Οι Ιπποδρομίες δεν είναι απλώς ένα άθλημα, αλλά αποτελούν την κοινή συνισταμένη του τρίπτυχου «Άθλημα – Θέαμα – Βιομηχανία».

Ιπποδρομίες – Άθλημα

Δε χρειάζεται πολλά λόγια προκειμένου να περιγράψει κάποιος τη ζωή των ίππων και των αναβατών που διαγωνίζονται στις Ιπποδρομίες. Μία ζωή «πρωταθλητισμού», γεμάτη με προπονήσεις, με ειδική διατροφή, με στενή παρακολούθηση από ειδικούς, μία καθημερινή «πρόκληση» για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, μία αέναη προσπάθεια για να περάσουν πρώτοι, μαζί, άνθρωπος και άλογο, τη γραμμή του τερματισμού!

Τα άλογα που συμμετέχουν στις σύγχρονες Ιπποδρομίες είναι καθαρόαιμοι δρόμωνες ίπποι - στην συντριπτική πλειοψηφία τους -, επιλεγμένοι από κορυφαίες «γραμμές αίματος», για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της Ιπποπαραγωγής και να βελτιστοποιηθεί η ράτσα των καθαρόαιμων ίππων. Και οι αναβάτες, με την σειρά τους, είναι άνθρωποι εξαιρετικών ικανοτήτων, προικισμένοι με ιδιαίτερες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, με εξαιρετική φυσική κατάσταση και τρομακτική αντιληπτική ικανότητα, στοιχεία απαραίτητα για όποιον ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα. Και οι δύο μαζί, λοιπόν, «μία ομάδα», ξεκινούν από την αφετηρία με έναν και μόνο, κοινό στόχο: την νίκη. Η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι συγκινητική, οι επιδόσεις που σημειώνουν κορυφαίες. Όλα αυτά συνιστούν ένα εκπληκτικό άθλημα, από τα ελάχιστα στον κόσμο που απαιτείται η απόλυτη συνεργασία ανθρώπου – ζώου. Επιπλέον, οι Ιπποδρομίες συγκαταλέγονται στα ελάχιστα αθλήματα παγκοσμίως που δεν παρουσιάζονται φαινόμενα βίας μεταξύ των φιλάθλων - θεατών, γεγονός που τις καθιστά ως εκ τούτου μία ασφαλή επιλογή οικογενειακής διασκέδασης!

Ιπποδρομίες – θέαμα

Όλα τα παραπάνω «μετουσιώνονται» σε ένα ανυπέρβλητο θέαμα, αυτό που εισπράττουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τις Ιπποδρομίες, είτε έχουμε στοιχηματίσει σε αυτές ή όχι. Η ταχύτητα, τα όμορφα χρώματα στις φανέλες των αναβατών, η εντυπωσιακή σωματοδομή των ίππων (αν κάποιος τα παρακολουθήσει από κοντά, τον πιάνει δέος!) ο συναγωνισμός πάνω στην κούρσα που «φτάνει στα όρια», όλα αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που «εκτινάσσουν την αδρεναλίνη στα ύψη» και προσφέρουν απίστευτη συγκίνηση! Μαζί με τον επονομαζόμενο «βασιλιά των σπορ» (ποδόσφαιρο) που βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, το «σπορ των βασιλέων», όπως αποκαλούνται διεθνώς οι Ιπποδρομίες, βρίσκεται σε μόνιμη βάση ανάμεσα στις πρώτες θέσεις θεαματικότητας, σε όλες τις χώρες του πλανήτη! Είναι τόσο ελκυστική και απολύτως «εμπορική» η εικόνα ενός αλόγου που καλπάζει, που η διεθνής Κινηματογραφική βιομηχανία έχει γυρίσει μέχρι σήμερα «ατέλειωτα χιλιόμετρα» από φιλμ – και θα συνεχίσει να το κάνει - για να εξυμνήσει αυτό το υπέροχο πλάσμα, και μαζί με αυτό και τις Ιπποδρομίες!

Ιπποδρομίες – Βιομηχανία

Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν προαπαιτούν και προϋποθέτουν μία σειρά επαγγελμάτων, μία αλυσίδα ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με αυτό που ονομάζουμε Ιπποδρομίες, προκειμένου όλοι εμείς, οι φίλιπποι, να εισπράττουμε το ιπποδρομιακό προϊόν στο «τελικό του στάδιο», δηλαδή την κούρσα. Οι Ιπποδρομίες όμως δεν είναι μόνο το ένα λεπτό και κάτι που διαρκεί μία αναμέτρηση. Για παράδειγμα, για ένα δρόμωνα ίππο, οι Ιπποδρομίες ξεκινούν από την στιγμή που μαθαίνει να στέκεται για πρώτη φορά στα πόδια του, μέχρι την στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το τελευταίο απόγονό του για να συμμετάσχει και αυτός με την σειρά τους στις Ιπποδρομίες! Για έναν επαγγελματία, οι Ιπποδρομίες ξεκινούν από το πρωί που θα ανοίξει τα μάτια του, μέχρι το βράδυ που θα πέσει και πάλι για ύπνο, αν φυσικά δε χρειαστεί εν τω μεταξύ να ξυπνήσει στο μέσο της νύχτας, για να περιποιηθεί ένα άλογο που έχει ανάγκη! Για ένα φίλιππο, εξάλλου, οι Ιπποδρομίες ξεκινούν από την ώρα που ολοκληρώνεται η προηγούμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση και τερματίζουν την στιγμή που ξεκινά η επόμενη! 


Οι Ιπποδρομίες αποτελούν – και παράλληλα στηρίζουν και συντηρούν διαρκώς – μία ολόκληρη «βιομηχανία παραγωγής». Επαγγέλματα άμεσα συναφή με τις Ιπποδρομίες (πχ καλλιεργητές, ιπποπαραγωγοί, κτηνίατροι, προπονητές, αναβάτες, πεταλωτές, εργατοϋπάλληλοι και διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται στα Ιπποδρόμια, ιπποκόμοι, δημοσιογράφοι, χρονομέτρες, πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος, προμηθευτές διατροφικών συμπληρωμάτων και ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων κλπ), επαγγέλματα που δεν έχουν μεν κάποια άμεση σχέση με τις Ιπποδρομίες αλλά που «συνδέονται» με αυτές (πχ καταστήματα πέριξ των Ιπποδρομίων, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αστικές συγκοινωνίες, σημεία πώλησης του Ιπποδρομιακού Τύπου, ακόμα και η Κινηματογραφική Βιομηχανία που αναφέραμε πιο πριν! κλπ) είναι μόνο μερικά από αυτά που τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις Ιπποδρομίες και που χωρίς αυτές είτε θα ατονήσουν ή ακόμα και θα εξαλειφθούν κατά περίπτωση. Οι τζίροι που δημιουργούν γύρω τους οι Ιπποδρομίες είναι κυριολεκτικά ασύλληπτοι και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το στοίχημα (που αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για τις Ιπποδρομίες) αλλά με το γεγονός ότι «κινούν» καθημερινά την οικονομία, δίνοντας σταθερό εισόδημα σε μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ασχολείται – άμεσα ή έμμεσα – με αυτές.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως οι Ιπποδρομίες αποτελούν έναν «πολυσύνθετο μηχανισμό», μία «ζωντανή αλυσίδα διαδικασιών», μία «παραγωγική διεργασία», αεικίνητη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, που παράγουν μία «μικρο-οικονομία» μέσα σε κάθε εγχώρια οικονομία και απασχολούν ενεργά ένα σημαντικό πλήθος ανθρώπων. Μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε λοιπόν ως Κράτος, είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε με «άλλο μάτι» τις Ιπποδρομίες, οι οποίες εκτός από ένα εξαιρετικό άθλημα που προσφέρει απίστευτες στιγμές διασκέδασης και συγκίνησης και χαρίζει σε όλους όσους τις παρακολουθούν ανυπέρβλητο θέαμα, μπορεί – και πρέπει - να μετεξελιχθούν σε έναν κινητήριο μοχλό για την προσπάθεια ανάκαμψης της Εθνικής Οικονομίας και να αποτελέσουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για ανάπτυξη!

Διαβάστε επίσης (κάντε κλικ στον αντίστοιχο τίτλο):



- Γιατί να γίνω ιδιοκτήτης;

- Ο «μαέστρος» της ορχήστρας (Αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» στους προπονητές δρομώνων ίππων του Ελληνικού Ιπποδρόμου)

- Ο μεγάλος συμπρωταγωνιστής (Αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» στους αναβάτες δρομώνων ίππων)

- Ιππόδρομος: Η καθημερινότητα ενός αναβάτη δρομώνων ίππων

 

- Aφανείς ήρωες (Αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» στο ιππικό προσωπικό που εργάζεται στον Ελληνικό Ιππόδρομο)

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»