Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τον Πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος

Κορυδαλλός, 10-01-2011

Προς: Τον Πρόεδρο της Κρατικής
          Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος
Κοιν.: Ιπποδρομιακό Τύπο
          Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες

Συν.: ένα (1)


Θέμα: Διευκρινίσεις για την εφαρμοζόμενη γκανιότα στα προσφερόμενα παιχνίδια του ΟΔΙΕ και τον Κανονισμό Αμοιβαίου Στοιχήματος


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές αναφορές σε ιπποδρομιακές ιστοσελίδες που κάνουν λόγο για διαφοροποίηση της εφαρμοζόμενης γκανιότας στα προσφερόμενα παιχνίδια του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε στις 06-12-2010 αρχικό δημοσίευμα στην ιπποδρομιακή ιστοσελίδα cosmicway (http://www.cosmicway.net/) στο οποίο παρουσιάστηκαν πίνακες παιχνιδιών του ΟΔΙΕ με την γκανιότα να εμφανίζεται κατά μία και πλέον ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (20,00%), σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε πως ισχύουν σήμερα. Στις αμέσως επόμενες ημέρες ακολούθησαν δημοσιεύματα στον ιπποδρομιακό ιστοχώρο «Ιπποδρομίες» (http://www.ippodromiaka-nea.blogspot.com/) μέσω των οποίων απευθύνθηκαν προς τον Οργανισμό πλήθος ερωτημάτων, ενώ τέλος ακολούθησαν αναφορές σχετικά με το θέμα και στην ιπποδρομιακή ιστοσελίδα ippodata (http://www.ippodata.com/). Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρξε (μέχρι σήμερα) από πλευράς ΟΔΙΕ η παραμικρή αντίδραση με αποτέλεσμα να πλανιούνται ακόμα αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης και επίσημης τοποθέτησης ώστε να ενημερωθούν όλοι οι φίλιπποι – παίκτες του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Η Κρατική Επιτροπή Αμοιβαίου Στοιχήματος της οποίας είστε Πρόεδρος είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την εποπτεία του Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού στοιχήματος. Ως εκ τούτου σας παραθέτω τα ερωτήματα που διατύπωσαν οι «Ιπποδρομίες» και προς τον ΟΔΙΕ (χωρίς να λάβουν μέχρι σήμερα καμία απάντηση): 
1.    Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην γκανιότα των παιχνιδιών είναι αποτέλεσμα «εντολής» του ΟΔΙΕ ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο (που ενδεχομένως και ο ΟΔΙΕ αγνοεί);
2.    Η Intralot (που διαθέτει και διαχειρίζεται το λογισμικό του παιχνιδιού και που είναι αυτή η οποία «ενσωμάτωσε» την διαφορετική γκανιότα στο λογισμικό διεξαγωγής των ιπποδρομιακών παιχνιδιών) από ποιόν πήρε εντολή για να αλλάξει την γκανιότα;
3.    Αν η γκανιότα αυξήθηκε με εντολή ΟΔΙΕ, με ποια σχετική απόφαση έγινε; Επικυρώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό; (δυνάμει ποιας απόφασης;)
4.    Αν πάλι η απόφαση πάρθηκε σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, γιατί δεν ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ, στους πράκτορες ιπποδρομιακού στοιχήματος και στον Ιπποδρομιακό Τύπο ώστε να ενημερωθούν οι φίλιπποι που στοιχηματίζουν στις ιπποδρομίες;
5.    Από πότε εφαρμόζεται η αυξημένη γκανιότα στα παιχνίδια; (η απόκρυψη αλλαγής του διανεμόμενου ποσοστού στους συμμετέχοντες παίκτες ενδεχομένως συνιστά «εξαπάτηση καταναλωτών»)
6.    Ποια είναι η επίσημη θέση της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος επί του θέματος;
7.    Τι πρόκειται να συμβεί αν οι παίκτες ιπποδρομιακού στοιχήματος προσφύγουν στην Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη;

Επειδή το θέμα είναι ύψιστης σημασίας για την αξιοπιστία τόσο του Οργανισμού όσο και των προσφερόμενων παιχνιδιών του παρακαλούμε θερμά για την έγγραφη απάντηση εκ μέρους της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος επί των ερωτημάτων αυτών ώστε να διασαφηνιστεί πλήρως το ζήτημα και να μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας πληροφορήσετε πώς και από πού μπορούμε να προμηθευτούμε τον Κανονισμό Αμοιβαίου Στοιχήματος.

Με εξαιρετική τιμή,

Για τις «Ιπποδρομίες»
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
(υπεύθυνος λειτουργίας ιστοχώρου «Ιπποδρομιών»)

Συνημμένα: ένα (1) έγγραφο με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας cosmicway στο οποίο εμφανίζονται οι πίνακες με τις αποδόσεις των ιπποδρομιακών παιχνιδιών και την αυξημένη γκανιότα.
«Ιπποδρομίες»
Το σχόλιο της ημέρας

Μία από τις πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε τελευταία στον Ελληνικό Ιππόδρομο είναι η απώλεια κάποιων κύριων διαδρομών. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής χάθηκαν οι κλασσικές κούρσες του Κυπέλλου Πρωτοχρονιάς και του Επάθλου Ταχύτητας, ενώ όπως έχουν σήμερα τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη βεβαιότητα πως δε θα χαθούν και κάποιες άλλες κύριες ιπποδρομίες στο μέλλον.
Οι Γενικές Διατάξεις στο άρθρο 7 παρ. 2α αναφέρουν χαρακτηριστικά:
  
«…Σε περίπτωση που κατά τις εγγραφές δεν πραγματοποιείται ιπποδρομιακή συγκέντρωση σύμφωνα με τα παραπάνω και στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας υπάρχει κύρια ιπποδρομία, οι ίπποι που έχουν εγγραφεί ανακοινώνονται, δημοσιεύεται ο ισοζυγισμός τους και η ιπποδρομία αυτή διεξάγεται στην επόμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση που θα διεξαχθεί ακόμη και σαν δέκατη…»

Αυτό σημαίνει πως η μόνη περίπτωση για να μην απολεσθεί μία κύρια ιπποδρομία είναι να συμπληρωθεί η ίδια (σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες) ανεξάρτητα αν θα κατορθωθεί να συμπληρωθεί το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας ή αν θα είναι εφικτή η τέλεση του προγράμματος την ημέρα  διεξαγωγής της (πχ ματαίωση ιπποδρομιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών). Επειδή υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες ορισμένες κύριες ιπποδρομίες μπορούν να χαθούν εξαιτίας άλλων παραγόντων (όπως συνέβη πρόσφατα με την αποχή των προπονητών από τις εγγραφές) θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται το γεγονός πως καμία κύρια ιπποδρομία δεν πρόκειται να χαθεί στο μέλλον και για κανένα λόγο (αφού μάλιστα δεν ισχύει για αυτές ο περιορισμός του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ίππων προκειμένου να διεξαχθούν).
Οι «Ιπποδρομίες» προτείνουν μία λύση προς αυτήν την κατεύθυνση που θα επιτρέπει να επιτυγχάνουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή την αποσύνδεση των κυρίων ιπποδρομιών από το υπόλοιπο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να τροποποιηθεί η παρ. 2α των Γενικών Διατάξεων (να πραγματοποιηθεί μία μικρή προσθήκη, στο κείμενο που ακολουθεί είναι υπογραμμισμένη) και να γίνει ως εξής:

«…Σε περίπτωση που κατά τις εγγραφές δεν πραγματοποιείται ιπποδρομιακή συγκέντρωση σύμφωνα με τα παραπάνω και στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας υπάρχει κύρια ιπποδρομία, οι ίπποι που έχουν εγγραφεί ανακοινώνονται, δημοσιεύεται ο ισοζυγισμός τους και η ιπποδρομία αυτή διεξάγεται στην επόμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση που θα διεξαχθεί ακόμη και σαν δέκατη. Επιπλέον, αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθούν οι εγγραφές για τη συμπλήρωση συγκέντρωσης που περιλαμβάνει κύρια ιπποδρομία τότε αυτή (η κύρια ιπποδρομία) προστίθεται ως πρώτη του προγράμματος και με τους ίδιους όρους στην αμέσως επόμενη συγκέντρωση.»


Η σημασία της τοποθέτησής της ως πρώτης στην επόμενη συγκέντρωση είναι για να διασφαλιστεί το γεγονός πως δε θα κινδυνεύσει να χαθεί ως υπεράριθμη ιπποδρομία του προγράμματος. Με την παραπάνω προσθήκη στις Γενικές Διατάξεις είναι προφανές πως δεν μπορεί πλέον να χαθεί καμία κύρια ιπποδρομία ακόμα και σε περιόδους μακράς αποχής από την αγωνιστική δραστηριότητα. Οι κλασσικές ιπποδρομίες, έστω και αποδυναμωμένες φέρουν συμβολισμό και (το κυριότερο) «κουβαλούν ιστορία» πολλών ετών και ένδοξων στιγμών του παρελθόντος. Δεν πρέπει να χάνονται έτσι «ελαφρά τη καρδία» ιπποδρομίες που λειτουργούν ως «μαγνήτης» και προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλίππων μόνο και μόνο διότι «είχαν την ατυχία» να συμπέσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να εμποδίσει τη διεξαγωγή τους. Με αυτήν την απλή προσθήκη  το πρόβλημα λύνεται οριστικά, με τρόπο που λειτουργεί «υπερασπιστικά» απέναντι στα καλά άλογα του Μαρκόπουλου (διότι αυτά τα άλογα κατά κύριο λόγο περιμένουν να δουν οι φίλιπποι να διαγωνίζονται).
Ελπίζουμε να εισακουστεί άμεσα από τη ΦΕΕ η παραπάνω πρόταση (αύριο μάλιστα σκοπεύουμε να στείλουμε και σχετική επιστολή) ώστε να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον για χαμένες κύριες ιπποδρομίες.

«Ιπποδρομίες»
Τι είναι η Ενέργεια και πως τη λαμβάνουν τα άλογα

(Στοιχεία από κείμενο του RayJ. Geor, BVSc, PhD, Dipl. ACVIM)
 
Πολλές οι συζητήσεις τελευταία για το ποια είναι η κατάλληλη διατροφή που αυξάνει τις επιδόσεις των αθλητικών αλόγων και η σημασία της για την παραγωγή δυναμικών αποτελεσμάτων.
Οι αθλητικές ικανότητες για ιππέα και άλογο εξαρτώνται από την ικανότητα του σώματος να απορροφά την ενέργεια από τις τροφές και να την μεταφέρει στους μυώνες που μεταφέρουν την κίνηση στο σώμα. Η ενέργεια βρίσκεται σε διάφορες μορφές όπως πυρηνική, χημική, ηλεκτρική, μηχανική, φωτεινότητα και θερμότητα. Η ενέργεια μετράται σε θερμίδες, (calories). Μια θερμίδα είναι η ενέργεια που απαιτείται για να ανέβει η θερμοκρασία 1.8ο βαθμό Φαρενάιτ (Fahrenheit) σε 1 γραμμάριο νερού.
Η ενέργεια δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται, αλλά μεταμορφώνεται από μία μορφή σε άλλη δίχως να εξαντλείται. Για να ενεργοποιηθεί η σωματική κίνηση, τα αποθέματα του οργανισμού σε άμυλο και λίπος διασπόνται σε μια σειρά από χημικές αντιδράσεις ώστε να ελευθερωθεί η χημική ενέργεια. Αυτή η χημική πλέον ενέργεια μεταφέρεται στους μυώνες οι οποίοι την μεταμορφώνουν σε μηχανική ενέργεια μέσα από τη διαδικασία της κίνησης.
Μέσω των συσπάσεων στους μυώνες του αλόγου η μετατροπή της χημικής σε μηχανική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο το 25% της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε μηχανική ενώ το υπόλοιπο ελευθερώνεται από το σώμα ως θερμότητα.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης η ελευθέρωση της ενέργειας σε θερμότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Η σωματική άσκηση απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και γι’ αυτό το λόγο μεγάλες ποσότητες θερμότητας ελευθερώνονται. Η θερμότητα που ελευθερώνεται προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Στην πραγματικότητα η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν επικινδύνως μεγάλη εάν το σώμα του αλόγου δεν είχε ειδικό σύστημα αντίδρασης (εφίδρωση), μέσω της οποίας η υπερβολική θερμότητα μεταφέρεται στο δέρμα και από εκεί στον αέρα.

Αποθήκευση της Χημικής  Ενέργειας στο σώμα των αλόγων
Μέσω της διατροφής του αλόγου, τρεις είναι οι κυριότερες πηγές ενέργειας: άμυλο, λίπος και πρωτεΐνες. Από αυτές, οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην τροφή χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μόνο για την σύνθεση νέων πρωτεϊνών και κάθε επιπλέον ποσότητα αποβάλλεται κυρίως στα ούρα. Μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικής ασιτίας οι πρωτεΐνες λειτουργούν ως πηγή ενέργειας.
Οι κύριες πηγές ενέργειας για φυσική άσκηση του σώματος είναι  άμυλο και λίπος.
Το άμυλο αποθηκεύεται στο οργανισμό σε μορφή γλυκογόνων. Η γλυκόζη από τις τροφές χρησιμοποιείται στην σύνθεση γλυκογόνων τόσο στο συκώτι όσο και τους σκελετικούς μυώνες.
Τα γλυκογόνα στο συκώτι προμηθεύουν γλυκόζη σε όλους τους ιστούς του σώματος, κυρίως του εγκεφάλου, άλλους νευρικούς ιστούς καθώς και τους ενεργείς μυώνες.
Τα γλυκογόνα στους σκελετικούς μυώνες αποθηκεύονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αντίθετα με τα γλυκογόνα του συκωτιού, αυτά των σκελετικών μυώνων δεν είναι διαθέσιμα για το υπόλοιπο σώμα παρά αποκλειστικά για τους εργαζόμενους μυώνες.
Περί το 1-2% από το βάρος των μυώνων είναι σε μορφή γλυκογόνων. Αυτό σημαίνει ότι σε “ελαφρές” φυλές αλόγων ο όγκος των γλυκογόνων φθάνει τα 3 με 4 κιλά.  Παρόλα αυτά  ο όγκος των γλυκογόνων σε σχέση με τα λίπη είναι ελάχιστος.  Τα λίπη γνωστά ως τριγλυκερίδια αποθηκεύονται ως λιπώδης ιστοί. Αυτοί οι ιστοί πλαισιώνουν τα ποιο σημαντικά όργανα του οργανισμού όπως η καρδιά, τα νεφρά, την περιοχή του εντέρου και γύρω από τους μυώνες του αλόγου. Η ποσότητα λιπωδών ιστών στο σώμα των αλόγων διαφέρει, αλλά κατά μέσο όρο, 7-8% από το σώμα τους είναι λίπος. Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό του ανθρώπινου σώματος του οποίου το βάρος σε λίπος κυμαίνεται από 10-20%.
Το λίπος είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια άσκησης ικανό να διατηρήσει την απόδοση του αλόγου σε μέτρια προπόνηση για κάποιες ημέρες.
Παρόλα αυτά ο οργανισμός δεν μπορεί να βασιστεί μονάχα στο λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Η διάθεση αμύλου από το συκώτι και τα γλυκογόνα των μυώνων είναι απαραίτητα για τη διατήρηση αυτής της ενέργειας και τη συνεχής χορήγηση του οργανισμού με τα απαραίτητα “καύσιμα” κίνησης.  

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Διαβάστε την Τρίτη 11-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τον Πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος

Το σχόλιο της ημέρας

«Ο κύκλος ζωής του αλόγου»

«Τι είναι η Ενέργεια και πώς τη λαμβάνουν τα άλογα»

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Τρίτης 11-01-2011

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Τρίτης 11-01-2011

Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Δευτέρας 10-01-2011

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (1ο μέρος)

Για άλλη μία εβδομάδα υπήρξε πλούσια ειδησεογραφία και διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα γύρω από τον Ιππόδρομο, όμως δυστυχώς απουσίαζε παντελώς η αγωνιστική δράση και πλέον όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Ιπποδρόμου φαντάζει τόσο «σκοτεινό» και αβέβαιο. Το σίγουρο πάντως είναι (και μετά από τη έντονη δραστηριοποίηση των «Ιπποδρομιών» στην περασμένη εβδομάδα) πως οι αρμόδιοι θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται προκειμένου να ξεπεραστεί η βαθειά κρίση που ταλανίζει τον Ιππόδρομο για να επανέλθουν όλα και πάλι στους κανονικούς τους ρυθμούς.
Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με την ανάλυση των «Ιπποδρομιών» σχετικά με την προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ (προσπάθεια που εμείς θεωρούμε πως θα αποβεί τελικά άκαρπη). Με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε καταλήξαμε στη διαπίστωση πως το δίλημμα που θα τεθεί προσεχώς από την Κυβέρνηση δεν θα είναι «στρατηγικός επενδυτής ή κλείσιμο του ΟΔΙΕ» αλλά «πώληση ή κλείσιμο του ΟΔΙΕ». Προς επίρρωση των παραπάνω ισχυρισμών ήρθε η αποκάλυψη των «Ιπποδρομιών» με το δημοσίευμα της Πέμπτης 06-02-2011, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλική εταιρία PMU απέστειλε επιστολή προς το Ελληνικό Δημόσιο και με αυτή γνωστοποιεί την πρόθεσή της να εξαγοράσει τον Ελληνικό Ιππόδρομο, εξέλιξη που οπωσδήποτε «πυροδοτεί» τις εξελίξεις που αφορούν στις επικείμενες Κυβερνητικές αποφάσεις για το μέλλον του ΟΔΙΕ.
Σε ο, τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της εβδομάδας, προς στιγμήν πήγαμε να αναθαρρήσουμε με την παύση του λοκ-άουτ και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΙΕ σύμφωνα με την οποία είχε προγραμματίσει να προβεί σε διαδικασία εγγραφών την περασμένη Τετάρτη 05-01-2011 ώστε να συμπληρωθεί αγωνιστικό πρόγραμμα για την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της Τρίτης 11-01-2011 (στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και το Έπαθλο Ταχύτητος), όμως οι προπονητές (όπως περίπου αναμενόταν) έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αξιώνοντας την πλήρη απόσυρση των τελευταίων αποφάσεων της ΦΕΕ, οι οποίες αποτελούν «casus belli» και είναι προφανές πως όσο δεν υπαναχωρεί η Ανώτατη Ιπποδρομιακή Αρχή τόσο θα ναυαγούν οι προσπάθειες «προσέγγισης» των δύο πλευρών και θα καθυστερεί η αποκατάσταση του κλίματος, που πλέον θυμίζει έντονα κάτι από «πολεμική σύρραξη» τις τελευταίες ημέρες στο Μαρκόπουλο. Η αποτυχία του εγχειρήματος να πραγματοποιηθεί τελικώς η διαδικασία των εγγραφών είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί άλλη μία σπουδαία κούρσα της χρονιάς, το Έπαθλο Ταχύτητας. Να σας θυμίσουμε πάντως πως η συγκεκριμένη ιπποδρομία είχε ήδη «ταλαιπωρηθεί», αφού καίτοι συζητούμε περί κούρσας σπριντ, με πρόσφατη απόφαση της ΦΕΕ (…) η απόσταση των 1000 μέτρων (στην οποία παραδοσιακά διεξαγόταν τα Έπαθλο Ταχύτητας) είχε μετατραπεί φέτος σε 1200 μέτρα. Ελπίζουμε να μη χάσουμε και άλλες σημαντικές ιπποδρομίες στο μέλλον και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις ώστε να διασφαλίζονται απόλυτα οι κύριες διαδρομές σε κάθε περίπτωση (σε ο, τι αφορά στη διεξαγωγή τους) εκτός βέβαια αν υπάρχει πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους (δυστοκία εγγραφών).
Επειδή οι «Ιπποδρομίες» εκτίμησαν τη σημερινή κατάσταση στο Μαρκόπουλο ως ανεξέλεγκτη πλέον, αποφάσισαν πως υπάρχει η ανάγκη να ενημερωθεί ο Υπουργός Πολιτισμού για τα τελευταία δραματικά γεγονότα στον Ιππόδρομο, κάτι που πράξαμε με την επιστολή που αποστείλαμε την Παρασκευή 07-01-2011. Ασφαλώς μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν υπάρχει (επίσημη τουλάχιστον) αντίδραση για το θέμα, πάντως εμείς περιμένουμε (και επιθυμούμε) δυναμική παρέμβαση της Πολιτείας για να πέσουν οι τόνοι και να επανέλθει η ηρεμία στο χώρο, τώρα μάλιστα που έλαβε πλήρη γνώση η Πολιτική Ηγεσία για τα τεκταινόμενα στο Μαρκόπουλο και δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της άγνοιας ή της ελλιπούς ενημέρωσης. Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα δείξει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις και τις βλέψεις της Κυβέρνησης για τον Ιππόδρομο (σε συνάρτηση και με τα δύο θέματα που προαναφέραμε, δηλαδή της ενδεχόμενης πώλησης του ΟΔΙΕ αλλά και της παρέμβασης του Υπουργού για να διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε με τις αποφάσεις της ΦΕΕ για τους επαγγελματίες). Την αγωνία μας πάντως ήρθε να επιτείνει η είδηση (που δημοσίευσαν και οι «Ιπποδρομίες» την Πέμπτη 06-01-2011) πως ξένοι επενδυτές «πιέζουν» προς την κατεύθυνση της «γιγάντωσης» του ΟΠΑΠ με την ανανέωση της άδειάς του επ’ αόριστο (θυμίζουμε πως λήγει το 2020) και την αποκλειστική χορήγηση διενέργειας παιχνιδιών on-line. Η μέχρι σήμερα στάση της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά διάκειται θετικά προς τον ΟΠΑΠ και «βλέπει με μισό μάτι» τον ΟΔΙΕ μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για το μέλλον.

(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)
«Ιπποδρομίες»
Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (2ο μέρος)

(συνέχεια από το 1ο μέρος)

Την Τετάρτη 05-01-2011 οι «Ιπποδρομίες» προέβησαν σε άλλη μία σημαντική αποκάλυψη που αφορά στην (νέα) πιθανή αύξηση της γκανιότας στα προσφερόμενα παιχνίδια του ΟΔΙΕ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως συμπέρασμα από τις απαντήσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίου Γ. Πεταλωτή σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM λίγο προ των διακοπών των Χριστουγέννων (και ίσως λόγω της χρονικής συγκυρίας «πέρασε στα ψιλά» η είδηση). Σε σχέση πάντως με την ήδη διαφοροποιημένη γκανιότα στα ιπποδρομιακά παιχνίδια και τα ερωτήματα που απευθύναμε δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση ούτε από τον ΟΔΙΕ ούτε και από την ΠΑΝΕΦΙΛ. Οι «Ιπποδρομίες» δε σταματούν εδώ την έρευνα και αύριο προχωρούν στο επόμενο βήμα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Μια άλλη είδηση που αποκάλυψαν οι «Ιπποδρομίες» μέσα στην εβδομάδα αφορά στη μείωση του προσωπικού των εκτάκτων υπαλλήλων του ΟΔΙΕ, σύμφωνα με την Εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση την οποία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Ι. Ραγκούση τα αιτήματα για το 2011 όλων των Υπουργείων για τις ανάγκες σε έκτακτο προσωπικό των Οργανισμών και των ΔΕΚΟ που έχουν υπό την εποπτεία τους, με τη ρητή επισήμανση πως οι θέσεις των εκτάκτων υπαλλήλων που θα καλυφθούν για φέτος θα πρέπει να είναι κατά 15,00% μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μία ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού των εκτάκτων υπαλλήλων του ΟΔΙΕ κατά 15,00% θα επιφέρει σημαντικές δυσλειτουργίες στην ιπποδρομιακή καθημερινότητα στο Μαρκόπουλο και επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο (ακόμα και αν «τα βρουν» ΦΕΕ και προπονητές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και γίνουν εγγραφές κανονικά) να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουμε να χάσουμε και άλλες συγκεντρώσεις προσεχώς!
Στα αγωνιστικά θέματα όπως είπαμε και στην αρχή υπάρχει πλήρης αδράνεια και αυτό είναι ένα στοιχείο που παικτικά θα «λειτουργήσει εις βάρος μας» στην επανέναρξη των ιπποδρομιών. Και αυτό διότι οι «ειδικές σημειώσεις» μας (λόγω του «υποχρεωτικού ρεπό» στο οποίο υποβλήθηκαν όλοι οι ίπποι του Μαρκόπουλου λόγω της διακοπής των ιπποδρομιών) έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους και δεν είναι εύκολο πλέον να εκτιμηθεί με ακρίβεια η φυσική και αγωνιστική κατάσταση των ίππων μετά από τόσης μεγάλης έκτασης αγωνιστική απραξία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ο, τι καλύτερο μπορούμε ώστε να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται «στο ταμείο», αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ευχηθούμε πρώτα να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές!
Τέλος, οι «Ιπποδρομίες» δημοσίευσαν την Κυριακή 09-01-2011 την 4η και τελευταία εργασία που συνέταξε ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης και απέστειλε στις 29-09-2010 προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, τον ΟΔΙΕ, τη ΦΕΕ και τον Ιπποδρομιακό Τύπο με θέμα: «Ελληνικές ιπποδρομίες – οι προκλήσεις του μέλλοντος»,  ενώ έχει ήδη δημοσιευθεί στο παρελθόν και από την ιπποδρομιακή ιστοσελίδα balaton (http://www.elsipnp.gr/).
Κατά τα άλλα, στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, ενώ οι «Ιπποδρομίες» προγραμματίζουν σειρά νέων παρεμβάσεων με επιστολές προς διάφορους παραλήπτες (η αρχή μάλιστα γίνεται σήμερα με επιστολή που αποστείλαμε στη ΦΕΕ και ακολουθεί τουλάχιστον άλλη μία επιστολή αύριο, πολύ σημαντική μάλιστα και αφορά σε «καυτό θέμα» με το οποίο ασχολούμαστε εδώ και καιρό). Η ευχή μας είναι να επικρατήσει η σύνεση και να πρυτανεύσει η λογική ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να μπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς με Ελληνική ιπποδρομιακή δράση, κάτι που σίγουρα λείπει από όλους μας!

«Ιπποδρομίες»

Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή «ιπποδρομιών all – stars»

Οι «Ιπποδρομίες» (όπως προανήγγειλαν ήδη από χθες) προχωρούν στην κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τη διεξαγωγή δύο ιπποδρομιών «all - stars» ετησίως όπου κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η επιλογή των συμμετεχόντων ίππων από τους φιλίππους με τη μέθοδο της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης μέσω ηλεκτρονικής ψήφου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ (http://www.odie.gr/).

Περιγραφή της διαδικασίας συμπλήρωσης της ιπποδρομίας:
Με πρωτοβουλία του ΟΔΙΕ και με έγκαιρη ανακοίνωση σε γραπτό, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό Τύπο, έξι μήνες προ της διεξαγωγής της ιπποδρομίας γνωστοποιείται στους φιλίππους η έναρξη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, στην οποία καλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν τους ίππους της προτίμησής τους, τους οποίους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην ιπποδρομία «all - stars». Οι επιλογές των ίππων γίνονται από ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής που θα περιέχει όλους τους ίππους που διαγωνίζονται στον Ελληνικό Ιππόδρομο και εμφανίζονται στο Γενικό Ισοζυγισμό του. Κάθε φίλιππος έχει δικαίωμα απεριόριστων επιλογών ίππων στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ενώ μπορεί να ψηφίζει όσες φορές επιθυμεί. Τρεις μήνες προ της διεξαγωγής της κούρσας τερματίζεται η ψηφοφορία των φιλίππων και καταμετρώνται τα αποτελέσματα αυτής. Οι 20 (το μέγιστο) ίπποι που διαθέτουν τις περισσότερες ψήφους του κοινού είναι αυτοί που τελικώς θα συμμετάσχουν στην κούρσα «all - stars». Αν προκύψει ισοψηφία ίππων στις τελευταίες θέσεις και υπερβαίνονται οι 20 συμμετοχές, τότε διεξάγεται κλήρωση.

Περιγραφή των όρων της ιπποδρομίας:
Η μη συμμετοχή ενός προεπιλεγμένου για να διαγωνιστεί ίππου γίνεται αποδεκτή μόνον αν προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός (πχ απόσυρση ίππου από την ενεργό δράση, αποκλεισμός ίππου ή προπονητή, τραυματισμός ή ασθένεια του ίππου, ο ίππος βρίσκεται εκτός του χάντικαπ της διαδρομής). Η συμπλήρωση της ιπποδρομίας γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και σε συνεργασία με τα εντεταλμένα όργανα της ΦΕΕ χωρίς να απαιτείται η υποχρεωτική παρουσία των προπονητών των ίππων ή κάποιων αντιπροσώπων τους (με τη σημείωση πως μετά τη συμπλήρωση της ιπποδρομίας πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι προπονητές εγγράφως και να δηλώσουν ενυπόγραφα πως έλαβαν γνώση της ειδοποίησης). Για τη συμμετοχή των ίππων δεν απαιτείται τέλος εγγραφής από τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, δεν ισχύει κανένας περιορισμός στις συμμετοχές ίππων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό τους ανά προπονητή και ιδιοκτήτη. Οι όροι της ιπποδρομίας είναι ΒΗΕ και η προτεινόμενη απόσταση είναι 1800 μέτρα και άνω (μπορεί και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο σφυγμομέτρησης ενδεχομένως). Έκτοτε οι ίπποι (τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή της ιπποδρομίας) θεωρούνται εγγεγραμμένοι για την ιπποδρομία «allstars» και διαγράφονται μόνον αν συντρέχουν οι λόγοι που προαναφέρθηκαν ή με απόφαση των κτηνιάτρων της ΦΕΕ ή του αφέτη. Το έπαθλο της ιπποδρομίας πριμοδοτείται με 10 χιλιάδες € από το Λογαριασμό επάθλων χωρίς διακρίσεις μεταξύ Ελληνικών και αλλοδαπών ίππων. Το έπαθλο της ιπποδρομίας πριμοδοτείται επίσης από τον ΟΔΙΕ με 2 χιλιάδες € για κάθε 100 χιλιάδες € τζίρου που θα πραγματοποιήσει η ιπποδρομία. 

Στους νικητές ιδιοκτήτη/προπονητή/αναβάτη της ιπποδρομίας απονέμονται αναμνηστικά Κύπελλα από τον ΟΔΙΕ και τη ΦΕΕ (από κοινού).

Επιπλέον προτάσεις για την ιπποδρομία:
Η συγκεκριμένη κούρσα προσφέρεται για την επαναφορά και διεξαγωγή σε αυτήν του ιπποδρομιακού λαχείου «ΣΟΥΙΠΣΤΕΙΚ» που λόγω της υπερ-πληθώρας εγγραφών εκτιμάται πως θα δώσει επιπλέον «ώθηση» στο τζίρο και θα προσδώσει ακόμα περισσότερο στοιχηματικό ενδιαφέρον.

«Ιπποδρομίες»
Επιστολή των  «Ιπποδρομιών» προς τον ΟΔΙΕ και τη ΦΕΕ 


Κορυδαλλός, 10- 01-2011

Προς: Τον Οργανισμό Διεξαγωγής
         Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)
         και τη Φίλιππο Ένωση της
         Ελλάδος (ΦΕΕ)
Κοιν.: Ιπποδρομιακό Τύπο
         Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες
Συν.: Τρία (3)


Θέμα: Πρόταση για διεξαγωγή ιπποδρομιών «all - stars»

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλω τρία δημοσιεύματα του ιπποδρομιακού ιστοχώρου «Ιπποδρομίες» (http://www.ippodromiaka-nea.blogspot.com/) με θέμα την πρόταση διεξαγωγής ιπποδρομιών «all - stars» στον Ελληνικό Ιππόδρομο.
Η αφορμή προέκυψε από το ρεπορτάζ των «Ιπποδρομιών» αναφορικά με την ιπποδρομία του Arima Kinen που διεξήχθη στην Ιαπωνία στις 26 Δεκεμβρίου, όπου εκεί πρωτοείδαμε την ομολογουμένως εντυπωσιακή και συνάμα πρωτοποριακή ιδέα και θελήσαμε να σας την προτείνουμε μαζί με τις λεπτομέρειες και τους όρους διεξαγωγής της που επεξεργαστήκαμε.
Η ιδέα στηρίζεται ουσιαστικά στη «συμμετοχή» των φιλίππων στη διαδικασία των εγγραφών, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καθιστά τους φιλίππους που συμμετέχουν στη διαδικασία «ενεργούς παράγοντες» της κούρσας. Περιττό είναι να σας αναφέρουμε πως από άποψης θέασης και τζίρου σημειώνουν πολύ μεγάλα νούμερα στην Ιαπωνία (ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως το έπαθλο του Arima Kinen  «άγγιξε» φέτος τα 4,1 εκατομμύρια € και την ιπποδρομία παρακολούθησαν ζωντανά 120.213 θεατές).
Η δική μας εκτίμηση είναι πως μία ενέργεια αυτής της μορφής μπορεί να «αναζωπυρώσει» το ενδιαφέρον των υπαρχόντων φιλίππων και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέους, ενώ η ιπποδρομία «all - stars» από μόνη της αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για τις ιπποδρομίες (αφού πρόκειται για διαδρομή 20 δρομώνων ίππων σε μεγάλη ή μαραθώνια απόσταση) και σε συνδυασμό με άλλες προωθητικές ενέργειες κρίνεται ικανή να «εκτινάξει» τα έσοδα του Οργανισμού και να καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλίππων (μαζί με το Ντέρμπι και άλλες σπουδαίες κούρσες της χρονιάς).
Με την ευχή οι προτάσεις μας να βρουν πρόσφορο έδαφος για υλοποίηση,

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή απορία σας.

Με εξαιρετική τιμή,

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
(υπεύθυνος ιστοχώρου «Ιπποδρομιών»)

Συνημμένα:
1.  Δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της 29ης-01-2011 με τίτλο: «Ο Victoire Pisa νικητής του Japan’s Arima Kinen»
2. Δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της ης-01-2011 με τίτλο: «Κούρσα «all - stars» - η ιπποδρομία των φιλίππων»
3. Δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της ης-01-2011 με τίτλο: «Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών «all - stars»»

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»