Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το σχόλιο της ημέρας

Μία από τις πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε τελευταία στον Ελληνικό Ιππόδρομο είναι η απώλεια κάποιων κύριων διαδρομών. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής χάθηκαν οι κλασσικές κούρσες του Κυπέλλου Πρωτοχρονιάς και του Επάθλου Ταχύτητας, ενώ όπως έχουν σήμερα τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη βεβαιότητα πως δε θα χαθούν και κάποιες άλλες κύριες ιπποδρομίες στο μέλλον.
Οι Γενικές Διατάξεις στο άρθρο 7 παρ. 2α αναφέρουν χαρακτηριστικά:
  
«…Σε περίπτωση που κατά τις εγγραφές δεν πραγματοποιείται ιπποδρομιακή συγκέντρωση σύμφωνα με τα παραπάνω και στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας υπάρχει κύρια ιπποδρομία, οι ίπποι που έχουν εγγραφεί ανακοινώνονται, δημοσιεύεται ο ισοζυγισμός τους και η ιπποδρομία αυτή διεξάγεται στην επόμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση που θα διεξαχθεί ακόμη και σαν δέκατη…»

Αυτό σημαίνει πως η μόνη περίπτωση για να μην απολεσθεί μία κύρια ιπποδρομία είναι να συμπληρωθεί η ίδια (σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες) ανεξάρτητα αν θα κατορθωθεί να συμπληρωθεί το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας ή αν θα είναι εφικτή η τέλεση του προγράμματος την ημέρα  διεξαγωγής της (πχ ματαίωση ιπποδρομιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών). Επειδή υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες ορισμένες κύριες ιπποδρομίες μπορούν να χαθούν εξαιτίας άλλων παραγόντων (όπως συνέβη πρόσφατα με την αποχή των προπονητών από τις εγγραφές) θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται το γεγονός πως καμία κύρια ιπποδρομία δεν πρόκειται να χαθεί στο μέλλον και για κανένα λόγο (αφού μάλιστα δεν ισχύει για αυτές ο περιορισμός του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ίππων προκειμένου να διεξαχθούν).
Οι «Ιπποδρομίες» προτείνουν μία λύση προς αυτήν την κατεύθυνση που θα επιτρέπει να επιτυγχάνουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή την αποσύνδεση των κυρίων ιπποδρομιών από το υπόλοιπο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να τροποποιηθεί η παρ. 2α των Γενικών Διατάξεων (να πραγματοποιηθεί μία μικρή προσθήκη, στο κείμενο που ακολουθεί είναι υπογραμμισμένη) και να γίνει ως εξής:

«…Σε περίπτωση που κατά τις εγγραφές δεν πραγματοποιείται ιπποδρομιακή συγκέντρωση σύμφωνα με τα παραπάνω και στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας υπάρχει κύρια ιπποδρομία, οι ίπποι που έχουν εγγραφεί ανακοινώνονται, δημοσιεύεται ο ισοζυγισμός τους και η ιπποδρομία αυτή διεξάγεται στην επόμενη ιπποδρομιακή συγκέντρωση που θα διεξαχθεί ακόμη και σαν δέκατη. Επιπλέον, αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθούν οι εγγραφές για τη συμπλήρωση συγκέντρωσης που περιλαμβάνει κύρια ιπποδρομία τότε αυτή (η κύρια ιπποδρομία) προστίθεται ως πρώτη του προγράμματος και με τους ίδιους όρους στην αμέσως επόμενη συγκέντρωση.»


Η σημασία της τοποθέτησής της ως πρώτης στην επόμενη συγκέντρωση είναι για να διασφαλιστεί το γεγονός πως δε θα κινδυνεύσει να χαθεί ως υπεράριθμη ιπποδρομία του προγράμματος. Με την παραπάνω προσθήκη στις Γενικές Διατάξεις είναι προφανές πως δεν μπορεί πλέον να χαθεί καμία κύρια ιπποδρομία ακόμα και σε περιόδους μακράς αποχής από την αγωνιστική δραστηριότητα. Οι κλασσικές ιπποδρομίες, έστω και αποδυναμωμένες φέρουν συμβολισμό και (το κυριότερο) «κουβαλούν ιστορία» πολλών ετών και ένδοξων στιγμών του παρελθόντος. Δεν πρέπει να χάνονται έτσι «ελαφρά τη καρδία» ιπποδρομίες που λειτουργούν ως «μαγνήτης» και προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλίππων μόνο και μόνο διότι «είχαν την ατυχία» να συμπέσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να εμποδίσει τη διεξαγωγή τους. Με αυτήν την απλή προσθήκη  το πρόβλημα λύνεται οριστικά, με τρόπο που λειτουργεί «υπερασπιστικά» απέναντι στα καλά άλογα του Μαρκόπουλου (διότι αυτά τα άλογα κατά κύριο λόγο περιμένουν να δουν οι φίλιπποι να διαγωνίζονται).
Ελπίζουμε να εισακουστεί άμεσα από τη ΦΕΕ η παραπάνω πρόταση (αύριο μάλιστα σκοπεύουμε να στείλουμε και σχετική επιστολή) ώστε να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον για χαμένες κύριες ιπποδρομίες.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»