Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010


Διαβάστε την Τρίτη 14-12-2010 στις «Ιπποδρομίες»:


Οι «Ιπποδρομίες» επανέρχονται δριμύτερες!

Αποσύρει η ΕΙΔΙΕ την εγγύηση για τους αναβάτες!

Οι προτάσεις των «Ιπποδρομιών» για τις Ελληνικές ιπποδρομίες της Τρίτης 14-12-2010
 
Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε


Πρόγραμμα των Ελληνικών ιπποδρομιών της Τρίτης 14-12-2010

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Πλούσια η θεματολογία της εκπομπής «Ιππόδρομος» (Μέρος 2ο)


Εκτός από τα ζητήματα που σχολιάστηκαν στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Ιππόδρομος» και στα οποία ήδη αναφερθήκαμε (αναζητήστε το πρώτο μέρος του δημοσιεύματος των «Ιπποδρομιών» με τίτλο: «Πλούσια η θεματολογία της εκπομπής «Ιππόδρομος» (Μέρος 1ο)»), προέκυψαν επίσης οι εξής ειδήσεις και πληροφορίες:
1.                Επίκειται η ένταξη των Αγγλικών ιπποδρομιών στο προσφερόμενο στοιχηματικό μενού του ΟΔΙΕ. Οι πληροφορίες της εκπομπής ανέφεραν πως έχει επέλθει ήδη συμφωνία και λίαν προσεχώς θα ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα του Οργανισμού. Η κίνηση αυτή εκτιμάται από τις «Ιπποδρομίες» ως γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα οικονομικά του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Οι Αγγλικές ιπποδρομίες έχουν πλήθος «θαυμαστών» στην Ελλάδα, ενώ σημαντικός αριθμός Ελλήνων φιλίππων στοιχηματίζει σε αυτές ήδη από το παρελθόν (κυρίως μέσω του Διαδικτύου). Οι «Ιπποδρομίες» προτρέπουν ανενδοίαστα όλους όσους μέχρι πρότινος στοιχημάτιζαν στο εξωτερικό σε Αγγλικές ιπποδρομίες να προτιμήσουν το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα πλέον, ακόμα και αν διαπιστωθούν διαφορές στις αποδόσεις (μιλούμε κυρίως για το γκανιάν που παίζεται κατά κόρον στο εξωτερικό). Είναι σημαντικό να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια διότι (κακά τα ψέματα) πλην της εφαρμογής Διαδικτυακής στοιχηματικής πλατφόρμας στο μέλλον, ο ΟΔΙΕ δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια σημαντικών κινήσεων προς την κατεύθυνση της τόνωσης των εσόδων του. Σε όσους λοιπόν από εμάς αρέσουν οι Αγγλικές ιπποδρομίες και στοιχηματίζουμε ήδη σε αυτές, πρέπει τώρα όλοι ανεξαιρέτως να στηρίξουμε την κίνηση του Οργανισμού.
2.                Υπήρξε η καταγγελία από πλευράς των προπονητών του Ιπποδρόμου (σε προηγούμενη παρουσία τους στην εκπομπή του HIGH TV) πως στην προσπάθειά τους για αναζήτηση και ακρόασή τους ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής επίλυσης Ιπποδρομιακών διαφορών, δεν κατέστη εφικτό ούτε καν να την εντοπίσουν. Αν ευσταθεί η συγκεκριμένη καταγγελία (και δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσουμε), δημιουργείται πλήθος ερωτηματικών για την στάση που τηρεί η Πολιτεία για την επίλυση των πάσης φύσεως ιπποδρομιακών διαφορών, πόσο μάλλον όταν σε ο, τι αφορά στην Τριμελή Επιτροπή, πρόκειται περί θεσμοθετημένης Αρχής επικυρωμένης με Νόμο του Κράτους. Νομίζουμε πως το ζήτημα χρήζει περισσότερης δημοσιογραφικής διερεύνησης και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις επί του θέματος.
3.                Υπήρξε η πληροφόρηση για «ρήγμα» στις τάξεις των προπονητών του Μαρκόπουλου που συνοδεύτηκε από αποχωρήσεις κάποιων μελών από την Ένωσή τους και «αναταραχής» μέσα στο ΔΣ τους (αναφέρθηκε η αποχώρηση από το ΔΣ της ΕΠΔΙ του διαφωνούντος προπονητή κυρίου Μπαζαίου). Η είδηση αυτή έρχεται να επαληθεύσει πλήρως τα δημοσιεύματα των «Ιπποδρομιών» της 28ης-11-2010 και 29ης-11-2010 (αναζητείστε τα δημοσιεύματα με τίτλους: «Τα highlights της εβδομάδας που πέρασε» και «Ο απόηχος της συνέντευξης των προπονητών στην εκπομπή του HIGH TV»). Η τάξη των προπονητών έδειξε στην κρίσιμη στιγμή πως δεν κατάφερε να ενώσει όλα τα μέλη της στον κοινό αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων τους, το δε χειρότερο είναι πως επήλθε ρήγμα και διάσπαση και δεν μπορούμε πλέον ούτε να γνωρίζουμε ούτε και να προβλέψουμε τις επιπτώσεις (ενδεχομένως στο απώτερο μέλλον να δούμε δύο Ενώσεις Προπονητών κατά τα… πρότυπα των Ιδιοκτητών). Θα αρκεστούμε πάντως να επισημάνουμε πως στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε για την επιβίωση των Ελληνικών Ιπποδρομιών, η συμμετοχή και η συναίνεση όλων ανεξαιρέτως αποτελούν απαράβατες προϋποθέσεις και συνεπώς θα πρέπει με κάθε τρόπο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεννόησης ώστε να μην ζήσουμε στο μέλλον θλιβερά φαινόμενα που δεν περιποιούν τιμή στις Ιπποδρομίες.
4.                Καυτηριάστηκε το γεγονός της καταβολής επάθλων σε ιπποδρομίες με μειωμένο αριθμό ίππων. Επειδή το θέμα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις (και θα αναλυθεί διεξοδικά τις προσεχείς ημέρες από τις «Ιπποδρομίες») θα αρκεστούμε να υπενθυμίσουμε την πρόταση που καταθέσαμε με επιστολή μας προς την ΦΕΕ την 1η-12-2010 (αναζητείστε το δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της 30ης -11-2010 με τίτλο: «Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν πρόταση που αφορά στα έπαθλα των διαδρομών») με την οποία διασφαλίζεται πλήρως ο Λογαριασμός Επάθλων από την διεξαγωγή τέτοιων «αντι-εμπορικών» διαδρομών. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στην παρατήρηση του κυρίου Δημητρίου πως οι ιπποδρομίες με λίγες συμμετοχές δεν προσφέρουν θέαμα και συνεπώς καλώς δεν προβάλλονται τηλεοπτικά, είναι πως εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτήν την θέση, διότι η αποδυναμωμένη σύνθεση των διαδρομών και η απουσία δυσκολίας πρόβλεψής τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιλογή να μην εφαρμόζεται το handicap για την συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος. Εξάλλου, «Ουκ εν τω πολλώ το ευ…»! Αυτό που πρωτίστως μετρά είναι η ποιότητα και η δυσκολία πρόβλεψης ακόμα και αν συζητούμε για διαδρομές 2 αλόγων, συνεπώς υπάρχει τρόπος ώστε κούρσες ακόμα και με 2 διεκδικητές της νίκης να είναι και εμπορικές και να παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην θέασή τους. Τέλος, θα επαναλάβουμε την θέση των «Ιπποδρομιών» πως οι ίπποι και οι ιπποδρομίες δεν πρέπει να αποκλείονται για κανένα λόγο από την τηλεοπτική μετάδοση παρά μόνον αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των διαδρομών που μπορεί να βλάψει την εικόνα των Ιπποδρομιών (αυτό που εν πολλοίς ονομάζουμε «έντονη φημολογία για στημένη κούρσα»).
5.                Έγινε αναφορά στην κακή τηλεοπτική μετάδοση από το ψηφιακό κανάλι SPORT+ της ΕΡΤ. Η τηλεοπτική παρουσίαση του ιπποδρομιακού προϊόντος δεν μοιάζει σε τίποτα με αντίστοιχες εκπομπές στο εξωτερικό και οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν για την βελτίωσή της είναι αμέτρητες και επιβεβλημένες. Θα αρκεστούμε στην πληροφορία που διαχέεται το τελευταίο διάστημα και κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές σε αυτό το ζήτημα, ταυτιζόμενοι απόλυτα με την άποψη του κυρίου Δημητρίου πως η προοπτική ανόδου του ιπποδρομιακού τζίρου περνά απαραίτητα από μία άρτια ιπποδρομιακή εκπομπή στην ανοικτή (όχι συνδρομητική) τηλεόραση.
6.                Η τελευταία είδηση (που ανακοινώθηκε πρώτη στην εκπομπή, όμως την αφήσαμε τελευταία διότι είναι κατά την γνώμη μας η πιο ευχάριστη) αναφέρεται στην επιστροφή του πολύ ταλαντούχου αναβάτη Παναγιώτη Κεράτσα στην ενεργό δράση. Είναι ζήτημα ημερών η συμμετοχή του στις κούρσες και οι «Ιπποδρομίες» νοιώθουν την ανάγκη να σημειώσουν πως ο πολλά υποσχόμενος και ραγδαία ανερχόμενος αναβάτης έχει όλα τα προσόντα ώστε να εξελιχθεί σε «ατραξιόν» για τον Ελληνικό Ιππόδρομο τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους φιλίππους (μας λείπουν σήμερα οι «σταρ» στο Μαρκόπουλο και ο Π. Κεράτσας έχει όλες τις δυνατότητες για να γίνει ένας «σταρ»). Η δική του «πτήση» μάλιστα στο φετινό Ντέρμπι (για την οποία… τιμωρήθηκε) περιέχεται σήμερα στο διαφημιστικό σποτάκι του ΟΔΙΕ.
7.                Τέλος, θα αναφέρουμε δύο «καυτά» θέματα που δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην εκπομπή. Είναι γεγονός πως ο τηλεοπτικός χρόνος της είναι περιορισμένος, όμως έστω μία απλή αναφορά πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είχε γίνει. Τα ζητήματα αυτά (με τα οποία οι «Ιπποδρομίες» θα ασχοληθούν εκτενώς όλες τις προσεχείς ημέρες) είναι:
-         Το ζήτημα που προέκυψε με την γκανιότα του ιπποδρομιακού στοιχήματος (αναζητείστε το προηγούμενο δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» της 7ης-12-2010 με τίτλο: «Τι συμβαίνει με την γκανιότα στον Ιππόδρομο;»)
-         Την έντονη δραστηριότητα της ΕΙΔΙΕ το τελευταίο διάστημα και τις πολύ σημαντικές αποφάσεις της που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα με Ανακοινώσεις και επιστολές της (δείτε σήμερα όλη την αλληλογραφία της ΕΙΔΙΕ στην θεματική ενότητα: «Νέα - Ανακοινώσεις»).
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι γεμάτη από θέματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι «Ιπποδρομίες» όπως πάντα παρακολουθούν τα γεγονότα και θα σας ενημερώνουν έγκυρα και έγκαιρα.

«Ιπποδρομίες»
Πλούσια η θεματολογία της εκπομπής «Ιππόδρομος» (Μέρος 1ο)


Περικλής Δημητρίου
Πολλά και επίκαιρα είναι τα ζητήματα που απασχολούν την ιπποδρομιακή κοινή γνώμη και που αναφέρθηκαν και σχολιάστηκαν στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή του HIGH TV «Ιππόδρομος» με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο κύριο Περικλή Δημητρίου. Από όσα ελέχθησαν εμείς σταχυολογήσαμε τα κυριότερα θέματα που είναι άξια αναφοράς για να σας τα παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε όσο είναι δυνατό. 
Εμείς συστήνουμε θερμά στους αναγνώστες των «Ιπποδρομιών» να παρακολουθούν αυτήν την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή, πάντοτε βέβαια με «φίλτρα» το κριτικό πνεύμα και την προσωπική αξιολόγηση των παραθέσεων.
Ανάμεσα στα κυριότερα θέματα που εστίασε η εκπομπή διακρίναμε τα εξής:
1.                Η αποχώρηση του τέως Προέδρου του ΟΔΙΕ κυρίου Δημήτρη Σεφτελή, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος. Ο κύριος Σεφτελής (το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την απόκτηση του totalizator του Ελληνικού Ιπποδρόμου) έφυγε από τον ΟΔΙΕ όχι όπως ο ίδιος επιθυμούσε αλλά κατόπιν επιθυμίας της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της ρήξης που επήλθε στις σχέσεις τους (υπάρχουν πάντως και άλλες πληροφορίες επί του θέματος, που θα αναλύσουμε σε άλλο δημοσίευμα εκτενέστερα). Είναι βεβαίως αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε αυτήν την κρίσιμη για τον Οργανισμό περίοδο παραμένει «ακέφαλος» για μία ακόμα φορά (θυμίζουμε πως η τοποθέτηση του κυρίου Σεφτελή έγινε μετά πάροδο… 6μηνών). Σαφώς δεν είναι ο καλύτερος Πρόεδρος που πέρασε από τον ΟΔΙΕ όμως σίγουρα δεν είναι και ο χειρότερος. Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως προσπάθησε αν μη τι άλλο (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις και τις ενέργειές του) και πάντως τόλμησε να ρισκάρει σε πολλά θέματα. Το μειονέκτημα που είχε κυρίως να αντιμετωπίσει ήταν η έλλειψη χρόνου για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Ιπποδρόμου και (προσφάτως) οι «έξωθεν πιέσεις» για εξυγίανση από την τρόικα και το ΔΝΤ. Η δική μας άποψη είναι πως ο κύριος Σεφτελής μάλλον είναι ο τελευταίος Πρόεδρος του ΟΔΙΕ με την σημερινή  μορφή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Στο σημείο αυτό (προσπερνώντας κάποιους χαρακτηρισμούς που πιθανότατα ειπώθηκαν στην εκπομπή «εν τη ρύμη του λόγου») θα πρέπει να επισημάνουμε πως και οι «Ιπποδρομίες» ανήκουν μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν (θεμελιώνοντας την θέση τους με επιχειρήματα και στοιχεία) πως η μετάβαση του Ελληνικού Ιπποδρόμου σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι γεγονός αναπόφευκτο, άποψη με την οποία διαφωνεί κάθετα ο κύριος Δημητρίου (πράγμα που σεβόμαστε απόλυτα). 
Σε καμία περίπτωση δεν «αγωνιζόμαστε» για την ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου, παρά μόνον επισημαίνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε «αυτονόητο», αυτό δηλαδή που προκύπτει από τις τρέχουσες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις καθώς και από τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού. Εμείς εδώ στις «Ιπποδρομίες» είμαστε με τις Ιπποδρομίες και δη τις Ελληνικές. Αγωνιζόμαστε (στο μέτρο των δυνάμεών μας) για να δούμε αύριο έναν καλύτερο Ιππόδρομο, κάτι που φυσικά όλοι μας επιθυμούμε. Ολοκληρώνοντας αυτήν την αναφορά, αναμένουμε όπως όλοι με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στον ΟΔΙΕ και δεσμευόμαστε απέναντι στους αναγνώστες μας (λίγους ή πολλούς δεν έχει καμία σημασία για εμάς) πως θα διατυπώνουμε ελεύθερα την γνώμη μας σε κάθε ιπποδρομιακό ζήτημα που χρήζει σχολιασμού, συνοδευμένη πάντοτε από δύο βασικά πράγματα: την τεκμηρίωση της θέσης μας με τα απαραίτητα στοιχεία και τις προτάσεις μας. Είναι κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε «εκπτώσεις», αποτελεί για εμάς ζήτημα τιμής.
2.                Ένας άλλος προβληματισμός, εξαιρετικής σημασίας, τέθηκε από τον κύριο Δημητρίου και αφορά στο μέλλον των εκτάκτων υπαλλήλων του ΟΔΙΕ. Οι άνθρωποι αυτοί (που ειρήσθω εν παρόδω πολλοί εξ αυτών εργάζονται αρκετά χρόνια στον Οργανισμό) βρίσκονται σε «θέσεις - κλειδιά» για την ομαλή και απρόσκοπτη τέλεση των Ελληνικών ιπποδρομιών (όπως λχ βαστάζοι ίππων στην εκκίνηση). Σύμφωνα με τις επιταγές του Οικονομικού Επιτελείου για το πλάνο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, υπάρχει μεταξύ των άλλων και το μέτρο της παύσης ανανέωσης των συμβάσεων για τους έκτακτους υπαλλήλους. Αν αυτό το μέτρο γενικευτεί και στον ΟΔΙΕ είναι παραπάνω από προφανές πως θα επιφέρει κυριολεκτικά «χάος» στην διεξαγωγή των ιπποδρομιών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων της ιπποδρομιακής καθημερινότητας (πχ εκγύμναση ίππων). Θα πρέπει κατά την γνώμη μας (συμφωνούμε με τον κύριο Δημητρίου) να υπάρξει «ειδική μέριμνα» για το ομολογουμένως σοβαρό θέμα που αναμένεται να ανακύψει προσεχώς.
3.                Εντός της εβδομάδας κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί η επαναφορά της στοιχηματικής μονάδας σε χαμηλότερα επίπεδα για κάποια είδη ιπποδρομιακού στοιχήματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες (εκκρεμεί η έγκριση του ΔΣ του ΟΔΙΕ για να επικυρωθεί η απόφαση και να ενσωματωθούν οι αλλαγές στο λογισμικό του totalizator) η τιμή μονάδας ανά στήλη θα διαμορφωθεί στα 0,50 € για τα παιχνίδια tricast και τετραπλό και στο 1,00 € για όλα τα παιχνίδια «τύπου ΣΚΟΡ» (ΣΚΟΡ4, ΣΚΟΡ6, ΣΚΟΡ9). Κίνηση σημαντική κατά την δική μας εκτίμηση μιας και ο τζίρος του ιπποδρομιακού στοιχήματος βασίζεται στην ανακύκλωση και η χαμηλή στοιχηματική μονάδα (όπως και η χαμηλή γκανιότα, αν μπορέσει κάποτε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο) συνεισφέρουν τα μέγιστα προς την επίτευξη του στόχου. Τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών απέδειξαν πως η αύξηση της στοιχηματικής μονάδας αποτέλεσε εσφαλμένη ενέργεια του Οργανισμού (παρατηρήθηκε κάμψη του τζίρου αμέσως με την εφαρμογή της αυξημένης τιμής στην στήλη, σε συνδυασμό βεβαίως με την φορολόγηση των δελτίων). Οι «Ιπποδρομίες» επικροτούν την – έστω και καθυστερημένη – «διορθωτική» κίνηση του ΟΔΙΕ, προτείνουν την επέκταση της μείωσης της στήλης για τα παιχνίδια σύνθετο-δίδυμο και σύνθετο-φορκάστ και παράλληλα την πίεση προς την Πολιτική Ηγεσία ώστε να καταργηθεί η «εξοντωτική» φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων που λειτουργεί «φωτογραφικά» (αποκλειστικά θα τολμούσαμε να πούμε) εναντίον του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
(συνεχίζεται)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»