Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Αυτό μας λείπει κύριοι…


σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Κάνοντας χθες την καθημερινή μου «βόλτα» στο Διαδίκτυο για να διαβάσω τη δουλειά όλων των ιπποδρομιακών ιστοσελίδων (προσωπικά διαβάζω τους πάντες και εκτιμώ πως πρέπει όλοι μας να διαβάζουμε τα πάντα, κυρίως αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε έτσι ώστε να μη συμβεί να καταντήσουμε κάποτε δογματικοί αντιρρησίες) είχα την τύχη να πέσω πάνω σε ένα κείμενο που αν μη τι άλλο με συνεπήρε, μου ανακάλεσε μνήμες από τα παλιά και με έκανε να αναπολήσω με νοσταλγία και να προβληματιστώ. Ο λόγος γίνεται για το χθεσινό άρθρο της ιπποδρομιακής ιστοσελίδας SirGanian το οποίο σας προτείνω να διαβάσετε ανεπιφύλακτα όσοι διαθέτετε έστω κάποια ψήγματα αγάπης για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το κείμενο).

Σε πολλές από τις αναφορές που γίνονται σε αυτό το άρθρο αναγνώρισα «κοινές αναμνήσεις», ανεξίτηλα συναισθήματα που στο πέρασμα του χρόνου κρατούν «ζωντανές» τις εικόνες, τις φωνές, τις μυρωδιές (!) και που μάλλον δεν ξεριζώνονται ποτέ από την καρδιά! Αυτό συμβαίνει σε μένα, υποθέτω βάσιμα και σε αρκετούς – ίσως τους περισσότερους – που είχαν την ευκαιρία να «γαλουχηθούν ιπποδρομιακά» κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Τι εννοώ όμως με αυτό το τελευταίο; Προτού απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα – το οποίο ουσιαστικά «απαντά» στη σημερινή τραγική ερήμωση του Ιπποδρόμου και «φωτίζει» τα πραγματικά αίτια της «μεγάλης φυγής» – ας θυμηθούμε ένα παλαιότερο δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» με τίτλο: «Ιπποδρομιακή σκέψη και Ιπποδρομιακή συνείδηση» το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 27-11-2010 και που λίγο αργότερα εντάχτηκε πλέον μόνιμα ως άρθρο στη θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες»:


Ιπποδρομιακή σκέψη και ιπποδρομιακή συνείδηση



Όσοι αγαπούμε το άλογο και τις ιπποδρομίες ονομαζόμαστε φίλιπποι (σύνθετη λέξη που προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ= αγαπώ και την λέξη ίππος= άλογο). Οι ιπποδρομίες  είναι άθλημα υψηλότατου επιπέδου, σε αυτές συμμετέχουν άλογα και αναβάτες που κάνουν σε όλη τους την αγωνιστική σταδιοδρομία πρωταθλητισμό. 
Μία σημαντική διαφοροποίηση των ιπποδρομιών σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα είναι το γεγονός πως η ομάδα (διότι περί ομάδας πρόκειται) αποτελείται από έναν άνθρωπο και ένα ζώο, ένα άλογο! Και οι δύο μαζί, άλογο και αναβάτης, σαν καλοδουλεμένη μηχανή διαγωνίζονται από κοινού με έναν και μόνο στόχο: την νίκη.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το πορτραίτο μίας ιπποδρομίας είναι όσα… και η άμμος της θαλάσσης! Αμέτρητες, ανεπαίσθητες, αόρατες λεπτομέρειες για τους περισσότερους από εμάς πολλές φορές είναι καθοριστικής σημασίας και συχνά ρυθμίζουν καθοριστικά την τελική έκβαση και το αποτέλεσμα μίας αναμέτρησης, μίας ιπποδρομίας. Το γνωστικό πεδίο γύρω από τις ιπποδρομίες είναι πρακτικά ανεξάντλητο και επομένως μπορούμε εύκολα να ασπαστούμε την παραδοχή πως «ο καλύτερος δάσκαλος είναι ταυτόχρονα και ο καλύτερος μαθητής»! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να κατέχει το σύνολο των πληροφοριών και των μηχανισμών που επιδρούν στο άλογο ή στον αναβάτη και επηρεάζουν την απόδοσή τους, ατομική ή ομαδική. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «χάος» δεδομένων.
Όλη αυτή η εισαγωγή έγινε για να καταδείξει το γεγονός πως όσοι ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες γύρω από το άλογο και τις ιπποδρομίες χρειάζεται να ενημερωνόμαστε διαρκώς, να διαβάζουμε, να συμμετέχουμε σε forums και συζητήσεις, να παρατηρούμε. Η ιπποδρομιακή γνώση είναι «πηγή ανεξάντλητη» και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το άθλημα με το οποίο ασχολούμαστε είναι να αποκτήσουμε – παράλληλα με τις γνώσεις που προαναφέραμε – κριτική σκέψη και αντίληψη. Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός πως ο χαρακτήρας του καθενός μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας παίζουν και αυτά ρόλο στην διαμόρφωση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τις ιπποδρομίες. Για παράδειγμα, κάποιος που του αρέσει αποκλειστικά το θέαμα και εστιάζει όλη του την ενέργεια και την προσοχή στην οπτική παρακολούθηση μίας ιπποδρομίας διαφέρει αρκετά από κάποιον που ως χαρακτήρας διαθέτει το στοιχείο του «ρίσκου» και ασχολείται με τις ιπποδρομίες «βλέποντάς» τες ως μία ευκαιρία αποκόμισης οικονομικού οφέλους. Βεβαίως, και τα δύο είναι θεμιτά, αυτό που παίζει ουσιαστικό ρόλο είναι μάλλον η ισορροπία όλων των στοιχείων που συνθέτουν για μας (τον καθένα μας ξεχωριστά) το δικό του «ιπποδρομιακό σκηνικό». Το σύνολο λοιπόν των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας (ψυχικών και πνευματικών) που χρησιμοποιούμε για να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το άθλημα των ιπποδρομιών μαζί με τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητάς μας που έχουν να κάνουν με τα ενδιαφέροντά μας και τις προσδοκίες μας (σε σχέση με τις ιπποδρομίες), καλούμε με μία φράση «ιπποδρομιακή συνείδηση». Το προϊόν της ιπποδρομιακής συνείδησης, η νοητική διεργασία που επιτελείται προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματα που γεννά η αναζήτησή μας στο ιπποδρομιακό γίγνεσθαι ονομάζεται «ιπποδρομιακή σκέψη».
Αν θέλαμε να εκλαϊκεύσουμε αυτές τις δύο έννοιες, πολύ απλά θα λέγαμε πως ιπποδρομιακή σκέψη και συνείδηση είναι ο (προσωπικός) τρόπος με τον οποίο όλοι οι φίλιπποι ανεξαιρέτως σκεπτόμαστε και νοιώθουμε γύρω από τα ιπποδρομιακά θέματα που μας αφορούν ή/και μας προβληματίζουν.
Όσοι ασχολούνται με το άθλημα των ιπποδρομιών διαθέτουν και τις δύο, διαθέτουν δηλαδή και ιπποδρομιακή σκέψη και συνείδηση. Το ζήτημα είναι αυτές οι δύο λειτουργίες να είναι «υγιείς», απαλλαγμένες από ιδιοτέλεια, σκοπιμότητα, εγωισμό, αμάθεια και εμπάθεια. Όσοι λοιπόν αγαπούν το άλογο και τις ιπποδρομίες και τις παρακολουθούν και χαίρονται ως αγνοί φίλιπποι, έχουν καθαρή και ισχυρή ιπποδρομιακή συνείδηση. Αν καταφέρουν να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους γύρω από το άθλημα ώστε να μπορούν να «φιλτράρουν» κάθε ενέργεια που γίνεται ή κάθε φράση που λέγεται γύρω από τα ιπποδρομιακά δρώμενα, τότε απέκτησαν ισχυρή ιπποδρομιακή σκέψη.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως το δομικό συστατικό για να χτίσουμε μία υγιή και ισχυρή συνείδηση και σκέψη γύρω από τις ιπποδρομίες είναι η ανιδιοτελής αγάπη για τις ιπποδρομίες, ακολουθεί η εμπειρία και φυσικά η ατομική προσπάθεια για μάθηση (με αυτή ακριβώς την σειρά).
Αν λοιπόν, εσείς που ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με τις ιπποδρομίες νιώθετε μέσα σας αγάπη για αυτές, τότε έχετε ήδη κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να αποκτήσετε υγιή ιπποδρομιακή σκέψη και συνείδηση, εφόδια σημαντικά και απαραίτητα για έναν φίλιππο, που χαράσσονται βαθειά στην μνήμη και στην καρδιά του και τον ακολουθούν πάντοτε χαρακτηρίζοντας κάθε ενέργειά του.
Καλώς ήρθατε στον όμορφο κόσμο των Ιπποδρομιών!
Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε!
Καλή διασκέδαση!

Τα δύο αυτά κείμενα (της ιστοσελίδας SirGanian και αυτό που μόλις διαβάσατε) περιγράφουν κατά τη γνώμη μου το ίδιο πράγμα: το γεγονός δηλαδή πως ο φίλιππος «πλάθεται» από την πρώτη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τις Ιπποδρομίες μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που δυστυχώς είτε έχουν εκλείψει εντελώς από την πρακτική της σημερινής ιπποδρομιακής καθημερινότητας ή ο, τι πιθανώς εξακολουθεί ακόμα να υφίσταται «αλλοιώθηκε» κι αυτό από την άκρατη «επέλαση του τζόγου», του καθημερινού στοιχήματος παντός τύπου που περιλαμβάνει τα πάντα σε αποδόσεις, του γρήγορου κέρδους που καταστρατηγεί ακόμα και τις ίδιες τις αγαπημένες συνήθειες… Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κείμενο του SirGanian αναφέρουν: «… Η ιπποδρομιακή ημέρα για όλους μας ήταν μια τελετή…», «… Άσχετα εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι αμιγώς αγωνιστικά θέματα, ήταν όλα μέρος της «τελετής» της ιπποδρομιακής ημέρας! Κατέβαινες στις κούρσες, και όλα τα παραπάνω «έπαιζαν» στο μυαλό σου και κατέβαινες με την επιθυμία να είσαι και εσύ μέρος όλης αυτής της ιπποδρομιακής ατμόσφαιρας! Πού είναι τώρα όλα αυτά; Έκοψαν τον Ιππόδρομο στον ερωτευμένο φίλιππο με την ατμόσφαιρα!…» και η κορυφαία στιγμή του κειμένου του – κατά την ταπεινή μου γνώμη –: «… Ακόμα και από τους παλιούς παίκτες, αυτούς που έφτασαν πια 70 ετών, θα μπορούσε να συντηρηθεί ο Ιππόδρομος έστω και τώρα! Ο λόγος; Μα θα ήταν όλοι εκεί! Μπορεί να έκαναν κάποιοι περικοπές, αλλά θα ήταν εκεί! Θα έβλεπες 5 και 6 άτομα μέσα στο αυτοκίνητο! Θα έβλεπες τρικάβαλο επάνω στο μηχανάκι! Θα έβλεπες όμως την «ιπποδρομιακή ζωή»! Αυτό, που ήταν η «καρδιά» των Ιπποδρομιών και φρόντισαν να την ξεριζώσουν και ο ΟΔΙΕ και η ΦΕΕ…»

Αυτό μας λείπει κύριοι! Η «ιπποδρομιακή ζωή»! Αυτό είναι που κάνει έναν παίκτη που ασχολείτα με τις ιπποδρομίες να ξεχωρίζει άρδην από οποιονδήποτε άλλο παίκτη τυχερών παιχνιδιών, η «διαδικασία», η «ατμόσφαιρα», η «τελετή» όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε σε ένα σημείο κι ο SirGanian. Είναι αυτό που έγραψαν και οι «Ιπποδρομίες» στο κείμενο που διαβάσατε λίγο πιο πάνω: «… Θα μπορούσαμε να πούμε πως το δομικό συστατικό για να χτίσουμε μία υγιή και ισχυρή συνείδηση και σκέψη γύρω από τις ιπποδρομίες είναι η ανιδιοτελής αγάπη για τις ιπποδρομίες, ακολουθεί η εμπειρία και φυσικά η ατομική προσπάθεια για μάθηση (με αυτή ακριβώς την σειρά)…»

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μας και κυρίως οι νέοι φίλιπποι:

Έχουμε σήμερα ανιδιοτελή αγάπη για τις ιπποδρομίες ή αποτελούν για εμάς ακόμα ένα προσφερόμενο παιχνίδι για τζόγο;

Έχουμε προσωπικές εμπειρίες από τις Ιπποδρομίες ή απλώς παίζουμε ιπποδρομιακό στοίχημα μόνο και μόνο επειδή εκείνη την ώρα δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι σε εξέλιξη;


«Δώσαμε» κάτι στις Ιπποδρομίες; Με την τελευταία ερώτηση εννοώ, ψάξαμε, διαβάσαμε, αναρωτηθήκαμε, προβληματιστήκαμε, σκεφτήκαμε οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει είτε εμάς καλύτερους ή ακόμα και τις ίδιες τις Ιπποδρομίες;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη γνώμη μου αντικατοπτρίζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Ιππόδρομο, ο οποίος χωρίς ίχνος υπερβολής θυμίζει πια «ένα παλιό κι ερειπωμένο νεκροταφείο αναμνήσεων»

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλες εκείνες τις δυνάμεις που απέμειναν να επιθυμούν το καλό των Ελληνικών Ιπποδρομιών πως αυτό που λείπει σήμερα και χρειάζεται άμεσα είναι η «εκπαίδευση» των νέων φιλίππων και η διαμόρφωση (σε ατομικό επίπεδο) «ιπποδρομιακής σκέψης» και «ιπποδρομιακής συνείδησης». Χωρίς αυτά, ο Ιππόδρομος «θα ζει για πάντα» μόνο στις καρδιές μας και στις λίστες αναπαραγωγής του Διαδικτύου…

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ SirGanian γιατί με βοήθησες να σκεφτώ και πάλι όλα αυτά!

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»