Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τα μηνύματα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών


Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΔΙΕ είναι λίγο – πολύ σε όλους γνωστά, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας. 
Ο Ιππόδρομος συγκαταλέγεται μεταξύ των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και πρόκειται να εφαρμοστούν στοχευμένα μέτρα στο αμέσως προσεχές διάστημα, εστιασμένα στην προσπάθεια ανάκαμψης και εξυγίανσής του. Γεγονός πάντως που δεν φαίνεται και τόσο εύκολο με μία «πρώτη ανάγνωση» των μηνυμάτων της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου την εβδομάδα που πέρασε, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ κύριος Γιάννης Σπανουδάκης σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε πως ο ΟΠΑΠ είναι πιθανό να μην επιτύχει τον στόχο του για σταθερές πωλήσεις φέτος, καθώς η ύφεση στη χώρα έχει κάμψει το ενδιαφέρον για στοιχηματισμό.
Από τα δημοσιεύματα της εβδομάδας επίσης προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του ΟΠΑΠ:

·                    Ο στόχος του ΟΠΑΠ είναι να φτάσει (σε οικονομικά μεγέθη) τις περσινές πωλήσεις.
·                    Οι πωλήσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ στο εννεάμηνο του 2010 μειώθηκαν κατά 2,40%, σε 3,8787 δισεκατομμύρια ευρώ από 3,9739 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 1,1346 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένες κατά 6,20% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
·                    Τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ ΑΕ στο τρίτο τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 23,60% ενώ τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου μειώθηκαν κατά 17,70% (στα 413,1 εκατομμύρια ευρώ από 501,7 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο του 2009), με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών να υπερσκελίζει την υποχώρηση των εσόδων.
·                    Το συνολικό κόστος διοίκησης υποχώρησε κατά 36,00% στα 23 εκατομμύρια ευρώ από 35,9 εκατομμύρια ευρώ τους εννέα μήνες του 2009.

Από τα παραπάνω στοιχεία μπορεί κάποιος να υποθέσει βάσιμα πως αν ο ΟΠΑΠ, η «ναυαρχίδα» των κρατικών τυχερών παιχνιδιών σήμερα, παρουσιάζει κάμψη πωλήσεων και δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου του δηλώνει ως πιθανό το ενδεχόμενο να μην επιτύχει τους στόχους του (που θυμίζουμε πως είναι η σταθεροποίηση των πωλήσεών του και όχι η αύξησή τους), τότε ο ΟΔΙΕ που δεν έχει την ευχέρεια περικοπών ευρείας κλίμακας ώστε να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά του έξοδα (πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αυξήσει εντυπωσιακά τις πωλήσεις του προκειμένου να αποβεί κερδοφόρος) έχει ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να επιτύχει τους δικούς του στόχους, όταν ήδη έχει διαπιστωθεί εγχώρια κάμψη του ενδιαφέροντος για στοιχηματισμό. Το εγχείρημά δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη πως ο ΟΔΙΕ σήμερα απευθύνεται σε ασύγκριτα μικρότερο αγοραστικό κοινό σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, έχει πολύ μικρότερο δίκτυο πωλήσεων (πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος), δεν υπάρχει πρόβλεψη (προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο) ένταξης νέων παιχνιδιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα ώστε να υποθέσουμε μια μικρή έστω προσέλκυση νέων φιλίππων - πελατών, η ιπποδρομιακή δραστηριότητα εν γένει φθίνει διαρκώς στην Ελλάδα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης κάνει τους επίδοξους αγοραστές – ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων περισσότερο φειδωλούς (θα τολμούσαμε να προσθέσουμε και ενόψει άλλων εξελίξεων που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς) και τέλος αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των φιλίππων, φαινόμενο που με αυξανόμενη ένταση πλήττει τα έσοδα του Οργανισμού.
Βλέπουμε λοιπόν πως με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουμε από την πορεία και την δράση άλλων εγχώριων εταιριών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις «ειδικές» δυσκολίες που καλείται να υπερβεί ο ΟΔΙΕ, η κερδοφορία για τον Οργανισμό είναι πρακτικά ανέφικτη και όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν η προσπάθεια πλέον εστιάζεται στην αποφυγή εμφάνισης μεγαλύτερης ζημίας (με τις τάσεις πάντως να συντείνουν δυστυχώς προς αυτό το ενδεχόμενο).
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο επόμενο τρίμηνο, χρόνος που αποτελεί ουσιαστικά «τελεσίγραφο» από το ΔΝΤ για τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης και εξυγίανσης του ΟΔΙΕ. Επειδή κατά την εκτίμησή μας οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες, η προσοχή μας πλέον εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις του Οικονομικού Επιτελείου για την μετάβαση του ΟΔΙΕ σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς.


«Ιπποδρομίες»
Αρχίζει σήμερα η προσφορά των «Ιπποδρομιών» προς τους νέους φιλίππους


Φίλοι αναγνώστες των «Ιπποδρομιών»,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της θεματικής ενότητας με τίτλο: «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες», παράλληλα με τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου της ενότητας με θέμα: «Ιπποδρομιακή σκέψη και ιπποδρομιακή συνείδηση» που αποτελεί μία προσφορά των «Ιπποδρομιών» προς τους νέους φιλίππους που προσπαθούν να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά με το άλογο και τις ιπποδρομίες. Με την ένταξη της θεματικής ενότητας «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες» έχουμε και την συγχώνευση των θεματικών ενοτήτων «Εργασίες – Μελέτες - …» και «Θέματα γενικού ενδιαφέροντος» σε μία νέα ενότητα με τίτλο: «Ιπποδρομιακά θέματα» (στην νέα ενότητα θα καταχωρηθούν όλες οι μέχρι τώρα δημοσιεύσεις των δύο ενοτήτων που συνενώθηκαν). Να πούμε επίσης σε όλους τους αναγνώστες μας πως οι βελτιώσεις του ιστοχώρου συνεχίζονται, τόσο αισθητικά όσο και σε θέματα υποδομής ώστε προσεχώς να φιλοξενηθούν θέματα αγωνιστικού περιεχομένου. Η προσπάθεια θα είναι διαρκής και μοναδικό στόχο έχει να κάνει τις  «Ιπποδρομίες» έναν πλήρη και αναλυτικό οδηγό για κάθε φίλιππο - αναγνώστη. 
Όλοι εσείς που ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε για πρώτη φορά με τις ιπποδρομίες, να ξέρετε πως στις προθέσεις μας είναι η δημοσίευση ενός θέματος για εσάς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με επικρατέστερη ημέρα το Σάββατο. Μην παραλείπετε λοιπόν να αναζητείτε «φρέσκιες» αναρτήσεις κάθε Σαββατοκύριακο!
Το θέμα που θα αναλύσουμε την επόμενη εβδομάδα στην ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες» έχει θέμα: «Γκανιάν – το απόλυτο ιπποδρομιακό παιχνίδι», επιχειρώντας μία πρώτη εισαγωγή στον ιπποδρομιακό στοιχηματισμό και κατανοώντας κάποιες από τις ιπποδρομιακές έννοιες και τις ορολογίες που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι μας.
Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται!


«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»