Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010


Διαβάστε το Σάββατο 01-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Καλή Χρονιά!
Η «μαύρη ημέρα» των Ελληνικών ιπποδρομιών
 
Η προσφορά των «Ιπποδρομιών» προς τους νέους φιλίππους συνεχίζεται: Γνωριμία με τα παιχνίδια – παράγωγα του γκανιάν (Μέρος 3ο: «Παιχνίδια τύπου ΣΚΟΡ (ΣΚΟΡ4, ΣΚΟΡ6, ΣΚΟΡ9)»)

Το Dubai World Cup η πλουσιότερη ιπποδρομία του κόσμου για το 2010

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν των Γαλλικών ιπποδρομιών του Σαββάτου 01-01-2011

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών του Σαββάτου 01-01-2011

Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Παρασκευής 31-12-2010


Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Η λύση υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται;


Διαβάσαμε την Πέμπτη 30-12-2010 τις Αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 28ης-12-2010 και μεταξύ των άλλων «απομονώσαμε» ένα περιστατικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

30 Δεκεμβρίου 2010
«Συνήλθε σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2010  η Επιτροπή Ιπποδρομιών και αφού έλαβε υπόψη τις ενώπιόν της υποβληθείσες αιτήσεις και τα Δελτία Ελλανοδικών της 17/12, 21/12 & 23/12/2010 εξέτασε τα υφιστάμενα θέματα και πήρε τις κατωτέρω αποφάσεις:
….

5. Συνέχισε την εξέταση της ανίχνευσης της απαγορευμένης ουσίας «FLUNIXIN» στο δείγμα και στο αντίδειγμα του ίππου ΜΙΣΤΕΡ ΜΑΤΑΝΤΟΡ(GB) που διαγωνίσθηκε στην 10η ιππ/μία της 12/11/2010 και τερμάτισε 1ος. Ο προπονητής δήλωσε ότι τελούσε σε γνώση της προηγηθείσης θεραπείας του ίππου και ότι είχε ζητήσει και λάβει την διαβεβαίωση του κτηνιάτρου Κος Ευάγγ. Μπαρούς, ότι ηδύνατο να εγγράψει τον ίππο νόμιμα μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών. Την διαβεβαίωσή του αυτή επιβεβαίωσε ο κτηνίατρος Κος Ευάγγ. Μπαρούς ενώπιον της Επιτροπής. Η Επιτροπή Ιπποδρομιών λαβούσα υπόψη τα ως άνω, την γνώμη της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΦΕΕ και το τυπικό πλαίσιο ποινής για την συγκεκριμένη παράβαση του Κ.Ι. θα υποβάλλει σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. της ΦΕΕ …»

Το παραπάνω απόσπασμα που ανήκει στις Αποφάσεις τις οποίες πήρε η Επιτροπή Ιπποδρομιών στις 28-12-2010 αναφέρει ότι στο δείγμα του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ που διαγωνίστηκε και νίκησε στις 12-11-2010 βρέθηκε  θεραπευτική ουσία για την οποία ο προπονητής του έλαβε (προ της συμμετοχής του αλόγου στην κούρσα) διαβεβαίωση από τον κτηνίατρο πως μπορεί να τον εγγράψει και να διαγωνιστεί στις ιπποδρομίες. Το περιστατικό αυτό προφανώς δεν είναι πρωτοφανές στα ιπποδρομιακά χρονικά, σίγουρα πάντως είναι διαχειρίσιμο και πλήρως αντιμετωπίσιμο. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί απόσπασμα από την εργασία που συνέταξε ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης με τίτλο: «Διερεύνηση μεθόδων καταπολέμησης του ντόπινγκ στις Ιπποδρομίες», την οποία είχε αποστείλει στη ΦΕΕ από τις 27-04-2009 κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης  που απηύθυνε εκείνη την εποχή η ΦΕΕ προς ιδιώτες και φορείς για την υποβολή προτάσεων σχετικά με το θέμα (ολόκληρη η εργασία έχει δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε και στον ιστοχώρο των «Ιπποδρομιών» και μπορείτε να την αναζητήσετε στη θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες». Το απόσπασμα της εργασίας είναι από την ενότητα: «Προτάσεις για την καταπολέμηση του doping στις ιπποδρομίες», υπο-ενότητα: «Μέτρα και προτάσεις για τους ίππους»):


o «…Αν η ουσία βρίσκεται στον οργανισμό του ίππου από λάθος υπολογισμό του χρόνου αποχής, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις Διατάξεις. Για να αποφευχθεί πλήρως όμως αυτό το φαινόμενο, προτείνω τα εξής:

- Αύξηση του χρόνου αποχής για όλους τους ίππους που βρίσκονται υπό θεραπεία – με φαρμακευτική αγωγή - για τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον.
- Τοποθέτηση για μία και μόνο συμμετοχή των ίππων που διαγωνίζονται μετά από αποχή λόγω θεραπείας εκτός στοιχήματος.
- Μακροπρόθεσμα, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αύξησης του ζωικού δυναμικού του Ιπποδρόμου. Περισσότεροι εν ενεργεία ίπποι σημαίνει λιγότερες συμμετοχές ετησίως – αναλογικά - για τον κάθε ίππο, συνεπώς λιγότερους τραυματισμούς και θεραπείες.

Με τις ενέργειες αυτές, πρακτικά μηδενίζεται η πιθανότητα αντικανονικής συμμετοχής από λάθος…»


Αμφιβάλλει κανείς πως με τα παραπάνω μέτρα (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) εξαλείφεται πλήρως το ενδεχόμενο να διαγωνιστεί κατά λάθος ίππος υπό την επήρεια θεραπευτικών ουσιών; Για να θέσουμε μία ακόμα παράμετρο γύρω από το θέμα, σε κάποιες περιπτώσεις προπονητές των οποίων τα άλογα βρίσκονται «λερωμένα» επικαλούνται θεραπευτική αγωγή για να δικαιολογήσουν την ανεύρεση της ουσίας, ισχυρισμός του οποίου είναι δύσκολο να ελεγχθεί η βασιμότητα. Το σίγουρο είναι πάντως πως χρησιμοποιώντας τα μέτρα που προαναφέρθηκαν «αφαιρούμε» κάθε επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να καλύψει έκνομες ενέργειες (ντοπάρισμα ίππου). Συνεπώς, η εφαρμογή των προτάσεων αυτών μας παρέχει αυτομάτως δύο θετικότατα αποτελέσματα:


1. Εξαλείφει στην πράξη κάθε πιθανότητα εύρεσης ντοπαρισμένου ίππου που οφείλεται σε λάθος υπολογισμό του χρόνου αποχής. 

2. Προστατεύει και διαχωρίζει τους έντιμους προπονητές (που μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη) από όσους κακόβουλους αποπειραθούν να χορηγήσουν σκόπιμα ουσίες σε ίππους, οι οποίοι αν κάποτε εντοπιστούν προβάλλουν ως επιχείρημα τη «θεραπευτική φύση» της ανευρεθείσας ουσίας. 


Ας μας επιτραπεί μία παρατήρηση σε αυτό το σημείο: πώς μπορεί να επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε ως δικαιολογία τη θεραπεία ενός ίππου με κάποια ουσία αν δε συνοδεύεται (η θεραπεία) από κτηνιατρική γνωμάτευση; (αυτό αναφέρεται διότι αν υπάρχει η γνωμάτευση ταυτόχρονα υπάρχει από τον κτηνίατρο και ο εκτιμούμενος χρόνος αποχής).
Στην περίπτωση του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ όλα έγιναν όπως προβλέπονται με βάση τις ισχύουσες Διατάξεις και κατά την εκτίμησή μας ο προπονητής του είναι αμέτοχος ευθυνών (παρότι «με το γράμμα του Νόμου» πρέπει να του επιβληθεί ποινή). Για να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιου είδους φαινόμενο καλό θα ήταν να προσαρτηθούν αυτές οι προτάσεις στις νέες Γενικές Διατάξεις ώστε να αποφευχθούν οι (πραγματικές) περιπτώσεις λάθους και να μην εξομοιώνονται εφεξής «οι αμνοί με τα ερίφια».

«Ιπποδρομίες»

 Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τη ΦΕΕ 

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Οι «Ιπποδρομίες» αποστέλλουν σήμερα προς τη ΦΕΕ επιστολή με την οποία υπενθυμίζουν τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το 2009 και αφορούν στους τρόπους αποφυγής της συμμετοχής ντοπαρισμένων ίππων στις ιπποδρομίες. Θα θέλαμε να κοινοποιήσουμε την επιστολή (μαζί με το δημοσίευμα και την τεχνική ανάλυση) και στην Ένωση των Προπονητών, η ιστοσελίδα τους όμως (http://www.epdi.gr/) δε λειτουργεί. Γι' αυτό, παρακαλούμε θερμά, όποιος προπονητής διαβάσει αυτό το δημοσίευμα ας επικοινωνήσει με τα e-mails των «Ιπποδρομιών» (serafeim.panagiotakis@yahoo.gr, serafeim.panagiotakis@gmail.com) για να μας δώσει κάποιο e-mail επικοινωνίας με την ΕΠΔΙ ώστε να τα προωθήσουμε.


Κορυδαλλός, 31-12-2010

Προς: Την Φίλιππο Ένωση
          της Ελλάδος (ΦΕΕ)
Κοιν.:  Ιπποδρομιακό Τύπο
          Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες

Συν. : Δύο (2)


Θέμα: Προτάσεις για την αποφυγή συμμετοχής ντοπαρισμένων ίππων στις ιπποδρομίες εξαιτίας εσφαλμένης εκτίμησης του χρόνου αποχής τους

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 28ης-12-2010 αναφέρεται μεταξύ των άλλων η περίπτωση του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ ο οποίος διαγωνίστηκε (και νίκησε) στις ιπποδρομίες της 12ης-11-2010 και μετά την εξέταση του δείγματός του βρέθηκε υπό την επήρεια θεραπευτικής ουσίας. Ο προπονητής του κατά την εξέτασή του ενώπιον της Επιτροπής  Ιπποδρομιών ανέφερε πως έλαβε σχετική άδεια από τον (καθ’ ύλην αρμόδιο) κτηνίατρο για να τον εγγράψει στις ιπποδρομίες, γεγονός που πιστοποίησε και ο κτηνίατρος.

Επειδή - γενικά - τέτοια φαινόμενα πλήττουν την αξιοπιστία του αθλήματος και επειδή μπορούν εύκολα (με μικρές παρεμβάσεις στις ισχύουσες Διατάξεις) να αποτραπούν πλήρως, προστατεύοντας παράλληλα τους φιλίππους όσο και την έντιμη - κατά τεκμήριο - πλειοψηφία των προπονητών του Ιπποδρόμου από ενδεχόμενες δόλιες ενέργειες προσώπων που καλύπτονται ενίοτε με ένα «πέπλο νομιμοφάνειας», σας αποστέλλω σημερινό δημοσίευμα του ιστοχώρου «Ιπποδρομίες» (http://www.ippodromiaka-nea.blogspot.com/) που αναφέρεται στο συγκεκριμένο περιστατικό. Επίσης, σας αποστέλλω εκ νέου εργασία που έχετε ήδη στα χέρια σας από τις 27-04-2009 και αφορά στις μεθόδους καταπολέμησης του ντόπινγκ στις ιπποδρομίες (εργασία που συντάχθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης της ΦΕΕ εκείνην την εποχή για υποβολή σχετικών προτάσεων) στην οποία προτείνονται στοχευμένες ενέργειες για την αποτροπή τέτοιων ή ανάλογων περιπτώσεων (αποσπάσματα της εργασίας αυτής χρησιμοποιήθηκαν στο δημοσίευμα των«Ιπποδρομιών»).

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή απορία σας.


Με τιμή,

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
(υπεύθυνος λειτουργίας ιστοχώρου «Ιπποδρομιών»)
Συνημμένα:
1. Δημοσίευμα του ιστοχώρου «Ιπποδρομίες» (http://www.ippodromiaka-nea.blogspot.com/) με τίτλο: «Η λύση υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται;»
2. Τεχνική ανάλυση με τίτλο: «Διερεύνηση μεθόδων καταπολέμησης του ντόπινγκ στις ιπποδρομίες»
«Ιπποδρομίες»



Το σχόλιο της ημέρας


Η εβδομάδα που διανύσαμε έφερε στο προσκήνιο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Επειδή πολλά ακούγονται και εμείς πρέπει να τα «φιλτράρουμε» ώστε να «διαβάσουμε» πίσω από τους τίτλους των ειδήσεων και να κατανοήσουμε τι εξυφαίνεται, θα επιχειρήσουμε μία περιήγηση σε τίτλους και δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα να εμφανίζονται στον Ελληνικό Τύπο.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της «Ημερησίας» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο) οι θέσεις του ΔΝΤ σε ο, τι αφορά στις ΔΕΚΟ και στους Δημόσιους Οργανισμούς περιλαμβάνουν:

- Νέα κοστολόγηση των υπηρεσιών (αυξήσεις)
- Πώληση μη στρατηγικών επιχειρήσεων
- Περιορισμό επιδοτήσεων, μείωση εργαζομένων, πάγωμα προσλήψεων
- Συγχωνεύσεις και «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς που δεν είναι απαραίτητοι ή κάνουν παραπλήσιες δραστηριότητες με άλλες επιχειρήσεις
- Μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε να πλησιάσουν τον μέσο όρο της Ε.Ε

Η κυρίαρχη είδηση πάντως σε όλον τον Τύπο αφορά στις μετατάξεις που ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στη φάση της υλοποίησης, μετά από την αποστολή της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο) απεστάλη την περασμένη Δευτέρα η Εγκύκλιος με θέμα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση καλώντας όλα τα Υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο ΟΔΙΕ) και τις Ανεξάρτητες Αρχές να προβούν σε αναλυτική καταγραφή του προσωπικού τους (κλάδοι και ειδικότητες που πλεονάζει το προσωπικό τους, κλάδοι και ειδικότητες που παρουσιάζονται ελλείψεις προσωπικού). Η εφημερίδα «Ισοτιμία» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο) προσθέτει πως αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής θα επακολουθήσει η εφαρμογή νέου γύρου υποχρεωτικών μετατάξεων, ενώ οι υπάλληλοι που πλεονάζουν θα κληθούν τους επόµενους μήνες να υποβάλουν αιτήσεις προς μετάταξη όπου υπάρχουν ανάγκες, είτε αυτοί προέρχονται από τον στενό Δημόσιο τομέα ή από τις ΔΕΚΟ που εξυγιαίνονται, όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα του «Βήματος» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο).
Οι μετατάξεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από πιθανό πως αφορούν και στον ΟΔΙΕ, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη βρίσκεται στο «στόχαστρο» του Οικονομικού Επιτελείου λόγω της ζημιογόνας χρήσης του και των υψηλών μισθών (κατά μέσο όρο) του προσωπικού του. Επομένως, μέσα στις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς εκτιμούμε πως θα δούμε τις πρώτες εξελίξεις γύρω από το θέμα των μετατάξεων και στον Ιππόδρομο.

«Ιπποδρομίες»


Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»