Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε τη Δευτέρα 10-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (1ο μέρος)

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (2ο μέρος)

 Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή «ιπποδρομιών all - stars»

Επιστολή των «Ιπποδρομιών» προς τον ΟΔΙΕ και τη ΦΕΕ

Πίνακες στατιστικών των ιπποδρομιών

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Δευτέρας 10-01-2011

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Δευτέρας 10-01-2011


Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

Το σχόλιο της ημέρας

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες των «Ιπποδρομιών»,

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας να φτιάξουμε τον ιστοχώρο των «Ιπποδρομιών» όσο πιο λειτουργικό μπορεί να γίνει για όλους εσάς, αποφασίσαμε να προβούμε σε μερικές αλλαγές:
Η αρχή έγινε (όπως είδατε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε) με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις ειδήσεις από το εξωτερικό και τα οποία αποφασίσαμε να τα εντάξουμε στην πρώτη σελίδα του ιστοχώρου, μιας και αποτελούν και αυτά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας (απλώς αφορούν σε γεγονότα που εκτυλίσσονται εκτός Ελλάδος). Επιπλέον, η δημιουργία της θεματικής ενότητας «Επισκόπηση Διεθνούς Τύπου» εκτιμήσαμε - με την πάροδο του χρόνου - πως δεν προσφέρει πολλά πράγματα σε επίπεδο «ενότητας - αρχείου». Για το λόγο αυτό θα παραμείνει στη θέση της με τα θέματα που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς και μετά από ικανό χρονικό διάστημα θα καταργηθεί πλήρως (το υπολογίζουμε να συμβεί σε 3 με 4 μήνες).
Από αυτή τη Δευτέρα θα αρχίσει να υπάρχει ενημέρωση με στατιστικά από την Ελλάδα και τη Γαλλία (προς το παρόν η Ελλάδα παρότι θα ενταχθεί  όλα τα στατιστικά θα εμφανίζονται κενά διότι μηδενίστηκαν με το νέο έτος και δεν υπάρχουν νέα δεδομένα). Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε και την Αγγλία αν υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα (ένταξη των Αγγλικών ιπποδρομιών στο στοίχημα του ΟΔΙΕ ή απελευθέρωση Διαδικτυακού στοιχήματος). Για τη δεύτερη περίπτωση μάλιστα σκοπεύουμε να εντάξουμε στατιστικά και από άλλες χώρες. Επειδή δεν μας είναι εύκολο να παρακολουθούμε καθημερινά τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, σας υπενθυμίζουμε πως οι πίνακες με τα στατιστικά θα ενημερώνονται μία φορά την εβδομάδα και θα αναρτώνται κάθε Δευτέρα με τα νέα τους δεδομένα.
Στο θέμα της προβληματικής εμφάνισης  του ιστοχώρου (για όσους χρησιμοποιούν Internet Explorer ως browser) προβήκαμε σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό (τουλάχιστον για τον Internet Explorer που χρησιμοποιήσαμε για να δουλέψουμε το πρόβλημα). Η «εύκολη επιλογή» για να ξεπεράσετε (προσωρινά) το «σκόπελο» της αρχικής σελίδας είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλον browser (πχ το Mozilla Firefox που δουλεύει άριστα). Πάντως εμείς ήδη αποστείλαμε αναφορά στην Google ώστε να εξετάσουν και να επιλύσουν για λογαριασμό μας το πρόβλημα με την εμφάνιση του αρχικού μενού των «Ιπποδρομιών» (για όσους διαθέτουν Internet Explorer, να σας πούμε πως το μενού που δεν εμφανίζεται ψηλά στην οθόνη σας περιλαμβάνει συνοπτικά τα θέματα της αρχικής σελίδας με μία μικρή περίληψη και τη φωτογραφία – σύνδεσμο που αν την επιλέξετε σας οδηγεί απευθείας στο δημοσίευμα). Ο, τι περνούσε από το χέρι μας το πράξαμε και σας υποσχόμαστε πως μόλις έχουμε κάτι νεότερο θα προβούμε σε σχετική ανακοίνωση.
Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα έκλεισε με πολλή δράση αλλά δυστυχώς όχι αγωνιστική (αναλυτικότερα θα τα συζητήσουμε όλα στην «Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε» τη Δευτέρα το πρωί). Ας ελπίσουμε μόνον η χρονιά να μη συνεχιστεί έτσι όπως ξεκίνησε, δηλαδή «επεισοδιακά»!

«Ιπποδρομίες»
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ – ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Εισαγωγή 
Αρχικές διαπιστώσεις – παρατηρήσεις – εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος 
Συμπεράσματα
Παράρτημα


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε και ταυτόχρονα επιδείνωσε χρόνιες αδυναμίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές.

Μεταξύ των εταιριών του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν  χρόνια και οξεία προβλήματα είναι και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Πέραν των γνωστών οικονομικών δυσχερειών του, ο Ελληνικός Ιππόδρομος ταλανίζεται από «εσωτερικά» οργανωτικά, δομικά και άλλα προβλήματα και η παρατεταμένη κρίση που διέρχεται τα τελευταία χρόνια καθιστά αδύνατη την ομαλή πορεία και εξέλιξή του υπό αυτό το καθεστώς.

Στην εποχή του Διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας η μάχη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών τείνει να λάβει «πολεμικές διαστάσεις». Το επερχόμενο «άνοιγμα» αυτών των αγορών θα επιφέρει τέτοιες σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο όπου μόνον οι ισχυροί και οι κατάλληλα προετοιμασμένοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η ανάγκη για εξυγίανση και κερδοφορία του ΟΔΙΕ είναι επιτακτική όπως και η ανάληψη πρωτοβουλιών ικανών να βγάλουν από το τέλμα και την παρακμή τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (όπου ειρήσθω εν παρόδω η ύπαρξη και επιβίωση του αθλήματος των Ιπποδρομιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος).

Η εργασία αυτή έχει στόχο αφενός μεν να καταδείξει τα «τρωτά σημεία» του Ελληνικού Ιπποδρόμου και να επισημάνει τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ιππόδρομος στο άμεσο μέλλον, αφετέρου δε να εστιάσει σε ένα «σχέδιο δράσης» που περιλαμβάνει προτάσεις αντιμετώπισης  της σημερινής κρίσης και αναβάθμισης των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα.


ΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


Ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου τα τελευταία χρόνια διαγράφει μία συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία που δεν έχει σχέση μόνον με τα έσοδά του αλλά – κυρίως – και με την δραστηριότητά του. Οι τρεις συγκεντρώσεις εβδομαδιαίως αμιγώς Ελληνικών ιπποδρομιών έφτασαν προσφάτως στον οριακό αριθμό των δύο ανά εβδομάδα, το αγωνιστικό Ελληνικό πρόγραμμα συμπληρώνεται δυστυχώς από ιπποδρομίες του εξωτερικού και η επιτυχής συμπλήρωσή του πλέον – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – φαντάζει ανέφικτη.
Η διεθνής οικονομική συγκυρία ήρθε να αναδείξει στον μέγιστο βαθμό τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και επέτεινε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις δυσκολίες που καλείται να υπερβεί ο Ελληνικός Ιππόδρομος. Σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας, κάθε σκέψη για οικονομική – τουλάχιστον – ανάκαμψη του Ελληνικού Ιπποδρόμου μετατίθεται στο μέλλον και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι αν οι Ελληνικές Ιπποδρομίες μπορούν να ξεπεράσουν αλώβητες τον σκόπελο της οικονομικής ύφεσης που πλήττει την κοινωνία μας στο σύνολό της.
Στον αντίποδα, λόγω ακριβώς του αδυσώπητου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται – εγχώρια και παγκοσμίως – για την «στοιχηματική πίτα» κατά το κοινώς λεγόμενο, όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών (εταιρίες στοιχημάτων, casinos κλπ) ακολουθούν σαφώς πιο «επιθετική διαφημιστική πολιτική» στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων πελατών, δυσχεραίνοντας το έργο του ΟΔΙΕ λόγω των περιορισμένων κονδυλίων και δυνατοτήτων που διαθέτει σήμερα για ανάλογες προωθητικές ενέργειες.
Η Δημόσια Διαβούλευση που αφορούσε στην ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών στο σύνολό τους από την Πολιτεία ολοκληρώθηκε προσφάτως. Οι προθέσεις της Ηγεσίας του Οικονομικού Επιτελείου για τον ΟΔΙΕ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες μέχρι την στιγμή που συντάσσεται η εργασία αυτή και μάλιστα οι ισχυρές ενδείξεις για επικείμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ελληνικού ιπποδρόμου (μετά από ανάλογη δήλωση του ειδικού γραμματέα Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων κυρίου Γ. Χριστοδουλάκη σε σχετική ομιλία του σε εκπροσώπους 130 διεθνών funds στο πλαίσιο του 5ου ετήσιου Roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ο οποίος μάλιστα ανέφερε τον Ελληνικό Ιππόδρομο πρώτο μεταξύ των εταιριών του Δημοσίου για τις οποίες υπάρχει σαφής πρόθεση για πώληση ίσως και μέσα στο 2011) καθιστούν αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το μέλλον. Να προσθέσουμε εδώ πως από την Δημόσια Διαβούλευση δεν φάνηκε ξεκάθαρα αν οι ρυθμίσεις που θα αφορούν στην αδειοδότηση για χρήση ψυχαγωγικών και τεχνικών τυχερών παιγνιομηχανημάτων όπως και ο στοιχηματισμός μέσω του Διαδικτύου θα συμπεριλαμβάνουν τον ΟΔΙΕ (κάτι που είναι ευκταίο φυσικά διότι θα δώσει «ώθηση» στα έσοδά του).
Τα χρόνια «εσωτερικά» προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ιπποδρομίες και η «παθογένεια» που αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στον χώρο κατέστησε το ιπποδρομιακό στοίχημα «απωθητικό» στο μάτι του μέσου Έλληνα φιλίππου και τον έστρεψε σε άλλα παιχνίδια δίνοντας με αυτό τον τρόπο την «χαριστική βολή» στα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού και τραντάζοντας το ιπποδρομιακό οικοδόμημα συθέμελα, μιας και το ιπποδρομιακό στοίχημα αποτελεί την μοναδική  πηγή άντλησης εσόδων και παράλληλα την «κινητήρια δύναμη» των ιπποδρομιών.
Η πολύ μεγάλη αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου των ήδη υπαρχόντων φιλίππων και η αδυναμία προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον χώρο (ηλικιακά και ποσοτικά) είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΟΔΙΕ άμεσα. Οι «παρενέργειες» είναι ήδη ορατές και αντανακλούν σε όλες τις παραμέτρους του συστήματος (αφανισμός εγχώριας Ιπποπαραγωγής, συρρίκνωση Ιδιοκτησίας, μείωση του αριθμού των επαγγελματιών του χώρου, σταδιακή εξαφάνιση των φιλίππων, καθίζηση των εσόδων από το στοίχημα).
Τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος φαίνεται αυτή την στιγμή να βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» και η ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων αυτών στο απώτερο μέλλον μετατράπηκε πλέον σε αγώνα καθημερινής επιβίωσης. Τα χρονικά περιθώρια που διαθέτει η Ηγεσία του μειώνονται σημαντικά και χρειάζονται στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις ώστε ο Ελληνικός Ιππόδρομος να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος. Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή όλων των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων για την διέξοδο από την κρίση που μαστίζει τον χώρο. Στις επόμενες ενότητες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε – κατά το δυνατό – κάθε παράμετρο του προβλήματος ξεχωριστά, διατυπώνοντας παράλληλα τις ενδεδειγμένες κατά περίπτωση προτάσεις και λύσεις.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Ιππόδρομος είναι ο μικρός αριθμός δρομώνων ίππων, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απουσία Ιππικής Πολιτικής, δηλαδή στην απροθυμία της Πολιτείας να παίξει ενεργό ρόλο στην χάραξη Εθνικής στρατηγικής σε θέματα Ελληνικής Ιπποπαραγωγής, γεγονός που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ανασταλτικούς παράγοντες της Ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως χωρίς άλογα δεν νοούνται ιπποδρομίες! Με συνολικό αριθμό 1134 δρομώνων ίππων(1) Ελληνικών και αλλοδαπών, με το ποσοστό των «μάχιμων» ίππων να κυμαίνεται στο 60,00% - 70,00% του συνολικού ζωικού δυναμικού του Μαρκόπουλου, η διαρκής και επιτυχής συμπλήρωση ενός άρτιου και ελκυστικού αγωνιστικού προγράμματος είναι πρακτικά αδύνατη. Η εγχώρια Ιπποπαραγωγή ατόνησε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ημεδαποί ίπποι που παράγονται ετησίως μόλις επαρκούν για να  καλύψουν τις ανάγκες των ιπποπαραγωγών – ιδιοκτητών τους, στρέφοντας τους επίδοξους νεοεισερχόμενους ιδιοκτήτες αλλά και όσους ιδιοκτήτες ήδη υπάρχουν στον χώρο και σκοπεύουν να ανανεώσουν το δυναμικό του στάβλου τους να  προβούν σε αγορές ίππων από το εξωτερικό (ειρήσθω εν παρόδω πως οι αλλοδαποί ίπποι «στηρίζουν» την όποια εγχώρια ιπποδρομιακή δραστηριότητα διότι χωρίς αυτούς οι Ελληνικές ιπποδρομίες θα είχαν παύσει προ πολλού). Αν σκεφτεί κάποιος πως η Ιπποπαραγωγή αποτελεί «βασικό κρίκο» στην ιπποδρομιακή αλυσίδα θα διαπιστώσει εύκολα την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνικές Ιπποδρομίες. Ο αφανισμός της εγχώριας Ιπποπαραγωγής πρακτικά «έσβησε» έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και συμπαρέσυρε βεβαίως στην οικονομική ύφεση και άλλες επαγγελματικές τάξεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την Ιπποπαραγωγή (γεωργοί, καλλιεργητές, κτηνίατροι, προπονητές, αναβάτες και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις Ιπποδρομίες) στερώντας σημαντικά έσοδα από το Δημόσιο και παράλληλα δημιουργώντας εκροή συναλλάγματος προς το εξωτερικό (από αγορές αλλοδαπών ίππων).
Πέραν αυτών, η Πολιτεία διαχρονικά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις τις Ελληνικές Ιπποδρομίες και παρότι μέχρι πρότινος τις «ενίσχυε» οικονομικά προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν εν τούτοις δεν φρόντισε να τις θωρακίσει με Νομοθετικά πλαίσια και κανόνες εύρυθμης λειτουργίας καίτοι συζητούμε περί Δημόσιας εταιρίας μονοπωλιακού χαρακτήρα. Περίπου δηλαδή ο Ελληνικός Ιππόδρομος αφέθηκε μόνος του να τα βγάλει πέρα με όλες τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει χωρίς να υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από την Πολιτεία για την ουσιαστική ανάκαμψή του με κορυφαίο γεγονός την… εξάμηνη (!) καθυστέρηση τοποθέτησης Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου εν μέσω ραγδαίων οιοκονομικοπολιτικών εξελίξεων και τραγικών ιπποδρομιακών συγκυριών. Σε κάποια θέματα μάλιστα διαπιστώνεται – ας μου επιτραπεί ο όρος – μία «ιδιαίτερη» μεταχείριση του ΟΔΙΕ (πχ φορολόγηση κερδισμένων δελτίων) σε σχέση με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, τοποθετώντας τον στο περιθώριο των εξελίξεων και καθιστώντας τον αδύναμο να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ευχή όλων φυσικά είναι το καινούργιο Νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια να περιλαμβάνει στις ρυθμίσεις του και τον ΟΔΙΕ ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να τονώσει τα έσοδά του είτε από την χρήση (ή την εκμετάλλευση των αδειών) παιγνιομηχανημάτων ή – κυρίως κατά την προσωπική μου εκτίμηση – από την χρήση του Διαδικτύου στο ιπποδρομιακό στοίχημα, γεγονός που συνιστά το «μεγάλο άλμα» του Οργανισμού.
Τέλος, οι εξαγγελίες περί πώλησης (σ.σ.: πρόκειται πράγματι περί εξαγγελιών διότι ελέχθησαν από Δημόσιο λειτουργό σε διεθνές forum) του Ελληνικού Ιπποδρόμου χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα βυθίζουν σε αβεβαιότητα όσους ασχολούνται με τις Ελληνικές Ιπποδρομίες και κυρίως τους ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων που αποτελούν και τους επενδυτές του χώρου. Εύκολα συμπεραίνει

(1) Στοιχεία από τον Ισοζυγισμό Σεπτεμβρίου, πηγή: επίσημη ιστοσελίδα Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδος (http://www.fee.gr/FilesUp/FilesUp2/ISOZ_SEPT_10.pdf)


κάποιος πως αν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστές οι προθέσεις του Οικονομικού Επιτελείου για τις
τύχες του ΟΔΙΕ οι αγορές νέων ίππων εφεξής θα γίνονται με φειδώ και πάντοτε εν αναμονή των εξελίξεων, γεγονός που θα δυσχεράνει περαιτέρω την ήδη διαμορφωμένη υπάρχουσα κατάσταση σε ο, τι αφορά στην δυστοκία εγγραφών λόγω του μειωμένου αριθμού ίππων.
Συνοψίζοντας τα στοιχεία σε αυτή την ενότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως η Πολιτεία που θεσμικά έχει την ευθύνη της χάραξης Ιππικής πολιτικής αδράνησε χαρακτηριστικά (διαχρονικά θα πρέπει να επισημανθεί) αφήνοντας τις Ελληνικές Ιπποδρομίες να ταλανίζονται εξαιτίας των παρενεργειών που προκλήθηκαν, ενώ παράλληλα δεν έδειξε – έμπρακτα τουλάχιστον – μέχρι στιγμής πως «βλέπει» τις Ιπποδρομίες ως άθλημα, ως παράγοντα Πολιτισμού, ως ευκαιρία για ανάπτυξη και απασχόληση, ως πηγή εσόδων του Δημοσίου.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στην ενότητα αυτή θα εστιάσουμε στα κυριότερα σημεία που συμβάλλουν στην απαξίωση των ιπποδρομιών με στόχο μας όχι τον καταλογισμό ή τον επιμερισμό των ευθυνών αλλά την κατάδειξη των προβλημάτων και – μέσω του εντοπισμού τους – την υπόδειξη λύσεων και προτάσεων στην συνέχεια. Μερικές ενδεικτικές «αδυναμίες» στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των δύο θεσμικών φορέων είναι οι παρακάτω:
·                     Ο Ελληνικός Ιππόδρομος αρκετές φορές «βάλλεται εκ των έσω». Πολλά περιστατικά (άλλοτε αγωνιστικά, άλλοτε εξω-αγωνιστικά) δυσφήμισαν κυριολεκτικά το άθλημα σε καιρούς όπου η ομόνοια, η ομοθυμία και η ομοψυχία δεν είναι απλώς ευχολόγια αλλά απαραίτητα δομικά συστατικά στην προσπάθεια ανάκαμψης των Ιπποδρομιών. Με τον όρο «θεσμικοί φορείς» εννοούμε τις δύο θεσμοθετημένες Ηγεσίες, δηλαδή τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και την Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος (ΦΕΕ). Παρότι οι αρμοδιότητές τους είναι διακριτές και οριοθετημένες από τις ισχύουσες Διατάξεις εν τούτοις δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν όπου οι δύο θεσμικοί φορείς αντί να ομονοούν βρέθηκαν σε αντιπαράθεση ενώ η όξυνση των σχέσεών τους δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις. Αν δεν έχουμε την «έσωθεν καλή μαρτυρία» πώς να απευθυνθούμε προς την κοινωνία;, θα αναρωτηθεί οποιοσδήποτε καλόπιστος φίλιππος. Δεν μπορούμε να κάνουμε το περίφημο «άνοιγμα προς την κοινωνία» αν δεν είμαστε ικανοί να πείσουμε στην πράξη πως ο Ιππόδρομος είναι χώρος απόλυτης διασκέδασης που προσφέρει συναρπαστικό θέαμα, μεγάλη συγκίνηση και – για τους λάτρεις του στοιχήματος – πολλές ευκαιρίες για αρκετά κέρδη. Η παρατεταμένη διάσταση απόψεων στο παρελθόν μεταξύ των δύο κορυφαίων Ιπποδρομιακών Αρχών συνέβαλλε στην εσωστρέφεια και στην συρρίκνωση του αθλήματος με αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των ήδη υπαρχόντων φιλίππων.
· Η μείωση του αριθμού των ήδη υπαρχόντων φιλίππων βεβαίως είναι και αποτέλεσμα της αντιμετώπισης πολλές φορές στα όρια της πρόκλησης εξόφθαλμων αγωνιστικών εκτρόπων από τις Επιτροπές Ελέγχου όπου ποινές – χάδια ή και ανυπαρξία ελέγχου (!) σε κάποιες περιπτώσεις συνέτειναν στην περαιτέρω καθίζηση του στοιχήματος εξαιτίας της – δικαιολογημένης και υγιούς – αγανάκτησης των φιλίππων. Θυμίζω πως υπήρξαν κατά το παρελθόν ιπποδρομίες όπου μερίδα του Τύπου δεν προέβαινε στην υπόδειξη προγνωστικών, «δείχνοντας» με αυτόν τον τρόπο την αναξιοπιστία των συγκεκριμένων διαδρομών!
· Το μέτριο έως κακό (ποιοτικά και οργανωτικά) αγωνιστικό πρόγραμμα που συντάσσεται τα τελευταία έτη είναι ένα από τα βασικά αίτια της παρατηρούμενης δυστοκίας εγγραφών – ακόμα και σε εποχές που υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ενεργών ίππων –, από το οποίο απουσιάζουν κλασσικές διαδρομές με πολυπληθείς συμμετοχές, δεν ευνοεί τα καλά άλογα με αποτέλεσμα είτε άλλα να «μεταναστεύουν» αναζητώντας μία καλύτερη τύχη – ή σε κάποιες περιπτώσεις μία δεύτερη σταδιοδρομία – στα Ιπποδρόμια του εξωτερικού ή να παροπλίζονται και να παραμένουν σε αγωνιστική απραξία περιμένοντας να βρουν κούρσα «στα μέτρα τους». Με άλλα λόγια, απουσιάζουν οι «ιπποδρομίες - κράχτες» που προσελκύουν τους φιλίππους, που προσδίδουν θέαμα και συγκίνηση και που – σε τελική ανάλυση – αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση των ίδιων των ιπποδρομιών. Θα αρκεστώ να αναφερθώ σε ανάλογες «συγκρούσεις γιγάντων» στο εξωτερικό όπου ο ιπποδρομιακός Τύπος ασχολείται μαζί τους εκτενώς και με πολλά αφιερώματα ακόμα και μήνες προ της ιπποδρομίας! Σήμερα, τα μόνα ιπποδρομιακά θέματα  που έχουν απήχηση στον εγχώριο Τύπο (με την ευρύτερη έννοια του Τύπου) είναι στιγμιότυπα από ατυχήματα και θεαματικές πτώσεις ίππων, παικτικά «σκηνικά» και ο, τι άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως δυσφήμιση των ιπποδρομιών.
· Η επιλογή της συνδρομητικής – μέχρι πρότινος – αλλά σε κάθε περίπτωση «κλειστής μετάδοσης» των ιπποδρομιών στερεί από τον μέσο Έλληνα τηλεθεατή την ευκαιρία να γνωρίσει έστω και από μακριά το άλογο και τις ιπποδρομίες με αποτέλεσμα η θέαση να εξακολουθεί να αποτελεί «προνόμιο» των λίγων. Παρότι σήμερα το σήμα εκπομπής δεν είναι κωδικοποιημένο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν κατορθώθηκε (σε μετρήσιμο βαθμό δεν προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία τουλάχιστον) η προσέλκυση νέων φιλίππων, πολλώ δε μάλλον στοιχηματιών όταν τα δεδομένα των αποδόσεων αποτελούν «κρατικό μυστικό» καλά φυλαγμένο στα εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης του ΟΔΙΕ…(!)
· Περιπτώσεις υπέρμετρων καθυστερήσεων των εκκινήσεων λόγω δυστροπιών, διαγραφών και άλλων συμβάντων (πχ ανακοινώνονται πολλές φορές καθυστερήσεις «για τεχνικούς λόγους») επιδεινώνουν την ήδη πληγείσα αξιοπιστία των διαδρομών και περιθωριοποιούν περαιτέρω το άθλημα. Πολλά από αυτά μάλιστα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε στοιχειώδης βούληση ή επαρκής εκπαίδευση. Για το πρώτο ζήτημα, θυμίζω πως αν επαναληφθεί φαινόμενο διαγραφής ενός μεγάλου φαβορί ίππου ελάχιστα προ της εκκίνησης ο φίλιππος που στοιχημάτισε σε αυτό βρίσκεται κυριολεκτικά απροστάτευτος απέναντι σε κάθε απόπειρα χαλιναγώγησης του στοιχήματος (θέμα που λύνεται με μία και μόνη οδηγία του ΟΔΙΕ προς την εταιρία που παρέχει το λογισμικό του παιχνιδιού) ενώ για το δεύτερο ζήτημα σε ο, τι αφορά στους τεχνικούς επιτετραμμένους πολύς λόγος γίνεται επί μακρόν τόσο για την ποιότητα της εκπαίδευσής τους όσο και την επάρκεια των γνώσεών τους, αντικείμενο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΦΕΕ (σ.σ.: το σχόλιο δεν αφορά στο σύνολο των τεχνικών επιτετραμμένων μεταξύ των οποίων υπάρχουν σαφώς και άξιοι και καταρτισμένοι στο αντικείμενο άνθρωποι).
· Οι Γενικές Διατάξεις και ο Κώδικας Ιπποδρομιών αντί να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των Ελληνικών Ιπποδρομιών αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Λόγω του αναχρονιστικού τους χαρακτήρα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και αποτελούν πολλάκις σημείο τριβής και «αγκάθι» μεταξύ ΦΕΕ και όλων των εμπλεκομένων ιπποδρομιακών τάξεων, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα έκρυθμη κατάσταση.

Με άλλα λόγια, οι εσωτερικές έριδες και τριβές μεταξύ των δύο κορυφαίων Ιπποδρομιακών Αρχών, η υστέρηση σε θέματα πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού, η αδράνεια σε θέματα οργανωτικά και τεχνοκρατικά που αφορούν τόσο στις διαδικασίες για την τέλεση των ιπποδρομιών όσο και θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την εξυγίανση και τον εκμοντερνισμό των Ελληνικών Ιπποδρομιών είναι μερικά από τα βασικά «τρωτά σημεία» της δράσης των δύο θεσμικών φορέων.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων με/γύρω από τις ιπποδρομίες είναι σημαντικός και πιθανές «δυσλειτουργίες» ή αστοχίες μίας ή περισσότερων εκ των ιπποδρομιακών τάξεων επιφέρει επιπτώσεις στην γενικότερη «κακή εικόνα» του προφίλ του Ελληνικού Ιπποδρόμου όπως αυτό παρουσιάζεται προς τα έξω, όχι πάντα άδικα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
· Η διαίρεση της Ιδιοκτησίας. Η εικόνα από μόνη της στέλνει άσχημα μηνύματα προς τα έξω, δείχνοντας «παρατάξεις», πιθανά συμφέροντα, προσωπικές αντιπαραθέσεις και εν πάσει περιπτώσει όχι το επιδιωκόμενο και επιθυμούμενο κλίμα συστράτευσης στον κοινό αγώνα προ της κοινής απειλής που δεν είναι άλλη από το σταμάτημα των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Θα πρέπει να σημειώσουμε και την αδράνεια των δύο φορέων των Ιδιοκτητών - οι επίσημες ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο παραμένουν ανενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα γεγονός που  κάνει κάποιον να αναρωτιέται γιατί να εξακολουθούν να υπάρχουν, http://www.elsiip.gr/develop/, http://www.eidie.gr/ - σε θέματα ενημέρωσης του κοινού για θέματα ιδιοκτησίας (η ενημέρωση γίνεται από τον περιοδικό Τύπο και από ιδιωτικές μεμονωμένες προσπάθειες στο Διαδίκτυο). Ως εκ τούτου, υπάρχει διάσπαση και ρήγμα μεταξύ των ιδιοκτητών δρομώνων ίππων που τους καθιστά αδύναμους να προβάλλουν σθεναρή παρουσία, να διεκδικήσουν τα κοινά τους αιτήματα και να διαπραγματευτούν από κοινού για την βελτίωση του επιπέδου των Ελληνικών Ιπποδρομιών.
· Κατά καιρούς ο κατά τα άλλα συμπαθής κλάδος των προπονητών παρότι διεκδικεί κάποια από τα αιτήματά του εν τούτοις μέχρις στιγμής δεν κατόρθωσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών τόσο για τις Ιπποδρομίες όσο και για τους ίδιους. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως στην Επιτροπή σύνταξης του ετήσιου προγράμματος συμμετέχουν με λόγο οι προπονητές και όμως δεν κατεγράφη ποτέ – επίσημα τουλάχιστον – κάποια διαφωνία τους επί του προγράμματος το οποίο κατά καιρούς (σωστά) έχουν καυτηριάσει ακόμα και σε επίσημες ανακοινώσεις τους. Το πιο αξιοπερίεργο μάλιστα είναι η πρόσφατη αποσκίρτηση από την Ένωσή τους των προπονητών που συνεργάζονται με τους κορυφαίους στάβλους και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών βρίσκονταν στην προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ τους. Μία ακόμη περίπτωση διάσπασης που αποδυναμώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του πολύπαθου κλάδου των προπονητών. Να προσθέσουμε τέλος τα κρούσματα ντοπαρισμένων ίππων, αντιφατικών επιδόσεων και άλλων αγωνιστικών συμβάντων που δεν περιποιούν τιμή και αμαυρώνουν την συνολική εικόνα της πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων που μοχθούν και ξενυχτούν πολλές φορές μαζί με το άλογο. Η ιστοσελίδα της Ένωσης Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ) παρότι στο παρελθόν λειτουργούσε, εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται… υπό κατασκευή (http://www.epdi.gr/)
· Αρκετά συχνά δίνονται λαβές για δυσμενή σχόλια από ανεπαρκείς ή επιλήψιμες ιππεύσεις από πλευράς αναβατών. Χρόνιο πρόβλημα που δυστυχώς λειτουργεί αποτρεπτικά στην όποια προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου. Δεν νοούνται ούτε κατά διάνοια αγωνιστικά έκτροπα αν θέλουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στον Ελληνικό Ιππόδρομο. Σε συνδυασμό με την ήδη καταγραφείσα σε αρκετές περιπτώσεις πλημμελή αντιμετώπιση των Επιτροπών Ελέγχου ουσιαστικά δίνεται προς τα έξω «εικόνα διάλυσης» των Ελληνικών Ιπποδρομιών που ίσως δεν απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα. Τα φαινόμενα εύρεσης αναβατών υπό τη επήρεια παράνομων ή εξαρτησιογόνων ουσιών φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση αυτό το διάστημα όμως και αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς προβληματίζει έντονα δημιουργώντας αισθήματα που δεν διάκεινται και τόσο φιλικά προς τον κλάδο των αναβατών, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία αποτελούν μία ομάδα επίλεκτων ανθρώπων με μεγάλες ικανότητες και ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και τεχνική κατάρτιση. Στην εποχή του Διαδικτύου οι αναβάτες (ΣΑΔΙ) δεν έχουν δυστυχώς ακόμη επίσημη ιστοσελίδα αποστερώντας πλήρως την έστω και υποτυπώδη – μέσω της ενημέρωσης και των Δελτίων Τύπου που εκδίδουν  – επικοινωνία με τους φιλίππους.
· Η υποτονικότητα των υπαρχόντων φιλίππων. Το σχόλιο αυτό αφορά σε δύο αντιδιαμετρικές συμπεριφορές που πηγάζουν από αισθήματα δυσφορίας ή αγανάκτησης του φίλιππου κόσμου που παρακολουθεί παθητικά τα τεκταινόμενα χωρίς να αντιδράσει καθόλου (η πρώτη εκδοχή) ή αντιδρά αρνητικά  προς το ιπποδρομιακό προϊόν στρεφόμενος τελικά προς άλλα παιχνίδια πέραν του ιπποδρομιακού στοιχήματος (η δεύτερη εκδοχή). Παρότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα καθενός να πράττει κατά βούληση και κυρίως κατά συνείδηση, υπάρχει και «τρίτος δρόμος» που ελάχιστοι μέχρι τώρα επέλεξαν και δεν είναι άλλος από την κοινή δράση και συμμετοχή στις ενέργειες της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλίππων (ΠΑΝΕΦΙΛ). Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται πλήρως το μόνο (και αναγνωρισμένο από την Πολιτεία) όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των φιλίππων – καταναλωτών, διότι ας μην ξεχνάμε πως οι στοιχηματίες δεν είναι τίποτε περισσότερο από καταναλωτές του ιπποδρομιακού προϊόντος. Θα πρέπει να τονιστεί βεβαίως πως και η ίδια η ΠΑΝΕΦΙΛ «φρόντισε» να αποδυναμώσει την θέση της και την επικοινωνία της με τους φιλίππους αφού η επίσημη ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο (http://www.panefil.com/) έχει σταματήσει να ενημερώνεται από το 2008. Παρατηρείται λοιπόν συνέχεια της διαλυμένης εικόνας του Ιπποδρόμου ακόμα και σε επίπεδο οργάνωσης των φιλίππων. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί η «ηρωική» προσπάθεια - σε ο, τι αφορά στην ενημέρωση γύρω από την τρέχουσα ιπποδρομιακή επικαιρότητα στο Διαδίκτυο με, ειδήσεις, σχόλια, παραλειπόμενα, πληροφορίες και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ορισμένων ιδιωτών (και πάνω από όλα φιλίππων) χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος, γεγονός που δεν εγγυάται φυσικά την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο μέλλον (ενδεικτικά αναφέρονται:http://www.elsipnp.gr/, http://www.ippodata.com/home, http://www.cosmicway.net/, http://www.dangerippo.gr/index.php, http://www.sirganian.gr/, http://www.eidimon.gr/, http://sites.google.com/site/ippodromos/, http://ipposxeseis.110mb.com/index.htm).

Συνοψίζοντας λοιπόν τα ευρήματα από την καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίσαμε σε αυτή την ενότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι διάχυτη και αφορά σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις η εικόνα κατακερματισμού και διαίρεσης όλων των δυνάμεων που συγκροτούν το ιπποδρομιακό οικοδόμημα. Με τέτοια εικόνα είναι απορίας άξιον βεβαίως πώς υπάρχει ακόμα ο Ελληνικός Ιππόδρομος ενώ το κυριότερο συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι η τρομακτική δυσκολία που υπάρχει στην προσπάθεια να πεισθούν τόσο η Πολιτική Ηγεσία ώστε να εγκύψει στα προβλήματα του χώρου όσο και η προσέλκυση νέων επενδυτών, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας και του φαινομένου της πολυδιάσπασης των δυνάμεων όλων των ιπποδρομιακών τάξεων ανεξαιρέτως.


ΤΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Είναι κοινή η διαπίστωση πως η διεθνής – παγκόσμια – οικονομική κρίση έπληξε και συνεχίζει να πλήττει όλες τις οικονομίες και όλα τα κράτη με τις χρονικές προβλέψεις για πλήρη έξοδο από την ύφεση να μην είναι απολύτως σαφείς. Δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η πορεία και εξέλιξη του δημοφιλούς σπορ των ιπποδρομιών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων όπου παρατηρείται κάμψη στα έσοδα και στην θέαση (και τηλεθέαση) των ιπποδρομιών. Ασφαλώς ακόμη κατέχει σημαντικό μερίδιο σε ο, τι αφορά σε τζίρους και σε θέαση παγκοσμίως, παρόλα αυτά είναι γεγονός πως η οικονομική  ύφεση έπληξε και τις ιπποδρομίες. Και αν αυτό έγινε στις προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες φανταστείτε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτή παρουσιάζει.
Είναι αναγκαία βεβαίως να διατυπωθεί μία άλλη τοποθέτηση που διαφοροποιείται και αποστασιοποιείται από την κεντρική ιδέα που ακούγεται από μερίδα ειδικών και απλών φιλίππων σύμφωνα με την οποία εφόσον στο εξωτερικό υπάρχει κάμψη των εσόδων από τις ιπποδρομίες είναι λογικό και επόμενο να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης. Η δική μου εκτίμηση είναι διαφορετική: στο εξωτερικό παρουσιάζεται κάμψη και υστέρηση εσόδων από ένα άθλημα «κορεσμένο», που πρακτικά εξάντλησε τα όρια της δυναμικής του και το μόνο που απομένει στους ξένους φίλους μας είναι η «εξαγωγή» του προϊόντος τους ώστε να διευρύνουν την πελατεία τους και να επιχειρήσουν να επανακάμψουν οικονομικά. Στην Ελλάδα, το σημερινό ιπποδρομιακό προϊόν απευθύνεται μόλις και μετά βίας σε 15 – 20 χιλιάδες κόσμου όταν η χώρα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων και δυνητικά «όλοι οι Έλληνες μπορεί να γίνουν φίλιπποι»! Μέσα από την τελευταία φραστική υπερβολή θέλω να καταδείξω πως οι Ελληνικές Ιπποδρομίες δεν έχουν εξαντλήσει τα δικά τους εγχώρια όρια δυναμικής με ανοιχτό το ενδεχόμενο στο απώτερο μέλλον το «άνοιγμά» τους προς τις αγορές του εξωτερικού. Ας μην ξεχνάμε πως οι Ελληνικές Ιπποδρομίες αποτελούν ουσιαστικό μονοπώλιο τόσο ως προς την διενέργεια όσο και ως προς την διάθεση, τον στοιχηματισμό και τα δικαιώματά τους.
Επιστρέφοντας στην Ελληνική πραγματικότητα μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά πως η έλλειψη ρευστότητας επηρέασε (σε συνδυασμό με την επικείμενη πώληση του Ιπποδρόμου) τις αγορές νέων ίππων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες – αν εξακολουθούν κάποιοι να υπάρχουν και να ενδιαφέρονται – προφανώς τηρούν «στάση αναμονής» ενώ οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες επιβαρυμένοι με μεγάλα έξοδα και στερούμενοι εσόδων από τις ιπποδρομίες (αν όχι τόσο από την μείωση της ονομαστικής αξίας των επάθλων που αναπληρώνονται με τα έσοδα των ξένων ιπποδρομιών, τουλάχιστον από την μείωση του αριθμού συμμετοχής των διαγωνιζόμενων ίππων τους συνεπεία της μείωσης κατά 1/3 των ιπποδρομιών με την πρόσφατη απόφαση της ΦΕΕ) προσπαθούν αν μη τι άλλο να «επιβιώσουν» σε ένα κλίμα που από επενδυτικής άποψης φαντάζει «εχθρικό». Όλα αυτά λειτουργούν καταλυτικά στην περαιτέρω συρρίκνωση του αθλήματος λόγω της μείωσης της επιχειρηματικότητας (ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων) που βεβαίως με νομοτελειακή ακρίβεια θα συμπαρασύρει – αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο εγγύς μέλλον - στην ανεργία την πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με/γύρω από τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (προπονητές, αναβάτες, καλλιεργητές και έμποροι τροφών και σκευασμάτων, ιπποδρομιακός Τύπος κλπ). Επενδύσεις από το εξωτερικό την στιγμή που ο Ελληνικός Ιππόδρομος αποτελεί Δημόσια επιχείρηση δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα (άλλωστε με τόσα προβλήματα που έχουμε ήδη καταγράψει είναι λογική η παντελής απουσία ενδιαφέροντος με τα σημερινά δεδομένα) και επομένως η κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη τόσο από τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, την Ελληνική οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα και τα προβλήματα που μαστίζουν τον ίδιο τον χώρο «σφίγγουν την θηλιά» γύρω από τον ταλαιπωρημένο Ελληνικό Ιππόδρομο που δεν μπορεί πλέον με τις σημερινές συνθήκες να αντιδράσει και να ανακάμψει.


ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ   

Παρότι δεν υφίσταται σήμερα πραγματικός ανταγωνισμός (διότι όταν αναφερόμαστε σε ουσιαστικό μονοπώλιο σήμερα στις ιπποδρομίες δεν μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχει ανταγωνισμός, είναι λογικό άλμα) εν τούτοις από πράξεις, ενέργειες, δηλώσεις και φημολογίες που διάφοροι υποτονθορύζουν μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως αφενός μεν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τυχερών παιχνιδιών δεν «καλοβλέπουν» μία ανάκαμψη και άνθιση του ΟΔΙΕ, αφετέρου η ίδια η Πολιτεία δεν διάκειται τόσο θετικά απέναντι στις Ελληνικές Ιπποδρομίες (γεγονός που αναλύσαμε σε άλλη θεματική ενότητα). Οι λόγοι μάλλον προφανείς: σε μία αγορά (όπως αυτή των τυχερών παιχνιδιών) όπου το χρήμα έχει συγκεκριμένο «όγκο» και διασπείρεται και διανέμεται στα πάσης φύσεως παιχνίδια, η άνοδος ενός συγκεκριμένου είδους παιχνιδιού μοιραία θα ελκύσει μεγαλύτερο κομμάτι της στοιχηματικής πίτας για το ίδιο αποστερώντας το από τα υπόλοιπα διατιθέμενα παιχνίδια. Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν γιατί κάποιοι πιθανώς να «ποντάρουν» στην αποτυχία του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Αν σκεφτεί κάποιος πως με τον επερχόμενο Νόμο για τα τυχερά παιχνίδια ενδεχομένως να απελευθερωθεί και ο στοιχηματισμός μέσω Διαδικτύου (με την έκδοση σχετικών από το Κράτος αδειών στους παρόχους), η μάχη για την σταθεροποίηση τουλάχιστον των εσόδων όσων εταιριών δραστηριοποιούνται στον χώρο θα λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αναμένεται με λίγα λόγια όχι μόνον να αυξηθεί η «πολεμική» εναντίον του ΟΔΙΕ αλλά επιπροσθέτως να ελαττωθεί στο προσεχές μέλλον η θέση που κατέχει στην εγχώρια αγορά των τυχερών παιχνιδιών λόγω της ύπαρξης νόμιμου πλέον ανταγωνισμού (εταιρίες στο Διαδίκτυο που αν και δεν θα μπορούν χωρίς σχετική έγκριση να παίρνουν στοίχημα σε Ελληνικές Ιπποδρομίες, θα μπορούν όμως να προσφέρουν τις ξένες ιπποδρομίες που θα προσφέρει και ο ΟΔΙΕ και μάλιστα με καλύτερες αποδόσεις).


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Η υστέρηση στον τομέα εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα είναι μεγάλη. Αρκεί να σκεφτούμε πως πριν από μία εικοσαετία περίπου το παιχνίδι διεξαγόταν με χαρτάκια και τηλεφωνικό προϊπποδρομιακό παιχνίδι που «έκλεινε» μία ώρα περίπου προ της εκκίνησης. Είναι φανερό πως τα βήματα του Ελληνικού Ιπποδρόμου προς την τεχνολογική εξέλιξη και συνεπώς προς την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος του (ιπποδρομιακό στοίχημα) γίνονται με βραδείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας διάθεσης υιοθέτησης καινοτόμων εφαρμογών στην ιπποδρομιακή πραγματικότητα αποτελεί η επί σειρά ετών ύπαρξη της επίσημης ιστοσελίδας του Οργανισμού (http://www.odie.gr/) όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε… «δοκιμαστικά» (ακόμα εξακολουθεί να αναγράφεται αυτή η φράση στην ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ όμως σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από το παρελθόν). Ο χώρος που με άλλα λόγια προσφέρεται για δωρεάν, επί 24ωρης βάσης συνεχή διαφήμιση και προβολή των προϊόντων του (ιπποδρομίες) παρέμενε μέχρι πρόσφατα σχεδόν ανενεργός και σήμερα μάλλον υπολειτουργεί σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να αποφέρει η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Ειδικότερα σήμερα, στην εποχή της απογείωσης της τεχνολογίας και των νέων εφαρμογών των υπολογιστών, όπου στην πλειοψηφία τους ασχολούνται άνθρωποι νεότερης ηλικίας (θυμίζουμε πως από τους πρωταρχικούς στόχους του ΟΔΙΕ πρέπει να είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των φιλίππων) η αξιοποίηση της ιστοσελίδας του θα τον έφερνε πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου, στην «γνωριμία» των νέων με το άλογο και τις ιπποδρομίες. Αντί αυτού, όχι μόνον δεν προσφέρονται ούτε εδώ (…) οι αποδόσεις των ιπποδρομιών σε πραγματικό χρόνο – προ της εκκίνησης δηλαδή – αλλά ούτε και η εικόνα των ίδιων των ιπποδρομιών έστω και με μία μικρή χρονική καθυστέρηση. Ειδική μνεία γίνεται για το γεγονός πως οι ξένες ιπποδρομίες που σήμερα προσφέρονται από τον ΟΔΙΕ προς στοιχηματισμό καλύπτονται τηλεοπτικά από κλειστό κύκλωμα – σε αντίθεση με τις Ελληνικές Ιπποδρομίες όπου είναι περισσότερο «προσβάσιμες» - και όποιος πιθανώς στοιχηματίσει σε αυτές (ξένες ιπποδρομίες) δεν έχει άλλη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει παρά μόνον απευθείας στα πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος. Το τελευταίο το αφήνω στην κρίση του κάθε αναγνώστη.
Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό πως στην περίπτωση που το Νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του Οργανισμού την ενεργοποίηση στοιχηματισμού εξ αποστάσεως (μέσω Διαδικτύου δηλαδή ή ακόμα περισσότερο αν επιτραπεί η δημιουργία στοιχηματικής πλατφόρμας ιπποδρομιακού ανταλλακτηρίου) με τους ρυθμούς που κινείται σήμερα ο Ελληνικός Ιππόδρομος θα μείνει εκ των πραγμάτων τόσο πίσω σε θέματα υποδομής και τεχνολογικής εξέλιξης που κυριολεκτικά «θα καταποθεί» από τον ανταγωνισμό.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα συμπεράσματα που προκύπτουν από τν ανάλυση των επιμέρους παραμέτρων που συνθέτουν το δυσεπίλυτο πρόβλημα της ανάκαμψης των Ελληνικών Ιπποδρομιών και της ικανότητάς τους να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος, έχουμε να σημειώσουμε τις εξής παρατηρήσεις:

· Η Πολιτεία «έκλεισε» την στρόφιγγα της οικονομικής ενίσχυσης προς τον ΟΔΙΕ (γεγονός που αποτέλεσε αναγκαστική επιλογή λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα) και τον άφησε πλέον μόνο του να αντιμετωπίσει αρνητικά φαινόμενα και παθογένειες ετών. Η διαχρονική απουσία χάραξης Εθνικής Ιππικής πολιτικής και η χαρακτηριστική καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό Ιππόδρομο (όπως για παράδειγμα η εξάμηνη καθυστέρηση τοποθέτησης Ηγεσίας στον Οργανισμό) μάλλον δείχνουν το περιορισμένο ενδιαφέρον για την επιχείρηση του Δημοσίου, η οποία όπως προαναγγέλθηκε από αρμόδια χείλη σε forum του εξωτερικού προορίζεται προς πώληση λίαν συντόμως. Τα αποτελέσματα της απουσίας στο παρελθόν συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών στήριξης της Ελληνικής Ιπποπαραγωγής σήμερα είναι ήδη ορατά, επιφέροντας απίστευτη συρρίκνωση όλων των μεγεθών, από τον πρακτικό αφανισμό της τάξης των Ελλήνων Ιπποπαραγωγών και την κάθετη πτώση του συνολικού αριθμού δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλου μέχρι τα πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα του ΟΔΙΕ εξαιτίας της δραματικής μείωσης των πραγματοποιηθεισών Ελληνικών συγκεντρώσεων. Ο μόνος λόγος που διεξάγονται σήμερα Ελληνικές συγκεντρώσεις είναι η ύπαρξη αλλοδαπών ίππων, για την αγορά των οποίων εξάγεται συνάλλαγμα προς το εξωτερικό. Με άλλα λόγια, το Δημόσιο χάνει από την ζημιογόνο χρήση του Ιπποδρόμου, χάνει από την απίστευτη συρρίκνωση της Ελληνικής Ιπποπαραγωγής και των παρεμφερών επαγγελμάτων και τέλος χάνει από την εκροή συναλλάγματος για την αγορά αλλοδαπών ίππων.
· Η αδυναμία συνεννόησης και διατήρησης κοινού μετώπου από τις δύο Ανώτατες Ιπποδρομιακές Αρχές, η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός όλων των ιπποδρομιακών τάξεων ανεξαιρέτως, οι φιλονικίες και γενικότερα το άσχημο κλίμα που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στο Μαρκόπουλο αρχίζει πλέον να «βγαίνει προς τα έξω» επιβεβαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο την αρνητική εικόνα που είχαν οι πολίτες για το – παρεξηγημένο – άθλημα των Ιπποδρομιών. Επιπλέον, η απουσία κοινού μετώπου διεκδίκησης στερεί από τον ΟΔΙΕ την δυνατότητα να πιέσει και να επιτύχει οποιαδήποτε οφέλη τιθέμενος ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων όπου και παραμένει ως απλός θεατής.
· Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς δεν επιτρέπει επί του παρόντος σκέψεις για άνοδο του στοιχήματος και κερδοφορία του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη και την μείωση κατά 1/3 των Ελληνικών Ιπποδρομιών όσο και την μείωση της ονομαστικής αξίας των επάθλων με πρόβλεψη βεβαίως πιθανής κάλυψης αυτών από τα έσοδα των Γαλλικών Ιπποδρομιών.  Η οικονομική δυσπραγία λειτουργεί αποτρεπτικά για την εισροή νέων επιχειρηματιών στον χώρο (ιδιοκτήτες) ή άλλων επενδυτών (όσο ο Ελληνικός Ιππόδρομος αποτελεί εταιρία του Δημοσίου). Από την άλλη, το εγχείρημα της εισόδου ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα με βρίσκει παντελώς αντίθετο για τους λόγους που ανέφερα στην Δημόσια Διαβούλευση στο άρθρο 13 που αφορούσε στον ΟΔΙΕ (βλ παράρτημα) και πιστεύω πως δεν θα επιτύχει σημαντικά οφέλη. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως χωρίς την χρήση του Διαδικτύου, το εγχείρημα της εισόδου αλλοδαπών ιπποδρομιών προς στοιχηματισμό,σε βάθος χρόνου θα αποτύχει παταγωδώς.
· Παρότι σήμερα δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός – με την απόλυτη έννοια του όρου – ο Ελληνικός Ιππόδρομος «δέχεται πιέσεις» στην προσπάθεια αποκόμισης μεγαλύτερου κομματιού της στοιχηματικής πίτας από τις εγχώριες εταιρίες (προς το παρόν) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, «πιέσεις» που αναμένεται να ενταθούν μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια από τις εταιρίες του Διαδικτύου (στο προσεχές μέλλον) οι οποίες θα σταθούν ανταγωνιστικά απέναντι στον ΟΔΙΕ με ίδια – εν μέρει - προϊόντα και καλύτερες αποδόσεις. Η τεχνολογική υστέρηση του Οργανισμού από την άλλη κατά πάσα πιθανότητα θα τον φέρει σε πολύ δυσχερή θέση όταν με «πρωτόγονα» - συγκριτικά – μέσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να σταθεί όρθιος στον ανταγωνισμό. Η επίσημη ιστοσελίδα του μάλιστα χρειάζεται αρκετή προσπάθεια ακόμη για να μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά προσφέροντας τα στοιχειώδη στους ήδη υπάρχοντες φιλίππους και να προσπαθήσει να χτίσει «γέφυρα επικοινωνίας» με τους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου στην προσπάθεια «ανοίγματος προς τα έξω».

Αν σε αυτά προσθέσουμε τις χτυπητές αδυναμίες του Ελληνικού Ιπποδρομιακού συστήματος οι οποίες δεν καταπολεμήθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά (θέματα αξιοπιστίας – προβολής – αναβάθμισης) είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Ελληνικός Ιππόδρομος με την σημερινή του δομή, τα συσσωρευμένα εσωτερικά προβλήματα, την οικονομική δυσπραγία και τον επερχόμενο ανταγωνισμό δεν έχει ούτε μία ελπίδα επιβίωσης και απλώς θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία που φανερώνουν τα στοιχεία που αναλύσαμε. Η προσωπική μου εκτίμηση (και το αναφέρω με μεγάλη λύπη) είναι πως με αυτού του τύπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς ο ΟΔΙΕ δεν θα καταφέρει να φτάσει να λειτουργεί ούτε μέχρι το τέλος του έτους 2011. Συνεπώς η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι επιβεβλημένη και τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι μηδαμινά. Έχω την αίσθηση πως οι στιγμές είναι ιστορικές για τον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου και οι ενέργειες που θα επακολουθήσουν θα σφραγίσουν την πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου – και κυρίως των Ελληνικών Ιπποδρομιών – για τις επόμενες δεκαετίες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ από ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


Η δυναμική των Ιπποδρομιών είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα απευθύνονται σε «κλειστή ομάδα» ανθρώπων. Η θέση μου για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (διότι στην δική μου σκέψη και ιπποδρομιακή συνείδηση ο Ελληνικός Ιππόδρομος είναι πρωτίστως Ελληνικές Ιπποδρομίες και μετά οτιδήποτε άλλο) είναι πως έχουν τεράστια και ανεκμετάλλευτη προς το παρόν δυναμική, μπορούν να έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να εξυγιανθούν, να απευθυνθούν προς την κοινωνία «κερδίζοντας» σημαντική μερίδα νέων φιλίππων και μέσα από αυτές τις διαδικασίες να επέλθει και η ποθούμενη οικονομική άνθιση και κερδοφορία. Με βάση λοιπόν τα καταγεγραμμένα προβλήματα του χώρου, ας δούμε τις επιβεβλημένες ενέργειες για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δυστυχώς ο ΟΔΙΕ δυσκολεύεται να ξεφύγει από την νοοτροπία Δημόσιας εταιρίας και κινείται με βραδείς ρυθμούς σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και άκρως ανταγωνιστικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Από αυτό το γεγονός βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η μετάβαση του Ελληνικού Ιπποδρόμου σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς φαντάζει ως επιλογή άμεσης προτεραιότητας.
Η πώληση μίας τέτοιας εταιρίας του Δημοσίου πρέπει να αποσκοπεί σε δύο πηγές εσόδων: στο τίμημα της πώλησης και στην φορολόγηση των κερδών της νέας εταιρίας. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται την άμεση απόσυρση της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων (σ.σ.: το μέτρο υιοθετήθηκε ώστε να λειτουργήσει φοροεισπρακτικά για την Πολιτεία) με στόχο την μερική τόνωση του ιπποδρομιακού τζίρου – λόγω της μεγαλύτερης ανακύκλωσης του στοιχήματος – και την φορολόγηση της νέας ιδιοκτησίας του Ιπποδρόμου από τα δικά της κέρδη. Τα οφέλη δηλαδή σε αυτή την περίπτωση είναι διπλά: «ενίσχυση» του ιδιώτη στην επιχειρηματική του δραστηριότητα και παράλληλη φορολόγηση των κερδών του εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας. Απαραίτητη συμπληρωματική ενέργεια πρέπει να αποτελέσει η εκχώρηση άδειας στοιχηματισμού από απόσταση (μέσω Διαδικτύου) και η άδεια δημιουργίας ιπποδρομιακής πλατφόρμας ανταλλακτηρίου αποδόσεων ώστε να μπορέσει ο Ιππόδρομος να σταθεί ανταγωνιστικά στο επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και την είσοδο των ξένων εταιριών που λειτουργούν ήδη αρκετά χρόνια στο Διαδίκτυο με το ίδιο προϊόν (ιπποδρομίες εξωτερικού). Η παραχώρηση εκ παραλλήλου αδειών εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων τυχερών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά στο πρώτο διάστημα τα έσοδα του Οργανισμού (και του Δημοσίου μέσω της φορολογίας).
Επειδή είναι φυσικό η Πολιτεία να ελέγχει τους κανόνες και τους όρους της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, η εποπτεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος – ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κάποιος τα οικονομικά μεγέθη των καθημερινών συναλλαγών –δημιουργεί την ανάγκη σύνταξης καινούργιων Κανόνων και Διατάξεων και καινούργιου Κώδικα Στοιχηματισμού, σύγχρονων, εναρμονισμένων με την Ευρωπαϊκή ιπποδρομιακή πρακτική (ώστε να «προετοιμάσουν το έδαφος» για «ανοίγματα» του Ιπποδρόμου προς τις αγορές του εξωτερικού μεσο-μακροπρόθεσμα), ικανών να εξυπηρετούν τις ιπποδρομίες και να φέρουν «αέρα αξιοπιστίας» με την απαρέγκλιτη τήρηση και εφαρμογή τους. Η ήδη θεσμοθετημένη – με Νόμο – Τριμελής Επιτροπή θα πρέπει «να πιάσει δουλειά»  στην περίπτωση του ιδιωτικού Ιπποδρόμου, ώστε τελικά με το σύνολο αυτών των δράσεων να διασφαλίζεται ο πλήρης και καθημερινός έλεγχός του. Επειδή ο Κώδικας Ιπποδρομιών και οι Γενικές Διατάξεις συχνότατα αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδος και άλλων φορέων ή ιπποδρομιακών τάξεων μία σκέψη ενδεχομένως που θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιμέρους διαστάσεις απόψεων είναι η Δημόσια Διαβούλευση επί αυτών των θεμάτων. Σε ο, τι αφορά στον βελτιωμένο Κώδικα Στοιχηματισμού χρειάζεται απλούστευση διαδικασιών (πχ αυτόματες διαγραφές) και χρηστικούς κανονισμούς, «εύληπτους» και κατανοητούς από όλους τους φιλίππους και απλούς στην εφαρμογή τους. Ασφαλώς την εποπτεία και τον έλεγχο εφαρμογής των Κανόνων και Διατάξεων είχε και πρέπει να συνεχίσει να έχει η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος στην οποία μάλιστα θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ανατεθεί και ο έλεγχος του ιπποδρομιακού στοιχήματος (στην περίπτωση που ο Ιππόδρομος καταλήξει σε ιδιώτη/ες). Η ΦΕΕ θα πρέπει να αναβαθμιστεί τόσο οργανωτικά (δομή – λειτουργία) όσο και θεσμικά (σκοπός – τομείς δράσης) για να ανταποκριθεί επιτυχώς στον νέο της ρόλο. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να αποτελούσε και αυτό το ζήτημα θέμα Δημόσιας Διαβούλευσης.
Η ενίσχυση της εγχώριας Ιπποπαραγωγής είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή λειτουργία του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Μέτρα που σκοπεύουν στην αύξηση του ζωικού δυναμικού του Μαρκόπουλου όχι μόνον εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία του αλλά παράλληλα ζωογονούν τον ημιθανή κλάδο των Ελλήνων Ιπποπαραγωγών, τονώνουν την οικονομία και τα συναφή επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από την Ιπποπαραγωγή, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αποτρέπουν την εκροή συναλλάγματος προς το εξωτερικό (από αγορές αλλοδαπών ίππων), συνεισφέρουν στην άνθιση των ιπποδρομιών στην Ελλάδα, αυξάνουν τα έσοδα του Ιπποδρόμου και τελικώς αποφέρουν – μέσω της φορολόγησης της εταιρίας που θα διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό προϊόν – σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Κονδύλια από τα προγράμματα ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013) μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Για την ΦΕΕ αναφερθήκαμε ήδη στην προηγούμενη ενότητα. Ως θεματοφύλακας των Ελληνικών Ιπποδρομιών αλλά και του συνολικού ιπποδρομιακού εγχώριου στοιχήματος αναβαθμίζεται και παίζει πιο ουσιαστικό ρόλο στο Ελληνικό ιπποδρομιακό γίγνεσθαι. Για να εδραιωθεί φυσικά η θέση της δεν αρκεί η δράση της πολιτείας όπως αναλύθηκε εκτενώς αλλά πρέπει και η ίδια με την σειρά της να αποκαταστήσει τις σχέσεις με όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις μέσα σε κλίμα ομοθυμίας και συναίνεσης, να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τους φιλίππους  - αφού αυτούς κυρίως καλείται να προστατεύσει μαζί με το Δημόσιο χρήμα – και να παρακολουθεί με άγρυπνο ενδιαφέρον τις διεθνείς ιπποδρομιακές εξελίξεις ώστε να μπορεί να λειτουργεί συμβουλευτικά και να παρέχει τις γνώσεις της σε κάθε προσπάθεια του Ιπποδρόμου να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί.
Ο ΟΔΙΕ πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος της μετάβασης σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επειδή για παράδειγμα μπορεί να προηγηθεί η αδειοδότησή του για στοιχηματισμό στο Διαδίκτυο προ της πώλησής του, θα πρέπει να αποκτήσει άρτια επιχειρησιακή ετοιμότητα σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να είναι ικανός να στηρίξει άμεσα ένα τέτοιο εγχείρημα και παράλληλα να δώσει την δυνατότητα στην νέα Ιδιοκτησία να εκμεταλλευτεί όλα τα «όπλα» στον «πόλεμο» για το μερίδιο αγοράς. Είναι αυτονόητο πως ο Ελληνικός Ιππόδρομος, είτε ανήκει στο Δημόσιο ή σε ιδιώτη/ες είναι ένας και έχει συνέχεια. Η λειτουργία του με άλλα λόγια δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάζεται ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία με την οποία κινείται και δραστηριοποιείται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και ο τρόπος που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες των στελεχών του ώστε να πραγματοποιήσει αλματώδη ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Μία μεγάλη επένδυση στον Ελληνικό Ιππόδρομο είναι προφανές πως θα ελκύσει το ενδιαφέρον νέων ιδιοκτητών δρομώνων ίππων από την Ελλάδα ή ακόμη και το εξωτερικό. Αφού αναπροσαρμοστούν οι Κανόνες και οι Διατάξεις (ζήτημα που αναλύσαμε παραπάνω) ώστε η είσοδος νέων ιδιοκτητών στον χώρο να γίνεται εύκολα, γρήγορα και με διαφανείς διαδικασίες, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα έχουμε ταχεία και σημαντική αύξηση των ιδιοκτητών με όλα τα θετικά στοιχεία για τις Ιπποδρομίες, το στοίχημα και την γενικότερη πορεία του Μαρκόπουλου που αυτή συνεπάγεται. Ο αυξημένος αριθμός ιδιοκτητών και ίππων θα δημιουργήσει ανάλογες ανάγκες αύξησης του αριθμού εργαζομένων όλων των εμπλεκομένων τάξεων με τις Ιπποδρομίες (προπονητές, αναβάτες, σταβλίτες, προμηθευτές τροφών και σκευασμάτων, ιπποδρομιακός Τύπος κλπ). Από κει και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την καλή πορεία του αθλήματος, μακριά από νοοτροπίες του παρελθόντος, συντεχνιακές αντιλήψεις και μικρο-σκοπιμότητες,  «παικτικά σκηνικά», ντοπαρίσματα και αντιφατικές επιδόσεις ίππων ώστε η άνοδος των Ελληνικών Ιπποδρομιών να αποτελέσει γεγονός οριστικό και αμετάκλητο και όχι πομφόλυγα ή πυροτέχνημα εντυπώσεων. Ο ρόλος δηλαδή των ιπποδρομιακών τάξεων (πέραν του αμιγώς επαγγελματικού τους κομματιού) είναι να αποτελέσουν τον θεματοφύλακα της αξιοπιστίας των διαδρομών στο διηνεκές. Μόνον τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματική έξοδο από την κρίση και άνθιση των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Σημαντικός παράγοντας στην ενέργεια αυτή είναι η διαρκής και μόνιμη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων με/γύρω από το άλογο ώστε μέσα από την κατάρτιση να επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση. Η δημιουργία Σχολών όλων των ιπποδρομιακών ειδικοτήτων (προπονητές, αναβάτες, σταβλίτες, βοηθοί αφέτη κλπ) είναι υποχρέωση της Πολιτείας πλέον και όλοι οι επαγγελματίες του χώρου νομίζω πως πρέπει να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,45% του ΟΑΕΔ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) προσφέρει ανέξοδες ευκαιρίες για τέτοιες δράσεις.
Οι φίλιπποι με την σειρά τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ως καταναλωτές έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικούν. Στην κατεύθυνση αυτή η ενεργοποίηση της ΠΑΝΕΦΙΛ και η συστράτευση όλων μας μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά ενάντια σε προσπάθειες που στρέφονται κατά των συμφερόντων ή των δικαιωμάτων των φιλίππων (πχ υπέρμετρη φορολόγηση ή αύξηση γκανιότας κλπ). Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι όλων μας – των φιλίππων – αυτήν την κρίσιμη περίοδο να «διεκδικήσουμε» και να «κερδίσουμε» τις Ιπποδρομίες και τον Ιππόδρομο που μας αξίζει. Η δράση είναι κοινή, όλοι είναι χρήσιμοι και κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες στον Ελληνικό Ιππόδρομο.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Από τα όσα αναλύθηκαν, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Η «περίοδος χάριτος» για τον Ελληνικό Ιππόδρομο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πρόσφατες διαμορφωθείσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν την μετάβαση του ΟΔΙΕ σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς (πώληση σε ιδιώτη/ες) ο οποίος με την κατάλληλη θωράκιση (θεσμικά, Νομοθετικά) και την εποπτεία των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς (παρουσιάζοντας κερδοφορία) σε κλίμα υγιούς ανταγωνισμού αρκεί να του δοθούν  οι ευκαιρίες να το κάνει επί ίσοις όροις (νέοι Κανόνες και Διατάξεις, απόσυρση φορολόγησης κερδισμένων δελτίων, αδειοδότηση για Διαδικτυακό στοίχημα, χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων κλπ). Μέσα από την άνοδο των Ελληνικών Ιπποδρομιών προσδοκούμε σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο, νέες θέσεις εργασίες, μελλοντικές επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη, εισροή συναλλάγματος από το εξωτερικό (μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του ανοίγματος του Ελληνικού Ιπποδρόμου προς τις ξένες αγορές). Πέραν των άλλων πολύ σημαντικό στοιχείο κατά την προσωπική μου άποψη είναι η ίδια η διασφάλιση της τέλεσης των Ελληνικών Ιπποδρομιών που εκτός από τζόγος είναι άθλημα και θέαμα με πρωταγωνιστές υψηλότατου επιπέδου, παράγοντας Πολιτισμού, κομμάτι της Ιστορίας μας (σ.σ.: οι Ιπποδρομίες ήταν αγώνισμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες), μορφή κοινωνικής εκδήλωσης και επιλογή οικογενειακής διασκέδασης. Για την ευόδωση των στόχων βεβαίως απαιτείται προσήλωση και ακρίβεια στις ενέργειες όλων μας ώστε ο Ελληνικός Ιππόδρομος να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


(απόσπασμα από την εργασία με τίτλο «Δυνατότητες για την ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος και την άνοδο του ιπποδρομιακού στοιχήματος» - ενότητα προτάσεων)


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ



ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Σκιαγραφώντας μέχρι τώρα την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, έχω την αίσθηση πως προσεγγίσαμε ικανοποιητικά τα πιο καίρια – κατά την εκτίμησή μου – προβλήματα του χώρου. Αυτό ίσως είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για τη λύση των επιμέρους προβλημάτων, ο εντοπισμός τους. Αναλύοντας στην συνέχεια τους τρεις άξονες (αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση), πιστεύω πως θα διαφανούν καθαρά τα μέτρα που χρειάζονται για την διέξοδο από την κρίση και την επίτευξη των στόχων.
Όπως είχα αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της επιστολής μου προς την Φ.Ε.Ε. (βλ. Παράρτημα), «οι τρεις «πυλώνες» της αξιοπιστίας των ιπποδρομιών είναι η επιτυχής και σύννομη συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος, το ισότιμο της συμμετοχής (αποκλεισμός του doping σε έμψυχο και ζωικό δυναμικό) και ο έλεγχος των ιπποδρομιών». Ας εξετάσουμε την κάθε παράμετρο ξεχωριστά:


ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα με τον τρόπο που συμπληρώνεται σήμερα παρουσιάζει κάποια «τρωτά» σημεία, όπως ήδη αναφέρθηκε σε προηγούμενο κεφάλαιο. Η λύση για το θέμα αυτό, δηλαδή η επιτυχής και σύννομη συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος, μπορεί να επιτευχθεί με τις εξής ενέργειες:
§ Επαναφορά του handicap
Να σημειώσω πως το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει με την διαφοροποίηση πως οι ίπποι που μπαίνουν σε ρεπό εκτός από τα υποχρεωτικά, (τραυματισμός) να μην επωφελούνται  των ελαφρύνσεων του ισοζυγισμού, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται το ρεπό ενός ίππου μόνον και μόνον για τις ελαφρύνσεις του ισοζυγισμού. Αποτέλεσμα της επαναφοράς του handicap θα είναι η αγωνιστική επαναφορά των «παροπλισμένων» (λόγω Ισοζυγισμού) ίππων – κυρίως των κορυφαίων της κάθε κατηγορίας -, η ποσοτική αύξηση των εγγραφών ίππων ανά ιπποδρομία που αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του στοιχήματος λόγω δυσκολίας πρόβλεψης αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση του θεάματος, στοιχείο επίσης που λειτουργεί ευεργετικά ως προς την άνοδο των ιπποδρομιών και την αύξηση των εσόδων.
§ Επανεξέταση του προγράμματος σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους
Με δεδομένο πως χάνονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 4 – 5 ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις μόνον κατά την επανέναρξη μετά τις διακοπές των ιπποδρομιών, να υπάρχει ειδική μέριμνα στην σύνταξη του Προγράμματος για αυτές τις χρονικές περιόδους που αποδεδειγμένα υφίσταται πρόβλημα. Ένας τρόπος θα ήταν να προκηρύσσονται κούρσες μόνον σε μικρές και μικρομεσαίες αποστάσεις για εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί πως ο συνολικός αριθμός των ίππων που είναι σε θέση να αγωνιστούν καλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
§ Πριμοδότηση εγγραφών ανάλογα με την απόσταση
Επεκτείνοντας την πολύ καλή ενέργεια του Οργανισμού και θέλοντας να επιτύχουμε εγγραφές σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις – που συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον και προσελκύουν περισσότερους φιλίππους – να πριμοδοτούνται οι ίπποι με περισσότερα χρήματα ανάλογα με την απόσταση. Ως επέκταση του μέτρου αυτού, θα μπορούσε να δοθεί μία επιπλέον πριμοδότηση στους νεοεισερχόμενους στον χώρο ιδιοκτήτες, προσφέροντάς τους δωρεάν στάβλισμα για τους πρώτους – για παράδειγμα – 5 επίσης νεοεισερχόμενους ίππους στον Ιππόδρομο και διπλάσιο πριμ εγγραφής τους για το πρώτο έτος τους στο Μαρκόπουλο (τονίζουμε ότι οι ίπποι θα πρέπει να είναι «άτρεχτοι» στον Ελληνικό Ιππόδρομο, για να αποφευχθεί το φαινόμενο δημιουργίας «πλασματικών στάβλων» με σκοπό την είσπραξη της πριμοδότησης).
§ Εφαρμογή προγράμματος 6 ιπποδρομιών
Έχει παρατηρηθεί πως ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες συμπληρώνονται 5 με 6 ιπποδρομίες σε κάθε ημέρα εγγραφών, που όμως δεν είναι αρκετές να συνθέσουν πλήρες πρόγραμμα με τα σημερινά δεδομένα. Επιπροσθέτως, από προσωπική μου εμπειρία, έχω παρατηρήσει πως η πλειοψηφία των φιλίππων «δεν σηκώνει ευχάριστα» ένα πρόγραμμα 4,5 και πλέον ωρών που με τις – συχνές ομολογουμένως – καθυστερήσεις φτάνει ενίοτε και τις 5 και πλέον ώρες. Όλα αυτά, συνηγορούν στην πρόταση καθημερινής συμπλήρωσης και διεξαγωγής προγράμματος 6 ιπποδρομιών (πλην Σαββάτου – Κυριακής) με ώρες έναρξης προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. Το «μεγάλο στοίχημα» λοιπόν που πρέπει να κερδισθεί, είναι να κατορθώσουμε να «βρούμε»  επιπλέον 3 κούρσες την εβδομάδα (αφού σε πρόγραμμα 3 ημερών όπως διεξάγεται σήμερα γράφονται 27 ιπποδρομίες, ενώ με πρόγραμμα 6 ιπποδρομιών για 5 ημέρες εβδομαδιαίως απαιτούνται 30). Θα πρέπει βεβαίως να καταργηθεί το παιχνίδι «ΣΚΟΡ-9», που όμως από την φύση του – λόγω της μεγάλης δυσκολίας πρόβλεψης και των χαμηλών κερδών που αποφέρει σε σχέση με το «ΣΚΟΡ-6»– δεν προσελκύει ιδιαίτερα τους φιλίππους, παρά τα συχνά ΤΖΑΚ-ΠΟΤ που δημιουργούνται. Επιπροσθέτως, θα αυξηθούν αναμφίβολα τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, όμως είμαι απόλυτα σίγουρος πως υπερκαλύπτονται από τα επιπλέον έσοδα.
Η καθημερινή διεξαγωγή ιπποδρομιών έχει και ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα: την διάρκεια. Αυτή είναι η διάρκεια που έχει σε «ετοιμότητα» τον παίκτη, χωρίς βεβαίως να τον εξαντλεί οικονομικά (πολλές ιπποδρομίες) ή να τον κουράζει (μεγάλο χρονικά σε έκταση πρόγραμμα).
Αν κάποιος παρατηρήσει τα οικονομικά στατιστικά του Οργανισμού, θα διαπιστώσει πως μετά από περίοδο μεγάλης αγωνιστικής απραξίας ακολουθεί σημαντική πτώση στους τζίρους και τα έσοδα – με δεδομένα και τα άλλα προβλήματα που προαναφέραμε ως προς την συμπλήρωση προγράμματος – και χρειάζεται ικανό χρονικό διάστημα για την ανάκαμψη του στοιχήματος. Επίσης, παρατηρείται «στροφή» των παικτών στο διάστημα αυτό της διακοπής σε άλλων μορφών παιχνίδια, με τα αποτελέσματα για τις ιπποδρομίες να είναι αυτονόητα. Με την διεξαγωγή σε καθημερινή βάση συγκεντρώσεων 6 ιπποδρομιών, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ματαιώσεων λόγω δυστοκίας εγγραφών, οι παίκτες βρίσκονται διαρκώς «ζεστοί», σε συνεχή επαφή με το παιχνίδι (πράγμα κρισιμότατο κατά την άποψή μου για παιχνίδια που βασίζονται στην ανακύκλωση) και δεν θα παρατηρηθούν «σκαμπανεβάσματα» του τζίρου (αυτό εμμέσως αποδεικνύεται από τις ήδη πραγματοποιηθείσες εμβόλιμες συγκεντρώσεις, όπου δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αυξομείωση του συνολικού τζίρου και όπου αυτό παρατηρείται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελκυστικότερη σύνθεση του προγράμματος).
§ Τήρηση – στο μέτρο του δυνατού – των ωραρίων διεξαγωγής ιπποδρομιών.
Είναι και αυτό κατά την γνώμη μου στοιχείο αξιοπιστίας, να τηρείται επακριβώς το ωράριο διεξαγωγής των ιπποδρομιών. Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων (ατύχημα, φωτο-φίνις, ένσταση κ.λ.π.), όμως εκεί θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφεύγεται η υπέρμετρη καθυστέρηση.
§ Θέσπιση «ειδικών συγκεντρώσεων»
Διεξαγωγή σε κάποιες «εμπορικές» ημέρες που θα επιλέξει ο Οργανισμός – πέραν των ήδη καθορισμένων πανηγυρικών συγκεντρώσεων – ιπποδρομιών «ιδιαίτερου χαρακτήρα».
1ο παράδειγμα, διεξαγωγή συγκέντρωσης «πρωταθλητών».
Αναλυτικότερα:
Σε μία ιπποδρομιακή συγκέντρωση, να εγγράφονται και να συμμετέχουν ίπποι «πρωταθλητές» στις κατηγορίες τους (όπως προκύπτει από τον ισοζυγισμό), διαφόρων ηλικιών, ελληνικοί ή/και ξένοι ίπποι. Τα έπαθλα να φέρουν όνομα εξω-ιπποδρομιακού χορηγού που θα προσφέρει κάποιο αυξημένο έπαθλο με αντάλλαγμα φυσικά την διαφήμιση που αποκομίζει (π.χ. 1η ιπποδρομία – έπαθλο INTERNATIONAL BANK), να συνοδεύεται από απονομή κυπέλλου και τηλεοπτική κάλυψη (για το θέμα της προβολής θα επεκταθούμε αργότερα πιο αναλυτικά).
2ο παράδειγμα, διεξαγωγή συγκέντρωσης «διεθνούς βεληνεκούς».
Αναλυτικότερα:
Μπορεί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση που να περιλαμβάνει – κατά τα πρότυπα των ξένων ιπποδρόμων – μία διεθνή κούρσα (π.χ. με ίππους των Μεσογειακών χωρών) και αυξημένο έπαθλο (από χορηγούς).
3ο παράδειγμα, διεξαγωγή «συγκέντρωσης αλληλεγγύης».
Αναλυτικότερα:
Σε συνδυασμό με την προβολή του αθλήματος (θα αναφερθούμε εκτενώς αργότερα), θα μπορούσε να θεσπιστεί ειδική συγκέντρωση π.χ. την ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με διεξαγωγή πανηγυρικού προγράμματος, απονομές για την προσφορά τους σε εκπροσώπους όλων των ιπποδρομιακών κλάδων και ειδικότερα τραυματιών ή αναπήρων και διεξαγωγή μίας επιπλέον ιπποδρομίας, τα έσοδα της οποίας να δωρίζονται ένα τμήμα σε κάποιο ίδρυμα αναπήρων και τα υπόλοιπα προς ενίσχυση των τραυματιών του ιπποδρόμου.


ΕΛΕΓΧΟΣ DOPING

Με δεδομένη την ψήφιση του νέου Αθλητικού Νόμου, μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά στην προσπάθεια για πρόληψη και καταστολή του doping είναι τα εξής:
§ Δημιουργία boxes ασφαλείας στο μέσο της αλάνας.
Ένα 24ωρο πριν την συμμετοχή τους να σταβλίζονται οι ίπποι στα boxes ασφαλείας, φρουρούμενα από υπαλλήλους του Οργανισμού και αφού προηγουμένως έχουν περάσει όλοι ανεξαιρέτως anti-doping control. Ίσως το μέτρο αυτό να είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο, όμως θα τονώσει σίγουρα το κύρος και την αξιοπιστία των ιπποδρομιών με άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο, επιπροσθέτως δε θα εξαλείψει πρακτικά την πιθανότητα νικητή ίππου που εκ των υστέρων θα βρεθεί «λερωμένος».
§ Τοποθέτηση καμερών ασφαλείας κοντά στα boxes του Ιπποδρόμου.
Κατ’ αντιστοιχία των καμερών ασφαλείας που τοποθετούνται σε μεγάλες λεωφόρους, να τοποθετηθούν κάμερες σε «κομβικά σημεία» κοντά στα boxes που να ελέγχουν όσο το δυνατό περισσότερο την διέλευση τυχόν αναρμόδιων προσώπων στους γύρω χώρους. Ενισχυτικό μέτρο των boxes ασφαλείας.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

Πολλά τα θέματα που έχουν εγερθεί πρόσφατα σχετικά με της Επιτροπές Ελέγχου (Ελλανοδίκες και Επιτροπή Ιπποδρομιών), τα οποία αναμφίβολα πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία των ιπποδρομιών. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να προτείνω κάποιες τροποποιήσεις του Κώδικα Ιπποδρομιών – όπου αυτό χρειάζεται –, αν και είναι κοινή η πεποίθηση πως ο τρόπος εκδίκασης των ενστάσεων θα πρέπει θα διασαφηνιστεί έτσι ώστε  οι αποφάσεις να προκύπτουν απλώς από την εφαρμογή του Κώδικα και να μην δημιουργούνται δυσάρεστες εντυπώσεις.
Είμαι υπέρμαχος της ιδέας για ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας Σχολής Ελλανοδικών, αλλά επίσης και ενός ελεγκτικού μηχανισμού των Επιτροπών Ελέγχου. Θεωρώντας πως το Αθλητικό Νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση – δυνατότητα του Υφυπουργού να αναστέλλει ή και να καταργεί εσφαλμένες αποφάσεις -, αναμένω να δω τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επί τω έργω. Αν τυχόν δεν επιτευχθούν τα αναμενόμενα από αυτό το Νομοσχέδιο, ίσως θα πρέπει να συζητηθεί η ιδέα θέσπισης «ιπποδρομιακού δικαστή», αρμόδιου να ελέγχει την νομιμότητα και την κανονικότητα των αποφάσεων των Επιτροπών Ελέγχου σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις.


ΠΡΟΒΟΛΗ

Εξετάζοντας τις παραμέτρους που συνθέτουν τον όρο «προβολή» του αθλήματος, θα αναφερθούμε κατά κύριο λόγο σε δύο στοιχεία: στην κάλυψη των ιπποδρομιών και στην διαφήμισή τους.


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ/ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

Με τα σημερινά δεδομένα, η τηλεοπτική κάλυψη των ιπποδρομιών εξυπηρετεί μόνον τα πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος και όσους τυχόν στα σπίτια τους διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό. Προσθέτοντας σε αυτά τα στοιχεία το γεγονός πως οικονομικά είναι αρκετά δαπανηρή η μετάδοση, με αρκετά προβλήματα συχνά και επιπροσθέτως, απευθύνεται σε «κλειστή ομάδα» φιλίππων, δεν θα ισχυριζόταν κάποιος πως επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, γεγονός που αντανακλάται και στο συνολικό στοίχημα. Για την αρτιότερη κάλυψη των ιπποδρομιών, θα μπορούσαν να γίνουν οι εξής ενέργειες:
§ Δημιουργία εντός του χώρου του Ιπποδρόμου studio μετάδοσης των ιπποδρομιών, με προσωπικό (σκηνοθέτη, camera men, παρουσιαστή) που να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ο.Δ.Ι.Ε.. Με λίγα λόγια, η ιπποδρομιακή τηλεοπτική κάλυψη να γίνει εσωτερική παραγωγή του Ο.Δ.Ι.Ε.. Με δεδομένη την ύπαρξη και λειτουργία του patrolcamera, την πολύ μεγάλη εμπειρία των υπαλλήλων του Οργανισμού και – ενδεχομένως – την χρησιμοποίηση κάποιων από τους εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα για την μετάδοση, θεωρώ πως το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς πολύ καλύτερο.
§ Αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο για παροχή  άδειας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού σε ψηφιακή συχνότητα. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου ο Ιππόδρομος αργά ή γρήγορα να αποκτήσει το δικό του κανάλι. Έτσι, η τηλεοπτική κάλυψη των ιπποδρομιών θα γίνεται απρόσκοπτα, θα μπορεί να διαφημίζει και να διαφημίζεται, να παρουσιάζει και άλλες εκπομπές ιπποδρομιακού – και όχι μόνον – ενδιαφέροντος και τελικά να πετύχει να αποκτήσει δικό του «τηλεοπτικό κοινό», που από εκεί θα προκύψουν ενδεχομένως μελλοντικοί φίλιπποι. Θα μπορεί να προβάλλει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιεί, να έχει δικό καθημερινό ειδησεογραφικό – ιπποδρομιακό – δελτίο και γενικώς να προβάλλει με τον επιτυχέστερο τρόπο το άθλημα των ιπποδρομιών. Στο θέμα αυτό ίσως θα μπορούσε να έχει συμμετοχή και ο Ιππικός Όμιλος, ενισχύοντας την προσπάθεια για απόκτηση τηλεοπτικής άδειας σταθμού αλλά και εμπλουτίζοντας τη θεματολογία του. Ως προς τη θεματολογία του σταθμού, έχω αρκετές προτάσεις να σας παραθέσω, πράγμα που με μεγάλη χαρά θα κάνω όποτε προκύψει το θέμα.
§ Εξέταση της δυνατότητας μετάδοσης των ιπποδρομιών ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (live streaming) και της μετέπειτα δημιουργίας στην ιστοσελίδα βίντεο – αρχείου με ιπποδρομίες.
§ Προσπάθεια ραδιοφωνικής κάλυψης σε συνεργασία με κάποιον (ή κάποιους) αθλητικό σταθμό, επιδιώκοντας παράλληλα τη δημιουργία μίας ραδιοφωνικής καθημερινής ιπποδρομιακής εκπομπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν των άλλων, υπάρχει και το θέμα της προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη μορφή διαφήμισης αλλά και η προβολή του Οργανισμού στο Διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του.
§ Οργάνωση της ιστοσελίδας του Ο.Δ.Ι.Ε. (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνεται μία δοκιμαστική λειτουργία της ιστοσελίδας, αναμένουμε τα αποτελέσματα). Επιπλέον, μπορεί να γίνει και μία διαφημιστική καταχώρηση και σε άλλες σελίδες του Διαδικτύου, με στόχο την προσέλκυση των νέων – κυρίως – ανθρώπων.
§ Ένα τηλεοπτικό σποτ γρήγορο, έξυπνο, που να τονίζει αυτά που προσφέρει το ιπποδρομιακό στοίχημα (συγκίνηση, θέαμα, κέρδη) θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Θα πρέπει όμως κατά τη γνώμη μου να δημιουργηθούν και σποτ επεξηγηματικά των 10 – 15 δευτερολέπτων που να αναφέρονται στα παιχνίδια του Ο.Δ.Ι.Ε. και να τα αναλύουν. Η εικόνα είναι πολύ δυνατό μέσο και στους τηλεθεατές θα εντυπωθούν περισσότερα πράγματα από ο, τι αν διάβαζαν ένα αντίστοιχο φυλλάδιο. Τα φυλλάδια εξάλλου προωθούνται και διανέμονται μέσα στα πρακτορεία του Ο.Δ.Ι.Ε., δηλαδή μεταξύ των ήδη υπαρχόντων φιλίππων!
§ Θα μπορούσαν επίσης να αποστέλλονται στα τηλεοπτικά κανάλια με τη μορφή δελτίων τύπου και συνοδευμένες από αντίστοιχα videos κάποιες κύριες ιπποδρομίες που διεξάγονται, έτσι ώστε να προβάλλονται ως θέματα στο αθλητικό κομμάτι των δελτίων ειδήσεων.
§ Ο Ο.Δ.Ι.Ε. μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει «άνοιγμα» προς την κοινωνία, τονίζοντας πως οι ιπποδρομίες είναι κάτι περισσότερο από τζόγος. Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσε επίσης να διοργανώνει φιλανθρωπικά γκαλά, επιμορφωτικά σεμινάρια γύρω από θέματα που αφορούν στο άλογο, στην κτηνιατρική κ.λπ., να υποδέχεται σχολεία ή άλλες κοινωνικές ομάδες στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου για ξενάγηση και περιήγηση, όλα αυτά συνοδευμένα από τηλεοπτική κάλυψη.
§ Μία άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει, είναι στην επίσημη έναρξη της αγωνιστικής σεζόν (κατά τα πρότυπα των ποδοσφαιρικών οργανώσεων), να γίνεται μία εορταστική εκδήλωση      - «τελετή έναρξης», ας μου επιτραπεί ο όρος -, όπου θα μπορούν να γίνονται απονομές, να προβάλλονται κάποιες από τις κυριότερες ιπποδρομίες της προηγούμενης σεζόν και να υπάρχουν και κάποιες ομιλίες για τους στόχους και τις προσδοκίες για την νέα αγωνιστική χρονιά, βεβαίως με τηλεοπτική κάλυψη.
§ Πέραν της τηλεοπτικής διαφημιστικής προβολής, υπάρχει και η διαφήμιση στον έντυπο τύπο. Στο παρελθόν γινόταν στα ιπποδρομιακά έντυπα (απευθυνόμενη πάλι στους υπάρχοντες φιλίππους!), ενώ τώρα θα πρέπει να δημοσιεύονται τέτοιες καταχωρήσεις και σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά, αθλητικού ή άλλου περιεχομένου.
                   
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Ο τρίτος άξονας της άνθισης και εξέλιξης του Ιπποδρόμου είναι η αναβάθμιση. Με τον όρο αυτό εννοούμε το σύνολο των επιβεβλημένων παρεμβάσεων τόσο στο έμψυχο δυναμικό, στους κανόνες και τα προσφερόμενα παιχνίδια αλλά και στην συνολική εικόνα του Οργανισμού. Πιο αναλυτικά:
§ Αναβάθμιση του έμψυχου δυναμικού εννοούμε την διαρκή και μόνιμη εκπαίδευση και επιμόρφωση τόσο των εργαζομένων του Οργανισμού, όσο και των συνεργατών (πρακτόρων) σε θέματα marketing, παροχής υπηρεσιών ή ο, τι άλλο από τις διαμορφούμενες ανάγκες απαιτείται (π.χ. ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών). Η εκπαίδευση αυτή μπορεί άριστα να γίνεται Σαββατοκύριακα ή στο διάστημα των διακοπών του Ιπποδρόμου
§ Για την αναβάθμιση των κανόνων (ειδικά του Κώδικα Ιπποδρομιών) αναφέρθηκα σε άλλη ενότητα χωρίς λεπτομέρειες, διότι δεν αποτελεί αντικείμενο των γνώσεών μου. Η ανάγκη πάντως προσαρμογής στα νέα δεδομένα των Διατάξεων και των κανόνων γενικά που διέπουν τις ιπποδρομίες νομίζω πως είναι επιβεβλημένη.
§ Η αναβάθμιση των προσφερόμενων παιχνιδιών θεωρώ πως πρέπει να εστιαστεί σε τρία σημεία:
o Γκανιότα. Ένα από τα ισχυρά – ακόμη – όπλα του ιπποδρομιακού στοιχήματος είναι η σχετικά χαμηλή γκανιότα έναντι άλλων παιχνιδιών. Έναντι του παιχνιδιού όμως «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» υστερεί σημαντικά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος γκανιότας στον Ο.Π.Α.Π. ανά ποδοσφαιρικό παιχνίδι κυμαίνεται στο 14,00%. Περιττό να σας πω βέβαια πως στο εξωτερικό η αντίστοιχη γκανιότα στο ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι γύρω στο 7,00% κατά μέσο όρο, κατακτώντας έτσι την «μερίδα του λέοντος» από την «στοιχηματική πίτα». Μία μικρή μείωση της γκανιότας – που να μην επιφέρει όμως προβλήματα στον Οργανισμό – νομίζω πως θα λειτουργούσε ευεργετικά υπέρ του παιχνιδιού (μην ξεχνάμε πως βασίζεται στην ανακύκλωση του χρήματος). Καλύτερες αποδόσεις, σημαίνει περισσότερα κίνητρα για τους παίκτες για να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
o Αναβάθμιση του λογισμικού για ορισμένους τύπους παιχνιδιών που σήμερα παρουσιάζουν προβλήματα, ειδικά σε περιπτώσεις διαγραφών (βλ. Παράρτημα).
o Εισαγωγή νέων παιχνιδιών. Να τονίσουμε εδώ πως το ιπποδρομιακό στοίχημα δεν έχει μεγάλα περιθώρια για νέα παιχνίδια, όμως για παράδειγμα η επαναφορά του «SWEEPSTAKE» νομίζω θα έδινε μία επιπλέον ώθηση στα έσοδα, μιας και είναι διαφορετικής μορφής ιπποδρομιακό στοίχημα (λαχείο και γκανιάν μαζί).
§ Αναβάθμιση της εικόνας του Οργανισμού έχει εν μέρει επιτευχθεί με το νέο κόσμημα στο οποίο στεγάζεται ο Ιππόδρομος και διεξάγονται οι ιπποδρομίες. Μερικές ακόμη σημαντικές προτάσεις που στόχο έχουν την αύξηση της «αναγνωρισιμότητας» του Οργανισμού και τη βελτίωση του «κοινωνικού προφίλ» του:
o Ύπαρξη σήματος – λογότυπου που δεν θα αλλάξει ποτέ και για κανέναν λόγο. Παρότι υπάρχει, δυστυχώς αλλάζει μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ενώ τα χρώματα του logo αυτή την στιγμή είναι μαύρο – κόκκινο, πριν αλλαχθεί ήταν άσπρο – πράσινο! Πλήρης αντίθεση δηλαδή! Γνωρίζουμε από εμπειρία πως το σήμα κατατεθέν έχει ανυπέρβλητη δύναμη (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα πολυεθνικών, με το σήμα – trade mark - της COCA-COLA να είναι το περισσότερο αναγνωρίσιμο σήμα στον κόσμο!). Πάνω σ’ αυτή την ιδέα και κατ’ αντιστοιχία με την ενέργεια που προωθεί ο Ο.Π.Α.Π. να διαμορφώσει ανά την επικράτεια «πρότυπα πρακτορεία» εξοπλίζοντάς τα με ομοιόμορφο εξοπλισμό γραφείου, ίσως στο απώτερο μέλλον να μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο από πλευράς Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η «αναγνωρισιμότητα» του Ιπποδρόμου στους πολίτες.
o «Άνοιγμα» του Ιπποδρόμου στην κοινωνία. Όπως ήδη αναφερθήκαμε εκτενώς στο θέμα της προβολής, αναδεικνύοντας το κοινωνικό του προφίλ και τις ευαισθησίες που διακατέχουν τους ανθρώπους του χώρου, ο Ιππόδρομος μπορεί – και πρέπει – να απευθυνθεί δυναμικά προς την κοινωνία, αποκαθιστώντας τη πληγμένη του φήμη και αποκτώντας την αίγλη που του αξίζει. Βεβαίως αυτό πρωτίστως θα επιτευχθεί εφαρμόζοντας  - όπως προείπαμε - τα μέτρα εκείνα που θα τον καθιστούν αξιόπιστο στα μάτια του μέσου πολίτη και σε συνδυασμό με την ανάλογη διαφήμιση, τα αποτελέσματα πιστεύω πως θα είναι εντυπωσιακά.

Συμπληρωματικά, να αναφέρω άλλες τρεις ενέργειες που θα μπορούσαν πέραν των όσων αναλύσαμε μέχρι τώρα να επιφέρουν κάποια θετικά αποτελέσματα ως προς την άνοδο του στοιχήματος.
§ Δημιουργία boxes για το στάβλισμα τόσο των ίππων που παραμένουν στα Ιπποφορβεία τους λόγω έλλειψης boxes, όσο και για την προσέλκυση νέων ίππων και ιδιοκτητών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μέσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Οργανισμού, θα μπορούσε να γίνει σε μία έκταση κοντινού ή όμορου Δήμου με το Μαρκόπουλο, με την σημείωση πως η συντήρηση και φύλαξη των χώρων θα πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού. Η αύξηση του ζωικού δυναμικού του Ιπποδρόμου νομίζω πως θα επιφέρει τα αυτονόητα αποτελέσματα τόσο ως προς την αναβάθμιση (υψηλό θέαμα, πολυπληθείς συμμετοχές) όσο και ως προς την κερδοφορία (αυξημένη δυσκολία πρόβλεψης, αύξηση εσόδων).
§ Ο χρόνος στον οποίο ο στίβος παραμένει κλειστός νομίζω πως μπορεί να μειωθεί, αν τα δύο κομμάτια του στίβου (εσωτερικός – εξωτερικός) συντηρούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Άλλωστε ο εσωτερικός στίβος έχει σαφώς λιγότερη επιβάρυνση έναντι του αγωνιστικού – εξωτερικού στίβου, συνεπώς θεωρώ πως μία εβδομάδα εργασιών για τον εσωτερικό στίβο και συγκεκριμένα από Μ. Τρίτη έως και την Τρίτη του Πάσχα – διάστημα στο οποίο δεν διεξάγονται συνήθως ιπποδρομίες – είναι αρκετή. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την ελάττωση του χρόνου εργασιών τους θερινούς μήνες, συνεπώς τη μείωση των χαμένων αγωνιστικών που παρατηρούνται αυτή την εποχή, άρα τελικά την αύξηση του στοιχήματος.
§ Αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία τόσο της Σχολής Αναβατών όσο και της Σχολής Προπονητών, όπου οι αριστεύσαντες κάθε έτους θα μπορούν – ίσως – με κάποιες υποτροφίες να συνεχίζουν την φοίτησή τους και σε αντίστοιχες Σχολές του εξωτερικού.



(απόσπασμα από την εργασία με τίτλο «Δυνατότητες για την ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος και την άνοδο του ιπποδρομιακού στοιχήματος – πρόσθετες προτάσεις»)

Σε συνέχεια των προτάσεων που αναφέρονται στην αρχική εργασία με θέμα «Δυνατότητες για άνοδο του Ιπποδρομιακού στοιχήματος και ποιοτικής αναβάθμισής του», σας παραθέτω μερικές ακόμα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα:


ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

§ Ζωντανή μετάδοση (τηλεοπτική κάλυψη) και σύνδεση με το γραφείο των Ελλανοδικών κατά την εκδίκαση των ενστάσεων(*). Το γεγονός πως όλοι οι φίλιπποι θα μπορούν μέσω της τηλεόρασης να παρακολουθούν την εκδίκαση κάθε ένστασης θα λειτουργήσει τονωτικά στην αποκατάσταση της πληγείσας αξιοπιστίας των επιτροπών ελέγχου και θα μειώσει αισθητά τις – όποιες – αμφιβολίες προκύπτουν από τις αποφάσεις τους. Παράλληλα, οι Ελλανοδίκες εξαιτίας του γεγονότος της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, θεωρώ πως θα είναι πιο προσεκτικοί και συνεπώς πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.
§ Αποσύνδεση των διαδικασιών μεταξύ διαδοχικών ιπποδρομιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στην ώρα διεξαγωγής τους. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο (μετά από φωτο – φίνις, υποβολή ένστασης ή λόγω ατυχήματος κατά την διεξαγωγή κάποιας ιπποδρομίας) να σημειώνεται καθυστέρηση στην εκκίνηση της επόμενης ιπποδρομίας κατά - μέσο όρο - 10 έως 15 λεπτά.

(*) (Πρόταση που κατατέθηκε στις 26-5-2009 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Μ. Βρετανία έναν χρόνο αργότερα, στις 26-5-2010)
Βεβαίως πάντα γίνονται προσπάθειες αποτροπής τέτοιων φαινομένων και αρκετές φορές στην τελευταία ιπποδρομία του προγράμματος έχει καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Παρόλα αυτά, η διεξαγωγή όλων των ιπποδρομιών στην προκαθορισμένη ώρα εκκίνησής τους αποτελεί ουσιαστικό θέμα αξιοπιστίας με αντίκτυπο – φυσικά – στο στοίχημα. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί αν αμέσως μετά τον τερματισμό μιας ιπποδρομίας συνεχίζονται απρόσκοπτα οι διαδικασίες προετοιμασίας της επόμενης, χωρίς να περιμένουμε (όπως γίνεται σήμερα) το «έχειν καλώς» των Ελλανοδικών. Με λίγα λόγια, διαδικασίες όπως σέλωμα, επίδειξη στο πάντοκ, έξοδος των ίππων στον αγωνιστικό στίβο μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα με τις διαδικασίες ελέγχου των αρμόδιων επιτροπών. Για τις περιπτώσεις βεβαίως ατυχήματος κατά την διάρκεια μιας ιπποδρομίας, μπορεί να καθυστερήσει μόνον η διαδικασία εξόδου των ίππων στον αγωνιστικό στίβο, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.


ΠΡΟΒΟΛΗ

§ Επιδίωξη δημοσίευσης τόσο στον έντυπο τύπο όσο και στο διαδίκτυο (σε αθλητικές ή σχετικές με το άθλημα των Ιπποδρομιών ιστοσελίδες) άρθρων σχετικών με τον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου, επίκαιρων θεμάτων σχετικά με τις ιπποδρομίες ή αναφορά στην ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου (από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στο οποίο πρέπει να ανατεθούν και αρμοδιότητες σχετικές με το marketing του Ο.Δ.Ι.Ε.). Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένας «δίαυλος επικοινωνίας» με τους φιλίππους – αρχικά – αλλά και το ευρύτερο φίλαθλο κοινό με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον χώρο, επαγγελματιών αλλά και φιλίππων. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προβάλλεται η θέση του Οργανισμού προς τα έξω σχετικά με τα όποια θέματα κατά καιρούς προκύπτουν.
§ Ζωντανή μετάδοση από την ιστοσελίδα του Ο.Δ.Ι.Ε. πληροφοριών σχετικά με  την κατάσταση του αγωνιστικού στίβου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Ιππόδρομο (ίσως και μέσω live web cam). Παρότι τα στοιχεία αυτά γνωστοποιούνται στους φιλίππους – θεατές λίγο πριν την έναρξη των ιπποδρομιών μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης, μια ενέργεια αυτής της μορφής     – που πρακτικά είναι ανέξοδη – θα μπορούσε να τονώσει το προϊπποδρομιακό στοίχημα, παρέχοντας πληροφορίες που σήμερα γίνονται ευρύτερα γνωστές τα τελευταία λεπτά προ της εκκίνησης. Βεβαίως, μια τέτοια ενέργεια είναι από μόνη της στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης (που θα δούμε αμέσως στην συνέχεια), την κατέταξα όμως στις προτάσεις που αφορούν στην προβολή διότι έχει να κάνει με την εικόνα (αγωνιστικός στίβος).


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

§ Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Ο.Δ.Ι.Ε. γενικότερα (περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους με virtual φωτογραφίες – ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου με φωτορεπορτάζ – εγγραφές επόμενων συγκεντρώσεων – ανακοινώσεις διαγραφών και αντικαταστάσεων αναβατών - ανάρτηση των αποτελεσμάτων και των αποδόσεων τους - άρθρα με ειδήσεις γύρω από θέματα του Ιπποδρόμου Μαρκόπουλου και ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κ.λ.π. – καλεντάρι ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων τρέχοντος μηνός  – επίσημος ισοζυγισμός μηνός – ποινολόγιο. Με λίγα λόγια, η ιστοσελίδα του Οργανισμού θα μπορούσε άριστα να λειτουργήσει ως «προπομπός» του δικού του (όπως έχει ήδη προταθεί) καναλιού, παρουσιάζοντας κάτι από την θεματολογία του μέσω του διαδικτύου.
§ Αναβάθμιση του λογισμικού για τα προσφερόμενα παιχνίδια (επέκταση της αυτόματης διαγραφής που ισχύει σήμερα για τρίο-τρικάστ-τετραπλό σε όλα τα είδη παιχνιδιών όλων των συνδυασμών που περιέχουν διαγραφέντες ίππους, ιδιαίτερα των παιχνιδιών που αποτελούνται από περισσότερα του ενός σκέλη, πλην των περιπτώσεων των παιχνιδιών όπου επιτρέπεται ανταλλαγή στο β’ σκέλος), διότι αντίκειται στην «παικτική λογική» κάποιος να στοιχηματίζει υπέρ ενός αουτσάιντερ (δηλαδή αποκλείει από το παιχνίδι του το φαβορί) και σε ενδεχόμενη διαγραφή να «αναγκάζεται» από το λογισμικό και τις διαθέσεις των άλλων - που διαμορφώνουν το παιχνίδι του γκανιάν - να στοιχηματίζει τελικά υπέρ του φαβορί. Επιπροσθέτως, ο στοιχηματίας εν προκειμένω σήμερα αδυνατεί να γνωρίζει τι τελικά στοιχηματίζει σε περίπτωση διαγραφής παρά μόνον αμέσως μετά την εκκίνηση, όπου και διαφαίνεται – οριστικά - το πρώτο φαβορί του γκανιάν! Τέλος, μειώνεται ο χρόνος καθυστέρησης της εκκίνησης, μιας και παραλείπονται οι ακυρώσεις αρκετών δελτίων (μπορούν να εισπράττονται οι διαγραφές μετά την διεξαγωγή της ιπποδρομίας, για παράδειγμα σε δίδυμα και φορκάστ) και αποκτά περισσότερη αξιοπιστία το παιχνίδι, μιας και δεν υπόκειται πλέον σε πιθανές «κατευθυνόμενες ενέργειες» διαμόρφωσης φαβορί και οι φίλιπποι ξέρουν ακριβώς τι στοιχηματίζουν πριν την έναρξη της ιπποδρομίας, ποντάροντας στις δικές τους αποκλειστικά επιλογές. Περισσότερη αξιοπιστία δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
§ Δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» με μέρος των χρημάτων που εισπράττει ο Ο.Δ.Ι.Ε. από την γκανιότα και καθ’ όλο το έτος (500,00 € σε κάθε ιπποδρομιακή συγκέντρωση για παράδειγμα) και χρησιμοποίησή του για ενίσχυση – πριμοδότηση - επάθλων σε συγκεκριμένες ιπποδρομιακές ημέρες και χρονικές περιόδους στις οποίες παρατηρείται κάμψη του στοιχήματος. Είναι προφανές πως τα αυξημένα έπαθλα λειτουργούν ως πόλος έλξης για ιδιοκτήτες και προπονητές και το μέτρο αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαγωνιζόμενων ίππων σε περιόδους όπου παρατηρείται δυστοκία εγγραφών ή μετά από διάστημα αγωνιστικής απραξίας, πέραν του γεγονότος πως τα αυξημένα έπαθλα ενθαρρύνουν την είσοδο στον χώρο νέων ιδιοκτητών, που σημαίνει μακροπρόθεσμα ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της επαρκούς και ελκυστικής συμπλήρωσης του αγωνιστικού προγράμματος,. Μπορούν να συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο τέτοια ποσά ετησίως ικανά να επιτρέπουν στον Οργανισμό κινήσεις «στήριξης» του προγράμματος σε δύσκολες περιόδους. Αποτελεί επέκταση του μέτρου που προτάθηκε στην αρχική εργασία («πριμοδότηση εγγραφών ανάλογα με την απόσταση»).

Παράδειγμα: Με την επανέναρξη των ιπποδρομιών – που παρατηρείται τεράστια πτώση του στοιχήματος -  από τις θερινές διακοπές θα μπορούσε ο Ο.Δ.Ι.Ε. να μετατρέψει  μία αμφίβολης έκβασης - ως προς την συμπλήρωση του προγράμματος - συγκέντρωση σε ιπποδρομιακή «φιέστα», αθλοθετώντας μία ιπποδρομία με ονομαστικό κύπελλο («κύπελλο Ο.Δ.Ι.Ε.») σε μεγάλη απόσταση (2400 μ. και άνω), συνοδευμένη από απονομές, με ελάχιστες υποχρεωτικές συμμετοχές ίππων τις δέκα και έπαθλο το 50,00% του ποσού που συγκέντρωσε αυτός ο λογαριασμός ως bonus (επιπλέον του επάθλου δηλαδή), ενώ για κάθε επιπλέον συμμετοχή μπορεί να «ανεβαίνει» το bonus κατά 1000,00 €. Με ένα έπαθλο της τάξεως των 70 – 80 χιλιάδων € είναι βέβαιο πως θα υπήρχε υπερπληθώρα συμμετοχών στην εν λόγω ιπποδρομία. Επιπροσθέτως, από το υπόλοιπο ποσό του λογαριασμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα ως ενίσχυση των επάθλων της ίδιας ημέρας εφόσον οι εγγραφές των ίππων ανά ιπποδρομία ξεπερνούν τις δέκα – για παράδειγμα – και για αποστάσεις μεγαλύτερες ή ίσες των 1600 μ. Βεβαίως, αν υπάρξουν «πλασματικές εγγραφές» προκειμένου να επιτευχθεί το όριο των συμμετοχών, το bonus θα αφαιρείται από το έπαθλο, εκτός αν προκύψουν διαγραφές «απρόβλεπτου χαρακτήρα» (αιφνίδια ασθένεια ίππου ή αναβάτη, τραυματισμός, διαγραφή στο σταρτ).
Αντιστρόφως, αυξημένες εγγραφές σημαίνουν αφενός μεν επιτυχή συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος χωρίς τον κίνδυνο ματαιώσεων που ταυτόχρονα σημαίνει αύξηση του «ειδικού λογαριασμού» για την επόμενη ιπποδρομιακή σαιζόν, αφετέρου δε ελκυστικότερο πρόγραμμα που εμπεριέχει μεγαλύτερη δυσκολία πρόβλεψης και συνεπώς οδηγεί σε άνοδο του στοιχήματος.


ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Πέραν των ενεργειών που πρέπει να πράξει ο ίδιος ο Οργανισμός:

§ Επιδίωξη δημιουργίας πολυχώρου/ων (εντός ή πέριξ του Ιπποδρόμου) με στόχο την προσέλκυση νέων (ενηλίκων) αλλά και οικογενειών. Είναι – διεθνώς – παρατηρημένο πως κοντά σε επιχειρήσεις που προσελκύουν αρκετό κόσμο, επωφελούνται και οι γύρω επιχειρήσεις λόγω ακριβώς της αυξημένης κίνησης. Επομένως, η ενθάρρυνση δημιουργίας χώρων και επιχειρήσεων – άσχετων με το ιπποδρομιακό στοίχημα, όπως για παράδειγμα χώροι εστίασης, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης κ.α. – θα μπορούσε να συνεισφέρει αφενός μεν στην προσέλκυση εντός του Ιπποδρόμου νέων θεατών – και ενδεχομένως νέων φιλίππων -, αφετέρου δε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πέριξ – ή εντός – του χώρου του Ιπποδρόμου. Τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και η Δημοτική Αρχή του Μαρκόπουλου θα μπορούσαν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και την οικονομική ανάπτυξη του Μαρκόπουλου γενικότερα και του Ιπποδρόμου ειδικότερα.


(άρθρο σχετικό με την είσοδο των ξένων ιπποδρομιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα του ΟΔΙΕ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.elsipnp.gr/ )

Ξένες ιπποδρομίες στην Ελλάδα : Πανάκεια ή μοιραία κίνηση;

Στις πρόσφατες εξαγγελίες της Ηγεσίας του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.) σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις του που στοχεύουν στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του και της ευρύτερης ανασυγκρότησης των ιπποδρομιών στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η εισαγωγή – προσεχώς - ξένων ιπποδρομιών προς στοιχηματισμό. Η αλήθεια είναι πως την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση ως προς τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και το πλαίσιο διεξαγωγής και διοργάνωσης των προσφερόμενων στοιχηματικών γεγονότων συνεπώς θα περιοριστούμε να αναλύσουμε την ενέργεια του Ο.Δ.Ι.Ε. σε σχέση μόνον με την Ελληνική ιπποδρομιακή πραγματικότητα.
Με μία πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να πει κανείς πως η είσοδος ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα ενδεχομένως να αποφέρει κάποια πλεονεκτήματα, κυρίως οικονομικά οφέλη. Το επιχείρημα αυτό (που μέλλει φυσικά να αποδειχτεί στην πράξη αν ισχύει) στην δεδομένη χρονική συγκυρία είναι έωλο για τους εξής απλούς λόγους :

1) Για να σημειωθεί αύξηση εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα θα πρέπει να συντρέχουν ένας (ή περισσότεροι) από τους παρακάτω λόγους :

o Να αυξηθεί ο αριθμός όσων στοιχηματίζουν στις ιπποδρομίες. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η είσοδος ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα από μόνη της είναι ικανή να προσελκύσει νέους φιλίππους – στοιχηματίες, ιδιαίτερα χωρίς την ανάλογη προβολή (σημείο που «πάσχει» διαχρονικά ο Ο.Δ.Ι.Ε.). Τουναντίον μάλιστα μία σύγκριση του εξωτερικού με την Ελληνική ιπποδρομιακή πραγματικότητα θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα από τα υφιστάμενα. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο διαφήμισης – προβολής και προώθησης του ιπποδρομιακού προϊόντος είναι καταδικασμένη κάθε προσπάθεια που – δυστυχώς – θα εξακολουθεί να απευθύνεται στους ήδη υπάρχοντες φιλίππους, που δεν εξασφαλίζει με άλλα λόγια την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του πελατολογίου του Ο.Δ.Ι.Ε..
o Να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανακύκλωση των ποσών που στοιχηματίζονται στις ιπποδρομίες. Με δεδομένη την πρόσφατη φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων (και όχι των κερδών όπως εσφαλμένα κάποιοι υποστηρίζουν) και την αύξηση του ελάχιστου ποσού συμμετοχής στο ιπποδρομιακό στοίχημα (ειδικότερα με τον τρόπο που έγινε αυτή) δεν νοείται καν η πιθανότητα για μεγαλύτερη ανακύκλωση των ποσών που στοιχηματίζονται σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου είναι αναμενόμενη (έστω και μικρή) κάμψη του συνολικού τζίρου. Η σύγχρονη τάση στο στοίχημα παγκοσμίως και ο υγιής ανταγωνισμός επιβάλλουν μείωση της γκανιότας και παροχές διάφορων προσφορών με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών – στοιχηματιών. Δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα κάποιοι υποτονθορύζουν κάνοντας λόγο για περαιτέρω αύξηση της γκανιότας, γεγονός που αν – ω μη γένοιτο! – συμβεί θα «σπρώξει» τα έσοδα του Ο.Δ.Ι.Ε. προς τα κάτω με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
o Να στοιχηματίζουν περισσότερα χρήματα οι ήδη υπάρχοντες φίλιπποι. Σε περιόδους όπως η σημερινή όπου η οικονομία μας περνά κρίσιμες ώρες, πλήττονται όλα τα κοινωνικά στρώματα λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους (και της αγοραστικής τους δύναμης κατ’ επέκταση) η προσμονή της αύξησης των εσόδων του ιπποδρομιακού στοιχήματος μόνον από τους σημερινούς φιλίππους (από μία «κλειστή» και ήδη πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων) φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Οι όποιες ενέργειες γίνονται τώρα και στο μέλλον πρέπει να εστιάζονται σε δύο κυρίως σημεία: στην προσπάθεια να μην μειώνεται ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων φιλίππων – στοιχηματιών και ταυτόχρονα στην προσπάθεια διεύρυνσης αυτής της δεξαμενής με στόχο «να κάνουμε φιλίππους όλους τους Έλληνες»! (προσοχή!, δεν εννοούμε στοιχηματίες, αυτοί θα προκύψουν αναλογικά από τους νέους φιλίππους που θα βρεθούν κοντά στο άθλημα των ιπποδρομιών). Τέτοιες προωθητικές ενέργειες δυστυχώς δεν εξαγγέλθηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της εισόδου των ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα.

2) Για να σημειωθεί αύξηση εσόδων από την είσοδο ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο ιπποδρομιακό στοίχημα θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι εξής ενέργειες :

o Ανασυγκρότηση του πλαισίου οργάνωσης και διεξαγωγής των Ελληνικών ιπποδρομιών (αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση). Ακολουθεί απόσπασμα με τις προσωπικές μου απόψεις σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2009 στο ιπποδρομιακό περιοδικό «ΚΟΥΡΣΕΣ» και τίτλο (προφητικός ;…): «Ξένες ιπποδρομίες; Next year…»:

«….Η απορία εύλογη, το ερώτημα αμείλικτο: Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να προσελκύσουμε νέο κόσμο για να αυξήσουμε το στοίχημα (γιατί σε αυτό στοχεύει κυρίως η πρόταση για είσοδο ξένων ιπποδρομιών στο στοίχημα) όταν σήμερα χάνουμε και αυτούς που ήδη έχουμε;

Η θέση μου για το θέμα είναι η εξής:
Δουλεύοντας οπωσδήποτε με ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ στην προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού Ιπποδρόμου, η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει ΧΘΕΣ είναι η «στεγανοποίηση» του χώρου. Με λίγα λόγια, η αποτροπή της εκροής των φιλίππων από τις Ιπποδρομίες και η υποβάθμιση του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Χτίζοντας πάνω στην αξιοπιστία των διαδρομών και του ελέγχου τους είναι βέβαιο πως θα εκλείψουν στο μέλλον φαινόμενα όπου φίλιπποι αγανακτισμένοι – όπως συχνά συμβαίνει – απαξιώνουν το άθλημα και στρέφονται προς στοιχήματα άλλου είδους. Για τους μικρότερους ηλιακά επιπλέον (οι οποίοι στον Ελληνικό Ιππόδρομο είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί και αυτό θα είναι το κυριότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια ο Οργανισμός, η αύξηση δηλαδή του μέσου όρου ηλικίας των φιλίππων) υπάρχει και το διαδίκτυο. Αν οι φίλιπποι που στοιχημάτιζαν στο Μαρκόπουλο ήταν μικρότερης ηλικίας  κατά μέσο όρο (άρα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο) η πτώση του στοιχήματος σήμερα θα είχε πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Το δεύτερο βήμα που πρέπει κατά την γνώμη μου να ακολουθηθεί είναι η προβολή των ελληνικών ιπποδρομιών (δηλαδή ζωντανή μετάδοση αλλά και διαφήμιση) με στόχο την προσέλκυση νέων φιλίππων. Αυτό επιτυγχάνεται με προβολή γενικότερα και φυσικά με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και του ίδιου του ιπποδρομιακού προϊόντος (μείωση γκανιότας, αναπροσαρμογή Κανόνων και Διατάξεων κ.α.). Αφού παγιωθεί αυτή η κατάσταση – διεύρυνση της ιπποδρομιακής οικογένειας -, μπορούν να γίνουν κινήσεις όπως αυτή της εισόδου ξένων ιπποδρομιών στο στοίχημα. Με μία διαφορά: Διαφωνώ κάθετα με την ιδέα της χρησιμοποίησης ξένων ιπποδρομιών για την συμπλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη ιπποδρομιακής συγκέντρωσης. Ξένες ιπποδρομίες κατά τη δική μου εκτίμηση πρέπει και μπορούν να προσφερθούν στους Έλληνες φιλίππους με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Οι ξένες ιπποδρομίες που θα προσφέρονται θα υπάρχουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ του αγωνιστικού προγράμματος της ιπποδρομιακής ημέρας, με στόχο όχι την συμπλήρωσή του αλλά για να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης (μέσω της τηλεοπτικής εικόνας) για την προσέλκυση νέων φιλίππων και βεβαίως την αύξηση του στοιχήματος. Η ιδέα της εισόδου ξένων ιπποδρομιών σε ημέρες που δεν διεξάγονται ελληνικές ιπποδρομίες με βρίσκει αντίθετο διότι προσωπικά είμαι υπέρμαχος της διεξαγωγής 6 ιπποδρομιών καθημερινά – πλην του Σαββατοκύριακου -, συνεπώς η είσοδός τους στο στοίχημα θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να λειτουργήσει επικουρικά.

2. Θα είναι αυστηρά επιλεγμένες και σε καθορισμένες περιόδους και ημερομηνίες (π.χ. Αγγλικό Derby, Grand National, Kentucky Derby, Belmont Stakes, Preakness Stakes, BreedersCup, Dubai Classic κ.α.). Αυτό που αναμένουμε από την είσοδό τους είναι η αίγλη τους, δεν θα θέλαμε δηλαδή να δούμε κούρσες κατηγοριών που παρακολουθούμε στην Ελλάδα, αλλά ιπποδρομίες παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας με τεράστια απήχηση. Αν δεν έχουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη έχουμε, ποιος ο λόγος να τις εντάξουμε στο στοίχημά μας; Θέλω να πω, αν εντάσσουμε ιπποδρομίες από το εξωτερικό στη θέση ανάλογων Ελληνικών επειδή απλά δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εγγραφές, ποιος ο λόγος να υπάρχει και να λειτουργεί Ελληνικός Ιππόδρομος;

3. Θα έχουν γίνει προηγουμένως όλα τα βήματα για την ανάκαμψη του Ελληνικού Ιπποδρόμου (αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση). Μία σύγκριση με χώρες του εξωτερικού θα ήταν ολέθρια αν ο Ελληνικός Ιππόδρομος δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν είχε σταθεροποιήσει το «μερίδιο αγοράς» του στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνάμε πως ο μέσος όρος των φιλίππων στην Ελλάδα σήμερα υπερβαίνει τα 40 έτη και πως οι νέοι – ηλικιακά -  στοιχηματίες στρέφονται σχεδόν ολοκληρωτικά προς το διαδίκτυο. Στο μέλλον δηλαδή, αν δεν έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε και να διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα την «ιπποδρομιακή οικογένεια», οι ξένες ιπποδρομίες – μέσω κυρίως του διαδικτύου – θα αποστραγγίσουν ολοκληρωτικά τον Ελληνικό Ιππόδρομο, αποσπώντας του και τους τελευταίους εναπομείναντες φιλίππους σε αυτόν.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν καταδεικνύουν πως κάθε κίνηση που γίνεται με στόχο την αναβάθμιση και εξέλιξη του Ελληνικού Ιπποδρόμου πρέπει να είναι προσεκτική, μελετημένη και κυρίως με καθορισμό χρονοδιαγράμματος και σειρά προτεραιότητας. Τίποτα δεν είναι απορριπτέο, καμία ιδέα δεν είναι κακή, το timing όμως παίζει όπως φαίνεται καθοριστικό ρόλο….»

Η ανάκαμψη του Ελληνικού Ιπποδρόμου περνά απαραίτητα μέσα από την αναβάθμιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Η χρησιμοποίηση ιπποδρομιών από το εξωτερικό στο εγχώριο στοίχημα είναι κίνηση που μπορεί με κατάλληλους χειρισμούς να αποφέρει επιπλέον έσοδα στον Οργανισμό και θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να μην λειτουργήσει «ανταγωνιστικά» με το εγχώριο προϊόν του Ο.Δ.Ι.Ε., εκτός αν η μετεξέλιξη του Ο.Δ.Ι.Ε. είναι να επιχειρήσει να γίνει ένα είδος «ιπποδρομιακού ΟΠΑΠ» με παιχνίδια προκαθορισμένων αποδόσεων, εικονικών ιπποδρομιών και ο, τι άλλο ενδεχομένως θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει ως μέθοδο αύξησης των εσόδων του. Με μία διαφορά: η αύξηση των εσόδων κατά την γνώμη μου πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με την άνοδο και την αναβάθμιση των εγχώριων ιπποδρομιών και της Ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότηταςαλλιώς, δεν έχει νόημα να διατηρείται ένας Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών χωρίς Ελληνικές ιπποδρομίες, με άλλα λόγια την διενέργεια στοιχήματος αποκλειστικά με ξένες ιπποδρομίες θα μπορούσε να την εκμεταλλεύεται οποιοσδήποτε (πχ ΟΠΑΠ) και πιθανώς μεκαλύτερα οικονομικά αποτελέσματα (λόγω του ασυγκρίτως αρτιότερου και μεγαλύτερου δικτύου πωλήσεων που διαθέτει ο ΟΠΑΠ και των τεράστιων κονδυλίων που δαπανά ετησίως για προωθητικές ενέργειες των προϊόντων του). (συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Ιπποπαραγωγής που τελεί υπό αφανισμό και αποτελεί μία από τις πρωταρχικές αιτίες συρρίκνωσης του αθλήματος στην χώρα μας),
o Επέκταση και αναβάθμιση του «δικτύου πωλήσεων». Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε τόσο στα σημεία πώλησης ιπποδρομιακού στοιχήματος που υπάρχουν και σήμερα (πρακτορεία) όσο και στην δημιουργία πλατφόρμας στοιχηματισμού μέσω του Διαδικτύου (που θα αναλύσουμε παρακάτω). Δεν είναι δυνατό να προσδοκούμε αύξηση της πελατείας χωρίς προηγουμένως να διαθέτουμε επαρκές δίκτυο πωλήσεων ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζήτησης. Αυτό φυσικά είναι ένα θέμα που δεν άπτεται της αποκλειστικής ευθύνης του Ο.Δ.Ι.Ε. αλλά έγκειται και στην «επιχειρησιακή ετοιμότητα» που διαθέτει η Intralot που στην προκειμένη περίπτωση υποστηρίζει το δίκτυο (τερματικά και ανταλλακτικά) και το λογισμικό διεξαγωγής του εγχώριου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Κάποια εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

ü Η Intralot είναι έτοιμη σε σύντομο διάστημα να υποστηρίξει άρτια (σε επίπεδο υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών) μία ενδεχόμενη επέκταση του δικτύου πωλήσεων του Ο.Δ.Ι.Ε.;
ü Η Intralot είναι έτοιμη να προσαρμόσει το λογισμικό του totalizator στα διεθνή δεδομένα συνεργασίας με ιπποδρόμια του εξωτερικού;
Μέχρι στιγμής τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί.
o Εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας στο ιπποδρομιακό στοίχημα (Διαδίκτυο)
Αποτελεί το επόμενο «λογικό βήμα» μιας δέσμης ενεργειών που στόχο έχουν να προσελκύσουν νέους στοιχηματίες και κυρίως να ρίξουν τον μέσο όρο ηλικίας των παικτών ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα (αφού ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία των υπαρχόντων φιλίππων υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 50 έτη και εξ αυτών οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – δεν διαθέτουν εξοικείωση με τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο). Μία «βίαιη» εισαγωγή ξένων ιπποδρομιών στο εγχώριο στοίχημα αντί να στρέψει όσους ήδη στοιχηματίζουν ξένες ιπποδρομίες μέσω Διαδικτύου προς τον Ο.Δ.Ι.Ε. πολύ φοβάμαι πως μάλλον θα εξοικειώσει τους υπόλοιπους με την χρήση τέτοιων ιστοσελίδων, κυρίως λόγω της μεγάλης απόκλισης στις αποδόσεις (γκανιότα) μεταξύ εγχώριων και ξένων ιπποδρομιών. Νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή στοιχηματισμού στο Διαδίκτυο (σσ.: παρότι φημολογείται εντούτοις δεν υπάρχει «κινητικότητα» προς αυτή την κατεύθυνση) παρακάμπτονται σχετικά εύκολα και συνεπώς αν δεν «θωρακίσουμε» τις Ελληνικές Ιπποδρομίες κατάλληλα στο εγγύς μέλλον η στροφή των νέων παικτών προς το Διαδίκτυο θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας καθιστώντας πλέον ανήμπορο τον Ο.Δ.Ι.Ε. να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Συμπερασματικά, αν το εγχείρημα της ανάκαμψης δεν «χτιστεί» πάνω σε σωστά θεμέλια (κάτι που δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται απόλυτα) οι όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη θα πέφτουν στο κενό και τα περιθώρια ανάδρασης θα λιγοστεύουν, μιας και εξαντλούμε σιγά – σιγά το «οπλοστάσιο» που (ακόμα) διαθέτουμε για να βγούμε από την κρίση και το τέλμα. Το ιπποδρομιακό οικοδόμημα κλονίζεται εκ βάθρων και η επαπειλούμενη εξαφάνιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών είναι πλέον ορατή. Ο Ο.Δ.Ι.Ε. μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, μπορεί και να αποβεί κερδοφόρος, οι Ελληνικές Ιπποδρομίες όμως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν; Προσωπικά, όπως όλοι μας νομίζω, θέλουμε – και επιδιώκουμε – και τα δύο. Η σημερινή ηγεσία του Ο.Δ.Ι.Ε. σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις απελθούσες Διοικήσεις κινείται με «νοοτροπία ιδιωτικής επιχείρησης» και αυτό εγγράφεται οπωσδήποτε στα θετικά της. Η διαφοροποίησή μου έγκειται στο γεγονός πως οι Ελληνικές Ιπποδρομίες εκτός από πολιτιστική κληρονομιά μας (μιας και υπήρχαν ως άθλημα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό αναφέρεται για κάποιους βουλευτές του Κοινοβουλίου που πιθανώς δεν το γνώριζαν…) αποτελούν άθλημα όπου συναγωνίζονται πρωταθλητές υψηλού επιπέδου (ίπποι και αναβάτες), αποτελούν μορφή κοινωνικής εκδήλωσης και επιλογή οικογενειακής διασκέδασης.
Οι Ελληνικές Ιπποδρομίες αποτελούν κτήμα του Ελληνικού λαού και πρέπει να προασπιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο η εύρυθμη και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους.


(Σχόλιο στην Δημόσια Διαβούλευση για το Νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει την αγορά των τυχερών παιχνιδιών – άρθρο 13: «ΟΔΙΕ»)

Πλαίσιο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για Δημόσια Διαβούλευση: «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»

Σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 13 (ΟΔΙΕ)

Εδώ θα συζητήσουμε επί μακρόν! Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από όλους όσους διαβάσουν αυτή την παράθεση σχολίου διότι είναι εκτενέστατη και ενδεχομένως κουραστική. Η ανάγκη όμως να αναφέρουμε τόσα πολλά ζητήματα γύρω από τον Ελληνικό Ιππόδρομο και κυρίως γύρω από τι Ελληνικές Ιπποδρομίες είναι μεγάλη και η ευκαιρία φαντάζει μοναδική.
Η αναφορά μου γύρω από τα διάφορα ζητήματα θα γίνει μέσω εργασιών και άρθρων που συνέταξα ο ίδιος και μάλιστα σημαντικό μέρος αυτών είτε δημοσιεύτηκαν στον Ιπποδρομιακό Τύπο ή αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μέσω Ιπποδρομιακών ιστοσελίδων. Ελπίζω να εισακουστούν αυτή την φορά κάποιες ιδέες για να μην «προλάβουν» οι ξένοι να υπερηφανεύονται ότι πρώτοι εφάρμοσαν καινοτομίες στα ιπποδρομιακά δρώμενα όπως έγινε για παράδειγμα τον Μάιο του 2010 (το συγκεκριμένο συμβάν αφορά σε πρότασή μου – μέσα από μία δέσμη προτάσεων και στοχευμένων ενεργειών - που είχε αποσταλεί από μένα για διαβούλευση προς τους αρμόδιους Φορείς - Υπουργείο Πολιτισμού, ΟΔΙΕ, Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος, ΕΛΣΙΙΠ, ΕΙΔΙΕ, Ιπποδρομιακό Τύπο -  στις 26-5-2009 και αποτελούσε συνέχεια της αρχικής εργασίας μου που αποστάλθηκε για πρώτη φορά στις 2-10-2008 προς τους ίδιους Φορείς ενώ μάλιστα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ίππων (ΕΛΣΙΙΠ), γνωστοποιώντας την σε όλους όσους ασχολούνται με τις Ιπποδρομίες και ενημερώνονται από ιπποδρομιακές ιστοσελίδες δίνοντας έτσι το έναυσμα για «ζυμώσεις»). Για την ιστορία, η πρόταση αναφερόταν στην τοποθέτηση καμερών και στην ζωντανή μετάδοση – μέσω τηλεοπτικής εικόνας – από το γραφείο των Ελλανοδικών κατά την διαδικασία της εκδίκασης ενστάσεων. Παραθέτω το συγκεκριμένο απόσπασμα από την εργασία μου :

Σε συνέχεια των προτάσεων που αναφέρονται στην αρχική εργασία με θέμα «Δυνατότητες για άνοδο του Ιπποδρομιακού στοιχήματος και ποιοτικής αναβάθμισής του», σας παραθέτω μερικές ακόμα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα:


ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

§ Ζωντανή μετάδοση (τηλεοπτική κάλυψη) και σύνδεση με το γραφείο των Ελλανοδικών κατά την εκδίκαση των ενστάσεων. Το γεγονός πως όλοι οι φίλιπποι θα μπορούν μέσω της τηλεόρασης να παρακολουθούν την εκδίκαση κάθε ένστασης θα λειτουργήσει τονωτικά στην αποκατάσταση της πληγείσας αξιοπιστίας των επιτροπών ελέγχου και θα μειώσει αισθητά τις – όποιες – αμφιβολίες προκύπτουν από τις αποφάσεις τους. Παράλληλα, οι Ελλανοδίκες εξαιτίας του γεγονότος της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, θεωρώ πως θα είναι πιο προσεκτικοί και συνεπώς πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.

Ακολουθεί το δημοσίευμα των Άγγλων στο οποίο «κομπάζουν» πως για πρώτη φορά στην ιστορία των Ιπποδρομιών μεταδόθηκε ζωντανά εκδίκαση ένστασης (δημοσίευμα της 26ης-5-2010):


Αυτό το ήσσονος σημασίας γεγονός έρχεται να καταδείξει πως ιδέες υπάρχουν (από πολλούς), είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να  βγάλουν  τις Ελληνικές Ιπποδρομίες από το τέλμα και το αδιέξοδο. Διαχρονικά μέχρι σήμερα έλειπε η «τολμηρή» Πολιτική βούληση που θα ταράξει τα «λιμνάζοντα», τα «στάσιμα» νερά του Ελληνικού Ιπποδρόμου και θα τον βάλει σε τροχιά ανάκαμψης. Οι όποιες ρυθμίσεις επιχειρηθούν από αυτό το Νομοσχέδιο (ειδικότερα στο άρθρο 13 που αναφέρεται αποκλειστικά στον ΟΔΙΕ) φοβάμαι πως δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν καμία από τις επιδιώξεις τους – ειδικότερα στο οικονομικό και εισπρακτικό σκέλος – αν δεν εξαλειφθούν πρώτα τα φαινόμενα παθογένειας που μαστίζουν τον χώρο. Ουσιαστικά, κάθε προσπάθεια ρύθμισης χωρίς αλλαγές σε οργανωτικό – θεσμικό επίπεδο μοιάζει με «ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο»…

Ας δούμε αρχικά το «προφίλ» των Ιπποδρομιών και γιατί κάποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτές είτε ως απλός φίλιππος ή ως επαγγελματίας του χώρου. (άρθρο με τίτλο: «Να ασχοληθώ με τον Ιππόδρομο;», το οποίο γράφτηκε στις 4-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Να ασχοληθώ με τον Ιππόδρομο;»

«Ανάμεσα στα διάφορα τυχερά παιχνίδια, το ιπποδρομιακό στοίχημα κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως (έστω κι αν παρουσιάζει κάποια κάμψη προσφάτως) με τζίρους εντυπωσιακούς και κοινό ένθερμο και πολυπληθές. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική του αθλήματος – μάλιστα τα τελευταία στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά – γεγονός που έχει φυσικά αντανάκλαση και στους τζίρους που πραγματοποιεί το ιπποδρομιακό στοίχημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Πρώτα και κύρια ο Ιππόδρομος και το στοίχημά του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Κι αυτό διότι ο Ελληνικός Ιππόδρομος έχει μείνει πίσω σε ο, τι αφορά στα θέματα της διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος του που είναι τόσο το θέαμα και η συγκίνηση που προσφέρει, όσο και τα κέρδη που μπορεί κανείς να αποκομίσει ακόμη και με ελάχιστα χρήματα. Το κυριότερο όμως που πρέπει να σημειώσουμε, είναι το γεγονός πως η παρακολούθηση των ιπποδρομιών αποτελεί μορφή κοινωνικής εκδήλωσης και επιλογή οικογενειακής διασκέδασης, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους αρτιότερους Ιπποδρόμους σε θέματα υποδομών που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των θεατών – φιλίππων καθώς επίσης και σχετικό αριθμό πρακτορείων που – στην πλειοψηφία τους – προσφέρουν όλες εκείνες τις ανέσεις για μια ευχάριστη και όσο το δυνατό πιο άνετη διαμονή κατά την διάρκεια των ιπποδρομιών. Πέραν των άλλων, το θέαμα που προσφέρουν αυτοί οι εκπληκτικοί αθλητές (και εννοώ βεβαίως τόσο τα άλογα όσο και τους αναβάτες τους, διότι μαζί αποτελούν ομάδα κατά την διάρκεια της κούρσας) είναι ανυπέρβλητο… Όποιος έχει ζήσει την μαγική εμπειρία να παρακολουθήσει από κοντά τα τελευταία μέτρα της κούρσας ακριβώς δίπλα στους πρωταγωνιστές, στο φωτο – φίνις, με καταλαβαίνει…! Οι υπόλοιποι, εύχομαι να το ζήσετε! Η κούρσα - λόγω του γεγονότος πως κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα σύντομη – εκλύει τρομακτικές ποσότητες αγωνίας και αδρεναλίνης στους φιλίππους είτε έχουν στοιχηματίσει ή απλώς παραμένουν απλοί θεατές, για τους λάτρεις της συγκίνησης νομίζω πως αποτελεί εξαιρετική επιλογή!
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τα μικρά ή μεγάλα κέρδη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει στοιχηματίζοντας σε κάποια ιπποδρομία (να συνδυάσει δηλαδή το τερπνό μετά του ωφελίμου…), είναι προφανές γιατί το ιπποδρομιακό στοίχημα φαντάζει ως επιλογή «πρώτης τάξεως» για όσους ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια. Για τους υπόλοιπους, που δεν επιδίδονται μετά μανίας στο κυνήγι της τύχης, η θέαση και μόνον των ιπποδρομιών παρέχει όλα τα εχέγγυα για να περάσει κανείς ευχάριστα κάποιες ώρες με όλη του την οικογένεια. Στο εξωτερικό μάλιστα (εύχομαι να τους φτάσουμε και να τους ξεπεράσουμε) σε περιόδους λίγο πριν και λίγο μετά από τις λεγόμενες «ιπποδρομιακές φιέστες» έχουμε πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού, καλλιτεχνικού χαρακτήρα για ημέρες ολόκληρες, προσδίδοντας στο άθλημα ένα προφίλ πιο «φιλικό», πλήρως απενοχοποιημένο από το καθαρά στοιχηματικό του σκέλος και βεβαίως αναδεικνύοντάς το ως ένα καθαρά «λαϊκό σπορ» που χαίρει εκτίμησης και αποδοχής από τις πλατιές κοινωνικές μάζες όλων των τάξεων και των δύο φύλων. Οι ιπποδρομίες είναι αθλητική δραστηριότητα υψηλού θεάματος και μέρος των εσόδων του στοιχήματος αποδίδεται στο κράτος, ενώ από τις ιπποδρομίες συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τις ιπποδρομίες είτε ως επαγγελματίας του χώρου (ιδιοκτήτης – προπονητής – αναβάτης κλπ), είτε ως φίλιππος – στοιχηματίας ή ακόμα και ως απλός θεατής σε έναν χώρο που αν και κατά καιρούς παρεξηγήθηκε, κατακρίθηκε και ενοχοποιήθηκε, ταυτόχρονα από τις εξέδρες του παρέλασαν βασιλείς, πολιτικοί, επιφανείς πολίτες, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, διάσημοι καλλιτέχνες και γενικότερα μεγάλο κομμάτι αυτού που εν ολίγοις αποκαλούμε «αφρόκρεμα της κοινωνίας», πολλοί εκ των οποίων μάλιστα φέρουν και στις μέρες μας τον – τιμητικότατο – τίτλο του ιδιοκτήτη ίππων.»

Στην συνέχεια, ας δούμε πώς αποτυπώνεται η οικονομική κρίση που ξέσπασε παγκοσμίως, επέτεινε τα προβλήματα που ήδη είχε η χώρα και που φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Ιπποδρομίες: (άρθρο με τίτλο: «Οικονομική κρίση και Ιπποδρομίες», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://elsipnp.gr στις 21-10-2009)

«Οικονομική κρίση και Ιπποδρομίες»

«Η διεθνής οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την χώρα μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη όξυνε σε τραγικό βαθμό τα χρονίζοντα προβλήματα του Ελληνικού Ιπποδρόμου βυθίζοντάς τον κυριολεκτικά σε οικονομικό μαρασμό αφού οι τζίροι που πραγματοποιούνται σήμερα τον επαναφέρουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 80 και του 90 με τις προβλέψεις να προοιωνίζουν περαιτέρω μειώσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον των ιπποδρομιών στην Ελλάδα καθιστώντας άμεση την ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής με στόχο την ανάκαμψη της εγχώριας ιππικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Ιπποπαραγωγής) και την προώθηση του αθλήματος των ιπποδρομιών και χρειάζεται – κατά την γνώμη μου – πολιτική βούληση και γενναίες αποφάσεις. Είναι προφανές πως η εφαρμογή πολιτικής με στόχο την ανάκαμψη των ιπποδρομιών θα πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής διακομματικής και κοινωνικής αποδοχής και συνεννόησης και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ανεξάρτητα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Θα πρέπει δηλαδή η ανάκαμψη του Ιπποδρόμου να αποτελέσει «εθνική υπόθεση» αν θέλουμε να βγει από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε πως προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες όπως λχ η Αγγλία, οι ΗΠΑ και άλλες προβληματίζονται έντονα για τους τρόπους και τις μεθόδους που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάκαμψη του αθλήματος των ιπποδρομιών. Φανταστείτε την Ελλάδα, με προβλήματα που μαστίζουν κυριολεκτικά τις ιπποδρομίες επί σειρά ετών να δέχεται ένα τέτοιο πλήγμα. Αν δεν καταφέρει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών, τότε πολύ φοβάμαι πως σηματοδοτείται η αρχή του τέλους για τις ιπποδρομίες με την μορφή που τις γνωρίζουμε τουλάχιστον σήμερα στην Ελλάδα. Η έξοδος από την κρίση αποτελεί μονόδρομο για την μελλοντική επιβίωση του Ιπποδρόμου και οι ενέργειες που πρέπει κατά την γνώμη μου να ακολουθηθούν θα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση νέων φιλίππων και επαγγελματιών του χώρου (κυρίως νέων), στην αύξηση του ζωικού μας δυναμικού – ημεδαπών και αλλοδαπών ίππων – με έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας Ιπποπαραγωγής, στην βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος που είναι οι ίδιες οι ιπποδρομίες, στην θεσμική θωράκιση του αθλήματος, στην κατάλληλη προβολή και διαφήμιση, στο άνοιγμα του Ιπποδρόμου προς την κοινωνία. Αυτές οι ενέργειες αν γίνουν συντονισμένα και με χρονοδιάγραμμα είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην προσπάθεια ανάκαμψης και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου να καταστεί μία κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλες προοπτικές, ένας ανταγωνιστικός «παίκτης» στο διεθνές ιπποδρομιακό στερέωμα, ικανός να προσελκύει επενδυτές από το εξωτερικό (αυτό θα είναι το μεγάλο μας επίτευγμα τελικά) δίνοντάς τους την σιγουριά ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Η διεθνής οικονομική κρίση εν ολίγοις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσει – με τους κατάλληλους χειρισμούς – την «ώθηση» που αναζητά ο Ελληνικός Ιππόδρομος για να ξεφύγει από τις χρόνιες «παθήσεις» του που τον έχουν καθηλωμένο στην στασιμότητα και ανήμπορο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις του μέλλοντος. Ας ελπίσουμε τελικά πως όλοι θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή την δοκιμασία και κυρίως οι Ιπποδρομίες.»

Οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ήδη από χθες – αν αυτό ήταν εφικτό – δραστικές λύσεις για το αύριο των Ελληνικών Ιπποδρομιών εστιάζοντας κυρίως στην προσέλκυση νέων παικτών (άρθρο με τίτλο: «Οι προκλήσεις του μέλλοντος», το οποίο γράφτηκε στις 15-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Οι προκλήσεις του μέλλοντος»

«Οι ιπποδρομίες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε ο, τι αφορά στα ποσοστά θέασης και τζίρου. Παρότι ως προϊόν βρίσκεται παγκοσμίως στην δεύτερη έως τέταρτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης αθλητικών γεγονότων και κατέχει προς το παρόν ικανοποιητικό κομμάτι από την «στοιχηματική πίτα» εν τούτοις με βάση τα στοιχεία μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση, για κάμψη των ιπποδρομιών διεθνώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες ιδιομορφίες που εντείνουν το πρόβλημα, οδηγούν τις ιπποδρομίες σε βαθειά κρίση με επαπειλούμενη σε βάθος χρόνου την περαιτέρω συρρίκνωση του αθλήματος και ορατό τον κίνδυνο στο προσεχές μέλλον κλεισίματος του Ιπποδρόμου.
Στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικά μικρό φίλιππο κοινό. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο για την επιβίωση του Ιπποδρόμου (από οικονομικής άποψης) όσο και για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη και άνοδο των Ιπποδρομιών και του στοιχήματός τους βεβαίως. Αν σε αυτή τη διαπίστωση προσθέσουμε το γεγονός πως ο μέσος όρος των φιλίππων ξεπερνά τα 45, ίσως και τα 50 χρόνια με τάση να αυξηθεί αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει ο Ελληνικός Ιππόδρομος στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως ήδη διαφαίνονται οι πρώτες «παρενέργειες» που προκαλούν ανησυχία σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, επαγγελματίες και φιλίππους. Η διαρκώς εντεινόμενη πτωτική τάση του συνολικού τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος οφείλεται κυρίως στα προαναφερθέντα, στην ύπαρξη δηλαδή μικρής «πελατείας» και στην αδυναμία του παιχνιδιού να καταστεί ανταγωνιστικό, ελκυστικό και ικανό να προσελκύσει νέους φιλίππους. Οι νέες γενιές έχουν «εκπαιδευτεί» στις νέες τεχνολογίες από μικρή ηλικία. Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος με την σημερινή του δομή και λειτουργία φαντάζει «αποκομμένος» από τις όποιες εξελίξεις δίνοντας παράλληλα την εικόνα ενός «κρατικοδίαιτου» Οργανισμού με «οργάνωση και αντίληψη Δημοσίου», παρά μιας σύγχρονης επιχείρησης μονοπωλιακού προϊόντος με ισχυρό προφίλ και ανταγωνιστικές προοπτικές στον τομέα δραστηριοποίησής της. Σε αυτό ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο παίζει η απουσία του Διαδικτύου και άλλων σύγχρονων μέσων τεχνολογίας από τις Ελληνικές Ιπποδρομίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ – η οποία παρεμπιπτόντως ακόμα συνεχίζει να αναφέρεται ως ιστοσελίδα «δοκιμαστικής λειτουργίας» - να μάθει τι ακριβώς είναι οι ιπποδρομίες, ποια είναι τα προσφερόμενα παιχνίδια με μια μικρή επεξήγηση, virtual παραδείγματα στοιχηματισμού κλπ. Ενέργειες δηλαδή που στόχο έχουν να «εκπαιδεύσουν» τους νέους επίδοξους φιλίππους εισάγοντάς τους στις ιπποδρομίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, διαφημίσεις σε ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ειδησεογραφικού, αθλητικού περιεχομένου) θα κατόρθωναν να προβάλλουν τις ιπποδρομίες ίσως καλύτερα από μια ενδεχόμενη διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως οι χρήστες στο Διαδίκτυο είναι κατά πλειοψηφία νεαρής ηλικίας. Το μέλλον πάντα «πατάει» στην νέα γενιά, στην ανανέωση. Έτσι και ο Ελληνικός Ιππόδρομος χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους φιλίππους αλλά και νέες ιδέες και αντιλήψεις που θα τον βοηθήσουν να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Οι προκλήσεις του μέλλοντος ξεκινούν από το παρόν, για να μην πούμε από το παρελθόν. Ο χρόνος πλέον είναι αμείλικτος και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα και καθοριστικής σημασίας για την πορεία και την εξέλιξη του δημοφιλούς αθλήματος στην χώρα μας. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος, σε πείσμα των χαλεπών καιρών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και να αποτελέσει – με τις κατάλληλες πάντοτε ενέργειες και δράσεις – διεθνές πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας και να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων και υπερσύγχρονων Ιπποδρόμων παγκοσμίως.»

Υπάρχει σαφώς «επικοινωνιακό έλλειμμα» μεταξύ ΟΔΙΕ – φιλίππων και πολύ χειρότερα βεβαίως μεταξύ ΟΔΙΕ – ευρύτερης κοινωνίας. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος δεν έχει κατορθώσει να «διεισδύσει» στα κοινωνικά στρώματα ώστε ο κόσμος να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο των ιπποδρομιών και να αγαπήσει το άθλημα άσχετα αν το εντάξει στις όποιες στοιχηματικές του προτιμήσεις (άρθρο με τίτλο: «Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;, το οποίο γράφτηκε στις 6-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Συγνώμη, κύριε… ποιος είστε;»

«Στην Ελλάδα ο Ιππόδρομος αποτελεί κρατικό μονοπώλιο και παρότι λειτουργεί χωρίς ανταγωνισμό εντούτοις τα οικονομικά του αποτελέσματα όχι μόνον δεν είναι ικανοποιητικά αλλά απεναντίας ο ρυθμός μείωσης των εσόδων του προβληματίζει έντονα, δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία στις τάξεις τόσο των επαγγελματιών του χώρου όσο και των φιλίππων.
Μία από τις πολλές αιτίες στις οποίες οφείλεται αυτή η παρατεταμένη κρίση είναι η συρρίκνωση της «δεξαμενής» των ανθρώπων που ασχολούνται σε όλα τα επίπεδα και με οποιαδήποτε ιδιότητα με τις ιπποδρομίες. Αισθητή είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των φιλίππων, πράγμα που φανερώνει ξεκάθαρα στη δεδομένη χρονική συγκυρία την έλλειψη δυναμικής του αθλήματος, την αδυναμία «ανοίγματος» προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους. Μία από τις κυριότερες αιτίες κατά την εκτίμησή μου είναι η απουσία προβολής των ιπποδρομιών.
Ο όρος «προβολή» αναλύεται σε δύο συνιστώσες : στην κάλυψη των ιπποδρομιών (τηλεοπτική/ραδιοφωνική) και στην διαφήμιση. Σήμερα θα εστιάσουμε στο θέμα της διαφήμισης. Παρότι συμφωνώ με την άποψη που ισχυρίζεται πως «η καλύτερη διαφήμιση για τις ιπποδρομίες είναι οι ίδιες οι ιπποδρομίες», εν τούτοις είναι κρίσιμο – και χρήσιμο – κατά την γνώμη μου να απευθυνθούμε ανοιχτά, προς την κοινωνία συνολικά, να καταφέρουμε να προβάλλουμε τις ιπποδρομίες πολύπλευρα και όπως τους αξίζουν, δηλαδή ως ένα αθλητικό γεγονός που προσφέρει διασκέδαση δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης           (αναβάτες/ιπποκόμοι/προπονητές), επιχειρηματικής δραστηριότητας (ιδιοκτήτες/ιπποπαραγωγοί) ή ευκαιρίες «εύκολου κέρδους» για τους λάτρεις του στοιχήματος. Όλα αυτά τα «πλεονεκτήματα» του ιπποδρομιακού προϊόντος μαζί με άλλα πολλά (συναρπαστικό θέαμα, έντονη δράση και συγκίνηση, άμεση εξαργύρωση, εξαιρετικές υποδομές/εγκαταστάσεις για τους θεατές) καθιστούν τις ιπποδρομίες ελκυστικές στο μάτι του μέσου Έλληνα πολίτη που απλώς δεν είχε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να γνωρίσει το άλογο και τις ιπποδρομίες από κοντά. Προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν την απαιτούμενη διάρκεια και φυσικά δεν απέφεραν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού. Ίσως διότι το εγχείρημα χρειάζεται κατά την γνώμη μου άλλου τύπου σχεδιασμό.             
Αρχικά, έχοντας ένα κοινό «απαίδευτο» ιπποδρομιακά, το πρώτο που θα επιχειρούσε κανείς θα ήταν να το εξοικειώσει με την «εικόνα». Δελτία τύπου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς συνοδευμένα από τα αντίστοιχα βίντεο «ιπποδρομιακών φιεστών» θα ήταν μια καλή αρχή. (αλήθεια, στις αθλητικές ειδήσεις γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ ιπποδρομιακά νέα, παρά μόνον όταν πρόκειται για τραυματισμούς και θεαματικές πτώσεις ίππων;) Η εικόνα είναι το δυνατότερο μέσο διαφήμισης και οι ιπποδρομίες βασίζονται στο θέαμα. Η ιστοσελίδα του Οργανισμού θα μπορούσε να γίνει το «βαρύ πυροβολικό» των όποιων προωθητικών ενεργειών του, καταχωρήσεις σε έντυπα και στο Διαδίκτυο σίγουρα θα υποβοηθούσαν την συνολική προσπάθεια με στόχο όλοι μας, είτε ασχολούμαστε ενεργά με τις ιπποδρομίες ή όχι, να αποκτήσουμε ιπποδρομιακή σκέψη και συνείδηση. Ο καλύτερος φίλιππος είναι ο εκπαιδευμένος φίλιππος, αυτός που έχει μάθει να σέβεται, να αγαπά και να εκτιμά τον υπεραθλητή που λέγεται καθαρόαιμο άλογο κούρσας. Τέτοιους φιλίππους πρέπει να εκπαιδεύσουμε, τέτοιοι φίλιπποι αξίζουν στον Ελληνικό Ιππόδρομο οι οποίοι θα αποτελούν τον θεματοφύλακα των ιπποδρομιών, τον καταλύτη των προσπαθειών για την μέγιστη διείσδυση του αθλήματος και αποδοχή του από το σύνολο της κοινωνίας, τον μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιπποδρομιών στη χώρα μας και την οικονομική άνθιση τόσο του Οργανισμού όσο και του συνόλου των Ιπποδρομιακών τάξεων.»

Είναι σαφές πως υπάρχει τεχνολογική υστέρηση και Νομοθετικό έλλειμμα με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός στο προσεχές μέλλον με τις εταιρίες του Διαδικτύου που προσφέρουν ιπποδρομιακά στοιχήματα να επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογικές εφαρμογές και να γίνει άμεσα η ένταξη των Ιπποδρομιών στο Διαδίκτυο τόσο μέσω ανταλλακτηρίου όσο και με στοιχηματισμό από απόσταση, ζήτημα που αν και όποτε προκύψει ως θέμα διαβούλευσης με χαρά θα μπορώ να σας παραθέσω τρόπους στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου χωρίς να υπάρξει απώλεια εισοδήματος των πρακτόρων ιπποδρομιακού στοιχήματος. Για την χρήση της τεχνολογίας παραθέτω σχετικό άρθρο με τίτλο: «Internet: Ο μεγάλος σύμμαχος» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://elsipnp.gr στις 2-11-2009)

«Internet: Ο μεγάλος σύμμαχος»

«Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας απλουστεύοντας τις ενέργειές μας ή μειώνοντας δραστικά το χρόνο διεκπεραίωσής τους. Είναι προφανές πως η σύγχρονη τάση απαιτεί την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο (Internet) από όλους και ειδικότερα από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, υπήρχε προ ετών μελέτη που ανέφερε χαρακτηριστικά πως μέχρι το 2015 το 80,00% των εμπορικών συναλλαγών θα πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου. Στις μέρες μας, πολλές επιχειρήσεις ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα με πολύ καλά αποτελέσματα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν απόλυτη γνώση του Διαδικτύου (η χρήση του αποτελεί πλέον τμήμα της καθημερινής ενασχόλησής τους) θέτοντας τις βάσεις για την μελλοντική βιωσιμότητά τους αφού μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο μέσος όρος – ηλικιακά – των πελατών τους. Αυτή την μέθοδο έχουν ακολουθήσει και πλήθος εταιριών στοιχημάτων στο Διαδίκτυο αποσπώντας την «μερίδα του λέοντος» από την «στοιχηματική πίτα», το πελατολόγιό τους διευρύνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα κέρδη τους (όπως προκύπτει από τους τζίρους που πραγματοποιούν) αυξάνονται αλματωδώς. Στην χώρα μας, σε ο, τι αφορά στην διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών η χρήση του Διαδικτύου δεν έχει υιοθετηθεί παραμένοντας στην επιλογή του δικτύου τερματικών μηχανών και του συγκεντρωτή των στοιχημάτων (totalizator). Σε ο, τι αφορά στον Ελληνικό Ιππόδρομο, η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο δίκτυο πωλήσεών του έγινε τα τελευταία χρόνια με τερματικές μηχανές που διαθέτουν θερμικούς εκτυπωτές και συνδέονται με τον συγκεντρωτή του στοιχήματος μέσω τηλεφωνικής γραμμής ασφαλείας. Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία στην Ελλάδα η χρήση του Διαδικτύου για διεξαγωγή στοιχήματος κρίνεται μάλλον απαγορευτική. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε την δυναμική του Διαδικτύου προς όφελός μας;
Η απάντηση είναι σίγουρα πως μπορούμε. Το πρώτο και απλό που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι η δημιουργία και λειτουργία της ιστοσελίδας του Οργανισμού. Φυσικά, δεν εννοούμε την υπάρχουσα ιστοσελίδα της οποίας η δομή και η χρηστικότητά της δεν ικανοποιεί κανέναν επισκέπτη της, αφού στερείται των υποτυπωδών στοιχείων που θα όφειλε να προβάλλει, με πρώτα και καλύτερα τις αφίξεις – αποδόσεις – διαγραφές – αντικαταστάσεις αναβατών με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως. Η σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας του Ο.Δ.Ι.Ε. αποτελεί κατά την γνώμη μου ένα «πρότυπο ηλεκτρονικό πρακτορείο» όπου κάθε φίλιππος ή απλός επισκέπτης της ιστοσελίδας θα είναι σε θέση να βρίσκει καθημερινά, εύκολα, γρήγορα και κατανοητά όλες τις υπηρεσίες, γνώσεις ή πληροφορίες που παρέχει ο Οργανισμός μέσω των «εμπορικών αντιπροσώπων» του στα πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος. Επιπλέον, η ύπαρξη μιας άρτιας ιστοσελίδας εγγυάται την συνεχή (επί 24ωρης βάσης) δυνατότητα διαφήμισης των ιπποδρομιών με τρόπο ουσιαστικά ανέξοδο σε όλο τον κόσμο εντός και εκτός συνόρων. Αν σε αυτά προσθέσουμε την επιβεβλημένη ενέργεια αναμετάδοσης των ιπποδρομιών μέσω live streaming (ζωντανά ή έστω λίγα λεπτά μετά την διεξαγωγή τους) αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα επιφέρουν το σύνολο των δράσεων που μπορούν να γίνουν μέσω του Διαδικτύου. Σαφώς μπορούν να γίνουν και άλλες ενέργειες όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας, ωστόσο η δεινή οικονομική κατάσταση του Ο.Δ.Ι.Ε. στην παρούσα χρονική συγκυρία μάλλον δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις στο άμεσο μέλλον. Είναι γεγονός πάντως πως η χρήση του Διαδικτύου μόνον οφέλη μπορεί να αποφέρει στις Ελληνικές Ιπποδρομίες σε μία εποχή όπου ο αριθμός των φιλίππων μειώνεται με ρυθμούς εφιαλτικούς και με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται αδύνατη η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον χώρο. Για να προσελκύσεις κάποιον πρέπει να «μιλήσεις στην γλώσσα του» και η «γλώσσα του μέλλοντος» είναι το Διαδίκτυο και οι υπηρεσίες που αυτό προσφέρει.»

Πέραν όσων αναφέρθηκαν, ο Ελληνικός Ιππόδρομος βρίσκεται αντιμέτωπος με «παθογένειες» που οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας καθώς και σε φαινόμενα διαφθοράς (ντοπαρισμένοι ίπποι, απόπειρες «χαλιναγώγησης» του στοιχήματος, αντιφατικές επιδόσεις, πλημμελής ή χαλαρή αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς από τις Επιτροπές Ελέγχου κλπ). Υπάρχουν όμως και προβλήματα από την «άτυπη συνδιοίκηση» των δύο ιπποδρομιακών Αρχών, δηλαδή του ΟΔΙΕ και της ΦΕΕ οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται αισθητές στην καθημερινή ιπποδρομιακή πραγματικότητα (άρθρο με τίτλο: «Συναρμοδιότητα και διακριτοί ρόλοι», το οποίο γράφτηκε στις 29-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Συναρμοδιότητα και διακριτοί ρόλοι»

«Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις γύρω από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει σε τέλμα και οικονομικό μαρασμό τις ιπποδρομίες έχουν προκαλέσει την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση – έστω την ύστατη στιγμή –  της Πολιτικής Ηγεσίας στην προσπάθεια ανάκαμψης του αθλήματος. Ένας από τους Φορείς που δραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) η οποία  προέβη σε διαδοχικές επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όσο και προς τον Ο.Δ.Ι.Ε. ζητώντας εξηγήσεις – κατά τα γραφόμενά της – για την διαμορφωθείσα δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιπποδρομίες (και ο Οργανισμός φυσικά). Ένας καλόπιστος αναγνώστης νομίζω πως θα παρατηρούσε ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης και συζήτησης. Για παράδειγμα, με βάση τις ισχύουσες Διατάξεις του Κώδικα Ιπποδρομιών, ο θεσμικός ρόλος της Φιλίππου Ένωσης είναι η διοργάνωση ιπποδρομιών στην Ελλάδα,  η άσκηση εποπτείας στην εφαρμογή των σχετικών με την οργάνωση και την τέλεση των ιπποδρομιών συμβάσεων, η δια παντός μέσου ανάπτυξη και προαγωγή του ιππικού αθλητισμού και η δια πάσης επιστημονικής και τεχνικής μεθόδου ανάπτυξη και βελτίωση της ιπποπαραγωγής στην Ελλάδα σύμφωνα πάντα με την εφαρμοζόμενη ιππική πολιτική του Υφυπουργείου Αθλητισμού ενώ περιπτώσεις που αφορούν στο αμοιβαίο στοίχημα δεν ελέγχονται από την Φ.Ε.Ε. λόγω της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Ο.Δ.Ι.Ε. και της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος εκτός περιπτώσεων που καταγγέλλονται εγγράφως και αφορούν σε πρόσωπα τα οποία υπάγονται στην δικαιοδοσία της Φ.Ε.Ε. Σύμφωνα λοιπόν με την περιγραφή των αρμοδιοτήτων έκαστου Ιπποδρομιακού Φορέα από τον Κώδικα Ιπποδρομιών φαίνεται ξεκάθαρα ο διακριτός ρόλος τους σε ο, τι αφορά στην οργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών και του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Μπορεί η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο σύνολό της να αποτελείται από σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων τομέων, ενεργειών  και δράσεων αλλά οι ρόλοι της Ιπποδρομιακής Ηγεσίας είναι ξεκάθαροι σε θέματα  που άπτονται των καθηκόντων και ευθυνών. Με άλλα λόγια, οι αρμοδιότητες κάθε Ιπποδρομιακού Φορέα είναι οριοθετημένες από τις ισχύουσες Διατάξεις και παρότι υπάρχουν θέματα που επιβάλλουν την συνεργασία τους (λχ κατάρτιση του ετήσιου αγωνιστικού προγράμματος) εν τούτοις η λειτουργία και η δράση του ενός από τον άλλο είναι ανεξάρτητες. Η ανάμιξη κάποιου Φορέα σε θέματα αρμοδιότητας που δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του μόνον προβλήματα, τριβές και δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλέσει κατά την προσωπική μου εκτίμηση, σε μια εποχή όπου χρειάζεται ιδιαίτερα η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων που διαθέτει ο Ιππόδρομος στο σύνολό του προκειμένου να ανταπεξέλθει επιτυχώς τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η κρίση στην οποία περιήλθε και παράλληλα να χαράξει στρατηγική ικανή να τον καταστήσει πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η άποψή μου είναι πως χρειάζεται αναπροσαρμογή των Κανόνων και των Διατάξεων ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που μόνον αρνητικές υπηρεσίες προσφέρουν στις ιπποδρομίες. Επίσης είναι χρήσιμο να έχει ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων η πολιτική που θα εφαρμοστεί από το Κράτος, δηλαδή αν τελικά ο Ιππόδρομος θα παραμείνει στο Δημόσιο ή θα περάσει σε ιδιώτη/ες. Άλλες «εξουσίες» για παράδειγμα χρειάζεται να έχει η Φ.Ε.Ε. αν ο Ιππόδρομος είναι ιδιωτικός όπου εκεί πράγματι θα πρέπει να έχει ως αντικείμενό της και την εποπτεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος και άλλες είναι οι αρμοδιότητές της σήμερα όπως έχουμε ήδη περιγράψει. Αν δεν υποκρύπτονται άλλες σκέψεις και προθέσεις πίσω από την αντιπαράθεση του τελευταίου καιρού τότε η Πολιτεία οφείλει σύντομα να ξεκαθαρίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κάθε Ιπποδρομιακού Φορέα ώστε να αποφευχθούν δια παντός έριδες και διαμάχες που έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των ιπποδρομιών - σε ο, τι αφορά στην ανάπτυξή τους  και τον τζίρο από το ιπποδρομιακό στοίχημα– στα επίπεδα που βρίσκονταν προ δύο δεκαετιών. Οι ιπποδρομίες έχουν δυναμική και πρέπει επιτέλους να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να καρποφορήσουν. Στα χέρια της Πολιτείας εναπόκειται λοιπόν να ορίσει νέο πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας ώστε να εκλείψουν πάσης φύσεως αντιπαραθέσεις ενώ παράλληλα οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες όλων να είναι πλέον διακριτές.»

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που επέφεραν τα χρόνια «εσωτερικά προβλήματα» του Ελληνικού Ιπποδρόμου, κάτι που αντανακλούσε ήδη στον τζίρο που πραγματοποιούσε, ήρθε να επιτείνει η φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων, γεγονός που μείωσε σημαντικά την «αγοραστική δύναμη» των λιγοστών εναπομεινάντων φιλίππων (άρθρο με τίτλο: «Το θέμα του μήνα», το οποίο γράφτηκε στις 22-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Το θέμα του μήνα»

«Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα και δη το ιπποδρομιακό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Προ των τρεχουσών εξελίξεων (διεξαγωγή εθνικών εκλογών) η απόφαση «πάγωσε» μεν, δεν αποσύρθηκε δε. Κάποιες – αρχικές – αντιδράσεις των επαγγελματιών (πράκτορες ιπποδρομιακού στοιχήματος) ήταν «χλιαρές» και κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν βρήκαν την ανταπόκριση και την στήριξη που όφειλαν να δείξουν όλες οι ιπποδρομιακές τάξεις στην προσπάθεια αποτροπής αυτής της απρόσμενης και δυσάρεστης εξέλιξης για το άθλημα συνολικά.
Με τα σημερινά δεδομένα, μοναδική πηγή εσόδων του Οργανισμού αποτελούν τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής στην λογική της άμεσης είσπραξης «ζεστού χρήματος» δυσχεραίνει την εξέλιξη του παιχνιδιού διότι όπως είναι γνωστό το ιπποδρομιακό στοίχημα ανήκει στα λεγόμενα «παιχνίδια υψηλής ανακύκλωσης», ο συνολικός του τζίρος δηλαδή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον διαρκή επαναστοιχηματισμό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Συνεπώς, αν κάποιος «μειώσει» το διαθέσιμο συνολικό ποσό προς στοιχηματισμό μοιραία θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες με πρώτο τον συνολικό τζίρο όπως επίσης και οι αποδόσεις των παιχνιδιών (λόγω ακριβώς του μειωμένου τζίρου) ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου, του Ο.Δ.Ι.Ε. και όλων των ιπποδρομιακών τάξεων που εισπράττουν τμήμα των εσόδων του στοιχήματος. Οι παρενέργειες των παραπάνω φαινόμενων θα επιφέρουν αναπόφευκτα μείωση του υπολοίπου του Λογαριασμού Επάθλων που θα οδηγήσει (δυστυχώς ήδη συμβαίνει) τις ιπποδρομίες σε κρίση θέτοντας υπό αμφιβολία την  ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους εφεξής. Πέραν αυτών, η φορολόγηση των κερδών ενός δελτίου αντίκειται στην μέση κοινή λογική. Πώς μπορεί κάποιος να επιβάλλει φορολογία κερδών σε κάποιον για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ατομικά κέρδη; Το γεγονός ότι ένα δελτίο στοιχήματος είναι κερδοφόρο δεν αποτελεί θέσφατο ότι ο κάτοχός του είναι επίσης κερδισμένος εκτός αν όλοι όσοι στοιχηματίζουμε υποχρεωθούμε πλέον να τηρούμε βιβλία εσόδων – εξόδων και να παρουσιάζουμε ισολογισμούς για να φαίνονται τα κέρδη και οι ζημίες μας! Υπάρχουν περιπτώσεις (απλές, που αποδεικνύονται εύκολα με χαρτί και μολύβι) όπου ακόμα κι αν κάποιος έχει χάσει τμήμα των χρημάτων του θα του επιβληθεί φορολογία έτσι όπως έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει αυτή η απαράδεκτη – κατά την γνώμη μου – «εισφορά». Είναι απαράβατος νόμος της ελεύθερης αγοράς πως όσες επιχειρήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές σε ο, τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική τους και στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους δεν έχουν μέλλον στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, εγχώριο ή διεθνές. Ακολουθώντας ακριβώς την αντίστροφή πορεία (μειώνοντας την γκανιότα) θα κατορθώσουμε μέσω της αύξησης των αποδόσεων παράλληλη αύξηση του συνολικού τζίρου με αποτέλεσμα να επιτύχουμε μεγαλύτερα έσοδα με ταυτόχρονη αύξηση του στοιχήματος. Το Κράτος μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά με μακροχρόνιους σχεδιασμούς και στρατηγικές που μοναδικό στόχο θα έχουν την άνοδο του αθλήματος. Η είσπραξη κερδών είναι ζητούμενο αλλά επιτυγχάνεται μόνον μέσα από την άνθιση των ιπποδρομιών. Εισπρακτικές μέθοδοι του παρόντος υποσκάπτουν καταφανώς το μέλλον βάζοντας τον Ελληνικό Ιππόδρομο σε περιπέτειες απρόβλεπτων διαστάσεων. Ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου πρέπει – και μπορεί – να λειτουργήσει ως μία σύγχρονη επιχείρηση με ένα εξαιρετικό προϊόν που διαχειρίζεται (προς το παρόν) μονοπωλιακά και να σχεδιάσει «άνοιγμα προς τα έξω» με στόχο να γίνει κερδοφόρος και να τύχει της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής.»
                                                                                                                         
Η μείωση του τζίρου συνολικά – συνεπικουρούμενης της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων περαιτέρω της αρχικής γκανιότας – και σε συνδυασμό με το αρνητικό υπόλοιπο του Λογαριασμού επάθλων έφερε τις ιπποδρομίες σε «περιδίνηση» χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος με τα σημερινά δεδομένα (άρθρο με τίτλο: «Το θέμα του μήνα», το οποίο γράφτηκε στις 22-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

«Το θέμα του μήνα»

«Η κατακόρυφη πτώση του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά όλων των ιπποδρομιακών τάξεων. Αυτοί που πλήττονται καίρια βεβαίως είναι οι ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων, που αντικρίζουν τον Λογαριασμό Επάθλων τους να βαίνει ελλειμματικός ώστε να φημολογείται έντονα πλέον η εφαρμογή της μείωσης των επάθλων των ιπποδρομιών από την Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος. Σε καιρούς χαλεπούς, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει κυριολεκτικά στο σύνολό της την Ελληνική κοινωνία (και την ιπποδρομιακή οικογένεια ειδικότερα), όπου η εγχώρια ιπποπαραγωγή συρρικνώθηκε σε απίστευτο βαθμό ώστε να μπορούμε να μιλούμε για σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της, όπου οι αγορές αλλοδαπών ίππων γίνονται πλέον «με το σταγονόμετρο» με συνέπεια την ολοένα αυξανόμενη αδυναμία συμπλήρωσης του αγωνιστικού προγράμματος, ενέργειες όπως η μείωση των επάθλων μάλλον βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της ομαλής ροής διεξαγωγής των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου θα καταστεί πλέον ανίσχυρος να προσελκύσει νέους επενδυτές – ιδιοκτήτες ίππων στις τάξεις του διότι επενδύσεις τέτοιου τύπου (όταν μάλιστα προαναγγέλλονται μειώσεις εσόδων αντί για κίνητρα στους επίδοξους νεοεισερχόμενους στον χώρο επιχειρηματίες) κρίνονται ασύμφορες με αποτέλεσμα οι ιπποδρομίες να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό και την πλήρη απαξίωσή τους., συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την οικονομική διαφορά που έχει προκύψει στο υπόλοιπο του Λογαριασμού Επάθλων από κακή διαχείρισή του με αποτέλεσμα την περεταίρω μείωσή του, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της Ελληνικής Ιδιοκτησίας που αποτελεί «αιμοδότη» και στυλοβάτη του ιπποδρομιακού οικοδομήματος, απαραίτητο κρίκο και βασικό επενδυτή (μαζί με τους ιπποπαραγωγούς) σε ο, τι αφορά στην ιπποδρομιακή δραστηριότητα γενικότερα. Παρότι οι εισροές του Λογαριασμού Επάθλων είναι αποκλειστική συνάρτηση της γενικότερης πορείας των εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα, εν τούτοις πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό στον Λογαριασμό ικανό να δίνει ώθηση και διέξοδο από την κρίση σε περιόδους κατά τις οποίες είτε η ιπποδρομιακή δραστηριότητα είναι μειωμένη (περίοδος θερινών διακοπών) ή παρατηρείται κάμψη του τζίρου, γεγονότα των οποίων οι επιπτώσεις αντανακλώνται στο υπόλοιπο του Λογαριασμού. Σήμερα που ο Ιππόδρομος αποτελεί Δημόσια επιχείρηση πρέπει το Κράτος (που φέρει την ιδιότητα του αποκλειστικού ιδιοκτήτη) να στηρίξει οικονομικά τον Λογαριασμό Επάθλων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον. Εξάλλου, περισσότερες κούρσες με αυξημένα έπαθλα είναι σίγουρο πως θα αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα λόγω της αναμενόμενης αύξησης του μέσου όρου συμμετοχών ίππων ανά ιπποδρομία – λόγω των αυξημένων επάθλων – άρα και της δυσκολίας επιτυχημένης πρόβλεψης. Η στασιμότητα που παρατηρείται και η φημολογούμενη μείωση στα έπαθλα των ιπποδρομιών λειτουργεί αποτρεπτικά και για τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες ώστε να ανανεώσουν και να αυξήσουν το ζωικό δυναμικό των στάβλων τους, μιας και η αγορά και η συντήρηση ενός καθαρόαιμου είναι δαπανηρή επένδυση αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα που θα προσφέρει στους μεν υπάρχοντες ιδιοκτήτες την ασφάλεια του παρόντος και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν προσεχώς με τις ιπποδρομίες  ως ιδιοκτήτες ευκαιρίες  για το μέλλον

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση του άρθρου 13 για «…Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού…»
Αν ο συντάκτης του άρθρου 13 υπαινίσσεται εγχώριο ανταγωνισμό, πρέπει να πούμε πως μεταξύ πραγμάτων που δεν είναι ομοειδή δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα και δη στις Ελληνικές Ιπποδρομίες ο ΟΔΙΕ κατέχει ουσιαστικό μονοπώλιο (θέμα που αναλύθηκε εκτενώς σε άλλα άρθρα) ώστε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανταγωνισμό αφού οι Ιπποδρομίες αποτελούν μονοπώλιο.
Με τον όρο ανταγωνισμό πιθανώς ο συντάκτης του άρθρου να εννοεί τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες στοιχημάτων του Διαδικτύου και τους bookmakers του εξωτερικού  που δραστηριοποιούνται στις ιπποδρομίες εν γένει. Στα πλαίσια λοιπόν της ελεύθερης αγοράς και προκειμένου ο ΟΔΙΕ να καταστεί ανταγωνιστικός στο διεθνές περιβάλλον οι κανόνες της αγοράς και του marketing επιτάσσουν την μείωση της γκανιότας ώστε οι αποδόσεις που θα προκύψουν να είναι ελκυστικότερες, να προσελκύσουν περισσότερους παίκτες και να αποκομίσει επιπλέον έσοδα ο ΟΔΙΕ τόσο από την αύξηση του «πελατολογίου» του όσο και από την  μεγαλύτερη «ανακύκλωση» του παιχνιδιού (τόσο σε συχνότητα όσο και σε όγκο). Συμπερασματικά, η σκέψη της μείωσης του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους κρίνεται ως μη ρεαλιστική και επιπλέον ασύμφορη για το Δημόσιο και επιζήμια για τον ΟΔΙΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση περί «…Αναγωγής των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων…». Λαμβάνοντας υπόψη την δεινή οικονομική κατάσταση του ΟΔΙΕ και όλων ανεξαιρέτως των ιπποδρομιακών τάξεων (ιδιοκτήτες, προπονητές, αναβάτες, Ιπποδρομιακός Τύπος, φίλιπποι) μία περαιτέρω μείωση των εσόδων τους και ειδικότερα των επαγγελματιών του χώρου (διότι όπως είναι γνωστό τα έσοδα των ιδιοκτητών και των προπονητών συναρτώνται άμεσα με την πορεία των εσόδων του στοιχήματος) θα επιφέρει χάος και χωρίς αμφιβολία θα «παραλύσει» κυριολεκτικά την εγχώρια ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Η λογική της είσπραξης θα πρέπει να εστιαστεί στην διάρκεια και στην επανάληψη του παιχνιδιού και όχι στην ακραία φορολόγησή του, κάνοντας ασύμφορη την επιλογή στοιχηματισμού στις ιπποδρομίες. Για να επανέλθουμε λίγο στα περί φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων θα παρατηρήσει κανείς πως η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συνιστά όντως μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του ΟΔΙΕ. Για παράδειγμα, ισχύει φορολόγηση 10,00% για δελτία με κέρδη άνω των 100,00 € ανά στήλη. Η μονάδα πίστωσης στο παιχνίδι του στοιχήματος ποδοσφαίρου του ΟΠΑΠ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει προκαθορισμένες αποδόσεις ώστε ο παίκτης με «κατάλληλους» χειρισμούς μπορεί να αποφύγει την φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων του) είναι 0,30 €. Στον αντίποδα, το ιπποδρομιακό παιχνίδι που είναι αμοιβαίο – ώστε δεν γνωρίζουμε τις τελικές αποδόσεις προ της εκκίνησης της ιπποδρομίας – έχει μονάδα πίστωσης το 1,00 € και σε κάποια παιχνίδια τα 3,00 €(!!!). Από αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως για να φορολογηθεί κάποιος στο στοίχημα ποδοσφαίρου θα πρέπει να κερδίσει περίπου 333 φορές και κάτι τα λεφτά του και να κάνει λάθος (!), δηλαδή να μην μειώσει τους συνολικούς αγώνες στο δελτίο του, ενώ στον ιππόδρομο η αναλογία βρίσκεται στον 100πλασιασμό της μονάδας πίστωσης χωρίς την δυνατότητα «αποφυγής» της φορολόγησης, στρέφοντας τελικά τους παίκτες σε άλλες μορφές στοιχηματισμού. Αν αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και «επιλεκτική» φορολόγηση ή όχι, το αφήνω στην κρίση του κάθε αναγνώστη. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη να επανεξετάσει το Οικονομικό Επιτελείο την θέση του τόσο γύρω από το θέμα της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων όσο και της γκανιότας (ή ποσοστό αναδιανεμόμενου κέρδους όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) και του τρόπου καθορισμού του (καλό θα ήταν να ορίζεται με Νομοθετική ρύθμιση και κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και όχι με κανονιστική απόφαση που πιθανότατα θα προκαλούσε αναταραχή στο σύνολο των ιπποδρομιακών τάξεων).
Αν το Οικονομικό Επιτελείο αποφασίσει τελικά να αναθεωρήσει τις σκέψεις του σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων και της γκανιότας, εντάξει τον ΟΔΙΕ στα άρθρα του επικείμενου Νόμου περί Διαδικτυακού στοιχήματος και ανταλλακτηρίου στοιχημάτων και παραχωρήσει στον ΟΔΙΕ νέες άδειες τερματικών τυχερών παιχνιδιών μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους (αφού βεβαίως γίνουν παράλληλα όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες από πλευράς ΟΔΙΕ και ΦΕΕ εστιασμένες στο τρίπτυχο αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση) τότε ουσιαστικά ο ΟΔΙΕ θα έχει δεχθεί το «φιλί της ζωής» δίνοντάς του πλέον την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που επίκεινται (ως οφείλει άλλωστε, διότι πέραν του στοιχήματος ο Ελληνικός Ιππόδρομος «πρεσβεύει» ένα ολόκληρο άθλημα που κάποτε στην αρχαιότητα ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα), εδραιώνοντας την θέση του στην εγχώρια στοιχηματική αγορά και επιχειρώντας το μεγάλο «άλμα» προς το εξωτερικό μέσω του Διαδικτύου.

Μία γενική διαπίστωση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι πως αν «αφήσουμε» τον Ιππόδρομο να κάνει τα δικά του «εξυγιαντικά βήματα» χωρίς να υποδαυλίσουμε τις όποιες προσπάθειες με «δυσβάσταχτες» φορολογήσεις είναι δυνατό να του δώσουμε την αναγκαία ώθηση ώστε να ξεφύγει από τον επαπειλούμενο οριστικό αφανισμό των Ελληνικών Ιπποδρομιών (ακολουθεί απόσπασμα από την εργασία μου με τίτλο: «Δυνατότητες για άνοδο του Ιπποδρομιακού στοιχήματος και ποιοτικής αναβάθμισης του αθλήματος», εργασία που όπως προείπαμε κατατέθηκε στις 2-10-2008 προς όλους τους αρμόδιους Φορείς και έκτοτε άλλες δύο φορές κατά το έτος 2009, ενώ αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον ΕΛΣΙΙΠ στις 10-4-2009)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από τα όσα αναλύθηκαν, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Οι ιπποδρομίες σήμερα διανύουν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους στην χώρα μας, με την κοινή γνώμη να έχει αρνητική γνώμη - ή  ακόμη και αδιαφορία - για το άθλημα, με συνακόλουθο αυτού του γεγονότος τα μειωμένα - σε σχέση με τα προσδοκώμενα - έσοδα του Οργανισμού. Η κατάσταση βεβαίως είναι πλήρως αναστρέψιμη και η στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί θα πρέπει κατά την γνώμη μου να βασιστεί στο τρίπτυχο αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση με αυτήν ακριβώς την σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή, πρέπει πρωτίστως να εξυγιανθεί πλήρως ο χώρος του Ιπποδρόμου για να μπορέσει να κάνει «άνοιγμα» προς τον κόσμο. Δεν μπορείς να «πουλήσεις» ένα προϊόν το οποίο είναι ή φαίνεται να είναι «σάπιο». Συνεπώς, κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η αξιοπιστία των ιπποδρομιών. Και λέω όλων μας, διότι θα πρέπει και σε ατομικό επίπεδο να εκλείψουν πάσης φύσεως αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που μόνον κακό κάνουν στο άθλημα των ιπποδρομιών. Συντεχνιακές αντιλήψεις, κερδοσκοπικές «επιδρομές» και οτιδήποτε άλλο πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία των Ιπποδρομιών πρέπει να εξαλειφθούν άπαξ και δια παντός. Σε συνδυασμό με τα μέτρα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του Ιπποδρόμου, χτίζεται ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την άνοδο. Εν συνεχεία, με την κατάλληλη προβολή που να απευθύνεται προς όλους, αναδεικνύοντας όχι μόνον το «αγωνιστικό προφίλ» του Ιπποδρόμου, αλλά τονίζοντας και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ευρύτερα, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει την αποδοχή του κόσμου και φυσικά θα προσελκύσει ταυτόχρονα νέους φιλίππους, ένα από τα κύρια ζητούμενα για την άνθιση των Ιπποδρομιών. Ας μην ξεχνάμε πως εκτός των ιδιοκτητών ίππων, «αιμοδότες» του αθλήματος είναι και οι φίλιπποι και σ’ αυτούς θα πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων. Η διαρκώς επιδιωκόμενη αναβάθμιση – σε όλα τα επίπεδα – τέλος, θα πρέπει να στοχεύει ακριβώς στην εξυπηρέτηση των ήδη υπαρχόντων φιλίππων αλλά και στην προσέλκυση νέων. Τα αποτελέσματα  - κατά την εκτίμησή μου - τότε θα είναι εντυπωσιακά. Σχηματικά, το σχέδιο δράσης έχει ως εξής:





ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ













ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

ΠΡΟΒΟΛΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ








Επαρκής και σύννομη συμπλήρωση αγωνιστικού προγράμματος
Ραδιοφωνική - Τηλεοπτική κάλυψη των ιπποδρομιών
Διαρκής εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού








Έλεγχος doping
Διαφήμιση
Αναπροσαρμογή Κανόνων και Διατάξεων







Έλεγχος ιπποδρομιών
Αναβάθμιση της συνολικής εικόνας του Οργανισμού (προφίλ)







Ενέργειες άμεσης προτεραιότητας




Ενέργειες μεσομακροπρόθεσμες



Ως κατακλείδα, οφείλω να καταθέσω την αισιοδοξία μου πως τουλάχιστον στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν «ευήκοα ώτα» (τρανή απόδειξη η άμεση ανταπόκριση της κυρίας Σοφίας Τολιοπούλου που ανταποκρίθηκε άμεσα απαντώντας μου σε επιστολή που είχα αποστείλει προ ολίγου καιρού προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετική με τις Ιπποδρομίες), δείγμα πως υπάρχουν δραστήριοι άνθρωποι στο Οικονομικό Επιτελείο που αν μη τι άλλο αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά.
Με την ελπίδα να συνεισφέρω το ελάχιστο προς την σωστή κατεύθυνση μαζί με όλους όσους αγαπούμε τις Ιπποδρομίες και συμμετέχουμε στην Δημόσια διαβούλευση με σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, εύχομαι οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι τόσο προς το συμφέρον του Δημοσίου γενικά όσο και του Ελληνικού Ιπποδρόμου ειδικά.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»