Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τυχερά παιχνίδια: Αυστηροποίηση των κανόνων στα τυχερά παιχνίδια ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που «περνά στην αντεπίθεση» μετά τα τελευταία δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «αναζωπύρωση της κόντρας» της με τον ΟΠΑΠ

Την αυστηροποίηση των κανόνων για τα τυχερά παιχνίδια ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ε.Ε.Ε.Π. και το οποίο αναφέρει:

«Την αυστηροποίηση στον έλεγχο του χώρου των τυχερών παιχνιδιών, ζητάει από τα κράτη-μέλη της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προβλέπει η πρόσφατη, 4η Οδηγία (2015/849) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. «για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω του οικονομικού συστήματος», η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Ιδιαίτερο βάρος, εκτός των άλλων τομέων, δίδεται στον χώρο των παιγνίων, επειδή «θεωρείται πηγή ανησυχίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες». Για να υπάρξει, λοιπόν, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ε.Ε., όπως αναφέρεται στην Οδηγία, ζητάει από τους παρόχους να λάβουν τέτοια μέτρα επιμέλειας, ώστε να είναι δυνατόν να σχηματιστεί το «προφίλ» ενός παίκτη, εάν δηλαδή εντάσσεται στην κατηγορία χαμηλού ή υψηλού ρίσκου. Επιπλέον, θα πρέπει να προκύπτουν πληροφορίες για την κανονικότητα της παικτικής δραστηριότητας του παίκτη σε σχέση με την οικονομική κατάστασή του ή το είδος των δραστηριοτήτων από τα οποία προκύπτει το εισόδημα του παίκτη. Δηλαδή, να προκύπτει το φορολογικό «προφίλ» του, ώστε να μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Εξάλλου, σχετικές με τις παραπάνω προβλέψεις, υπάρχουν και στον οικείο κανονισμό της Ε.Ε.Ε.Π., που ισχύει ήδη από το 2014 και ρυθμίζει τη χορήγηση βεβαιώσεων κερδών στους παίκτες.

Ως εκ τούτου, προκαλούν εύλογη απορία οι βολές που δέχεται καθημερινώς η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), και προσωπικά ο πρόεδρός της, κ. Αντώνης Στεργιώτης, από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επειδή έχει προωθήσει μέτρα που, ούτως ή άλλως, καλείται η Ελλάδα να υλοποιήσει. Τα ερωτηματικά αυξάνονται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα περισσότερα. δημοσιεύματα είναι πανομοιότυπα, σε πολλές δε περιπτώσεις είναι απολύτως ίδια από πλευράς περιεχομένου και διατυπώσεων.

Ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες που εκτοξεύονται προς την Ε.Ε.Ε.Π., είναι ότι εισάγεται το ΑΦΜ στην «κάρτα παίκτη» που έχει καθιερωθεί για τα παιγνιομηχανήματα (VLTs), και τα οποία πρόκειται να εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ Α.Ε. σε όλη την Ελλάδα. Ένα μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο, για το οποίο η Ε.Ε.Ε.Π. κατηγορείται ότι το «σαμποτάρει», επειδή απλά επιχειρεί να εφαρμόσει αποτελεσματικούς κανόνες στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, όπως, άλλωστε, ορίζουν το εθνικό και το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Να σημειωθεί πως, μεταξύ των άλλων, αποστολή της Ε.Ε.Ε.Π. είναι να διασφαλίσει τα έσοδα του Δημοσίου, συνδράμοντάς το κανονιστικά και με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο, ώστε αυτό να διασταυρώνει τις δαπάνες κάθε παίκτη για συμμετοχή του σε τυχερά παιχνίδια με το δηλωθέν ετήσιο εισόδημά του.

Επειδή, λοιπόν, η Ε.Ε.Ε.Π. προσπαθεί να βάλει «κανόνες στο παιχνίδι», επιχειρείται να της αποδοθεί ότι παρεμποδίζει μια μεγάλη επένδυση της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα, κατά τα επικριτικά δημοσιεύματα, να έχει καταστεί το σχέδιο της εταιρείας οικονομικά μη βιώσιμο και να έχει ανασταλεί. Και λέγονται όλα αυτά, τη στιγμή που στα ίδια τα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτή την περίοδο «ξεκίνησε διάλογος ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στην ΕΕΕΠ» για το θέμα. Η αναφορά αυτή, όμως, δείχνει το αντίθετο και όχι ότι το σχέδιο δεν προχωρά. Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι το σχέδιο «τρέχει», είναι ότι υποβάλλονται συνεχώς αιτήσεις στην Ε.Ε.Ε.Π. για να ελέγξει και να χορηγήσει την πιστοποίηση -όπως έχει την αρμοδιότητα- σε νέα καταστήματα που επιθυμούν να λάβουν σχετική άδεια, για να εγκατασταθούν τα VLTs. Να θυμίσουμε, ακόμη, ότι ήδη έχουν πιστοποιηθεί όλα τα παίγνια και χιλιάδες παιγνιομηχανήματα. Επιπλέον, μόλις χθες η ΟΠΑΠ Α.Ε. υπέβαλε στην Ε.Ε.Ε.Π. τις επικείμενες μεταβολές του λογισμικού, μέσω του οποίου πρόκειται, δια του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματός του, να γίνεται η παρακολούθηση της διεξαγωγής των εν λόγω παιγνίων, γεγονός που δείχνει ότι το σχέδιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στα δημοσιεύματα, επίσης, γίνεται κατά κόρον λόγος περί «δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π.», και ότι, εξαιτίας των αποφάσεων της Επιτροπής σχετικά με την ΟΠΑΠ Α.Ε., οσονούπω «καρατομείται». Εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες επαναλαμβάνονται κουραστικά αυτοί οι ισχυρισμοί, αλλά ο πρόεδρος εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του. Ως εκ τούτου, η «δυσαρέσκεια» μάλλον πρέπει να αναζητηθεί σε κύκλους οικονομικών συμφερόντων, και όχι στην κυβέρνηση.

Τέλος, πρόσφατα έγινε αναφορά σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. δεν χορηγεί έγκριση σε διαφημιστικές ενέργειες που θέλει να κάνει η ΟΠΑΠ Α.Ε., αυταρχικά και «με το έτσι θέλω». Ουδέν ανακριβέστερο. Οι τρείς διαφημίσεις, στις οποίες αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αξιολογήθηκαν και αιτιολογημένα δεν εγκρίθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία της Ε.Ε.Ε.Π., λόγω μη συμμόρφωσής τους με διατάξεις του ισχύοντος κανονισμού εμπορικής επικοινωνίας. και, πάντως, ουδεμία ανάμιξη είχαν η Επιτροπή και ο Πρόεδρός της. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε.Ε.Π., βάσει των κειμένων διατάξεων, έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την εμπορική επικοινωνία των παρόχων τυχερών παιγνίων και, δι’ αυτής, να διασφαλίζεται ότι τα διαφημιστικά μηνύματα δεν είναι προσβλητικά για το κοινό ή/και δεν πλήττουν το κοινωνικό συμφέρον. Κατόπιν τούτου, η οποιαδήποτε κριτική επιβάλλεται να γίνεται πάνω σε πραγματικά περιστατικά και όχι σε φαντασιώσεις»
.

Πηγή: www.betarades.gr

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»