Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011


ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ στη σειρά προς αποκρατικοποίηση
 

Κριτήριο επιλογής του αναδόχου για τις δύο τελευταίες τα προς επένδυση κεφάλαια

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

Η πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και μιας μικρής ομάδας ακινήτων, θεωρούνται ως οι πιο πιθανές αποκρατικοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του νέου έτους. Στελέχη στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θεωρούν τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις ως τις πιο πιθανές για να υπάρξει μέσα στους επόμενους 1 έως 3 μήνες μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ίδιοι ωστόσο σημείωναν ότι η έκβαση, τόσο των νέων αποκρατικοποιήσεων που τώρα προετοιμάζονται, όσο και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό), εξαρτάται άμεσα από τις οικονομικές εξελίξεις, πρωτίστως στην Ευρώπη και δευτερευόντως στη χώρα μας. Ειδικά για το τελευταίο, κρίσιμος παράγοντας στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θεωρείται η απόφαση για το εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI.


Ωστόσο, στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σχεδιάζονται μόνον οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις. Σε καθημερινή βάση δουλεύονται μια σειρά αποκρατικοποιήσεων οι οποίες όμως έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από αυτόν του τριμήνου. Μια εξ αυτών είναι η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας για τις οποίες τώρα επιχειρείται να βρεθεί μια λύση με τους παραχωρησιούχους των έργων, μέσω διαπραγματεύσεων. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των συζητήσεων, παρόλο που κρατά κλειστά χαρτιά. Επίσης η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείει την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους, ειδικά αν αρθεί μια σειρά αβεβαιοτήτων που έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.

Σε ο, τι αφορά τις προγραμματιζόμενες για έναρξη αποκρατικοποιήσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο 2012, η υπόθεση της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ θ’ αποτελέσουν πιλότο για ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στο μοντέλο αυτό ο εισπρακτικός στόχος υποβαθμίζεται και αναβαθμίζεται ο αναπτυξιακός ρόλος του περιουσιακού στοιχείου. Ετσι, δεν θα κριθούν το προσφερόμενο τίμημα, αλλά τα κεφάλαια προς επένδυση στην επιχείρηση και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο. Οι πιο ώριμες όμως για αποκρατικοποίηση είναι οι περιπτώσεις εκείνες των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, όπου και αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση. Μάλιστα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε κατάλληλα πρόσφατα, έτσι ώστε η πώληση των δύο επιχειρήσεων να είναι εφικτή, είτε κάθε μια ξεχωριστά, είτε συνδυασμένα και μάλιστα να μπορούν να διατεθούν οι δύο επιχειρήσεις σε έναν επενδυτή. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο θα διατηρήσει συμμετοχή που θα του παρέχει καταστατική μειοψηφία (το 1/3 των μετοχών), ενώ στη ΔΕΠΑ το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει το 5% έως 10%.

Από την άλλη πλευρά, η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ θεωρείται ως ένα πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να μπορούν να συνδυαστούν δύο διαφορετικοί επενδυτές. Ο πρώτος που θα ενδιαφερθεί για το ιπποδρομιακό στοίχημα κι ο δεύτερος που θα ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη του τεράστιου ακινήτου που κουβαλά ο οργανισμός.

Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται στην πώληση 4 έως 5 ακινήτων, προκειμένου ν’ αρχίσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας απ’ την οποία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσδοκά 35 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr 
«Ιπποδρομίες»

Αύξηση των επάθλων των Ιπποδρομιών για το διήμερο της Αψίδας του Θριάμβου


Η France Galop «απαντώντας» στην επικείμενη «απειλή» του Βρετανικού ιπποδρομιακού φεστιβάλ British Champions Day απέναντι στο Σαββατοκύριακο της Αψίδας του Θριάμβου αποφάσισε και ήδη ανακοίνωσε την αύξηση των επάθλων του 2012 κατά 865.000,00 € για τις εν λόγω Ιπποδρομίες.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της κατά 5,00% γενικότερης αύξησης των επάθλων που θα επισυμβεί μέσα στο ερχόμενο έτος, γεγονός που εδραιώνει τη θέση της Γαλλίας ως της χώρας με τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα έπαθλα ανάμεσα στις προηγμένες – ιπποδρομιακά – Ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της France Galop κύριος Edouard de Rothschild ανέφερε πως η Ιπποδρομιακή Λέσχη του Κατάρ (Qatar Racing andEquestrian Club ) συμφώνησε να αυξήσει τη χορηγία στα έπαθλα του Σαββατοκύριακου της Αψίδας του Θριάμβου (στην οποία είναι σπόνσορας) κατά 9,5 εκατομμύρια € συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου της, που λήγει το 2022.

Παρόλα αυτά έγινε σαφές πως το έπαθλο της κύριας ιπποδρομίας Prix de l’ Arc de Triomphe θα παραμείνει σταθερό για δύο έτη στα 4 εκατομμύρια €, για να αυξηθεί έκτοτε σταδιακά και να φτάσει τελικά μέχρι του ποσού των 5,3 εκατομμυρίων € μέχρι το 2018, πιστοποιώντας έτσι την αποφασιστικότητα της France Galop να προασπίσει το διήμερο μίτινγκ  της Αψίδας του Θριάμβου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της France Galop η επέκταση της συμφωνίας με τη Λέσχη του Κατάρ πρέπει να επιδιωχτεί, ιδιαίτερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του ανταγωνισμού του ιπποδρομιακού φεστιβάλ British Champions Day (που διεξάγεται στο Ιπποδρόμιο Ascot) καθώς και να ενδυναμωθούν σημαντικά τα ποσά των επάθλων σε όλες τις Ιπποδρομίες Group το Σαββατοκύριακο της Αψίδας του Θριάμβου.

Το ιπποδρομιακό φεστιβάλ Champions Day έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 15-10-2011 στο Ιπποδρόμιο Ascot, ένα δεκαπενθήμερο μόλις μετά από την διεξαγωγή της Αψίδας του Θριάμβου (θα πρέπει να σημειωθεί πως το φεστιβάλ  Champions Day χρηματοδοτείται επίσης από το Κατάρ) και η διεξαγωγή του φάνηκε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πρόγραμμα του Ιπποδρομίου Longchamp, όπου φιλοξενείται το διήμερο της Αψίδας του Θριάμβου. Ο λόγος είναι μάλλον απλός και προφανής: Οι Ιπποδρομίες στο Ascot κατόρθωσαν να προσελκύσουν έξι από τους καλύτερους εννέα εν ενεργεία ίππους (όπως προκύπτουν με βάση τον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης και κατάταξης των καθαρόαιμων ίππων) παρόλο που τα έπαθλα ήταν μικρότερα σε σχέση με αυτά στη Γαλλία. Για του λόγου το αληθές, οι ίπποι των πέντε συνολικά Group διαδρομών στο Champions Day αποκόμισαν έπαθλα ύψους 2,55 εκατομμυρίων € περίπου, όταν μόνο για την κούρσα της Αψίδας του Θριάμβου το μερίδιο του νικητή έφτασε τα 2,96 εκατομμύρια € περίπου! Η ιπποδρομία 2011 Prix du Cadran για παράδειγμα (η κυριότερη ίσως κούρσα μαραθώνιας απόστασης στη Γαλλία) δεν προσέλκυσε καθόλου το Βρετανικό ενδιαφέρον, ενώ μόλις ένας ίππος διαγωνίστηκε από την Ιρλανδία. Αντιθέτως, ο σπουδαίος ίππος Fame And Glory διαγωνίστηκε σε μία αντίστοιχη κούρσα στο Ascot, παρότι το μερίδιο του νικητή ήταν κατά 15.000,00 € μικρότερο από της ιπποδρομίας Prix du Cadran και μολονότι η συμμετοχή του έγινε σε διαδρομή Group 3.

Η επικείμενη αύξηση πάντως κατά περίπου 12 εκατομμύρια € συνολικά στα έπαθλα των Γαλλικών Ιπποδρομιών για το 2012 είναι συνάμα αποτέλεσμα και της αύξησης των εσόδων της PMU. Είναι τέλος αξιοσημείωτο το γεγονός πως η ονομαστική αξία των επάθλων στη Γαλλία από το 2007 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 16,00%, ενώ στη Βρετανία και για το ίδιο χρονικό διάστημα τα έπαθλα έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 8,00%.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 williamhill.com Christmas Hurdle
 
Νικητής ίππος: Binocular

Binocular

 
2011 williamhill.com Christmas Hurdle
    «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Copa de Precoces - Final
Νικητής ίππος: Milonguero Key

Milonguero Key

 
 2011 Copa de Precoces - Final
  «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»