Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε την Τρίτη 18-01-2011 στις «Ιπποδρομίες»:


Τι είδαμε στην εκπομπή του HIGH TV (1ο μέρος)

Τι είδαμε στην εκπομπή του HIGH TV (2ο μέρος)

Σχόλια και αναλύσεις για την κούρσα William Hill King George VI Chase (1ο μέρος) 

Σχόλια και αναλύσεις για την κούρσα William Hill King George VI Chase (2ο μέρος) 

Προ-ιπποδρομιακές αποδόσεις στο γκανιάν και προτάσεις για τις Γαλλικές ιπποδρομίες της Τρίτης 18-01-2011

Πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομιών της Τρίτης 18-01-2011

Αποτελέσματα και αποδόσεις των Γαλλικών ιπποδρομιών της Δευτέρας 17-01-2011

Συνεχής ενημέρωση για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

«Ιπποδρομίες» - ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΕΕ (17-01-2011)

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ
17/1/2011
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ο.Δ.Ι.Ε Α.Ε, η ιπποδρομιακή συγκέντρωση της Τρίτης 18.1.2011  ματαιώνεται.
Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (1ο μέρος)

Η εβδομάδα που πέρασε δεν περιείχε καθόλου αγωνιστική δραστηριότητα αλλά ήταν και πάλι γεμάτη από πλούσια και αρκετά σημαντική ειδησεογραφία. Το εξαιρετικά θετικό (για να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο είναι η παύση των κινητοποιήσεων των προπονητών και η (κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον συμπληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα σήμερα) η επανέναρξη των Ελληνικών ιπποδρομιών!
Παρότι φαντάζει απίστευτο εν τούτοις είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός πως έχει να διεξαχθεί ιπποδρομιακή συγκέντρωση στο Μαρκόπουλο από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου! Οι Ελληνικές ιπποδρομίες δοκιμάστηκαν για μία ακόμα φορά, «πέρασαν από συμπληγάδες» και μόνον ο χρόνος μπορεί να δείξει αν η κρίση που ξέσπασε προσφάτως αποτελεί πλέον θλιβερή ανάμνηση ή αν υποβόσκουν ακόμα οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε και στο μέλλον ανάλογες εφιαλτικές στιγμές που αμαυρώνουν κυριολεκτικά την μακρόχρονη ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Το χρονικό της λήξης της αποχής των επαγγελματιών στο Μαρκόπουλου έχει ως εξής:
Η δυναμική και συσπειρωμένη αντίδραση των προπονητών (οι οποίοι χειρίστηκαν τις καταστάσεις με αριστοτεχνικό τρόπο μεσούσης της κρίσης) «ανάγκασε» την προ-περασμένη Πέμπτη τον Πρόεδρο της Φιλίππου Ενώσεως κύριο Γ. Βαρδινογιάννη να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει συνάντηση του ΔΣ της ΦΕΕ παρουσία των προπονητών προκειμένου να επανεξεταστεί (όπως αναφέρθηκε) το ζήτημα που αφορά στις πρόσφατες «εξοντωτικές» αποφάσεις που πήρε ΦΕΕ και αφορούν στα έσοδα των επαγγελματιών. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ διότι δεν παρέστη κανένα μέλος του ΔΣ της ΦΦΕ, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Πρόεδρό της και τορπιλίζοντας την πρωτοβουλία του. Η αντίδραση των προπονητών στη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση ήταν αναμενόμενη και δεν ήταν άλλη από την εξαγγελία της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους. Προ του ορατού κινδύνου η κατάσταση να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (αφού οι προπονητές είχαν ήδη εξαγγείλει ταυτόχρονα το κλείσιμο του στίβου) ορίστηκε συνάντηση της Ιδιοκτησίας και των Προπονητών στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο οποίο υπάγεται ο ΟΔΙΕ) προκειμένου να εκθέσουν την κατάσταση και να λάβουν κάποιες διαβεβαιώσεις ώστε να σταματήσουν οι προπονητές την αποχή τους και να μπορέσει να γίνει (σταδιακά) η επανέναρξη των Ελληνικών ιπποδρομιών. Οι διαβεβαιώσεις τελικά πρέπει να δόθηκαν (παρότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση από κάποιον Φορέα, έχουμε ως δεδομένο τη λήξη των κινητοποιήσεων) και έτσι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε τη συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος για την ερχόμενη Παρασκευή. 
Αυτό που έμεινε ως αίσθηση από τα τελευταία θλιβερά γεγονότα είναι η δυναμική και συντονισμένη αντίδραση των προπονητών (για πρώτη φορά από όσο τουλάχιστον ανακαλούμε από το παρελθόν) οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, διεκδίκησαν και πέτυχαν το αυτονόητο και κατόρθωσαν να πάρουν με το μέρος τους ολόκληρη την ιπποδρομιακή κοινή γνώμη. Στον αντίποδα, η ΦΕΕ με τις αποφάσεις της κατάφερε να συγκεντρώσει την οργή και την αποδοκιμασία τόσο του φίλιππου κόσμου όσο και της Πολιτείας η οποία τάχθηκε με το μέρος των προπονητών και χωρίς αμφιβολία με τη δική της ενέργεια «έθεσε στο περιθώριο» τη ΦΕΕ. Οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι εκτιμήσεις σήμερα κάνουν λόγο για «υποβάθμιση» ή και για κατάργηση ακόμα (μεσο-μακροπρόθεσμα) της ΦΕΕ. Άλλωστε, αν υπάρχει μία πιθανότητα να πωληθεί ο Ιππόδρομος τότε θα πρέπει να δοθεί στο νέο ιδιοκτήτη του η ευκαιρία να τον λειτουργεί όπως αυτός νομίζει καλύτερα και η Κρατική εποπτεία θα πρέπει πλέον να περιοριστεί κυρίως στον έλεγχο του διεξαγόμενου στοιχήματος, αντί να παρεμβαίνει και να αναμιγνύεται ενεργά στα ιπποδρομιακά πράγματα (όπως γίνεται σήμερα μέσω της ΦΕΕ). Άλλωστε υπάρχει και η Τριμελής Επιτροπή για κάθε είδους ιπποδρομιακή αμφισβήτηση (παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ…)
Στα υπόλοιπα θέματα, είχαμε την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδήλωσης της ΠΑΝΕΦΙΛ που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Metropolitan. Ασφαλώς ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση ενός εκ των σπουδαιότερων ιπποδρομιακών εκδοτών και δημοσιογράφων, του κυρίου Κ. Τσολακάκη ο οποίος με τη μακρόχρονη ιστορία του και την πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητά του γύρω από τα ιπποδρομιακά δρώμενα υπηρέτησε επί μακρόν (και εξακολουθεί να υπηρετεί) με μεγάλη επιτυχία τις Ελληνικές ιπποδρομίες. Η δική μας ευχή είναι ασφαλώς να είναι πάντα καλά και να εξακολουθήσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε όλους εμάς που έχουμε πολλά να μάθουμε από τον κύριο Τσολακάκη, όπως και από πολλούς άλλους άξιους και «ακούραστους εργάτες» των ιπποδρομιών.

(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)

«Ιπποδρομίες»

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (2ο μέρος)
(συνέχεια από το 1ο μέρος)

Στην εβδομάδα που πέρασε οι «Ιπποδρομίες» συνέχισαν την αναζήτηση των πραγματικών περιστατικών που εκτυλίχθηκαν γύρω από τη διαφοροποίηση της γκανιότας των παιχνιδιών του ΟΔΙΕ. Η επόμενή μας κίνηση (αφού ο ΟΔΙΕ και η ΠΑΝΕΦΙΛ δεν απάντησαν καίτοι είχαν στη διάθεσή τους ικανό χρονικό διάστημα) ήταν να επικοινωνήσουμε με τον κύριο Δ. Κουσολίνο, Πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος. Η πρώτη μας επαφή μάλιστα είχε γίνει την προ-περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικά όπου τότε μας ανέφερε για κάποια απόφαση που είχε ληφθεί το 2008, είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και απλώς ενεργοποιήθηκε τελευταία. Με επιστολή που του απευθύναμε του θέσαμε όλα τα ερωτήματα που πλανώνται αναπάντητα και προσδίδουν «πέπλο μυστηρίου» στην υπόθεση. Προς τιμήν του ο κύριος Κουσολίνος δύο ημέρες αργότερα μας απέστειλε το ΦΕΚ (το οποίο μας είχε αναφέρει και στην τηλεφωνική μας επικοινωνία) παραλείποντας ωστόσο και ο ίδιος να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε πλέον στους Πολιτικούς προϊσταμένους του ΟΔΙΕ και σε όσους είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να αποφασίσουν αλλαγή στο ποσοστό της γκανιότας. Έτσι, οι «Ιπποδρομίες» συνέταξαν πλήρη αναφορά των γεγονότων (με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και την αλληλογραφία που είχε συγκεντρωθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα) και απέστειλαν επιστολή προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών για να τους ενημερώσουν γύρω από το πολύ σημαντικό θέμα. Αναμένουμε τι θα επακολουθήσει τώρα από την πλευρά της Πολιτείας, με την υποσημείωση πως αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει επίσημη απάντηση από οποιονδήποτε Φορέα (κυρίως μάλιστα από τον ΟΔΙΕ που εμάς μας ενδιαφέρει) επί του θέματος είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε και παραπέρα.
Πέραν των επιστολών γύρω από το ζήτημα της γκανιότας, οι «Ιπποδρομίες» απέστειλαν τη Δευτέρα ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών «all-stars» (όσοι δεν έχετε διαβάσει τι ακριβώς είναι σας συνιστούμε να προστρέξετε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις των «Ιπποδρομιών» διότι η ιδέα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους φιλίππους). Ελπίζουμε κάποια στιγμή να τις δούμε να εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα και πιστεύουμε ακράδαντα πως θα δώσουν τέτοια δημοσιότητα στις Ιπποδρομίες συνολικά και τόσο μεγάλη «ώθηση» στα έσοδα του Οργανισμού που τελικά θα καταλήξουν να γίνουν «ιπποδρομιακός θεσμός» και πόλος έλξης για χιλιάδες νέους φιλίππους. Δύο ημέρες αργότερα οι «Ιπποδρομίες» με νέα επιστολή κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για την αποφυγή απωλειών των κύριων διαδρομών του ετήσιου ιπποδρομιακού προγράμματος για οποιονδήποτε λόγο. Η προσθήκη μίας και μόνης παραγράφου στις Γενικές Διατάξεις είναι ικανή να λύσει οριστικά αυτό το πρόβλημα, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά λόγου χάρη την απώλεια του Κυπέλλου Πρωτοχρονιάς και του Επάθλου Ταχύτητας ακόμα και σε περιπτώσεις αποχής από τις εγγραφές.
Οι αποκαλύψεις μας συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα με το δημοσίευμα που έκανε λόγο για την πιθανή διεκδίκηση του ΟΔΙΕ (σε ενδεχόμενη πώλησή του) από την Intralot (εκτός από την PMU στην οποία αναφερθήκαμε προσφάτως). Η «ιστορία» αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το «σήριαλ» προβλέπεται να έχει αρκετά επεισόδια. Από ένα άλλο επίσης σημαντικό δημοσίευμά μας προέκυψε η είδηση της περαιτέρω μισθολογικής μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού (εκτός της άλλης μεγάλης είδησης για μείωση του συνολικού αριθμού των εκτάκτων υπαλλήλων, γεγονός που πρόκειται να γίνει σύντομα) που εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργήσει – για άλλη μια φορά – «εκρηκτική κατάσταση» στο Μαρκόπουλο. Η τελευταία «δυνατή» είδηση που βγήκε μέσα από τα άρθα των «Ιπποδρομιών» είναι η πιστοποίηση της Εταιρίας Στοιχημάτων (θυγατρικής της Intralot που συνεργάζεται σήμερα με τον ΟΔΙΕ) για τη διενέργεια (μεταξύ των άλλων) και ιπποδρομιακού στοιχήματος, θέμα που κατά την εκτίμησή μας εμπεριέχει στοιχεία «ασυμβίβαστου». Στη δική μας σκέψη δηλαδή τίθεται θέμα (και νομίζουμε εύλογα) αν μπορεί πλέον ο Οργανισμός να εξακολουθεί να συνεργάζεται με εταιρία της οποίας η μία θυγατρική της πιστοποιήθηκε πρόσφατα για να δραστηριοποιείται σε τομείς πλήρως ανταγωνιστικούς με αυτούς του ΟΔΙΕ (ιπποδρομιακό αμοιβαίο και προκαθορισμένο στοίχημα) ενώ μία άλλη θυγατρική της έχει στους άμεσους μελλοντικούς της στόχους τη διενέργεια ιπποδρομιακού Διαδικτυακού στοιχήματος στη Γαλλία (το ιπποδρομιακό προϊόν της οποίας χρησιμοποιεί ήδη ο ΟΔΙΕ που συνεργάζεται εδώ και καιρό με τους Γάλλους και ως εκ τούτου θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή η δική του μελλοντική «επέκταση» εκεί). Δε νομίζουμε πάντως (δεν προκύπτει από πουθενά εξάλλου) πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας σε ο, τι αφορά στις  προσφερόμενες υπηρεσίες από την Intralot και για αυτό θα αρκεστούμε στη δική μας εκτίμηση πως τίθεται θέμα ηθικής τάξεως.
Κατά τα άλλα, είμαστε σε αναμονή των εγγραφών της Παρασκευής για να μπούμε επιτέλους σε «αγωνιστικούς ρυθμούς». Όπως θα διαπιστώσατε ήδη, ξεκίνησαν πολλές και σημαντικές αλλαγές στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου που ίσως επιφέρουν (όχι απαραίτητα όμως) κάποια μικρή χρονική καθυστέρηση στην πρωινή ανάρτηση των θεμάτων της ημέρας μέσα στην εβδομάδα και για αυτό ζητούμε προκαταβολικά την κατανόησή σας. Η αναδιάταξη της σελίδας κρίθηκε άκρως απαραίτητη δεδομένων των συνεργασιών που πρόκειται να ξεκινήσουμε προσεχώς... Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στο μέλλον!
Είναι γεγονός πως η προσμονή της επανέναρξης των Ελληνικών ιπποδρομιών μας έχει ανεβάσει σημαντικά τη διάθεση και έτσι αισιόδοξοι όπως είμαστε σήμερα σκοπεύουμε να παραμείνουμε τόσο κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας όσο και «μετά τον τερματισμό» (στο ταμείο δηλαδή)!
«Ιπποδρομίες»
Πράξη αγάπης από τέσσερις κορυφαίους ίππους

Τέσσερις επιβήτορες που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους ίππους της Αυστραλίας (μεταξύ αυτών οι ίπποι High Chaparral και Lonhro) προσφέρθηκαν από τα ιπποφορβεία τους προκειμένου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την οικονομική στήριξη των πληγέντων κατοίκων του Queensland μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
Οι τέσσερις ίπποι που προσφέρθηκαν ως υποψήφιοι βγήκαν προχθές σε ειδική δημοπρασία για επίβαση στην τρέχουσα σεζόν  πριν από την τέταρτη περίοδο της δημοπρασίας των μονοετών ίππων Magic Millions Gold Coast Yearling Sale. Οι ίπποι που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια είναι (με αλφαβητική σειρά):

Al Maher
Flying Spur
High Chaparral
Lonhro

Να σημειώσουμε πως από τις επιβάσεις που πραγματοποίησαν οι τέσσερις σπουδαίοι επιβήτορες στην προηγούμενη σεζόν τα συνολικά έσοδα (από αυτές) έφτασαν σχεδόν τις 260 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας, ενώ κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας Magic Millions Gold Coast Yearling Sale όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να πραγματοποιούν δωρεές που προορίζονταν επίσης για τον ίδιο σκοπό. Το μόνο που θέλουμε να προσθέσουμε ωα σχόλιο είναι η απουσία ανάλογων πρωτοβουλιών στη χώρα μας, καίτοι υπήρξαν ήδη από το παρελθόν ιδέες και συγκροτημένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση (θυμίζουμε τις πρόσφατες επιστολές των «Ιπποδρομιών» για τη διεξαγωγή ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων υπέρ των επαγγελματιών και των αναξιοπαθούντων του χώρου όπως και τη δέσμη προτάσεων για τη στήριξη των επαγγελματιών του χώρου).

«Ιπποδρομίες»
Φοράδα έκανε δωρεά τα πέταλά της!

Lisa's Booby Trap
Ο Tim Snyder, ιδιοκτήτης και προπονητής της φοράδας Lisas Booby Trap δώρισε στο Ίδρυμα R.A.C.E. Fund τα μπροστινά της πέταλα (!) τα οποία φορούσε πέρσι το καλοκαίρι (όταν σημείωσε νίκη στο Loudonville Stakes στο ιπποδρόμιο Saratoga) για να βοηθήσει στη συγκέντρωση πόρων για ένα Ίδρυμα που δραστηριοποιείται γύρω από την περίθαλψη των καθαρόαιμων που αποσύρονται από την ενεργό δράση και τη διάσωση (γενικότερα) των ίππων.
Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Marlene Murray εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Snyder και ανέφερε πως όλα τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται από το Ίδρυμα και προορίζονται για το σκοπό αυτό θα είναι διαθέσιμα στην on-line δημοπρασία που θα διεξαχθεί στην ερχόμενη άνοιξη.
Η Lisas Booby Trap έγινε – χωρίς υπερβολή – θέμα συζήτησης στη χώρα της μετά από την πρώτη της συμμετοχή στο ιπποδρόμιο Finger Lakes στις 24 Μαΐου του περασμένου έτους όταν «πήρε και τα κουτιά μαζί της» με την εξωπραγματική νίκη της «κεφάλι και τέρμα» με 17 ¾ μήκη διαφορά (!) (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Στη συνέχεια πήρε άλλες δύο νίκες στο ιπποδρόμιο Finger Lakes με συνολική διαφορά 19 μηκών και αμέσως μετά κατάφερε και κέρδισε το Loudonville Stakes στο ιπποδρόμιο Saratoga στο οποίο επιβλήθηκε με 6 μήκη έχοντας στη σέλα της τον Kent Desormeaux (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Η συγκεκριμένη φοράδα είναι τυφλή από το αριστερό της μάτι (!) και μάλιστα τρέχει στις κούρσες με ραιβοκοιλοποδία στο μπροστινό δεξί της πόδι (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Δηλαδή αν δεν είχε προβλήματα, με πόσα μήκη διαφορά θα κέρδιζε;). Για το λόγο αυτό τα πέταλά της είναι μοναδικά, καθώς φοράει πίσω πέταλο στο μπροστινό δεξί της πόδι το οποίο πάσχει.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»