Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι «παράπλευρες απώλειες» των κλειστών εγγραφών
 άρθρο του Σεραφείμ Π. Παπαναγιωτάκη


Προσφάτως, και σωστά κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ανεστάλη ο κατώτατος αριθμός συμμετεχόντων ίππων προκειμένου να διεξαχθεί μία οποιαδήποτε Ελληνική ιπποδρομία (το μέτρο μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τις κύριες διαδρομές) με τους περιορισμούς βεβαίως που ισχύουν για τις μειώσεις των επάθλων ανάλογα με τους συμμετέχοντες δρόμωνες. Αυτή η άρση του περιορισμού από μόνη της μπορεί να οξύνει περισσότερο το πρόβλημα του Λογαριασμού επάθλων, δεδομένου ότι έχουμε θεσπισμένα έπαθλα ανεξάρτητα του στοιχηματικού όγκου που πραγματοποιεί η ιπποδρομία. Με άλλα λόγια, τα έσοδα υπέρ του Λογαριασμού επάθλων (το 5,00% του ιπποδρομιακού στοιχήματος) σε αποδυναμωμένες ιπποδρομίες δεν θα είναι αρκετό σε πολλές περιπτώσεις για να καλύψει το έπαθλο της συγκεκριμένης ιπποδρομίας.
Η εμπορικότητα (στοιχηματικό όγκος) μίας ιπποδρομίας και το πλήθος των συμμετοχών της δεν αποτελούν γραμμική συνάρτηση κατά την εκτίμησή μου και θα σας παραθέσω ένα απλό παράδειγμα για να γίνει περισσότερο αντιληπτή αυτή η σκέψη:
Σκεφτείτε μία ιπποδρομία 1000μ στην οποία συμμετέχουν μόνον οι ίπποι ΘΩΡΑΞ και ΡΟΛ ΟΝ ΡΙΚΥ (τα ονόματα χρησιμοποιούνται τυχαία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων). Σκεφτείτε επίσης μία ιπποδρομία 1000μ στην οποία διαγωνίζονται μόνον οι ίπποι ΓΚΑΗ ΜΠΑΤΕΡΣ και ΜΠΡΑΖΙΛ (για τους… παλιούς φιλίππους!). Αμφιβάλλει κάποιος πως η δεύτερη ιπποδρομία θα κάνει ρεκόρ στοιχήματος στο παιχνίδι του γκανιάν και του συνθέτου, με τον συνολικό της τζίρο να ξεπερνά πολλές ιπποδρομίες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών;
Συνοπτικά, η θέση μου είναι πως ο τζίρος του ιπποδρομιακού στοιχήματος δεν έχει να κάνει μόνον με την ποσότητα (πλήθος ίππων ανά ιπποδρομία) αλλά και με την ποιότητα των διαδρομών. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν πρέπει να κινηθούμε (ενόψει της κατάρτισης του νέου ετήσιου ιπποδρομιακού προγράμματος 2011) ώστε να προσελκύσουμε τον κόσμο και με το θέαμα που προσλαμβάνεται από τις αμφίρροπες αναμετρήσεις (ένα από τα προβλήματα των τελευταίων ετών είναι και η απουσία «υψηλού θεάματος» στις ιπποδρομίες). Η επαναφορά του handicap μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια και νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο ο συντάκτης του προγράμματος (ΟΔΙΕ) να «τολμήσει» να το πράξει. Ούτως ή άλλως, η σημερινή δομή του προγράμματος δοκιμάστηκε επί μακρόν και η αποτυχία του είναι πλέον γεγονός πανθομολογούμενο.

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν πρόταση που αφορά στα έπαθλα των διαδρομών

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύσαμε δύο αποφάσεις Ιπποδρομιακών Αρχών από διαφορετικές χώρες, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, με διαφορετική «ιπποδρομιακή κουλτούρα» που κινούνται όμως στο ίδιο μήκος κύματος (διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα στην θεματική ενότητα «Επισκόπηση διεθνούς Τύπου», το ένα δημοσιεύθηκε στις 26-11-2010 και φέρει τίτλο: «Αύξηση επάθλων στην Γαλλία» και το άλλο δημοσιεύθηκε στις 22-11-2010 με τίτλο: «Αύξηση επάθλων στον ιππόδρομο της Santa Annita»). Και στις δύο χώρες αποφασίστηκε να αυξηθούν τα έπαθλα των διαδρομών, χωρίς μάλιστα να ανακοινωθεί αύξηση των εσόδων τους από το στοίχημα (στην Γαλλία ανακοινώθηκε σταθεροποίηση των φετινών εσόδων).

Η λογική στην οποία στηρίζεται το εγχείρημα σε αυτές τις χώρες είναι απλή: μέσω των αυξημένων επάθλων γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης νέων ιδιοκτητών και περισσότερων ίππων συνακόλουθα, γεγονός που θα έχει άμεση και τονωτική επίδραση στο ιπποδρομιακό στοίχημα. Όταν τέτοιες κινήσεις γίνονται από προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οφείλουμε να προσεγγίσουμε κι εμείς ανάλογα το θέμα των επάθλων των διαδρομών, προσαρμόζοντας βεβαίως την δράση μας στην Ελληνική ιπποδρομιακή πραγματικότητα.

Με τα σημερινά δεδομένα, κάθε σκέψη για απευθείας αύξηση των επάθλων στις Ελληνικές ιπποδρομίες φαντάζει ουτοπική. Τα έσοδα από το στοίχημα βαίνουν διαρκώς μειούμενα, με συνέπεια το 5,00% των εσόδων που πηγαίνει υπέρ του Λογαριασμού επάθλων να συρρικνώνεται διαρκώς. Αυτό από μόνο του προασφαλίζει την μελλοντική αδυναμία του Λογαριασμού επάθλων να καταβληθούν στο 100,00% της ονομαστικής αξίας τους τα έπαθλα. Επιπλέον, λόγω της κακής διαχείρισης του Λογαριασμού επάθλων στο παρελθόν, δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα αύξησής τους, αρκεί να αναφέρουμε πως με σχετικά πρόσφατη απόφαση της ΦΕΕ η καταβολή των επάθλων γίνεται τμηματικά σε 2 δόσεις, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική δυσπραγία από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι «πώς μπορούμε να δώσουμε κάποιου είδους ώθηση στα έπαθλα των διαδρομών με δεδομένη την σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση»;

Η πρόταση που θα αναλύσουμε παρακάτω εστιάζεται στην εμπορικότητα των πραγματοποιηθεισών ιπποδρομιών. Η ιδέα της πρότασής μας έχει ως εξής:
 
Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα από τις Γενικές Διατάξεις (αναθεωρημένο άρθρο 23) τα ποσά των επάθλων υφίστανται μειώσεις ανάλογες με το πλήθος των συμμετεχόντων ίππων. Προκειμένου λοιπόν να «προστατευθεί» από δω και πέρα ο Λογαριασμός επάθλων (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε) και να δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε να συμπληρώνονται ποιοτικότερες και εμπορικότερες ιπποδρομίες προτείνουμε την αυξομείωση των επάθλων λαμβάνοντας υπόψη μας και εμπορικά – εισπρακτικά κριτήρια.

Παράδειγμα:

Έστω ότι διεξάγεται μία και μόνη ιπποδρομία με αρχική ονομαστική αξία επάθλου τις 10 χιλιάδες €. Αν σε αυτήν την ιπποδρομία συμμετάσχουν 7 ίπποι, το έπαθλο (σύμφωνα με το άρθρο 23 των Γενικών Διατάξεων) θα δεχθεί μείωση της τάξης του 20,00% και θα φτάσει στις 8 χιλιάδες €. Για να μπορέσει λοιπόν να καταβληθεί εξολοκλήρου το έπαθλο από τον Λογαριασμό επάθλων χωρίς να προκληθούν απώλειες, θα πρέπει το 5,00% του τζίρου της ιπποδρομίας αυτής (που πηγαίνει υπέρ του λογαριασμού επάθλων) να ισούται με 8 χιλιάδες €. Δηλαδή, θα πρέπει η κούρσα να κάνει τζίρο 160 χιλιάδες €. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν πολλές ιπποδρομίες με 7 άλογα που κάνουν τζίρο 160 χιλιάδες €;

Σήμερα, στο πρόγραμμα που διεξάγεται σε κάθε ιπποδρομιακή συγκέντρωση, παρατηρείται το φαινόμενο άλλες ιπποδρομίες να είναι αρκετά «εμπορικές», να πραγματοποιούν σημαντικό τζίρο και να υπερκαλύπτουν μέσω των εσόδων τους το έπαθλο της διαδρομής ενώ άλλες με λιγότερο τζίρο επωφελούνται των πρώτων (ή ακόμα και του Λογαριασμού επάθλων, μεγαλώνοντας την «μαύρη τρύπα» του), αφού από μόνες τους είναι «αντι-εμπορικές» και ο κόσμος αποφεύγει να στοιχηματίζει σε αυτές. Πώς μπορούμε να «προστατεύσουμε» τον Λογαριασμό επάθλων από αντι-εμπορικές ιπποδρομίες που τον «βάζουν μέσα» και ταυτόχρονα να δώσουμε κίνητρα στις εμπορικές ιπποδρομίες;

Η απάντηση μετά την ανάλυση που παραθέσαμε είναι μάλλον προφανής: Στις ιπποδρομίες που δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν το στοιχηματικό ενδιαφέρον και να συγκεντρώσουν τα ανάλογα έσοδα, η πρόταση είναι να καταβάλλονται στους δικαιούχους (του επάθλου) τα έσοδα της ιπποδρομίας υπέρ του επάθλου (το 5,00% δηλαδή των εσόδων της συγκεκριμένης ιπποδρομίας από το στοίχημα που διεξήχθη σε αυτήν) και τίποτα άλλο (ούτε καν πριμοδοτήσεις, ακόμα κι αν οι όροι της ιπποδρομίας το απαιτούν). Στις ιπποδρομίες αντίθετα που υπερκαλύπτουν από τα έσοδά τους την ονομαστική αξία του διανεμόμενου επάθλου τους (μετά και τις τελικές μειώσεις του επάθλου που προκύπτουν από τον τελικό αριθμό συμμετεχόντων ίππων) και αφήνουν πλεόνασμα, τότε η πρόταση είναι να προστίθεται το 50,00% του πλεονάσματος στο διανεμόμενο έπαθλο κι έτσι να δίνεται μία «έμμεση αύξηση» επάθλου στις εμπορικές ιπποδρομίες.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τα εξής: 

1. «Προστατεύουμε» τον Λογαριασμό επάθλων από τις αντι-εμπορικές διαδρομές  

2. Δίνουμε κίνητρα για συμπλήρωση και διεξαγωγή περισσότερο εμπορικών ιπποδρομιών   

3. Από τις τελευταίες (εμπορικές ιπποδρομίες) μένει πλεόνασμα στον Λογαριασμό επάθλων (το 50,00% από το πλεόνασμα που προκύπτει από την αφαίρεση: 5,00% των εσόδων ιπποδρομίας – ονομαστική αξία επάθλου ιπποδρομίας) για να χρησιμοποιηθεί για πραγματική αύξηση των επάθλων στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.
«Ιπποδρομίες»
Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την πορεία του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών


Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και ο έντονος ανταγωνισμός από το Διαδίκτυο αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις πωλήσεις του ΟΠΑΠ την ερχόμενη χρονιά. Αυτό εκτιμά σε τελευταία της έκθεση η Credit Suisse, προβλέποντας ότι φέτος οι πωλήσεις του ΟΠΑΠ θα διαμορφωθούν στα 5,19 δισεκατομμύρια €, χαμηλότερα δηλαδή από τα 5,4 δισεκατομμύρια € του 2009, ενώ στο 2011 αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση φθάνοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια €.
Το δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» της 27ης-11-2010 είναι ενδεικτικό του τι πρόκειται να επακολουθήσει την επόμενη χρονιά στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Αν δηλαδή ο ΟΠΑΠ, που σχεδιάζει νέα παιχνίδια για την επόμενη χρονιά και προωθεί την ένταξη στην αγορά VLTs (Video Lottery Terminals) και άλλα παιχνίδια (μαζί με την Intralot) και παρόλα αυτά προβλέπεται να έχει κάμψη τζίρου που εκτιμάται από τώρα στα 500 και πλέον εκατομμύρια € στο 2011 (πράγμα που σημαίνει πως αν η σημερινή διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση διαφοροποιηθεί έστω και ελάχιστα, η απώλεια εσόδων για τον ΟΠΑΠ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη), τότε τι θα συμβεί με τον ΟΔΙΕ;
Πρέπει από τώρα να χτυπήσει «συναγερμός» στους επιτελείς του ΟΔΙΕ για την κατάστρωση σχεδίου αποφυγής των δυσμενών επιπτώσεων στη χρονιά που έρχεται, η οποία κατά τα φαινόμενα προβλέπεται «εφιαλτική».

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»