Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ιπποδρομιακά θέματα: Άρθρα – Δημοσιεύματα




Κάντε κλικ σε μία από τις παρακάτω επιλογές για να μεταφερθείτε στο θέμα που σας ενδιαφέρει: 

«Ιπποδρομίες»
Φίλος από τα παλιά


Πριν από τουλάχιστον 5.500 χρόνια εξημερώθηκε το άλογο

Το άλογο εξημερώθηκε τουλάχιστον μια χιλιετία νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες: Έρευνα στο Καζακστάν αποκάλυψε ενδείξεις ότι η αρχαία φυλή των Μποτάι χρησιμοποιούσε τα άλογα όχι μόνο ως υποζύγια αλλά και ως πηγή γάλακτος και κρέατος πριν από 5.500 χρόνια.

Νέα μελέτη που καταγράφει πώς τα άλογα των Μποτάι διέφεραν από τους άγριους συγγενείς τους δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Αουτραμ του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία.

Οι Καζάκοι πίνουν ακόμα και σήμερα το γάλα των αλόγων.

Επανάσταση
 
Σε σχέση με την κατσίκα, το πρόβατο ή το σκύλο, που εξημερώθηκε πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια, το άλογο είναι ένας σχετικά πρόσφατος φίλος του ανθρώπου. Όμως η εξημέρωσή του οδήγησε σε ταχείες κοινωνικές αλλαγές, φέρνοντας περισσότερη... ιπποδύναμη στις μετακινήσεις, την επικοινωνία και τον πόλεμο.

«Το σημαντικό στοιχείο δεν είναι τόσο η εξημέρωση του αλόγου όσο η εφεύρεση της ιππασίας» σχολίασε ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Αντονι του Κολεγίου Χάρτγουικ της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα αλλά είναι ειδικός στο θέμα. «Για πρώτη φορά, οι στέπες της Ευρασίας, που ήταν μέχρι τότε ένα εχθρικό οικολογικό όριο για τους ανθρώπους, μετατράπηκαν σε διάδρομο επικοινωνίας διαμέσου της Ευρασίας ο οποίος συνέδεσε την Κίνα με την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή» ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι το άλογο ίσως βοήθησε στην εξάπλωση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και γενικότερα του πολιτισμού. Πολλοί επιστήμονες υποψιάζονταν ότι το άλογο εξημερώθηκε πρώτα στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξουν πειστικές ενδείξεις.

Ανατομία και μαγειρική

Η ομάδα του Αουτραμ ανακάλυψε μια πληθώρα τέτοιων ενδείξεων: Μεταξύ άλλων, τα σαγόνια αλόγων που έζησαν στο βόρειο Καζακστάν πριν από 5.500 χρόνια παρουσιάζουν φθορές όμοιες με αυτές που προκαλούν τα χαλινάρια. Ακόμα, τα πόδια των αλόγων αυτών ήταν πιο λεπτά σε σχέση με των άγριων αλόγων της Ασίας.

Όι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης αρχαία κεραμικά αγγεία τα οποία φέρουν μέχρι και σήμερα ίχνη από γάλα αλόγου. «Για να αρμέγει κανείς τα άλογα, σίγουρα δεν ήταν άγρια» συμφώνησε ο Δρ Αντονι.

Όπως και οι Μογγόλοι, οι σημερινοί Καζάκοι πίνουν ακόμα το γάλα των φοράδων, ζυμωμένο μάλιστα σε ένα ελαφρώς αλκοολούχο και ξινό ποτό που ονομάζεται «κουμίς».

Πηγή : www.in.gr 
«Ιπποδρομίες»

Το ανέστησε η μπύρα !


Απίστευτο και όμως αληθινό! Άλογο στην Αυστραλία που ταλαιπωρούνταν από πόνους στο στομάχι και ήταν ένα βήμα πριν το θάνατο, συνήλθε πλήρως. Την πρωτοβουλία για να ποτίσει το ζώο, πήρε το αφεντικό του.

Δεν πίστευε στα μάτια του, όταν συνειδητοποίησε πόσο θαυματουργό αποδείχτηκε το αλκοόλ!

Το αλκοόλ μπορεί τις περισσότερες φορές να προκαλεί κίρρωση του ύπατος, αλλά και προβλήματα στο συκώτι, ωστόσο κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι μπορεί να σώσει ζωές και πόσο μάλλον ενός αλόγου...

Το μόλις έξι χρονών άλογο εν ονόματι Diamond Mojo από την Αυστραλία έπασχε πριν από λίγους μήνες από κολικό του εντέρου.

Καθώς ο ιδιοκτήτης του Steve Clibborn, έπινε για να απαλύνει τον πόνο του, αποφάσισε να δώσει και λίγες τζούρες μπύρας στο άλογό του. Βουτηγμένος στην απελπισία του, σκέφτηκε ότι με την κίνηση αυτή, ίσως καταφέρει κάτι έστω και την έσχατη στιγμή.

«Έχοντας περάσει μαζί του 23 συνεχόμενες ώρες, θυμήθηκα ένα παλιό γνωμικό που έλεγε ότι για να γίνει καλά ένα άλογο, μπορείς να το ταΐσεις με... μπύρα. Δεν ξέρω εκείνη τη στιγμή εάν πραγματικά το πίστεψα ή όχι, ωστόσο αυτό έπραξα αυτομάτως. Έστρεψα το μπουκάλι στο ζώο που υπέφερε».

Τις επόμενες ημέρες, ο Steve επανέλαβε τις δόσεις μπύρας, ώσπου το άλογο συνήλθε πλήρως! Ο κολικός του εντέρου είναι μία ασθένεια κοινή σε ανθρώπους και ζώα και τις περισσότερες φορές προκαλείται από παράγοντες, όπως το στρες.

Το εν λόγω άλογο ωστόσο, είχε τραυματιστεί στο πόδι και ίσως αυτό να ευθυνόταν για το πρόσφατο ιατρικό πρόβλημα. Όμως οι κολικοί είναι συνήθως θανατηφόροι για τα άλογα και οι απόψεων των κτηνιάτρων ακόμα διίστανται σχετικά με τη σωστή θεραπεία για την πλήρη ανάρρωση.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το απόλυτο νέκταρ των Θεών, μπορεί να γιατρέψει πλήρως το πρόβλημα των κολικών, αλλά σίγουρα έχει την ικανότητα να ανακουφίζει το στομάχι τους από τον πόνο», παραδέχτηκε ο ιδιοκτήτης του αλόγου.

Και κατέληξε: «Καλύτερα λίγες τζούρες μπύρας, παρά μία θεραπευτική αγωγή πάντως! Αυτή θα μου κόστιζε μία περιουσία»!

Πηγή: www.news247.gr

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»