Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Νεότερες ανακοινώσεις των «Ιπποδρομιών» για την θεματολογία του ιστοχώρου

Οι «Ιπποδρομίες» αντιμετωπίζουν κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα σχετικά με τα videos των Ελληνικών ιπποδρομιών. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναβάλλουμε προσωρινά την ένταξη των θεματικών ενοτήτων: «Οι σημερινές μας προτάσεις» και «Ανάλυση των ιπποδρομιών που διεξήχθησαν». Για να μην αφήσουμε όμως εσάς τους αναγνώστες μας χωρίς καμία προσφορά, σε κάθε Ελληνική συγκέντρωση θα προτείνουμε (στην αρχική σελίδα) κάποιους ίππους των Ελληνικών ιπποδρομιών που θα πρέπει να «προσέξετε» στο παιχνίδι σας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 07-12-2010 (η ανάρτηση των υποδείξεων θα γίνεται το πολύ μέχρι τις 12:00 το πρωί κάθε συγκέντρωσης).
Ζητούμε την κατανόησή σας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Ούτως ή άλλως ο αρχικός προγραμματισμός για την επίσημη λειτουργία των «Ιπποδρομιών» ήταν η 01η-01-2011, ημερομηνία έναρξης που επισπεύτηκε κατά ενάμιση μήνα περίπου και είναι λογικό να μην βρίσκονται όλες οι ρυθμίσεις του ιστοχώρου στα επίπεδα που κι εμείς επιθυμούμε. Πάντως, σας διαβεβαιώνουμε πως δουλεύουμε σκληρά και επεξεργαζόμαστε διάφορες λύσεις για να ξεπεραστεί οριστικά ο «σκόπελος» των μεταδόσεων και ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε με ευχάριστα νέα.
Οι θεματικές ενότητες «Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας» και «Αποτελέσματα ιπποδρομιών – Αφίξεις - Αποδόσεις»  ξεκινούν από το πρωί της Τρίτης 07-12-2010.
Τέλος, την Κυριακή 05-12-2010 θα ανακοινωθεί ο πίνακας της θεματολογίας του ιστοχώρου όπως τον επεξεργαστήκαμε και περιέχει την συνολική θεματολογία που θα δημοσιεύεται καθημερινά μόλις οι «Ιπποδρομίες» τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

«Ιπποδρομίες»
Το σχόλιο της ημέρας


Ο ΟΔΙΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 30-11-2010 με σχετικό Δελτίο Τύπου πως οι 3 πρώτες αυριανές Ελληνικές ιπποδρομίες στο χάντικαπ με συμμετοχή 2 ίππων η καθεμία δεν θα καλυφθούν τηλεοπτικά και δεν θα συμμετάσχουν στο αμοιβαίο στοίχημα. 
Οι «Ιπποδρομίες» εκτιμούν (και θα το αποδείξουν στην συνέχεια) πως ο ΟΔΙΕ έπραξε εσφαλμένα και με την άστοχη κατά την γνώμη μας κίνησή του δημιούργησε πλήθος αρνητικών εντυπώσεων. Ας αναλύσουμε μία προς μία τις δυσάρεστες «παρενέργειες» αυτής της επιλογής.
1η επίπτωση:
Με την ενέργεια αυτή ο ΟΔΙΕ ουσιαστικά «ακυρώνει» την κίνηση της ΦΕΕ που με πρόσφατο Δελτίο Τύπου της 17ης-11-2010 ανέστειλε τους περιορισμούς για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων ίππων για την διεξαγωγή μίας ιπποδρομίας. Ενώ δηλαδή μέχρι πρότινος είχαμε ακόμα και ματαιώσεις ολόκληρων ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων διότι μία ή δύο ιπποδρομίες δεν συμπληρώνονταν επαρκώς, τώρα που επιτέλους δεν μπορεί να χαθεί καμία συγκέντρωση για αυτόν τον λόγο και οι κούρσες διεξάγονται ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετοχών τους (και σωστά κατά την γνώμη μας, αφού έτσι εφαρμόζεται πλήρως το σύστημα των κλειστών εγγραφών), ο ΟΔΙΕ με απόφασή του τις τοποθετεί εκτός προγράμματος. Με άλλα λόγια, και το έπαθλο δίνεται και η κούρσα τίθεται εκτός στοιχήματος!
Αν συμβεί σε κάποιες εγγραφές (δεν είναι τελείως απίθανο το σενάριο, ειδικότερα στους πρώτους μήνες τους νέου έτους και στην περίοδο μετά τις θερινές διακοπές) να υπάρξει πρόγραμμα με τις περισσότερες – ή και όλες - ιπποδρομίες να περιλαμβάνουν 2 ίππους η καθεμία, τι θα συμβεί; Θα τεθούν όλες εκτός στοιχήματος και δεν θα μεταδοθεί καμία; Και τα έπαθλα από πού θα καταβληθούν τότε;
2η επίπτωση:
Ο ΟΔΙΕ μόνος του απαξιώνει το προϊόν του. Δεν φτάνει που θέτει αυτές τις ιπποδρομίες εκτός στοιχηματικού προγράμματος αλλά τις αποκλείει και τηλεοπτικά, ωσάν δηλαδή να πρόκειται για «β’ διαλογής» ιπποδρομίες (με την σημείωση πάντως πως αυτές οι διαδρομές δεν προσδίδουν κατά κανόνα υψηλό θέαμα και αποδίδουν ελάχιστα έσοδα στον Οργανισμό). Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η τηλεοπτική μετάδοση απευθύνεται προς όλους τους φιλίππους, ανεξάρτητα αν στοιχηματίζουν σε κάποια ιπποδρομία ή όχι και πως η τηλεοπτική εικόνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να «αποκλείει» ίππους ή ιπποδρομίες.
Αν για παράδειγμα είχαμε κούρσα 4 αλόγων και διαγράφονταν οι 2 στο σταρτ (γεγονός που θεωρητικά έχει πιθανότητες να συμβεί κάποια στιγμή), τότε τι θα αποφασιστεί; Να «κοπεί» η μετάδοση και να μην προβληθεί η ιπποδρομία επειδή θα συμμετάσχουν τελικά μόνον 2 ίπποι;
Αν συμβεί να διαγωνίζονται μόνο 2 ίπποι σε κάποια κύρια ιπποδρομία, δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά;
3η επίπτωση:
Ο ΟΔΙΕ απέδειξε πως δεν έχει «ευελιξία» στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό του. Αν λόγου χάρη κάποιος έλεγε πως είναι αντι-τηλεοπτικές αυτές οι διαδρομές και χάνεται πολύτιμος χρόνος, θα του αντιτείναμε την εξής ερώτηση: Γιατί να χρειάζονται 30 λεπτά διαδικασιών προκειμένου να διεξαχθεί ιπποδρομία 2 αλόγων; Πολύ απλά, θα μπορούσαν οι 3 κούρσες να διεξάγονται ανά 15λεπτο και να ενταχθούν κανονικά στο τηλεοπτικό (τουλάχιστον) πρόγραμμα.
4η επίπτωση:
Αν στην θέση των Ελληνικών ιπποδρομιών τοποθετηθούν αντίστοιχα Γαλλικές ιπποδρομίες, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως η ενέργεια αυτή θα αποδώσει (συγκριτικά) αυξημένα έσοδα στον ΟΔΙΕ. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. 
Ας δούμε τι θα συμβεί με τον Λογαριασμό επάθλων στις αυριανές κούρσες και τι θα συνέβαινε αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις που κατέθεσαν οι «Ιπποδρομίες» (Προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά τα παραδείγματα που θα ακολουθήσουν, παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να ανατρέξουν πρώτα στο χθεσινό δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» με τίτλο: «Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν πρόταση που αφορά στα έπαθλα των διαδρομών»).

Ανάλυση παραδείγματος και επιπτώσεις στον Λογαριασμό επάθλων:
Στις αυριανές ιπποδρομίες διεξάγονται οι εξής διαδρομές (με συμμετοχή 2 ίππων):
-         Φοράδες 2 ετών μέδεν, απόσταση 1200μ
-         Φοράδες 5+ ετών ΒΗ, απόσταση 1400μ
-         Ίπποι 5+ ετών ΒΗΕ, απόσταση 1400μ
Σύμφωνα με το άρθρο 23 των Γενικών Διατάξεων τα έπαθλα για κάθε μία από αυτές τις ιπποδρομίες είναι:
-         1η ιπποδρομία: 3.000,00 € (ιπποδρομία ενθάρρυνσης)
-         2η ιπποδρομία: 4.000,00 € (ιπποδρομία ΒΗ)
-         3η ιπποδρομία: 4.000,00 € (ιπποδρομία ΒΗΕ)
Σύνολο καταβληθέντων επάθλων για τις 3 ιπποδρομίες: 11.000,00€

1)                Αν οι 3 Ελληνικές ιπποδρομίες αντικατασταθούν με 3 Γαλλικές, (πράγμα που τελικώς συνέβη) θα πρέπει σε αυτές τις 3 Γαλλικές πλέον να διεξαχθεί στοίχημα συνολικού ύψους 220.000,00 € για να αποδοθούν ακριβώς τα έπαθλα χωρίς να ζημιωθεί καθόλου ο Λογαριασμός επάθλων. Πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΔΙΕ θα εισπράξει μεν κάποια επιπλέον έσοδα (συγκριτικά με τις «αποδυναμωμένες» Ελληνικές) αλλά παράλληλα θα ζημιώσει τον Λογαριασμό επάθλων, αφού το 5,00% του τζίρου των Γαλλικών που θα τοποθετηθούν στην θέση τους δεν επαρκεί με τα σημερινά δεδομένα για να καταβληθούν στο 100,00% τα έπαθλα των Ελληνικών διαδρομών που τέθηκαν εκτός στοιχήματος.
2)                Αν στην θέση τους δεν είχαμε καμία άλλη Γαλλική ιπποδρομία, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, διότι χωρίς έσοδα από το στοίχημα θα πρέπει να καταβληθούν τα έπαθλα των πραγματοποιηθεισών Ελληνικών ιπποδρομιών που τέθηκαν εκτός προγράμματος.
3)                Παρακολουθείστε τώρα τι θα συνέβαινε αν εφαρμοζόταν η πρόταση που έκαναν μόλις χθες οι «Ιπποδρομίες» (σχεδόν «προφητικά» θα λέγαμε, πριν καν ανακύψει το θέμα). Αν οι 3 αυτές κούρσες είχαν ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα του ΟΔΙΕ και διεξάγονταν με διενέργεια στοιχήματος, θα απέδιδαν κάποιο ελάχιστο ποσό ως τζίρο. Σύμφωνα με την πρότασή μας, το ύψος των επάθλων που θα δίνονταν σε αυτές τις ιπποδρομίες θα ήταν ευθεία συνάρτηση του τζίρου που πραγματοποίησαν, δηλαδή ο νικητής της κάθε ιπποδρομίας θα ελάμβανε ως έπαθλο το 5,00% του τζίρου που σημειώθηκε στην δική του κούρσα και μόνο, με συνέπεια ο Λογαριασμός επάθλων να μην ζημιωθεί ούτε 1 λεπτό του ευρώ.
Για όλους τους λόγους που αναφέραμε (και αποδείξαμε) πιστεύουμε πως ο ΟΔΙΕ δεν πρέπει «ούτε για αστείο» να τοποθετήσει Ελληνική κούρσα εκτός στοιχήματος παρά μόνον αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Θα αρκεστούμε να υπενθυμίσουμε πως διαδρομές για τις οποίες «βούιζε ο τόπος» εκ των προτέρων και που τα ιπποδρομιακά περιοδικά δεν υποδείκνυαν προγνωστικά «δείχνοντάς» τες ως αναξιόπιστες και προβλήθηκαν τηλεοπτικά και στοίχημα διεξήχθη. Μόνον σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλει ο ΟΔΙΕ να τοποθετήσει εκτός στοιχήματος ιπποδρομίες (και ποτέ εκτός τηλεοπτικής μετάδοσης) για να προστατεύσει τους φιλίππους και το «πρεστίζ» των ιπποδρομιών, και όχι όταν επιχειρεί να προασπίσει τα έσοδά του (και μάλιστα με τρόπο άκομψο).

«Ιπποδρομίες»
Νέες εντάσεις μεταξύ ΟΔΙΕ – ΦΕΕ στο προσκήνιο;


Η ενέργεια του ΟΔΙΕ να αποκλείσει από το στοιχηματικό και το τηλεοπτικό πρόγραμμα τις 3 Ελληνικές διαδρομές που συμμετέχουν 2 ίπποι στην καθεμία ουσιαστικά τείνει να «υπονομεύσει» την προσπάθεια της ΦΕΕ, που με πρόσφατη απόφασή της ανέστειλε τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ίππων για την διεξαγωγή μίας ιπποδρομίας (διαβάστε σχετικά και το σημερινό δημοσίευμα με τίτλο: «Το σχόλιο της ημέρας»).
Από την μία πλευρά έχουμε την υπαναχώρηση της ΦΕΕ (σωστά κατά την άποψή μας) στο θέμα των προϋποθέσεων των εγγραφών προκειμένου να μην εξακολουθήσουν να χάνονται Ελληνικές συγκεντρώσεις, αρκετές φορές μάλιστα «άδικα» (για ελάχιστα άλογα). Ενεργώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΦΕΕ αρχικά όρισε ως «κάτω φράγμα» τις 6 συμπληρωμένες ιπποδρομίες στις εγγραφές προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα (επίσης πολύ σημαντική κίνηση) και στην συνέχεια ανέστειλε τον ελάχιστο αριθμό διαγωνιζομένων ίππων (κίνηση πάντως που αποδόθηκε κυρίως στην άρνηση συμμόρφωσης αρκετών προπονητών με την οδηγία της ΦΕΕ για σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών με τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός βέβαια που αν συνεχιστεί θα επιφέρει μεγαλύτερη δυστοκία εγγραφών στο άμεσο μέλλον).
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον ΟΔΙΕ που απροειδοποίητα και χωρίς φανερή συνεννόηση με την ΦΕΕ εκ των προτέρων (από την ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν προκύπτει κάτι τέτοιο) έθεσε εκτός στοιχήματος και εκτός τηλεοπτικής μετάδοσης 3 ιπποδρομίες στις οποίες διαγωνίζονται 2 ίπποι στην καθεμία, κίνηση με την οποία φαίνεται να εκφράζει την «αποδοκιμασία» του απέναντι στα νέα μέτρα που εφάρμοσε η ΦΕΕ και ταυτόχρονα προσπαθεί να προστατεύσει τα δικά του έσοδα. Είναι βεβαίως απορίας άξιον γιατί ο ΟΔΙΕ δεν αντέδρασε τις προηγούμενες ημέρες (επίσημα τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε κάτι)  στις νέες προϋποθέσεις συμπλήρωσης του προγράμματος που εφάρμοσε η ΦΕΕ, δεδομένου ότι η απόφασή της ισχύει από τις 17-11-2010. Θα πρέπει να προσθέσουμε πως για το ήδη προ πολλού αποδυναμωμένο πρόγραμμα φέρει ευθύνες κυρίως ο ΟΔΙΕ που το συνέταξε, ενώ ας μην ξεχνούμε και την ξαφνική όσο και απροειδοποίητη «υποχρεωτική συνταξιοδότηση» 350 περίπου ίππων μόλις προ ολίγου καιρού και ενώ υπάρχει ήδη σε εξέλιξη το εγκεκριμένο πρόγραμμα του έτους, μία πράξη που επιτελέστηκε με ακατανόητα κριτήρια και αδιευκρίνιστους σκοπούς.
Με βάση τα παραπάνω, τίθεται εύλογα το ερώτημα:
Μήπως πρόκειται να έχουμε «αναζωπύρωση» στην κόντρα μεταξύ των δύο Ανώτατων Αρχών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις;
Οι «Ιπποδρομίες» παρακολουθούν και αυτό το θέμα από κοντά και θα σας ενημερώνουν για ο,τι συμβαίνει.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»