Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ιπποδρομιακά θέματα: Η Ιππιατρική στην Αρχαιότητα


 
 Άψυρτος ο Προυσαεύς

1. Βιογραφικά στοιχεία

Ο Άψυρτος ήταν ένας από τους σημαντικότερους ιππιάτρους της Αρχαιότητας. Οι παλαιότεροι ερευνητές θεωρούσαν ότι καταγόταν από την Προύσα - εξ ου και η προσωνυμία ο Προυσαεύς - και ότι η περίοδος της ακμής του ήταν το α΄ μισό του 4ου αι. μ.Χ. Ωστόσο η σύγχρονη έρευνα έχει μεταβάλει τις απόψεις της και θεωρεί ότι ο Άψυρτος καταγόταν μάλλον από τις Κλαζομενές και ότι μια χρονική τοποθέτηση μεταξύ 150 και 250 μ.Χ. θα ήταν ορθότερη, αν πράγματι, όπως μαρτυρείται, είχε κάνει τη στρατιωτική του θητεία στο μέτωπο του Δούναβη.

Από πλευράς ιατρικής θεωρίας, ο Άψυρτος φαίνεται ότι ήταν οπαδός της μεθοδικής σχολής. Στα κείμενά του αναφύονται μερικές φορές και θεωρητικά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με την αιτιολογία των παθήσεων. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό ωστόσο είναι οι καίριες παρατηρήσεις σχετικά με μεθόδους ίασης, που φανερώνουν έντονη πρακτική τριβή.

2. Η ιππιατρική στην Αρχαιότητα

Η κτηνιατρική, και ειδικότερα η ιππιατρική, ήταν σημαντικός κλάδος της ιατρικής στην Αρχαιότητα. Τα άλογα υπήρξαν απαραίτητα τόσο στον πόλεμο όσο και σε διάφορες άλλες ασχολίες. Ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η οργάνωση του "cursus publicus", του δημόσιου δηλαδή συστήματος μεταφορών και επικοινωνιών, βασιζόταν ιδιαίτερα στην ταχύτητα αυτών των τετραπόδων. Ειδικότερα όσον αφορά τη χρήση των αλόγων για πολεμικούς λόγους, είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της Αρχαιότητας η δυνατότητα κάποιου να συντηρεί και να εκγυμνάζει πολεμικό άλογο αποτελούσε κριτήριο ταξικής κατάταξης και δείγμα αριστοκρατικής καταγωγής. Κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. εμφανίζονται οι πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με παθήσεις των αλόγων στα έργα του Σίμωνα του Αθηναίου, του Ξενοφώντα αλλά και του Αριστοτέλη. Ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτές έχουν σποραδικό χαρακτήρα. Τα πρώτα αμιγώς ιππιατρικά έργα σε ελληνική γλώσσα εμφανίζονται στη Ρωμαϊκή περίοδο. Ο κυριότερος συγγραφέας της περιόδου είναι ο Εύμηλος.

Αμιγώς ιππιατρικά έργα στα λατινικά εμφανίζονται αργότερα, γύρω στον 4ο ή και 5ο αιώνα. Πρόκειται για την Ars Veterinaria (Κτηνιατρική Τέχνη) του Πελαγωνίου και την Mulomedicina chironis του Βεγετίου. Κατά τους Μέσους Βυζαντινούς χρόνους αποσπάσματα των έργων αυτών συγκεντρώθηκαν σε ένα εκτενές συμπίλημα, το Corpus Hippiatricorum Graecorum, γνωστό αλλιώς και ως Hippiatrica.

3. Παράδοση και επίδραση του έργου του

Ο Άψυρτος στα έργα του κατονομάζει ορισμένους από τους προκατόχους του, όπως το Μάγωνα τον Κυρηναίο και τον Εύμηλο. Και ο ίδιος όμως άσκησε επίδραση σε μεταγενέστερους. Αρχικά τον αντέγραψε ο Ιεροκλής, ο οποίος μάλιστα ανέδειξε τα κείμενα του Αψύρτου χάρη στα καλύτερα ελληνικά του. Αλλά και τα κείμενα του Πελαγωνίου και του Βεγετίου φέρουν επιδράσεις από τον Άψυρτο. Μέσω δε των μεταφράσεων του Θεομνήστου το έργο του Αψύρτου έγινε γνωστό και στον αραβικό κόσμο.

Πηγή: www.ehorse.gr

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ενσωματώθηκε ήδη στην θεματική ενότητα «Ιπποδρομιακά θέματα».
«Ιπποδρομίες»

Αύξηση φόρου από την επόμενη χρονιά στο ιπποδρομιακό στοίχημα στην Νότια Αφρική


  
 Οι παίκτες ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Νότια Αφρική – οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων με την φορολογία του παιχνιδιού – θα δουν σε μικρό διάστημα να εφαρμόζεται νέα μεγαλύτερη φορολόγηση στο ιπποδρομιακό στοίχημα, σε διάστημα μάλιστα λιγότερο του έτους.

Κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, κύριος Pravin Gordhan, τόνισε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν προτάσεις για την εφαρμογή (από την 01η-04-2013) επιπλέον φορολόγησης κατά 1,00% ομοιόμορφα σε όλα ανεξαιρέτως τα τυχερά παιχνίδια και σε ολόκληρη την χώρα.

Μέχρι στιγμής στους παίκτες του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Νότια Αφρική γίνονται παρακρατήσεις της τάξης του 6,00% επί των κερδισμένων δελτίων, τα οποία αποδίδονται στις τοπικές Κυβερνήσεις, οι οποίες επιστρέφουν – υπό μορφή επένδυσης – τα μισά στις Ιπποδρομίες. (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Έχουμε δει στην Ελλάδα να εφαρμόζονται ποτέ ανταποδοτικά τέλη για τον Ιππόδρομο, παρότι φορολογούνται επίσης – και μάλιστα δυσβάσταχτα – τα κερδισμένα δελτία των παικτών;…)

Στον Προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς ο κύριος Gordhan είχε προτείνει μία επιπλέον παρακράτηση 15,00% για όλα τα κερδισμένα δελτία με ποσό που ξεπερνά τις 3.500,00 € αλλά υπήρξε τότε σημαντική διαφωνία τόσο από τους Ιπποδρομιακούς Φορείς της χώρας όσο και από τους υπόλοιπους στοιχηματικούς οργανισμούς και έτσι η συγκεκριμένη πρόταση εκκρεμεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου στοιχηματικής εταιρίας του Διαδικτύου που δραστηριοποιείται στην Νότια Αφρική σε δηλώσεις του ανέφερε πως αναμενόταν μία σχετική αύξηση της φορολόγησης, καθώς κάτι τέτοιο ήδη φημολογείτο από καιρό, αλλά παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια ενέργεια στο άθλημα των Ιπποδρομιών, βλέποντας πολλούς παίκτες να στρέφονται ήδη προς άλλα είδους παιχνίδια και στοιχήματα που δεν φορολογούνται (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Σας θυμίζει κάτι;…)
«Ιπποδρομίες»

Το σχόλιο της ημέρας


Αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»,

Χρόνια Πολλά! Καλή Σαρακοστή!

Εισήλθαμε σήμερα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα. Μιας και δεν υπάρχει «δράση» στην Ελλάδα, είπαμε να χαλαρώσουμε κάπως, όμως τελικά οι περιστάσεις ούτε επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ούτε και υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Αυτή η αναφορά γίνεται διότι η εβδομάδα που ήδη διανύουμε μπορεί να αποδειχτεί η «Μεγάλη Εβδομάδα» για τον ΟΔΙΕ…

Η προθεσμία του ενός μήνα που είχε λάβει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΕ για να ρυθμίσει τα χρέη του Οργανισμού εκπνέει σε πολύ λίγο και η αγωνία όλων τώρα πια είναι να μάθουμε τελικά αν επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ο Ιππόδρομος. Διότι, σε μία αντίθετη περίπτωση, εισερχόμαστε στην φάση του «λουκέτου» αμετάκλητα…

Η ευχή όλων ασφαλώς είναι να βρεθεί με κάποιο τρόπο μία λύση ώστε να μην διακοπούν ούτε για μία στιγμή οι Ελληνικές Ιπποδρομίες. Οι «Ιπποδρομίες» πάντως από αυτή την εβδομάδα τίθενται σε «συναγερμό», παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις, για τις οποίες θα έχετε συνεχή ροή πληροφοριών. Και για να επανέλθουμε κάπως στο «κλίμα» των ημερών, δίνοντας παράλληλα ένα «μήνυμα αισιοδοξίας» για τον Ιππόδρομο, υπενθυμίζουμε πως «πάντα μετά από την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση»!

Σήμερα αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ένα κείμενο το οποίο αφορά στις ιπποδρομιακές εξελίξεις που σημειώνονται αυτή την εποχή στην Νότια Αφρική. Ίσως κάποιοι νομίσετε πως θα σας είναι αδιάφορο, μόλις όμως το διαβάσετε, είναι μάλλον βέβαιο πως θα αλλάξετε άποψη... 

Επίσης, μπορείτε να βρείτε ένα αξιόλογο άρθρο που αναφέρεται στην Ιππιατρική στην αρχαιότητα, το οποίο ενσωματώθηκε ήδη και στην θεματική ενότητα «Ιπποδρομιακά θέματα», ενώ προς το απόγευμα θα δημοσιευτούν οι αυριανές προτάσεις για τις αλλοδαπές ιπποδρομίες του προγράμματος.

Χρόνια Πολλά! Να περάσετε σήμερα όλοι όμορφα με τους δικούς σας ανθρώπους!
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»