Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το σχόλιο της ημέρας


 Ο Πόιντ Απ νικητής στο Κύπελλο Λευκού Πύργου - πλήρης διακωμώδηση του αθλήματος με τεράστιες καθυστερήσεις και ανακοινώσεις… διαγραφών – «μαϊμού»

Καλημέρα και καλή εβδομάδα αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»!
 
Ξεκινώντας πρώτα με τα γεγονότα που «έκλεισαν» την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την αναπάντεχη επικράτηση του ίππου ΠΟΪΝΤ ΑΠ στο Κύπελλο Λευκού Πύργου. Ο νικητής βγήκε εξαρχής στο κεφάλι και επωφελούμενος της αρχικής ατυχίας του φαβορί (και ομοστάβλου του) ΓΚΡΗΚ ΤΣΑΝΣ οδήγησε άνετα και έφτασε εύκολα στη νίκη. Η κούρσα πάντως στιγματίστηκε από σειρά σοβαρών παρενοχλήσεων στα πρώτα μέτρα της διαδρομής...

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας συγκαταλέγεται το καρέ των επιτυχιών του προπονητή κυρίου Άρη Μυκονιάτη και του αναβάτη Παναγιώτη Κεράτσα, οι οποίοι μάλιστα έκλεισαν τα δύο πρώτα σύνθετα της ημέρας, ενώ και ο αναβάτης Μάριος Χριστοφής διακρίθηκε ιδιαίτερα, σημειώνοντας τρεις νίκες.

Εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις και σημαντική ταλαιπωρία δημιούργησε η υπέρμετρη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην Ελληνική συγκέντρωση της Παρασκευής. Αν το πρόγραμμα ήταν μικτό και όχι αμιγώς Ελληνικό, τότε θα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα κατά τη διεξαγωγή του. Πρέπει να γίνει κάποτε επιτέλους αντιληπτό από όλους τους υπευθύνους πως η ποσότητα δε θα πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας και πως ένας Ιππόδρομος χωρίς διαδικασίες (και δη χρονομετρημένες) ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα ξέφραγο αμπέλι...

Και αν το παραπάνω εξόργισε τους φιλίππους, τί να πει κανείς για την ανακοίνωση διαγραφής (από τον κεντρικό παρουσιαστή της εκπομπής) η οποία δεν συνέβη ποτέ; Ποιός θα αποζημιώσει όλους όσους έσπευσαν (δευτερόλεπτα προ της εκκίνησης) να ακυρώσουν τα δελτία τους, και στο τέλος ο... «διαγραφείς» ίππος κέρδισε; Λίγη ντροπή κύριοι...

Υπάρχει πάντως σοβαρό ενδεχόμενο η υπόθεση να έχει συνέχεια και να πάρει την δικαστική οδό...

Σήμερα διεξάγονται μόλις έξι Ελληνικές διαδρομές (μετά τις έντεκα της Παρασκευής) ενώ λίγο αργότερα ακολουθεί πρόγραμμα με οκτώ αλλοδαπές αναμετρήσεις από την Γαλλία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως, ειδικά για φέτος, το Κύπελλο 25ης Μαρτίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 23-03-2012 (αντί της Κυριακής 25-03-2012), άγνωστο πάντως μέχρι στιγμής για ποιο λόγο, αφού δεν ανακοινώθηκε ποτέ η αιτία για την αλλαγή της ημερομηνίας…

«Η χωλότητα στο άλογο» είναι ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο «φιλοξενούμε» και εκτιμούμε πως μπορεί να βοηθήσει αρκετούς νέους φιλίππους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού ο συγγραφέας του άρθρου έχει άρρηκτη σχέση με τις Ελληνικές Ιπποδρομίες…

Σήμερα «φιλοξενούμε» επίσης έξι νέα videos από την Αγγλία και την «ιπποδρομιακή φιέστα» στο Ιπποδρόμιο Cheltenham. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά από αυτά τα videos και για αυτό αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σήμερα τα πρώτα έξι από αυτά και στις επόμενες μέρες τα υπόλοιπα, ενώ σε αυτό το σημείο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video – αφιέρωμα στο συγκεκριμένο ιπποδρομιακό φεστιβάλ, το οποίο παραδοσιακά «μαγνητίζει» κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των φιλίππων σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιεί τεράστιους τζίρους στο στοίχημα:

Video - αφιέρωμα στις Ιπποδρομίες του Cheltenham

Μπορείτε λοιπόν σήμερα να παρακολουθήσετε σε video (κάντε κλικ στον αντίστοιχο τίτλο για να μεταβείτε άμεσα) τις εξής αναμετρήσεις:


Εκτός τέλος από όλες τις πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και προπόνησης στο Μαρκόπουλο, οι οποίες δημοσιεύτηκαν ήδη, οι προτάσεις για τις αυριανές αλλοδαπές Ιπποδρομίες της Τρίτης 20-03-2012 θα δημοσιευτούν το απόγευμα.

Να έχετε όλοι σας μία όμορφη ημέρα!
«Ιπποδρομίες»

Η χωλότητα στο Άλογο


Ιππιατρικά


Συνήθως η σχέση πού έχει ο άνθρωπος με το άλογο εξαρτάται από την αθλητική του ικανότητα. Εάν προκύψει χωλότητα αυτό συνεπάγεται μικρή ή μεγάλη περίοδο αποχής τού αλόγου από την αθλητική δράση . Επομένως η χωλότητα στο άλογο έχει επιπτώσεις τόσο στον αθλητικό τομέα όσο και στον οικονομικό. Όλες οι χωλότητες απαιτούν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο. Σε μερικές περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να είναι απλή, σε άλλες όμως χρειάζεται εκτεταμένη εξέταση, με διαγνωστική αναισθησία (nerve/joint blocks), ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα και άλλες διαγνωστικές μεθόδους.

Η χωλότητα είναι μία ανωμαλία στον βηματισμό (κίνηση) και μπορεί να οφείλεται σε πόνο, μηχανικό πρόβλημα ή νευρολογική πάθηση. Συνήθως η αιτία είναι πόνος  στο μυοσκελετικό.

Εξέταση χωλότητος

Η διάγνωση χωλότητος είναι πολλές φορές δύσκολη υπόθεση διότι το άλογο δεν μπορεί να μας πει πού πονάει. Επομένως ο ιππίατρος πρέπει να το υποβάλλει σε μία σειρά δοκιμών για να εντοπίσει την αιτία τής χωλότητος. Υπάρχουν συγκεκριμένα test  πού ο ιππίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρος και απαιτεί υπομονή. Η διερεύνηση κάποιων χωλοτήτων μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και η εκτίμηση μπορεί να είναι δύσκολη ειδικά σε χρόνια περιστατικά. Τα άλογα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να παρουσιάσουν παθήσεις σε άλλα σημεία στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το αρχικό πρόβλημα. Αυτό περιπλέκει  την διαδικασία τής εξέτασης και τής θεραπείας. Είναι σημαντικό επομένως η κάθε χωλότητα να αντιμετωπίζεται το συντομότερο.

Ιστορικό: πριν ξεκινήσει η εξέταση πρέπει ο ιππίατρος να πάρει πλήρες ιστορικό.

Στατική εξέταση: Γίνεται  εκτίμηση τού αλόγου εν ηρεμία, από απόσταση και από κοντά. Εκτιμάται με αυτόν τον τρόπο η κατασκευή τού ζώου και η στάση του. Μετά γίνεται εξέταση των οπλών με την ψηλάφηση και με την χρήση λαβίδος οπλής. Στην συνέχεια ψηλαφώνται τα άκρα και η ράχη. Με την ψηλάφηση ανιχνεύεται η θερμότητα, ο πόνος, η φλεγμονή και το οίδημα. Η εκτίμηση τής ράχης  είναι σημαντική διότι μπορεί εκεί να κρύβεται η αιτία τής χωλότητος ή ο πόνος σε κάποιο άλλο σημείο να έχει επηρεάσει την ράχη.

Δυναμική εξέταση: Γίνεται εκτίμηση τού αλόγου στην κίνηση (βάδην, τροχασμό). Μπορεί νά γίνει χωρίς η με τον ιππέα επάνω στο άλογο, σε ευθεία και σε κύκλο, σε σκληρό και σε μαλακό έδαφος.

Test κάμψης(flexion test): γίνεται κάμψη μίας άρθρωσης για 30 δευτερόλεπτα μέχρι 2 λεπτά. Αμέσως μετά το άλογο τροχάζει και ο ιππίατρος εξετάζει εάν η χωλότητα επιδεινώνεται. Εάν μετά το test κάμψης σε κάποια άρθρωση επιδεινώνεται η χωλότητα τότε ο ιππίατρος επικεντρώνει την προσοχή του στην εν λόγω περιοχή.

Διαγνωστική αναισθησία (nerve/joint blocks): Γίνεται έγχυση τοπικού αναισθητικού σε συγκεκριμένα νεύρα, αρθρώσεις, έλυτρα ή θύλακες. Εάν η χωλότητα εξαφανιστεί ή μειωθεί αρκετά μετά την έγχυση τού τοπικού αναισθητικού τότε η αιτία τής χωλότητος έχει εντοπισθεί.
 
Το επόμενο βήμα είναι η απεικόνιση τής ύποπτης περιοχής με τούς κάτωθι τρόπους:

1. ακτινογραφικός έλεγχος: απεικόνιση ανωμαλιών στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις

2. υπερηχογραφικός έλεγχος: απεικόνιση βλαβών κυρίως σε συνδέσμους, τένοντες, θύλακες.

3.Σπινθηρογράφημα (scintigraphy): γίνεται όταν υπάρχει ανεπαίσθητη χωλότητα ή διαλείπουσα. Η εξέταση αυτή γίνεται με την χρήση γ-κάμερας αφού προηγουμένως έχει γίνει χορήγηση στο άλογο ενεργού ραδιοϊσοτόπου.

4. Μαγνητική τομογραφία(M.R.I.): η εξέταση αυτή είναι η επανάσταση στην απεικόνιση και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Το άλογο εξετάζεται συνήθως υπό γενική αναισθησία.
  

Πηγή: www.ehorse.gr

Σημ. «Ιπποδρομιών»: το συγκεκριμένο δημοσίευμα ενσωματώθηκε και στην θεματική ενότητα: «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες».

«Ιπποδρομίες»

Αλλαγές ιδιοκτησίας και προπόνησης


 
- Ο νέος αναβάτης Κωνσταντίνος Περαντινός υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον προπονητή κύριο Γεώργιο Αλιμπινίση.

- Ο ίππος ΑΟΥΡ ΛΑΣΤ ΚΟΛ (IRE) ανατέθηκε στην προπόνηση του κυρίου Αλ. Καραμανόγλου.

- Ο ίππος ΧΑΪ ΠΛΕΪΝΣ (FR) απομακρύνθηκε οριστικά από τον Ιππόδρομο.
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»