Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επιστολή προς τον ΟΔΙΕ και την ΦΕΕ σχετικά με την διεξαγωγή δύο ιπποδρομιών «φιλανθρωπικού χαρακτήρα»


Ο υπεύθυνος λειτουργίας των «Ιπποδρομιών», με αφορμή το προηγούμενο δημοσίευμα του ιστοχώρου απέστειλε σήμερα προς τις δύο Ανώτατες Ιπποδρομιακές Αρχές (ΟΔΙΕ και ΦΕΕ) επιστολή καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση διεξαγωγής δύο ιπποδρομιών την τελευταία ημέρα που θα διεξαχθούν Ελληνικές ιπποδρομίες προ των Χριστουγέννων και διάθεσης των εσόδων τους για την ενίσχυση του ΣΘΙΕ και των αναξιοπαθούντων αναβατών του Ελληνικού Ιπποδρόμου, μία ιδέα που προέκυψε  από το ειδικό αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» στον ΣΘΙΕ και στην δράση του. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής και ευχόμαστε η ανταπόκριση των Φορέων να είναι θετική:



Κορυδαλλός, 17-11-2010


Προς: Τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών
          Ελλάδος (ΟΔΙΕ)
Κοιν.: Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος (ΦΕΕ)
          Ιπποδρομιακό Τύπο
          Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες


Θέμα: Πρόταση διεξαγωγής δύο ιπποδρομιών φιλανθρωπικού χαρακτήρα

Αξιότιμοι κύριοι,

Στον Διαδικτυακό ιστοχώρο «Ιπποδρομίες» (http://ippodromiaka-nea.blogspot.com/) αναρτήθηκε σήμερα (17-11-2010) άρθρο με τίτλο: «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας – «κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς»». Μεταξύ των στοιχείων που παρατίθενται για την κοινωνική δράση του ΣΘΙΕ γίνεται μνεία και για τους αναξιοπαθούντες αναβάτες του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε υπάρχει η πρόταση διεξαγωγής δύο ιπποδρομιών «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» τα έσοδά των οποίων μπορούν να διατεθούν για την στήριξη τόσο του ΣΘΙΕ όσο και των επαγγελματιών του χώρου που τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την διάρκεια της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας.

Για να γίνει πιο συγκεκριμένη η πρόταση, θα μπορούσε την τελευταία ιπποδρομιακή ημέρα προ των Χριστουγέννων να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των Ελληνικών Ιπποδρομιών δύο επιπλέον ιπποδρομίες με τα εξής χαρακτηριστικά:

· Οι δύο αυτές ιπποδρομίες να διεξαχθούν ανεξάρτητα από τον αριθμό των ίππων που θα συγκεντρώσουν. Αν υπάρξει γενικότερη δυστοκία εγγραφών και προκύψει ματαίωση της Ελληνικής συγκέντρωσης, αυτές οι δύο «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» ιπποδρομίες να προστεθούν στο πρόγραμμα των Γαλλικών ιπποδρομίων και να διεξαχθούν ως επιπλέον διαδρομές
· Οι ίπποι που θα συμμετάσχουν σε αυτές να μην επιβαρυνθούν στον Ισοζυγισμό για τις διακρίσεις τους
· Το 5,00% του συνολικού επάθλου των δύο διαδρομών να διατεθεί προς ενίσχυση του σκοπού
· Τα έσοδα όλων των ιπποδρομιακών τάξεων από αυτές τις δύο ιπποδρομίες να διατεθούν για την στήριξη του ΣΘΙΕ και των αναξιοπαθούντων αναβατών
· Να υπάρξουν «έκτακτα έσοδα» (κάτι σαν «ειδικός φόρος», ας μου επιτραπεί ο όρος) στα κερδισμένα δελτία αυτών των δύο ιπποδρομιών (για παράδειγμα της τάξης του 5,00% σε κάθε εξαργύρωση) ώστε και οι φίλιπποι να γίνουν συμμέτοχοι και αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια
· Τα συνολικά έσοδα από αυτές τις δύο ιπποδρομίες να μοιραστούν ισόποσα και προς τις δύο κατευθύνσεις

Σε καιρούς τόσο δύσκολους για όλους, η προσφορά και η αλληλεγγύη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το φίλιππο πνεύμα εξυψώνεται μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δράσεις και οι Ιπποδρομίες αποκαθιστούν το «κοινωνικό προφίλ» τους που έχει πληγεί στο παρελθόν από άλλου τύπου συμπεριφορές. Η διάθεση για προσφορά δεν είναι ατομική ή συλλογική υποχρέωση αλλά εσωτερική ανάγκη και η διεξαγωγή τέτοιων ιπποδρομιών δίνει μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδείξουμε τις ευαισθησίες που κρύβουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άλογο και τις ιπποδρομίες. Για την υλοποίηση της πρότασης προσβλέπουμε και στην θετική ανταπόκριση κάποιων εκ των κορυφαίων ιπποδρομιακών παραγόντων που ήδη είναι αρωγοί στην προσπάθεια στήριξης ευαίσθητων ομάδων (τουλάχιστον σε ο, τι αφορά στον ΣΘΙΕ) και μπορούν να «προωθήσουν» αυτήν την ιδέα.
Με την ευχή και την ελπίδα τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις να παγιωθούν και να αποκτήσουν «μόνιμο χαρακτήρα» και με την βεβαιότητα πως θα εξετάσετε με θετικό μάτι και κυρίως με αγάπη την συγκεκριμένη πρόταση,

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εξαιρετική τιμή,


Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης


Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, «κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς»

Το συγκεκριμένο άρθρο βρισκόταν μεταξύ των πρώτων θεμάτων των «Ιπποδρομιών» προς δημοσίευση και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό αυτό θα γινόταν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Στην εξέλιξη του θέματος θα διαπιστώσετε τι μας ώθησε να επισπεύσουμε την ανάρτηση και την δημοσίευσή του.
Είναι γεγονός πως η σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου είναι σχέση αγαπητική. Είναι όμως και σχέση αμφίδρομη. Δεν έχουμε δηλαδή μόνον την αγάπη και την φροντίδα του ανθρώπου προς το άλογο αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Το άλογο ανέκαθεν αποτελούσε «πολύτιμο σύμμαχο» του ανθρώπου σε όλες τις δραστηριότητές του, είτε ως «συνεργάτης» στις διάφορες εργασίες, είτε ως μεταφορικό μέσο ή ακόμα και ως συναθλητής (μαζί με τον αναβάτη του δηλαδή) στις Ιπποδρομίες. Αυτό που πολλοί από εμάς δεν ξέραμε είναι πως το άλογο εκτός από τα παραπάνω προσφέρει επίσης τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην αποκατάσταση ανθρώπων που παρουσιάζουν κάποιας μορφής υστέρηση (φυσική, νοητική, συναισθηματική). Το πλέον καταπληκτικό μάλιστα στην περίπτωση αυτή είναι πως το άλογο είναι συγχρόνως ο θεραπευτής και το μέσον της θεραπείας. Ας δούμε την δράση του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), ενός Σωματείου εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1992 και ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό Σωματείο. Κατ’ αρχάς, μερικά λόγια για την θεραπευτική ιππασία:
Το λογότυπο του ΣΘΙΕ
Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία. Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης, για να επακολουθήσει η συγκρότηση του ΣΘΙΕ λίγα χρόνια αργότερα. Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους. Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας. 
Ο ΣΘΙΕ είναι Σωματείο εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της συνολικής δουλειάς μιας ομάδας, όπου συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κι εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. 
Ο Amigo De El Amore
Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευσή του, την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ. Πέραν όμως της προσωπικής εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις του ΣΘΙΕ υπάρχει η παράλληλη ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών. Οι τρόποι που μπορούμε όλοι μας να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι είτε μέσω οικονομικής συνεισφοράς προς τον Σύνδεσμο, είτε μέσω χορηγιών στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ (όπου ειρήσθω εν παρόδω ανακαλύψαμε με έκπληξη και χαρά πως υπάρχουν και Έλληνες Ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων μεταξύ των χορηγών) ή τέλος μέσω αγοράς Χριστουγεννιάτικων καρτών που διατίθενται από τον ΣΘΙΕ. Το τελευταίο αποτελεί για όλους μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε με την αγορά μίας Χριστουγεννιάτικης κάρτας να δώσουμε την δυνατότητα σε ένα παιδί να χαρεί, να αθληθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.
Χριστουγεννιάτικη κάρτα του ΣΘΙΕ
Ειδικότερα οι φίλιπποι πρέπει να έχουμε στον νου μας πως υπάρχουν και συνάνθρωποί μας αναβάτες που τραυματίστηκαν σοβαρότατα κατά την διάρκεια μίας ιπποδρομίας και χρειάζονται την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας. Συνθέτοντας τις δύο αυτές περιπτώσεις ευαίσθητων ομάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη την στήριξή μας, οι «Ιπποδρομίες» πέραν της έκκλησης που απευθύνουν προς όλους τους αναγνώστες μας για θετική ανταπόκριση στο «κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς», προτείνουν προς τις δύο Ανώτατες Ιπποδρομιακές Αρχές (ΟΔΙΕ και ΦΕΕ) την διεξαγωγή κατά την τελευταία ιπποδρομιακή ημέρα προ των Χριστουγέννων δύο Ιπποδρομιών (οι οποίες μπορούν να τεθούν ως επιπλέον του προγράμματος, αν αυτό εξυπηρετεί), τα έσοδα των οποίων να διατεθούν τόσο προς τον ΣΘΙΕ όσο και προς τους αναξιοπαθούντες αναβάτες του Ιπποδρόμου. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα θα αποσταλεί και σχετική επιστολή προς τις δύο Ιπποδρομιακές Αρχές.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε περιστοιχισμένοι από ένα σωρό οικονομικά και άλλα προβλήματα, πρωτοβουλίες τέτοιου είδους δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα της ελπίδας και της αλληλεγγύης και τονώνουν υλικά και ηθικά τον αγώνα που διεξάγουν τόσο όσοι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα όσο και οι εθελοντές που μαζί με τα άλογα του ΣΘΙΕ  στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά τους.  
Ας τους δώσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να τα καταφέρουν ακόμα καλύτερα!

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες ή προκειμένου να επικοινωνήσουν απευθείας με τον ΣΘΙΕ:

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας,
Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Ν. Αττικής
Τηλ./Fax: 2107488566, e-mail: triding@otenet.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.trag.gr/default_gr.htm
Σύνδεσμος στο Facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=42035236768




Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»