Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Επιστολή του κυρίου Αντ. Ευδαίμονα προς τη Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος

Ο κύριος Αντ. Ευδαίμων, ένας από τους ιστορικότερους ιδιοκτήτες που διαθέτει σήμερα ο Ελληνικός Ιππόδρομος, ένας άνθρωπος που αποτελεί αναμφίβολα για τους νέους φιλίππους «ζωντανό θρύλο» των ιπποδρομιών, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τη Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απαγόρευση – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή – που επέβαλε ο προπονητής κύριος Αλ. Γιατράς στον αναβάτη Μιχ. Ξυνό προκειμένου να μην ιππεύσει τον ίππο ΕΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ που διαγωνίστηκε στην ιπποδρομίες της Παρασκευής 03-06-2011.

Ακολουθεί – αυτούσια – η επιστολή του κυρίου Αντ. Ευδαίμονα:

Πειραιάς 3 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ

Δ.Σ. ΦΕΕ


Κύριοι,

Σήμερα τρέχει ο ίππος «ΕΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ» στο οποίο έχω πόντους επομένως και το σχετικό ενδιαφέρον.

Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα ότι ο ιδιοκτήτης Κος Μυτιληναίος μέσω του προπονητή του Κου Γιατρά απαγόρευσε στον αναβάτη Μιχάλη Ξινό να ιππεύσει τον εν λόγω ίππο με την δικαιολογία ότι πιθανόν να τραυματιστεί ή να τιμωρηθεί και να στερηθεί των υπηρεσιών του στην κύρια ιπποδρομία της ημέρας όπου ιππεύει ίππο του στάβλου του.

Στις δύσκολες αυτές εποχές όπου ο αριθμός αναβατών είναι πολύ περιορισμένος είναι κρίμα ότι ο Κος Αντιπρόεδρος δεν διάβασε και δεν αντελήφθη το πνεύμα της ανακοινώσεως των μελών της Φιλίππου Ενώσεως ώστε να δείξει ότι υπάρχει σχετική συμμόρφωση από το Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε.

Θα ήθελα να πληροφορήσω τον Κο Μυτιληναίο ότι το δικαίωμα αυτό ίσχυε ανέκαθεν άτυπα αλλά όταν ο ιππόδρομος ήταν υγιής και είμασταν πλήρης αναβατών και ιπποδρομιών.

Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική οπόταν το βρίσκω υπερβολικό για τον Αντιπρόεδρο της Φ.Ε.Ε. να κρατάει τέτοια προσχήματα.

Ο ίππος «ΕΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ» τρέχει σε ιπποδρομία η οποία διεξάγεται μετά την κύρια ιπποδρομία σήμερα (είναι πολύ πιθανόν ο Κος Μυτιληναίος να είχε πληροφορηθεί την σειρά των ιπποδρομιών από τον αντικαταστάτη του Κου Γαλάνη) και επομένως ο αναβάτης του ουδέν πρόβλημα θα αντιμετώπιζε με την ανάβαση της πέμπτης ιπποδρομίας.

Θα ήθελα επίσης να πληροφορήσω τον μεγαλοϊδιοκτήτη Κο Μυτιληναίο (καθότι πολύ φρέσκος στον χώρο) ότι εκτός από μεγαλοϊδιοκτήτης είναι και μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. και επομένως πρωτεύουν τα συμφέροντα των ιπποδρομιών τα οποία προστατεύει η Φ.Ε.Ε. από τα προσωπικά του συμφέροντα.

Λυπάμαι για το γεγονός ιδίως αν πρόκειται για εξακολούθηση της εκδίκησης και τιμωρίας ιδιοκτητών που αντιτάχθηκαν στα λάθη του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε., πέρασαν ειδική διάταξη για να καλύψουν το κόστος των ουροληψιών που παρανόμως μέχρι πρότινος χρέωναν στον λογαριασμό επάθλων, τους ανάγκασαν να επιτρέψουν σε αλλοδαπούς ίππους να τρέχουν σε κύριες ιπποδρομίες και τους έχουν καταγγείλει για ατασθαλίες και γενικά για όλα όσα τους παροτρύνει η Γενική Συνέλευση της Φ.Ε.Ε. να διορθώσουν.

Ακόμα και σε περίπτωση όπου αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο του εν λόγω ιδιοκτήτη με τον εν λόγω αναβάτη ότι απαγορεύεται ρητά να ιππεύσει ίππο άλλης ιδιοκτησίας (πράγμα που αμφιβάλλω) και αν ακόμα δεν είχε πληροφορηθεί την σειρά των ιπποδρομιών νομίζω ότι για το καλό των ιπποδρομιών οι κύριοι του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. (μεγαλοϊδιοκτήτες οι περισσότεροι) θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των προπονητών και να κάνουν τις σχετικές παραχωρήσεις ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ιπποδρομίες.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Αντώνης Ευδαίμων


Το πρωτότυπο της επιστολής του κυρίου Αντ. Ευδαίμονα προς τη Φίλιππο Ένωση (1η σελίδα) - κάντε κλικ για μεγέθυνση

 


Το πρωτότυπο της επιστολής του κυρίου Αντ. Ευδαίμονα προς τη Φίλιππο Ένωση (2η σελίδα) - κάντε κλικ για μεγέθυνση


Προτού διατυπώσουμε τη δική μας άποψη για το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Αντ. Ευδαίμων με την επιστολή του προς τη Φίλιππο Ένωση, διαβάσαμε διεξοδικά τον Κώδικα Ιπποδρομιών προκειμένου να εντοπίσουμε τι αναφέρεται σχετικά με τις συνεργασίες προπονητών – αναβατών. Με βάση λοιπόν το άρθρο 71 παράγραφος δ, διατυπώνεται απολύτως ξεκάθαρα πως ο κάθε προπονητής οφείλει να «...Τηρεί τους όρους συνεργασίας με τους αναβάτες με τους οποίους έχει συνάψει συμφωνία...». Στο άρθρο 87 πάλι του Κώδικα αναφέρεται ρητά ότι «…Οι υπηρεσίες του αναβάτη  προς τον ιδιοκτήτη ή τον προπονητή μπορεί να παρέχονται με συμφωνητικό  που κατατίθεται στην Φ.E.E.…». Στο άρθρο 88 αναγράφεται πως «…Όταν από ιδιοκτήτες  ή προπονητές διεκδικείται ο ίδιος αναβάτης, η προτεραιότητα ανήκει σε εκείνον που κατέθεσε πρώτος το συμφωνητικό στην Φίλιππο  Ένωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γραπτό συμφωνητικό, ο αναβάτης αποφασίζει…», ενώ στο άρθρο 89 επισημαίνεται πως «…H Επιτροπή Ιπποδρομιών μπορεί να εκδικάσει διαφορές μεταξύ προσώπων που διεκδικούν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες οποιουδήποτε αναβάτη ή διαφορές μεταξύ αναβατών, προπονητών και ιδιοκτητών ίππων και έχει το δικαίωμα να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ τους με αιτιολογημένη απόφασή της…».

Όλα τα παραπάνω ενυπάρχουν στις διατάξεις του Κώδικα Ιπποδρομιών και αναφέρονται σε κάθε πιθανή περίπτωση διεκδίκησης αναβάτη από δύο (ή περισσότερους) προπονητές ή ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που περιγράφει ο κύριος Ευδαίμων δεν υπήρχε ενδιαφέρον του κυρίου Γιατρά στη συγκεκριμένη κούρσα (δεν συμμετείχε κάποιος τρόφιμός του) και επομένως δεν προβλέπεται κάποιου είδους «παρέμβαση» ή «προτροπή» προς τον αναβάτη προκειμένου να μην ιππεύσει κάποιον ίππο (γεγονός πάντως που αν αληθεύει είναι δύσκολο να αποδειχτεί), παρόλα αυτά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ως παράπτωμα στον Κώδικα ΙΠποδρομιών και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται αντίστοιχα ποινή.

Στην συνέχεια της επιστολής ο κύριος Ευδαίμων αναγνωρίζει πως τέτοιες πρακτικές και μέθοδοι επικρατούσαν άτυπα ήδη από το παρελθόν, ως εκ τούτου – και με βάση την προηγούμενη ανάλυση που κάναμε στο τι ακριβώς προβλέπει ο Κώδικας Ιπποδρομιώνμία τέτοια ενέργεια από κάποιον προπονητή αν έγινε δεν είναι μεν παράνομη (δεν προβλέπεται κάτι από τον Κώδικα) και επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «εθιμικό δίκαιο» το οποίο ο ίδιος ο κύριος Ευδαίμων επικαλέστηκε στην επιστολή. Το δίκαιο της υπόθεσης ασφαλώς είναι με το μέρους του κυρίου Ευδαίμονα, μία προτροπή – ή σύσταση, ή απαγόρευση, όπως θέλετε πείτε το – δε συνάδει με το φίλιππο πνεύμα. Παρότι δηλαδή δεν είναι «παράνομη», εν τούτοις δεν είναι και «ηθική» μια τέτοια συμπεριφορά.

Η δική μας ευχή είναι τέτοια ή ανάλογα δυσάρεστα φαινόμενα να εξαλειφθούν οριστικά στο μέλλον, με τη θέσπιση των νέων Ιπποδρομιακών Κανόνων και Διατάξεων (ενέργεια που αναμένεται με απόλυτη βεβαιότητα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ) ώστε να εκλείψουν άπαξ και δια παντός τέτοια περιστατικά όπως αυτό που περιγράφεται στη συγκεκριμένη επιστολή και τα οποία δίνουν αφορμές για να δυσαρεστούνται άνθρωποι σαν τον κύριο Αντ. Ευδαίμονα, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά υπόδειγμα ιδιοκτήτη, κοσμεί με την παρουσία του την τάξη των Ιδιοκτητών αλλά και ολόκληρη την ιπποδρομιακή οικογένεια και αποτελεί – μαζί με άλλους εκλεκτούς ιπποδρομιακούς παράγοντες – ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού Ιπποδρόμου.


«Ιπποδρομίες»

65ο Ελληνικό Ντέρμπι 2011 – το προφίλ των πρωταγωνιστών

ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ

ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ
Ο 3ετής εκτομίας είναι προϊόν αλλοδαπής, ανήκει στον κύριο Αθ. Μαργαρίτη και στην κυρία Στ. Μαρμαρά και προπονείται από τον κύριο Χρ. Θεοδωράκη. Ο γιος του Cacique (IRE) και της Zorleni (GB) πρωτοδιαγωνίστηκε φέτος (08-02-2011) με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στα 1.200 μέτρα (νικητής αναδείχτηκε ο ίππος ΜΠΛΑΝΚΟ, πιθανός του αντίπαλος στο Ντέρμπι), σε μια κούρσα στην οποία διακρίθηκε έντονα, δείχνοντας πως εκτός από τα αγωνιστικά του προσόντα διαθέτει και το στοιχείο της μαχητικότητας. Αυτό δεν άργησε και πολύ για να επιβεβαιωθεί κι έτσι στις δύο αμέσως επόμενες συμμετοχές του σημείωσε αντίστοιχες νίκες, την πρώτη στην απόσταση των 1.200 μέτρων (στην οποία βελτιώθηκε αισθητά από πλευράς επιδόσεων, δείχνοντας παράλληλα πως διαθέτει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης) και τη δεύτερη στην απόσταση των 1.800 μέτρων (Κύπελλο Ηνιόχου 2011) στην οποία κατάφερε να επικρατήσει θεαματικά του ίππου ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ και να περιορίσει στις επόμενες «τιμητικές θέσεις» τους ίππους ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΜΠΛΑΝΚΟ (όλοι πιθανοί αντίπαλοί του στο φετινό Ντέρμπι). Η άνοδός του μπορούμε να πούμε πως συνεχίστηκε ακόμα περισσότερο, κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα με την εξαιρετική του εμφάνιση και τη 2η θέση που κατέλαβε στο Κριτήριο Τριετών (29-04-2011) που διεξήχθη και αυτό επίσης στα 1.800 μέτρα. Στη συγκεκριμένη ιπποδρομία τερμάτισε πίσω από τον επιβλητικό και πανεύκολο νικητή ίππο ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ, ο ίδιος πάντως υπερίσχυσε με σημαντικές (έως μεγάλες) διαφορές των ίππων ΚΥΖΥΛ ΚΟΥΜ, ΜΠΛΑΝΚΟ και ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ, εκ των οποίων κάποιους αναμένεται να «βρει μπροστά του» στη μάχη για τη διεκδίκηση του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι. Η τελευταία «πρόβα» του – μέχρι στιγμής, δε γνωρίζουμε αν θα «τραβήξει» άλλη κούρσα προετοιμασίας – πραγματοποιήθηκε στην απόσταση των 2.400 μέτρων (Έπαθλο Βεργίνας 2011) στην οποία δεν μπόρεσε να φανεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, τερματίζοντας αρκετά πίσω από το νικητή – και εκ των φαβορί του φετινού Ντέρμπι – ίππο ΑΞΙΟ.

Τα στατιστικά του για φέτος εμφανίζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟ: ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ
Απόσταση
Συμμετοχές στην απόσταση (2011)
1η θέση
2η θέση
3η θέση
1.000μ
-
-
-
-
1.200μ
2
1
-
1
1.400μ
-
-
-
-
1.600μ
-
-
-
-
1.800μ
2
1
1
-
2.400μ
1
-
-
-
2.400μ+
-
-
-
-

Ο ίππος ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ ασφαλώς μας προβλημάτισε με την τελευταία εμφάνισή του. Και αυτό το αναφέρουμε διότι μέχρι τώρα είχε αποδείξει πως πρόκειται για έναν πολύ φιλότιμο και μαχητικό ίππο με σοβαρά περιθώρια εξέλιξης και ο οποίος ιδιαίτερα με τη διαγωγή που επέδειξε στην κούρσα του Κριτηρίου Τριετών «άφησε υποσχέσεις» και για το Ντέρμπι. Ίσως κάτι να του έλειπε τελικά και να μην είχε ολοκληρώσει την προετοιμασία του για τη μεγαλύτερη και σαφώς πιο επίπονη απόσταση (2.400 μέτρα) στην οποία διαγωνίστηκε πρόσφατα, ώστε είναι δυνατό να τον δούμε προσεχώς «μεταμορφωμένο» προς το καλύτερο (υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να συμβεί κάτι τέτοιο). Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούμε πως θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε μία ιδιαίτερα διακριτική – και γιατί όχι πρωταγωνιστική – εμφάνιση.

ΚΑΝΑΔΑΣ

ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο ΚΑΝΑΔΑΣ προέρχεται από τον War Deputy και την Τενερίφη αποτελεί προϊόν του Ιπποφορβείου ΛΥΔΙΕ ΕΠΕ, ανήκει στους Στάβλους ΛΥΔΙΑ ΕΠΕ και προπονείται από τον κύριο Χρ. Σταύρου. Το ντεμπούτο του 3ετή εκτομία στο Μαρκόπουλο πραγματοποιήθηκε πέρυσι, στις 14-10-2010 (ήταν μάλιστα νικηφόρο) στην απόσταση των 1.200 μέτρων, σε μία κούρσα όπου προηγήθηκε των ίππων ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΜΠΛΑΝΚΟ (που ίσως τους συναγωνιστεί προσεχώς) ενώ μέχρι σήμερα έχει διαγωνιστεί συνολικά πέντε φορές. Η δεύτερη νίκη της σταδιοδρομίας του ήρθε κι αυτή πέρυσι, στις 17-12-2010 (Έπαθλο Πηγάσου - 1.400 μέτρα), κούρσα στην οποία επικράτησε των ίππων ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ. Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες φορές που διαγωνίστηκε κατάφερε να διακριθεί στην άφιξη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε την ιπποδρομία του Επάθλου Κενταύρων (1.400 μέτρα, 05-11-2010) όπου τερμάτισε 3ος πίσω από τους ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ, ΠΡΑΪΣΛΕΣ και προηγούμενος με τη σειρά του του ίππου ΜΠΛΑΝΚΟ, όπως επίσης και τη συμμετοχή του στο Κριτήριο Διετών (1.600 μέτρα, 05-12-2010) στο οποίο ηττήθηκε εκ νέου από τους ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ και ΠΡΑΪΣΛΕΣ. Φέτος διαγωνίστηκε μόλις μία φορά, στις 27-05-2011 (Έπαθλο Ελλησπόντου – 1.200 μέτρα) όπου συναγωνίστηκε έντονα το 2ο στην άφιξη ίππο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ, προηγούμενος ο ίδιος καθαρά του ομόσταβλού του ίππου ΔΑΝΔΗ (όλοι τους πιθανοί αντίπαλοί του στο Ντέρμπι).

Τα στατιστικά του για φέτος εμφανίζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟ: ΚΑΝΑΔΑΣ
Απόσταση
Συμμετοχές στην απόσταση (2011)
1η θέση
2η θέση
3η θέση
1.000μ
-
-
-
-
1.200μ
1
-
-
1
1.400μ
-
-
-
-
1.600μ
-
-
-
-
1.800μ
-
-
-
-
2.400μ
-
-
-
-
2.400μ+
-
-
-
-


Η αγωνιστική συμπεριφορά του ΚΑΝΑΔΑ στην περσινή κούρσα του Κριτηρίου Διετών στα 1.600 μέτρα έδειξε πως πρόκειται για ίππο που διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν προσεχώς να πρωταγωνιστήσει και σε μεγάλες αποστάσεις. Βεβαίως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό η αγωνιστική του απραξία (επανήλθε πρόσφατα μετά από πεντάμηνη ανάπαυση) διότι δεν είναι εύκολο να καθοριστεί επακριβώς ο ρυθμός της αγωνιστικής ανόδου του ούτε επίσης το αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα 2.400 μέτρα (κάτι που πάντως δε φαίνεται απίθανο). Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ σταθερό και μαχητικό ίππο ο οποίος διακρίθηκε μέχρι σήμερα σε όλες του τις συμμετοχές ανεξαιρέτως. Ως εκ τούτου – και με δεδομένο μάλιστα ότι προλαβαίνει είτε να «τραβήξει» άλλη μία δυνατή κούρσα προετοιμασίας ή να «ανοίξει» τις πρόβες του στο γύρο – εκτιμούμε πως δε στερείται κάποιων ελπίδων για σημαντική διάκριση, εφόσον τελικά διαγωνιστεί στο φετινό Ντέρμπι.

(συνεχίζεται)

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Gold Coast Silk Stocking  

Νικητής ίππος: Beethog

Beethog

2011 Gold Coast Silk Stocking

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 K Russell Memorial Classic  

Νικητής ίππος: Hot Snitzel

Hot Snitzel

2011 K Russell Memorial Classic
    
«Ιπποδρομίες»
Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Prime Minister's Cup  

Νικητής ίππος: Tampiko
 
Tampiko
  
2011 Prime Minister's Cup 

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Goodwood Handicap  

Νικητής ίππος: Lone Rock

Lone Rock
  
2011 Goodwood Handicap 
  
«Ιπποδρομίες»
Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Laelia Stakes

Νικητής ίππος: Ain'tnofallenstar


Ain'tnofallenstar

 2011 Laelia Stakes

 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»