Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011


Στον… «αστερισμό του απρόβλεπτου»
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Ο πολύπαθος και πολυτάραχος Ελληνικός Ιππόδρομος εξακολουθεί να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας και πολύ μεγάλης ανασφάλειας, ειδικότερα μάλιστα μετά από τις ραγδαίες εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, πίσω από τις οποίες φαίνεται να υπάρχει... «άρωμα» εκλογών. Η πολιτική αστάθεια την οποία ήδη διερχόμαστε αποτελεί αναμφίβολα έναν πολύ σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια για την υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος, με τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ να φιγουράρουν στην «πρώτη γραμμή» των εξαγγελιών. Επομένως, η παρατεταμένη «πολιτική κρίση» που ξέσπασε θα επηρεάσει ουσιαστικότατα και την τύχη του ΟΔΙΕ, αφού οι διαδικασίες για τη μελλοντική μετάβασή του σε ιδιώτη δείχνουν πως οδεύουν προς σημαντική καθυστέρηση, διότι εκτός από τους συγκεκριμένους λόγους που είχαν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα (διαβάστε το άρθρο της 10ης-06-2011 με τίτλο: «Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις») τώρα προστίθεται και η χρονοτριβή που θα παρατηρηθεί εξαιτίας του εύλογου χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για να επαναλειτουργήσει το Κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον επικείμενο ανασχηματισμό. Σε αυτό το τελευταίο θα πρέπει επίσης να προστεθούν δύο «αστερίσκοι»: ο πρώτος αφορά στην πιθανότητα να μην «περπατήσει» τελικά το Κυβερνητικό έργο με τη νέα σύνθεση, γεγονός που θα επιδράσει αποφασιστικά – με την αρνητική έννοια – στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και θα μεταθέσει ουσιαστικά την ατζέντα στην επόμενη Κυβερνητική θητεία (όποτε αυτή προκύψει) και ο δεύτερος αφορά στην πιθανότητα (που είναι οπωσδήποτε σοβαρή με τα σημερινά δεδομένα) να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπόφευκτα διακόπτεται αυτόματα κάθε προσπάθεια και κάθε συνεννόηση που υπάρχει μέχρι στιγμής με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Όπως και να’ χει το πράγμα, η δική μου αίσθηση είναι πως έχουμε εισέλθει σε μία «άτυπη» προεκλογική περίοδο, με το σύνολο πλέον των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να «πιέζουν» για εκλογές και την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στο εσωτερικό της. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό ώστε να «απορρυθμίσει» την κατάσταση στη χώρα και συνεπώς ο κίνδυνος να σημειωθούν τεράστιες καθυστερήσεις σε ο, τι αφορά στην πώληση του ΟΔΙΕ – που εμάς μας ενδιαφέρει στην ανάλυσή μας – είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται τώρα πια, είναι τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αν για τον οποιονδήποτε λόγο (οπωσδήποτε και εξαιτίας της μεγάλης αναμονής που εγγίζει πια τα όρια της κοροϊδίας) οι επίδοξοι αγοραστές του Ιπποδρόμου αποσύρουν τελικά το ενδιαφέρον τους;

Η μιζέρια και η κατήφεια στο Μαρκόπουλο έχει επικρατήσει δυστυχώς παντού και οι όποιες ελπίδες διαφαίνονταν αρχικά στο άκουσμα της είδησης για την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ τώρα σιγά – σιγά ξεθωριάζουν… Υπάρχει μία λαϊκή παροιμία που λέει πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»… Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου δε διεξήχθησαν κούρσες την Πρωτοχρονιά… Ίσως λοιπόν η φετινή χρονιά να μας «έδειξε τις προθέσεις» της για τον Ελληνικό Ιππόδρομο «με το καλημέρα», αφήνοντάς τον να κινείται πλέον στον… «αστερισμό του απρόβλεπτου»

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

65ο Ελληνικό Ντέρμπι 2011 – το προφίλ των πρωταγωνιστών
 
ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ

ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ
Ο 3ετής ορφνός εκτομίας που αποτελεί ένα προϊόν του Ιπποφορβείου Ελιάς ΑΕ, προέρχεται από τον Lujain (USA) και την Kauri (USA), ανήκει στην ιδιοκτησία του Στάβλου Ιπποφορβείου Ελιάς ΑΕ και προπονείται από τον κύριο Αλ. Γιατρά. Το «μεγάλο όνομα» του φετινού Ντέρμπι ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα από πέρυσι (14-10-2010) στην απόσταση των 1.200 μέτρων, σε μία ιπποδρομία όπου τερμάτισε 2ος, ένα περίπου μήκος πίσω από το νικητή ΚΑΝΑΔΑ και προηγούμενος ο ίδιος με σημαντική διαφορά του τρίτου στην άφιξη ΜΠΛΑΝΚΟ. Ακολούθως διαγωνίστηκε μετά από τρεις εβδομάδες στο Έπαθλο Κενταύρων (05-11-2010, απόσταση: 1.400 μέτρα) στο οποίο κατάφερε να επικρατήσει προηγούμενος των ίππων ΑΞΙΟΣ (υπερίσχυσε με μικρή διαφορά), ΚΑΝΑΔΑΣ και ΜΠΛΑΝΚΟ (οι δυο τελευταίοι ίπποι ηττήθηκαν πολύ καθαρά). Η επόμενη συμμετοχή του (που ήταν επίσης νικηφόρα) πραγματοποιήθηκε ένα ακριβώς μήνα μετά (05-12-2010) στην κούρσα του Κριτηρίου Διετών (1.600 μέτρα) στην οποία έφτασε σε μία άνετη νίκη προ των ίππων ΠΡΑΪΣΛΕΣ και ΚΑΝΑΔΑ. Η αγωνιστική του πορεία για το έτος 2010 ολοκληρώθηκε στις 17-12-2010 με τη συμμετοχή του στο Έπαθλο Πηγάσου (1.400 μέτρα) όπου τερμάτισε 2ος πίσω από το νικητή ίππο ΚΑΝΑΔΑ, προηγούμενος ο ίδιος του ίππου ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ο οποίος τερμάτισε σε απόσταση. Το 2011 ξεκίνησε για τον ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ με τη 2η θέση που κατέλαβε στο Έπαθλο Απόλλωνος (25-02-2011, απόσταση: 1.800 μέτρα) με την οποία προηγήθηκε των ίππων ΜΠΛΑΝΚΟ, ΔΑΝΔΗ και ΒΑΝΤΑΖ ΠΟΪΝΤ, ενώ στις 08-04-2011 διαγωνίστηκε στο Κύπελλο Ηνιόχου (1.800 μέτρα) στο οποίο τερμάτισε στην 3η θέση πλησιέστατα πάντως στους ίππους ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ και ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ, προηγούμενος των ίππων ΜΠΛΑΝΚΟ και ΡΑΠΙΝΤΟΥΣ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή η μοναδική 3η θέση που κατέλαβε αποτελεί τη χειρότερή του διάκριση μέχρι στιγμής στην καριέρα του (εκτός από αυτή τη συμμετοχή έχει στο ενεργητικό του μόνο πρώτες και δεύτερες θέσεις!). Η τελευταία του εμφάνιση φέτος πραγματοποιήθηκε στις 29-04-2011 (Κριτήριο Τριετών, απόσταση: 1.800 μέτρα) στην οποία επικράτησε με εντυπωσιακό τρόπο (σχεδόν «σβηστός» στα τελευταία 100 μέτρα της κούρσας στο ίσωμα) προηγούμενος αρκετών αντιπάλων του τους οποίους πιθανότατα θα κληθεί για να αντιμετωπίσει στην κούρσα του Ντέρμπι (ΚΑΚΙΚΟΥΪΝΙ, ΚΥΖΥΛ ΚΟΥΜ, ΜΠΛΑΝΚΟ, ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ και ΔΑΝΔΗΣ).

Τα στατιστικά του για φέτος εμφανίζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟ: ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ
Απόσταση
Συμμετοχές στην απόσταση (2011)
1η θέση
2η θέση
3η θέση
1.000μ
-
-
-
-
1.200μ
-
-
-
-
1.400μ
-
-
-
-
1.600μ
-
-
-
-
1.800μ
3
1
1
1
2.400μ
-
-
-
-
2.400μ+
-
-
-
-

Ήδη από τις πρώτες περυσινές του εμφανίσεις ο ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ έπεισε πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό, αξιόπιστο και μαχητικό ίππο ο οποίος μάλιστα πρωταγωνίστησε σε όλες ανεξαιρέτως τις συμμετοχές του αποδίδοντας εξαιρετικά. Η τελευταία πάντως «σαρωτική» νίκη του στο Κριτήριο Τριετών ενίσχυσε κατά πολύ την πεποίθηση πως όχι μόνον βρίσκεται υπό νεότερη (ίσως και εντυπωσιακή) πρόοδο αλλά τώρα πια υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως θα ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία και στα επιπλέον μέτρα (2.400 μέτρα). Σε αυτό το τελευταίο μάλιστα συνηγορούν και οι  stayer ιδιότητες τις οποίες έχει αποκαλύψει σε όλες τις συμμετοχές του κατά το παρελθόν. Αναμφίβολα λοιπόν ο ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ είναι – δικαιολογημένα – ήδη από πολύ νωρίς το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι και σίγουρα αναμένεται από αυτόν μία πρωταγωνιστική εμφάνιση στην κορυφαία ιπποδρομία της χρονιάς. Κατά τη δική μας εκτίμηση υπάρχουν ορισμένοι αντίπαλοί του που μπορούν αν μη τι άλλο να το συναγωνιστούν έντονα, όπως και να’ χει το πράγμα πάντως ο ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ αναμένεται να συγκεντρώσει την προτίμηση της πλειοψηφίας των φιλίππων (στοιχηματικά) και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για να δούμε αν θα καταφέρει τελικά να δικαιώσει τα προγνωστικά και να είναι αυτός που θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού για να στεφθεί «χρυσός ίππος» της χρονιάς.


ΠΡΑΪΣΛΕΣ

ΠΡΑΪΣΛΕΣ
Η μοναδική «κυρία» η οποία φιγουράρει ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές του 65ου Ελληνικού Ντέρμπι αποτελεί ένα προϊόν του Ιπποφορβείου Ελιάς ΑΕ, είναι παιδί του Lujain (USA) και της So Royal, ανήκει κι αυτή επίσης στην ιδιοκτησία του Στάβλου Ιπποφορβείου Ελιάς ΑΕ και προπονείται από τον κύριο Αλ. Γιατρά. Η 3ετής ορφνή φοράδα πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στις 18-10-2010 (Έπαθλο Καστοριάς, απόσταση: 1.200 μέτρα) το οποίο συνδυάστηκε με εντυπωσιακή επικράτηση. Ήδη από την πρώτη της εμφάνιση έπεισε πως πρόκειται για εξαιρετικά δυναμική φοράδα, κάτι φυσικά που επαληθεύτηκε πλήρως και στις επόμενες συμμετοχές της, στις οποίες σημείωσε άνετες νίκες (12-11-2010 – Έπαθλο Αμαζόνων, απόσταση: 1.40 μέτρα, 23-12-2010 – Έπαθλο Αφροδίτης, απόσταση: 1.400 μέτρα), ενώ η μοναδική διάκρισή της στη 2η θέση ήρθε στο Κριτήριο Διετών (05-12-2010, απόσταση: 1.600 μέτρα) στο οποίο μάλιστα πραγματοποίησε εξαιρετική από κάθε άποψη εμφάνιση, διακρίθηκε έντονα και κατάφερε να συναγωνιστεί σε σημαντικό βαθμό τον ομόσταβλό της νικητή (και ίσως τον κυριότερο αντίπαλό της στο Ντέρμπι) ίππο ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ ενώ η ίδια προηγήθηκε καθαρά του ίππου ΚΑΝΑΔΑ. Φέτος διαγωνίστηκε συνολικά τρεις φορές και σημείωσε ισάριθμες νίκες. Η πρώτη από αυτές ήταν στις 04-03-2011 (Έπαθλο Κνωσού, απόσταση: 1.600 μέτρα) στην οποία υπερίσχυσε πολύ εύκολα πραγματοποιώντας – για πρώτη φορά στην καριέρα της – διαδρομή ημιαναμονής. Η δεύτερη φετινή της νίκη ήρθε στις 13-05-2011 (Έπαθλο Θεσσαλονίκης, απόσταση: 1.800 μέτρα) όπου για μία ακόμα φορά πιστοποίησε την ανωτερότητά της ανάμεσα στις φοράδες της ηλικίας της, ενώ η τελευταία επικράτησή της (και κυρίως η πιο εντυπωσιακή σε τρόπο επίτευξης) σημειώθηκε στις 03-06-2011 (Κύπελλο Καρυάτιδων, απόσταση: 1.800 μέτρα) στην οποία πραγματοποίησε για πρώτη φορά κούρσα καθαρά αναμονής, εξαπέλυσε εντυπωσιακό φίνις στο ίσωμα και κατόρθωσε να υπερισχύσει εξαιρετικών φοράδων, όπως της περίφημης και μέχρι πρότινος αήττητης ΟΥΑΝ ΣΛΙΚ ΤΣΙΚ καθώς και άλλων εξαιρετικών φοράδων του Ελληνικού Ιπποδρόμου (ΜΠΕΝΑΖΙΡ, ΜΠΑΣΦΟΥΛ ΜΠΡΑΪΝΤ, ΜΑΓΚΙΟΡΑ κλπ).

Τα στατιστικά της για φέτος εμφανίζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟ: ΠΡΑΪΣΛΕΣ
Απόσταση
Συμμετοχές στην απόσταση (2011)
1η θέση
2η θέση
3η θέση
1.000μ
-
-
-
-
1.200μ
-
-
-
-
1.400μ
-
-
-
-
1.600μ
1
1
-
-
1.800μ
2
2
-
-
2.400μ
-
-
-
-
2.400μ+
-
-
-
-

Η αγωνιστική πορεία της ΠΡΑΪΣΛΕΣ την έχει ήδη καταξιώσει και την έχει αναδείξει μακράν ως την κορυφαία τριετή φοράδα στο Μαρκόπουλο για το έτος 2011. Το επόμενο δυνατό της τεστ αποτελεί συνάμα και το «μεγάλο στοίχημα» για την ίδια, σε μια κούρσα που πρέπει να αποδείξει αν έχει τα φόντα για να μπορέσει τώρα να «κοντράρει στα ίσα» και τους κορυφαίους αρσενικούς συνομηλίκους της. Η πρόσφατη άκρως εντυπωσιακή εμφάνισή της στο Κύπελλο Καρυάτιδων έδειξε πλέον ξεκάθαρα πως η ΠΡΑΪΣΛΕΣ διέρχεται περίοδο κορυφαίας φόρμας και ραγδαίας ισχυροποίησης, έπεισε απόλυτα για τις πλούσιες αγωνιστικές της αρετές αλλά και για τη μαχητικότητα που τη διακρίνει (καθώς έχει καταφέρει να σημειώσει νίκες με κάθε πιθανή μορφή διαδρομής, ενώ μάλιστα στην τελευταία της συμμετοχή διαγωνίστηκε σε εξαιρετικά δυναμικό όμιλο) και τόνωσε την αισιοδοξία πως μπορεί να «σηκώσει ευχάριστα» και τα 2.400 μέτρα (η τελευταία εκτίμηση προκύπτει κυρίως με βάση τη σπουδαία διάθεση που επέδειξε κατά την τελική της προώθηση στο Κύπελλο Καρυάτιδων). Με δεδομένο τώρα ότι ο ίππος ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του προπονητή της για το φετινό Ντέρμπι, υπάρχει το δίλλημα ποιος θα είναι ο δεύτερος εκπρόσωπος του Στάβλου της (μεταξύ της ίδιας και του ΚΥΖΥΛ ΚΟΥΜ). Η τελευταία πάντως εντυπωσιακή εμφάνισή της σε συνδυασμό με τη μέτρια απόδοση που είχε ο ΚΥΖΥΛ ΚΟΥΜ στην πρόσφατη συμμετοχή του μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ΠΡΑΪΣΛΕΣ βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει εκείνη το «πράσινο φως» για να διαγωνιστεί στην κούρσα του Ντέρμπι. Αν τελικά αυτό επαληθευτεί, τότε εκτιμούμε πως η ΠΡΑΪΣΛΕΣ θα πρέπει να αποτελέσει μία εκ των βασικότερων διεκδικητών της νίκης και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπολογιστεί πάρα πολύ σοβαρά.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Prince of Wales' Stakes  

Νικητής ίππος: Rewilding

Rewilding
   
2011 Prince of Wales' Stakes
 «Ιπποδρομίες»
Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Royal Hunt Cup

Νικητής ίππος: Julienas

Julienas
    
2011 Royal Hunt Cup
«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Jersey Stakes

Νικητής ίππος: Strong Suit

Strong Suit

 
2011 Jersey Stakes

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Queensland Derby 

Νικητής ίππος: Shootoff

Shootoff

 
2011 Queensland Derby 
 «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Brisbane Cup  

Νικητής ίππος: Tullamore

Tullamore
    
2011 Brisbane Cup
 «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Queensland Guineas  

Νικητής ίππος: Torio's Quest

Torio's Quest

 
2011 Queensland Guineas 
  «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 T.J. Smith Stakes  

Νικητής ίππος: Benfica

Benfica
  
2011 T.J. Smith Stakes

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»