Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις: Σας… «θυμίζει» κάτι αυτή η ιστορία;


«Νευρική κρίση» στην κυβέρνηση λόγω επιλογών του ΟΠΑΠ

Ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στην κυβέρνηση η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να ορίσει ως προτιμητέο συνεργάτη στα τυχερά παιχνίδια Διαδικτύου την ιταλική Lottomatica. Επίσης κατά την ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ αποφασίστηκε η Intralot να καταστεί ο προτιμητέος τεχνολογικός προμηθευτής στα επίγεια παιχνίδια του οργανισμού για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Οι δύο συγκεκριμένες αποφάσεις έφεραν την κυβέρνηση στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης». Οι κινήσεις του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη ενόχλησαν ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν ήταν ενήμερος των κινήσεων του πρώην προέδρου του ΟΠΑΠ. Γι’ αυτό έθεσε θέμα παραμονής του, εξωθώντας τον κ. Σπανουδάκη σε αναγκαστική παραίτηση, παρόλο που ο τελευταίος δεν το επιθυμούσε.

Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι οι κινήσεις του κ. Σπανουδάκη ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και ότι ο ίδιος δεν θα προχωρούσε χωρίς άνωθεν εντολή σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. στον ΟΠΑΠ, από την οποία κρίνονταν συμβόλαια δεκάδων εκατ. ευρώ και ενδεχομένως το μέλλον της αποκρατικοποίησης του οργανισμού. Από τις αποφάσεις του, άμεσα ενισχυμένοι έβγαιναν η Intralot, η οποία αναμένεται να αποκτήσει ένα νέο συμβόλαιο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά και η Lottomatica, η οποία πλέον «έβαζε πόδι» στην ιδιαιτέρως κερδοφόρα αγορά των τυχερών παιγνίων της Ελλάδας και του ΟΠΑΠ.

Εμμέσως ωφελημένοι από τις αποφάσεις αυτές έβγαιναν οι επιχειρηματίες Σωκράτης Κόκκαλης και Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο τελευταίος φέρεται συνεργάτης της Lottomatica στην Ελλάδα, και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στη διάθεση των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), όπως επίσης και στη διανομή λαχείων, εφόσον βεβαίως στον σχετικό διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των κρατικών λαχείων επικρατήσει η κοινοπραξία ΟΠΑΠ-Lottomatica-Intralot-SG.

Η επιλογή της ιταλικής εταιρείας ως προτιμητέου συνεργάτη του ΟΠΑΠ στα διαδικτυακά παιχνίδια χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αριστοτεχνικό μοίρασμα της πίτας» από την πλευρά του κ. Σπανουδάκη. Η Intralot πήρε αυτό που «δικαιωματικά» της άνηκε από το 1989, ενώ ο βασικός ανταγωνιστής της πήρε μερίδιο στην ανερχόμενη αγορά των τυχερών παιγνίων Διαδικτύου. Η ιταλική εταιρεία, μάλιστα, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού η νέα συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Lottomatica Μάρκο Σάλα, δεν πρόκειται να επενδυθούν κεφάλαια από την πλευρά της εταιρείας. «Θεωρούμε ότι δεν μας έχει ζητηθεί να υπάρξει καμία δέσμευση κεφαλαίων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «και με δεδομένη μια απουσία οικονομικής στήριξης, δεν απασχολεί την διοίκηση της ιταλικής εταιρείας οποιαδήποτε οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή μια επιστροφή της στη δραχμή.

Oι μόνοι δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις του κ. Σπανουδάκη ήταν οι Ισραηλινοί της Playtech και ενδεχομένως ο επόμενος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ, εφόσον προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Για το τελευταίο, η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είχε θέσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση που θα επηρέαζε την αποκρατικοποίηση. Συγκεκριμένα ο απελθών διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος είχε απαγορέψει «διά ροπάλου» οποιαδήποτε απόφαση που θα δέσμευε μακροχρονίως τους υποψήφιους επενδυτές του ΟΠΑΠ. Τελικά οι αποφάσεις λήφθηκαν στον ΟΠΑΠ, μόλις τρεις ημέρες μετά την παραίτηση του κ. Μητρόπουλου από το Ταμείο.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος εμφανίζεται να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ υλοποίησης και μη υλοποίησης των αποφάσεων του προκατόχου του.

Πηγή: www.kathimerini.gr
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»