Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«Ούτε στο σινεμά» δε συμβαίνουν…


Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα ορισμένων δημιουργούν καθημερινά «ευτράπελα», στη χειρότερη εποχή για τις Ιπποδρομίες στην Ελλάδα

«Ρεσιτάλ» (για άλλη μία φορά) από τον κεντρικό παρουσιαστή της εκπομπής του ΟΔΙΕ που (ξανα)διέγραψε άλογο(!!!) και δεν… καταλάβαινε τι συνέβαινε!

Σήμερα αναρτήθηκε εσφαλμένο και το αναλυτικό πρόγραμμα (με λάθος ώρα έναρξης) των Γαλλικών Ιπποδρομιών!!! – Διόρθωσαν το συνοπτικό πρόγραμμα, αλλά… ξέχασαν(!!!) να διορθώσουν το αναλυτικό…


Πολύ «τραβηγμένο» το σενάριο, ακόμα και για κωμωδίες…!

Χθες, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της έκτης Ελληνικής ιπποδρομίας της προγράμματος, ο ίππος ΝΤΑΜΠΛ ΤΡΑΜΠΛ επέστρεψε πίσω - χωρίς καμία ειδοποίηση - και του αφαιρέθηκε η ιπποσκευή. Αμέσως, λοιπόν, χωρίς περιστροφές και χωρίς φυσικά να ζητήσει καν να μάθει τι συνέβη, ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής του ΟΔΙΕ έσπευσε να… «ενημερώσει» τους φιλίππους ότι το άλογο διεγράφη…

Θυμούνται όλοι – τα γεγονότα εξάλλου είναι σχετικά πρόσφατα – πόσο κόσμο «πήρε στον λαιμό του» ο ίδιος άνθρωπος, όταν ανακοίνωσε από αυτό το ίδιο μικρόφωνο - σε μία άλλη θλιβερή περίπτωση - ότι ο ίππος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ διεγράφη… Λίγη ώρα αργότερα, ο ίππος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ έτρεξε κανονικά και «κέρδισε περίπατο», οι παίκτες που είχαν την… «ατυχία» να παρακολουθούν την εκπομπή «έκλαιγαν την μοίρα τους» που είχαν ακυρώσει τα κερδισμένα – όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα – δελτία τους, ο παρουσιαστής δε ζήτησε ούτε συγνώμη και ο ΟΔΙΕ… «έκανε γαργάρα» το περιστατικό, αφού ακόμα περιμένουν οι φίλιπποι (μάταια) ένα σχετικό Δελτίο Τύπου…

Όμως, επειδή «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», χρειάζεται επιτέλους άμεσα να γίνει κάτι προκειμένου να απαλλαχθούν οι φίλιπποι από την συστηματική παραπληροφόρηση που τους προσφέρεται Ο ίππος ΝΤΑΜΠΛ ΤΡΑΜΠΛ τελικά διεγράφη… όσο είχε διαγραφεί και ο ίππος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ!!! Και το καλύτερο όλων, είναι ότι, ούτε μετά τον τερματισμό της κούρσας δεν αναφέρθηκαν στην εκπομπή τα ακριβή περιστατικά που εκτυλίχθησαν, προς ενημέρωση των φιλίππων! Για τέτοια «ποιότητα» εκπομπής μιλάμε!

Τα γεγονότα που συνέβησαν λοιπόν λίγο πριν από την εκκίνηση της έκτης ιπποδρομίες του Ελληνικού προγράμματος έχουν ως εξής:

- Πριν από τη διεξαγωγή της έκτης Ελληνικής ιπποδρομίας ο αναβάτης Κεράτσας αρνείται να ιππεύσει επικαλούμενος τραυματισμό.

- Οι Ελλανοδίκες στην συνέχεια λαμβάνουν την απόφαση να αντικαταστήσουν τον αναβάτη Κεράτσα με τον αναβάτη Δρόσο.

- Ο ίππος ΝΤΑΜΠΛ ΤΡΑΜΠΛ επιστρέφει στο σελωτήριο και εκεί του αφαιρείται η ιπποσκευή προκειμένου να σελωθεί εκ νέου αργότερα, αφού έπρεπε πρώτα να προζυγιστεί μαζί με την ιπποσκευή ο αναβάτης Δρόσος, που επρόκειτο να αντικαταστήσει τον αναβάτη Κεράτσα (Κώδικας Ιπποδρομιών – άρθρο 136)

- Ενώ προχωρούν κανονικά οι παραπάνω διαδικασίες, ο γιατρός που εξετάζει τον αναβάτη Κεράτσα τον κρίνει τελικά ικανό να ιππεύσει.

- Μετά από την γνωμάτευση του γιατρού, ο ίππος ΝΤΑΜΠΛ ΤΡΑΜΠΛ επανασελώνεται και ιππεύεται κανονικά από τον αναβάτη Κεράτσα όπως αρχικά ήταν δηλωμένος, ενώ για το περιστατικό - συνολικά - οι Ελλανοδίκες της ημέρας συντάσσουν σχετική αναφορά προς την Επιτροπή Ιπποδρομιών.

Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται «δίπλα» του, ο κεντρικός παρουσιαστής «διαγράφει» τον ίππο ΝΤΑΜΠΛ ΤΡΑΜΠΛ… Και αυτή η εκπομπή που παρακολουθούν οι φίλιπποι κοστίζει 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως, εκτός από τις αμοιβές των συντελεστών!!!

«Κερασάκι στην τούρτα» η λανθασμένη ώρας έναρξης του σημερινού προγράμματος!

Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε και το… απίστευτο: στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε πρόγραμμα που ανέγραφε λανθασμένη ώρα για τη διεξαγωγή των Γαλλικών ιπποδρομιών, περίπου μία ώρα νωρίτερα από ότι ήταν κανονικά προγραμματισμένες! Με άλλα λόγια, όσοι δύστυχοι φίλιπποι διάβαζαν στην επίσημη σελίδα του ΟΔΙΕ, ενημερώνονταν ότι οι Γαλλικές κούρσες της Τρίτης 19-2-2013 ξεκινούν στις 13:25, αντί του ορθού, που ήταν στις 14:30!!!

Επικοινωνήσαμε με τον ΟΔΙΕ προκειμένου να ενημερώσουμε για το λάθος και η απάντηση που μας έδωσαν, ήταν… αποστομωτική: «Το λάθος διορθώθηκε»! Αυτό που δεν κατάλαβαν και… χρειάστηκε η δική μας επεξήγηση, ήταν το γεγονός ότι είχε διορθωθεί το συνοπτικό πρόγραμμα και όχι το αναλυτικό (αυτό δηλαδή που περιέχει τους συμμετέχοντες ίππους, αναβάτες, κιλά κλπ) το οποίο συμβουλεύεται όποιος θέλει να στοιχηματίσει στις κούρσες!

Τι να περιμένει πια κανείς…

Το ότι «έχει βαρέσει διάλυση πριν από την ώρα του» ο ΟΔΙΕ είναι «ορατό από μακρόθεν»… Αυτό που έχει πάντως μεγάλη αξία και ιδιαίτερη βαρύτητα είναι πως ακόμα και αυτή την στιγμή, που ο ΟΔΙΕ βαίνει προς οριστική διάλυση και οι θέσεις όσων εργάζονται στον/για τον Οργανισμό δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες στην «νέα εποχή», αντί να «τα δίνουν όλα» προσπαθώντας φιλότιμα για το καλύτερο δυνατό, εν τούτοις παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο φαινόμενο: προχειρότητα, έλλειψη ικανοτήτων, μία γενική μετριότητα…

Κρίμα για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες…
«Ιπποδρομίες»

Έκτακτη ανακοίνωση: Προσοχή στην ώρα έναρξης του σημερινού προγράμματος

Μέχρι την ώρα που δημοσιεύεται το κείμενο, υπάρχει λανθασμένη υπόδειξη στην ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ ότι η πρώτη Γαλλική κούρσα ξεκινά στις 13:25, αντί του ορθού που είναι στις 14:30

Λάθος (και) στο πρόγραμμα!!!

Ένας φίλιππος και φίλος των «Ιπποδρομιών» (τον οποίον ευχαριστούμε θερμότατα) μας ενημέρωσε για εσφαλμένη αναφορά στην ώρα διεξαγωγής της πρώτης σημερινής Γαλλικής ιπποδρομίας! Πιο συγκεκριμένα, στο αναλυτικό Γαλλικό πρόγραμμα του ΟΔΙΕ για σήμερα, Τρίτη 19-2-2013, αναφέρεται ώρα διεξαγωγής της πρώτης ιπποδρομίας του προγράμματος στις 13:25, ενώ η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί στις 14:30!!!

Επικοινωνήσαμε άμεσα με τον ΟΔΙΕ προκειμένου να ενημερώσουμε για το τραγικό λάθος (άραγε, κανείς δεν μπαίνει ποτέ στον κόπο να ελέγξει;) και τι μας απάντησαν; Ότι… «το λάθος διορθώθηκε»!!!

Αυτό που είχαν διορθώσει οι δύσμοιροι, ήταν μόνο το συνοπτικό πρόγραμμα της ημέρας και όχι το αναλυτικό, αυτό δηλαδή στο οποίο προστρέχουν όσοι φίλιπποι επιθυμούν να δουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημέρας!

Προσοχή, λοιπόν, το σημερινό πρόγραμμα έχει ώρα έναρξης στις 14:30…
«Ιπποδρομίες»

Το σχόλιο της ημέρας


Είναι ή όχι «ποινικά κολάσιμη πράξη» η μη απόδοση προς τους δικαιούχους των εσόδων που προορίζονται - βάσει Νόμου - από το ιπποδρομιακό στοίχημα για τα έπαθλα;

Η «κατάντια» των οικονομικών του ΟΔΙΕ οδηγεί πλέον την κατάσταση στο να… «συζητούνται τα αυτονόητα»…!


Σημεία των καιρών…

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε – για μία ακόμα φορά στη διάρκεια της ζωντανής συνέντευξης αυξημένη δυσφορία από πλευράς ιδιοκτητών προς τον ΟΔΙΕ, με αφορμή την μη καταβολή από τον Οργανισμό των αναλογούντων ποσών των επάθλων προς αυτούς, ένα ζήτημα που αν λάβει προσεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παύση των Ελληνικών Ιπποδρομιών.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση διαφαινόταν εδώ και καιρό και είναι αποτέλεσμα της διαρκώς επιδεινούμενης πορείας των εσόδων του ΟΔΙΕ. Για ένα αρκετά μεγάλο πλήθος από τα θλιβερά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στον Ελληνικό Ιππόδρομο υπάρχει αναμφίβολα ουσιαστική συμμετοχή αλλά και συνυπευθυνότητα – στον βαθμό που τους αναλογεί – τόσο της Ιδιοκτησίας όσο και των επαγγελματιών του χώρου, κάτι που είναι άλλωστε πολλάκις επισημασμένο και πανθομολογούμενο, πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες της Ιδιοκτησίας στην προκειμένη περίπτωση είναι και εύλογες και βάσιμες.


Με βάση λοιπόν την ισχύουσα Νομοθεσία καθώς και τις κείμενες ιπποδρομιακές Διατάξεις, η καταβολή των αναλογούντων ποσών προς τους ιδιοκτήτες των ίππων που δικαιούνται χρηματικών επάθλων γίνεται αφού επιστρέψουν οι εργαστηριακές αναλύσεις των αποτελεσμάτων των βιολογικών υγρών που έχουν ληφθεί από τους ίππους και συνταχθεί η βεβαίωση από το Γραφείο Καταχωρήσεων και Εγγραφών της Φιλίππου Ένωσης, η οποία διαβιβάζεται ακολούθως στον Ταμία του Ιπποδρόμου και επέχει θέση εντολής – πληρωμής, τα δε ποσά των επάθλων προέρχονται σήμερα αποκλειστικά από τα έσοδα του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος και αντιστοιχούν στο 5,00% των ακαθάριστων εισπράξεων του ΟΔΙΕ από αυτό (πηγές: Κώδικας Ιπποδρομιών - Κεφάλαιο 12, Άρθρο 152, περίπτωση α’ («Έπαθλα Ιδιοκτητών - Βραβεία») - Νόμος 3708/2008). Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε λογικά σκεπτόμενος φίλιππος αντιλαμβάνεται χωρίς δυσκολία ότι ο ΟΔΙΕ οφείλει να καταβάλλει τα ποσά των επάθλων που αναλογούν στους ιδιοκτήτες, όχι «από την τσέπη του» (με την «αυστηρή» πάντοτε έννοια του όρου) αλλά από τα χρήματα των φιλίππων, δηλαδή από τμήμα των εσόδων του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, τα οποία εισπράττει καθημερινά και σύμφωνα με τον Νόμο οφείλει να αποδίδει άμεσα στον Λογαριασμό Επάθλων. Υπάρχει οπωσδήποτε και το ζήτημα της καθυστερημένης λήψης των εργαστηριακών ελέγχων, γεγονός όμως που οφείλεται - και πάλι- αποκλειστικά στον ΟΔΙΕ και στην καθυστέρηση της καταβολής των αναλογούντων ποσών για τις ουροληψίες προς τη Φίλιππο Ένωση!

Αυτό που πρέπει επίσης να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους είναι ότι ο ΟΔΙΕ, εξαιτίας της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει, πιθανώς επιλέγει να «ρυθμίζει» ή να «παγώνει» τις οφειλές του, ή ακόμα και να δίνει «προτεραιότητα» στην κάλυψη άλλων οικονομικών αναγκών του, όμως τα λεφτά για τα έπαθλα είναι ουσιαστικά «δεσμευμένο χρήμα» από τον Νόμο, προορισμένο αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό και δεν νοείται σε καμία περίπτωση η επίκληση οικονομικής δυσπραγίας, δεδομένου ότι η εισροή των εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα γίνεται τοις μετρητοίς. Επομένως τα χρήματα των επάθλων υπάρχουν, απλώς χρησιμοποιούνται από τον ΟΔΙΕ ποικιλοτρόπως και για άλλους σκοπούς από αυτούς που εξαρχής προορίζονται

Το «δις εξαμαρτείν»

Μία παρόμοια περίπτωση όπου ο ΟΔΙΕ δεν απέδωσε – ως όφειλε - έσοδα που ορίζει ρητά ο Νόμος (όπως συμβαίνει δηλαδή και σε αυτήν την περίπτωση) είναι η γνωστή σε όλους πλέον υπόθεση της μη καταβολής προς το Δημόσιο των παρακρατηθέντων φόρων από τα κερδισμένα δελτία του Ιπποδρόμου, ενέργεια για την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού διώκεται σήμερα ποινικά σε βαθμό κακουργήματος. Δεν είναι ταυτόσημες αυτές οι δύο υποθέσεις, αφού στην περίπτωση των παρακρατηθέντων φόρων η οφειλή εκείνη ήταν προς το Δημόσιο, ενώ στην περίπτωση της μη απόδοσης των επάθλων η οφειλή είναι προς ιδιώτες, η «λογική» πάντως της ενέργειας είναι ίδια, καθώς επίσης και τα «ειδικά χαρακτηριστικά» τους: υπάρχει η σαφής, ρητή και κατηγορηματική εντολή με βάση τον Νόμο και τις ιπποδρομιακές Διατάξεις που επιβάλλουν την καταβολή χρημάτων από πλευράς ΟΔΙΕ και η Ηγεσία του Οργανισμού δεν το πράττει, αφού μάλλον έχει «άλλη άποψη»… Σε ο, τι αφορά πάντως στην πρώτη περίπτωση, η συνέχεια θα δοθεί προσεχώς στα ακροατήρια των Δικαστηρίων, για το θέμα της μη καταβολής των επάθλων, όμως, τι ακριβώς ισχύει; Είναι ή όχι μία «ποινικά κολάσιμη πράξη», εφόσον ο Νόμος δεν εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση και τα χρήματα δεν αποδίδονται όταν και όπως πρέπει;

Οι ιδιοκτήτες δε ζητούν αυξήσεις, δε ζητούν το ποσό των προκηρυγμένων επάθλων, ζητούν απλώς από τον ΟΔΙΕ την έγκαιρη καταβολή των ποσών των επάθλων που προκύπτουν από τον Νόμο και τον Κώδικα Ιπποδρομιών. Με άλλα λόγια, δε ζητούν «χάρες» από κανένα, αλλά ο, τι τους αναλογούν σήμερα από το ιπποδρομιακό στοίχημα και τίποτα παραπάνω. Φτάσαμε πια δυστυχώς στο σημείο να γίνεται ολόκληρη συζήτηση για τα αυτονόητα… Και μη χειρότερα (αν και με τέτοια νοοτροπία Ηγεσίας, μάλλον δεν μπορεί κανείς να «πάρει όρκο» πως δεν υπάρχουν και χειρότερα…)

Διαβάστε επίσης (κάντε κλικ στον τίτλο):


«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»