Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι «Ιπποδρομίες» αποστέλλουν επιστολή προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου


Στην πιο κρίσιμη ιστορική καμπή για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες, με τον ΟΔΙΕ να κινείται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και την αποκρατικοποίησή του να μπαίνει σε μία νέα φάση, αυτήν δηλαδή της προσπάθειας δημιουργίας κατάλληλου νομικού και θεσμικού πλαισίου που θα διέπει το άθλημα στο μέλλον, οι «Ιπποδρομίες», με αίσθημα ευθύνης, απέστειλαν σήμερα επιστολή προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να θέσουν υπόψη όλων των αρμοδίων ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και  τα οποία εκτιμούμε πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην «θωράκιση» των Ελληνικών Ιπποδρομιών, θα εκμοντερνιστούν πολλές από τις αναχρονιστικές Διατάξεις που ισχύουν σήμερα και θα μπουν επιτέλους σταθερά θεμέλια ώστε να ανταποκριθεί επιτυχώς ο Ιππόδρομος στις ανάγκες των καιρών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των «Ιπποδρομιών» προς το ΤΑΙΠΕΔ:



Προς: Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής 
    Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)                                                                               Κορυδαλλός, 24-02-2012
        
Κοιν.: Υπουργείο Οικονομικών
           Ιπποδρομιακό Τύπο
           Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες

Σχετ.: Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών της 04ης-06-2010 με θέμα: «Ελληνικές Ιπποδρομίες, η μεθεπόμενη ημέρα»

Συν.: Ένα (1) έγγραφο


Θέμα: Ενέργειες και δράσεις για την προάσπιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών

Αξιότιμοι κύριοι,

Εκπροσωπώντας – ως διαχειριστής της ιστοσελίδας – τον ιπποδρομιακό ιστοχώρο «Ιπποδρομίες» (http://ippodromiaka-nea.blogspot.com/) και με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), δράττομαι της ευκαιρίας προκειμένου να σας παραθέσω μερικά στοιχεία τα οποία εκτιμώ βάσιμα πως μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα στην δική σας προσπάθεια.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώνονται αυτή την εποχή στον Ελληνικό Ιππόδρομο δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού σε όσους εμπλέκονται (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) με αυτόν, αφού βρίσκεται μόνιμα πια αντιμέτωπος με το φάσμα του «λουκέτου», κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει ως ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον.

Ο σημαντικότερος λόγος που απευθύνομαι σε εσάς σήμερα μέσω αυτής της επιστολής είναι ο ορατός πλέον κίνδυνος να σταματήσει πολύ σύντομα η τέλεση των Ελληνικών Ιπποδρομιών, γεγονός που αν συμβεί τελικά, τότε θα αποβεί ολέθριο για χιλιάδες εργαζομένους και μοιραίο για το ίδιο το άθλημα.

Ανεξάρτητα πάντως από τα παραπάνω, η «θεσμική θωράκιση» των Ελληνικών Ιπποδρομιών ενόψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης και η διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης διεξαγωγής των Ελληνικών Ιπποδρομιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη από σήμερα κιόλας. Πριν από λίγες μόλις μέρες, συγκεκριμένα στις 14-02-2012, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ (http://www.hradf.com/gr) προκήρυξη – πρόσκληση  υποβολής προτάσεων για την παροχή νομικών υπηρεσιών Ευρωπαϊκού Δικαίου σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 3 του κειμένου της πρόσκλησης («Αντικείμενο της πρόσκλησης – Έργο προς ανάθεση») και ειδικότερα στην περίπτωση (α) τα εξής:

«… Διερεύνηση του υφιστάμενου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με την Εταιρία, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη ΦΕΕ, και συνδρομή στις τροποποιήσεις που τυχόν θα απαιτηθούν…»

Με δεδομένη την – εκ των πραγμάτων – αλλαγή στον χαρακτήρα ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα επισυμβεί για τον ΟΔΙΕ (όπου από Δημόσια επιχείρηση περνά πλέον μέσω της αποκρατικοποίησης σε ιδιωτικά χέρια) αναγκαστικά χρειάζεται αντίστοιχα να αλλάξουν οι αρμοδιότητες όπως και ο ρόλος της Φιλίππου Ένωσης της Ελλάδος, της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής και του καθ’ ύλην αρμόδιου Φορέα που ασκεί εποπτεία στις Ελληνικές Ιπποδρομίες σήμερα για λογαριασμό της Πολιτείας σε ο, τι αφορά σε θέματα που άπτονται του αγωνιστικού και πειθαρχικού ελέγχου.

Η πρώτη επισήμανση που πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο έχει να κάνει με το γεγονός πως ενώ μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ περιορίζονται καθαρά στον αγωνιστικό και πειθαρχικό έλεγχο των Ιπποδρομιών, η μελλοντική διενέργεια του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος από κάποιον ιδιώτη δημιουργεί την ανάγκη για τον έλεγχο και την εποπτεία αυτού από ένα Κρατικό Φορέα, ρόλος που αρμόζει απόλυτα σε κάθε περίπτωση στην Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος. Στον αντίποδα, με βάση τις ισχύουσες Διατάξεις και Κανόνες που διέπουν τις Ελληνικές Ιπποδρομίες, η Φίλιππος Ένωση είναι επιφορτισμένη με την κατάρτιση και τροποποίηση του Κώδικα Ιπποδρομιών (Κώδικας Ιπποδρομιών – Κεφάλαιο 1: «Διοικητικό Συμβούλιο», Άρθρο 1, περίπτωση β και Κώδικας Ιπποδρομιών – ΦΕΕ, Βασικές Διατάξεις – Α.Ν. 399/68, Άρθρο 3, περίπτωση γ) καθώς και των Γενικών Διατάξεων (Κώδικας Ιπποδρομιών – Κεφάλαιο 1: «Διοικητικό Συμβούλιο», Άρθρο 2, περίπτωση στ), κάτι που είναι μάλλον εύκολα αντιληπτό πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να πράττει, αφού για παράδειγμα κανένας δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να εμποδίσει τον ιδιώτη να εντάξει τις Ελληνικές Ιπποδρομίες στο σύστημα pattern races, όπου οι Κανόνες και οι Διατάξεις σε μία τέτοια περίπτωση υπάγονται υποχρεωτικά σε ένα διεθνές πρότυπο Κανόνων θεσπισμένο από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιπποδρομιακών Αρχών, την IFHA (International Federation of HorseracingAuthorities ), της οποίας μέλος είναι σήμερα και η ΦΕΕ.

Συνεπώς, με βάση τα προαναφερθέντα, είναι προφανής η «απαίτηση» αναπροσαρμογής του πλαισίου λειτουργίας καθώς και των αρμοδιοτήτων της ΦΕΕ, η οποία πλέον καλείται να αναλάβει ένα νέο ρόλο, προσαρμοσμένο στις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Η ριζική αναδιαμόρφωση των – πλήρως αναχρονιστικών – Διατάξεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του συνόλου των επαγγελματιών του Ιπποδρόμου, με τους οποίους η εκ μέρους σας διαβούλευση μπορεί να αποδειχτεί πολύ εποικοδομητική, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο με στοιχεία την «εικόνα» που έχετε για τον Ελληνικό Ιππόδρομο. Ζητήματα όπως για παράδειγμα του διαχωρισμού στο Ποινολόγιο των περιπτώσεων εκείνων εύρεσης ίππου να έχει κάνει χρήση μιας θεραπευτικής (και όχι αναβολικής) ουσίας χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά.

Ένα άλλο – εξαιρετικά σοβαρό – ζήτημα το οποίο κατά την προσωπική μου εκτίμηση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφορά στην συνεχή και ομαλή διεξαγωγή των Ελληνικών Ιπποδρομιών στο διηνεκές. Για τον λόγο αυτό είχα αποστείλει προς τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών επιστολή με ημερομηνία 04-06-2011 (την οποία σας επισυνάπτω) όπου εκεί εξηγώ τους λόγους για τους οποίους μία παύση – έστω και προσωρινή – των Ελληνικών Ιπποδρομιών θα ήταν καταστροφική για το άθλημα. Σε εκείνη την αναφορά θα ήθελα να προσθέσω σήμερα άλλη μία παράμετρο, αυτή του συμβολισμού: Από την αρχαιότητα οι Ιπποδρομίες αποτελούσαν κορυφαία αθλητική δραστηριότητα, ενώ μάλιστα από το 680 π.Χ. αποτελούσαν ένα από τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα Ολυμπιακό αγώνισμα πέραν όλων των άλλων, το οποίο  – για πρακτικούς κυρίως λόγους – δεν διεξάγεται πια στην «σύγχρονη εκδοχή» τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρόλα αυτά, ο απόηχος μίας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια ιπποδρομιακή – και όχι μόνο – κοινή γνώμη θα ήταν μάλλον τεράστιος, σε μία εποχή μάλιστα όπου η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και που επιπλέον φέτος είναι «Ολυμπιακό έτος». Για αυτό λοιπόν, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής ροής των Ελληνικών Ιπποδρομιών με την ρητή δέσμευση του ιδιώτη για διενέργεια εξασφαλισμένου αριθμού διαδρομών σε ετήσια βάση, με εγγυημένο τα ποσά των επάθλων των Ιπποδρομιών, το ύψος των οποίων πρέπει να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένο από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (από τα κέρδη ή τις ζημίες του ιδιώτη) και με οικονομική ρήτρα που να καλύπτει τόσο τους επαγγελματίες του Ιπποδρόμου όσο και το Δημόσιο από πιθανές απώλειες εσόδων, είναι ίσως το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που θα κληθείτε για να διαχειριστείτε στην «νέα εποχή» του ΟΔΙΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι «προκλήσεις» είναι πολλές και οι κίνδυνοι αυξημένοι, σε μία «οριακή» στιγμή για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες, οι οποίες βαδίζουν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Επειδή λοιπόν και από την δική σας προσπάθεια θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον του αθλήματος, θεώρησα σκόπιμο να σας παρουσιάσω κάποια «προβληματικά σημεία» που εκτιμώ πως έχουν την ανάγκη των δικών σας ενεργειών και δράσεων με στόχο την προάσπιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Αφού σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο έργο που αναλάβατε, παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή πληροφορία.


Με εξαιρετική τιμή,

Για τις «Ιπποδρομίες»,
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Συνημμένα: Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών της 04ης-06-2010 με θέμα: «Ελληνικές Ιπποδρομίες, η μεθεπόμενη ημέρα».

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Επειδή η επιστολή που αναφέρεται ως συνημμένο έγγραφο είχε γραφτεί και αποσταλεί πριν ακόμα δημιουργηθούν οι «Ιπποδρομίες», δημοσιεύουμε και την επιστολή του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη της 04ης-06-2010 προς τον πρώην Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ελληνικές Ιπποδρομίες, η μεθεπόμενη ημέρα»:


Προς: Υπουργό Οικονομικών                                                                                                    Κορυδαλλός, 4-6-2010

Κοιν. : Υπουργό Πολιτισμού
Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
           Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών
Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.)
            Ιπποδρομιακό Τύπο
            Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες

Θέμα: Ελληνικές Ιπποδρομίες, η μεθεπόμενη ημέρα

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και ο Ο.Δ.Ι.Ε.) θα ήθελα να σας παραθέσω σειρά σκέψεων που μπορούν ενδεχομένως να αποβούν χρήσιμες  στην λήψη των επικείμενων αποφάσεων των σχετικών με το μέλλον των Ελληνικών Ιπποδρομιών.

Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.) έχει την αποκλειστικότητα της διενέργειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα είναι ουσιαστικό μονοπώλιο σε αντίθεση με άλλα προσφερόμενα γεγονότα προς στοιχηματισμό (πχ ποδοσφαιρικούς αγώνες) ώστε οι όποιες σκέψεις για μετάβαση του Ιπποδρόμου σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες που διαφοροποιούν τον Ο.Δ.Ι.Ε. από άλλους Οργανισμούς που ασχολούνται με την διενέργεια στοιχήματος στην χώρα μας (Ο.Π.Α.Π.). Μερικές ενδεικτικές επισημάνσεις που ενισχύουν αυτή την άποψη είναι οι εξής:

1) Οι εγχώριοι ποδοσφαιρικοί αγώνες όλων των επαγγελματικών κατηγοριών προσφέρονται προς στοιχηματισμό ακόμα και από ανταγωνιστές του Ο.Π.Α.Π. στο εξωτερικό (και στο Διαδίκτυο) «σπάζοντας» την μονοπωλιακή διάθεση και διαχείριση των προσφερόμενων γεγονότων ενώ στον αντίποδα οι Ελληνικές Ιπποδρομίες ακόμη κατέχουν αυτή την αποκλειστικότητα τόσο στην διάθεση όσο και στην διενέργεια και στην διεξαγωγή τους.

2) Στους εγχώριους ποδοσφαιρικούς αγώνες όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που προσφέρονται προς στοιχηματισμό οι ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτούς είναι ανώνυμες εταιρίες με διάφορες πηγές εσόδων (μέτοχοι, εισιτήρια, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, μπουτίκ και άλλα σημεία πωλήσεων κλπ) ενώ οι Ελληνικές Ιπποδρομίες στον αντίποδα - διότι και εδώ περί αθλήματος πρόκειται - έχουν ως αποκλειστική πηγή εσόδων τους το ιπποδρομιακό στοίχημα (τα διατιθέμενα έπαθλα των ιπποδρομιών προκύπτουν από τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος).

Συνεπώς, η εκχώρηση της διενέργειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος σημαίνει και ταυτόχρονη παραχώρηση της διεξαγωγής του αθλήματος των ιπποδρομιών. Στο πιθανό ενδεχόμενο κάποιος επίδοξος επενδυτής να αναλάβει τις τύχες του Ο.Δ.Ι.Ε. και για δικούς του λόγους να αποφασίσει στο μέλλον το κλείσιμό του, το γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει σε πλήρη αδρανοποίηση το ιπποδρομιακό άθλημα με ορατό τον κίνδυνο αφενός της εξαφάνισης των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα (με την οργανωμένη τους μορφή όπως γνωρίζουμε σήμερα ασφαλώς και όχι κάποιες ερασιτεχνικές ιπποδρομίες εθιμοτυπικού χαρακτήρα που τελούνται στην χώρα μας μεμονωμένα) και αφετέρου των απωλειών εισοδημάτων για πολλές χιλιάδες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με (ή γύρω) από τις ιπποδρομίες (επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον Ο.Δ.Ι.Ε., πράκτορες, Ιπποδρομιακός Τύπος, διανομείς, καλλιεργητές, έμποροι και εισαγωγείς ζωοτροφών και άλλων σκευασμάτων κλπ) καθώς και της «αχρήστευσης» τεράστιων κεφαλαίων επενδύσεων που έχουν ήδη διατεθεί για την ενίσχυση του ζωικού δυναμικού από τους επιχειρηματίες του χώρου (ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων).

Συμπερασματικά, η ύπαρξη και η συνέχιση του αθλήματος των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα σήμερα αλλά και στο μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Η μετάβαση σε ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλου τύπου για πολλούς φαντάζει ως μονόδρομος, άλλοι ίσως θεωρούν ως αναγκαία μια τέτοια κίνηση που πηγάζει από την δέσμευση της Πολιτείας στα πλαίσια μίας ευρύτερης και δραστικής μείωσης του Δημόσιου τομέα, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα όμως που προκύπτουν από την ανάλυση που σας παρέθεσα είναι η ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας των Ελληνικών Ιπποδρομιών στο διηνεκές ανεξάρτητα από την μορφή και το είδος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (πχ αν θα είναι μονοπωλιακή η διαχείριση του ιπποδρομιακού προϊόντος εφεξής ή όχι, αν θα περάσει εξ ολοκλήρου σε χέρια ιδιωτών ή αν θα εφαρμοστεί «μικτό» μοντέλο Δημοσίου – ιδιωτών κλπ). Η προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου νομίζω πως πρέπει να εστιαστεί στην δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε οι Ελληνικές Ιπποδρομίες να μην κινδυνεύσουν να διακοπούν ούτε δευτερόλεπτο ανεξάρτητα από το ποιος διεξάγει το ιπποδρομιακό στοίχημα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στους κανόνες που διέπουν το Διαδίκτυο αφού όπως αναφέρεται σχετικά σε όλα τα δημοσιεύματα στον Τύπο στις σκέψεις της Κυβέρνησης είναι να ρυθμίσει με σχέδιο Νόμου το Ιντερνετικό στοίχημα. Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να ενταχθεί και το ιπποδρομιακό στοίχημα και ο Ο.Δ.Ι.Ε. σε αυτές τις ρυθμίσεις ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν περιπτώσεις «άτυπου ανταγωνισμού» και «αντικρουόμενων συμφερόντων» μεταξύ εγχώριων Οργανισμών διενέργειας στοιχήματος (στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ Ο.Π.Α.Π. και Ο.Δ.Ι.Ε.).

Η χώρα μας ζει δύσκολες στιγμές που απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος διανύει ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του με χρόνια «εσωτερικά» προβλήματα που τον ταλαιπωρούν επί μακρόν, που οξύνθηκαν λόγω της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης και απειλούν την ίδια του την ύπαρξη και λειτουργία  ακόμη και στο εγγύς μέλλον. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα χαράξουν αμετάκλητα την πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου αλλά και το μέλλον των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Δική μου ευχή είναι η μεθεπόμενη ημέρα των Ελληνικών Ιπποδρομιών (διότι από ο, τι φαίνεται η επόμενη ημέρα είναι η μετάβαση του Ιπποδρόμου σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς) να τις βρει θεσμικά θωρακισμένες, απαλλαγμένες από προβλήματα του παρελθόντος ώστε όλοι όσοι αγαπούμε, ζούμε και κινούμαστε γύρω από αυτές να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.

Αφού σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη σας να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις μου, παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή απορία.

Με εξαιρετική τιμή,

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

 «Ιπποδρομίες»

Απόψεις – Κ. Μητρόπουλος: «θα αργήσουν να αποδώσουν οι αποκρατικοποιήσεις»


 «Δεν υπάρχει καμία μελέτη για την αξία της δημόσιας περιουσίας» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

Εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν η διαδικασίες παραχώρησης του IBC στο Μαρούσι, το οποίο θα δοθεί για 99 έτη

Μία διαδικασία που θα πάρει πολύ καιρό για να καρποφορήσει θα είναι το Ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Κ. Μητρόπουλο, αφού στη χώρα μας επικρατεί πλήρης επενδυτική «άπνοια», τα τεχνικά και νομικά προβλήματα των προς πώληση ακινήτων είναι πολλά, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αρκετών σημαντικών αγορών, όπως για παράδειγμα αυτή του Real Estate.

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, χρησιμοποίησε οξεία γλώσσα, λέγοντας ότι «κατατρεχόμαστε από μερικούς μύθους που μου βασανίζουν την ζωή».
Κ. Μητρόπουλος

«Ένας από αυτούς είναι η αξία της περιουσίας του δημοσίου, για την οποία δεν υπάρχει καμία μελέτη, αλλά μόνο μία ελπίδα και μία υπερηφάνεια. Η αγορά δεν μας έχει τιμήσει και θα αργήσει πολύ να το κάνει, εάν δεν συμπεριφερθούμε με άλλους τρόπους» σημείωσε.

«Ένας άλλος μύθος λέει ότι υπάρχουν ουρές επενδυτών, οι οποίοι το μόνο που αντιμετωπίζουν είναι προβλήματα και γραφειοκρατία. Ε, λοιπόν δεν υπάρχουν επενδυτές!» τόνισε.

«Στην Αφάντου, που λέμε να κάνουμε γκολφ, δεν μπορεί να ποτιστεί το χορτάρι, διότι δεν υπάρχει νερό» αποκάλυψε, σημειώνοντας ότι η λύση της αφαλάτωσης και της χρήσης θαλασσινού νερού, απερρίφθη, καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα στις κοντινές παραλίες.

Επενδυτική «άπνοια»

«Η Ελλάδα βρίσκεται απολύτως εκτός από την αγορά του real estate. Δεν μας ξέρει κανένας!»
τόνισε κατηγορηματικά ο ισχυρός άνδρας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Ταμείο με αντικείμενο την διερεύνηση της προθυμίας ευπόρων πολιτών άλλων κρατών να επενδύσουν στην παραθεριστική κατοικία της χώρας μας, «πολλοί προτίμησαν άλλες χώρες και κάποιοι δεν θέλουν καν κατοικία σε άλλο τόπο εκτός από τον δικό τους». «Για την αγορά της θερινής κατοικίας, για την οποία τόσο πολύ συζητάμε, δεν πήραμε πολύ καλές απαντήσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ταμείου για την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας. «Έχουμε καταγεγραμμένα χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται για 3,5 εκατ. στρέμματα ή αλλιώς το 3% της Ελληνικής γης! Εάν τα δίναμε για θερινή κατοικία, όλη η Ελλάδα θα γινόταν ένα παραθεριστικό χωριό. Αυτά δεν γίνονται!» είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε ότι το δημόσιο διαθέτει μεταξύ 70.000 και 110.000 ακινήτων, η πλειονότητα των οποίων συνοδεύεται από αναρίθμητα νομικά και τεχνικά ζητήματα. «Από τη γη που έχουμε, το 25% των 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων είναι ήδη δοσμένη σε τρίτους. Αυτή την γη δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω, διότι υπάρχει έννομη σχέση με το δημόσιο που προηγείται της αποκρατικοποίησης» είπε.

«Τρέξαμε μία ανάλυση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η θερινή κατοικία και τα φωτοβολταϊκά. Θέλουμε 22 χρόνια, διότι πρέπει να πείσουμε ότι αξίζει οι επενδυτές να βάλουν εδώ τα λεφτά τους και όχι σε άλλες χώρες» σημείωσε.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Όπως ανέλυσε ο κ. Μητρόπουλος, τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα προέλθουν κατά 50% από ανάπτυξη ακινήτων, κατά 35% από αξιοποίηση υποδομών και κατά 15% από την πώληση ΔΕΚΟ και μεριδίων εταιριών στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, με απώτερο στόχο την είσπραξη 19 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι προσεχώς θα δοθούν με συμβάσεις παραχώρησης άλλα 29 ακίνητα, με ορίζοντα 20-25 ετών. «Πριν καταλήξουμε στις προτάσεις, έχουμε σαρώσει πολλά ακίνητα. Βρισκόμαστε στην τρίτη χιλιάδα και ξέρουμε ποια και πόσα μπορούν να βγουν γρήγορα σε διαγωνισμό» τόνισε.

Ήδη, όπως τόνισε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τα Κρατικά Λαχεία, ενώ «τρέχει» και αυτή του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, με κόστος 5,5 δισ. ευρώ, όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με όσα είπε, η πολεοδομική ανάπτυξη του Ελληνικού θα διαρκέσει μία δεκαετία και η συνεισφορά του στην Εθνική Οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής εκτιμάται ότι θα φτάνει το 0,3% του ΑΕΠ ετησίως.

Σχετικά, πάντως, με τους υποψηφίους επενδυτές, δήλωσε: «Η ανατολική αντίληψη της γης είναι ιδιοκτησιακή, ενώ η δυτική είναι χρηστική. Οι δυτικοί δέχονται την χρήση για 99 έτη, ενώ οι Ανατολικοί θέλουν την ιδιοκτησία. Είναι ένα θέμα αντίληψης της ζωής, για το οποίο οφείλουμε να βρούμε λύση» υπογράμμισε.

Το Ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως είπε, έχει οικονομική αξία και όχι εισπρακτική, αφού για κάθε ένα ευρώ που θα εισπράττει το κράτος, θα «πέφτουν» στην πραγματική οικονομία άλλα 3 έως 4 ευρώ. Η τυπική διαδικασία μίας αποκρατικοποίησης, τόνισε, διαρκεί από 12 έως 18 μήνες.

Το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων

Σειρά προς ιδιωτικοποίηση παίρνουν πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), αλλά και το μερίδιο του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ).

Επίσης, εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν η διαδικασίες παραχώρησης του IBC στο Μαρούσι, το οποίο θα δοθεί για 99 έτη, καθώς και της έκτασης της Κασσιώπης, η οποία, μάλιστα, θα παραχωρηθεί με τον θεσμό της Επιφανείας.

«Η ανάπτυξη περνάει μέσα από τις υποδομές. Πάντως, αυτές δεν εκποιούνται. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν υποδομές που χαρίζονται για όλη την διάρκεια. Όλα γίνονται με σύμβαση παραχώρησης και η ευφυΐα έγκειται στο πόσο δημιουργικοί θα είμαστε στην εκπόνησή της» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

Πηγή: www.tovima.gr
«Ιπποδρομίες»

Αφιέρωμα: Ιπποδρομίες στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες (3ο μέρος)

 Αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»,

Με χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε το τρίτο – και τελευταίο – μέρος του αφιερώματος στις Ιπποδρομίες που διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ σήμερα που ολοκληρώνεται θα ενσωματωθεί και στην θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες»:

Οι Ιπποδρομίες στην Αρχαία Ολυμπία

Ιστορικά στοιχεία για τις Ιπποδρομίες στην Αρχαία Ολυμπία
Ιπποδρομία με τέθριππο (αγγειογραφία)


Ο πρώτος αγώνας αρματοδρομίας που αναφέρει η παράδοση είναι όπως προείπαμε αυτός μεταξύ του Πέλοπα και του Οινομάου, βασιλιά της Πίσας, μύθος που συνδέεται άμεσα με την Ολυμπία. Αρματοδρομίες επίσης αναφέρει και ο Όμηρος, στους αγώνες που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του νεκρού φίλου του Πατρόκλου. Προστάτης του αγωνίσματος της αρματοδρομίας θεωρείτο ο θεός Ποσειδώνας. 





Τα αγωνίσματα αρματοδρομιών στην Ολυμπία ήταν:

Το τέθριππο: Το άρμα, ένα μικρό ξύλινο δίτροχο όχημα, συρόταν από τέσσερα άλογα. Το μήκος της διαδρομής ήταν δώδεκα γύροι του ιπποδρόμου. Το τέθριππο εισάγεται στην 25η Ολυμπιάδα (680 π. Χ.) και διεξάγεται έως και το 241 μ.Χ.

Η απήνη: Εισάγεται στους Ολυμπιακούς αγώνες το 500 π.Χ. στην 70η Ολυμπιάδα και καταργήθηκε το 444 π.Χ. στην 84η Ολυμπιάδα. Το άρμα έσερναν δύο ημίονοι.

Η συνωρίδα: Άρμα που έσερναν δύο άλογα. Εισάγεται στην 93η Ολυμπιάδα (408 π.Χ.).

Το τέθριππο πώλων: Εισάγεται στην 99η Ολυμπιάδα (348 π.Χ.). Το μήκος της διαδρομής ήταν οκτώ γύροι του ιπποδρόμου.
Ο  «γνωστός» ηνίοχος των Δελφών

Η συνωρίδα πώλων: Εισάγεται ως αγώνισμα στην 128η Ολυμπιάδα (268 π.Χ.).

Στους ομηρικούς χρόνους ηνίοχος ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά στους ιστορικούς χρόνους οι ηνίοχοι δεν ήταν οι ιδιοκτήτες των αλόγων. Η νίκη, όμως, ανήκε στους ιδιοκτήτες οι οποίοι μάλιστα στέφονταν νικητές, ενώ για τον ηνίοχο το βραβείο ήταν μια μάλλινη ταινία που ο ιππότροφος (ο ιδιοκτήτης δηλαδή του ίππου) του έδενε στο μέτωπο. Για το λόγο αυτό στην Ολυμπία έχομε ονόματα γυναικών που αναφέρονται ως νικητές στις αρματοδρομίες (Κυνίσκα), παιδιών ή και πόλεων.

Οι ηνίοχοι κατά την εκτέλεση του αγωνίσματος επεδίωκαν να καταλάβει το άρμα την εσωτερική πλευρά του Ιπποδρόμου, προκειμένου να διανύσουν μικρότερη απόσταση. Ονομαστοί ηνίοχοι της αρχαιότητας ήταν ο Κάρρωτος (ηνίοχος του βασιλιά Αρκεσιλάου), ο Φίντις ο Συρακούσιος, ο Νικόμαχος ο Αθηναίος, ο Χρόμιος (ηνίοχος του Ιέρωνα των Συρακουσών) κ.ά.

Τα ιππικά αγωνίσματα
Τα ιππικά αγωνίσματα εισάγονται για πρώτη φορά στην Ολυμπία στην 33η Ολυμπιάδα το 648 π.Χ. με τις ιπποδρομίες των τελείων κελήτων, το οποίο ήταν αγώνισμα με αναβάτη σε άλογο που έκανε έξι φορές το γύρο του Ιπποδρόμου.

Το 469 π.Χ. (71η Ολυμπιάδα) εισάγεται η κάλπη (ιπποδρομίες φοράδων) και το 256 π.Χ. (131η Ολυμπιάδα) η ιπποδρομία των πώλων. Στις ιπποδρομίες ο αναβάτης ίππευε γυμνός, δίχως εφίππιο και αναβολείς, κρατώντας το μαστίγιο και τα ηνία, όπως απεικονίζεται σε διάφορες παραστάσεις αγγείων. Το εφίππιο πιθανότατα χρησιμοποιούσαν μόνο οι πολεμιστές. Τέλος, όπως οι ηνίοχοι έτσι και οι αναβάτες υπηρετούσαν τους ιδιοκτήτες των αλόγων.

Τέτοιες προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων των Ιπποδρομιών εκτιμούμε πως θα έπρεπε να είχαν προ πολλού γίνει τόσο από τον ΟΔΙΕ όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού ιδιαίτερα, αν φυσικά υπήρχε η βούληση της Πολιτείας διαχρονικά για την στήριξη, την προβολή και την προώθηση του αθλήματος. Οι Ιπποδρομίες (όπως αποδεικνύεται περίτρανα για πολλοστή φορά μέσα από τις ιστορικές καταγραφές) προάγουν τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, το Ολυμπιακό ιδεώδες, την ζωοφιλία και τιμήθηκαν δεόντως από τους αρχαίους προγόνους μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα, έχουν καταντήσει να αποτελούν πια ένα εντελώς παρακμασμένο σπορ, πλήρως περιθωριοποιημένο και ενοχοποιημένο, χωρίς ούτε την παραμικρή ένδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον σύντομα

Η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά μας είναι βαριά… Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε – αφού δεν μπορούμε με τίποτα να μοιάσουμε στους προγόνους μας, πόσο μάλλον να τους ξεπεράσουμε… – είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αν μη τι άλλο «άσβεστη την φλόγα» και «ζωντανή» την παράδοση που θέλει από τα αρχαία χρόνια τις Ιπποδρομίες (και δη τις Ελληνικές) να «φιγουράρουν» ανάμεσα στα κορυφαία Ολυμπιακά αγωνίσματα, γεγονός που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της τιμής και της αξίας που τους προσδίδονταν ανέκαθεν.
«Ιπποδρομίες»

Το σχόλιο της ημέρας


Και τι δεν έχει η ημέρα σήμερα…!

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, μήνας – ορόσημο για το μέλλον των Ελληνικών Ιπποδρομιών, αφού όπως είναι γνωστό σε πολύ λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΙΕ για να προβεί σε ρύθμιση των χρεών του Οργανισμού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα…

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να διενεργηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της Φιλίππου Ένωσης με σκοπό την ανάδειξη νέου ΔΣ. Ελπίζουμε αυτή την φορά να καρποφορήσουν οι διαδικασίες και στο τέλος της ημέρας να έχουμε και πάλι Ηγεσία στην Ανώτατη Ιπποδρομιακή Αρχή, η οποία εγκαταλείφτηκε στην τύχη της τους τελευταίους μήνες, στην πιο κρίσιμη περίοδο των Ελληνικών Ιπποδρομιών…

Μέσα στον «κυκεώνα» των εξελίξεων, οι «Ιπποδρομίες» – θέλοντας να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στον Ιππόδρομο – απέστειλαν σήμερα επιστολή προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που έχει αναλάβει τις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Όπως διαβάσατε πριν από λίγες ημέρες στις «Ιπποδρομίες», το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε προκήρυξη για την παροχή νομικών υπηρεσιών σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Στα πλαίσια λοιπόν των «ζυμώσεων» που πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα, θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε το Ταμείο γύρω από ορισμένα «κρίσιμα» θέματα που άπτονται της μελλοντικής λειτουργίας του Ιπποδρόμου και έχουν να κάνουν κυρίως με θεσμικού τύπου παρεμβάσεις οι οποίες κρίνονται από εμάς ως απολύτως επιβεβλημένες.

Παράλληλα, σήμερα «φιλοξενούμε» μία συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, του κυρίου Κ. Μητρόπουλου η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και «ιδιαίτερη βαρύτητα», αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος και επικεφαλής του Ταμείου «δίνει το στίγμα» για τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Μέσα από τις αναφορές του λοιπόν εμείς «διακρίναμε» ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία…

Δυστυχώς, αυτό που «φοβόμασταν» συνέβη και έτσι τελικά το μεγάλο αφιέρωμα των «Ιπποδρομιών» (το οποίο ξεκίνησε από προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα) στις Ιπποδρομίες που διεξάγονταν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε πια «σε δεύτερη μοίρα», εξαιτίας των γεγονότων που «τρέχουν»…

Με το τρίτο και τελευταίο μέρος, ολοκληρώνεται λοιπόν σήμερα το αφιέρωμα στις Ιπποδρομίες της αρχαίας Ολυμπίας, ενώ να σας υπενθυμίσουμε πως από σήμερα «φιγουράρει» πλήρες στην θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες», στην οποία ενσωματώθηκε ήδη.

Όπως συνηθίζουμε κάθε ημέρα, έτσι και σήμερα λοιπόν, «φιλοξενούμε» μερικά καινούργια videos από διεθνείς Ιπποδρομίες. Έτσι, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε video τις εξής αναμετρήσεις (κάντε κλικ στον τίτλο που επιθυμείτε για να μεταβείτε άμεσα):







Οι προτάσεις για τις αλλοδαπές Ιπποδρομίες του Σαββάτου 25-02-2012 θα δημοσιευτούν λίγο αργότερα προς το απόγευμα, ενώ να σας θυμίσουμε πως η επόμενη Ελληνική συγκέντρωση θα διεξαχθεί την Τρίτη 28-02-2012 λόγω της Καθαρής Δευτέρας. Εμείς πάντως «θα τα λέμε κανονικά» όλες τις ημέρες!
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»