Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Απόψεις – Κ. Μητρόπουλος: «θα αργήσουν να αποδώσουν οι αποκρατικοποιήσεις»


 «Δεν υπάρχει καμία μελέτη για την αξία της δημόσιας περιουσίας» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

Εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν η διαδικασίες παραχώρησης του IBC στο Μαρούσι, το οποίο θα δοθεί για 99 έτη

Μία διαδικασία που θα πάρει πολύ καιρό για να καρποφορήσει θα είναι το Ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Κ. Μητρόπουλο, αφού στη χώρα μας επικρατεί πλήρης επενδυτική «άπνοια», τα τεχνικά και νομικά προβλήματα των προς πώληση ακινήτων είναι πολλά, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αρκετών σημαντικών αγορών, όπως για παράδειγμα αυτή του Real Estate.

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, χρησιμοποίησε οξεία γλώσσα, λέγοντας ότι «κατατρεχόμαστε από μερικούς μύθους που μου βασανίζουν την ζωή».
Κ. Μητρόπουλος

«Ένας από αυτούς είναι η αξία της περιουσίας του δημοσίου, για την οποία δεν υπάρχει καμία μελέτη, αλλά μόνο μία ελπίδα και μία υπερηφάνεια. Η αγορά δεν μας έχει τιμήσει και θα αργήσει πολύ να το κάνει, εάν δεν συμπεριφερθούμε με άλλους τρόπους» σημείωσε.

«Ένας άλλος μύθος λέει ότι υπάρχουν ουρές επενδυτών, οι οποίοι το μόνο που αντιμετωπίζουν είναι προβλήματα και γραφειοκρατία. Ε, λοιπόν δεν υπάρχουν επενδυτές!» τόνισε.

«Στην Αφάντου, που λέμε να κάνουμε γκολφ, δεν μπορεί να ποτιστεί το χορτάρι, διότι δεν υπάρχει νερό» αποκάλυψε, σημειώνοντας ότι η λύση της αφαλάτωσης και της χρήσης θαλασσινού νερού, απερρίφθη, καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα στις κοντινές παραλίες.

Επενδυτική «άπνοια»

«Η Ελλάδα βρίσκεται απολύτως εκτός από την αγορά του real estate. Δεν μας ξέρει κανένας!»
τόνισε κατηγορηματικά ο ισχυρός άνδρας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Ταμείο με αντικείμενο την διερεύνηση της προθυμίας ευπόρων πολιτών άλλων κρατών να επενδύσουν στην παραθεριστική κατοικία της χώρας μας, «πολλοί προτίμησαν άλλες χώρες και κάποιοι δεν θέλουν καν κατοικία σε άλλο τόπο εκτός από τον δικό τους». «Για την αγορά της θερινής κατοικίας, για την οποία τόσο πολύ συζητάμε, δεν πήραμε πολύ καλές απαντήσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ταμείου για την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας. «Έχουμε καταγεγραμμένα χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται για 3,5 εκατ. στρέμματα ή αλλιώς το 3% της Ελληνικής γης! Εάν τα δίναμε για θερινή κατοικία, όλη η Ελλάδα θα γινόταν ένα παραθεριστικό χωριό. Αυτά δεν γίνονται!» είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε ότι το δημόσιο διαθέτει μεταξύ 70.000 και 110.000 ακινήτων, η πλειονότητα των οποίων συνοδεύεται από αναρίθμητα νομικά και τεχνικά ζητήματα. «Από τη γη που έχουμε, το 25% των 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων είναι ήδη δοσμένη σε τρίτους. Αυτή την γη δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω, διότι υπάρχει έννομη σχέση με το δημόσιο που προηγείται της αποκρατικοποίησης» είπε.

«Τρέξαμε μία ανάλυση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η θερινή κατοικία και τα φωτοβολταϊκά. Θέλουμε 22 χρόνια, διότι πρέπει να πείσουμε ότι αξίζει οι επενδυτές να βάλουν εδώ τα λεφτά τους και όχι σε άλλες χώρες» σημείωσε.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Όπως ανέλυσε ο κ. Μητρόπουλος, τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα προέλθουν κατά 50% από ανάπτυξη ακινήτων, κατά 35% από αξιοποίηση υποδομών και κατά 15% από την πώληση ΔΕΚΟ και μεριδίων εταιριών στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, με απώτερο στόχο την είσπραξη 19 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι προσεχώς θα δοθούν με συμβάσεις παραχώρησης άλλα 29 ακίνητα, με ορίζοντα 20-25 ετών. «Πριν καταλήξουμε στις προτάσεις, έχουμε σαρώσει πολλά ακίνητα. Βρισκόμαστε στην τρίτη χιλιάδα και ξέρουμε ποια και πόσα μπορούν να βγουν γρήγορα σε διαγωνισμό» τόνισε.

Ήδη, όπως τόνισε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τα Κρατικά Λαχεία, ενώ «τρέχει» και αυτή του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, με κόστος 5,5 δισ. ευρώ, όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με όσα είπε, η πολεοδομική ανάπτυξη του Ελληνικού θα διαρκέσει μία δεκαετία και η συνεισφορά του στην Εθνική Οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής εκτιμάται ότι θα φτάνει το 0,3% του ΑΕΠ ετησίως.

Σχετικά, πάντως, με τους υποψηφίους επενδυτές, δήλωσε: «Η ανατολική αντίληψη της γης είναι ιδιοκτησιακή, ενώ η δυτική είναι χρηστική. Οι δυτικοί δέχονται την χρήση για 99 έτη, ενώ οι Ανατολικοί θέλουν την ιδιοκτησία. Είναι ένα θέμα αντίληψης της ζωής, για το οποίο οφείλουμε να βρούμε λύση» υπογράμμισε.

Το Ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως είπε, έχει οικονομική αξία και όχι εισπρακτική, αφού για κάθε ένα ευρώ που θα εισπράττει το κράτος, θα «πέφτουν» στην πραγματική οικονομία άλλα 3 έως 4 ευρώ. Η τυπική διαδικασία μίας αποκρατικοποίησης, τόνισε, διαρκεί από 12 έως 18 μήνες.

Το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων

Σειρά προς ιδιωτικοποίηση παίρνουν πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), αλλά και το μερίδιο του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ).

Επίσης, εντός δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν η διαδικασίες παραχώρησης του IBC στο Μαρούσι, το οποίο θα δοθεί για 99 έτη, καθώς και της έκτασης της Κασσιώπης, η οποία, μάλιστα, θα παραχωρηθεί με τον θεσμό της Επιφανείας.

«Η ανάπτυξη περνάει μέσα από τις υποδομές. Πάντως, αυτές δεν εκποιούνται. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν υποδομές που χαρίζονται για όλη την διάρκεια. Όλα γίνονται με σύμβαση παραχώρησης και η ευφυΐα έγκειται στο πόσο δημιουργικοί θα είμαστε στην εκπόνησή της» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

Πηγή: www.tovima.gr
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»