Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το… «μαύρο πιστόλι» του Μαρκόπουλου!




Μοναδικό… υπερθέαμα την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Μαρκόπουλο, έντονο το στοιχείο… του συναγωνισμού στη δέκατη ιπποδρομία του προγράμματος που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της Ελληνικής συγκέντρωσης!

 

Εξαιτίας των αναχρονιστικών Διατάξεων και της «προκλητικής» ολιγωρίας και αμέλειας της Φιλίππου Ένωσης, ο Λογαριασμός Επάθλων θα «πληρώσει το μάρμαρο» και πάλι!

 

Γκραντ Φε: Ο… «Πίου» του Ελληνικού Ιπποδρόμου!

Ομολογούμε πως δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα «ζήσουμε» τέτοιες «μεγάλες στιγμές» στον Ιππόδρομο σαν το «υπερθέαμα» στο φινάλε του Ελληνικού προγράμματος της Παρασκευής 6 Ιουλίου (εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή μετάδοση των ιπποδρομιών από τον ΟΔΙΕ…) όπου ο… «Πίου» του Ελληνικού Ιπποδρόμου, ή αλλιώς η τριετής ΓΚΡΑΝΤ ΦΕ θα «βολτάρει» στην πίστα προκειμένου να εισπράξει το αναλογούν έπαθλο!

Η ομοιότητα της ΓΚΡΑΝΤ ΦΕ με τον «Πίου» έγκειται στο γεγονός πως… «βάζουν γκολ και οι δύο από τα αποδυτήρια»! Ναι, είναι έτσι ακριβώς όπως το διαβάσατε! Η τριετής ορφνή φοράδα του κυρίου Θεόδωρου Νάνου δε χρειάζεται ούτε καν να διαγωνιστεί προκειμένου να εισπράξει το έπαθλο της ιπποδρομίας (το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη εξασφαλίσει ουσιαστικά, μιας και δεν έχει κανένα αντίπαλο!) και η μοναδική πλέον προϋπόθεση που ισχύει για την ΓΚΡΑΝΤ ΦΕ είναι πως θα πρέπει να διέλθει τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από τον Κριτή Άφιξης για να εισπράξει το 50,00% της ονομαστικής αξίας του επάθλου (!), όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στα άρθρα 118 και 154 του Κώδικα Ιπποδρομιών:
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

Άρθρο 118
ΓOYOK OBEP

Σε περίπτωση που παραμείνει μόνο ένας ίππος για να λάβει μέρος στην ιπποδρομία, δεν έχει υποχρέωση να διανύσει ολόκληρη τη  διαδρομή. Πρέπει όμως την κανονική ώρα  που ορίζεται από το Επίσημο Πρόγραμμα για την Ιπποδρομία αυτή να διέλθει τον τερματισμό εμπρός από τον Kριτή Άφιξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 - ΕΠΑΘΛΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ - ΒΡΑΒΕΙΑ

Άρθρο 154

γ. Σε περίπτωση συμμετοχής σε ιπποδρομία ενός μόνο ίππου (ΓOYΩK OBEP) ο ίππος λαμβάνει  το μισό από την ονομαστική αξία του επάθλου που δημοσιεύθηκε.

Τέλος οι… «τσάμπα μάγκες» με ριζικές αλλαγές των Διατάξεων
Εκτός λοιπόν από το… «γελοίο του πράγματος» και το χιούμορ που προηγήθηκε νωρίτερα, είναι κατά την άποψή μας επιεικώς απαράδεκτο και εντελώς ανεπίτρεπτο σήμερα, στην εποχή των «Δ – δόσεων», να «χαρίζονται» ουσιαστικά χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας των αναχρονιστικών Κανόνων και των Διατάξεων που - δυστυχώς - εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα!

Θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί σε αυτό το σημείο πως τα πάντα είναι απολύτως νόμιμα και προβλέπονται σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα στον Κώδικα Ιπποδρομιών, αλλά από την άλλη, ποιος λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες Διατάξεις δεν προασπίζουν ούτε στο ελάχιστο τις Ελληνικές Ιπποδρομίες (και ειδικότερα τον Λογαριασμό Επάθλων, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο είναι σταθερά αρνητικός, αλλά σχεδόν πάγια θα λέγαμε το τελευταίο διάστημα τίθεται σε αμφιβολία αν θα καταβληθούν στο ακέραιο τα έπαθλα του μήνα) και επιδεινώνουν δραματικά – εξαιτίας της ισχύος τους – την ήδη υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση;

Αναρωτιόμαστε πλέον φωναχτά, τι άλλο πρέπει να συμβεί προκειμένου να «ευαισθητοποιηθούν» επιτέλους κάποια στιγμή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (στην προκειμένη περίπτωση η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδας) και να δουλέψουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της πλήρους αναπροσαρμογής του Κώδικα Ιπποδρομιών και των Γενικών Διατάξεων στα σύγχρονα ιπποδρομιακά δεδομένα; Πόσα «ιπποδρομιακά εγκλήματα» θα πρέπει να γίνουν ακόμα σε βάρος των δύσμοιρων Ελληνικών Ιπποδρομιών για να υπάρξει έστω μία στοιχειώδης θεσμική αντίδραση;

Δικαιολογίες και προφάσεις δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια, η σημερινή «κατάντια» με το walk over της ΓΚΡΑΝΤ ΦΕ και τα «τσάμπα έπαθλα» φαινόταν ότι «έρχονταν» από καιρό… Η δραματική μείωση του ζωικού δυναμικού του Μαρκόπουλου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια (κάτι το οποίο αποτυπώνεται σαφώς εντονότερα ιδιαίτερα σε ο, τι αφορά στις κύριες διαδρομές) επέβαλλε την προ πολλού αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων του Κώδικα Ιπποδρομιών έτσι ώστε να μη φτάσουμε ποτέ σε αυτό το «φαιδρό» περιστατικό που επιβαρύνει σημαντικά το Λογαριασμό Επάθλων. Ήδη, από το Δεκέμβριο του 2010, οι «Ιπποδρομίες» είχαν αποστείλει προς την Φίλιππο Ένωση επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας του Λογαριασμού Επάθλων και απευθείας σύνδεσης του ποσού επάθλων των διαδρομών με τα έσοδά τους από το ιπποδρομιακό στοίχημα, με τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετείται και η καταβολή τους αλλά και να πριμοδοτούνται οι πιο «εμπορικές» κούρσες έναντι όσων δεν τυγχάνουν της αποδοχής των φιλίππων.

Είδαμε - με την πρόσφατη απόφαση για την εξέταση χορήγησης μαστιγίου στους μαθητευόμενους και στους νέους αναβάτες πως – παρατηρείται μία μικρή «κινητικότητα» προς την κατεύθυνση της βελτίωσης «στρεβλώσεων» και «αγκυλώσεων» που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις ισχύουσες αναχρονιστικές Διατάξεις. Ελπίζουμε τουλάχιστον πως μετά από τη σημερινή «ευκαιρία» που προσέφερε η ΓΚΡΑΝΤ ΦΕ να επανεξεταστούν επιτέλους στο σύνολό τους (ένα προς ένα) όλα τα άρθρα του Κώδικα Ιπποδρομιών και των Γενικών Διατάξεων. Προς τούτο, μάλιστα, η άποψη των επαγγελματιών (κάτι το οποίο υποστηρίξαμε και σε πρόσφατα δημοσιεύματά μας) είναι καθοριστικής σημασίας και η ανάγκη για την διοργάνωση μίας πανιπποδρομιακής συγκέντρωσης με αποκλειστικό της αντικείμενο την επανεξέταση του συνόλου των Κανόνων και των Διατάξεων από μηδενικής βάσης είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Πριν λοιπόν ξανασυμβεί να δούμε και άλλο… «μαύρο πιστόλι» να εισπράττει «περπατώντας» χρήματα που – πλέον - δεν υπάρχουν, ας ενεργοποιηθούν επιτέλους όλοι οι κατάλληλοι μηχανισμοί με στόχο την πλήρη αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου Κανόνων που διέπουν τις Ελληνικές Ιπποδρομίες.

Διαβάστε σχετικά: (κάντε κλικ στον τίτλο)

- Οι «Ιπποδρομίες» καταθέτουν πρόταση που αφορά στα έπαθλα των διαδρομών της 30ης-11-2010 

 

- Επιστολή του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη προς την Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος (ΦΕΕ) της 01ης-12-2010 

 «Ιπποδρομίες»

Ιππόδρομος Μαρκόπουλου: «Άνοιξε ο δρόμος» για την εξέταση χορήγησης μαστιγίου σε νέους και σε μαθητευόμενους αναβάτες στο μέλλον


Ένα χρόνιο αίτημα των μαθητευόμενων αναβατών τέθηκε επιτέλους επί τάπητος

Έφτασε η ώρα να παραχθεί έργο από τη Φίλιππο Ένωση

4 Ιουλίου 2012
4/7/2012   
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ 29.6.2012 
Συνήλθε σήμερα 29 Ιουνίου 2012 η Επιτροπή Ιπποδρομιών και αφού έλαβε υπόψη τις ενώπιόν της υποβληθείσες αιτήσεις και τα Δελτία Ελλανοδικών της  15/6, 18/6 και 22/6/2012 εξέτασε τα υφιστάμενα θέματα και έλαβε τις κατωτέρω αποφάσεις: 

1. Εξέτασε τις αιτήσεις των μαθητευομένων αναβατών Γεωργίου Βγαγκέ και Μάριου Κουμπαράκου για την χορήγηση μαστιγίου και παραπέμπει αυτές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ προκειμένου να αντιμετωπισθούν ως ενιαίο αίτημα όλων των μαθητευομένων και νέων μαθητευομένων αναβατών.

Όπως είναι φανερό από την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» και τις στρεβλώσεις του Κώδικα Ιπποδρομιών μπαίνει – έστω και μετά από τεράστια καθυστέρηση – σε διαβούλευση. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι ευκαιρίες που έχουν σήμερα οι μαθητευόμενοι όπως και οι νέοι αναβάτες για να διαγωνιστούν είναι πια ασύγκριτα λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, είναι περισσότερο από προφανές ότι ο περιορισμός της χρήσης μαστιγίου στις ιπποδρομίες προσθέτει άλλο ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην - ούτως ή άλλως - δύσκολη και αβέβαιη σταδιοδρομία τους. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν διότι προσπάθησαν με τα χέρια τους να βοηθήσουν τον ίππο τους να διακριθεί! (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εξαίρετης αμαζόνας του Ελληνικού Ιπποδρόμου, Καντιούς Βουτσίνου, η οποία έχει τιμωρηθεί άδικα και κατ’ επανάληψη ακριβώς για τέτοιας φύσης περιστατικά από τις Επιτροπές Ελέγχου του Ελληνικού Ιπποδρόμου – που έκαναν εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των Κανονισμών -, γεγονός που είχε τελικά ως αποτέλεσμα να «εξαναγκαστεί» να εγκαταλείψει το Μαρκόπουλο και να αναζητήσει την τύχη της στους Ιπποδρόμους του εξωτερικού, εκεί όπου της χορηγήθηκε αμέσως μαστίγιο στις ιπποδρομίες, και έτσι από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της μπόρεσε να δείξει το πλούσιο ταλέντο της, αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση της άφιξης και άφησε πολλές και σημαντικές «υποσχέσεις» για το μέλλον!)

Είναι μέγιστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας ζήτημα η εναρμόνιση των Κανόνων και των Διατάξεων με τις ανάγκες του αθλήματος (κάτι που «φωνάζουμε» πεισματικά χρόνια ολόκληρα) ώστε να ανταποκρίνονται (Κανόνες) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις «απαιτήσεις των καιρών» και όχι μόνο να μη δημιουργούνται εξαιτίας τους εμπόδια και «αγκυλώσεις» αλλά αντίθετα να «ανοίγονται δρόμοι» και να εκμοντερνίζονται διαρκώς οι Ελληνικές Ιπποδρομίες.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»