Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Επαναλειτούργησε η ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΦΙΛ  


Τέθηκε σε επαναλειτουργία με νέα, σαφώς βελτιωμένη μορφή η ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΦΙΛ (http://www.panefil.com/index.html)
Οι «Ιπποδρομίες», θέτοντας εξαρχής ως στόχο την αντικειμενική, πλήρη και συνεχή ενημέρωση των φιλίππων, προτείνουμε στους αναγνώστες μας να επισκέπτονται και να διαβάζουν τα νέα και τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί, όπως επίσης συνιστούμε να είναι επιφυλακτικοί – προς το παρόν – για τις προθέσεις και τους σκοπούς του Σωματείου. Και αυτό το αναφέρουμε για τους εξής λόγους:

1)                Παρότι η ΠΑΝΕΦΙΛ καλεί τους φιλίππους να γίνουν μέλη της μέσω υποβολής αίτησης εγγραφής και ενώ ο υπεύθυνος λειτουργίας των «Ιπποδρομιών» Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης έχει αποστείλει την συγκεκριμένη φόρμα αίτησης (συστημένη μάλιστα) από τον περασμένο Απρίλιο, ουδεμία απάντηση έχει λάβει μέχρι τώρα (δείτε το σχετικό δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» στις 22-11-2010 με τίτλο: «Επιστολή του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΝΕΦΙΛ»). Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΝΕΦΙΛ κύριος Νίκος Παπαδάκης, όντας μέλος του ΔΣ δεν γνωρίζει προσωπικά – όπως απάντησε πρόσφατα σε σχετική ερώτηση μέσω e-mail – αν ο Σεραφείμ Παναγιωτάκης είναι ή όχι μέλος της ΠΑΝΕΦΙΛ σήμερα! (πράγμα που σημαίνει πως είτε δεν συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΑΝΕΦΙΛ τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2010 που κατατέθηκε η αίτηση εγγραφής, ή η έγκριση και η αποδοχή μίας αίτησης εγγραφής μέλους γίνεται με άλλες διαδικασίες που εμείς  οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε). Συνεπώς, σας προτείνουμε να είστε πολύ προσεκτικοί με τα προσωπικά σας δεδομένα και να εξετάσετε καλά την πιθανότητα εγγραφής στο συγκεκριμένο Σωματείο.
2)                Στην στήλη των ανακοινώσεων «Νέα και δραστηριότητες της ΠΑΝΕΦΙΛ» (πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην συγκεκριμένη στήλη) δεν υπάρχει πουθενά ούτε απόφαση ΔΣ της ΠΑΝΕΦΙΛ, ούτε απόσπασμα πρακτικών Συνεδρίασης, ούτε αλληλογραφία του Σωματείου παρά μόνον ενέργειες συγκεκριμένου προσώπου (του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΝΕΦΙΛ κυρίου Παπαδάκη). Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί εκεί ως αλληλογραφία του Σωματείου δεν φέρουν καν την σφραγίδα του. Με άλλα λόγια, θεωρούμε πως η ιστοσελίδα λειτουργεί και ενημερώνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες ενός και μόνου ανθρώπου και δεν απηχεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις απόψεις της ΠΑΝΕΦΙΛ, αν η τελευταία εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί. (Αλήθεια, πότε έγιναν για τελευταία φορά εκλογές ανάδειξης του ΔΣ της; Πότε έγινε για τελευταία φορά Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΑΝΕΦΙΛ; Υπάρχουν τα πρακτικά αυτών των Συνεδριάσεων;)

Η ανάγκη ύπαρξης και δραστηριοποίησης ενός Σωματείου ικανού να προστατεύει τους φιλίππους και τα συμφέροντά τους έχει επισημανθεί ήδη από παλιά. Στις 14 Απριλίου του τρέχοντος έτους ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης απέστειλε προς την ΠΑΝΕΦΙΛ με κοινοποίηση σε όλον τον Ιπποδρομιακό Τύπο επιστολή με θέμα: «Η σημασία του ρόλου της ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. στην σημερινή ιπποδρομιακή πραγματικότητα» (μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στο σχετικό σημερινό δημοσίευμα) με την οποία μάλιστα γνωστοποιούσε τότε προς το ΔΣ της την επιθυμία του να εγγραφεί ο ίδιος μέλος της ΠΑΝΕΦΙΛ. Δυστυχώς όμως, η ΠΑΝΕΦΙΛ επέλεξε να είναι σταθερά αποστασιοποιημένη από τις εξελίξεις που συγκλονίζουν κυριολεκτικά την ιπποδρομιακή κοινότητα επί μακρόν, ενώ οι μεμονωμένες ενέργειες προσώπων που τυγχάνει να βρίσκονται στο ΔΣ της δεν είναι ικανές να υποκαταστήσουν, ούτε να αναπληρώσουν το κενό από την απουσία δράσης της (πολλές μάλιστα από τις απόψεις που διατυπώνονται δημοσίως δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των φιλίππων). Τέλος, η πρόσφατη ανάρτηση πολιτικής διαφήμισης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην αρχική ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΦΙΛ (αλήθεια, η ανάρτηση έγινε με απόφαση του ΔΣ;) εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τους σκοπούς που υπηρετούσε η λειτουργία της ιστοσελίδας της μέχρι πρότινος τουλάχιστον (ελπίζουμε στο μέλλον να μην επαναληφθεί το φαινόμενο). Προς επίρρωση των παραπάνω ισχυρισμών, υπάρχουν τα αντίστοιχα αποδεικτικά screenshots της προηγούμενης μορφής της ιστοσελίδας της ΠΑΝΕΦΙΛ (με την καταχώρηση πολιτικής διαφήμισης του Προέδρου της κυρίου Σωτήρη Μεταξά) καθώς και τα e-mails της προσωπικής αλληλογραφίας του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη, για όποιον πιθανώς θεωρεί πως δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι θέσεις μας.

Η ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΦΙΛ επαναλειτουργεί και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Απομένει τώρα να επαναλειτουργήσει (σωστά πλέον αυτή την φορά) και η ΠΑΝΕΦΙΛ.

«Ιπποδρομίες»
Αναδημοσίευση ανοιχτής επιστολής της 14ης-04-2010 προς την ΠΑΝΕΦΙΛ και τον Ιπποδρομιακό Τύπο 

Κορυδαλλός, 14-04-2010




Προς: Την Πανελλήνια Ένωση
          Φιλίππων (ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ.)       
Κοιν.: Ιπποδρομιακό Τύπο
          Διαδικτυακές ιστοσελίδες
          ιπποδρομιακού περιεχομένου




Θέμα: Η σημασία του ρόλου της ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. στην σημερινή ιπποδρομιακή πραγματικότητα


Αξιότιμοι κύριοι,

Οι Ελληνικές Ιπποδρομίες διανύουν μία από τις χειρότερες περιόδους  – και ίσως την κρισιμότερη – της ιστορίας τους, με την αξιοπιστία τους τρωμένη, το ιπποδρομιακό στοίχημα σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ και τις προβλέψεις για το μέλλον άκρως δυσοίωνες, σε σημείο μάλιστα να μην μπορεί κανείς πλέον με βεβαιότητα να ισχυρίζεται πως στο προσεχές διάστημα θα εξακολουθούν να διεξάγονται ιπποδρομίες στην χώρα μας. Η κατάσταση όμως είναι πολύ πιο ζοφερή από ο, τι περιγράφηκε μέχρι στιγμής. Κι αυτό διότι πέραν της απαξίωσης των ιπποδρομιών ακόμα και από την επίσημη Πολιτεία (θυμίζω πως πριν λίγο καιρό βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά την διάρκεια συζήτησης της Ολομέλειας προέβη στην θλιβερή διατύπωση πως δεν υπάρχει δημόσια αξία που να προωθείται από τις Ιπποδρομίες) υπάρχει γενικότερη απαξίωση όλων όσων ασχολούμαστε με το άθλημα και κυρίως των φιλίππων που ειδικότερα τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε έρμαια των όποιων διαθέσεων ή αποφάσεων χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη μας ή – το ελάχιστο – να ληφθεί έστω σοβαρά υπόψη η αντίδρασή μας μετά από την λήψη ή την εφαρμογή τους. Κατά την γνώμη μου ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό το γεγονός είναι η απουσία (ή αδυναμία) αντίδρασης από πλευράς μας με τρόπο σαφή, συντονισμένο και δυναμικό, που να «σπρώχνει» προς την σωστή κατεύθυνση και – πρωτίστως – να προασπίζεται τα συμφέροντά μας, των φιλίππων δηλαδή. Θυμίζω ενδεικτικά ορισμένα σχετικά πρόσφατα θέματα που ανέκυψαν και για τα οποία δεν υπήρξε η παραμικρή (επίσημη ή οργανωμένη) αντίδραση από πλευράς φιλίππων:
·                    Αδιαφορία της Πολιτείας για την τύχη των ιπποδρομιών, αφού άργησε περίπου έξι (6) μήνες να τοποθετήσει νέα Διοίκηση στον Οργανισμό
·                    Ανάθεση σε συνδρομητικό κανάλι της ζωντανής μετάδοσης των ιπποδρομιών με συνέπεια η θέασή τους να αποτελεί «προνόμιο» λίγων και να περιορίζει τους τηλεθεατές – φιλίππους σε μία «κλειστή ομάδα» ανθρώπων
·                    Κακό αγωνιστικό πρόγραμμα, με ίππους κατά κύριο λόγο μέτριας και χαμηλής ποιότητας που διαγωνίζονται συχνότατα ή διαδρομές που περιλαμβάνουν ελάχιστους ποιοτικούς ίππους οι οποίες στερούνται πλήρως τόσο του αγωνιστικού όσο και του στοιχηματικού ενδιαφέροντος
·                    Σωρεία απωλειών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων
·                    Αδυναμίες στον έλεγχο των διαδρομών που πλήττουν την αξιοπιστία τους με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι ήδη υπάρχοντες φίλιπποι (συνεπικουρούμενου του γεγονότος της απώλειας πολλών συγκεντρώσεων)
·                    Έλλειψη στρατηγικής μάρκετινγκ και πολιτικής «ανοίγματος» του αθλήματος με άμεσο αποτέλεσμα την συρρίκνωσή του (δεν προσελκύει πλέον νέους φιλίππους)
·                    Έλλειψη ενημέρωσης (κυρίως αναφέρομαι στην επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Δ.Ι.Ε., όπου ακόμα είναι… δοκιμαστική η λειτουργία της και δεν αναφέρονται σε αυτή στοιχειώδεις λεπτομέρειες όπως καιρικές συνθήκες, διαγραφές, αφίξεις – αποδόσεις, αλλαγές ανάβασης κλπ)
·                    Αδιαφορία για την τροποποίηση τόσο του λογισμικού των τερματικών μηχανών όσο και των Κανόνων Στοιχηματισμού με συνέπεια να παρακολουθούμε συχνά – πυκνά αρκετά «παικτικά σκηνικά» καλυμμένα με ένα πέπλο νομιμοφάνειας (αλλοιώσεις αποδόσεων και επηρεασμός της έκβασης ορισμένων παιχνιδιών τύπου ΣΚΟΡ)
·                    Χλευασμός των φιλίππων – στοιχηματιών στο σύνολό τους με χρήση ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών από εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο (υπάρχουν στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής) για όσους από εμάς «κάνουμε το λάθος» να στοιχηματίζουμε στις ιπποδρομίες.
·                    Σκέψεις για αύξηση της γκανιότας και φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων (και όχι των κερδών όπως κάποιοι θεωρούν) ενώ παράλληλα δεν χορηγείται βεβαίωση κερδών (όπως συμβαίνει σε άλλα κρατικά παιχνίδια)

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα θέματα όπως η δυσκολία πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, το μικρό δίκτυο πωλήσεων πανελλαδικά (πρακτορεία), η έλλειψη προσφορών ή η αδυναμία εισαγωγής καινοτόμων προτάσεων στο ιπποδρομιακό στοίχημα κλπ που δείχνουν τάση αδιαφορίας μεν σε ο, τι αφορά «στα δικαιώματά μας» και σπουδή και ενδιαφέρον σε ο, τι αφορά «στις υποχρεώσεις μας». Με άλλα λόγια, είμαστε «καλοί» όταν στοιχηματίζουμε στις ιπποδρομίες ώστε να εισπράττει το Κράτος φόρους αλλά παράλληλα δεν ενδιαφέρει πρακτικά κανέναν αν είμαστε ευχαριστημένοι από το προϊόν που μας προσφέρεται. Είναι σαν να μπαίνει κάποιος σε ένα εστιατόριο, να του επιβάλλεται τι θα φάει, οι υπηρεσίες που του παρέχονται (μαζί με το ίδιο το μενού) να είναι κάκιστες και ο λογαριασμός… πικρός! Και επιπλέον, να κατηγορείται ότι δεν ξέρει από καλό φαγητό!
Τα φαινόμενα αυτά όλους μας προβληματίζουν, κανείς δεν είναι σε θέση – μεμονωμένα τουλάχιστον – να αντιδράσει και η διαπίστωση πως πλέον οι ιπποδρομίες βρίσκονται σε οριακό σημείο ακόμη και για την ίδια την τέλεσή τους με οδηγούν στο συμπέρασμα πως μόνον μία συντονισμένη και δυναμική προσπάθεια με γνώμονα την προάσπιση των φιλίππων μπορεί κάτι να αλλάξει σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό το οποίο όλοι μας παρακολουθούμε δυστυχώς ως παθητικοί θεατές. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις:
·                    Προς την Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος όπου όπως ρητά αναφέρεται σκοπός της μεταξύ των άλλων είναι «… η δια παντός μέσου ανάπτυξη και προαγωγή του ιππικού αθλητισμού…», «…η διοργάνωση ιπποδρομιών στην Ελλάδα…», «… η άσκηση εποπτείας στην εφαρμογή των σχετικών με την οργάνωση και τέλεση ιπποδρομιακών συμβάσεων…», «…η δια πάσης επιστημονικής και τεχνικής μεθόδου ανάπτυξη και βελτίωση της ιπποπαραγωγής στην Ελλάδα πάντοτε σε συντονισμό προς την εφαρμοζόμενη από το Υφυπουργείο Αθλητισμού ιππική πολιτική…» (Κώδικας Ιπποδρομιών – Βασικές Διατάξεις) και που δυστυχώς  άλλοτε δεν γίνονται οι επιβεβλημένες ενέργειες  και δράσεις για τις οποίες είναι επιφορτισμένη ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπου αυτές γίνονται επιφέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα
·                    Προς τον Ο.Δ.Ι.Ε. που επιδεικτικά αδιαφορεί επί μακρόν στις προκλήσεις των καιρών και σήμερα μοιάζει με τον «Τιτανικό» λίγο πριν τη βύθισή του (το σχόλιο δεν περιλαμβάνει την νέα Διοίκηση διότι δεν έχει μέχρι στιγμής τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αξιολογηθεί από τα πεπραγμένα της)
·                    Προς την Ιδιοκτησία που σε επικίνδυνους καιρούς βρίσκεται διχασμένη προ της κοινής απειλής που δεν είναι άλλη από το σταμάτημα των ιπποδρομιών με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα (κυρίως οικονομικά) που θα επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα στους ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων καθώς και σε όλους τους επαγγελματίες
·                    Προς την Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που – ούτε λίγο ούτε πολύ – μάλλον θεωρεί τις Ελληνικές Ιπποδρομίες «ανάξιες αναφοράς» και δεν ασχολείται (στο βαθμό που θα έπρεπε θεσμικά τουλάχιστον) με αυτές

ότι εκτός από αγνοί φίλιπποι και λάτρεις των ιπποδρομιών είμαστε (για το Δημόσιο που εισπράττει από την ενασχόλησή μας με το ιπποδρομιακό στοίχημα και ειδικότερα για τον Ο.Δ.Ι.Ε.) ΠΕΛΑΤΕΣ που πληρώνουμε ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ανάλογης μεταχείρισης. Συμμετέχουμε όλοι με το υστέρημά μας τονώνοντας τα Κρατικά έσοδα που εισπράττονται με την μορφή γκανιότας επί του παιχνιδιού (σ.σ.: και θέλουν να μας φορολογήσουν επιπλέον…), ενισχύουμε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις που ζουν κυριολεκτικά από το στοίχημα – αν δεν υπάρξει στοίχημα δεν υπάρχουν ούτε έπαθλα, ούτε έσοδα και οι ιπποδρομίες θα διεξάγονται πλέον ερασιτεχνικά -,  «κινούμε» με την ύπαρξή μας μία παράλληλη αγορά που δραστηριοποιείται με/γύρω από τις ιπποδρομίες (ιπποδρομιακά έντυπα, πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος κλπ), αποτελούμε έναν από τους «πυλώνες»  του ιπποδρομιακού οικοδομήματος (χωρίς εμάς δεν υπάρχει καν λόγος να διεξάγονται ιπποδρομίες πουθενά στον πλανήτη) και θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε με τον προσήκοντα σεβασμό από όλους τους θεσμικούς φορείς όπως επίσης είναι απαραίτητο να ζητείται η θέση μας κάθε φορά που υπάρχει διαβούλευση ή επίκεινται λήψεις αποφάσεων σχετικών με τον μέλλον του αθλήματος. Δεν εννοώ βεβαίως να συναποφασίζουμε αλλά να συμμετέχουμε ενεργά – με λόγο - στα τεκταινόμενα αφού αποτελούμε το «ζωντανό κύτταρο» των ιπποδρομιών. Συμπερασματικά, χωρίς φιλίππους δεν υπάρχουν ιπποδρομίες, χωρίς εμάς δεν θα υφίσταται κανένας θεσμικός φορέας ή επαγγελματίας του χώρου διότι απλούστατα θα έχει εξαλειφθεί πλήρως το άθλημα.
Σε ο, τι αφορά στις προσπάθειες της ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. παρότι αυτές υπάρχουν κατά διαστήματα ωστόσο δεν επέφεραν μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και επιπλέον δεν κατόρθωσαν να εμπνεύσουν, να συνασπίσουν και να συσπειρώσουν όλους τους φιλίππους γύρω από μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Χωρίς ίχνος μομφής θα αρκεστώ να αναφέρω (με λύπη μου) πως η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. (http://www.panefil.com) έχει σταματήσει να ενημερώνεται για σημαντικό διάστημα (δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλοι λόγοι, λχ οικονομικοί). Είναι ανάγκη όλων των φιλίππων που θέλουν να δουν ένα καλύτερο ιπποδρομιακό αύριο να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια, σε καιρούς που άλλες ιπποδρομιακές τάξεις ή φορείς βρίσκονται σε διάσπαση ή ακόμα και σε διαμάχη (με κορυφαία την «επική» κόντρα Φ.Ε.Ε. – Ο.Δ.Ι.Ε. μέχρι προσφάτως τουλάχιστον). Είναι χρέος όλων των φιλίππων να απαιτήσουμε να μας προσφέρεται ένα άρτιο ιπποδρομιακό προϊόν από πλευράς σύνθεσης, διοργάνωσης και υπηρεσιών διότι όπως προείπαμε είμαστε καταναλωτές που επιλέγουμε συνειδητά και πληρώνουμε και δεν μας χαρίζεται τίποτα. Στην προσπάθεια αυτή θεωρώ πως η ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. πρέπει να πρωτοστατήσει και  πιστεύοντας πως πρέπει να ενδυναμωθεί όσο περισσότερο γίνεται ώστε να μπορεί εξ ονόματός μας να διεκδικεί και να επιτυγχάνει, συντασσόμενος μαζί σας καλώ με την σειρά μου όσους πιστεύουν πως οι Ελληνικές Ιπποδρομίες μπορούν και πρέπει να αναβαθμιστούν να προσέλθουν μαζικά και να εγγραφούν στην ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. για να αποκτήσουμε όλοι οι φίλιπποι – επιτέλους – δυνατή και κυρίως υπολογίσιμη φωνή. Ίσως να είναι αυτό που «έλειπε» μέχρι τώρα και τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο άσχημα στον χώρο μας. Είμαστε από τους λίγους μεταξύ αυτών που κινούνται ή δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιπποδρομίες που ασχολούμαστε με αυτές εν γνώσει μας πως μπορεί και να ζημιωθούμε, συνεπώς – εξ ορισμού – τα βλέπουμε τα πράγματα με «άδολη ματιά» ή εν πάσει περιπτώσει χωρίς υστεροβουλία. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να απολαμβάνουμε αυτό που αγαπάμε: τα άλογα και τις ιπποδρομίες! Ας μην αφήσουμε κανέναν να μας τις στερήσει!
Μαζί με τις ευχαριστίες μου για την καλοσύνη σας να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις μου, παρακαλώ να κάνετε δεκτή την αίτηση εγγραφής μου στην ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. – είναι δωρεάν για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν – η οποία και θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς και τις ευχές μου για υγεία, δύναμη και πολλούς και νικηφόρους αγώνες.

Με τιμή,

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Σημ. «Ιπποδρομιών»:
1. Το κάλεσμα προς τους φιλίππους για μαζική εγγραφή στις τάξεις της ΠΑΝΕΦΙΛ έγινε στις 14-4-2010, προτού δηλαδή διαδραματιστούν όλα εκείνα τα γεγονότα που μας έκαναν πλέον επιφυλακτικούς απέναντί της.
2. Η επιστολή συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο ορισμένων ιπποδρομιακών εξελίξεων (πχ φορολόγηση κερδισμένων δελτίων).

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»