Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικός Ιππόδρομος: Οι προκλήσεις του μέλλοντος


  Το «σημείο καμπής» των Ελληνικών Ιπποδρομιών και πώς μπορούν να βγουν «αλώβητες» από την εγχώρια «ιπποδρομιακή κρίση»


Επιτακτική η ανάγκη για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα


Οι ιπποδρομίες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε ο, τι αφορά στα ποσοστά θέασης και τζίρου. Παρότι ως προϊόν βρίσκεται παγκοσμίως στην δεύτερη έως τέταρτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης αθλητικών γεγονότων και κατέχει προς το παρόν ικανοποιητικό κομμάτι από την «στοιχηματική πίτα» εν τούτοις με βάση τα οικονομικά στοιχεία μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για ύφεση, για κάμψη των ιπποδρομιών διεθνώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν ασφαλώς πολλές περισσότερες ιδιομορφίες που εντείνουν το πρόβλημα, οδηγούν τις ιπποδρομίες σε βαθειά κρίση με ορατό τον κίνδυνο του κλεισίματος του Ιπποδρόμου στο άμεσο μέλλον, εφόσον τουλάχιστον δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
 
Τα… γηγενή προβλήματα, «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη

Στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικά μικρό φίλιππο κοινό το οποίο συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο προϊόντος του χρόνου. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο για την επιβίωση του Ιπποδρόμου (από οικονομικής άποψης) όσο και για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη των Ιπποδρομιών και την άνοδο του στοιχήματός τους. Αν σε αυτή τη διαπίστωση προστεθεί το γεγονός πως ο μέσος όρος των φιλίππων ξεπερνά πια τα 50 χρόνια – με τάση να αυξηθεί – αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ήδη ο Ελληνικός Ιππόδρομος, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως ήδη αποτυπώνονται σοβαρές «παρενέργειες» που προκαλούν ανησυχία σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, επαγγελματίες και φιλίππους. Η διαρκώς εντεινόμενη πτωτική τάση του συνολικού τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προαναφερθέντα, στην ύπαρξη δηλαδή εξαιρετικά μικρής «πελατείας» και στην αδυναμία του παιχνιδιού να καταστεί ανταγωνιστικό, ελκυστικό και ικανό να προσελκύσει νέους φιλίππους. 

Ώρα για... ανανέωση

Η νεότερη γενιά έχει «εκπαιδευτεί» στις νέες τεχνολογίες από πολύ μικρή ηλικία. Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος με την σημερινή δομή και λειτουργία είναι πλήρως «αποκομμένος» από τις όποιες εξελίξεις δίνοντας παράλληλα την εικόνα ενός «κρατικοδίαιτου» Οργανισμού με «οργάνωση και αντίληψη Δημοσίου» (με την κακώς εννούμενη έννοια του όρου), αντί μιας σύγχρονης εγχώριας επιχείρησης που διαθέτει μονοπωλιακό προϊόν, με ισχυρό προφίλ και ανταγωνιστικές προοπτικές στον τομέα δραστηριοποίησής της. Εκτός από τις ουσιώδεις ευθύνες των Διοικήσεων του ΟΔΙΕ διαχρονικά – σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και την ανικανότητα διαχείρισης της «ιπποδρομιακής κρίσης» από την Ηγεσία του Οργανισμού στις μέρες μας –  ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο παίζει και η απουσία του Διαδικτύου και άλλων σύγχρονων μέσων τεχνολογίας από τις Ελληνικές Ιπποδρομίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ – η οποία παρεμπιπτόντως ακόμα συνεχίζει να αναφέρεται ως ιστοσελίδα «δοκιμαστικής λειτουργίας» - να μάθει τι ακριβώς είναι οι ιπποδρομίες, πώς μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου, πώς μπορεί να επικοινωνήσει με τον Οργανισμό, να δει μερικά παραδείγματα τρόπων στοιχηματισμού κλπ., ενέργειες δηλαδή που ως στόχο τους έχουν να «εκπαιδεύσουν» τους νέους επίδοξους φιλίππους, εισάγοντάς τους στις ιπποδρομίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, διαφημίσεις σε ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ειδησεογραφικού, αθλητικού περιεχομένου) μπορούν να προβάλλουν τις ιπποδρομίες ίσως και καλύτερα από μια διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως οι χρήστες στο Διαδίκτυο είναι κατά πλειοψηφία νεαρής ηλικίας. 

Το μέλλον πάντα «πατάει» στην νέα γενιά, στην ανανέωση. Έτσι και ο Ελληνικός Ιππόδρομος χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους φιλίππους αλλά και νέες ιδέες και αντιλήψεις που θα τον βοηθήσουν να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Οι προκλήσεις του μέλλοντος ξεκινούν από το παρόν, για να μην πούμε καλύτερα από το παρελθόν. Χρόνος δεν υπάρχει καθόλου διαθέσιμος και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι απολύτως συγκεκριμένα και καθοριστικής σημασίας για την πορεία και την εξέλιξη του δημοφιλούς αθλήματος στην χώρα. 

Ο Ελληνικός Ιππόδρομος, σε πείσμα των χαλεπών καιρών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και να αποτελέσει – με τις κατάλληλες πάντοτε ενέργειες και δράσεις – ένα πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας για τις εγχώριες επιχειρήσεις και να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων Ιπποδρόμων διεθνώς.
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»