Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το θέμα της εβδομάδας





Αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»,

Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένο το 2012!


Ποδαρικό για τη νέα χρονιά κάνει σήμερα το «θέμα της εβδομάδας» και μάλλον θα λέγαμε «άκρως εντυπωσιακή»… Ο λόγος; θα τον δείτε λίγο παρακάτω…

Παρότι οι τελευταίες ημέρες κύλησαν σχετικά ήρεμα στο Μαρκόπουλο (αν και λίγο έλειψε να ξαναζήσουμε τις… μοναδικές στιγμές «απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης» της Πρωτοχρονιάς του 2011…) εν τούτοις κάτι πολύ «δυνατό» ερχόταν από στιγμή σε στιγμή και «σιγόβραζε», ωσάν μία βραδυφλεγής βόμβα ικανή να ανατιναχθεί και να συμπαρασύρει στο διάβα της ο, τι έχει απομείνει πλέον από τον «αιμορροούντα» Ελληνικό Ιππόδρομο.

Μερικά λόγια για το «θέμα της εβδομάδας»:

Στην αναζήτησή μας για το πρώτο φετινό «θέμα της εβδομάδας» ουδέποτε φανταζόμασταν ότι θα ανακαλύπταμε ένα τόσο ενδιαφέρον όσο και ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα www.prn.gr που παρουσιάζει εκτενώς τις τοπικές ειδήσεις και ασχολείται ενδελεχώς με τα προβλήματα του Καλλικρατικού Δήμου Μαρκόπουλου φιλοξένησε  πριν από λίγες ημέρες ένα εξαιρετικά σοβαρό άρθρο το οποίο υπογράφει ο κύριος Γιώργος Σκαφάς, ο οποίος έχει διατελέσει παλαιότερα μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αξιοποίησης Ολυμπιακών Έργων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα καταμαρτυρεί ο κύριος Σκαφάς, εδώ και σημαντικό διάστημα στον Ελληνικό Ιππόδρομο σημειώνονται πλήθος παραβάσεων (ανάμεσα τους και αυτό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της γύρω περιοχής χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο), με αποκορύφωμα βεβαίως το γεγονός πως η ίδια η άδεια λειτουργίας του Ιπποδρόμου έχει λήξει ήδη από το 2009! Ναι, καλά διαβάσατε, σύμφωνα με την μαρτυρία του κυρίου Σκαφά, σήμερα οι Ελληνικές Ιπποδρομίες διεξάγονται χωρίς να έχει διατεθεί η σχετική άδεια λειτουργίας! Πού είναι λοιπόν η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδας; Πώς είναι δυνατό να έχει εγκρίνει την διεξαγωγή των Ελληνικών ιπποδρομιών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρούνται  ουδόλως οι απαραίτητες προϋποθέσεις; Ασφαλώς, όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και σε βάθος. Παρόλα αυτά πάντως, η επώνυμη καταγγελία του κυρίου Σκαφά μέσω της ιστοσελίδας www.prn.gr δεν αφήνει μάλλον και πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του σημερινού «θέματος της εβδομάδας»:

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Μαρκόπουλο 29-12-2011


Αποφάσισα να γράψω με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την 5-1-2012 με μοναδικό θέμα συζήτησης την «Παράταση (της χρονικής διάρκειας ισχύος) των περιβαλλοντικών όρων του Ιππόδρομου και του Ολυμπιακού Κέντρου (ΚΥΑ 109173/11-11-1999) μέχρι την 31-12-2021
». Η απόφαση αυτή υπογράφηκε από το ΥΠΕΚΑ, πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στάλθηκε στο Δήμο Μαρκόπουλου στις 8 Δεκεμβρίου για ενημέρωση των πολιτών. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για το περιβάλλον, γιατί με τον τρόπο αυτό θα παραμείνουν σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι που καθορίστηκαν το 1999 και ένα μέρος αυτών έπαυσαν να ισχύουν από το 2003 με την περάτωση του έργου και όροι που απαιτείται η τροποποίηση, η συμπλήρωση τους και φυσικά προσθήκη νέων περιβαλλοντικών όρων, για πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης ο φάκελος υποστήριξης- αίτησης της παράτασης είναι ελλιπής, και περιέχει παραπλανητικά και μη ισχύοντα έγγραφα και συμπεράσματα και έχει υποβληθεί από τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. τα οποία ήδη δεν υφίστανται γιατί έχουν απορροφηθεί από τα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. και δεν έχει υποβληθεί από τον ΟΔΙΕ Α.Ε. ως όφειλε αφού είναι ο κύριος χρήστης του έργου και ο βασικότερος ρυπαντής και πρόξενος περιβαλλοντικών προβλημάτων. Σημειώνεται ότι το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο δεν σταβλίζει μόνιμα άλογα και φιλοξενεί άλογα για λίγες ημέρες μόνο, δυο ή τρεις φορές το χρόνο κατά την διάρκεια αγώνων. Αντίθετα φιλοξενεί περίπου 180 άλογα του Ιππόδρομου εκτός των λίγων ημερών που γίνονται οι αγώνες στο Ο.Ι.Κ. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Η.Π 3711/2021/29-9-2003 (ΦΕΚ 1391 Β’ 2003)και της παρ. 5 του άρθρου 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α΄2011) ο Δήμος Μαρκόπουλου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει για το θέμα όλους του ενδιαφερόμενους πολίτες για να εκφράσουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους εγκαίρως για να συζητηθούν κατά το δημοτικό συμβούλιο της 5-1-2012. Προτείνω να παραβρίσκονται όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν επαρκώς για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, γιατί η παθητική αποδοχή της απόφασης θα επιφέρει μελλοντικά σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή μας. Με αφορμή το γεγονός αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ενημερώσω τους συμπολίτες μας, για ο, τι γνωρίζω από τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση και λειτουργία του Ιππόδρομου και του Ιππικού Κέντρου.


Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τώρα εξηγείται γιατί ο κύριος Υπουργός απομάκρυνε από το Διοικητικό συμβούλιο του Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. τον Δήμαρχο Μαρκόπουλου παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των τοπικών βουλευτών στο Κοινοβούλιο.


Πιθανόν ο κύριος Υπουργός δεν ήθελε να είναι παρών εκπρόσωπος του δήμου Μαρκόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. όταν θα συζητούνται θέματα που αφορούν και επηρεάζουν το δήμο ή περιβαλλοντικά θέματα ή οι όροι πώλησης του Ιππόδρομου σε ιδιώτες. Γνωρίζει καλά ότι θα υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις και απαιτήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.


Φαίνεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι ενιαίος και μετά τον κύριο Παμπούκη και την συμπεριφορά του προς τους πέντε Δήμους γύρω από το Αεροδρόμιο ώστε να μη λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη όταν υπάρξει θέμα αξιοποίησης του Ελληνικού, ήρθε και η σειρά του κύριου Γερουλάνου να αφήσει έξω από το σύστημα αποφάσεων το δήμο Μαρκόπουλου ώστε να προετοιμάσουν χωρίς αντίσταση την πώληση του Ιππόδρομου σε ιδιώτη, αντί πινακίου φακής. Με αφορμή της συζήτησης που έγινε κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 20-4-2011 ενημέρωσα τους παριστάμενους ότι όπως, τον Ιανουάριο του 2011 έγινε τροποποίηση της καταστατικής πράξης του Ιππόδρομου (α.ν. 598/1968 ) του νόμου «Ρύθμιση αγοράς παιγνίων του Υπουργείου Οικονομικών» στο Άρθρο 35 «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος
» (Ο.Δ.Ι.Ε.) που προσέθεσε παράγραφο προκειμένου να διευκολύνει την μελλοντική πώληση όλων των εγκαταστάσεων του ΟΔΙΕ ΑΕ σε ιδιώτη, η οποία σαφώς ανέφερε: «γ). Η με κάθε νόμιμο τρόπο εκμετάλλευση και εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των εγκαταστάσεών του.» έτσι θα μπορούσε να προστεθεί με τροποποίηση και η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Μαρκόπουλου στο Δ.Σ του Ιδιοκτήτη του Ιππόδρομου, αλλά δεν θέλανε.

Το θέμα πλέον είναι καθαρά δικό μας, από εμάς εξαρτάται πώς θα απαιτήσουμε όλα αυτά που δικαιούται η περιοχή μας και δεν μας τα έδωσαν. Στη μάχη για το Ελληνικό είναι πέντε δήμοι μαζί, στη μάχη για τον Ιππόδρομο ο Δήμος Μαρκόπουλου θα είναι μόνος του. Μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε με το Ελληνικό δημόσιο που ανάλγητα σχεδόν ποτέ δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της περιοχής μας, τώρα όμως θα έχουμε να κάνουμε με ιδιώτες.


Ο Ιππόδρομος αυτή την στιγμή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας από το 2009.


Οι περιβαλλοντικοί όροι που καθορίστηκαν με την ΚΥΑ 1091173/11-11-1999 έχουν λήξει από 31-12-2009 και παρά το ότι δεν προστατεύουν επαρκώς το περιβάλλον, απλά πήραν παράταση ως έχουν μέχρι το 2021 .


Δεν διαθέτει από το 2007, άδεια διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού του καθαρισμού, παρότι αυτός λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα.


Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ικανά να διακοπεί νόμιμα η λειτουργία του Ιππόδρομου εφόσον ο Δήμος Μαρκόπουλου προσφύγει νομικά όπως έχει υποχρέωση και θεσμική δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο 94 του (Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων) του ν.3852/2010 (Καλλικράτης) και την Α.Π 1995/2002 απόφαση του Άρειου Πάγου, η οποία ρητά αναφέρει: « Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος». Θεωρώ ότι και μόνο από την έλλειψη όλων των παραπάνω επιβάλλεται να υπάρχει εκπρόσωπος του Δήμου στο Δ.Σ. του ΟΔΙΕ Α.Ε. ή του μελλοντικού αγοραστή. Με μπροστάρη τον Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσουμε δυναμικά τώρα, από το Ελληνικό Δημόσιο και τους αγοραστές , πριν πέσουν οι υπογραφές στα συμβόλαια, όλα αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που δικαιούμαστε είναι πολλά και οι ιδιώτες πρέπει να λάβουν το Μήνυμα και να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο Δήμο και τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι μόνο μέσα από μια αγαστή συνεργασία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τον Ιππόδρομο για να αποκομίσουν τα κέρδη που προσδοκούν. Το 1999 ο κύριος Βενιζέλος ως Υπουργός Πολιτισμού, στην προσπάθεια του να μεταφέρει τον Ιππόδρομο από την Καλλιθέα και να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, με τον νόμο 2730/1999 και το Π.Δ.19-4/1-5-2002 ουσιαστικά υποθήκευσε το μέλλον της περιοχής και την καταδίκασε σε απαξία με την κατάργηση βασικών κανόνων και Υπουργικών αποφάσεων όπως η κατασκευή στάβλων σε μηδενική απόσταση από το Μαρκόπουλο και το Πόρτο –Ράφτη, ο καθορισμός περιοχής προστασίας 800 έως 1000 μέτρα γύρω από τον Ιππόδρομο και το Ιππικό κέντρο, το μπάζωμα των ρεμάτων, την πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που έχουν σαν αποτέλεσμα να πνίγεται η περιοχή με το πρώτο ψιλοβρόχι και να κινδυνεύουν οι διερχόμενοι οδηγοί, από νερά αμφιβόλου ποιότητας. Η συχνή μόλυνση των ρεμάτων Μαλέξη και Αγίου Γεωργίου μέσω του δικτύου ομβρίων και η πλημμυρισμένη οδός Μαρκοπούλου είναι συχνό φαινόμενο. Βλέπουμε ακόμη ότι ενώ ο Δήμος Μαρκόπουλου δεν μπορεί να παρέχει ικανή ποσότητα νερού στην περιοχή του ΒΟΙΠΑ και το Επιχειρηματικό πάρκο, για να εγκατασταθούν νέες επιχειρήσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, ο Ιππόδρομος υδροδοτείται με αγωγό απευθείας από την ΕΥΔΑΠ!!!. Τι γίνεται αλήθεια με την διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, ιδιαίτερα με τις έξι γεωτρήσεις που διαθέτει από 40 έως 300 κυβ./ώρα και παρακολουθούμε το ανεξέλεγκτο πότισμα των 650 στρεμμάτων γκαζόν και το φαινόμενο σε εποχές πλήρους ανομβρίας να τρέχει συνεχώς και αδιαλείπτως μεγάλη ποσότητα νερού στα ρέματα; Τι γίνεται με την διαχείριση της στρωμνής (κοπριάς) και της λυματολάσπης που παράγει ο βιολογικός καθαρισμός; Στον υποβληθέντα φάκελο παράτασης των περιβαλλοντικών όρων γίνεται προσπάθεια να καθορισθεί μόνιμη θέση προσωρινής συγκέντρωσης της κοπριάς απέναντι από νόμιμες κατοικίας, δίπλα στις οδούς Μαρκοπούλου και Αγίας Άννης. Γιατί μέχρι σήμερα με ευθύνη του ΟΔΙΕ Α.Ε. δεν έγινε ότι συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΓΓΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΔΙΕ Α.Ε. και τοπικούς Συλλόγους), η τροποποίηση του Π.Δ 19-4/2002, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 734/16-5-07 έγγραφό του ΟΡΣΑ που αποδέχεται, την αλλαγή χωροθέτησης και κατασκευής της Μονάδας διαχείρισης κοπριάς (στρωμνής) σε άλλο σημείο του έργου; Αντίθετα ο ΟΔΙΕ Α.Ε. πληρώνει σε ιδιώτη σε περίοδο κρίσης, 336.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ετησίως, για την μεταφορά της λυματολάσπης και της στρωμνής (κοπριάς) σε ιδιωτικό εκτός Αττικής χώρο για επεξεργασία αυτής. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο φωτισμός της περιοχής του Ιπποδρόμου ακόμη και σε μέρες μη λειτουργίας του, είναι προκλητικά μεγάλος, έντονος και αντίθετος με την ανάγκη περιστολής και μείωσης της ενέργειας σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και με όσα αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε πρόσφατη εγκύκλιο του.


Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση τοποθετεί την πώληση του ΟΔΙΕ το 2012, αφού προηγηθεί αναδιοργάνωσή του, αυτό κάνουν με την βιαστική παράταση των περιβαλλοντικών όρων, γιατί με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις είχε συμφωνηθεί ότι πριν λήξουν, σε συνεργασία με το Δήμο θα καθοριστούν με ρεαλισμό νέοι όροι. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι η εν λόγω έκταση του έργου 2317 στρεμμάτων περίπου βρίσκεται πλησίον της Αττικής Οδού και έχει αποτιμηθεί προ διετίας στα 235 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας της άδειας λειτουργίας, του δικτύου και του brand του ΟΔΙΕ, ο οποίος αναμένεται να προικοδοτηθεί επιπλέον με άδειες λειτουργίας παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. μονοπωλιακού χαρακτήρα ΔΕΚΟ καταγράφει σήμερα σε μηνιαία βάση ζημία 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.


Από το 2003 τον Οκτώβριο που λειτούργησε ο Ιππόδρομος, πέρασαν αρκετά χρόνια και νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει ο απολογισμός της προσφοράς του Ιππόδρομου στη ζωή και στα δρώμενα της περιοχής μας όλα αυτά τα χρόνια. Όπως γνωρίζετε ο Ιππόδρομος μάς επιβλήθηκε μαζί με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού όπως διαβάζουμε και στην εισαγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, καμία περιοχή της Αττικής δεν ήθελε την εγκατάσταση του. Ο Ιππόδρομος ανήκει και διοικείται από τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε.) είναι μονομετοχική ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.


Η δική μου προσωπική άποψη μέσα από την πολύχρονη εμπλοκή μου στα θέματα του Ιππόδρομου, είναι, ότι ενώ μπορούσε, δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και άξιο να δικαιολογήσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γενικά την όχληση που υφίσταται η περιοχή. Τα προβλήματα προέρχονται κυρίως από τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης της κοπριάς και από τα νερά αμφιβόλου ποιότητος που όταν αναμιγνύονται με τις υπάρχουσες διάσπαρτες κοπριές μετατρέπονται σε λύματα και χύνονται μέσω του δικτύου ομβρίων στην οδό Μαρκόπουλου και στα ρέματα της περιοχής, με κίνδυνο καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα περιβάλλοντος και οδικής ασφάλειας σε κάθε βροχόπτωση. Υπενθυμίζω ενδεικτικά τις μετρήσεις που έγιναν από την Νομαρχία το 2007 στο ρέμα «Μαλέξη» και έδειξαν την ύπαρξη 11.000 κολοβακτηριδίων και 2600 εντερόκοκκων, που μπορεί να κατέληξαν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και να δηλητηρίασαν το νερό των γεωτρήσεων και των πηγαδιών μας.


Τα ύποπτα νερά εξακολουθούν να χύνονται στα ρέματα και τους δρόμους της περιοχής αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει άλλοι έλεγχοι για την ποιότητα τους παρότι έγιναν πολλές έγγραφες καταγγελίες από τον τοπικό σύλλογο και τον δήμο.


Επίσης σοβαρό πρόβλημα θα είναι στο μέλλον η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα η αλόγιστη χρήση των έξι (6) γεωτρήσεων του έργου, που με τα νερά τους ποτίζεται σπάταλα μια τόσο μεγάλη έκταση και ίσως υπάρξουν προβλήματα στην στάθμη των γεωργικών γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής.


Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος και η υπεράντληση ή μόλυνση από τα λύματα που συχνά χύνονται ακόμη και στο δρόμο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή μας, γιατί η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος που ζούμε δεν γνωρίζει σύνορα.


Δυστυχώς μέχρι σήμερα πολλοί λίγοι ενδιαφέρθηκαν , να ενημερωθούν για το θέμα αυτό. Λίγοι ενδιαφέρθηκαν για την πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων γύρω από τον Ιππόδρομο και το Ιππικό Κέντρο και την κακή λειτουργία της βόρειας χωμάτινης τάφρου που δέχεται τα όμβρια του έργου, παρότι αναγκαστικά όλοι διέρχονται από πλημμυρισμένους δρόμους με νερά άγνωστης επικινδυνότητας, τα οποία μπορεί να περιέχουν και λύματα από την λειτουργία του Ιππόδρομου και του Ιππικού Κέντρου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι τα νερά αυτά μέσω του ρέματος του Αγίου Γεωργίου και του Ερασίνου, διέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και ποτίζουν τους παρακείμενες καλλιέργειες, πριν καταλήξουν αναγκαστικά στη θάλασσα της Χαμολιάς. Σε περίπτωση μόλυνσης των νερών, σίγουρα θα επηρεάσουν και άλλες παραλίες στο Πόρτο-Ράφτη. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θεωρηθεί ότι όσα γράφω αφορούν μόνο τους κατοίκους του Μαρκόπουλου ή του Πόρτο-Ράφτη, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός και αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής. Πάντως σε κάθε περίπτωση εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ορίσει Δημοτικούς συμβούλους, εκτός αυτών που όρισε για την Γνωμοδοτική Επιτροπή Αξιοποίησης Ολυμπιακών Αγώνων, που θα ασχολούνται με θέματα του Ιππόδρομου και του Ο.Ι.Κ και θα συμμετέχουν στο Κλιμάκιο Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής. Επειδή το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό, δεν πρέπει να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας, νομίζω όμως ότι σε αυτή την χρονική στιγμή, απλά πρέπει να γίνει η προσπάθεια μιας γενικής ενημέρωσης και αφύπνισης όλων, γιατί φοβάμαι ότι σύντομα θα έχουμε μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση εκ μέρους του Ιπποδρόμου, αφού η κάθε διορισμένη διοίκηση του ΟΔΙΕ, αλλά και η συμπεριφορά του αρμόδιου Υπουργού, αποδεικνύουν την πλήρη έλλειψη δεοντολογίας, ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για την αρμονική και επωφελή συνύπαρξη στην περιοχή στην οποία φιλοξενούνται τόσο μεγάλα έργα. Νομίζω ότι για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών πρέπει να αναφέρω ορισμένα γεγονότα που αποδεικνύουν την αλήθεια όσων παραθέτω και ο κάθε ένας αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.


1. Μέχρι το 2008 ο Ιππόδρομος κάθε χρόνο έπαιρνε άδεια λειτουργίας, από επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με κριτήρια και αξιολόγηση ενός μικρού γηπέδου Μπάσκετ. Μετά από μεγάλη αλληλογραφία και πίεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων, έγινε επιτέλους τροποποίηση του ν.3342/2005, ώστε ο Ιππόδρομος να λαμβάνει άδεια λειτουργίας με κριτήρια όπως και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο. Δηλαδή πολύ πιο αυστηρά, με κύριο γνώμονα την εύρυθμο λειτουργία του και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος. Οι όροι αυτοί καθορίστηκαν τον Αύγουστο του 2009 και έπρεπε να ακολουθήσει αυτοψία από την Γνωμοδοτική επιτροπή για να δοθεί η άδεια λειτουργίας. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία αδειοδότησης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των εκλογών και την αλλαγή Κυβέρνησης και Διοίκησης του ΟΔΙΕ Α.Ε. και έτσι μέχρι σήμερα ο Ιππόδρομος λειτουργεί χωρίς καμία άδεια λειτουργίας όπως προβλέπεται πλέον από το νόμο 3342/2005 και την τροποποίηση που έγινε με το νόμο 3708/2008 και με τα κριτήρια που έχει καθορίσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων. Η επιτροπή αυτή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δηλαδή στο υπουργείο Πολιτισμού και όπως γνωρίζω μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει καθόλου, ούτε έχει κάνει την προβλεπόμενη αυτοψία για να εκχωρήσει κατόπιν την προβλεπόμενη από το νόμο 3342/2005 άδεια λειτουργίας του Ιππόδρομου Μαρκοπούλου. Άρα μέχρι σήμερα ο Ιππόδρομος λειτουργεί με την ανοχή όλων των Δημοσίων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες κατά τον Νόμο.


2. Οι απαραίτητοι για την δραστηριότητα μιας τόσο μεγάλης δραστηριότητας, Περιβαλλοντικοί όροι που καθορίσθηκαν το 1999 με ΚΥΑ 109173/11-11-1999 (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έχουν λήξει την 31-12-2009 και δυστυχώς αντί να αλλάξουν και να βελτιωθούν απλά έλαβαν παράταση μέχρι την 31-12-2021, παρόλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.


3. Ο Ιππόδρομος από τον Ιούνιο του 2007 δεν διαθέτει άδεια διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων και όμως εξακολουθεί να λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), χύνοντας τα επεξεργασμένα λύματα στα ρέματα και τους δρόμους της περιοχής, όταν δεν ποτίζει με αυτά τον λόφο του Ελικοδρομίου, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων.


4. Οι εργαζόμενοι κάτοικοι της περιοχής που απασχολούνται στον Ιππόδρομο είναι ελάχιστοι και αυτοί με σύμβαση της μίας ημέρας, δηλαδή κάνουν από 3 έως 8 μεροκάματα το μήνα με μισθό 20-30 ευρώ!


5. Τα κυλικεία και τα εστιατόρια του ΟΔΙΕ Α.Ε. και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και δεν αποδίδουν στο δήμο Μαρκόπουλου τα προβλεπόμενα τέλη. Επίσης ποτέ δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο Μαρκόπουλου τα προβλεπόμενα από το νόμο 2946/2001 τέλη διαφήμισης παρότι προβλέπεται στο Ν. 3342/2005.


6. Θυμίζω ότι από το Μάρτιο του 2010 για πρώτη φορά από την λειτουργία του Ιππόδρομου στο Φάληρο και το Μαρκόπουλο δεν συμμετέχει ex officio στο Δ.Σ του Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπος του. Αυτό συνέβαινε εθιμικά και μάλιστα για αυτό υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου. Την 26-1-2011 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίσθηκαν νέοι εκπρόσωποι του Δήμου μας στην Γνωμοδοτική Επιτροπή σε αντικατάσταση των προηγούμενων. Μέσω της επιστολής αυτής θέλω να τους παρακαλέσω και να τους προτρέψω να προσέξουν ιδιαίτερα όταν κληθούν να συμμετάσχουν στην αυτοψία του Ιππόδρομου και να μην δεχθούν καμία παρέκκλιση από τα κριτήρια που με τόσο κόπο έχουν θεσπιστεί. Εάν δοθεί η άδεια λειτουργίας χωρίς να έχουν υλοποιηθεί πλήρως τα κριτήρια που έχει καθορίσει η Γνωμοδοτική επιτροπή για τις υποχρεώσεις του Ιππόδρομου, τότε θα υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον για το περιβάλλον της περιοχής. Επίσης πρέπει στο νόμο 3342/2005 να καθορισθεί και ο περιοδικός τρόπος ελέγχου του Ιππόδρομου και Ο.Ι.Κ μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας του.


7. Πρέπει να γίνουν από τη Δημοτική Αρχή άμεσα, όλες οι άλλες απαιτούμενες ενέργειες ώστε επιτέλους να γίνουν από το ΥΠΕΚΑ/Δ-10 τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να αναγκαστεί ο Ιππόδρομος να λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για να λειτουργεί νόμιμα, όπως κάθε άλλη οχλούσα μεγάλη επιχείρηση που αναγκαστικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής. Η επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί, να ελέγχει και να προτείνει λύσεις, όχι μόνο για τα νταμάρια αλλά και για τον Ιππόδρομο, Ο.Ι.Κ, Αεροδρόμιο, διαχείριση υδάτινων πόρων, λύματα, στερεά απόβλητα κ.τ.λ.


8. Τελευταίο θέλω να γνωρίσω σε όλους τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, ότι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 19-4/2-5-2002 (ΕΣΣΟΑΠ) το οποίο καθορίζει ότι η περιοχή γύρω από τον Ιππόδρομο και το Ιππικό Κέντρο σε βάθος 800 έως 1000 μέτρων αποτελεί την περιοχή προστασίας αυτών και ουσιαστικά απαγορεύει την αλλαγή χρήσης γης και έτσι δεν θα μπει ποτέ στο σχέδιο πόλης και θα παραμείνει ως γεωργική ή αρχαιολογική περιοχή, αχρηστεύοντας χιλιάδες ιδιοκτησίες κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων και φυσικά θα εμποδίσει την οικιστική σύνδεση του Μαρκόπουλου με το Πόρτο-Ράφτη, μεταξύ Λεωφόρου Πόρτο-Ράφτη και της οδού Μαρκοπούλου. Μάλιστα σύμφωνα με το Νόμο 4014/2011 μετά 10 χρόνια που θα έχει τελειώσει σύμφωνα με το Νόμο η πολεοδόμηση της περιοχής του Δήμου Μαρκόπουλου, θα πρέπει όλοι όσοι κατοικούν στην περιοχή αυτή και έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση αυθαιρέτων, να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν πρόσθετη γη στην περιοχή, αλλιώς τα σπίτια του θα χαρακτηριστούν πάλι αυθαίρετα μετά την περίοδο των 30 χρόνων τακτοποίησης τους που προβλέπει ο νόμος 4014/2011 . Νομίζω ότι εύλογα έχουμε λόγους να ανησυχούμε για το μέλλον της περιοχής μας σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η μέχρι σήμερα λειτουργία του Ιππόδρομου αλλά και του Ο.Ι.Κ και ελπίζω η Δημοτική Αρχή σύσσωμη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσον και τρόπους πίεσης, ώστε αφενός να απαιτήσει την λειτουργία του Ιππόδρομου σύμφωνα με τους νόμους ιδιαίτερα τους περιβαλλοντικούς και να κάνει κάθε άλλη απαιτούμενη ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Φυσικά πρέπει να επιμείνει και να απαιτήσει με κάθε τρόπο την εκ νέου συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου όχι μόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε., αλλά και στην ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. που είναι κύριος του Ο.Ι.Κ, για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους.


Γιώργος Σκαφάς

Πρώην μέλος Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αξιοποίησης Ολ. Έργων. 
Πηγή: www.prn.gr

Τα όσα εξαιρετικά σοβαρά αναφέρονται λίγο πιο πάνω χρήζουν ασφαλώς της άμεσης και πλήρως διευκρινιστικής απάντησης εκ μέρους του ΟΔΙΕ και της Φιλίππου Ένωσης, ενώ από την άλλη θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να περιέλθουν σε γνώση και των επίδοξων αγοραστών του Ιπποδρόμου. Δεν φτάνει δηλαδή μόνο το γεγονός πως ο επόμενος Ιδιοκτήτης – αν τελικά εξευρεθεί… – θα παραλάβει έναν «προβληματικό» Οργανισμό που έχει μεγάλα συσσωρευμένα χρέη και σημαντικές ζημίες, αλλά επιπλέον θα έχει να αντιμετωπίσει και την «εχθρική» συμπεριφορά και στάση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού πια ο Ιππόδρομος αποτελεί – για διάφορους λόγους και οπωσδήποτε πάντως όχι αδικαιολόγητα – το «κόκκινο πανί» για τον ντόπιο πληθυσμό…

Μία από τις πιο τραγικές και συνάμα παταγώδεις αποτυχίες – διαχρονικά – όλων των Ηγεσιών του Ελληνικού Ιπποδρόμου (του ΟΔΙΕ και της Φιλίππου Ένωσης) που διατέλεσαν στο Μαρκόπουλο ήταν ακριβώς αυτό: το γεγονός δηλαδή πως δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ούτε καν έναν υποτυπώδη «δίαυλο επικοινωνίας» με την τοπική κοινωνία! Και αντί αυτού μάλιστα, έχουμε και την ρήξη των σχέσεων με συνέπεια να έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «αγεφύρωτο χάσμα» και ένα «πολεμικό κλίμα» που δύσκολα αναστρέφεται. Δεν συζητούμε το γεγονός πως ο ΟΔΙΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του δεν έχει ούτε ένα e-mail επικοινωνίας ακόμα και σήμερα (), κάτι φυσικά που τον καθιστά τυπικά και ουσιαστικά «αποκομμένο» και πλήρως «περιθωριοποιημένο», με άλλα λόγια «περιχαρακωμένο» στα δικά του πολύ στενά όρια, λες και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να κάνει το περίφημο «άνοιγμα προς την κοινωνία»… Αλλά, εδώ διαπιστώνουμε πλέον από τα γεγονότα πως δεν κατάφερε να προσεγγίσει και να «συσφίξει τις σχέσεις του» ούτε με τους «γείτονές» του, φαντάζεται λοιπόν κάποιος πως θα μπορούσε να υπάρχει μία διαφορετική εξέλιξη αναφορικά με το θέμα σε ευρύτερη – Πανελλαδική – κλίμακα;

Πριν να είναι λοιπόν πάρα πολύ αργά, θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα τόσο ο ΟΔΙΕ όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία όλων αυτών των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά και καταγγέλλουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του Ιπποδρόμου, και ας τεθούν επιτέλους κάποια στιγμή οι βάσεις ώστε να επιτευχθεί – σε βάθος χρόνου – μία στοιχειώδης «εκεχειρία» με τους δημότες του Μαρκόπουλου και των γύρω περιοχών. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ φοβούμαστε πως σύντομα θα παρακολουθήσουμε ενέργειες και δράσεις που θα έχουν δυσάρεστα επακόλουθα…

«Ιπποδρομίες»
Διήγημα: «Η κρίση των αλόγων»


Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα άλογα που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά. Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο άλογο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα άλογά τους.

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένα άλογο και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε άλογο έβρισκε έναντι 500 ευρώ!! Και αποχώρησε.
 

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των αλόγων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. 

Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν ΔAΝΕΙΟ από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα άλογα στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα άλογα και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους. Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.

Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως . ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου. Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τα δικά τους άλογα!!…

Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι. Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ηθικοποιήσει το εμπόριο των αλόγων. Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους.

Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες.
 

Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους; Τι θα κάνεις εσύ;


(Μετάφραση από το ιταλικό κείμενο το οποίο ήταν μετάφραση του γαλλικού και πάει λέγοντας. Φυσικά τα κείμενα αυτά είναι μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες γιατί ως γνωστό στην ιστορία αυτή εμπλέκονται επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημοτικές αρχές και φουκαράδες χωρικοί όλου του κόσμου καθώς όλος ο πλανήτης υπόκειται στους «κανόνες της αγοράς» των αλόγων.)
 
Σημ. «Ιπποδρομιών»: Η παραπάνω ιστορία είναι ελαφρώς παραλλαγμένη για τις ανάγκες του δημοσιεύματος, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το αρχικό κείμενο το εντοπίσαμε στο γνωστό forum indianaspiritfarm.

«Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Emirates Embassy Juvenile Hurdle

Νικητής ίππος: His Excellency

His Excellency
 
2011 Emirates Embassy Juvenile Hurdle
  «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Greenmount Park Novice Chase
Νικητής ίππος: Sir Des Champs

Sir Des Champs

 
2011 Greenmount Park Novice Chase
  «Ιπποδρομίες»

Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Clasico Clausura
Νικητής ίππος: Aristocity

Aristocity

2011 Clasico Clausura
   «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»