Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τυχερά Παιχνίδια: Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Μεταρρυθμίσεις στον Διαδικτυακό τζόγο φαίνεται να προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με κύριο στόχο την είσπραξη εσόδων – Πώς αυτή η κίνηση «αλλάζει το τοπίο» στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών


Τι συμβαίνει με την αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος

Διαδικτυακός τζόγος: Νέες ρυθμίσεις… «με το βλέμμα στο ταμείο»
Η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, απέστειλε νέα επιστολή προς τον επικεφαλής του Eurogroup ενόψει του προγραμματισμένου Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2015, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρονται οι προθέσεις της Πολιτείας να διεξάγει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή αδειών δραστηριοποίησης στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, ενέργεια που - σύμφωνα πάντα με την επιστολή - σκοπεύει να υλοποιήσει σύντομα.

Στην 11σέλιδη επιστολή του κυρίου Βαρουφάκη, στο σημείο που αφορά στην συγκεκριμένη δράση αναφέρει:

«…5η Μεταρρύθμιση - Δημόσια Έσοδα από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου

Ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:

- την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή

- την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας

- την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)

Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δις. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.


Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω βημάτων προς την πλήρη εφαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια (π.χ. μηχανισμούς για την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου) καθώς και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο…»
 


Οι εκτιμήσεις για την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση από Ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για πιθανά έσοδα της τάξης των 500 εκ ευρώ ανά έτος που θα εισρεύσουν στα Κρατικά Ταμεία.

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, σημαντικός αριθμός εταιρειών δραστηριοποιείται στον Διαδικτυακό τζόγο μέσω 24 προσωρινών αδειών που είχαν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Το προηγούμενο «μεταβατικό» καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, επέτρεπε σε εταιρίες
με μία άδεια να λειτουργούν νομίμως δύο και τρεις διαφορετικές ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσες άδειες σκοπεύει να παραχωρήσει το Δημόσιο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος σε σύγκριση με τις 24 προσωρινές άδειες που είχαν δοθεί στο παρελθόν. Θυμίζουμε πως με τον ισχύοντα Νόμο 4002/2011, οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου χορηγούνται από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, έχουν πενταετή ισχύ και θα μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με καταβολή πρόσθετου τιμήματος.

Η υλοποίηση των μεταρυθμίσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση δια της επιστολής Βαρουφάκη κάνει λόγο για διάστημα τριών μηνών για την παραχώρηση των πενταετών αδειών λειτουργίας, αφού προηγουμένως έχουν ολοκληρωθεί άλλες ενέργειες, όπως η εφαρμογή νομικού πλαισίου για τις συναλλαγές στο Διαδικτυακό Στοίχημα και στην συνέχεια η θέσπιση νομικού πλαισίου για τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι στοιχηματικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Με βάση τα παραπάνω, και δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ διατηρεί μέχρι το 2020 το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή του αθλητικού στοιχήματος με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή και μέσω του Διαδικτύου, η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης στα τυχερά παιχνίδια θα αλλάξει άρδην το «σκηνικό» στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Κομισιόν θα αποδεχθεί τις Ελληνικές προτάσεις, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις οποίες αναφέρεται πως το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει χορηγηθεί στον ΟΠΑΠ για διενέργεια τυχερών παιγνίων είναι απολύτως συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποκρατικοποιήσεις: Τι συμβαίνει με το ιπποδρομιακό στοίχημα;
Η «πολυγλωσσία» γύρω από το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων από Κυβερνητικά στελέχη έχει δημιουργήσει σύγχυση και προβληματισμό, τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που «πιέζουν» για μεταρρυθμίσεις.

Πολύ πρόσφατα, είχαμε ξεκάθαρες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του σε επενδυτές κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, αλλά και σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, έκανε σαφή και ρητή αναφορά για μη κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων εκείνων που έχουν ολοκληρωθεί και μίλησε για σεβασμό στις ιδιωτικοποιήσεις των οποίων έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός, κάτι μάλιστα που αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε προηγούμενη επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο του Eurogroup.
 

Από την άλλη, η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η καθ’ ύλην αρμόδια για το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκφράσει άλλη άποψη και δεν «ευθυγραμμίζεται» με τις δηλώσεις Βαρουφάκη. Η κυρία Βαλαβάνη μάλιστα – με δική της απόφαση – ανέβαλλε το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο επρόκειτο να εξεταστούν «υποθέσεις διαδικαστικού χαρακτήρα». Στις προθέσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών φαίνεται πως είναι να μην προχωρήσουν – άμεσα τουλάχιστον - οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον μέχρι να ενημερωθούν σχετικά οι πολιτικοί προϊστάμενοι των προς αποκρατικοποίηση εταιριών. Προς τούτο, μάλιστα, ζήτησε να παραταθούν μέχρι τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τραινοσέ).

Μέχρι στιγμής, στις αποκρατικοποιήσεις που «παγώνουν» προσωρινά δεν εντάσσεται και εκείνη της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος, με βάση πάντοτε τα στοιχεία και τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων. Άγνωστο είναι επομένως το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση του Ιπποδρόμου, το ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως στην υπόθεση είναι πως η κυρία Βαλαβάνη έχει επισκεφθεί δύο φορές τουλάχιστον τον Ιππόδρομο και προ ημερών είχε αποστείλει συνεργάτες της στο Μαρκόπουλο για ενημέρωση (επομένως είναι γνώστης των προβλημάτων «από πρώτο χέρι») και ως εκ τούτου υπάρχει αισιοδοξία πως η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης πρέπει να είναι θέμα χρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί – με τα σημερινά δεδομένα- μία περαιτέρω χρονική μετάθεσή της μέχρι τον Ιούνιο, μαζί με το υπόλοιπο «πακέτο» των αποκρατικοποιήσεων.


«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»