Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Φιλοσοφία… του τζόγου

Πώς ο επαγωγικός λογισμός γίνεται «εργαλείο» για τους απανταχού τζογαδόρους και η Επιστήμη της Λογικής τίθεται… στη διάθεση του παίκτη!

Από την Φιλοσοφία… στο «ταμείο»!
Η ενασχόληση ενός ανθρώπου με τα τυχερά παιχνίδια λέγεται αλλιώς και τζόγος. Η ρίζα της συγκεκριμένης λέξης προέρχεται από την βενετική zogo και την ιταλική gioco (η οποία σημαίνει «παιχνίδι», «παίγνιο»). Ο τζόγος αποτελεί καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Επειδή αρκετοί διάκεινται αρνητικά απέναντι στο στοίχημα γενικά και μερικές φορές «δεν βλέπουν με καλό μάτι» και όσους ασχολούνται με αυτό, θα επιχειρήσουμε να «ανασκευάσουμε» κάπως αυτήν την άποψη, δίνοντας μία… «μεταφυσική προέκταση» στην έννοια του τζόγου! Ασφαλώς, θα πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε πως οτιδήποτε μπορεί να γίνει εξάρτηση και να «διαταράξει» την ομαλή καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι αρνητικό και χρειάζεται να ληφθούν δραστικά μέτρα αντιμετώπισής του. Ο τζόγος είναι μία μορφή διασκέδασης και ως τέτοια θα πρέπει να την εκλαμβάνουμε.

Όσοι φίλιπποι ασχολούνται με τις ιπποδρομίες
στοιχηματίζουν κιόλας στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Μέχρι την στιγμή πάντως που θα φτάσει κάποιος στον γκισέ για να ποντάρει, έχει προηγηθεί συνήθως μία τεράστια προεργασία, μία νοητική προετοιμασία μέχρις ότου καταλήξει στην επιλογή του. Η «ανταμοιβή» στην περίπτωση μίας επιτυχούς πρόβλεψης (εκτίμησης θα ήταν καλύτερα να την ονομάσουμε) είναι διττή: υλική και ηθική. Η ηθική απολαβή ενός παίκτη που κερδίζει αντικατοπτρίζεται στον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που νοιώθει για την επιτυχή διαδικασία προσέγγισης του γεγονότος στο οποίο στοιχημάτισε και βεβαίως η χαρά που αισθάνεται για την συνεπακόλουθη υλική ανταμοιβή, η οποία αποτελεί και το «απτό» κέρδος του από το παιχνίδι.

Για την επίτευξη του σκοπού, είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα. Ακόμα και οι… επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά και η Φιλοσοφία «επιστρατεύονται» συχνότατα για την «εκπλήρωση του στόχου»!

Η Στατιστική και οι Πιθανότητες είναι δύο ίσως από τα πιο ευρέως διαδεδομένα πεδία των Μαθηματικών που βρίσκουν εφαρμογή και στο στοίχημα (ιπποδρομιακό και μη). Αυτό που ίσως φαίνεται να αγνοούν οι περισσότεροι, είναι πως και η Φιλοσοφία «δανείζει» στους παίκτες του στοιχήματος κάποιες από τις μεθόδους της στον δρόμο… για την νίκη! Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την επαγωγική σκέψη ή τον επαγωγικό λογισμό, που είναι μία ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδος και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το στοίχημα τη χρησιμοποιούμε, είτε το καταλαβαίνουμε ή όχι!

Τι είναι η επαγωγή;
Επαγωγή ή επαγωγικός λογισμός, και συχνά επαγωγική λογική, είναι η λειτουργία του ανθρώπινου λογισμού, κατά την οποία οι προτάσεις - εικασίες ή υποθέσεις δηλαδή - ενός επιχειρήματος υποστηρίζουν μεν το συμπέρασμα αλλά δεν το κατοχυρώνουν (αυτό ακριβώς που συμβαίνει όταν αναπτύσσουμε μία «θεωρία» προκειμένου να θεμελιώσουμε ή και να τεκμηριώσουμε μία απόφασή μας που αφορά στο στοίχημα, που όμως δεν μπορεί εκ των προτέρων να θεωρηθεί ως απολύτως σωστή και η οποία μέλλει αργότερα να επαληθευτεί - ή όχι - από τα ίδια τα γεγονότα). Πρόκειται με άλλα λόγια για την απόδοση ιδιοτήτων ή συσχετισμών σε μεταφυσικούς τύπους με βάση τις πεπερασμένες παρατηρήσεις ομοίων φαινομένων. Ο επαγωγικός λογισμός δεν οδηγεί απαραίτητα σε συμπεράσματα τα οποία είναι εξίσου βέβαια όσο και οι προκείμενες προτάσεις. Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως τα επαγωγικά επιχειρήματα ποτέ δεν είναι δεσμευτικά, αν και μπορεί να είναι πειστικά.

Αν και η επαγωγή συχνά προσεγγίζεται ως μία μέθοδος πρόβλεψης του μέλλοντος από το παρελθόν, στην ευρύτερη έννοιά της περιλαμβάνει σχηματισμό συμπερασμάτων σχετικά με τα μη παρατηρημένα με βάση όσα έχουν ήδη παρατηρηθεί. Είδη του επαγωγικού λογισμού είναι η γενίκευση, ο στατιστικός συλλογισμός, η απλή επαγωγή, η επαγωγική αναλογία, το αιτιώδες συμπέρασμα, η πρόβλεψη και το επιχείρημα εξ αυθεντίας.

Η νοητική διεργασία που επιτελείται από ένα τζογαδόρο πριν την τελική επιλογή του για παιχνίδι εμπίπτει ακριβώς στην «σφαίρα λογικής» της επαγωγικής σκέψης, εκεί όπου από κάποια ειδικά χαρακτηριστικά και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αρχίζει πλέον να «οικοδομείται» μία ολόκληρη «θεωρία» μέσα στο μυαλό του, τις περισσότερες φορές ικανή να τον οδηγήσει σε κάποιο βάσιμο συμπέρασμα, το οποίο δεν είναι μεν απολύτως ασφαλές, όμως είναι εκείνο που θα «κατευθύνει» στην συνέχεια όλες του τις πράξεις σε σχέση με το ποντάρισμά του.

Παρατηρούμε συνεπώς πως η επαγωγική σκέψη αποτελεί «το άλφα και το ωμέγα» όλης της νοητικής διεργασίας ενός παίκτη πριν αυτός αποφασίσει τι θα στοιχηματίσει. Ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, λοιπόν, η Φιλοσοφία με τον επαγωγικό λογισμό της «συμπράττει» μαζί μας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, δηλαδή η νίκη και το «ταμείο»!

«Ιπποδρομίες»

Σημ. «Ιπποδρομιών»: Το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να το βρίσκετε και στην θεματική ενότητα «Γενικά θέματα ιπποδρομιακού ενδιαφέροντος».

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»